achtergrond

Geenstijl

Bassiehof — Thierry Baudet is geen landverrader

Wel verraadt hij zijn eigen kiezers

Sinds de Russische inval in Oekraïne is op sommige dagen de hashtag #BaudetLandverrader trending op Twitter. Onduidelijk is waarom, wat heeft Forum voor Democratie leider Thierry Baudet dan precies verraden en aan wie? Wie hoopte dat de aflevering van Zembla afgelopen week daar wellicht wat klaarheid over zou scheppen, kwam bedrogen uit. In grote lijnen was het een herhaling van de uitzending van twee jaar geleden. Die nuchtere constatering kwam uw twitter-incontinente scribent op een reeks aan verwijten te staan; van Poetin-fan tot Baudet Versteher. Zo kon ik heel even ruiken aan de shit die Wierd Duk dagelijks over zich heen krijgt. Screenshots van jaren oude (overigens niet verwijderde) tweets die moeten aantonen dat de Telegraaf-verslaggever aan de leiband van het Kremlin loopt, worden driftig rondgepompt door hoogbejaarde heertjes als Bert Vuijsje en PG Kroeger.

Ronduit pijnlijk is dat NRC Handelsblad-commentator Tom-Jan Meeus ook meedoet aan deze hetze tegen Duk. De ervaren verslaggever wist deze lafhartige aanval van de zelfbenoemde kwaliteitscourant eenvoudig te pareren.

NRC staat er sowieso slecht op. Zo mochten Michiel van Hulten en Joshua Livestro ook leeglopen: het Oekraïne-referendum in 2016 werd gedomineerd door Russische inmenging, viel deze week te lezen. U weet wel, de door de omstreden Amerikaanse miljardair George Soros gefinancierde Livestro die op Nationale Televisie moest toegeven dat zijn gespeelde Poetin-kaart nergens op was gebaseerd.

Die andere 'kwaliteitscourant' deed dit weekeinde ook een duit in het zakje. Volkskrant-journalist Merlijn Kerkhof probeerde Rob de Wijk - geen voorstander van een nucleaire holocaust - in het Poetin-kamp te drukken.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Terug naar het lijdend voorwerp: Thierry Baudet. De FvD-leider noemde de Russische president Vladimir Poetin een maand geleden nog een 'prachtige vent'. Dat standpunt viel niet zo lekker in de peilingen, inmiddels noemt Baudet Poetin in de show van Robert Jensen een 'levensgevaarlijke vent'. En onbetrouwbaar bovendien.

Thierry Baudet is geen landverrader. Er zijn nul aanwijzingen voor. Er is een reden waarom de FvD'er het voorstel van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor een onderzoek naar de mogelijke financiering met Russisch geld steunde: er is niets te vinden. Wel is Baudet de afgelopen weken een - zoals dat andere Russisch staatshoofd Vladimir Lenin het ooit noemde - een gratis 'nuttige idioot' gebleken.

De enigen die Baudet verraadt met zijn wispelturige gedrag zijn zijn eigen kiezers. Zoals hierboven aangetoond staan de in de Nederlandse samenleving tweespalt zaaiende Vuijsje, Kroeger, Livestro, NRC Handelsblad en Volkskrant ook in een kwade reuk.

Ook zij zijn nuttige idioten van het Kremlin.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.