achtergrond

Geenstijl

#GeenPeil FAQ II: 10k gehaald. Wat nu?

Op naar de 300.000!

legerdespeils100.jpg Nooit eerder werd Arrogander Pechtold en overige Eurofielen zo glansrijk in hun hemd gezet. 14.441 handtekeningen. Uitgeprint. Ondertekend. Gevouwen. In een envelop gedaan. Met een postzegel erop. Door mensen die ouderwetse democratie een warm hart toe dragen. Burgerverzet zag er nimmer zo bureaucratisch uit, maar het effect is net zo grandioos als een gemiddelde revolutie. Inleidend verzoek tot een referendum over de EU met twee vingers in de neus binnengesleept. Vlag & Wimpel. Dankzij jullie. Nu hebben we tussen 18 augustus en 28 september de tijd om 300.000 fysieke handtekeningen binnen te slepen, die allemaal naar GeenPeilHQ gestuurd moeten worden. Hoe dat in z'n werk gaat, lees je in deze nieuwe FAQ.

Ik ben nieuw. Ik heb toch nog mijn twijfels over dat referendum.
Dat mag. Kijk eens op onze eerste FAQ. Daar vind je alles over de EU, de associatieverdragen en waarom wij dit precies doen.

Ik zit tussen die 14.441 helden die hebben getekend. Ben ik nu klaar?
Nee, helaas niet: we beginnen weer helemaal overnieuw. Dus ook die 14.441 krabbels moeten weer opnieuw gezet worden. Tot we er 300.000 hebben. En dan krijgen we ons levensecht EU-referendum. Met stemhokjes in bejaardentehuizen en rode potloden.

Kan ik nu al tekenen?
Nee, de Kiesraad levert de definitieve formulieren pas op 18 augustus. Op die dag begint de teller dus pas te lopen. Dat geeft Geenstijl & het Burgercomité-EU nog even de tijd om die kekke campagne in gang te brengen.

OK. 18 augustus dus. Moet dat tekenen dan weer met een printer, een envelop en een postzegel?
Dat mag. Adresseren aan GeenPeilHQ. Maar we gaan het zo laagdrempelig mogelijk maken. Wij slaan de formulieren op in een grote digitale kluis in Pand Noord, want er komt een mega handige referendum-app aan waarmee iedereen binnen 5 minuten getekend heeft. Die genereert een PDFje, dat encrypted wordt opgeslagen. Op die manier kunnen we ook nauwkeurig bijhouden hoeveel krabbels we al hebben. Als we de 300.000 handtekeningen ook werkelijk binnen hebben, gaan we die zelf afdrukken (drukkers die willen sponsoren mogen zich HIER [democratie@geenstijl.nl] melden) en met een enorme vrachtwagen bij de Kiesraad afgooien.

En wat kan ik in de tussentijd doen?
Je kunt je als vrijwilliger aanmelden op democratie@geenstijl.nl. Ook mag je daar je campagne-ideeën dumpen. We hebben alle massa nodig. Kun jij een hoop mensen bereiken? Meld het ons.

Ik wil een GeenPeil-alliantie vormen in mijn stad/regio. Kan dat?
Verzamel eens wat mensen en meld je clan aan op democratie@geenstijl.nl. Dan buigen wij ons er eens over. Wie weet kunnen we bruggen slaan.

Nog even over die 14.441. Er waren 961 ongeldige formulieren. Hoe zit dat?
Eerlijk gezegd hebben wij (vooralsnog) geen idee. Er waren inderdaad 'slechts' 13.480 van de 14.441 ingevulde formulieren geldig. Dat is een foutmarge van bijna 6,7%. Dat is niet slecht, maar dat gaat wel een rol spelen voor de 300.000. Wij gaan daarom voor jullie uitzoeken hoe dit precies zit en wat er fout ging, om een grote foutmarge in de toekomst de voorkomen.

Wanneer moeten alle 300.000 handtekeningen binnen zijn?
28 september. Dan moeten ze in de Grote GeenpeilKluis zijn opgeslagen.

Godver. 300.000 is toch wel echt heel erg veel eigenlijk.
We weten het. Democratie wordt je niet makkelijk gemaakt in de EU. Maar we gaan nu niet meer stoppen natuurlijk. We gaan er alles aan doen om dat welverdiende EU-referendum te krijgen. Over het associatieverdrag met de Oekraïne. Voor u. Voor Pechtold. Voor iedereen. Opdat we ons zegje mogen doen. En omdat het kan.

Leroy Theuniszen

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.