achtergrond

Geenstijl

Hongarije zegt EU-voorstel verbod import Russische grondstoffen te zullen vetoën

En dat betekent dus: geen EU-verbod op import Russische grondstoffen

Ook Vik kreeg de lange tafel (1 feb)

Ook Vik kreeg de lange tafel (1 feb)

Órbans stafchef Gergely Gulyás zei gister tegen Hongaarse publieke radiozender Kossuth Rádió dat Hongarije een EU-verbod op de import van Russische grondstoffen niet zal steunen, en roept de EU ertoe op dit voornemen in te trekken. Ook claimde hij dat er negen andere EU-landen zijn die Russische grondstoffen afnemen, en af willen blijven nemen, maar hierover niet eerlijk zijn op het internationale toneel.

En tenzij Guy Verhofstadt er voor die tijd zijn '#TheFutureIsYours'-programma doorheen heeft gedrukt waarin o.a. de unanimiteitsregel en lidstaatveto's geschrapt worden, betekent een Hongaarse veto dus dat de EU geen EU-breed importverbod op Russische grondstoffen af kan kondigen. 

Opvallend dit trouwens: ZDF berichtte gisteren juist dat het uit het diplomatieke circuit vernomen hadden dat o.a. Hongarije juist afziet van een veto. "Niets staat een EU -olie-embargo nu nog in de weg - volgens ZDF-informatie hebben aarzelende landen als Oostenrijk, Hongarije en Slowakije hun veto ingetrokken." Ja, wat is het nou? We verwachten in de loop van de week duidelijkheid. Maar waarschijnlijk blijft Hongarije bij zijn veto, omdat het importverbod de Hongaarse energierekening simpelweg te hoog maakt.

Maar wel een proost

Maar wel een proost

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.