achtergrond

Geenstijl

Apart: linkse mannetjes met rechts-realistische powerquotes

Schuld van Wierd Duk.

Eén van de voordelen van het fenomeen Wierd Duk is dat hij ondanks elke dag drie miljoen tweets plaatsen, drie miljoen mensen blokken en de Telegraaf-podcast vollullen ook nog de halve Telegraaf volschrijft zonder ook maar één keer moe te worden. En die Telegraaf-stukken zijn meestal heel erg lang met heel veel ruimte voor de geïnterviewden die daardoor maximaal aan het woord komen. Wat dan weer lekker veel powerquotes oplevert die wij weer lui en gemakzuchtig als we zijn van achter de premium-paywall vandaan cutten en hier gratis en voor niks pasten. Deze keer: Rene Cuperus (links PvdA-mannetje) en Josse de Voogd (links GroenLinks-mannetje) doen rake en ware uitspraken die normaal alleen door guurrechtse populisten en het internet worden gedaan. Lees even onderstaande waarheden als dikke koeien en stel je vervolgens voor dat Cuperus en De Voogd bij de eerstvolgende verkiezingen hoog op de Lijst Omtzigt komen te staan, samen met Pieter en Mona. Wij zeggen doen en op naar de 178 zetels. Met Wierd Duk als lijstduwer. Wel zielig voor JA21, maargoed, die kunnen dan mooi mee in de coalitie. *plop*

Powerquotes

Rene Cuperus: "We verkeren in een diepe politieke crisis, met een enorm laag vertrouwen in de prestaties van de overheid. Het is natuurlijk ook niet niks als zo’n commissie Remkes constateert dat de democratie gevaar loopt. Ik vrees ook dat dit ooit uit de hand gaat lopen. In Frankrijk zie je met de opkomst van de extremist Zemmour hoe hoog anti-establishment emoties kunnen oplopen."

Josse de Voogd: "Het zou al mooi zijn als de nieuwe regering zich van dit sentiment bewust is. Het gaat immers om aanzienlijke aantallen, tot wel veertig procent."

Cuperus, afkomstig uit de PvdA: "Een probleem in Nederland is dat de oppositie geen geloofwaardig alternatief aanbiedt. De stem van de ontevredenen heeft geen politieke gevolgen omdat PVV en FvD zichzelf telkens met extreme uitspraken buiten de orde plaatsen en zo ’onregeerbaar’ worden. Verkiezingen hebben daarom nauwelijks beleidsconsequenties. Bovendien heeft er telkens een uitruil plaats tussen centrum-links en centrum-rechts: links krijgt cultureel liberalisme en centrum-rechts economisch liberalisme: precies wat een meerderheid van de Nederlanders nu net níet wil. Vandaar dat vluchtheuvels als Pieter Omtzigt, de BBB en zelfs Volt enorme magneten kunnen worden."

De Voogd, afkomstig uit GroenLinks: "D66 is geen middenpartij, maar een uiterste partij van hoogopgeleide, grootstedelijke, kansrijke professionals."

Cuperus: "Wat de gevestigde partijen zich moeten realiseren is dat ze zwakke tegenstanders hebben: de PVV en FvD, twee partijen die zichzelf onregeerbaar hebben gemaakt. Daarom zouden zij de representatie van de buitenstaanders moeten overnemen, in plaats van op die mensen af te geven. Je kunt lak hebben aan de afgehaakten of je kunt denken: wij gaan ook voor hun belangen opkomen en de sociale zekerheden van weleer herstellen."

JA21 gaat NL overnemen samen met BBB terwijl VOLT D66 gaat slopen. WINWIN!

JA21 gaat NL overnemen samen met BBB terwijl VOLT  D66 gaat slopen. WINWIN!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.