achtergrond

Geenstijl

Lekker gewerkt. Leidse student sterrenkunde krijgt 10 voor scriptie, komt eens per 10 jaar voor

Vinden: we knap

Bovenstaand: de Arend Moerman uit het verhaal

Snappen er geen zak van maar trots zijn we wel want Arend kreeg voor deze scriptie over "chaotische zwarte gaten" een 10. En dat komt volgens de sterren dus slechts eens in de tien jaar voor. "Moerman deed een jaar lang onderzoek naar de dynamische interacties en botsingen tussen drie fictieve zwarte gaten. De interacties tussen drie lichamen zoals sterren, planeten of zwarte gaten zijn niet met een elegante formule te voorspellen. Moerman gebruikte daarom een computer die steeds voor een korte tijdspanne uitrekent wat er gebeurt en daarna die uitkomst weer gebruikt voor de volgende tijdspanne."

En wat hebben we geleerd? Nou, dat "Rond de tien miljoen zonsmassa's er een omslagpunt bleek te zijn. Zwarte gaten die lichter zijn dan ongeveer tien miljoen zonsmassa's slingeren elkaar in de simulaties vooral weg. Zwarte gaten die zwaarder zijn dan zo'n tien miljoen zonsmassa’s smelten samen."

Supermooi, en Arend is inmiddels aan z'n tweede afstudeerscriptie begonnen en solliciteert ondertussen naar een promotieplaats. "Maar ook als dat niet lukt, zijn er opties: ‘Ik werk nu als sous-chef in een restaurant. Als de wetenschap niets wordt, word ik gewoon chef-kok.’" Zo gewoon gebleven.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.