Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (2) - Kroonjuwelen kapen van D66

Op 10 juli 2015 kaapte GeenStijl de vergeten kroonjuwelen van D66 en begon GeenPeil aan het verzamelen van 10.000 handtekeningen

We besloten niet al te hard op de trom te roeren vanuit de gedachte dat wanneer je voor 10k krabbels al alles uit de kast moet halen, die 300.000 sowieso onmogelijk worden. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.

Binnen GeenStijl waren de meningen verdeeld over het plan. Niemand was er tegen, dat vooropgesteld, maar de haalbaarheid werd breed betwist. Joris von Loghausen (NEP hebbe zijn ziel) wist zeker dat het onhaalbaar was. Brusselmans en Johnny Quid - beiden ook niet meer onder ons - hadden hun bedenkingen. Ikzelf vreesde vanuit het perspectief van GS dat wanneer we het niet zouden halen, ons dap’re weblog aan impact zou kunnen inboeten.

Daar tegenover stond dat ik heilig overtuigd was van de potentie van zo’n volksraadpleging, omdat de onderbuik hard borrelde op alle onvrede over de EU. We zaten in de staart van de bankencrisis, Griekenland was net door Dijsselbloem onderworpen om de euro te redden, een paar maanden eerder was de redactie van Charlie Hebdo afgeslacht door radicale moslims en midden in de Arabische Lente werd een bloeddorstig kalifaat gesticht. De EU meende desalniettemin de islamitische vluchtelingenstroom ook nog wel te kunnen schaffen. Daar zitten geen jihadisten tussen, is hysterie. We horen het Judith Sargentini nog twitteren…

Desalniettemin begonnen we dus terughoudend en met veel ironie aan de inleidende fase voor het referendum. We maakten een FAQ en met René van Leeuwen een video waarin hij uitlegde hoe je een stuk papier moet printen en een brief post, want de methodiek van het referendumsysteem was er eentje uit de tijd van de trekschuit en de postduif: alles moest op papier, en per post.

Matroos Roos

Het toeval wil dat we net in die zomer Jan Roos van PowNed hadden overgenomen, waar hij met slaande deuren was vertrokken. Dat Jan overal met slaande deuren vertrekt, wisten we toen nog niet. Als lawaaiclown met een camera en een roze plopkap was hij wel de uitgelezen persoon om een toevallig voorbij waaiend matrozenpetje op zijn rossige kruin te zetten en het kraaiennest van de blauwgele referendumvloot te bemannen. Het hielp, zoals ook columns van Ebru Umar, oproepen van Geert Wilders en steunbetuigingen van SP en Partij voor de Dieren bijdroegen aan aandacht voor het initiatief. Grote media sliepen er nog even doorheen.

De deadline voor de tienduizend lag op 6 augustus, maar eind juli liet de Kiesraad - die officieel geen tussenstanden gaf - weten “flink wat post” gekregen te hebben. Foto’s van enveloppen voor de Kiesraad, oranje brievenbussen en grappen over postzegels vlogen over sociale media. We kregen zelfs digitale reclameborden langs A-wegen aangeboden om tekenoproepen op te vertonen. Er broeide iets.

Leroy (💛) begon posters te ontwerpen met citaten van politici. Vooral die van Alexander Pechtold ging hard: “Europa is te complex om in een referendum te proppen.” We leerden dat elke held - wij dus - een antiheld nodig heeft om zijn narratief op af te kaatsen, en dat werd Alexander Pechtold. Op geheel natuurlijke wijze, uiteraard.

Social

Driehonderdduizend digitaal?

Na het verlopen van de deadline moesten we een week wachten op de officiële telling van de Kiesraad. We hadden oprecht géén idee of we het gehaald hadden. Op maandag 10 augustus, exact een maand na de start van de campagne, kwamen wel een paar IT’ers langs op GSHQ. Zij geloofden niet dat je ooit 300.000 papieren handtekeningen op zou kunnen halen en hadden het idee om een app te bouwen waarmee tóch digitaal getekend zou kunnen worden. Geheel binnen de kaders van de wet en volgens de richtlijnen van de modellijsten van de Kiesraad. Daarnaast zouden ze het ook nog waterdicht maken voor ieders privacy: om te tekenen voor het referendum moest je namelijk nogal wat persoonlijke informatie invullen.

We besloten hun technische voorstel (open source, waarin servernamen als “Juncker” en “Pechtold” gebruikt werden) via eigen netwerk en nieuwe contacten langs de Kiesraad te geleiden voor hun oordeel en alvast te gaan bouwen aan het platform. Je kan immers maar voorbereid zijn op een tweede ronde.

14.441 inleidende verzoeken

Op 13 augustus (ik was helaas net op vakantie) maakte de Kiesraad bekend dat we niet alleen de drempel van 10.000 handtekeningen hadden gehaald, maar dat we daar met 14.441 geldige handtekeningen ruimschoots overheen waren gegaan (nieuwsbericht gek genoeg offline op hun eigen site). 

En dat dus allemaal op papier. Met enveloppen en postzegels, zonder al te veel gepush en gedram bij ons geachte lezerspubliek. Het bier smaakte goed, die avond op Bourbon Street in New Orleans, al was het een vreemde gewaarwording om 5000 kilometer verderop, dronken en met een jetlag, het besef te voelen dat vanaf 18 augustus de zeswekenteller voor de 300.000 handtekeningen zou gaan lopen. Zou het lukken om daar ‘digitale toestemming’ voor te krijgen? Zouden we überhaupt in buurt van de 300.000 kunnen komen? De deadline daarvoor was gesteld op maandag 28 september.

Op afstand kon ik weinig doen, maar omdat de eerste drempel gehaald was, begon de rest van de redactie er ook steeds meer zin in te krijgen. Er broeide iets en nu werd het een veenbrand. Oproepen voor vrijwilligers werden geplaatst, er werden nieuwe posters gemaakt en een bijgewerkte FAQ geschreven en met name Johnny Quid begon zich over de oproepen te ontfermen om ons toch vooral naar de 300.000 te helpen. Op 31 augustus keerde ik terug op de burelen van GeenStijl GeenPeil, waar ondertussen een ware machine in gang was gezet met topics, video’s, livestreams van het printen van formulieren, vrijwilligers, stickers, hesjes en grote spandoeken voor zogenaamde zichtlocaties. Het was één grote vrolijke bende met wodka en dwergen, maar het kreeg ook vorm en richting.

En toen waren we ineens de bad guys

En die richting zinde Den Haag niet. Op diezelfde 31 augustus schreef De Telegraaf dat vvd, D66, PvdA en CDA zich alvast voorgenomen hebben een eventueel referendum te zullen negeren. Vrienden van Vladimir Poetin, werden we genoemd door vvd’er Bas van ’t Wout (u weet wel, zo’n achterbanker waar je jarenlang niks van hoorde totdat hij begin 2021 een paar maanden demissionair minister mocht zijn en prompt een burn-out kreeg). 

Dat frame werd daarna steeds vaker gebruikt om ons democratische initiatief te besmeuren, waarbij vooral opviel dat zo weinig mensen of media een serieus debat aan wilden gaan over democratie, EU of het referendum als instrument. Het was volgens velen allemaal fout, slecht, populistisch of ronduit kwaadaardig. Terwijl we nog mijlenver verwijderd waren van de onmogelijk geachte driehonderdduizend-drempel. Een leerzame periode, zelfs voor mensen die toch al weinig fiducie in politiek en pers hadden.

Houjebackbencher

Bas kreeg zelf maar liefst 1.178 voorkeursstemmen

Driehonderdduizend digitaal!

Op 18 augustus begon de teller voor de 300.000 te lopen. Vanaf 19 augustus kon je digitaal tekenen voor het referendum-initiatief via wat Mark Rutte later 'een internetachtige constructie' zou noemen.

Een zooi bestuurskundigen, juristen en techneuten had in (goed, constructief) overleg met de Kiesraad uitgedokterd dat de zogenaamde modellijst ook best digitaal mocht worden ingevuld, mits alle vereiste informatie er op stond. Digitaal een handtekening zetten was sowieso al wettelijk toegestaan, de enige onwrikbare eis bleef dat ieder digitaal formulier wel op individueel papier moest worden afgedrukt en ingeleverd bij de Kiesraad. DIE ZE VERVOLGENS WEER ZOU INSCANNEN.

Politici toonden zich bezorgd over GeenPeil. Commentatoren en (betaalde) factotums van de EU waren ronduit chagrijnig. Subsidieboomer Rob de Wijk (VVD66) verzon de term ‘rancunereferendum’, Marcel Canoy (D66) muntte in zijn FD-column ‘haatgevend referendum’ en plotseling waren wij de vleesgeworden Agenda van Poetin. Maar argumenten? Nope.

We lachten er toen nog om, kochten prompt een rode T65-telefoon, plakten het gezicht van Ome Vlad er op en hingen drie klokken aan de muur op GSHQ, met de tijd in Amsterdam, de tijd in Moskou en als derde, boven het bordje ‘Brussel’: een klok zonder batterijen die we stil zetten op vijf voor twaalf. 

Ondertussen sliep de MSM overal doorheen maar het Leger des Peils groeide en de krabbelteller steeg gestaag. Het spel was aan alle kanten op de wagen (zie de stijlloze archieven van augustus en september 2015).

Eén bijzondere naam is nog niet voorbij gekomen. Daarover meer in deel drie van deze oogst uit het geheugen. 

Dit was deel 2 in een reeks van 9. De eerste aflevering staat hier.

Reaguursels

Inloggen

Van het referendum staat mij één ding nog goed voor de ogen - de manier waarop er op gereageerd werd door 'weldenkende mensen'. Die plotseling gingen roepen dat het gewone volk niet in staat was dergelijke complexe materie te doorgronden en daardoor nooit de 'juiste stem' konden uitbrengen. Dat was toch wel even een plotselinge herleving van het jaren vijftig gevoel. Sindsdien zie ik dat steeds vaker om me heen, 'linkse' minachting voor wat vroeger de arbeidersklasse heette. Tegenwoordig aangeduid met 'laag opgeleid' om maar even duidelijk te maken dat we het dan over domme mensen hebben, die vanwege hun domheid niets in te brengen hebben.
Het referendum was vooral een plagerijtje (want niemand had de verwachting de koers van de EU blijvend te kunnen veranderen, lijkt me) maar wel één die de moderne maatschappelijke verhoudingen pijnlijk duidelijk maakte.

Otto Normal | 24-10-21 | 17:33

Het was fantastisch om aan mee te doen. Zou het zo weer doen.

joepiedepeopie | 24-10-21 | 14:29

Judith Sargentini. Wat een kudtwijf. Betaalt weinig tot geen belasting in Nederland (want werkt in Brussel voor een supranationale organisatie), zou de Nederlandse belangen moeten behartigen, maar behartigt alleen maar de belangen van de EU en naait daarmee Nederland. Ze zouden alle Nederlandse Pro-EU EU parlementariërs en ongekozen EU bewindslieden eens voor het gerecht moeten slepen voor landverraad. Want geen van deze lieden doen hun werk en praten alleen maar mee met de Pro-EU houding met als gevolg dat er steeds meer macht en geld naar Brussel gaat. Het is landverraad. Prove me wrong.

Old_Spice | 24-10-21 | 12:54

Het was een mooie hoopvolle tijd voor de rechts van het midden politiek georiënteerde. Hoe anders ziet het politieke landschap er nu uit voor deze doelgroep. Het is om te huilen, ik ben totaal politiek verweesd, voel me door geen enkele partij vertegenwoordigd.

HD50 | 24-10-21 | 10:53 | 1

Raar is dat hè? Hoe meer partijen er komen, hoe minder ik me verbonden voel met een partij. Waarschijnlijk beschrijf ik hier één helft van een vicieuze cirkel.

Flapoor | 24-10-21 | 12:54

Bij "DIE ZE VERVOLGENS WEER ZOU INSCANNEN" moest ik schaterlachen. Dank!

Omtzigtig | 24-10-21 | 10:00 | 1

Iets met GDP eisen vermoed ik zo...

Sjeintje | 24-10-21 | 12:36

Eerst een gedegen onderzoek doen, wie het vliegtuig heeft neergeschoten.

gato | 24-10-21 | 09:28

Als je dit weer zo terug leest dan lijken ‘wij’ toch echt wat de VPRO eens in een ver verleden was. De jaren zestig revolutie. Zoiets. Afzetten tegen de gevestigde ‘fascistische’ orde (die het helemaal niet was). En nu zijn al die revolutionairen van die tijd ‘ons’ aan het beteugelen op een nog nooit eerder voorgekomen dictatoriale manier. Oftewel de links, activistische revolutionairen van toen zijn de fascisten van nu. De mens, een idioot wezen.

Tiscali-2 | 24-10-21 | 08:55 | 2

Jij hebt het door! Hulde!

Nederlanddraaitdoor | 24-10-21 | 09:09

Klopt helemaal! Misschien kunnen we een (gesubsidieerde) Kaag-docu maken? Of moeten we dan juist Eerdmans volgen? Moeilijk.

Omtzigtig | 24-10-21 | 10:04

Met de Nederlandse media altijd tegen je maak je geen kans om hier in aankomend Dystopia iets te veranderen. Je hebt al bij voorbaat verloren.

Koning BongoBongo | 24-10-21 | 07:41

Ik verlang weer naar die die tijd toen geluk heel gewoon was.

Nietgek | 24-10-21 | 01:48 | 2

Mijn vijftiger jaren.... heerlijk.

Koning BongoBongo | 24-10-21 | 07:51

Ik ben net voor 1980 geboren, heb de 90's als tiener meegemaakt, als student zag ik in ons studentenhuis hoe vliegtuigen in de Twin Towers vlogen. En toen was het gedaan.

Kijk eens op youtube, zoek OpenmindconferenceDK en de lecture van Bollyn op. De rabbithole gaat diep, en dat complot heeft de hele wereld grondig verneukt en tienduizenden of honderdduizenden doden tot gevolg gehad.

Headshrinker | 24-10-21 | 08:39

Ik heb de autostickers nog, trots dat ik hier deel van uit heb mogen maken!

Eucalyppta | 24-10-21 | 00:09 | 1

Euforische tijden waren het, helaas voor korte duur. Ik ben Pro referendum (zwitserland Niveau) jammer dat er geen oude grote partijen zijn dit nog ondersteunen.. was ook eigenlijk mijn enige reden waarom ik in het verleden FVD heb gestemd, nu geen FVD meer voor mij. Dank je Thierry

Dutch-Super-Evil | 24-10-21 | 01:20

Leuke anekdotes allemaal. Maar feit blijft dat de politieke elite in Den Haag - D66 voorop - schijt heeft aan de mening van de burger. En dat is precies de reden dat er in Nederland NOOIT meer een referendum mogelijk zal worden gemaakt.
Die burger is alleen goed om te werken en het geld binnen te harken, niet om een mening te hebben over een onderwerp. Eén keer per vier jaar stemmen voor de vorm is wel zat.

wapster | 24-10-21 | 00:00 | 1

Dat dus. Eigenlijk is het tijd voor een geenpeil editie 2, een petitie om een einde aan de formatie te maken en nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat ze er momenteel onderling toch niet uit komen...

oh no | 24-10-21 | 09:32

Gaan we nog stemmen voor zwarte piet komt.

kuus | 23-10-21 | 23:15 | 1

Stemmen alleen mét een QR code. Dat wordt de volgende debiele maatregel van Hugo cs.

NeedIsaymore? | 24-10-21 | 00:24

Het is alleen jammer dat dit verhaal een teleurstellend einde heeft: Thierry Baudet in de TK, die uiteindelijk een clown bleek te zijn van het niveau Hadjememaar, of Boer Koekoek. Dit is vervelend als een steentje dat tijdens een wandeling in je schoen is gekomen en omdat je in een groep wandelt kan je niet even stoppen om het steentje uit je schoen te verwijderen. Of als het gevoel na de wandeling, wanneer je je schoenen uitgetrokken hebt en het blijkt je niet te goede sokken hebt aangetrokken, waardoor de ruimte zich vult met een penetrante zweetgeur die uitsluitend van jou afkomstig is en je niet in de gelegenheid bent om even snel je sokken uit te trekken en je voeten te wassen. Heel erg genant allemaal.
Het gevoel dat je krijgt wanneer in gezelschap je even voorover moet buigen (bijvoorbeeld om je schoenen uit te trekken)en een wolk darmgas jouw sphincter passeert, luidruchtiger dan je had gehoopt, ook nog wat vocht meenemend en je helaas die dat een witte flanellen broek draagt en je weet dat de meegenomen vloeistof en vaste stof een bruine stempelafdruk ter hoogte van jouw achteruitgang hebben achtergelaten.
Het gevoel dat je hebt dat je met de bewuste schoenen ook nog eens in een hondendrol hebt gestapt en dat je met deze schoenen het huis je gastheer en gastvrouw hebt betreden en een bruin spoor hebt achtergelaten op het prachtige tapijt.
Zo voelt het dat GS een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de binnenkomst van Thierry Baudet in het hart van onze democratie.

Arnold Layne | 23-10-21 | 23:07 | 2

Narcism is a bitch .... Iedereen was denk ik op zoek naar een intellect als Pim ,maar stootte op Baudet . Baudet kwam groot in het nieuws en dit versterkte zijn narcisme dermate dat hij domme dingen ging doen en zeggen terwijl mensen op zoek waren naar een stabiele opponent om de gevestigde orde aan te pakken.

Koning BongoBongo | 24-10-21 | 07:58

Baudet liffte mee op het succes en stond overal te shinen. En laten we wel wezen, Roos is ook wel vrij pedant daar leek Baudet een redelijk denkend man naast

Shoarmamasutra | 24-10-21 | 08:19

"Geen greintje bewijs" ? ISIS zelf liep erover te pochen, dat ze "strijders" gingen meesturen met vluchtelingenstromen, en er zijn meerdere aanslagen geweest waarbij lieden uit het kalifaat direkt bij waren betrokken.
Judith Sargentini is een totaal gesjeesde, wereldvreemde deugmuts.

Asteroid-B612 | 23-10-21 | 22:19 | 5

@Asteroid-B612 | 24-10-21 | 01:12|
Ik heb ze hier ook in mijn omgeving. Je hoort het ze zeggen, maar je brein registreert het gewoonweg niet. Zo tapijt knauwend naïef kan men toch niet zijn?!? Nou, de hele deugende linkse Goegemeente bewijst ons het tegendeel. Die blijven nog stellig ontkennen al liggen ze al met het hoofd op het hakblok. Helaas voor ons trekken ons mee het ongeluk in.

Sjefke7807 | 24-10-21 | 01:51

Gelukkig hebben goed werkende geheime diensten de meesten gepakt( wat was t in nl in dat jaar 5 verijdelingen zeiden ze terloops) maar het is glashelder dat er zo binnen zijn gekomen.
Dat met die trucks in Dl zaten daar geen bootjeswijkelingen tussen?

Shoarmamasutra | 24-10-21 | 08:21

@Shoarmamasutra | 24-10-21 | 08:21|
Ja, een aanzienlijk aantal van de aanslagplegers in Europa is hier als 'vluchteling' naartoe gekomen. Dat maakte haar tweet extra absurd en wereldvreemd.

Sjefke7807 | 24-10-21 | 11:17
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
Beste_Landgenoten | 23-10-21 | 21:49 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat soort tinnef als Sargentini moet strafrechtelijk vervolgd worden wegens taakverwaarlozing en landverraad. Hoe lang kun je stelselmatig blijven wegkijken van de letterlijk huizenhoge problemen die de immigratie al tientallen jaren veroorzaakt? En waarom moet ik het koste wat kost leuk vinden dat ik overal waar ik tegenwoordig loop mensen tegenkom die er hele andere normen en waarden op na houden dan wij?
Ik heb geen behoefte aan buren die de taal niet spreken, de verzorgingsstaat leegzuigen en in de woningen trekken waar mijn kinderen in zouden moeten kunnen trekken.
Bouwen, bouwen, bouwen.. met als gevolg dat de leefbaarheid in grote delen van het land steeds verder onder druk komt te staan. Torenhoge belastingen (ik betaal tot wel 58,75 procent) en waarom? Om alles wat binnenkomt van een woning te kunnen voorzien. Sorry ik zal wel een racist zijn maar ik heb niets met deze mensen en zij ook echt niet met mij. Wanneer stopt deze waanzin?
Op Youtube staat een documentaire over hoe ze het migratieprobleem.in Denemarken hebben aangepakt. Daarin werd gezegd dat de Denen inzagen dat verreweg het grootste deel van de migranten niet loyaal zijn aan het gastland en alleen voor het geld komen. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor Nederland. Iedereen weet het. Zelfs die trut van een Sargentini weet echt wel dat het zo is maar ze komt klaar op de gedachte dat ze zo verschrikkelijk deugt. Dat geeft zo'n fijn gevoel dat ze liever wegkijkt dan de enorme migratieproblemen onder ogen te zien.
Ik heb een aantal jaren in de "vreemdelingenindustrie" gewerkt. We worden als Nederland genaaid op een gruwelijke manier. Iedereen in die industrie weet het maar omdat ze er toch wel een leuke boterham in verdienen wil niemand het zeggen...
Het kortetermijn gewin helpt ons land op de langere termijn naar de klote. De opmaat daarvoor zie je al zeker een jaar of tien ontstaan....

JP1973 | 23-10-21 | 21:48 | 2

Het lijkt me een eye-opener voor deugend en wegkijkend Nederland om kansarme migranten alleen nog te huisvesten in VVD66-wijken. O ja, en bij BN-ers. Liefst d.m.v. inwoning.

NPOlitiekgekleurd | 24-10-21 | 08:16

Canada, belasting 22%.

gato | 24-10-21 | 09:31

Ik geloofde in jullie. Ik geloof nog steeds, Het is dat in de Engelse taal je dezelfde dingen met minder letters kan zeggen dan in de Nederlandse taal waardoor het paste in hjet maximaal aantal letters. Anders had ik het in het Nederlands gezegd, GeenStijl-GeenPeil-GeenPartij, de partij die Nederland gaat regeren!

NoStyleNoPyleNoParty | 23-10-21 | 21:38 | 1

Eh, en zonder Zwitsal hè. Ik verzin het niet vandaag!

NoStyleNoPyleNoParty | 23-10-21 | 21:39

Die Van Leeuwen, waar istie gebleven? Die moet weer terug! @redactie

mozaard | 23-10-21 | 21:35 | 1

Dumpert meen ik. Pin me er niet op vast.

chicago river | 23-10-21 | 21:50

Was een leuke tijd, we konden iets betekenen. Het folderen was fun mensen glimlachten als ze de folder kregen.
Waarom dan, waarom blijven ze dan stemmen op partijen die niets met democratie hebben?

Zapata10 | 23-10-21 | 21:34 | 3

Hypotheekrenteaftrek. En omdat Op1 en Jinek het pushen.

Normpje | 23-10-21 | 21:43

Toch denk ik dat heden ten dage GS nog steeds wat kan betekenen. Zeker nu ze het Wobben hebben gevonden...

TonAlias | 23-10-21 | 21:46

IK ben paranoïde geworden. Ik heb het gevoel dat dit feuilleton ergens naar toe gaat... Ik doe mee.

de Jager59 | 23-10-21 | 21:27

Dat was een mooie tijd. Een tijd waarin GS voor jeuk zorgde en eigenlijk nog verrassend veel bereikte. Het succes van het referendum helaas niet weten te verzilveren.
Anyway; zo spoedig mogelijk.. ook zo'n term uit die tijd. Was uiteindelijk meen ik 9 maanden.

heavydigit | 23-10-21 | 21:18 | 4

@GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:22: Ja ja maar met zoveel beperkingen dat het niet veel verder zal gaan dan de kleur van het bankje in het plantsoen.

Zapata10 | 23-10-21 | 21:35

Wat bereikte men dan precies. Leg eens uit. Ik zag het niet. Welk succes ook..

Beste_Landgenoten | 23-10-21 | 21:50

@Beste_Landgenoten | 23-10-21 | 21:50: Tijdens die periode snurkte je even hard als de hele MSM. Je hebt het gewoon gemist. Mede voor jou dus dit feuilleton. Mooi toch?

Kopieerapparaat | 23-10-21 | 22:34
▼ 1 antwoord verborgen

Leuk man, deze trip down memory lane. Sowieso een mooie tijd, de periode van internet zonder algoritmen.

The-loopy-cowboy | 23-10-21 | 21:18 | 2

Die tijd dat het internet groot was in alleen poezen en "poesjes" plaatjes/filmpjes!

BadPatNL | 23-10-21 | 21:25

... zonder algoritmen... hahaha, die waren er toen ook gewoon al volop ;)

oh no | 24-10-21 | 09:40

"En die richting zinde Den Haag niet. Op diezelfde 31 augustus schreef De Telegraaf dat vvd, D66, PvdA en CDA zich alvast voorgenomen hebben een eventueel referendum te zullen negeren."

Wissel PVDA voor ChristenUnie en verander referendum in de naam van een willekeurig ander dossier, zes jaar later staan we er nog stukken erger voor...

BadPatNL | 23-10-21 | 21:16

Dus wacht eventjes.

GeenPeil kaapte het Oekraine akkoord.

Iets wat heel goed was voor ondernemers en werknemers. Laten we elkaar geen mietje noemen. Met o.a. vleesverwerking verdienen we als landje miljarden.

Maar... Wat is nu eigenlijk precies het probleem met lidmaatschap van een clubje landen waar jij uiteindelijk meer aan verdiend. Het kosten en baten verhaal.

Wij investeren iets van 1% van ons BNP, Maar de baten zijn een veelvoud daarvan. Dat is goed voor arbeiders, ondernemers etc.

Dus wie is er tegen en waarom precies?

GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:15 | 5

Tegen gestemd, onder andere wegens de militaire component, dat wellicht zelfs de voornaamste inhoud van het hele verdrag is. Tegen, wegens het verschrikkelijke dierenleed in Oekraiense zg. megastallen, em plofkipfabrieken waar Nederlandse banken honderden miljoenen in investeren. Tegen omdat dit verdrag de eerste opzet is voor volwaardig EU lidmaatschap. En dat moeten we we niet hebben, want de Oekraine hoort niet in Europa. Het heeft altijd al in de culturele invloedssfeer van Rusland gelegen, en deelt een geschiedenis met Rusland. (Al eeuwen lang voor de USSR overigens) Ik ben tegen omdat dit de natte droom van de globalisten elites is (40 miljoen consumenten erbij, grotere markt, zeer goedkope arbeidskrachten, en uiteraard hebben onze elites hun begerige oog al lang op de bodemschatten en delfstoffen van Oekraine laten vallen. Dan is Oekraine onvoorstelbaar corrupt. Het gaat generaties duren voordat dat een beetje is uitgebannen. Dit gaat ons alleen maar geld kosten. Gaan we hier onze eigen boeren onteigenen etc. en dan OEkraiense boeren subsidieren. En ZELFS Als de honderden miljoenen euros aan subsidies terechtzouden komen bij Oekraiense boeren zelf (en niet bij hun corrupte politici) is dat een slecht plan, omdat je wel mag verwachten dat dat de Russische graanproduktie en economie behoorlijk zal schaden. En of Putin DAT gaat pikken is nog maar de vraag. Putin is a hard-ass, a no shit taking mf. Ik zou hem niet te veel provoceren. Met je "pang ! pang !" legertje.

Asteroid-B612 | 23-10-21 | 22:40

Het begon als een stomme actie die inderdaad nergens over ging, maar toen alle politici het volk WEER begonnen te bagatelliseren (eerder al met het negeren van de uitslag van het referendum over de Europese 'grondwet', en later door het aanpassen van de regels rondom referenda), ja toen werd het een principekwestie en vond vrijwel iedereen het gewoon leuk om mee te doen, gewoon om de politici eens terug te narren.

nieuwe_Deen | 23-10-21 | 23:07

Dat Oekraïne verhaal had in delen opgeknipt moeten worden: handel is, zij onze richtlijnen moeten volgen ja, vrij verkeer van personen nee, Europa militaire toezeggingen doen aan Oekraïne nee.

Het wordt hoogtijd dat de EU en de Nederlandse politiek aan zelfreflectie gaat doen en gaat beseffen dat er na x tijd best verdragen aangepast moeten kunnen worden naar de huidige tijdgeest. Goederen en diensten hoeft niet per definitie gekoppeld te zijn aan totaal vrij verkeer van personen. De loskoppeling van de 2 zou de verdere volksverhuizing van Oost- en Zuid-Europa naar het noordwesten kunnen indammen wat uiteindelijk beter is voor de cohesie in de samenlevingen in Europa.

oh no | 24-10-21 | 09:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Saamhorigheid en een morele strijdlust, 2015 en met name dit referendum welke "we" uiteindelijk toch verloren hebben waren een fantastische democratische periode. Een periode waar zowaar voor het eerst echt democratisch ingegrepen werd middels een referendum (raadgevend). Vervolgens door dezelfde kliek die heden ten dage onze democratische waarden en vrijheden onder druk zet de kop om werd gedraaid. De ironie.

Milovsky | 23-10-21 | 21:11 | 3

Het was eerder een internationale schaamte. D66 had een dubieuze rol hierin. Die idealisten dachten echt dat iets wat niemand kan velen behalve de werknemer of werkgever maar enfin, ik wacht nog steeds op een argument voor een Nexit. Want ik kan er geen vinden. Ik wil een casus. Een studie. Hoe dat ons als landje beter zou maken.

GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:18

Hmm, wat vliegt de tijd, in 2015 was ik nog niet gestopt met roken.

gestoptmetroken | 23-10-21 | 21:23

@GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:18:
Wanneer jij 'nog altijd' wacht op één (1!) argument voor een Nexit zit je nog steviger met de kop in het zand dan ik dacht.
.
Maar jij wacht helemaal niet 'nog altijd' op dat ene argument.
Er zijn hier die hebben jou en de jouwen met minstens 10 pro-redenen om de oren geslagen reeds.
Jij probeert continu uit te lokken, Petit monsieurtje. En dát is niet de 1e keer.
Continu toneelspelen, met precies die ingredienten die het keurig genoteerde recept vergallen.
Alles voor de contra reacties, in jouw tegels. Aandachttrekkerij.
Vandaar deze laatste tegel van mijn kant.
Ga je moeder uit de tent lopen lokken.

chicago river | 23-10-21 | 22:04

Judith Sargentini is té complex om in een bootje te stoppen.

Zenzeo | 23-10-21 | 21:11 | 3

Nee hoor.

Ten tijde van haar Tweet was er geen bewijs dat er terroristen zouden komen. Het kon wel, maar daar ging het niet over.

Daarnaast heeft ze fascistisch Hongarije de mond gesnoerd.

Dat is knap.

Want wil jij weer fascisme?

GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:20

@GrandMechantLoup | 23-10-21 | 21:20: Het is niet "het kon wel" het was in 2015 ook al "met absolute zekerheid". Dit was de tijd dat IS zelf hun wereldwijde ambities bekend maakten en ook daad bij woord voegden èn de tijd dat links net als nu de blinddoek maar weer eens steviger aansjorde, mede op aanwijzen van Sint Obama die beweerde dat IS (en Al Qaida) niet echt islamitisch zijn en een "JV team."
"Now let's make two things clear: ISIL is not 'Islamic.' No religion condones the killing of innocents, and the vast majority of ISIL's victims have been Muslim." - Obama - 2014.
Die neiging van linksmensen om juist de vroomste moslims te onderwijzen over wat wel en niet èchte islam is, is is ik weet niet. Dat is zó ver van de realiteit verwijderd, zó absurd dat ik niet weet of ik het nou grappig of irritant of hemeltergend stupide moet vinden of gewoon leren te verwachten.

Mazzelstof | 24-10-21 | 07:47
-weggejorist en opgerot-
mirical | 23-10-21 | 21:11 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Overigens op Elsevier ook een artikel over Rutte. Rutte, de man zonder inhoud. Lees dit en wijs je papa of je mama erop.

appeltjesgroeneweide | 23-10-21 | 21:10 | 2

Wat maakt het uit dat het in de Elsevier staat. Het moet bij Rutte boven aanslaan. En dat gaat niet gebeuren.

TonAlias | 23-10-21 | 21:28

Alleen al de mededeling dat je Pechtold aan het huilen hebt gemaakt was al motivatie genoeg om te tekenen voor het referendum. Eerste keer ook dat ik internetachtige constructie heb gesponsord. Uiteraard wel weer de belasting van terug ontvangen via mijn Russische belastingaangifte. Bedankt nog Vladimir!

Ananas Skaiwokker | 23-10-21 | 21:07

Overigens vind ik het mooiste voorbeeld nog Thom de Graaf van D'66. Eerst zijn vóór de gekozen burgemeester en je daarna laten benoemen.
Kun je jezelf nog meer verloochenen dan dat??? Principes kunnen niet duidelijker ondergeschikt zijn aan poen. Alhoewel die man blijkbaar nooit principes heeft gehad en dit meer lijkt op een rasopportunist.

benbenieuwd2021 | 23-10-21 | 21:02 | 4

@TonAlias | 23-10-21 | 21:28:
Thom haalde Anne F. er al bij toen Fortuyn de verkiezingen dreigde te winnen.

gestoptmetroken | 23-10-21 | 21:32

@gestoptmetroken | 23-10-21 | 21:26: Ik kan me wel voorstellen dat Hans van Mierlo flink duizelig is van het omdraaien in zijn eigen graf. Alhoewel, wel een slag om de arm houdende omdat dat ook een zuiper was die een levertransplantatie kreeg.
Hoe dan ook zou het best ironisch zijn... ooit opgericht zijn voor bestuurlijke vernieuwingen en dan eindigen in een plucheklevend partijtje dat blijkbaar een monopolie heeft op het selecteren van kakkineuze wereldvreemde figuren die slechts gedreven worden door hun eigen ego en opportunisme.

benbenieuwd2021 | 23-10-21 | 21:34
▼ 1 antwoord verborgen

Die Kees Verhoeven had toen toch ook zo'n geweldige uitspraak? Slip of the tongue, dat er een voorselectie gemaakt diende te worden waarover wel of geen referendum moest plaatsvinden. Ik geloof dat dat destijds met Rutger was, waarop die nog vroeg "beself je wel wat je zegt nu?" en hij toch ook wel wat van kleur verschoot.

benbenieuwd2021 | 23-10-21 | 20:59 | 1

Kees is heel wat van kleur verschoten tijdens zijn carrière.

PolderTaliban | 23-10-21 | 21:05

"Europa is te complex om in een referendum te proppen."
En véél te belangrijk om in handen te geven van die klerken in Brussel.

Schoorsteenveger | 23-10-21 | 20:58 | 2

Als er iets duidelijk is geworden uit dat referendum, dan is het wel dat politici vaak geen betere besluiten nemen dan burgers. Pechtold was er haast trots op dat hij het Oekraïne-verdrag niet gelezen had; veel burgers hebben dat juist wel gedaan. Goed, politici zijn vaak wel beter geinformeerd, maar evengoed handelen ze niet naar die informatie. Die kijken eerst welke invloed een bepaalde keuze op hun eigen carriere zou kunnen hebben, of de belangen van hun vriendjes, of het partijbelang... en dan pas komt het landsbelang aan bod.

Muxje | 23-10-21 | 21:08

Maar het is nu in handen van de klerken in Brussel. Onze medelanders geven er geen * om verder en laten ze doen en laten wat ze willen. En betalen wanneer gevraagd.

Wat nu?

Graaf_van_Hogendorp | 23-10-21 | 21:10

Het referendum is niet een door D66 vergeten kroonjuweel; ze zijn er al lang geleden achter gekomen dat ze helemaal niet zo happig zijn op volksraadplegingen, en ze hebben dit kroonjuweel dan ook bij de Haagse politieke pandjesbaas ingeruild voor iets anders. In dat licht is het ook niet raar om te constateren dat héél Den Haag - inclusief D66 - boos op GS was nadat de drempel voor het referendum gehaald was. Het was namelijk nooit de bedoeling dat die drempel zomaar gehaald zou worden. Het referendum was bedoeld voor vakbonden of milieuclubs, organisaties met innige banden met de politiek en voldoende aanhang om aan de - bewust lastige - eisen te voldoen. Natuurlijk was men pissig dat GS een digitaal geitenpaadje gevonden had waarmee opeens spontane bewegingen ook een goede kans maakten om de drempel te halen.

Muxje | 23-10-21 | 20:56 | 1

Ex-Fucking-act. De verwachting was dat die drempel enkel gehaald kon worden met hulp van NGO’s of postcodeloterij, of de MSN. Caro Tensen die in een live uitzending een referendum bij elkaar jankt over asielzoekers en dergelijke. Niet dit. Eeuwige dank aan GS cum suis.

The-loopy-cowboy | 23-10-21 | 21:22

'Eén bijzondere naam is nog niet voorbij gekomen. Daarover meer in deel drie van deze oogst uit het geheugen.'
Baudet?

drs.Nee | 23-10-21 | 20:52 | 4

Die naam kwam in deel 1 al voor.

John McClane | 23-10-21 | 21:09

Had hij het niet over de 'Ollengren-doctrine' ?

JohannesdenDoper | 23-10-21 | 21:12
▼ 1 antwoord verborgen

De aanslag op de luchthaven te Zaventem en op het metrostation Maalbeek te Brussel, op 22 maart 2016 (België). De aanslag op de openbare weg, op 14 juli 2016, te Nice (Frankrijk). De aanslag op straat, op 6 augustus 2016, te Charleroi (België), enz. Heeft mevrouw Sargentini inmiddels haar grove inschattingsfout al erkend?

MickeyGouda | 23-10-21 | 20:51 | 5

Nee en je bent een vieze racist en xenofoob om daar naar te vragen. Volgens onze "nette" volksvertegenwoordigers dan.

Muxje | 23-10-21 | 20:59

Nee maar ze heeft wel de beveiliging rondom haar huis een grondige upgrade gegeven.

Joffri | 23-10-21 | 21:07

Men vergeet altijd Cambrils, waar een truck over de boulevard reed, tijdens een feestdag.

gato | 24-10-21 | 09:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Ollongron is later gewoon ingevlogen met slechts 1 doel: uitschakeling van het referendum. Chefsache.

Phantomas | 23-10-21 | 20:43

Aan het eind (na 9 edities) graag een pdf-je. Kan ik het rustig uitprinten.

Phantomas | 23-10-21 | 20:42 | 1

En dan weer inscannen?

John McClane | 23-10-21 | 20:44

There is nothing that globalist elites fear more than actual democracy.

Asteroid-B612 | 23-10-21 | 20:37 | 1

En dan in het Nederlands graag.

Zenzeo | 23-10-21 | 21:08

Ondanks dat ik weet hoe het afloopt, vind ik het toch weer spannend.

John McClane | 23-10-21 | 20:36 | 1

Ja, raar man. Maar ook de lijst van gekkigheid; niet digitaal, afdrukken, inscannen, het kleineren door de van Wijkjes, uit angst en onwetendheid, historisch!

Normpje | 23-10-21 | 20:43

Hoe is het eigenlijk met Roos? Als ik aan Roos denk, ervaar ik een beetje medelijden met hem. Om hoe alles is gelopen. Hoe dan? Geen idee.

Leptob | 23-10-21 | 20:36 | 2

Doet tegenwoordig volgens mij iets met een YouTube-achtige constructie.

Ilyrm | 23-10-21 | 21:17

Een tijd terug was er nog iets over een dorpsweblog jb Bergen waar iedereen over sprak en hij klappen over kreeg ofzoiets.

Shoarmamasutra | 24-10-21 | 08:26

Dat was de inleiding van de dood van het referendum. Politici kuch kuch werden bang. Heel bang.

jitro | 23-10-21 | 20:35

Tja, dingen afdoen als hysterie daar hebben "ze" vandaag de dag ook een handje van!

TijdelijkOptimist | 23-10-21 | 20:35

René van Leeuwen is volgens mij die rossige presentatort van BDM.

Nederlander1 | 23-10-21 | 20:28

Het waren prachtige tijden, Wij van GeenStijl voelde ons echt verbonden. Zo ontzettend zonde dat "jullie" daarna dachten ook wel de politiek in te kunnen, dat was zo duidelijk een slecht idee van buitenaf bekeken. Maar die paar weken dat er 300.000 opgehaald moest worden, dat waren gouden tijden waar ik jullie altijd dankbaar voor zal blijven.

Ilyrm | 23-10-21 | 20:26

We hebben gewoon schijt aan jullie simpele burgers!

vluchtelingallergie | 23-10-21 | 20:24

de laatste glorie is zes jaar geleden waarmee ook niets werd bereikt?

MaarFeitelijk | 23-10-21 | 20:23 | 1

Nee dan Rutte met zijn inlegvelletje, fantastisch wat die bereikt heeft. Hoeveel apothekers en raketgeleerden erbij? En altijd lachend de verantwoordelijkheid afschuiven, meer dan walgelijk.

bijna_raak | 24-10-21 | 09:45

Het dedain der politici ten voeten uit.

L.E. Raar | 23-10-21 | 20:19 | 1

Yup zogenaamd inspraak met een drempel van 300k. Wanneer dit met de internetachtige constructie toch wel redelijk makkelijk haalbaar is, wordt de wet geëvalueerd en afgeschaft.

Incitatus | 23-10-21 | 20:44

Met de uitspraak internetachtige constructies heb je toch maar even een doctrinale touché gemaakt. Baert.

Nederlander1 | 23-10-21 | 20:19

Judith Hysterini.

Basil Fawlty | 23-10-21 | 20:16 | 1

Judás.

Zenzeo | 23-10-21 | 21:10

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen