Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Reisverslag van een autobedevaart naar Don Arturito in de Algarve

Noem het een saniteitssafari

Iedereen heeft z'n breekpunt. Dat je denkt: dat eeuwige gezever over smoelbeschermers, het microgmanagen van terrastijden, de manier waarop een mild ijdele maar toegewijde jonge ondernemer voor wat wisselgeld onder de DPG-drukpers wordt gesmeten om de aandacht van 5 miljard euro aan kwijtgeraakte VWS-bonnetjes af te leiden en natuurlijk Hugo de Jonge, steeds maar weer Hugo de Jonge, om met die pedant prekerige frikkentoon die al anderhalf jaar niet bij z'n schoenen, waxkapsel en gezichtsbruinende zalf past over je neer te buigen over wat je allemaal niet mag.

De Jonge, die wordt bijgestaan door opruiende Telegraafheadlines over zogenaamd asociale vliegvakantievierders, minuut-tot-minuut liveblogs van de NOS over de meest recente bijwerkingen van ieder vaccin (gevolgd door berichten vol grote vraagtekens en dito zorgen over waarom mensen toch zo vaccinatieschuw zijn ineens), de dagelijkse RIVM-stombola die geduid wordt door statistici die het leven als spreadsheet beschouwen en dan hebben we het nog niet eens over zaaddodende fieldlabsongfestivals van de NPO waar de krampachtigheid het enige is dat gevierd wordt. 

Hoeveel fotospreads met vermoeide, door maskers gestriemde verpleegstersgezichten wil je nog zien, hoeveel GGD-gepruts kun je nog aanhoren en hoe lang is de zever van door de regels getrechterde geraniumburgers nog te verdragen, voordat je gewoon in de auto stapt en kijkt hoe ver je komt? Noem het een vroege oprisping van midlife. Noem het een vleesgeworden conference Youp van 't Hek ("Vroeger. Dan stapten we gewoon in. En gingen we naar PARIJS! RRrjRrRRjjjRWWRj!!"). Maar het werd tijd voor tanken, oliepeilen en een toertocht. Omdat het kan.

Bestemming: het bedevaartsoord, natuurlijk, van Don Arturo op het strand in de Algarve.

Olhão, bijna het zuid-westelijkste puntje van Europa. Vijf landen door, spontaan dus zonder pcr-test (al snel 250 euro pp voor een retourtje), bijzonder ontheffingen, vaccinaties of digitale Groene Passen met QR-codes die je gezondheidsstatus aan je bewegingsvrijheid moeten koppelen. Of gáán koppelen, in een abnormaal dat onder de zachtst denkbare dwang en onder veel te gewillige instemming al is genormaliseerd.

Ff wegwezen dus. Niet te veel inlezen in wat wel of niet mag, niet luisteren naar spookverhalen over Franse gendarmes die bij tolpoortjes op buitenlandse kentekens loeren en enkel gewapend met een paspoort en het zinnetje "Ik ben EU-burger en heb derhalve het recht me vrij te verplaatsen en vrij te verblijven op het grondgebied van de lidstaten" in te stappen en gewoon te gaan. De stilstand duurt al veel te lang in de allersaaiste crisis die oNzE gEnErAtIe ooit heeft meegemaakt.

Nederland is sinds eind vorig jaar stilletjes gestopt met altijd maar thuiswerken. Het aantal files neemt gestaag toe, maar zonder al te veel oponthoud wordt vanaf Amsterdam om acht uur de Belgische grens overgestoken bij Breda, richting Ring Antwerpen. De Nederlandse kentekens zijn ontelbaar, politie of anderszins controle is nergens te bekennen. Op de matrixborden geen woord over corona. De gevreesde Ring, die slingert om het Sportpaleis, is druk maar goed begaanbaar. Ook hier nog genoeg thuiswerkers om stroperigheid tegen te gaan. Werken bij Gent geven wat slingers, versmallingen en remlichtjes, maar om tien uur kruist Belgenland bij Kortrijk over in het Noord-Franse Roubaix, richting Lille. Waar in maart de snelweg nog tot één rijstrook werd teruggebracht en zwaarbewapende politie streng in auto's tuurde (maar niemand staande hield), vermelden nu enkel de matrixborden dat je een negatieve pcr nodig hebt om Frankrijk in te mogen. Et alors?

Paris dwars door le midi

Autoroute de Boomèrs

Niemand, echter, die er naar vraagt en nog voor lunchuur ligt vliegveld Charles de Gaulle al aan de linkerkant, begint de périphérique en glijdt Parijs voorbij. Dwars door het midden, druk maar geen stilstand om slechts drie kwartier later aan de zuidkant van de Seine begint de vrije weg door De Rest van Frankrijk. De avondklok is precies vandaag opgeschoven van 19:00 naar 21:00 uur en dat geeft net genoeg tijd om San Sebastián, net over de Spaanse grens, als einddoel in de navigatie te programmeren. Want daar is de horeca gewoon open. Na Parijs nog steeds veel Nederlandse kentekens: C-Max'en, Opel Grandlands en een enkele Citroen DS7 verraadt de gemiddelde leeftijd van op de Loire of Dordogne koersende Nederboomers. Geprikt en gemazzeld laten ze zich de toegang tot hun tweede huis niet ontzeggen. Oude mensen vliegen niet, jonge mensen rijden niet meer.

Tot Bordeaux nog steeds niemand die om pcr-testen vraagt. Wel veel machines die om geld vragen voor toegang tot brede wegen door het tamelijk saaie midden van Frankrijk, waarop om de haverklap afgeremd moet worden voor werkzaamheden. Tot Bordeaux echter ook weinig verkeer, waaronder steeds minder Nederlanders. Pas in de avondspits van de Zuid-Franse havenstad is het voor het eerst filerijden. Daarna is het even double time maken om via Bayonne de grens met Spanje te halen: om tien minuten vóór avondklok is Baskenland bereikt, een half uurtje later na krap 1400 kilometer in 15 uur de baai van San Sebastián, waar zwemmers het water uit komen en meteen een mondkapje op doen.

In de buitenlucht zijn die ondingen verplicht en werkelijk iedereen houdt zich er aan, maar waar je in Nederlandse hotels je schone pen in een apart bakje 'gebruikt' moet gooien na één krabbel, geloven ze het in Spanje allemaal wel zodra je ergens binnen bent. In de hotelbar mag ie af zodra het bier is geserveerd. In tegenstelling tot Frankrijk - waar ze het afraden - is doorreizen door Spanje geen probleem en een pcr-test niet nodig.

De volgende ochtend, stipt om 08u30 uitgegaapt, volgevreten en met een groen appeltje voor onderweg en nog 1200 kilometer te gaan, valt op hoe absurd de mondkapregel is. Op een eenzame A62 tussen Palencia en Valladolid wandelt een vrouw over een voetbrug van niks naar nergens, gesluierd met de sociale orders van de pandemie. Een tamelijk idioot gezicht, zeker als je bedenkt dat ze in het eerstvolgende restaurante het lapje binnen weer af mag doen. De horeca in de meeste delen van Spanje is nauwelijks gesloten geweest. Alleen de wegwerkers lijken te weigeren, maar die steekproef is klein: in tegenstelling tot Frankrijk zijn de wegen zeer goed, de tolprijzen laag en de versmallingen voor werkzaamheden schaars. Het schiet goed op, over vrijwel lege wegen waar buiten het vrachtverkeer slechts één Zwitserse Citroën met autopech en één bejaarde Nederlandse Peugeot de Spaanse kentekens afwisselen op de Autopista.

Voor Sevilla hard rechtsaf, over slechter wordende wegen richting de Puente Internacional del Guadiana, Portugal in. Land vijf. Nog slechtere wegen, nog steeds geen controles. Officieel moet je 14 dagen in quarantaine na aankomst, maar wie komt dat controleren? Mondkapjes ook hier in de open lucht, maar eveneens alle horeca open. De Villa Vischlugt van Don Arturo staat op het strand, bij een licht briesje en 28 graden. Het ruikt naar 's werelds beste medicijncocktail.

"Goed dat je er bent man. We moeten op wijnsafari!"

Social
Social

Reaguursels

Inloggen

Zag je aankomen op de de Twittert bij onze Don. En las dat de avond overging ing in de nacht met veel drank. Gelukkig had ie z’n stukkie al geschreven.

Dubbelepunthoofd | 22-05-21 | 13:24

Ben zelf net terug van 12 dagen Gran Canaria. Pcr test heen, terug hoefde gelukkig al niet meer. Horeca open tot 00.00u en afstand houden hoeft nauwelijks. Wel overal het mondkapje, daar zijn ze heel streng op. Was heerlijk er even uit te zijn. Kan het iedereen aanraden.

Pisnicht | 22-05-21 | 12:25

Geniet ervan, Bart. Mooi stukkie tekst en hard nodig om mensen eraan te herinneren hoe het ook gewoon kan.

Graaisnaaiert | 22-05-21 | 11:31

Uitstekende Don-column. En verder gewoon een beetje jaloersch.
*Staart weemoedig uit het raam naar een loodgrijze lucht, omgewaaide planten en een kletsnatte pimpelmees die het ook allemaal even niet zo leuk vindt hier.*

Torec | 22-05-21 | 10:57

Lekker man! Zie bij te tanken.

Joyce | 22-05-21 | 10:44

Voordat de Franse avondklok naar 18h ging ben ik nog lekker even naar het oranje Frankrijk geweest. Virusvrij heen, en virusvrij terug. Niks aan de hand, met een beetje nadenken. Dan kom je terug en staat de minister op tv te janken dat het allemaal heel erg is, en dat we daarom bijna niks mogen. Misschien kan Hugo nog eens uitleggen bv wat voor invloed nationale grenzen op een virus hebben, want we mogen wel van Den Helder via Groningen naar Maastricht, maar niet van Maastricht naar Aachen .. ?
Het wordt tijd dat onze regering en de EU gaan richten op wat wél kan.

Harry.Langezwaal | 22-05-21 | 09:55

Ik zie Bart nog niet zo snel terugkomen qua 'thuiswerken' in Portugal.

van heinde en verre | 22-05-21 | 09:35

Hier in Spanje rijden al weken steeds meer auto's met NL nummerbord rond. Zo uniek is dit allemaal niet. Waar was Arthur in maart toen van Oef de reis ondernam?

van Oeffelen | 22-05-21 | 09:27 | 1

Nou en?

JJMS | 22-05-21 | 09:50

Perskaart niet vergeten op de terugweg.

Schulzie | 22-05-21 | 07:31

Goed bezig mannen. Veel plezier!

JohnLocke | 22-05-21 | 01:06

Terugreis zal wel tegenvallen na zoveel mazzel. Maar waarom zou je überhaupt terug gaan naar dit herfstweer hier.

Roze_bril_drager | 22-05-21 | 00:55

Oubollig opstel over een klef vriendenbezoekje in den vreemde. Van declareren kan geen sprake zijn.

De Geus | 22-05-21 | 00:47 | 1

Per km of per woord, kies maar.

Roze_bril_drager | 22-05-21 | 01:12

Dit heb ik al meer gehoord. Aantal vrienden van mij trekken er ook lustig op uit. Alles is een advies en niks wordt gecontroleerd, volgens hen. Ik ga het ook maar eens proberen. Ben begin juni 2 weekjes vrij. Zwitserland lijkt mij wel wat.

Jiet Panssen | 21-05-21 | 23:47

Degenen die informatie beheersen, controleren ... alles.
Trump’s Facebook ban: Who’s the DICTATOR Now?
youtu.be/Ch3M35brOtQ

Kijkeensaan | 21-05-21 | 23:26

Zucht. Ik woon al 3 jaar in Portugal. Hoi vanuit Lissabon. Geen spijt van gehad!

Krachtkoe | 21-05-21 | 23:17 | 3

Costa Lisboa tot aan Cascais is leuk.

van Oeffelen | 22-05-21 | 09:28

Nooit geweest in die hoek van Europa, op een Canarisch eiland na. Wel een gemis, maar tegenwoordig is Azie eigenlijk vaste prik. Ah wel, wilde toch al op de toer deze zomer dus wie weet waar we terechtkomen. De broem is niet zo kieskeurig.

Graaisnaaiert | 22-05-21 | 11:34

@van Oeffelen | 22-05-21 | 09:28: De vrouwen, het eten en de natuur ook.

Krachtkoe | 22-05-21 | 12:53

Erg leuk geschreven. Wordt er een beetje melancholisch van.

Fijne verkansie!

Schwanzeleber | 21-05-21 | 23:15 | 1

Hij woont daar.

Uw Verzekeringsadvis | 21-05-21 | 23:25

Nederland zal de grens binnenkort wel “dicht gaan spijkeren”, alleen in de richting Nederland uit.

WelDenkend | 21-05-21 | 22:42 | 1

Gegijzeld worden door verdienmodellen van Hugo? Ik vraag me serieus af waar ze nu helegaar mee bezig zijn daar. Nou ja, ik weet het wel maar hoe ze dat denken erdoor te krijgen is beyond me.

Graaisnaaiert | 22-05-21 | 11:35

Kijk, dit vind ik leuk, gewoon gaan en maar zien hoe het gaat. Is Portugal het perfecte land? Vast niet maar zeker niet slechter dan NL en zeker zo'n avontuurtje waard, veel plezier Bart, dit is zoals het leven geleefd dient te worden!

zwellevertje | 21-05-21 | 22:31

.

Sinterbikske | 21-05-21 | 22:25

Geniet ervan!

Diederik_Ezel | 21-05-21 | 22:11

Mooi man.
Hoe ist met de honden enzo.
Nog geld nodig?
Van Oeffelen heeft plenty.

RickyLaRue | 21-05-21 | 22:06

Enjoy Nijman.

Je zou ook gewoon depri worden van het weer wat er hier heerst.

HeinzKetchup | 21-05-21 | 22:01

hmmm, laadzde keer vacanzie waz twinteg jahr geleje

Omzwicht | 21-05-21 | 22:00 | 2

Verkouden?

entwederoder | 21-05-21 | 22:02

Maar dat shirt van je, hondenzeik?

Normpje | 21-05-21 | 21:59

Ah! Heerlijk proza. Precies zoals ik hoop en verwacht dat het gaat: bij de grens rijd je gewoon door, eventueel na je gewone paspoort te tonen. Bangmakerij is het met dat coronapaspoort waarzonder je niet naar pakweg de Franse Alpen zou kunnen reizen met de eigen auto naar een huisje voor alleen het eigen gezin.

entwederoder | 21-05-21 | 21:59 | 4

@vander F | 21-05-21 | 22:38:
Vliegen is een ander verhaal, je kunt uiteraard bepaalde eisen stellen aan vliegreizen.
Gewoon wandelen, fietsen of met je auto echter niet,
dat doe je zelf, met een vliegtuig laat je je vervoeren, daar kunnen ze over zijken.

vander F | 21-05-21 | 22:41

Je mag en kan door schengen, ook in tijden van crisis. Er ligt namelijk een verdrag op tafel dat iedere grensovergang nederlanders met nederlands paspoort, door moet laten. Bin there done that.

Krachtkoe | 21-05-21 | 23:06

@Krachtkoe | 21-05-21 | 23:06:
Was voornamelijk bangmakerij inderdaad,
maar men heeft zeker een paar weken lang de vaderlandsche grenzen all over Europe old skool dichtgegooid.

vander F | 21-05-21 | 23:37
▼ 1 antwoord verborgen

Van Oeffelen is in de tussentijd al 2x met zijn buren op en neer naar Dubai gevlogen.

austinhealey | 21-05-21 | 21:55 | 4

Ja vast, vandaar dat hij drie keer per dag minimaal z'n "belevenissen in Spanje" met ons deelt, heel fijn dat hij ondanks z'n enerverende en super interessante leven nog tijd vrij kan maken om die ervaringen met het plebs op GS te delen.

zwellevertje | 21-05-21 | 22:35

Wat zou ie vandaag allemaal voor groots en meeslepends gekeken hebben op televisie?

Lorejas | 21-05-21 | 22:43

Een keer Istanbul en 1x Dubai inderdaad. Geen hysterie, niks.

van Oeffelen | 22-05-21 | 09:29
▼ 1 antwoord verborgen

Oros, foutje, bedankt.

Nivelleermarionet | 21-05-21 | 21:52

Is hier dan ook iemand die zich het laatste jaar iets heeft aangetrokken van het panisch benepen propaganda gelul van de staat?

Ik heb de hele godsganse lockdown gewoon door moeten werken, niks geen thuiswerk, gewoon de deur uit elke ochtend (wel heerlijk rustig op 's Rijks wegen!)

In augustus lekker naar de zon in Frankrijk gereden, no probs.
Kerstdagen idem, paar week geleden een paar dagen naar Luxemburg, werkelijk geen hond te bekennen, meer mensen op 1 meter ontmoet in de AH om de hoek dan in heel Luxemburg.

Intussen 'gewoon' verstandig meer afstand gehouden van mensen, vaker me klauwen gewassen, de grijze cellen gebruiken zeg maar al deed Hugo er alles aan om ze uit te schakelen.

Neem nog een bier teveel Bart, veel plezier in het meest anarchistische stukje Europa.

vander F | 21-05-21 | 21:47 | 2

Anarchistisch? communistisch bedoel je waarschijnlijk.

UpdateAvailable | 22-05-21 | 08:25

Het voordeel van de galerijflat is wel het gemak van de woningruil voor de vakantie. Je zit hoger, lager, meer naar links, meer naar rechts. Of een combinatie. Andere buren. Dezelfde Aldi. Ik kan het een ieder aanraden.

El Rico Grande | 21-05-21 | 21:47

"Rijmelarij van lik me vessie" is van die reclame..

* Link *

* Link*

*link..?? *

neonreclame | 21-05-21 | 21:45 | 3

Je bent een blauwbilgorgel. Allebei. Um brinde para você.

RuigVanDeTichel | 21-05-21 | 21:44 | 1

Aha! Een Braziliaan..

batvoca2 | 22-05-21 | 10:45

Mag ik eerlijk zeggen dat ik niets heb met het ontplofte afro-kapsel dat dezer dagen alomtegenwoordig is, of kwalificeert smaak ook als racisme?

MickeyGouda | 21-05-21 | 21:44 | 3

Iemand die weinig weet van Nederland en onze reclamespotjes voorgeschoteld krijgt zou het donkerbruine vermoeden kunnen hebben dat wij een Afrikaans land zijn.
Maar de van licht- tot donkerbruin getinte medemensch begint een beetje plaats te maken door de dragqueen in spotjes. De hoogblonde pruikebollen op naaldhakken zie ik meer en meer in beeld.
Ach, een paar jaar geleden werd je overspoeld door hipsters met een knotje, een nette ruige baard, houthakkershempie en tattoes. Nu wordt de neger in het zonnetje gezet. Door de roomblanke boys van multinationals en reclamebureaus.

leo de pejo | 21-05-21 | 21:57

@leo de pejo | 21-05-21 | 21:57:
En dan te bedenken dat twee roomblanke dames zich in de laatste editie van de 'Grazia' nog beklaagden over de oververtegenwoordiging van blanke, slanke, jonge vrouwen in commercials. Waar dan?!

MickeyGouda | 21-05-21 | 22:00

In mijn bed (streept bed door) (dromen)

The-loopy-cowboy | 21-05-21 | 23:04

Bravo!
(schreef hij vanuit zijn morsige zolderkamer)

vliegende knorrepot | 21-05-21 | 21:37

"... die geduid wordt door statistici die het leven als spreadsheet beschouwen ..."
Las vanmiddag toevallig nog een hele crue grap over de waarde van statistiek en meer specifiek de suggestie die vaak van statistische onderzoeken uitgaat.
Quote by Lord-O-Donuts: 'Nine out of ten people actually enjoy gang rape.'

Aristotalloss | 21-05-21 | 21:34

Lekker weertje daar natuurlijk, niet dat gebruikelijke kudt weer zoals hier
alleen dáárom had ik ook graag in die streken gezeten - met (bijna) gansch het reaguurderslegioen
Biertje ?

Tobi | 21-05-21 | 21:32

Ik denk eerst nog welke idioot gaat nou helemaal met een auto die kant op. Maar ik snap het, onze vliegtuigen willen daar nog wel eens hard landen. En dan worden de rapporten ook nog eens bestempeld met 'Staatsgeheim'.

Leptob | 21-05-21 | 21:32

Netjes, veel plezier.

ademende aarde | 21-05-21 | 21:31

Geniet van je tijd daar, Van Rossem!

MickeyGouda | 21-05-21 | 21:30

Dit pennenvruchtje heb ik nu een paar keer gelezen, maar de pointe blijft me ontgaan.
Mogelijk doordat ik last van acute vrijdagavond heb.
Mogelijk doordat de tekst alle kanten opgaat, als een reisverslag van De Reaguurder Die Over Zichzelf In De Derde Persoon Schrijft.

* borrel inschenkt en drinkt op de gezondheid van alle reaguurders *

Kapitein Sjaak Mus | 21-05-21 | 21:29

Fijne verkansie Bart
Zelf moet ik niet denken aan dat gedoe met de auto dwars door Europa
Men vliegt weer op onze bestemming dus nog 2 weken en go.........

Denneweg | 21-05-21 | 21:28 | 5

Nu doe je het weer.

Lorejas | 21-05-21 | 21:49

@bowlfabriek | 21-05-21 | 22:33: Lorejas heeft gelijk. Fatsoenlijk schrijven is gewenst, anders wordt het een bende. En Denneweg is een vervelende betweter, dus die moet álles goed doen.

Normpje | 21-05-21 | 22:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Onder het mom van journalistiek even de beest uithangen. Het is jullie gegund jongens. Tenminste niet in een verlengde Hummer met prinsen en lange benen.

Normpje | 21-05-21 | 21:24

Toen we nog Nederlands spraken in Nederland zeiden we "het gesproken woord", mondeling, spreektaal of gewoon spraak. In het Engels schijn je briljante dingen te kunnen zeggen die onvertaalbaar zijn, al ben ik ze nooit tegengekomen.

JvanDeventer | 21-05-21 | 21:21 | 2

Don't worrie, we'll soon be dead..

neonreclame | 21-05-21 | 21:22

Ja nou zeg. Nu ben ik helemaal flabbergasted zeg. Akward momentje.

Lorejas | 21-05-21 | 21:28

Doe je goed Van Rossum.

Datgingniegoed | 21-05-21 | 21:19

De vraag is, kom je ook terug zonder kleerscheuren....

neonreclame | 21-05-21 | 21:19 | 3

Elke 2 uur even stoppen en je rust pakken. Moet te doen zijn.

Lorejas | 21-05-21 | 21:28

@Lorejas | 21-05-21 | 21:28:

En dan elk half uur een muzikaal plaatje van jou zeker//

Reistijd cut in half..!!

neonreclame | 21-05-21 | 21:30

1 beat per km/u. Gaan met die bpm's!

Lorejas | 21-05-21 | 21:35

Ik troost me altijd met de gedachte dat er mensen moeten zijn die werken voor hun geld, en dat huidige journalisten geen fuifleven meer kunnen hebben en met hun 50ste met pensioen gaan.

Analia von Solmsch | 21-05-21 | 21:16

Topic sluit prachtig aan op het vorige.

All_yall | 21-05-21 | 21:14

Marco en Leontien zijn ook op liefdesvakantie. Op Ibiza. Met het vliegtuig.
En Dreetje en Sarah waren er laatst ook. En een week later Bridget.
Het kan dus gewoon, hè, Is niets bijzonders.

Oh. En Hind zit in Dubai.
En ik als gewone mevrouw zit keurig braaf te wachten tot het sein weer op groen springt. Stom. Nou ja, het is toch kutweer om op pad te gaan.

Gewone_mevrouw | 21-05-21 | 21:13 | 2

Oh, sorry. Helemaal vergeten: Fijne vakantie!

Gewone_mevrouw | 21-05-21 | 21:14

Allemaal "veilige" bestemmingen dus wat is het probleem?
Voor afgunstige mensjes staat het sein nooit op groen

Denneweg | 21-05-21 | 21:37

“Spoken word is Sinterklaasrijmelarij voor en door laaggeletterden.” Fucking hell die column van Arthur is bruut. Heerlijk!

Do-na-zi | 21-05-21 | 21:13 | 2

Voorbeeldjes die ie geeft zijn briljant (als in briljant slecht).

Lorejas | 21-05-21 | 21:36

@Lorejas | 21-05-21 | 21:36: Waarschijnlijk heeft hij dan ook nog de beste lopende en/of klinkende zinnen genomen. Die laaggeletterden kunnen er niets aan doen. Wat veel erger is dat er mensen zijn die dit soort "rijmpjes" op een voetstuk plaatsen. Hemeltergend. (Bijna) Iedere havo 3 scholier heeft een hoger niveau dan zij die zich als "spoken word artist" voordoen. Overigens is naar mijn mening van Amerongen zelf zeer begaafd met taal. Ik lees hem altijd erg graag.

Grachus | 21-05-21 | 22:36

Kusje Bart!
En geef Donnie er ook één.

Ruimedenker | 21-05-21 | 21:12

Veel plezier daar! Hier is het weer kut.

Leptob | 21-05-21 | 21:10 | 1

Ik vind kut lekker.

Grachus | 21-05-21 | 22:18

Regels, geen handhaving. Lijkt Nederland wel.

Wassila | 21-05-21 | 21:10

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl