Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Fijnste Clichés uit het Formatiedocument

Voordat het in de prullenbak verdwijnt, toch even parelduiken

Mark Rutte en Sigrid Kaag zijn twee politici van de oude stempel. Gloedvolle sprekers die aanstekelijke betogen kunnen houden, waarmee ze volle zalen trekken én in vervoering brengen. Wandelende encyclopedieën met een literaire grondslag en natuurlijk: altijd ruimte voor de komische kwinkslag. Rutte wordt geroemd om zijn gevatte ambtenarengrapjes en de dijenkletsers van Kaag worden binnenskamers aangeprezen als een van de best bewaarde geheimen van Den Haag, Montreux, Ramallah én Jeruzalem. Natuurlijk verwachten we van zulke ijzervreters niet alleen nieuw leiderschap, maar ook een wervelend document waarin de fundamenten voor de volgende coalitie worden gelegd, waarbij virtuoos gevoel voor taal en stijl de mortel tussen de bouwstenen vormt. Wat troffen we zoal aan, in de inmiddels tot ruïne verklaarde stapel bouwstenen van Mark & Sigrid?

"We leven in een onstuimige wereld"

Zo, die draaien er niet omheen. Meteen op pagina 1, zin 1 na de inleiding wordt een formatie onder een kaasstolp van een klein land internationaal breed getrokken. Bouwsteen met een grote B., is wat de twee partijleiders hier aankondigen. De toon is meteen gezet, de verwachtingen hoog, we voelen het bloed naar onze wangen stromen.

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen"

Deze fijne klassieker mag in geen enkele linksliberale tekst ontbreken natuurlijk. Het is een evergreen die vooral waar is omdat hij altijd herhaald wordt. Spreek deze uit en een instemmend geknik op gedempt volume zal je ten deel vallen bij iedere borrel waar mensen bijeen komen die een beter Nederland voor zich zien.

"Nederland is en blijft een tolerant land. Een divers land"

Alsof ze zichzelf er aan trachten te herinneren, na een lang jaar van toenemende verdeeldheid door de coronaperikelen. "Heus, we zijn tolerant in dit land, ook voor mensen met afwijkende opvattingen, mensen die zich niet willen laten vaccineren en mensen die andere kijk op de wereld hebben dan wijzelf", je ziet het ze zo tegen elkaar beamen aan de keukentafel bij een van hen. Dat "Een divers land" is er natuurlijk achter geplakt om even te bevestigen dat we niet alleen onderling tolerant zijn, maar óók naar mensen met een "diverse" achtergrond. Want zo zijn we. En zo blijven we. Goed om het nog eens te benoemen!

"Om vrij te kunnen leven, is veiligheid een belangrijke voorwaarde"

Het lijkt zo vanzelfsprekend, als het eenmaal aan het papier is toevertrouwd, maar het kan echt geen kwaad om het even in memorie te roepen. Vrijheid is niets waard zonder veiligheid. En ja natuurlijk is ook dit mantra een waarheid op zichzelf geworden en hmm, misschien moeten we ons ook wel afvragen wat de definitie van "vrij leven" is en of "veiligheid" daarvoor een scheppende voorwaarde is, of een bindende voorwaarde moet zijn. Hoe vrij een land is waar je beweging van de veiligheid van een vaccin afhankelijk wordt, is bijvoorbeeld een hele interessante vraag, die helaas in dit document niet beantwoord wordt...

"De klimaatransitie is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook een grote kans"

Excuseer, voluit luidt de zin "De klimaat- en energietransitie is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook een grote kans", maar dat past niet in een kopregel hier. Dat komt omdat wij van de GeenStijl een krappere blik hanteren dan Rutte en Kaag, die veel bredere denkers zijn. En niet in moeilijkheden, maar in mogelijkheden! Van het gas af, van fossiele mobiliteit af, panelen op het dak en windmolens op de dijk, dat zijn geen hindernissen, dat zijn investeringskansen! Zeker voor grote bedrijven, ngo's en gesubsidieerde klimaatweldoeners ook voor de kleine luiden, de individuele burger, de ontvangende kant van het klimaatbeleid!

"Als iedereen in Nederland veilig en vrij kan zijn, ...

.. is dat nog geen garantie voor een gelukkig land".

Ja, nou, gooi 'm er maar in hoor! Even die vertwijfeling de ruimte geven. Vrijheid, een kernwaarde van dit land. Veiligheid, een scheppende voorwaarde voor die vrijheid. Maar geluk? Dat dwing je niet af met beiden! Geluk zit in hele andere dingen. Hele grote dingen. Hele kleine dingen. Soms kan een mens al gelukkig worden van een overheid die zegt: "Die gasboringen, dat gaat niet goed. Ontzettend naar van je huis, dé plek waar je jezelf veilig en dus vrij moet kunnen voelen. We gaan je compenseren, we gaan je helpen en we gaan streng kijken naar ons eigen handelen!" Moet je vóórstellen, wat een geluksgevoel zoiets kan geven. Anderen nemen met minder ook al genoegen. Bijvoorbeeld als de Belastingdienst niet alleen binnen drie wachtenden en zonder muzak van James Blunt de telefoon beantwoordt en even met je meedenkt als je een vreemde terugvordering ontvangen hebt. Ja, noem ons maar socialistisch, maar ook de overheid speelt wel degelijk een rol in het kleine levensgeluk van burgers!

"Werk is meer dan inkomen"

Eerlijk zeggen: Als je Mark en Sigrid niet had, was je hier dan ooit op gekomen? Werk is meer dan inkomen, laat die maar eens even rustig binnenkomen. Werk is ook bestaanszekerheid, misschien wel de kans om een eigen huis te kopen. Werk is voldoening halen uit je bijdrage aan de samenleving, het gevoel dat je vooruit komt, de kans om een rol van betekenis te spelen en daardoor moreel en sociaal te groeien, als mens. Sjonge, wat fijn om te weten dat Sieg en Mark zich dat zo goed beseffen, en er maar liefst vijf hele filosofische woorden lang bij stil staan.

"Migratie begint bij een nuchtere, realistische benadering gebaseerd op feiten"

FEITEN? In het migratiedebat? Hier trekken Mark en Sieg een hele grote leiderschapsbroek aan. Welk een moed, om met zulke zevenmijlslaarzen een blik wormen open te trekken, de deksel van de slangenkuil te schuiven en de kop in het wespennest te steken. Het migratiedebat is al een halve eeuw wars van alle feiten en hier staat doodleuk dat ze daar he-le-maal anders willen gaan doen. Wat een enorme, ongekende ommezwaai, zéker voor D66 maar natuurlijk niet minder voor de vvd. Spijtig toch, dat deze dappere inzet samen met de rest van het document in de prullenbak verdwijnt. Alleen al op deze ene zin zou je een gezonde formatie kunnen bouwen. Wil de PVV niet eens komen praten, samen met JA21 eventueel? Die weten wel raad met een realistische benadering, gebaseerd op feiten, in het migratievraagstuk!

"De menselijke maat wordt versterkt"

Nooit uit het oog verliezen, in geen énkel politiek document: DE MENSELIJKE MAAT. Héél belangrijk om altijd even te benoemen, zeker in de context van versterking en versteviging. De menselijke maat, die is de afgelopen decennia vooral in corpulente zin gegroeid, maar in bestuurlijke zin zijn de meeste getallen op een weegschaal meer waard dan de burger die er op staat. Vergeef ons deze verwarring tussen een morele maatstaf en de fysieke verschijningsvorm, maar het is altijd even schrikken als een overheidsfunctionaris over 'de menselijke maat' begint. Je verwacht dan toch ieder moment een ambtenaar aan de deur die je als een nummer behandelt.

"Wij staan voor open, optimistische en respectvolle politiek"

Nou. Dat is niet wat we Mariëtte Hamer net tussen de regels door hoorden zeggen. We konden het gedonder in de glazen door haar verhaal heen horen. Kletterende kopjes, scheidingsdreigementen en die bij iedereen maar al te goed bekende, sussende en toch ook wat nerveuze lach van Mark Rutte. Nee, dat ging niet goed in de formatiekamers deze zomer. Goed dat er nu een nieuwe olifant dinosaurus in de kamer wordt gezet, in de persoon van Johan "Vermoedelijk" Remkes. Open, optimistisch en respectvol moet namelijk wel van alle kanten komen!

Reaguursels

Inloggen

Wie zijn toch die mensen die in vervoering raken tijdens een spietsj van Sieg of Rut?

Sans Comique | 03-09-21 | 06:50

Als de regering een stelling poneert, is meestal het tegenovergestelde waar.

Harry.Langezwaal | 02-09-21 | 23:51

Zich beseffen van Rossem ?

Carlos_I | 02-09-21 | 21:26

Dump het CDA toch, die worden toch gedecimeerd bij de volgende verkiezingen voor de provinciale staten en daarmee de eerste kamer.

Trofl | 02-09-21 | 18:36 | 1

Het is goed om te zien dat de nieuwe politiek met een behoorlijke snelheid wordt op gepakt. Prima transparantie, als het gaat over de aanpak van de problemen. Prima dat de immigranten stroom wordt aangepakt, evenals meer openbaarheid van / over problemen binnen overheids instanties, ga zo voort, proficiat!

Henkie | 02-09-21 | 20:49

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen", een waarheid als een koe. Als de volwassenen die om deze wieg heen scharrelen uitsluitend Schoteliaans spreken heeft dat zeker invloed op de latere kansen van het kind in de wieg

Rhenium | 02-09-21 | 18:24 | 1

Klopt en dat zal de komende tijd blijven. Als je ouders een laag IQ hebben heb je meer kans op hun Nivo te blijven.
Fiets regelmatig langs een islamitische school en dat is licht getint tot zwart. Weg integratie

WieboWW | 02-09-21 | 19:02

FYI "De menselijke maat wordt versterkt" is eufemisme voor " helaas moeten de belastingen weer omhoog".

JamesYounger | 02-09-21 | 17:54

Samenvatting: Nederland is een speelbal van het internationale bedrijfsleven, dat het liefst zou zien dat Nederlandse productiemedewerkers en voedselproducenten op prijs (uurloon) concurreren met hun evenknieen in Bangladesh en China. Dat kan niet, want dan zijn we hier allemaal zo arm als in de tijden van Dickens, maar Nederland vol laten migreren (want jullie neuken niet genoeg) en volbouwen kan wel, dus dat gaan we dan maar doen. Maar in de tussentijd ook iets met energie, dus of u effe op 2m2 wil gaan wonen en vervolgens niet klagen of ziek worden alstublieft.

konjodebonjo | 02-09-21 | 17:46

"Nederland steekt 1 miljoen euro in heropening vliegveld Kaboel"
nieuws 2 minuten geleden..... Kaag... wie heeft haar die macht gegeven??? Nederland schaam U.

hagelkruis | 02-09-21 | 17:42

Nederland is geen tolerant land. De politici drukken de nederlandse, witte en oorspronkelijke bevolking, van alles door de strot. Het gaat ze er niet om hoe ze op die plek gekomen zijn, nee, het gaat erom hoe ze zo lang mogelijk met hun reet op het pluche kunnen zitten. Ik zal even duidelijk zijn voor iedereen, ik ben gekleurd, ben elders geboren, woonde sinds jong in Nederland waar wij het heel goed konden vinden met de echte nederlandse mensen. Grapjes, humor en al. Maar nee, wij wonen nu in Frankrijk, natuurlijk vanwege de ruimte. Maar ik kon niet tegen die onbeschofte finnen etc. al die groepen mannen op de hoek van de straat! Ik werd benauwd want dat was in mijn geboorteland ook niet zo. Hier op het platteland in Frankrijk ben ik dichter bij de cultuur waarin ik ben geboren. Ik gooi mijn auto op slot en ga (nogmaals; ik ben een vrouw) met mijn portemonnee in 1 hand en mijn muntje in de andere boodschappen doen. Hoef niet bang te zijn dat iemand de ruiten van mijn auto in slaat. 1 keer Magrebiens op de parkeerplaats ontmoet die geld verzamelden voor een 'sociaal centrum'. Ik gaf 10 euro maar vroeg de plannen in te zien. Hij frommelde direct het geldbiljet weg en ik kreeg een raar papiertje voor mijn ogen; ik zei; en nu mijn geld terug. Mijn man stond te kijken! Ik zei, nu direct mijn geld terug. Hij was helemaal in de war, gaf mijn geld terug en werd agressief. Ik dacht, je doet maar, overal camera's. Wij moesten daarna gaan tanken en we werden toen gevolgd. Ik heb direct met de gendarmerie gebeld en die zijn er direct achteraan gegaan. Niks meer van die agressieve Magrebiens die op de parkeerplaats mensen lastig vallen. Ik heb niet het recht om een wapen te dragen maar diegenen die het monopoly dragen in het land zijn verantwoordelijk. En als ze niet willen handelen daarnaar leveren ze hun volk uit. Kent u het gedicht, 'Een volk .... dan dooft het licht'. Zo denk ik over nederlanders. Lever je niet uit. Vecht terug, man of vrouw. Mind you, het is hier geen paradijs maar geen enkele fin gaat mij in de openbaarheid lastig vallen. of bedreigen. Misschien zijn vrouwen machtiger dan mannen? Kusje erop, jongens.

doggolino | 02-09-21 | 17:41

Resumé:
Meer voor onszelf en minder voor de burgers.

Het beleid blijft gehandhaafd, dat koppels niet in staat worden gesteld om voldoende kinderen te krijgen om hun eigen soort in stand te houden, ongeacht afkomst als Nederlander, Surinamer, Antilliaan of Turk, omdat mama moet functioneren als economische unit om onze plannen te bekostigen.

Het demografische tekort wordt aangevuld, door het jatten van bevolking uit andere landen, opdat wij die land ook verstoken kunnen houden van een fatsoenlijke toekomst.

Wie kritiek levert wordt kaltgestelt.

netniet | 02-09-21 | 17:34

Zich beseffen is fout. Beseffen of zich realiseren. Ik zie die fout steeds vaker. Wordt Geenstijl nu ook geïnfecteerd met soosjaaldeemookraatiese talenkennis?

Rest In Privacy | 02-09-21 | 17:22

Als zorg verzekering door de overheid verplicht is dan is het toch gewoon zorg belasting
Betaal het aan de overheid via de belasting
En regel de zorg vanuit de overheid
Geen belachelijke panden meer voor vgz/cz en al die andere partijen die godsvermogens opsnoepen
Zorg inkopen gebeurd centraal door de overheid en klaar

Triple2K8 | 02-09-21 | 17:19

"Divers" als beleid, zorgt er op dit moment alleen maar voor dat we verder polariseren.

De wensen en opvattingen van 1 groep mensen zijn stuitend voor een andere, en we zijn zo divers dat er zoveel verschillende groepen zijn met diverse opvattingen dat het onmogelijk is om ooit echt op 1 lijn te komen.

Nu zijn we in Nederland kampioen polderen, maar door de enorm gegroeide diversiteit is polderen ook niet wat het was. Polderen is een cultuur die door veel "diverse mensen" niet begrepen wordt of zelfs als stuitend wordt ervaren.

Als uitkomst wanneer mensen niet gehoord worden, of er altijd berooid uitkomen met "polder afspraken", is er de reele mogelijkheid dat mensen radicaliseren om toch maar gehoord te worden. Het begint met schreeuwen (wat tegenwoordig erg makkelijk is) en het eindigt met? terreur? moord?

Diversiteit neigt steeds meer naar een terugkeer van verzuiling en parallelle samenlevingen. In plaats van 1 samenleving, waarbij we misschien daadwerkelijk in ieder geval enige vorm van verbondenheid kunnen voelen, diversiteit in Nederland groeit steeds meer tot "hunnie vs. ons".

Deze diversiteit is niet alleen afkomst, het gaat over ieder politiek onderwerp/gedachten stroming.

Ondertussen is onze opperhuichelaar Rutte dankbaar gebruik aan het maken van de ontstane gefragmenteerde samenleving. Onze samenleveing is zo divers dat ieder onderwerp gespind kan worden door als uitkomst van enquetes te stellen dat: "er was geen meerderheid voor / er was geen meerderheid tegen" waardoor je werkelijk waar ieder onderwerp naar eigen gerieven kan invullen.

en als afsluiting, als we in ons Nederlandje hier nu al tegenaanlopen, hoe kunnen we dan uberhaupt hopen dat een nieuw 4e rijk (lees Europese Unie) deze problemen beter aan zal pakken of minder zouden worden?

Borrom | 02-09-21 | 17:18

Mariette is een lief meisje, helaas is een beetje om de brei heen draaien een kunst die ze nog niet is vergeten.
Zonde van de centen .
Nu komt weer een fossiel een documentje schrijven, kansloos en nodeloos kwetsend voor de burger /stemmer.
Blijft dit zo?

Zitvlak | 02-09-21 | 17:13

"Waar je wieg staat..."
Wit privilege!!!!1!1
Mijn moeder stopte me in een betonemmer.
Zou wel een wieg gehad willen hebben, puur rassiesmus.

Montgomery Burns | 02-09-21 | 17:07 | 3

Een betonemmer is beter dan in een betonmolen.

jaja | 02-09-21 | 17:10

De zwaluwen vliegen hoog vandaag. Dat betekent dat daar ook insecten zijn en is er dus grote kans dat er mooi weer op komst is.
Toch een beetje goed nieuws in deze tijd, dacht ik.

Alco-de-Holist | 02-09-21 | 17:06 | 2

Voor mij mogen de zwaluwen wat lager vliegen. Geen zin in de benauwde warmte die zo kenmerkend is voor zomerweer in Nederland.

Willibald von Klúúúk | 02-09-21 | 17:12

Slecht weer is ook weer bedoel je.
Tja, daar heb ook wel een beetje gelijk in.

Alco-de-Holist | 02-09-21 | 18:15

Ik vind trouwens:

"Migratie begint bij een nuchtere, realistische benadering gebaseerd op feiten"

nogal een sterke. Ik dacht namelijk dat de migratie al lang begonnen was.

Knufter | 02-09-21 | 17:02 | 3

"Eindigt" zou een betere omschrijving zijn.

demaup | 02-09-21 | 17:06

.... en nog lang niet afgelopen.

Wijze uit het Oosten | 02-09-21 | 17:07

Nog wat jaartjes en er zal sprake zijn van een onder 'onder de voet lopen' want van maat houden wil men in Nederland als het om de instroom van economische migranten gaat (dat zijn ze uiteindelijk allemaal) niets weten.

Willibald von Klúúúk | 02-09-21 | 17:19

Mooie volzinnen. Weten we gelijk hoe ver we af staan van de dagelijkse praktijk in NL.

Pummetje | 02-09-21 | 17:01 | 1

De dagelijkse praktijk, sla de politieregisters eens open, resultaat verzekerd.

Zitvlak | 02-09-21 | 17:09

In het document wordt gesproken over de 'wie met wie' vraag. Maar de hele formatie is het uitsluitend gegaan over 'wie niet met wie', culminerend in 'Pieter Omtzigt - functie elders'. De ego's waren, en zijn nog steeds, belangrijker dan de partijbelangen, om over het landsbelang, en dan vooral het belang en de wensen van de echte Nederlanders, maar helemaal niet te beginnen. Die waren al bij voorbaat aan de kant geschoven. #nieuweverkiezingen.

Aisie | 02-09-21 | 16:59

Mooie praatjes lossen geen problemen op maar verhullen ze.

Banenenrepubliek | 02-09-21 | 16:58

Lijkt de troonrede wel: aan komen rijden in een gouden koest, wat dooddoeners blaten naar het volk en dan weer lekker terug de bubbel in. Kan iemand ons niet komen redden? Putin of zo?

TmC | 02-09-21 | 16:58

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen"

Tja, de stand van de maan en planeten kan dat ook, of het jaar waar in je geboren wordt? Dat iets kan/mogelijk is, zonder toets of dat ook zo is, is niks anders dan een holle frase...

ReyNemaattori | 02-09-21 | 16:58 | 1

Als je wieg in Wijk aan Zee staat, bijvoorbeeld.

Pje911 | 02-09-21 | 17:55

Wat klaagt Hamer, ze zat er zelf bij, haar rapport is tevens een aanklacht tegen haar eigen functioneren.

Fedde71 | 02-09-21 | 16:57

Herhaaldelijk benoemen wat er niet is. Net een religie.

De status is:
We zijn niet vrij, we zijn niet inclusief, we sluiten niet-gevaccineerden uit, we zijn intolerant, de wereld is beperkt tot Den Haag, werk = inkomen, politiek is extreem cynisch en opportunistisch en de menselijke maat is non-existent in alles wat Den Haag bedenkt.

En dat gaat dan veranderen? #HOE DAN?

van heinde en verre | 02-09-21 | 16:56

En als de plek waar je wieg staat en de omstandigheden daar nu de prestatie zijn van je ouders? Ook dat moet kapot. Vermogen moet stuk. Zuur verdiend geld moet opnieuw verdeeld worden.

Arjan9401 | 02-09-21 | 16:56

Feiten. Ik mis Allah in dit verhaal. Die bepaalt hier dingen.

RickTheDick | 02-09-21 | 16:56 | 1

Bijna goed, de onderbuik van NL als reactie op de sprookjes over allah, bepaalt hier de dingen.

* Il Principe * | 02-09-21 | 16:58

Laat ze maar lekker over links formeren. Ten eerste zitten ze er slechts een paar maanden en ten tweede kunnen er dan weer zetels worden ingeleverd. Ik ken genoeg D66 stemmers die Kaag inmiddels ook een heel eng wijf beginnen te vinden en daar ook niet meer op gaan stemmen.

R.F.Pickering | 02-09-21 | 16:53

Fijn stukkie van Rossem, dank!

PolderTaliban | 02-09-21 | 16:53

Ik begrijp dat Rutte per direct de politiek verlaat? Dit gaat inhoudelijk te ver voor hem.

donkieshot | 02-09-21 | 16:48

Als je wieg in Marokko staat is de kans op een sociale huurwoning in Amsterdam West het grootst.

johoost | 02-09-21 | 16:48 | 4

Omdat geen blanke er wil wonen.

jaja | 02-09-21 | 16:59

@jaja | 02-09-21 | 16:59: Correctie: mag wonen. Van de overheid mag het niet, want die wijzen de woningen met voorrang anders toe, en van de bewoners van de wijken mag je er als witte ook niet wonen.

Aisie | 02-09-21 | 17:04

@Aisie | 02-09-21 | 17:04:
Je zou een 20 jarige studente zijn en daar wonen.
Dan heb je geen leven als je de straat op gaat.

jaja | 02-09-21 | 17:07
▼ 1 antwoord verborgen

Buitengewoon inspirerend.

Selassie | 02-09-21 | 16:48

Waar je toevallig wiegje heeft gestaan... Die drogreden. Wie je ouders zijn en in welke cultuur je geboren bent, bepaalt heel erg sterk wie je bent en wordt. Als je wiegje ergens anders stond, in een heel ander land, met heel andere ouders, dan ben je en word je een heel ander persoon. En dat maakt die gedachtenexercitie zo onzinnig: mensen die zeer verschillend zijn en doen aan elkaar gelijk stellen. Misschien dat het religieus wel 'klopt', dat zielen op willekeurige plekken op de aarde worden afgeleverd door engelen, en dat dan mijn ziel net zo goed in Oeganda afgeleverd had kunnen worden. Maar ik hang die religie niet aan.

Rest In Privacy | 02-09-21 | 16:45 | 1

Het is het zinnetje dat op de tegel van de behavioristen stond, een stroming in de psychologie die betoogde dat letterlijk alles is aangeleerd, dat je als een "tabula rasa" geboren bent en dat je, volledig afhankelijk van de omgevingsfactoren, álles kunt worden. Alles is "nurture", is de boodschap.
Maar de realiteit is anders. Waar je geboren wordt bepaalt voor een groot deel wie en wat je kunt worden, maar als je de persoonlijkheid, het talent, de intelligentie niet hebt om het te schoppen tot minister-president, dan word je het niet. Dat is "nature", dat is wat je genetisch hebt meegekregen.
Wie of wat je wordtm dat is "nature x nurture", en het grote probleem is dat wij nauwelijks weten hoe "nature" en "nurture" interageren. Elke samenleving, elke traditie, elk religieus systeem is een uitontwikkelde vorm van "nature x nurture", maar niemand weet precies hoe dat proces precies verliep, laat staan dat we er goed zich op hebben wat te doen om een en ander ten goede te veranderen. We doen maar wat, via evolutie of revolutie, voorzichtigjes of met de botte bijl, en het een pakt goed uit, het ander slecht. We leren ervan, maar het gaat erg langzaam.

Schoorsteenveger | 02-09-21 | 17:16

Prachtig geschreven, was echt een genot om te lezen Bart!

Sinterbikske | 02-09-21 | 16:44

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Zie hier politiek in een notendop.

De Blauwe Baviaan | 02-09-21 | 16:43

Laat Geert meedoen en je hebt het probleem opgelost.

jaja | 02-09-21 | 16:41 | 2

“Wel willen VVD en D66 haatpredikers weren en de aanpak van extreemrechts en antisemitisme intensiveren.”
Dus de PVV, FvD en JA21 zijn kansloos hè.
Want extreem rechts.
En extreem links mag blijkbaar zijn gang gaan.
Vraag ik me alleen af waar en hoe dat antisemitisme aangepakt gaat worden.
Waarschijnlijk niet bij de daadwerkelijke serieuze bron.
Lutsers.

J-van-de-Bontekoe | 02-09-21 | 16:58

heeft Markus Rutte deze stellingen al aan de deur van de Slotkerk in Wittenberg gespijkerd? Vroeger werkte zoiets.

small_town_dude | 02-09-21 | 16:40 | 1

Aaah, daar was Hamer dus voor!

ReyNemaattori | 02-09-21 | 18:45

Als er bij mij iets niet lukt, ga ik eerst na wat ik zelf beter had kunnen doen. Mw Hamer zou bijv. naar de verkiezingsuitslag hebben kunnen kijken, en dan zou zij gezien hebben dat Nederland over rechts wil. Als je dan een kabinet wil vormen met drie ultralinkse partijen, dan ben je bij voorbaat af.... Enige zelfreflectie zou haar dus niet misstaan....

dick3701 | 02-09-21 | 16:39

"Wij staan voor open, optimistische en respectvolle politiek"
Nee, er mag best af en toe eens een felle strijd plaats vinden.
Anders heeft woke links per definitie altijd het grote gelijk.

Leptob | 02-09-21 | 16:38 | 1

Wij staan voor open politiek, maar ik wil niet samenwerken met PVV want 11 jaar geleden was hij gemeen want hij wilde me niet pijpen. En hij zegt allemaal dingen over moslims die waar zijn, maar nti respectvol en daarom kunnen we het er helaas niet over hebben.

Politiek gaat ook over moeilijke keuzes maken, beslissen over beleid dat onherroepelijk mensen raakt, beinvloedt en mogelijk zelfs hun leven overhoop haalt. Hoe kun je dat in godsnaam doen op een respectvolle manier. Duidelijkheid, dat is nodig. Met je respect. Fucking sneeuwvlokjes allemaal.

BBRDWR | 02-09-21 | 16:44

Had Hamer niets als bijnaam: de druipkaars? Dan is die nu uitgeblazen.

Broadsquire | 02-09-21 | 16:38 | 2

Het is tegenwoordig: de geurkaars, onkunde geur.

sjef-van-iekel | 02-09-21 | 16:48

'De leugen is het schild van de lafaard.'
Reninca, (Renée Lauwers) Nederlands dichteres.

Polycynisch | 02-09-21 | 16:38 | 1

Mooi!!

PolderTaliban | 02-09-21 | 16:54

Links geef het geld uit wat rechts verdient heeft, moet wat realistischer worden: Rechts verdient het geld dus rechts geeft ook het geld uit. Dat is logisch.
Net zo logisch is het dat links de asielzoekers zelf in huis nemen als links dat zo belangrijk vind. Links vind het klimaat belangrijk dus links mag voor de kosten opdraaien en verder geen auto, of reizen per boot dan wel vliegtuig. Gewoon met de fiets zonder motortje. Voeg de daad bij het woord. Zo simpel allemaal. Pest je de boeren weg? prima. maar dan ook geen kaas of melk meer. Een formatie vormen zonder linkse zeurpietjes die zelf nooit aan hun eigen bedachte regeltjes houden moet makkelijk zijn. En ook veel beter voor dit land.

dijkbewaker | 02-09-21 | 16:38 | 1

Goede filosofie. Maar praktijk werkt nu eenmaal zo dat degene die het meeste geld uitdeelt het voor het zeggen heeft.

sjef-van-iekel | 02-09-21 | 16:49

Schouder aan schouder, krachtige handvaten, krachtwijk, energizer, samen verbinding inclusief intersectioneel non-binair bingokaartje bijna vol

thanseeuwen | 02-09-21 | 16:36

Het maakt nogal uit waar je wieg staat. Jezus. Niemand begint op 0. Nooit niet. Natuurlijk maakt het uit waar je wieg staat. Op macroniveau maakt het nogal uit of je in Ethiopie geboren wordt met 15 zusjes en broertjes en niks te bikken of in Nederland in een of andere Vinexwijk waar je met Vlinder en June naar school gaat. Op Microniveau maakt het ook uit of je buurjongetje de zoon is van een succesvolle hightech onderneming waar hij 100K opstrijkt, of dat jij net kapot gegaan bent met je failliete kroeg of stuccadoorsbedrijf. Maar binnen Nederland, binnen alle wetten, vangnetten en regeltjes heb je vrijwel maximale gelijke kansen om er van te maken wat je wilt. Dat sommigen een voorsprong hebben voorkom je niet. Want hard werken dient beloond te worden. Altijd, anders werkt niemand meer hard. Waarom zou je. Welke gelijke kansen hebben we in NL? Gratis basisonderwijs, allerlei grondrechten die voor iedereen hetzelfde zijn. Een rechtstaat. Hoeveel gelijkheid wil je hebben? En niet vaag, maar heel specifiek. Welke voorstellen van dit soort deugende roepers komen er die gaan leiden tot perfecte gelijkheid van kansen voor iedereen, zonder dat dit negatieve of nadelige gevolgen hebben voor bijvoorbeeld mensen die heel bewust omgaan met hun succes om -ik noem maar wat- hun kinderen een voorsprong te gunnen? Ik word echt doodziek van dit soort wollige bullshit roepers die nooit langer dan 10 seconden over hun onzin nadenken.

BBRDWR | 02-09-21 | 16:35 | 3

Moet soepsidie. Moet stimuleren.

Knufter | 02-09-21 | 16:38

@Knufter | 02-09-21 | 16:38: Kan niet. Want Jantje en Claudia hebben heel hard gewerkt om dat te kunnen bekostigen voor hun kinderen. Als je het nu aan Fatima en Farid gaat geven via subsidie is dat ongelijkheid. Want de ene moet er voor werken en de ander niet. Doe het anderson en ies rasiesch!

BBRDWR | 02-09-21 | 16:45

"zich realiseren" of " beseffen", niet "zich beseffen". Veel gemaakte fout.

PeterleestGS | 02-09-21 | 16:33

Wat de kiezer accepteert is bepalend voor je kansen.
Maar de gemiddelde kiezer heeft maar een iq van 101, dus daar mag je stemmen op gevoel van verwachten, geen stemmen met verstand.

Rappierappie | 02-09-21 | 16:33 | 1

Erg optimistisch, dat 101.

bqbq | 02-09-21 | 17:45

Links heeft na de introductie in de 80'er jaren van het subsidie socialisme en de geraffineerde opbouw van de zieligheidsindustrie, een wereld gecreëerd die van schuldgevoel en geestelijke armoede aan elkaar hangt. En die armoede, die zieligheid is hun eigen, dik belegde boterham geworden. Dus de problemen NOOIT oplossen, want dat is de kip met de gouden eieren. Maar wel blijven herhalen, blijven masseren via corrupte linkse media en ons tomeloos vervelen met nietszeggende, wollige uitspraken en beloftes. Nieuwe problemen worden stelselmatig opgebouwd, zoals de klimaat waanzin; men laat het een tijd sudderen totdat het een status krijgt, en zie daar het schudgevoel is weer aangedikt en nieuwe ambtelijke loketten zijn geboren. Door armoede en ellende niet op te lossen worden anderen, die hier part noch deel aan hebben, er continu mee geconfronteerd, en daarmee beogen ze saamhorigheid te kweken, want zielig.
Links, alias de vernedering van de mensheid.

Broadsquire | 02-09-21 | 16:32 | 3

hulde

hagelkruis | 02-09-21 | 16:33

“Because it’s judgement that defeats us”

BASinnic | 02-09-21 | 16:46

Amen.

gemeentereiniging | 02-09-21 | 17:03

Een prachvrouw die Hamer.
Net een fotomodel...

jaja | 02-09-21 | 16:31 | 1

Ik raad u aan specsavers, eyewish, pearls etc

thanseeuwen | 02-09-21 | 16:38

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen"

Ja, trut, waarom denk je dat ik me de pleuris werk om mijn kinderen een goeie toekomst te geven. Zonder kinderen zat ik alleen de hele dag bij de hoeren met een snuif coke. Maar met kinderen werk ik, betaal ik belasting, ga ik naar ouderavonden enz.

Kortom: het is heel wenselijk dat de ouders de kansen van de kinderen bepalen en niet de staat. De staat moet faciliteren: onderwijs, liefst gewoon gratis. En daar houdt de overheidsverantwoorelijkheid op. Dat hele gelul dat mensen geen 'kansen' hebben is gewoon niet waar als je scholen toegankelijk houdt.

En als dat betekent dat Mo minder kansen heeft dan mijn kind omdat de ouders van Mo hun kind naar koranles sturen en ik mijn kind naar pianoles dan is dat zielig voor Mo maar daar kan ik niets aan doen.

Knufter | 02-09-21 | 16:30 | 2

Het is niet alleen de beste manier, maar ook de enige manier. Er is geen enkel scenario denkbaar waarbij je gelijke kansen voor eenieder kunt realiseren zonder ongelijkheid voor anderen te introduceren.

BBRDWR | 02-09-21 | 16:39

Goeie. Als je het realistisch bekijkt zeggen ze eigenlijk dat het in bepaalde omstandigheden inhumaan is om aan kinderen te beginnen. Zouden ze niet de hele tijd uit eigenbelang redeneren dan zou hun meest logische conclusie moeten zijn dat er een voortplantingsontmoedigingsbeleid gerealiseerd moet worden. Maar nee, nu kan je een extra zakcentje uitgeven met de kinderbijslag, als je een beetje zuinig met de kinderen om gaat. En als je asielpositie in het nauw komt dan ben je met een kind ook beter af. Na een jaar of 7/8 struinen die op straat rond, heb je er ook geen last meer van.
Dat is misschien lastig met een baan vinden maar daar past de maatschappij zich wel op aan. Niet zo moeilijk doen met taalvaardigheid. Als ze niet mee komen is het de schuld van... etc.

nsfl | 02-09-21 | 17:02

Na 200 dagen formeren: “Een aanzet tot een opzet”
(Kaag)

zuurtjeregen | 02-09-21 | 16:27

Confucius is er niks bij

Tobi | 02-09-21 | 16:25 | 3

Confucius zegt: Mensen struikelen over steentjes, niet over bergen.

Aisie | 02-09-21 | 16:41

@Aisie | 02-09-21 | 16:41:
Confucius zegt: Voor tegels zonder spreuk moet u bij fe Gamma zijn.

Kapitein Sjaak Mus | 02-09-21 | 16:44

Confucius zei ook ergens Sambal Bij
maar ontkende later dat ooit gezegd te hebben
Rare snuiter

Tobi | 02-09-21 | 17:36

Ik haak als eerst even in op je kansen i.v.m. waar je wieg heeft gestaan. Eensch.
Helemaal nooit zie en hoor ik een nieuwslezer, een presentator bij Buitenhof of bij Nieuwsuur praten met een accent waarmee mensen praten Twente, Limburg, Drenthe, Brabant, Zeeland, Friesland enz.
Want mensen met een accent zijn in de beleving van de randstadbubbel dom. Overigens heb ik altijd het idee dat je met de echte inheemse Amsterdammers, Hagenezen en Utrechters nog wel kan lachen.

Leptob | 02-09-21 | 16:24

Ik heb altijd geleerd dat je zaken SMART moet maken. Dus, b.v. " Wij gaan de asielinstroom van 500 per week naar 500 per jaar terugbrengen. Als dat voor 1 januari 2023 niet lukt dan worden de budgetten voor de IND en COA's bijgesteld naar een bedrag dat in overeenstemming is met 500 asielzoekers per jaar"

BASinnic | 02-09-21 | 16:22 | 3

Als je het naar 5 terug brengt dan heb je aan een kantoortje met één welwillende persoon erin voldoende. Dan haal je de nucleaire wetenschappers van Noord Koreaa binnen. Misschien een schrijver van intellectueel werk uit Rusland. En dan zitten we alweer dicht tegen ons quotum aan.

Knufter | 02-09-21 | 16:35

Dat ljkt me een goed plan. Ze zijn zelf te simpel, om te bedenken dat de PVV groot is geworden door mensen die vroeger op de sp of pvda stemden en door het migrantie (wan) beleid zijn overgestapt. Want dat zijn de mensen die met de multiculti ellende gedwongen zijn te leven.

bqbq | 02-09-21 | 16:37

Uitstekende benadering, maar dat gaat niet lukken met het huidige overheidsapparaat.

vlotterik | 02-09-21 | 17:03

Off topic, ik luister per ongeluk naar NPO Radio-1 en hoor een "vluchteling" klagen dat hij al 6 maanden in een AZC zit te wachten op een passende woning!? Hey ik ken jonge Nederlanders die al 5 jaar wachten op een woning, hoeft niet passend te zijn gewoon een woning.

homieguerneville | 02-09-21 | 16:21 | 1

Doe maar 15 jaar.

Rest In Privacy | 02-09-21 | 16:43

Alleen het beste van het beste: Miele er geen betere is.
Opdat we iedereen welkom heten ongeacht de werkelijke intenties en onbekend verleden.
Een symbolische gift om zonden weg te wassen en met een schone lei of poeplap beginnen.

I.P standing up | 02-09-21 | 16:18

Ik heb de volgende teksten die gaan gebruiken:
- Samen Sterk
- Het eerlijk verhaal
- Niet geschoten is altijd mis
-

funkyd | 02-09-21 | 16:18 | 2

- Je gaat het pas zien as je het door hep.

Kapitein Sjaak Mus | 02-09-21 | 16:46

Van achteren kiek ie de koe in de konte.

Harry.Langezwaal | 02-09-21 | 23:58

Voor de betere tegels kan je beter hier op GS kijken dan bij die potentaat en z'n helleveeg

Tobi | 02-09-21 | 16:17

De fuck is dit? Een aanzet tot een regeerakkoord, of een verkiezingsprogramma? Zijn ze bezig met onderhandelen, of proberen ze het te verkopen?

Muxje | 02-09-21 | 16:16 | 1

Dat laatste natuurlijk.

Wijze uit het Oosten | 02-09-21 | 16:48

Je moet iedereen helpen en zielig vinden van de linkse elite. De lasten en zorgen welke voortvloeien uit de weg met ons doctrine is voor het plebs. Wat is het toch fijn om te deugen zonder last te hebben van de multi kul of de gevolgen er van. In de grachtengordel wonen geen migranten en geld is er genoeg. Laat het schompes maar vechten met de import voor de schaarde middelen. Helene wanneer was ook al weer de aperitief bij de Stopera?

Zatkniss | 02-09-21 | 16:12

"Karma is a bitch"

Die waren ze nog vergeten.

Kapitein Sjaak Mus | 02-09-21 | 16:11

Is de tekst ook in het Marokkaans en Arabisch verkrijgbaar, op deze manier begrijp 60% van onze grote steden niet hoe leuk formeren is!!

Knip | 02-09-21 | 16:11

'Nederland kan niet Sinterklaas uithangen in Nederland en internationaal zonder de belasting te verhogen'
'Rechts partijen worden sowieso uitgesloten van de inclusiviteit'
'Nederland is vol, maar kan nog voller'
'de overheid behoudt haar monopolie machtpositie ten opzichte van de nukubu, is het een wob verzoek, geschil met de gemeente, verzakking van je woning, iets met de belastingdienst'
' nu iedereen is gevaccineerd met nanochips denkt de overheid aan een sociaal krediet tracking systeem '

HetOorAakel | 02-09-21 | 16:11

Bah, bij alles wat de regering zegt, moet je tegenwoord het tegenovergestelde denken.

kees1386 | 02-09-21 | 16:10 | 1

Sinterklaas kan in Nederland niet eens meer Sinterklaas uithangen.

Glasgow Argus | 02-09-21 | 16:24

Samenvatting: tien leugens.

Albert61 | 02-09-21 | 16:09

Je sok ligt altijd net iets te ver weg na het afrukken

deministerpresident | 02-09-21 | 16:08 | 5

Die sok gebruik je ook om de scheerresten af te vegen?

Tobi | 02-09-21 | 16:19

De knapperige sok.

SterF... | 02-09-21 | 16:54
▼ 2 antwoorden verborgen

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen"
Right, al 4 generaties de onrendabele uithangen in een land met alle kansen, je kinderen niet opvoeden, jongetjes tot kogel-prins verklaren, meisjes op de mocro-vakantie al 45 jaar aan het neefje verkopen.
Sterf, met je kansen.

hagelkruis | 02-09-21 | 16:06 | 3

Het gaat niet om kansen krijgen, maar om kansen pakken.

Keutels | 02-09-21 | 16:07

Of, zoals een Engelse schooldirecteur zei; jullie moeten stoppen met vergaderen, en aan het werk gaan met die kinderen.

Harry.Langezwaal | 03-09-21 | 00:01

De voorlichterslobbyisten hebben nog een hoop te spinnen.

thanseeuwen | 02-09-21 | 16:05

"Waar je wieg staat kan nog altijd bepalend zijn voor je kansen"
En natuurlijk of je thuis Nederlands praat, jij je best een beetje doet op school en of het je lukt om geen strafblad op te lopen.

Osdorpertje | 02-09-21 | 16:05 | 2

En eruit zien als een pinguïn met zonneallergie is vaak ook niet echt bevorderend voor de baankansen, noch het dragen van een verzwaard schoudertasje in combinatie met opgeschoren haren en een straatraccent. Kankerrrrhomo doet het ook vaak niet goed. Just saying..

The-loopy-cowboy | 02-09-21 | 16:28

U benoemt nu wel heel erg...

Wijze uit het Oosten | 02-09-21 | 16:47

Gratis kinderopvang. Nog meer koters verwekken in dit kikkerlandje.

Rest In Privacy | 02-09-21 | 16:03 | 4

Het aantal geboortes is niet het probleem in dit overvolle kikkerlandje.

Dandruff | 02-09-21 | 16:34

@Dandruff | 02-09-21 | 16:34: aantal geboortes is juist het probleem, te laag namelijk. In plaats van dat we autochtone bevolking faciliteren in het produceren van de broodnodige maatschappelijke opvolging. Blijft leeftijd voor vaste baan, huis, huwelijk en 1e kind stijgen. De leeftijd van het krijgen van het 1e kind is zeer bepalend voor het aantal kinderen. Het is haast niet te onderschatten wat voor fnuikend effect het 'sociale leenstelsel' + verziekte koop en huurwoning markt op het bovenstaande heeft. Ondertussen de consumerende kant van het maatschappelijk stelsel ongebreideld laten toenemen. Dit alles tezamen legt een bom onder de verzorgingsstaat als wij die kennen, maar gelukkig hebben wij Rutte die met zijn joviale lach en manisch optimisme deze problemen naar de vergetelheid druk.

Incitatus | 02-09-21 | 16:53
▼ 1 antwoord verborgen

Dat komt aardig overeen idd...

Flow_Snake | 02-09-21 | 16:03

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland