achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Dat Nieuwe Leiderschap van Sigrid Kaag blijkt een naargeestige toestand

D66-leidster is de hoofdhamster die het ophefrad draaiende houdt

D66 congresseerde zaterdag vanwege de coronamaatregelen digitaal. Traditioneel werd de dag afgesloten met een toespraak van partijleider Sigrid Kaag. De bedoeling was dat fysiek 3000 D66'ers zouden afreizen naar Den Bosch, de opkomst bleef nu beperkt tot nog geen 500 kijkers naar de livestream op YouTube. Kaag hekelde in haar speech onder meer nepnieuws, waarop het D66 raadslid Frits van Vugt uit Gilze en Rijen (Noord-Brabant) vrijwel ogenblikkelijk nepnieuws verspreidde.

Slecht bekeken (LOL Geert Wilders) was de toespraak van de D66-leidster toch interessant. Ze hield overduidelijk een slag om de arm qua voortgang van de formatie met de opmerking: "We doen het goed of we doen het niet." Geestig natuurlijk daar D66 een van de belangrijkste redenen is dat de formatie zolang duurt. Om te beginnen met oud-verkenner Kajsa Ollongren die zo'n beetje vanaf dag 1 het proces frustreerde door te wapperen met aantekeningen over Pieter Omtzigt.

Daarna zette Kaag de ChristenUnie weg als 'een roestige auto' en viel ze Mark Rutte aan tijdens haar Schoo-lezing. Dieptepunt was de gecoördineerde aanval op informateur Johan Remkes en zijn vermeende alcoholmisbruik. Maar ook zaterdag liet Kaag zich van haar gemeenste kant zien toen ze haar toespraak afsloot met "Wij zijn de eerste klimaatpartij. Wij zijn de enige echte onderwijspartij. En als wij alles tot een goed einde brengen zijn wij straks de enige progressieve partij die verantwoordelijkheid neemt voor het land."

Een overduidelijk sneer naar GroenLinks en de PvdA, de partijen die zij in eerste instantie aan de boezem had gedrukt maar liet vallen voor een naar verwachting voortzetting van de huidige coalitie. Die opmerking van Kaag ging zelfs GroenLinks Kamerlid Laura Bromet - een zeer beschaafd Kamerlid dat altijd mikt op nuance en verbinding - te ver.

"Kamer en kabinet houden zichzelf gevangen in een hamsterwiel van hypes", zei Kaag nog, overduidelijk niet beseffend dat juist zij de hoofdhamster is die het ophefrad draaiende houdt.

Wat ons brengt op dat Nieuwe Leiderschap. D66 ziet inmiddels ook wel in dat dat holle woorden zijn gebleken. De partijtop wilde het niet maar de D66-leden besloten zaterdag anders: Kaag cum suis moeten toch maar eens zwart op wit zetten wat dat Nieuwe Leiderschap nu eigenlijk inhoudt.

Goede vraag, kapotbenieuwd naar het antwoord.

Vriendelijk verzoek van schrijver dezes: Word lid van de TPO-nieuwsbrief!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.