achtergrond

Geenstijl

Politie Amsterdam: "Haal die beelden offline"

GeenStijl: Pardon, mevrouw?

[VIDEO MET POLITIE-OPROEP VERWIJDERD]

[VIDEO MET POLITIE-OPROEP VERWIJDERD]

Hierboven stond een video van politiewoordvoerder Marijke Stor, die opriep om de beelden van meneer De Vries niet verder te delen. Zoals u kunt lezen, hecht RTL er belang aan dat GeenStijl de oproep om de beelden met de oproep om de beelden niet verder te verspreiden, niet verder te verspreiden. We hebben de video met de oproep van de politie derhalve verwijderd. Hieronder staat nog wel de mail van de politiemevrouw aan GeenStijl, en ons antwoord daarop.

Beste lezer,

Gisteravond werd in Amsterdam misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten. Vrij snel daarna verschenen er verschillende heftige video’s van het zwaargewonde slachtoffer online. Als politie hebben we vervolgens direct de oproep gedaan om de schokkende beelden offline te halen en niet verder te verspreiden. Helaas zien we dat de betreffende beelden nog steeds te bekijken zijn op www.geenstijl.nl. Met het oog op en uit respect naar het slachtoffer, zijn familie, vrienden en andere geliefden doen wij daarom wederom het dringende verzoek om deze video’s te verwijderen.

Met vriendelijke groet,
Marijke Stor

Woordvoerder
Opsporingscommunicatie | Media&Publiciteit
Politie | Amsterdam | Bureau Communicatie  
Hoofdbureau, Elandsgracht 117, 1016 TT Amsterdam

Beste politiemevrouw,

Het is ons niet helemaal duidelijk waarom de politie mailt namens "het slachtoffer, zijn familie, vrienden en andere geliefden” om in de openbare ruimte gemaakte foto’s en videobeelden te laten verwijderen van een nieuws- en actualiteitenwebsite. Valt het onder uw taakstelling als ‘woordvoerder in de opsporingscommunicatie' om vrije nieuwsgaring te dwarsbomen inzake een ingrijpende gebeurtenis van nationaal belang die bovendien volgens velen ook direct raakt aan de persvrijheid?

Het zijn toch wonderlijke tijden als de politie de definitie van “respect” op zodanige wijze gaat interpreteren dat er een verzoek tot (zelf-)censuur en persbreidel van de media uit voortkomt. U lijkt het Mediahuis en RTL Nieuws wel. De reactie die we vanmorgen op hun verwijderverzoeken hebben geformuleerd, mag u bij dezen ook als antwoord op uw verzoek lezen.

Met vriendelijke groeten, en ga eens boeven vangen,
GeenStijl

P.S. Verdere onderbouwing op uitpraatradio BNR.

"Persvrijheid"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.