GeldBlog - Stagflatie en dan crisis: nu of later
Voor ons de zondvloed?
De term stagflatie wordt steeds vaker gebezigd. Niet zo verbazingwekkend, gezien de groeiontwikkelingen en de stijgende inflatie. De experts zijn echter niet alleen verdeeld over de kans op deze situatie, maar ook over de definitie van stagflatie. Naar mijn mening is stagflatie een soort interbellum, een tussenfase. Hoe er door centrale banken en overheden wordt gereageerd, bepaalt welk scenario gaat volgen: inflatie & groei of een flinke recessie.
De twee mogelijke resultaten sluiten elkaar niet uit, het gaat er meer om welke fase er DIRECT na deze stagflatieperiode komt. Uiteindelijk komt die economische crisis er namelijk toch wel (enige variabele is de grootte van deze crisis).
Eerst moet de term stagflatie nader worden toegelicht. De ene econoom zegt dat groei negatief moet zijn en inflatie positief, anderen spreken al over stagflatie als de inflatie toeneemt terwijl de economische groei afvlakt. Ik kan mij het meest vinden in de laatste benadering; de periode waar de inflatiecurve omhoog afbuigt terwijl de economische groei juist naar beneden afbuigt.
Dat deze definitie nu wel erg toepasselijk is, mag geen wonder heten. Door de lockdowns zijn vele aanvoerlijnen totaal verstoord geraakt, terwijl door de plotselinge en gesynchroniseerde opening van de wereldeconomie, de vraag flink toenam. Prijzen zijn hierdoor gaan stijgen. Doordat enerzijds minder aanbod beschikbaar kwam, en anderzijds de vraag uiteindelijk wat afvlakte door de gestegen prijzen, is de economische groei gaan afvlakken en zit de wereld nu in een stagflatiefase.
Bij stagflatie gaat het dus om een aanbodzijde probleem als drijvende kracht terwijl bij klassieke (bestedings-)inflatie het juist gaat om een te hoge vraag versus beschikbare goederen en diensten. In 1973 vond er een soortgelijke gebeurtenis plaats omdat OPEC de olieprijzen plots deed stijgen door het aanbod flink te verminderen. Samen met fiscale verruiming in de VS (sociale zekerheid, Vietnam oorlog) die daarvoor had plaatsgevonden (en het dichtgooien van het goudloket in 1971) leidde dat uiteindelijk tot stagflatie. Nixon probeerde via het bevriezen van de lonen & prijzen van goederen de boel tot bedaren te brengen (iets waarin prijscontroles altijd maar dan ook altijd falen). De lezer zal de parallel van deze Nixon-maatregelen met de huidige maatregelen van bijvoorbeeld Frankrijk niet ontgaan zijn. Uiteindelijk (en na nog een oliecrisis in 1979) was hard monetair ingrepen nodig (Volcker zette de rente op 20%!) en ging de VS door twee recessies in 1980 en 1981.
Vraag is dus hoe overheden en centrale bankiers gaan reageren op deze stagflatiefase. Enerzijds kan er voor gekozen worden om de staatsuitgaven in te dammen en het monetaire beleid minder ruim te maken. Het effect hiervan is dat de vraag flink wordt afgeknepen, waardoor vraag en aanbod weer in balans komen. Hierdoor dalen (of stabiliseren) de prijzen. Het betekent echter wel dat in de eerste aanleg men een recessie voor de kiezen krijgt. Door bepaalde economen wordt dit gezien als een noodzakelijke catharsis om de excessen te corrigeren, waarna er gestaag weer aan economische groei gewerkt kan worden.
Vandaag de dag denken centrale bankiers toch echt anders, althans: ze durven deze oude route niet te nemen, want dan stort de beurs en de economie in. Al vóór de dotcom-bubbel is er steeds voor gekozen om de economie & beurzen niet of nauwelijks te laten corrigeren. Hierdoor zijn de misstanden alleen maar groter geworden. In 2008-2012 is de wereld door het oog van de naald gekropen, maar er is maar weinig lering getrokken uit die periode. In plaats daarvan heeft men vooral meer van hetzelfde gedaan (meer schulden om een schuldencrisis op te lossen). Nu staat de boel dermate op scherp, dat er zelfs gevreesd wordt voor een systeemcrisis, waardoor de catharsisroute nu wellicht als onmogelijk geacht wordt (nogmaals, denkt u zich eens een rente van 20% in…).
Door met name centrale banken zijn wij in deze situatie geraakt. De beste analogie is die van goed/slecht bosbeheer. Bij goed bosbeheer laat men de kleine bosbranden toe. Deze zorgen ervoor dat er meer open plekken komen waardoor bomen groter en gezonder kunnen worden (met dik vuurbestendig schors), en het zorgt ervoor dat er niet zoveel vuurversnellers (oud hout, kleine boompjes, struiken, etc.) aanwezig zijn. Slecht bosbeheer vindt plaats als elke kleine bosbrand te vuur en te zwaard wordt bestreden; het brandbare materiaal stapelt zich op totdat er een dermate grote brand uitbreekt, dat blussen niks meer kan uithalen.
Ik verwacht dat regeringen en centrale banken het narratief van "tijdelijk" (transitory) zullen blijven gebruiken omdat ze een dergelijke systeemcrisis vrezen. Dat betekent dus dat de centrale banken zeer ruim beleid blijven voeren ondanks hogere inflatie en dat overheden met fiscale maatregelen de boel zullen proberen recht te trekken. Inflatie zal stijgen maar ook de economie zal door alle impulsen (erratische) groei laten zien (met name als de aanvoerlijnen weer werken). Maar het enige wat ze daarmee bereiken is uitstel, terwijl er meer en meer brandhout op de stapel terecht komt. Uiteindelijk gaat het toch mis (en dan kunnen we met z’n allen weer over deflatie gaan schrijven). Maar voor politici en centrale bankiers is dat nog een ver van hun bed show; après nous, le déluge. Een ark, iemand?
Reaguursels
InloggenOp het gevaar af dat ik als communist wordt versleten: de aanhoudende geldcreatie gaat direct ten koste van (daadwerkelijke) arbeiders in de wereld - lonen lopen altijd achter op de (echte) inflatie en in het bijzonder mensen met lage lonen worden relatief hard geraakt omdat hier geen vet op de botten zit.
Stagflatie kan gepaard gaan met deflatie, zie hiervoor de Japanse economie die al 20 jaar alleen maar kleiner wordt. Maar ik verwacht dit niet in de Eurozone. In deze zal inflatie alleen maar toenemen, met dank aan de geldprinter van ECB, ongeacht of het een recessie wordt of stagflatie.
Goh is dit nu wat die Klaus Wattenstaafje steeds verkondigt?
"You shall own nothing and will be happy"
Een kartonnen doos geïsoleerd met miljoenen waarde loze euro biljetten om de kou buiten te houden.
Ach ja de illusie van alle zogenaamde zelfstandige burgers met hun bezittingen. Als het er op aan komt bent u van de overheid, de kiezers en de wetgeving. Als de crisis maar groot genoeg is, een pandemie, klimaatrampspoed of economische afgronden, maakt men gewoon wetten en regels waaraan u Zult Moeten Voldoen, aangemoedigd door een bange menigte die altijd klaarstaat om u er Op Te Wijzen dat uw gedrag anders gevaarlijk en verstorend is voor hun, hun kinderen en uzelf. Let wel dat de Nederlandse grondwet weinig biedt om aan vast te houden als individualist.
Veel erger is natuurlijk dat de grondwet al met voeten getreden wordt lang voor het zover is. Het wel of niet aannemen van mensen puur om huidskleur of geslacht ("diversiteitsbeleid") is een schending van grondwetsartikel 1. En niet alleen schendt de overheid de grondwet; zij verplicht bedrijven tot racistisch en seksistisch aannamebeleid.
En iedereen vindt het best.
Ondertussen leidde nepnieuws van oa Ollongren over "Russisch nepnieuws" tot steeds verder gaande censuur op sociale media. Deels vrijwillig, deels ook afgedwongen; een schending van grondwetsartikel 7. De MSM doen natuurlijk al decennialang aan censuur op ruim een dozijn gevoelige onderwerpen.
En iedereen vindt het weer best.
Ondertussen blijkt uit de talloze schijnprocessen tegen de oppositie en uit het vrijuit gaan van doodsbedreigers zoals Akwasi en van Riessen wel dat we ook geen rechtsstaat meer zijn. De toeslagenaffaire bevestigde dat nog eens, inclusief de kwalijke rol van rechters, ambtelijke top, diverse ministers, de ombudsman en de raad van state.
Dossiers zijn sindsdien verstopt, vernietigd of zwartgelakt, maar er wordt niemand gestraft.
Is het niet zo dat als de huren hoger worden , de mensen meer koopwoningen willen dus de prijs oploopt.
Voor huurwoningen het zelfde verhaal meer aanbod van mensen, is schaarste dan lopen de huren om hoog.
Er is maar 1schuldige de overheid.
Je kan natuurlijk mee doen om je vol schuld tepompen , denk er om dat dit huidige beleid niks zegt over de toekomst.
Kort gelden moesten de schulden naar beneden, nu denkt iedereen dat het slimmer is om een berg schuld te hebben. Stort de markt in ben je de pineut, gaat de rente om hoog ben je de pineut. Wie weet dat schuld in de toekomst ook niet exstra belast wordt voordeel uit vreemd vermogen of zo.
De mensen die een jaar geleden een huis hebben gekocht mogen straks met de eerste woning in box3 anders ook al flink meebetalen, schulden of niet die overwaarde moet belast worden. Vorig jaar nog tot aan je strot in een hypotheek gestort? Dit jaar is je woning van 400.000 naar 450.000 gestegen en volgend jaar is het 500.000 euro "waard".
Tegen die tijd dat de eerste woning in box3 zit is je rijtjeswoning misschien wel 750.000 euro waard, weet jij veel, en heb je misschien nog "maar" een hypotheek van 375.000 ... Kassa voor BV Nederland en zijn Belastingdienst!
Even een serieuze vraag, Ik heb door een meevaller 100k gekregen en sta op het punt om dit LS in een etf te stoppen (VWRL), Aflossen op de hypotheek zie ik niet zitten omdat misschien het eigen huis misschien naar box 3 gaat en mijn hypotheekrente heel laag is. Zou dit nu precies het verkeerde moment zijn hiervoor?
Zal ik je wat zeggen? Heb geen idee. Want als het inklapt... Er zijn geen scenario's. Maar ik denk met je mee. 1. Vergeet de etf's want dat doet je sigarenboer ook al. 2. Doe 20k cash in een zak voor als niks meer werkt. 3. Los 25 K af. (Is ca 300/jaar tax als box 3, maar je slaapt wat beter). 4 koop voor 20 K ca een halve BTC. 5 en laat de rest op de bank of aandelen Unilever of zo. Misschien nog wat zilveren muntjes. En o ja,... Iedere avond even knielen bij je bedje dat je een eigen huis hebt. Zorg wellicht voor een safe room waar je wat water, eten en stookvooriening hebt.
@bastemeijer | 18-10-21 | 05:25: Als niets meer werkt zal cash weinig uitrichten. Koop dan goud of een blokje land ergens. Of die ETF met die zak 20k. Of gebruikt het voor een luxere saferoom, Of investeer het in eigen onderwijs maar dan iets nuttigs, zwaar medisch of technisch.
Investeer ook wat in de digitale wereld, deze wordt steeds groter mooier beter, dit itt de echte wereld. Pas wel op voor onzin coins en spreid je beleggingen.
Velen inversteren in stenen omdat er op de spaarrekening niets te halen valt.
Belastingsdienst belast vanaf 1 januari 2021 31% over het fictieve rendement op je vermogen T-E-R-W-I-J-L het werkelijke redenment op spaarrekeningen 0% of negatief is.
Het is diefstal als geld op spaarekening op rendement belast wordt die men niet maakt.
Tegelijktijd maakt de woningnood viezerikken van inversteerders. De ECB en dus de politiek hebben een hele dikke vinger in die 0% rente die ten grondslag ligt aan bijna alle ellende.
We zijn de economien van zuid-europa aan het ondersteunen omdat deze alleen nog maar kunnen lenen tegen een rente van rond de de 0% (ook wel gratis geld genoemd).
Dit is een doodlopende weg ..........
Pond sterling is weer aan het stijgen tov Euro. Zegt toch wat.
Niet echt, de wisselkoers is al 5 jaar redelijk constant
www.xe.com/currencycharts/?from=GBP&a...
6% rente is de enige gezonde en stabiele rente stand. Zolang we die niet hebben, is er een verkeer beleid.
Voor 10 jaar vast ja. Met 7% zou je geld elke 10 jaar verdubbelen. In koopkracht halveert je geld met de huidige rente elke 10 jaar. En negatieve rente is natuurlijk komplete idioterie. Maar we zijn er langzaam ingeluisd. En de inflatie loopt op en op. Dat noemen ze dubbel whammie.
Maakt allemaal geen reet uit. Al ons geld gaat toch naar de overheid want de EU is een totaalstaatinrichting. Je verdient in je hele leven miljoenen. En je houdt er op het einde net je huis aan over.
Dat, is binnen kort ook over. Die raak je ook kwijt met de nieuwe belasting.
@bigstone | 17-10-21 | 23:38: Jep, met de complimenten van Klaas Knot. www.ad.nl/wonen/het-wordt-echt-tijd-v...
Dus tja... www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10455...
Excessen corrigeren = rekening bij de middenklasse leggen en doen alsof de wereld anders ten onder gegaan was. En men pikt het ook nog.
20% rente, liever vandaag dan morgen.
Bij hyperinflatie maakt die 20% rente ook niks meer uit
20% van niks blijft niks
De rente blijft 0, wat er ook gebeurt. De centrale banken hebben al aangegeven periodes van inflatie boven 2% toe te staan, werken nu met een zgn gemiddelde. Dus de burger gaat het betalen, want betaalt meer maar krijgt geen rente (ook niet op het pensioen).
De oliecrisis heeft de burger ook betaald, met als bonus de islamisering zoals destijds vastgelegd in de Resolutie van Straatsburg.
De bankencrisis? De burger betaalde.
TINA.
Wat is uw definitie van "betalen" en wie anders dan "de burger" zou daar uberhaupt toe in staat zijn?
Klaas knot zat in wnl temijmeren dat de rente in de toekomst, na afkoop programma banken naar max 2% zou gaan .
Ik, 61 jaar, heb alles vrij. Geen hypotheek meer, nul schulden. Dacht goed bezig te zijn. Nu lijkt dat het beter is om schulden te hebben. Wat een wereld.
Man, wat zeik je nou. Je bent toch ook goed bezig? Je hebt het zo te lezen toch prima voor elkaar.
Ja DNB adviseert eerst dat iedereen minder schuld moet hebben, vervolgens een paar jaar later adviseren ze om het huis in Box 3 te stoppen, wat voor veel mensen betekent dat het huis duizenden euro's meer aan belasting gaat kosten als je er geen hoge hypotheekschuld tegenover hebt staan. Wat een schoften zijn het.
@de IJsman | 17-10-21 | 22:11: Lees onder je.
@Old_Spice | 17-10-21 | 22:11:
Maar daar staat toch een waardeobject tegenover? En zonder hypotheekschuld heb je geen noemenswaardige woonlasten, dus het is ook niet zo dat je er aan onderdoor gaat.
Als mensen het nu hebben over fiscale veranderingen, vind ik dat arbeid in het huidige stelsel erg zwaar belast wordt en vermogen juist een stuk lichter. Daar zou m.i. best in geschoven mogen worden.
Hefboom.
@de IJsman | 17-10-21 | 22:20: Op zich prima, maar dat zou je dan alleen in moeten voeren voor mensen die nog niet gewerkt hebben.
De huidige plannen zijn echter om mensen die hun hele leven veel belasting betaald hebben op arbeid nu te pakken met veel belasting op vermogen.
Prima toch, 20% rente heb je geen last van dan. Je zal je hypotheek maar moeten verlengen...
@W_F | 17-10-21 | 22:32:
Dat lijkt me een gevalletje 'shit happens'. Iedere generatie heeft last van regelingen die gunstig en minder gunstig voor hen uitvallen.
@de IJsman | 17-10-21 | 22:51:
Precies! Weet je nog dat demense pensioenpremie terugkregen? Vervroegd met pensioen op je 60-ste?
Dat je de hypotheek van je tweede huis kon aftrekken? Dat je aflossingsvrij een huis kon kopen? De spaarhypotheek?
De jubelton extragratis schenken aan je kind als die een huis kocht? O nee, die regeling schijnt nog steeds te bestaan …
@Old_Spice | 17-10-21 | 22:11: Is een oplossing die te verwachten was met de huidige markteconomen. De oplossing voor de huizencrisis is de huizen onbetaalbaar te maken voor degenen die nu een huis hebben. Dan moeten ze eruit en ze zien maar hoe ze dat oplossen. Zelfde principe als de door deze economen gewenste rekeningrijden: Maak het zo duur dat mensen niet meer met de auto naar hun werk kunnen. File probleem = opgelost. Wat de sociale en economische gevolgen voor die mensen zijn, daar moet je niet van wakker liggen. Gewoon de sterksten overleven wel en de rest heeft pech. Zo leeft Nederland in 2021 en deze barbaarse aanpak ziet zijn aanhang alsmaar toenemen
Geen schulden is te verkiezen boven schulden. Schulden zorgen dat je in een staat van ' depth slavery' komt. Dit verschijnsel komt uit de US of A, en dateert al uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Het komt erop neer dat je moet blijven werken om je schulden te kunnen betalen.
@de IJsman | 17-10-21 | 22:20: Ja en dan? Dat waardeobject is een minimale levensbehoefte, een dak boven je hoofd. Dat is de hele reden dat ze het nooit hebben belast als vermogen en het in Box 1 staat. Veel gepensioneerden hebben gerekend op het niet hebben van de woonlasten als een hypotheek. Als ze nu alsnog die lasten moeten gaan dragen betekent dat een forse lastenstijging voor velen. Met als resultaat dat de vraag naar kleinere woningen, waar al veel vraag naar is, nog verder stijgt. Dom plan dus.
Inkomen wordt inderdaad vrij zwaar belast. Maar waarom zou je daar in schuiven? Je verplaatst de belastingdruk van werkende mensen naar gepensioneerden mensen, een zeer diverse groep die echt niet allemaal veel centen hebben. Je jaagt in essentie oude oma'tjes en opa'tjes hun huizen uit, met geen enkel resultaat dat een oplossing biedt voor de huizencrisis, sterker nog je verergert het. Ik zou voorstellen, verlaag belasting op inkomen, en laat het eigen huis in Box 1 zitten. Ze bezuinigen maar lekker op die 1000 asielzoekers per week die ze binnenhalen.
@Old_Spice | 18-10-21 | 11:35: Je staat nu bij mijn favorieten. Puur om je zuivere uitleg.
@Old_Spice | 18-10-21 | 11:35:
In het VK zijn de fiscale aftrekregelingen voor huiseigenaren al zo'n 20 jaar geleden komen te vervallen en van het door jou geschetste scenario was geen sprake.
In Nederland zal het verschil tussen eigenwoningforfait en box 3-heffing op jaarbasis gemakkelijk te overbruggen zijn en zo niet, komt de markt in beweging.
En als je je gehele leven inricht op basis van een belastingvoordeeltje waarvan je weet dat het een aflopende zaak is, ben je overigens oliedom.
@de IJsman | 18-10-21 | 18:21:
edit: op jaarbasis *voor de meeste mensen* gemakkelijk te overbruggen zijn
@de IJsman | 18-10-21 | 18:22:
Never mind, dat verhaal over eigenwoningforfait klopt niet. Desalniettemin: geen medelijden met mensen zondet woonlasten.
Ben benieuwd welke nucleaire wapens de ECB nu gaat gebruiken om haar hoofddoel 'inflatie net iets onder de 2%' na te streven. Uit het verleden is al wel gebleken dat ze daar 'whatever it takes' voor over hebben.
Als er een great reset komt, dan weten we nu al wie er beter van gaat worden. En dat zijn niet de gewone mensen. Die zijn te onwetend en te verdeeld.
En te lui.
En ze moeten nog veel verdeelder worden. Wordt druk aan gewerkt.
Fijn die euro, even labiel als de EU zelf.
Stuk stabieler dan de Dollar.
@* Il Principe * | 17-10-21 | 21:52: lol, kijk eens naar de koers van de Euro ten tijden van introductie en naar de koers nu t.o.v. de Dollar. De Euro is flink minder waard geworden, ondanks de gigantische monetaire verruiming van de Amerikanen, al 20 jaar. De Euro is drijfzand, de Dollar is de nummer 1 valuta van de wereld.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:59: Inderdaad, de geldpers nog harder laten draaien dan die van Amerika is wel een prestatie.
@ Old_Spice | 17-10-21 | 21:59
LOL, heb het even opgezocht. We zitten er allebei flink naast.
www.macrotrends.net/2548/euro-dollar-...
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:59: om precies te zijn: 55%, euro 25% en alle andere valuta samen 20%
@* Il Principe * | 17-10-21 | 23:23: Wat lul je nou? Hoogtepunt van de EUR/USD was 1/1,60. Nu staat ie op 1/1,20. Dat vind ik wel een significante daling. Je kan ook zien dat de trend neerwaarts is voor de Euro sinds 2008.
De echte oorzaken zijn vast te vinden in de financiële wereld zelf. Waar alleen geschoven wordt met geld, investeerders actief zijn op jacht naar winst, maar die niets zelf maken. Ze maken geen eten, ze bouwen geen huizen, repareren geen auto's, maken geen mensen beter, zorgen niet voor de veiligheid. Ze tappen alleen af, zoveel mogelijk. Daar wordt heel veel geld gemaakt en dat geeft altijd invloed.
Di financiële wereld zou in dienst moeten staan van de bevolking en de reële economie. Maar het lijkt eerder andersom. Zolang dat zo blijft, blijven burgers last houden van onzichtbare lintwormen en andere parasieten en is hun levensstandaard lager dan mogelijk is.
Klimaat, gender, racisme .., allemaal non problemen als de schuldballon knapt en dat gebeurt.
De millenials weten niet wat hen overkomt. Een onmaakbare samenleving en geen eerlijke rechten. Inconceivable !!!!
Gewoon leven op de pof, zoveel mogelijk schulden, en al je tegoeden in vastgoed (met Hypotheken uiteraard) of evt crypto.
Precies. Je hebt een nominaal hypotheek bedrag, zonder inflatie correctie. Dus als jouw pleuro niets meer waard is, is je huis zo afbetaald.
Naar verwachting is de staatsschuld van Nederland rond de 60% van het bbp - in 2019 (pre-corona) was dit nog ong. 49%. Wat dat betreft hebben wij het als Nederland dus niet onaardig gedaan (60% is niet problematisch), al vind ik nu wel dat ingrijpen (bezuinigen) geboden is.
De schuldenpositie van de Nederlandse huishoudens vind ik daarentegen wel zorgwekkend. De eigen woning is voor velen het voornaamste vermogensobject en men gaat er bij de aankoop en het afsluiten van de hypothecaire lening gemakshalve van uit dat het object van zekerheid in waarde zal stijgen. Ronduit gevaarlijk. Een verstandig huiseigenaar sluit geen 'tophypotheek' af en houdt er een ambitieus aflossingsschema op na, zeker wanneer de woning in een oververhitte markt is aangekocht.
Tja, geen hoge hypotheek nemen en aflossen. Als dank komt Klaas Knot van DNB even al je moeizaam verkregen bestedingsruimte opeisen via de belasting.
@Nichtsneues | 17-10-21 | 21:47:
Ik heb geen enkel probleem met vermogensbelasting en vind het systeemtechnisch ook zuiverder om de eigen woning in Box 3 te plaatsen. Het tarief voor vermogensbelasting stelt toch geen ene fluit voor in Nederland.
Een overheid die de burgers aanmoedigt kredieten af te sluiten is sowieso een vreemde situatie. In het UK zijn alle fiscale aftrekregelingen mbt de eigen woning lange tijd geleden komen te vervallen en de huizenmarkt heeft hier niet onder geleden.
@de IJsman | 17-10-21 | 21:52: Nou ja wat je nu zegt is onjuist. De vermogensbelasting, zeker als je weinig hypotheek hebt op je huis, kan gigantisch oplopen t.o.v. wat een huiseigenaar nu betaalt in Box 1 voor z'n huis. Gemiddeld een paar duizend euro op jaarbasis. Dan kan jij het wel "systeemtechnisch zuiverder" vinden, maar dat komt waarschijnlijk omdat het in jouw situatie niet uitmaakt omdat je veel schuld hebt staan tegenover je vermogen in Box 3. Voor vrijwel iedereen met een lage hypotheek op hun huis is dit een financiële strop wat zal leiden tot gedwongen verhuizingen, zeker voor mensen met een huis van boven de 5 ton. Dat betekent dat er nog meer vraag komt naar huizen van onder de 5 ton, waar we nu al een rammend tekort aan hebben. Deze maatregel zal de huizencrisis dan ook zwaar verergeren.
@Old_Spice | 17-10-21 | 22:06:
Als je een huis van € 500.000 vrij hebt, heb je sowieso niet zo gek veel te klagen, lijkt mij. De vrijgestelde vermogensgrens niet in aanmerking nemende, zou het volgens het oude systeem (1,2%) neerkomen op een bedrag van € 6.000 - een schijntje voor iemand zonder noemenswaardige woonlasten. .
Laat me raden u heeft geen eigen huis. Even 6000 belasting per jaar erbij dat is pure diefstal. En een huis van 500000 stelt niet meer zoveel voor hoor.
@Roeieber | 18-10-21 | 00:01:
Onjuist; ik heb wel een eigen huis en zou dus door de mij voorgestelde regeling worden geraakt; ik ben echter niet te belazerd om belasting te betalen, omdat ik vind dat we het behoorlijk goed hebben in dit land.
@de IJsman | 18-10-21 | 07:56:
Belangrijkste vraag is niet of iedereen het kan betalen (nee), maar of het wenselijk is.
De meeste problemen in dit land worden veroorzaakt door een te grote en vooral te rijke overheid. De voor sommigen zelfs dodelijke toeslagenaffaire bijvoorbeeld is het gevolg van miljarden belasting teveel heffen en dat daarna weer deels teruggeven middels tientallen verschillende inkomensafhankelijke subsidies. Een overbodig rondpompsysteem dat naast extreem duur vooral extreem fraudegevoelig is. Het systeem is zo gecompliceerd geworden dat zelfs de belastingdienst daar niet meer uitkwam.
Onze te rijke overheid heeft ook allerlei baantjesmachines gecreëerd voor de elite. Dat leidde tot overbodige managementslagen die geen idee en zelfs geen enkele interesse hebben in wat er op de werkvloer gebeurt. Want het zijn carrièretijgers, geen vakmensen.
Voor de toeslagenaffaire werd al 12 jaar gewaarschuwd, voor de val van Kabel al 1 jaar. Maar de ambtelijke top boeide het niet. Over personeelsproblemen in onderwijs, zorg en bij de politie wordt al jaren geschreven maar er verandert niks en de werkvloer krijgt er steeds meer onzintaken bij. Goed personeel wordt zo weggejaagd.
We hebben 100 generaals en een enorm ministerie, maar onze jongens moeten op missie helmen lenen. Het motierongeluk in Mali werd veroorzaakt door granaten die ruim 10 jaar eerder al waren afgekeurd. Door gebrek aan beter werden ze toch meegenomen, eerst naar Afghanistan en daarna naar Mali.
Al die ellende heb je niet als minimaal een deel van de top afkomstig is van de werkvloer, en als die top klein maar betrokken is, en iemand eindverantwoordelijk is.
De rente kan niet meer omhoog. Landen kunnen dan hun staatsschulden niet betalen, burgers hun huizen niet. Inflatie is al langere tijd gaande in de vorm van hoge huizenprijzen, opgeblazen beurskoersen, idiote kunstprijzen, dure landbouwgrond. Nu komt de inflatie aan bij de grond en delfstoffen, en gaat de prijs hiervan, vooral door speculatie door het dak.
Enige mogelijkheid is deze alles-bubbel langzaam te laten leeglopen, maar wie gaat de verliezen nemen? Waarschijnlijk niet de financiele instellingen en hun rijke beleggers. Eerder zullen de verliezen worden afgewenteld op de overheden en de burgers.
Dus voor de komende jaren flinke verarming als je aan de verkeerde kant van de streep staat.
De ECB heeft deze situatie nodig, die hebben de knoflooklanden schulden opgekocht en ons meegetrokken
Waar blijft Gesara? www.awakening-worldwide.nl/operation-...
Goede site zeg alles komt samen en wordt eindelijk helder. Ultrawappiestuff.
COVID maatregelen/lockdowns en jab mandates zullen wel niets te maken hebben met het instorten van de economie, toch?
nee
De enige econoom die ooit de toekomst goed voorspeld heeft is Soros en die had dus vervolgens 40 miljard dollar op de bank.
“ 'The Big Short' Michael Burry Buys Farmland Hand Over Fist
Sep. 04, 2021
Zie : Seeking Alpha
ik heb net een huis gekocht (en verkocht). Rente vastgezet voor 10 jaar. Dus laat de inflatie maar waaien. De schuld verdampt en ik kan weer een volgende stap maken. Wel jammer voor de mensen die deze kans hebben gemist en zich niet tot de nek in de schulden hebben durven steken.
Wordt echt wel kut als er over 10 jaar een rentetarief van 8% wordt gehanteerd. Heb je al berekend hoeveel geld je dan gespaard moet hebben?
Ik hoop dat je geldverstrekker niet in geldnood komt. Dan is de hypotheekschuld direct opeisbaar. Je ziet nu ook energiemaatschappijen die vaste contracten open breken. Wees maar voorzichtig voor wat je wenst
@geheelvergeter | 17-10-21 | 21:29:
Reken eens uit hoeveel 1 euro dan waard is na 10 jaar 8% inflatie per jaar.
1/(1,08^10)
@Shieldje | 17-10-21 | 21:43: hoe kom je daarbij? De vordering wordt volgens mij bij een faillissement gewoon verkocht waarbij de eerdere voorwaarden blijven gelden (of de vordering is al lang daarvoor verkocht in een securitisation)
De overheid verandert alles in stront. Het is onbegrijpelijk dat er al zo lang stelselmatig naar een megacrisis wordt gestreefd.
Na ons de zondvloed? Die zondvloed komt eerder dan we denken. Het al 40 jaar voorspelbare probleem van vergrijzing gaat komende jaren grote delen van Europa treffen. Een steeds kleinere groep mensen moet een steeds grotere groep mensen onderhouden. Terwijl we daarnaast "verplicht" worden om grote groepen analfabete criminelen en terroristen op te vangen en gratis huisvesting, zorg en levenslange uitkeringen te geven.
Ondertussen wordt onze jeugd opgeleid tot fopfuncties in allerlei overbodige managementslagen, terwijl veel nuttige bedrijfssectoren nu al met enorme personeelstekorten kampen.
En daar bovenop komt straks dus een crisis veroorzaakt door decennialang wanbeleid.
Die gedachte over de vergrijzing speelt overal. Waar ik werk wordt al tientallen jaren gesproken dat ze rekening moeten houden dat er geen jeugd meer binnenkomt en dat alles op de ouderen moet blijven draaien. Het was niet waar. Tot 1.5 maand geleden. In een bedrijf van ongeveer 30 werknemers waar er binnen 1.5 maand 7 man weggaan, alleen de jongeren, komt het nu wel hard aan dat ze er nooit geen zak aan hebben gedaan. Nu is het janken.
@TonAlias | 17-10-21 | 21:20: In Griekenland is het wel waar. Geen werk, jeugd vertrekt, geen belasting inkomsten meer, wel hoge staatsschuld en dure ouderen.
Ik heb nergens kaas van gegeten zeker gezien mijn opleiding. Maar euh.... iedereen weet en ziet toch al jaren dat er een hele grote schare van de bevolking vergrijst (worden ouder, leven langer) terwijl de werkende beroepsbevolking afneemt (partime Jobs, veel/ heel veel immigranten die niet werken). Het aantal werkenden dat het aantal niet werkenden (om welke reden dan ook) moet onderhouden groeit scheef, en wanneer het kantelpunt is bereikt moet je als overheid een plan hebben. Want regeren is vooruitzien, echter niet met onze regering(en). Ben heel erg benieuwd wanneer dit punt is/wordt bereikt en wat er dan gebeuren gaat?
@Frans_van_Arkel | 17-10-21 | 21:48: excl. (semi-)ambtenaren zijn er ongeveer 3,5 miljoen voltijdbanen in Nederland. Elke voltijdbaan moet dus naast zichzelf nog ruim 4 niet/deels-werkende, ambtenaren en illegale inwoners financieren.
@Frans_van_Arkel | 17-10-21 | 21:48:
Wat u zegt is volkomen juist, daarom hecht ik meer waarde aan basale logica dan aan welke opleiding dan ook. Men kan niet meer geld uitgeven dan men verdient, zelfs een kind snapt dat. Maar veel Westerse overheden doen dat structureel wel, dus de vraag rijst; is dat extreme domheid, corrupt eigenbelang of moedwillige sabotage?
Andere antwoorden kan ik zo gauw niet bedenken, maar geen van deze drie stelt me gerust, eerlijk gezegd.
Er zijn nog veel meer problemen die dit proces versterken overigens. Zoals gezegd worden jongeren universitair opgeleid tot parasitaire nikskunners, terwijl veel nuttige bedrijfstakken zonder gekwalificeerd personeel zitten.
Onze overheid blijft ook maar groeien, terwijl zij steeds minder voor elkaar krijgt. Het meeste overheidsfalen wordt veroorzaakt door een te grote overheid. Teveel fopfuncties zonder toegevoegde waarde, en een ongeïnteresseerde ambtelijke top die jarenlange waarschuwingen vanaf de werkvloer negeert. Precies dit speelde in recente zaken als de toeslagenaffaire, val van Kaboel, etc. Ook de al jarenlang spelende tekorten in zorg, onderwijs en politie hangen daar mee samen.
Een overheid heeft eigenlijk maar 4 echte kerntaken; veiligheid, zorg, onderwijs en infrastructuur. NL scoort op al deze punten vrij mager, terwijl we miljarden uitgeven aan blankenhaat, gendergezeik, woningmarkt verzieken, oerwoudverbranding en andere waanzin.
@Dandruff | 17-10-21 | 22:27: goed betoog.
overheden kunnen juist wel meer geld uitgeven dan men verdient: vanwege de euro (het "klopt" misschien niet maar het werkt tot nu toe wel). De $ is speciaal, alle andere valuta's kunnen het voor hen jammer genoeg niet... meeste hebben ook minder dat soort problemen als in de EU.... maar bijna overal is het hommeles. Ondertussen wprden steeds grotere groepen burgers ongehoorzaam
@W_F | 17-10-21 | 22:14: ik snap er al jaren niets van, het moet er allemaal uit-kunnen en ogenschijnlijk is dat ook zo, heb toch wel opgelet destijds aan de EUR.
@Frans_van_Arkel | 17-10-21 | 21:48: De tijdelijke bubbel van de vergrijzing is al zo lang bekend. Daar is 50 jaar geleden vast al een plan voor gemaakt.
Volgens mijn Amerikaanse bronnen neemt de inflatie daar al flink af, en lijkt de hoge inflatie een tijdelijk verschijnsel te zijn geweest.
Dat was aanvankelijk ook de voorspelling. Laatst las ik weer dat het toch minder tijdelijk zou zijn en dan is er weer een school die zegt dat inflatie nooit tijdelijk is. Economie is met name een verklarende wetenschap. Voorspellen lijkt meestal een brug te ver.
@BobDobalina | 17-10-21 | 21:14: Tijdelijk is een rekbaar begrip en voorspellen is idd moeilijk, vooral van de toekomst.
Hangt ook af van de gebruikte definitie van inflatie. In NL bijvoorbeeld worden huren/hypotheeklasten vaak niet meegerekend, terwijl die toch een groot deel van het inkomen opslokken. Een belastingverhoging valt ook niet onder inflatie, maar leidt daar wel toe als fabrikanten ter compensatie hun prijzen verhogen.
Dat is RTLZ taal. Maar laten we het hopen. Tijdelijk kan ook anderhalf jaar zijn.
Er is maar één iemand die dit op kan lossen en dat is crisismanager Ankie Broekers Knol.
Helemaal eens! De meest 1980-ish gedreven persoonlijkheid. Jammerlijk weinig welkom ergens. Maar wel een goede verpersoonlijking van 30 jaar terug stijl in het nu.
Sander Dekker. Vergeet Sander Dekker niet. Dossierbijtertje.
Waarom zou de rente op 20% komen? Stop de monetaire verruiming, en bouw langzaam af naar 5% rente. Op die manier laat je ook langzaam lucht uit de markt wat door tragere maar wel gezonde economische groei wordt opgevangen.
Mooi dat Klaas Knot nog even olie op het woningmarkt vuur gooit. Ik zie een groeiende vraag naar kartonnen dozen.
Klaas Knot durft te beweren dat er vrijwel geen koopkrachteffecten zijn door het eigen huis in box 3 te stoppen, terwijl een simpele rekensom laat zien dat veel mensen duizenden euro's extra belasting moeten betalen. Alleen de klojo's die hun hele huis hebben verhypothekeerd komen er goed vanaf. Heb je netjes afgelost, op aandringen van de overheid de afgelopen 15 jaar overigens, dan word je nu genaaid met duizenden euro's vermogensbelasting. Tevens zal dit leiden tot een dump van grotere huizen op de markt van mensen die de belasting over hun huis niet kunnen betalen, met als gevolg dat er een nóg grotere vraag komt naar eengezinswoningen en appartementen, precies die woningen waar we nu een gigantisch tekort aan hebben. Maar verder dan z'n excelsheet met incomplete berekeningen kijkt Klaas Knot niet. De man is ongeschikt.
Te laat. Papier ook al duur.
Gemiddeld gesproken. De interviewer van WNL wees hem daar dan ook fijntjes op. Het antwoord zal je niet verbazen: "Ja nee, er zijn altijd uitzonderingen, daar maken we dan wel een aparte regeling voor". Tot mijn verbazing noemde hij heel even de oplossing die wel eerlijk is: waardetoename van huizen belasten op het moment dat je het huis verkoopt, en het geld niet inzet om een nieuw huis te kopen. Precies zoals ze het in veel andere landen doen. Maar hij wist verder niet te melden waarom niet voor die aanpak gekozen is.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:05: Laat het duidelijk zijn dat de NL (r)overheid maar niet wil dat we op eigen kracht goedkoop wonen. Zelfs als je het huis hebt afbetaald, na veel jaren keihard werken, doet het tuig in Den Haag een graai in je portemonnee. In box 3 wordt het pensioen op een houtje bijten.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:05: Ik heb ook helemaal geen zin om te verhuizen om de belastingen over de woning te kunnen betalen. Misschien is het halve huis afbreken (of in ieder geval onbewoonbaar maken) een oplossing om de waarde van mijn woning flink te verlagen. Nederland word dan ook een soort België wat betreft woning onderhoud, omdat elke euro die je in onderhoud steekt je 10 euro extra belasting kost. Heel Nederland in een vervallen woning.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:05: Dat aflossen kwam van de overheid, het was beter om dat te doen. En laat het nou beter zijn om een gezond wantrouwen tegen de overheid te hebben, dat helpt je in heel veel gevallen.
@Muxje | 17-10-21 | 21:16: Prima, maar ook dat is voor de doorstroming in de huizenmarkt funest. Het is een stom idee. Bottom line is, dit alles lost niets op voor de woningcrisis. Als ze dan zo graag de belastingen voor huiseigenaren willen verhogen, doe dat dan een klein beetje door bijvoorbeeld het eigenwoningforfait te verhogen. Voor de rest is de crisis heel simpel, er zijn 1 miljoen woningen tekort en de huurprijs van een woning t.o.v. de vaste lasten voor een huiseigenaar kent een te groot verschil. Dit komt met name omdat de rente heel laag is. Dat is een Europees besluit, kunnen we in NL niet zoveel aan doen. Dus wat dan? Huren maximeren lijkt me de beste optie. Met andere woorden:
1.Bouwen bouwen bouwen.
2.Maak huren betaalbaar en je neemt een hoop druk van de ketel op de woningmarkt.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:26: Dat is inderdaad de enige echte manier om de rente te kunnen verhogen: uit de Euro stappen.
@TonAlias | 17-10-21 | 21:22: Dat klopt, ik zeg ook dat ze dit 15 jaar gepromoot hebben, Nederlandse bank ook trouwens, de schoften:
www.dnb.nl/actuele-economische-vraags...
@stiffy | 17-10-21 | 21:21: Ik moet mijn pensioen ook zelf betalen uit box 3 vermogen. Je bent zwaar de klos in Nederland als je probeert zelf je broek op te houden.
Ik ga echter niet met pensioen in Nederland. Die luxe kan ik me niet veroorloven. Dat is alleen voor heel rijke mensen en mensen die van de overheid afhankelijk zijn.
@Old_Spice | 17-10-21 | 21:32: "Bij De Nederlandsche Bank (DNB) vinden we dat" Dat is al hun eerste leugen. DNB vind helemaal niet dat de hypotheekschulden omlaag moeten, dat moet van de EU/ECB.
En als ze "ver een langere periode en in kleine stappen gebeuren. Zodat de huizenprijzen niet opeens dalen." echt menen dan is dat een reden om Klaas Knot uit zijn functie te zetten want zijn uitspraken staan daar haaks op.
DNB is een private club die nog corrupter is dan onze echte overheid.
@Pje911 | 17-10-21 | 22:12:
Ik ken je situatie niet, maar er zijn best veel regelingen voor het fiscaalvriendelijk inrichten van een oudedagvoorziening.
Knot vanochtend op NPO: Ja, de overheid moet dan ook wel substantieel de inkomstenbelasting verlagen voor iedereen zodat de "wat" hogere box3 belasting wordt gecompenseerd door de verlaagde inkomstenbelasting op arbeid. Het is het hele pakket anders moeten ze het niet doen en staan wij er niet meer achter.
De overheid inschattende: We vergrijzen, financiële crisis, corona, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, zorgcrisis, dus we verhogen het tarief voor de AOW-ers naar 22,5%, de schijf tot €68.508 naar 38,5%, en de schijf vanaf €68.508 gaat naar 50,0% En we moeten de eerste woningen gaan belasten in box3, want vermogen, ook al kunt er zonder flinke kosten en/of verlies niet bij.
Mensen nu in de leeftijd van 40-95 hebben een flink deel, of ondertussen alles wel af kunnen lossen op de hypotheek. Een gemiddelde rijtjeswoning kost nu een 400K? Dan gaat het snel want over een jaar of vijf, wanneer alles een beetje geregeld kan zijn wat DNB zou graag wil zien, dan kosten die woningen misschien wel een 500K?
500K overwaarde in box3 betekend met de cijfertjes van 2021, voor een echtpaar, een aanslag van:
€500.000 - €100.000 = €400.000
Schijf 1 box3 = €50.000 67% = €33.500 x 0,03% = €10
Schijf 1 box3 = €50.000 33% = €16.500 x 5,69% = €938
Schijf 2 box3 = €350.000 21% = €73.500 x 0,03% = €22
Schijf 2 box3 = €350.000 79% = €276.500 x 5,69% = €15.732
Voordeel in box3 totaal: €16.702
U betaald over dit voordeel 31% belasting = €5.177
Het valt eigenlijk allemaal best mee, het is maar een €431,64 extra belasting per maand! (En dan hebben we het nog geen eens over de rest van het spaargeld.)
Wat leven we toch in een ontzettend gaaf land!
Dat juist Klaas Knot iets zegt over de oververhitte huizenmarkt in NL is een gotspe. Knot draait ook al een tijdje mee in het ECB bestuur en is daarmee mede verantwoordelijk voor het rampzalige rente- en inkoopbeleid van de ECB, je reinste monetaire financiering die de middengroepen van de samenleving, de kurk waar de maatschappij uiteindelijk op drijft, zal verarmen. Centrale bankiers zoals Knot hebben m.i. geen recht van spreken meer omdat zij de eigen kerntaak hebben verwaarloosd.
Die maakte het er gisteren niet beter op, de rente blijft zeker 4 jaar op nul, huizen zijn er niet, bedankt Knot voor de onrust.
Ik kan het met minder woorden ook zeggen: dit kan nooit goed gaan. Elke boerenlul kan dit beamen.
20%...
Je zou voor de grap eens naar de historische rente van de hypotheekmarkt in Nederland kijken. Tot, zeg 2009, was alles onder de 6% historisch laag. Daarvoor het het veelvuldig boven de 10% gestaan. Toen mijn ouders in 1976 hun huis kochten hadden ze geloof ik 14% te pakken.
Het idee dat geld in toenemende mate gratis is sinds 2009 is zo enorm slecht. Geld lenen hoort geld te kosten en zo'n 4% zou ik haast een gezond percentage willen noemen. Die ongebreidelde geldcreatie sinds 2009 is er eigenlijk alleen maar om het systeem van groei in stand te houden. En helaas doen politici door dat "gratis geld" idee ook denken dat ze ook oneindig geld aan welvaartswaanzin moeten uitgeven. De overhaaste energietransitie is enkel mogelijk door dat nagenoeg gratis geld. Zelfde geld voor alle corona maatregelen zo oneindig doortrekken... dat kan alleen maar door het nagenoeg gratis geld. Indien de overheid gewoon een 4% over geleend geld zou moeten betalen dan zouden er andere keuzes gemaakt zijn/worden bij een "pandemie" van de orde die we nu zien.
In 1976 was de BTW ook maar 16%. Dat scheelt een hoop koopkracht.
Een beetje rente doet wonderen voor de discipline en heel erg domme ideeën krijgen geen financiering meer (helaas sommige domme ideeën nog wel).
Ik denk ook dat de wal het schip van de groene waanzin eerder had gekeerd met hogere rente.
@Pje911 | 17-10-21 | 22:15: Ja, de ironie wil dat de rente niet omhoog kan omdat meerdere Eurolanden anders hun schulden niet meer kunnen betalen, en de Euro valt. Ondertussen worden allerlei onevenwichtigheden opgebouwd.
Tegelijkertijd rekenen politici zich rijk want 'investeren' in groene plannen is goedkoop.
Wat kan er nou mis gaan?
Heb net een huis gekocht. Wat mij betreft mag de rente naar 10%
Wel 30 jaar vastgezet mag ik aannemen?
@oh no | 17-10-21 | 21:00: Die 10% gaat via de BD geïnd worden, daar help vastzetten bij een bank niets tegen.
@oh no | 17-10-21 | 21:00:
Tien jaar. Maar dan moet het ook wel afgelost zijn.
@* Il Principe * | 17-10-21 | 21:11:
Lukt dat ook als de engergie x5 gaat?
@geheelvergeter | 17-10-21 | 21:31:
Ja hoor, geen probleem. Zonnepaneeltjes leveren de meeste energie.
@* Il Principe * | 17-10-21 | 21:11:
Tien jaar is krap; knap als dat lukt, hoor. Niet vergeten van het leven te genieten, he? ;-)
Gefeliciteerd met de aankoop van de nieuwe woning btw.
@* Il Principe * | 17-10-21 | 21:41:
in de winter echter maar minimaal. Je kan je huiskamer verwarmen met een airco. Dat is goedkope warmte.
Financial Times: “
Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and Copyright Policy. Email licensing@ft.com to buy additional rights. Subscribers may share up to 10 or 20 articles per month using the gift article service. More information can be found at www.ft.com/tour.
www.ft.com/content/88293f53-9bf5-49fe...
The $1tn spending bill that passed the US Senate on Tuesday was once considered the kind of legislation that would be catnip on Capitol Hill: full of infrastructure funds aimed at building roads, bridges and tunnels in constituencies across the country.”
Joe Biden gaat één Biljoen dollar aan infrastructuur uitgeven in de komende jaren. Het kan niet anders of dit onvoorstelbare bedrag moet worden geleend. De staatsschuld blijft daarmee in de VS oplopen. In die situatie is de VS erbij gebaat dat de rente niet gaat oplopen.
Je hebt helemaal gelijk: al de grote leners, en die zijn machtig, zullen de rente laag willen houden.
@cugel | 17-10-21 | 21:03:
Italië staatsschuld: Daarmee bedraagt de staatschuld in totaal 2.643,8 miljard euro, aldus de nationale bank van Italië.
De schuld bedraagt ongeveer 160% van het BBP. (Nederland 59%)
De vraag is niet of we door een meteoriet worden getroffen maar wanneer. Dat gevoel heb ik altijd bij de ‘alles gaat naar de klote’-roepers. Tuurlijk, het ‘systeem’ wordt steeds idioter. Giga schulden en over de top waardering van aandelen. Maar tot nu toe weten ze de knal aardig goed uit te stellen. Ten kosten van spaarders, pensionado’s en starters op de woningmarkt, dat wel. Ik hoop dat de jonge generatie het niet meer pikt en hogere salarissen gaat eisen. Komen we vanzelf in een inflatie terecht.
Dit is wellicht een interessant interview voor je om eens te bekijken: www.blckbx.tv/videos/keerpunt1971
We zitten al even met een inflate: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/40/infla...
Dat met die woningmarkt heeft er niets mee te maken m.i. Er is een tekort aan woningen (300.000). Er komen in NL ieder jaar 100.000 mensen bij door immigratie. De bouwers kunnen max. 70.000 huizen per jaar bij bouwen. Meer lukt niet, o.a. door capaciteit, maar ook door tekorten aan bouwmaterialen zoals beton voor heipalen, etc. Simpel rekensommetje leert dan dat de tekorten op de huizenmarkt niet afneemt, maar toe zal nemen. Dus meer vraag en minder aanbod. = huizenprijzen omhoog.
Waar komt de wereldwijde vaccinatie- of controle-dwang vandaan. Waarom wil men de bevolking onderwerpen?
De Soros-(on)gelovigen roepen veel, maar Soros en consorten zijn kapitalisten. Hoe meer poppetjes hoe meer winst. Reduceren van bevolking tast hun verdienste aan.
Een pandemie is er ook niet. De wereldbevolking neemt elke dag toe.
Anderhalf jaar geleden heb ik al getegeld.
Er is iets met dit virus wat we niet mogen weten. Of er is iets aan de hand waarvoor dit virus wordt ingezet.
Heb toen reeds geopperd dat het financiële stelsel op 120 ten honderd zit qua houdbaarheid.
Is de gecontroleerde samenleving een wanhoopspoging van de boven ons gestelden?
Om de grote klap proberen te dempen?
Voorkomen gaan ze hem niet!
Financiële wetten zijn bijna natuurwetten!
Ze weten wel tot hoever ze moeten reduceren. Net genoeg mensen om zichzelf rijk te houden.
Zo, binnen vijf reacties hebben we er weer eentje hoor. “Virus, Soros, chemtrails, overheidscontrole, QR-dwang, IMF, WEF, het houdt maar niet op.
Mag Das Kapital terug svp?
Als het monetaire systeem straks implodeert is het wel handig als je je bevolking onder controle hebt met een social credit systeem...
@theo-is-dood | 17-10-21 | 20:59: Blijf vooral denken dat het allemaal niets met elkaar te maken heeft...
@T. Rammel(l)an(d)t | 17-10-21 | 21:00: Ik ken toevallig een systeem...
@TonAlias | 17-10-21 | 20:56:
Geloof ik niks van. De macht van het getal is nagenoeg onoverwinnelijk.
@theo-is-dood | 17-10-21 | 20:59:
Ben absoluut niet van de soros-sen chemtrails etc.
Maar overheidsdwang, IMF, WEF. Was Das Kapital er nog maar ja.
@T. Rammel(l)an(d)t | 17-10-21 | 21:00:
Dit.
@T. Rammel(l)an(d)t | 17-10-21 | 21:01: het is een samenzwering! Bill Gates, Soros, Poetin en de Mossad spannen samen om u via uw QR-code te bespioneren.
@theo-is-dood | 17-10-21 | 21:16:
Goede man, het gaat niet om iets wat is. Het gaat om iets wat komen gaat.
@theo-is-dood | 17-10-21 | 21:16: Je probeert het in het belachelijke te trekken.
Let wel: ik beweer niet dat het een samenzwering is. Er zijn echter een aantal zaken die samenkomen, waar machthebbers handig gebruik van maken.
Dat kan je negeren of je kan er met een open blik naar kijken.
Ik doe dat laatste.
@T. Rammel(l)an(d)t | 17-10-21 | 21:41:
Het zou wel eens nog surrealistischer kunnen zijn. De titanic vaart richting de ijsberg, In de controlekamer weten ze het. In wanhoop sturen ze usefull idiots de brug op.
Maar ze weten beneden ook dat een koersverandering niet gaat helpen.
Het crisisoverleg gaat dus over het thema, de klap komt. Gaan we hem opvangen? Gaan we hem dempen?
Maar in Godesnaam HOE?
Nearer O God to me. Het orkest speelt. Het volk danst.
youtu.be/vLu_4vrd_NY
Voor het café vanavond.
@theo-is-dood | 17-10-21 | 21:16: hahaha
Toch wil ik graag opmerken dat inflatie enkel de toename van de hoeveelheid geld is en dat prijsstijging en gevolg daarvan is. Het zijn echter twee verschillende dingen.
Niet juist, prijsstijging van een mandje goederen en diensten is de inflatie. Hoeveelheid geld is inderdaad wat anders. De verkeersvergelijking van Fisher laat zien hoe het in elkaar haakt. Ook voor niet economen best begrijpelijk. Googlet U maar.
Volgens Fischer niet.
Doe maar later.
Eerst heette het bankblog, toen geldblog, straks alleen nog blog?
Wat een negativiteit en eigenlijk ook open deuren. Natuurlijk stort de economie een keer in. Maar dat kan net zo goed met de hele maatschappij gebeuren. De geschiedenis leert dat vroeg of laat elke economie, land, of volk instort. Oorlogen zijn dan of oorzaak of gevolg. En na ineenstorting klimt men weer uit het dal of ontstaat een nieuwe samenleving (bijvoorbeeld als een volk verdreven wordt).
Nou, jij bent lekker positief.
Yep, de enige vraag is wanneer het gebeurt. Niet of het gebeurt. Het koppelen van een datum aan de voorspelling kunnen en willen ze niet. Maar als het moment komt dat de boel weer eens in elkaar lazert, kunnen ze weer jaren teren op hun bijzondere voorspellende gaven.
Maar er. Dan is nadenken over een nieuw begin na zo'n systeem crisis niet zo'n vreemd verhaal. Zullen we dat De Grote Herstart noemen?
Laten we met een aantal toplieden uit de politiek en bedrijven eens nadenken over de situatie na zo'n crisis. Wat gaan we doen. Wat gaan we niet meer doen. Hoe kunnen we de zaak beter en sterker weer opbouwen? Alles zinvolle vragen. Vandaag nog mee beginnen.
Vandaag pas? Daar zijn ze toch al lang mee begonnen bij o.a. het WEF?
Ik meen als financieel ondeskundige dat het WEF daar al jaren kattebelletjes over de wereld instuurt.
In 2030 schijnt eea zijn beslag moeten krijgen.
Prikklok, voerbak en een pasje en u bent een gelukkig mens.
Tot zover mijn samenvatting van wat de panelen hier over tonen.
"Laten we met een aantal toplieden uit de politiek..."
Hou maar op...
Laat de politiek alstublieft niet meer meedenken. We weten wat daarvan komt.
Nu graag oplossingen.
In alle gevallen gaat er geld stromen, van weinig naar meer. Zoiets als tegen de stroom op, de grote groep wordt armen een kleine groep wordt rijker. Wat in het verleden gebeurde gebeurd nu ook, met garantie !
Zie: investoramnesia.com/about/
“ In 2018 I began writing a short series of articles on financial history that aimed to place current market events in historical context. To my surprise, they were well-received. From there I began posting my Financial History: Sunday Reads newsletter, which now hits some 14,000 inboxes each week.”
Je zou zeggen dat er meer mensen bij de top dit kunnen zien en er dus iets aan doen voor het uit de hand loopt. Hebben we niet duizenden economen met allemaal hetzelfde studiemateriaal van de wereldgeschiedenis?
The Great Reset is in de maak. Het is alleen wachten tot de economische boel in elkaar ploft.
i.redd.it/nlwzr9a525p71.jpg
Goed artikel, dank. Er ontbreekt alleen een link naar videos van Willem Middelkoop en Madelon Vos, om er maar een paar te noemen. De kans op een totaal nieuw systeem is vrij groot.
Die mensen zien het goed. Kun je een hoop van leren.
Idd, als bronvermelding. De strekking van dit verhaal is letterlijk waar zij het de de afgelopen weken over hebben gehad.
Willem roept als 15 jaar dat het mis gaat en je in goud moet stappen.
@Astroturfer | 17-10-21 | 21:56: uiteindelijk hebben steeds meer mensen wel eens gelijk.
@Astroturfer | 17-10-21 | 21:56: als je iets 15 jaar lang roept dan krijg je altijd wel een keer gelijk.
Bitcoin gaat lekker.
Niet als munt.
Als ponzi zeker, als zinvol betaalmiddel vooralsnog nog lang niet.
@oh no | 17-10-21 | 20:51: Jouw euro's zijn één grote ponzi. Er moeten er steeds meer bijgedrukt worden om de boel draaiend te houden.
@omanders | 17-10-21 | 20:48: Wel als store of value.
Bitcoin gaat gepaard met een hoop CO2-productie. Wat we nu dus juist niet kunnen gebruiken.
Energie wordt het nieuwe goud. Daar moet op de 1 of andere manier een munt van worden gemaakt: solarcoin of zo. Een munt die energie oplevert ipv kost.
REAGEER OOK