achtergrond

Geenstijl

NL levert 100 scherpschuttersgeweren, 3000 helmen, 2000 scherfvesten, robots en 30.000 kogels die we blijkbaar hebben aan Oekraïne

Eindelijk een bestemming voor het militaire overschot van oorlogsstaat Nederland

Volgens nationale wapenhandelaar Wobke heeft het kabinet besloten de volgende militaire goederen naar de Oekraïense frontlinie worden gevlogen: "Het gaat om 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten. Daarnaast levert ons land dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots, die worden gebruikt voor het opsporen van mijnen. Ook worden er twee gevechtsveldbewakingsradars en zeven wapenlocatieradars geleverd en honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie," schrijft RTL. Het ministerie van defensie vult aan: "De wapenlocatieradars worden gebruikt om bij inkomend vuur de locatie van vijandelijke artillerie op te sporen en de verwachte locatie van inslag te berekenen, zodat de eigen troepen gewaarschuwd kunnen worden en zich op een accurate manier kunnen verdedigen."

Ook defensie spreekt van "scherpschuttersgeweren", maar parlementair verslaggever van de Telegraaf spreekt weer van "snipergeweren". Dat laat nog een klein beetje in het midden welke geweren er nou precies worden gestuurd. Defensie beschrijft 1 wapen letterlijk als "scherpschuttersgeweer" en dat is de Heckler & Koch HK417, maar die wordt alleen gebruikt door het KCT. Dat is een erg kleine eenheid waar slechts 560 man 'werken', dus het is nogal wat om 100 van HUN wapens naar het Oosten te sturen. Verder beschikt defensie nog over het "Accuracy AX-precisiegeweer" en de "Barrett-precisiegeweren (M107 en M82)" waarvan de laatstgenoemden eigenlijk vooral anti-materiaal-wapens zijn. 

LOL trouwens om MinDef Ollongren tegen de NOS: "Er zitten inderdaad dodelijke wapens bij, maar die zijn bedoeld voor zelfverdediging." Zeg dan gewoon niks.

En ach, dan verwijzen we toch even naar het INLEGVELLETJE waarin juridisch bindend is vastgelegd dat het associatieverdrag "niet leidt tot militaire bijstand aan Oekraïne, ook niet in het conflict met Rusland". En dat is natuurlijk allemaal zo, maar het kabinet hoeft alleen maar te zeggen dat deze wapenlevering niet tot stand is gekomen middels het associatieverdrag, en dan is dat bezwaar naar de letter ook weer afgedaan. Maar de geest, meneer, die blijft.

UPDATE: Ja nu weten we nog niks. Want defensie spreekt in de onderstaande tekst van "scherpschuttersgeweren", maar gebruikt als afbeelding een "Voorbeeld van een precisiegeweer" - een Barret om precies te zijn. JA DAT ZIJN DUS NIET DEZELFDE DINGEN MinDef Webcare.
Update: Ah, we lezen het antwoord in de kamerbrief: "De te leveren scherpschuttersgeweren betreffen twee typen: Accuracy (90 stuks) en Barrett (10 stuks) (...)."

UPDATE: Ja nu weten we nog niks.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.