Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

'Hoog tijd om moedig te versoepelen'

Onlangs publiceerden we een paar coronalessen van inzender Anton van den Beukel. Hij zat wederom in de mail, en dit is wederom prima plaatsbare polemiek. Bij dezen, dus:

Joe Foyster receives a free haircut from Michael Douglas, whilst having a pint of Heineken at a pop-up hairdressing station at The Gregorian pub in Bermondsey, London on the first day that pubs and hairdressers re-open.

Hoog tijd om moedig te versoepelen

De versoepelingen zijn voorlopig weer van de baan. Heel verrassend is dat niet. Een aantal OMT-leden had in de afgelopen dagen al zijn veto uitgesproken. Volgens Andreas Voss komen eventuele versoepelingen een maand te vroeg. Marion Koopmans wist te vertellen dat we door nu te versoepelen in no time terug bij af zijn. En het hoofd van Diederik Gommers staat er nog niet naar. Bij de laatste stopzetting van de vaccinatie met Astra Zeneca kwam Marion Koopmans echter met een interessante redenering. Als we die redenering volgen kunnen we nu alles toch gewoon opengooien. 

Op 2 april twittert Marion Koopmans dat de kans op trombose na vaccinatie met Astra Zeneca tussen de kans op overlijden door een aanval door een hond en de kans op overlijden door de bliksem in zit. Met andere woorden, de kans is zo ontzettend klein dat het fout gaat met een vaccin van Astra Zeneca dat je niet moet zeuren. Deze redenering is een variatie op het inzicht: ‘risico’s horen nu eenmaal bij het leven.’ En: ‘je moet voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.’ 

Koopmans heeft met deze tweet natuurlijk helemaal gelijk. Het is onzin om een groter risico toe te laten omwille van het voorkomen van een kleiner risico. We zijn het ook gewend dat te doen. De meest ingrijpende beslissingen nemen we zonder ook maar een keer met onze ogen te knipperen. Het komt niet in ons op om al het verkeer stil te leggen om verkeersdoden te voorkomen. We vinden het vanzelfsprekend dat we dit verlies moeten pakken. Anders komt heel de samenleving tot stilstand en is het leed niet te overzien. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Of beter: niet meer. 

Het wordt interessant als we de cijfers van het aantal coronadoden in de groep mensen onder de 50 jaar nemen. In deze leeftijdsgroep zijn er vier keer zoveel verkeersdoden per jaar als coronadoden. Ook het aantal long-covid patiënten in deze groep is kleiner dan het aantal mensen dat met zwaar letsel in het ziekenhuis wordt opgenomen en vervolgens geruime tijd moet revalideren. Het komt niet in ons op om het verkeer stil te leggen. Maar corona is wel een reden om al het intermenselijk verkeer zo goed als te verbieden met alle gevolgen van dien. 

Je kunt natuurlijk zeggen dat je elke dode die je kunt voorkomen moet voorkomen en dat we daarom de samenleving op slot gooien. Maar dat vinden we helemaal niet. In het afgelopen coronajaar zijn er ongeveer 16.000 coronadoden geteld. In hetzelfde jaar zijn er ook ongeveer 20.000 mensen overleden door roken. In het komend jaar zullen er naar verwachting zeker geen 16.000 mensen meer aan corona overlijden. Maar komend jaar kunnen we vrijwel zeker wel weer 20.000 rokersdoden bijschrijven. Dat vinden we blijkbaar prima. Want roken mag nog steeds. Wat het nog bijzonderder maakt is dat een verbod op roken de samenleving niet tot stilstand zal brengen. Het scheelt alleen wat belastinginkomsten.

Customers sit outside a restaurant in Liverpool, Monday, April 12, 2021, as restaurants, bars and pubs can open and serve people who can be seated outside.

Maar de exponentiële groei van corona dan? Daarom nemen we nu toch al die maatregelen? Ja, corona verspreidt zich inderdaad exponentieel – in de modellen om precies te zijn. Na een jaar corona kan je niet meer met goed fatsoen verwijzen naar de exponentiële groei van het aantal besmettingen. Ja, bij een uitbraak groeit het aantal besmettingen tijdelijk exponentieel, maar na enige tijd vlakt elke curve af. Een snelle blik op de besmettingscurven van de verschillende Europese landen laat zelfs zien dat de besmettingscurven vrijwel overal even hoog pieken en bijna overal op hetzelfde moment weer gaan dalen. Tussen de landen met veel en weinig maatregelen zit bijna geen verschil. 

Koopmans heeft helemaal gelijk dat risico’s bij het leven horen en dat je voor- en nadelen tegen elkaar af moet wegen. Als we onze afwegingen rond het verkeer en roken acceptabel vinden dan rest ons maar een conclusie: de nadelen van de coronamaatregelen wegen niet op tegen de voordelen. Risico’s horen nu eenmaal bij het leven. Een besmetting in de buitenlucht blijkt van alle besmettingsrisco’s een van de allerkleinste te zijn. Hoog tijd dus om in ieder geval alles in de buitenlucht zonder scrupules open te gooien, variërend van de terrassen tot alle buitensport inclusief publiek. 

Diederik Gommers hoofd staat nog niet naar versoepelingen, zo geeft hij aan. Naar eigen zeggen is hij de hele dag bezig met zoeken naar een vrij ic-bed in het land. Beter gaat hij vanaf nu de hele dag aan het werk met het uitbreiden van de ic-capaciteit. Op welke manier dan ook. Dan is dat probleem ook opgelost en kunnen we met z’n allen weer helemaal over tot de orde van de dag. Of willen we in deze situatie blijven tot het virus weg is, terwijl we weten dat het niet meer weggaat? En wat dat prikken betreft? Hup, gewoon aan de slag. Iedereen die wil, een prik. Niet zeuren. Risico’s horen nu eenmaal bij het leven. En voor wie zich zorgen maakt: gelukkig mag je in dit geval ook gewoon nog steeds zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. 

We zijn er bijna. Het enige dat we nu nodig hebben is risicoschattend gedrag in plaats van risicomijdend gedrag. Dat vraagt om moed. Kom op Hugo, toon het! 

Anton van den Beukel
Burger

Reaguursels

Inloggen

Hydroxychloroquine bleek wel degelijk te helpen. Dr. Jolanda Lammers en dr. Paul Groeneveld zijn er gewoon mee doorgegaan bij de Isalaklinieken in o.a. Zwolle. 'Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de IC ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit blijkt uit landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten...'

grietmetgroenefiets | 13-04-21 | 13:45

“Een snelle blik op de besmettingscurven van de verschillende Europese landen laat zelfs zien dat de besmettingscurven vrijwel overal even hoog pieken en bijna overal op hetzelfde moment weer gaan dalen. Tussen de landen met veel en weinig maatregelen zit bijna geen verschil. ”

Eeeh. Nee.

beldewouten | 12-04-21 | 22:06 | 2

Je moet bij vergelijken van landen eigenlijk ook compenseren voor andere leeftijdspiramiden en staat van gezondheidszorg per land. Zo lijkt Zweden het bv. misschien iets slechter te doen dan NL, maar ze hebben ook 30% meer 65+ers dan NL (relatief).

RichardBandler | 12-04-21 | 22:17

Eeeh, Ja.

Der Lehrer | 12-04-21 | 22:50

Een jaar COVID samengevat: Deskundigen: "De meeste besmettingen vinden binnenshuis plaats" Maatregel? Blijf binnen!

Deskundigen: "Er vinden weinig besmettingen plaats in de horeca." Maatregel? Sluit de horeca!

Deskundigen: "De meeste patiënten op de IC hebben overgewicht." Maatregel? Alleen fastfoodketens mogen open blijven, alle overige restaurants moeten sluiten.

Deskundigen: "Mondkapjes bieden een vorm van schijnveiligheid." Maatregel? Mondkapjesplicht!

Deskundigen: "Deze test is geen betrouwbare methode om virussen op te sporen." Maatregel? Testplicht!

Deskundigen: "We zien in landen zonder lockdown geen verschil qua besmettingen." Maatregel? Lockdown!

Deskundigen: "Het immuunsysteem verzwakt door weinig contact met bacteriën." Maatregel? Alles ontsmetten!
Deskundigen: "Goede ventilatie en luchtvochtigheid vermindert de kans op infecties." Maatregel? Sluit alle bejaarden binnen op en houd ramen en deuren gesloten. Ventileren is niet nodig.

Deskundigen: "Buitenlucht versterkt het immuunsysteem." Maatregel? Blijf binnen! #stayhome

Deskundigen: "Sociale contacten, aanraking en plezier is essentieel voor een goede gezondheid. Je kunt het virus niet overdragen door aanraking." Maatregel? Houd afstand, aanraken is strafbaar, plezierige samenkomsten zijn verboden, blijf weg bij ouderen!

Deskundigen: "Beweging is erg belangrijk om het immuunsysteem gezond te houden." Maatregel? Sportscholen dicht!

Deskundigen: "Het probleem is niet het virus maar de bezuinigingen in de zorg." Maatregel? Geen opschaling van de zorgcapaciteit, want dan "vervelen ze zich dood"!

Deskundigen: "Je bent niet besmettelijk als je geen klachten hebt." Maatregel? Ga in quarantaine, ook al heb je geen klachten.

Deskundigen: "We hebben middelen gevonden die effectief zijn bij de bestrijding van het C----virus! Een 'vaxxin' is dus niet nodig! Sterker nog, een 'vaxxin' is niet toegestaan als er werkzame medicijnen zijn!" Maatregel? Deze medicijnen worden verboden. Er is te weinig bekend over de bijwerkingen.

Deskundigen: "Er is te weinig bekend over de bijwerkingen van nieuwe 'vaxxins'. Het onderzoek is nog niet afgerond, het is nog niet veilig!" Maatregel? Zoveel mogelijk mensen 'vaxxineren'.
Deskundigen: "Een zwakker lichaam kan de immuunreactie op het 'vaxxin' mogelijk niet aan, waardoor men kan overlijden. Er is nog niet getest op ouderen en zieken." Maatregel? Ouderen en zieken eerst!

Deskundigen: "Er overlijden verdacht veel ouderen binnen twee weken na het 'vaxxin'. Dit moet eerst onderzocht worden voordat we verder gaan met 'vaxxineren'." Maatregel? Dit komt door de onderliggende ziekte, niet door het 'vaxxin'. We voeren het tempo op.

Deskundigen: "Er klopt hier iets niet, er wordt niet naar ons geluisterd, wat is hier aan de hand?" Maatregel? Censuur voor iedereen die kritiek heeft!

Het volk: "Wij zijn het hier niet mee eens! Wij willen dat er geluisterd wordt naar deze deskundigen! Wij protesteren!" Maatregel? Verbod op demonstraties, extreem politiegeweld, boetes en arrestaties.

Deze reactie is niet van mij maar is een reactie van een T lezer. Te treffend om niet te delen.

revolte | 12-04-21 | 22:05 | 2

Heb je ook bronnen, welke 'deskundigen' hebben deze uitspraken gedaan? Of zijn dit uitspraken van deskundigen die hun studie biomedische wetenschappen versneld op Facebook hebben gedaan ?

AeliusMaximus | 13-04-21 | 01:08

‘Ja, corona verspreidt zich inderdaad exponentieel – in de modellen om precies te zijn. Na een jaar corona kan je niet meer met goed fatsoen verwijzen naar de exponentiële groei van het aantal besmettingen. Ja, bij een uitbraak groeit het aantal besmettingen tijdelijk exponentieel, maar na enige tijd vlakt elke curve af.’

christus te paard, exponentieele groei is tijdelijk, het waait wel over.

niels5142 | 12-04-21 | 21:02 | 2

Gelukkig is het een burger

niels5142 | 12-04-21 | 21:03

Het is nooit puur exponentieel, er zit door toenemende immuniteit altijd een steeds groter wordende rem op. Inmiddels heeft al meer dan 50% van NL het al gehad, is mijn inschatting.

RichardBandler | 12-04-21 | 22:20

Ook Anton maakt de bekende denkfout.
Je kunt coronadoden niet vergelijken met verkeersslachtoffers en rookslachtoffers.

Extra onnodige coronadoden komen namelijk zodra de zorgcapaciteit aan zijn max zit: code zwart. Hoeveel dat er zullen zijn? Ik zou het niet uitproberen. Wat zeggen we dan tegen de patiënten die niet meer opgenomen kunnen worden: Hier heb je een zelfdodingspil tegen het gevoel dat u stikt?

Net zo raar zou het zijn om verkeersslachtoffers op de weg te laten liggen of kankerpatiënten gewoon niet te behandelen.

Papa Jones | 12-04-21 | 20:06 | 8

@Papa Jones | 12-04-21 | 20:56: Als blijkt dat de lockdown geen significante invloed heeft op het aantal besmettingen is het inderdaad onzinnig of niet dan?

snakedogman | 12-04-21 | 21:22

@snakedogman | 12-04-21 | 21:22: Dan is het wél onzinnig inderdaad. Maar een lockdown werkt absoluut. Het virus kan niet reizen namelijk. Het wordt overgebracht door mensen, hoe meer ze van hot naar her gaan en met hoe meer mensen je in contact komt hoe sneller het zich verspreidt. Zo simpel is het.

Papa Jones | 12-04-21 | 21:58
-weggejorist-
RichardBandler | 12-04-21 | 22:21
▼ 5 antwoorden verborgen

De leeftijdsopbouw van de personen die zijn overleden in de periode van 11-04-2021 tot 12-04-2021 is;
50-59 0 personen
60-69 4 personen
70-79 7 personen
80-89 8 personen
90+ 1 persoon
< 50 0 personen
Totaal 20
Waarvan 6 in het ziekenhuis
Waarvan 3 in het verpleeghuis
Waarvan 10 boven 70 thuiswonend
De leeftijdopbouw van de personen die in het ziekenhuis zijn opgenomen is, volgens GGD;
0-9 0 personen
10-19 0 personen
20-29 3 personen
30-39 4 personen
40-49 8 personen
50-59 12 personen
60-69 12 personen
70-79 20 personen
80-89 8 personen
90+ 1 persoon
Totaal 68

mikes43357369 | 12-04-21 | 20:03 | 1

Heeft u ook een linkje verder?

niels5142 | 12-04-21 | 20:54

Risicomijdend gedrag is helaas de go-to voor bange managers. Het is vrij simpel. Als je nu risico mijdt en daar steeds een verhaal bij hebt van 'ja, want anders', of 'als we dat neit doen...'. Het effect is onmeetbaar. Dus de lockdown van nu is effectief. Of niet. Maar het is niet te meten, want het andere experiment kun je niet doen. Maar doe je nu geen lockdown, en het loopt uit de hand, dan is Hugo verantwoordelijk en wel nu. Als je nu een lockdown doet en het loopt uit de hand, dan zegt Hugo: ja kun je nagaan. We doen wat we kunnen!11!11!1 Wellicht komt er een parlementaire enquete, of misschien een onderzoek of meta-analyse die onomstotelijk aantoont dat lockdowns geen effect hebben en worden de neveneffecten straks duidelijk als halve steden leeg vallen en ondernemers massaal onder de brug liggen. Maar dan kan Hugo weer zeggen: ik heb er alles aan gedaan! En als er politiek verantwoording moet worden afgelegd, dan niet door Hugo, maar door wie-dan-ook van Volksgezondheid. Dus politiek gezien is dit gewoon heel verstandig beleid. Bange mensen. Brrr.

BBRDWR | 12-04-21 | 19:57

Ik probeer al jaren te beginnen met roken, maar het lukt me maar niet. Gebrek aan doorzettingsvermogen denk ik.

Timide_Aso | 12-04-21 | 19:54

Laten we dan een experiment doen. Iedereen die er voor is om alles open te gooien mag gaan kamperen in een bungalowpark ergens weg van de bewoonde wereld. Als ze ziek worden krijgen ze IC-bedden ter beschikking gesteld naar rato van de rest van NL. Na 2 maanden evalueren we hoe het ging.

nieuwe_Deen | 12-04-21 | 19:22 | 4

Ik ook! Maar dan wil ook geen enkele angstzaaiende wappie roeper in de buurt hebben!!

Rest In Privacy | 12-04-21 | 21:38

U vergeet het belangrijkste.

Purk | 12-04-21 | 21:55

Kies maar een paar provincies uit dan. Naar rato wel he.

Der Lehrer | 12-04-21 | 22:52
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben een beetje laat met reaguren, maar is het idee om net als alle zorgpersoneel óók al het horecapersoneel met voorrang HET vaccin toe te dienen. Hierdoor veel minder kans op besmettingen én je kunt gezellig een biertje drinken.

BoerinFrance | 12-04-21 | 19:21 | 1

De vnl. studenten die in de horeca werken hebben het grotendeels allang gehad en zijn daardoor de best mogelijke immuniteitsbarrière die je maar kunt wensen.

RichardBandler | 12-04-21 | 22:23

Snugger stuk, prima omschreven. Als mensen nou eens door krijgen dat er een samenzwering gaande in de naam van macht behoud ondanks valende overheden, controle op het volk en klimaatbeleid willen na leven kost wat het kost dan wordt iedereen weer een beetje bij beetje beter.

Boompjeoud | 12-04-21 | 19:13 | 2

Oja helaas moet de mensheid altijd weer door de zelfde cyclys van creativiteit en vernietiging en heeft het cyclus matig zo te lopen. Niks voor niks komen en gaan koningkrijken en republieken.

Boompjeoud | 12-04-21 | 19:35

Ik reageer maar even op mezelf want de verdeeldheid en polarisatie neemt al harder toe evenredig aan de opressie van overheden en bereiken ik met berichtjes plaatsen niet heel veel maar kan altijd weer net iemand een inzicht geven of niet, groet- eind.

Boompjeoud | 12-04-21 | 19:39

Totale waanzin. Aantal overledenen is nu 20 per dag. Dus slechts 4% van de sterfgevallen is "met Corona". Dat is helemaal vergelijkbaar met mei vorig jaar, dus open die winkels en terassen!. IC's worden nu gewoon volgeboekt met lichtere gevallen, die draaien standaard op zo- en zoveel bezetting, want verdienmodel (en anders - Gommers zei het zelf - gaan die IC verpleegkundigen zich vervelen).

PepijnvanLanden | 12-04-21 | 18:15 | 1

Dankzij vaccineren van 80+ is aantal doden idd spectaculair gedaald, maar deze doelgroep kwam al weinig op de IC dus helpt dit weinig voor de druk op de ziekenhuizen.

Diederik_Ezel | 12-04-21 | 18:29

*Extra sigaret opsteken doet*

aflaatverkoper | 12-04-21 | 18:04

Van versoepelingen kan natuurlijk geen sprake zijn.
Het aantal nietszeggende besmettingen neemt ondanks de draconische maatregelen nog steeds toe.
Daarnaast wil het vaccineren ook niet echt lukken, ruim 13000 artsen en verpleegkundigen weigeren zich te laten vaccineren.
Wie had dat nou verwacht.....
Nee, we zijn er nog lang niet.
Pas als het vaccinatie paspoort door onze strot is geperst, dan komen de versoepelingen er.
Eerder niet.

Bolder | 12-04-21 | 17:58 | 6

@Bolder | 12-04-21 | 18:54: Is dat zgn. huisarts die de inspectie op haar dak kreeg omdat ze riep dat men stiekem vaccins toediende bij de GGD testen? Moeilijk te geloven dat zij arts is.

Diederik_Ezel | 12-04-21 | 18:59

en in ruil voor een biertje geeft de massa haar vrijheid op. Door lang genoeg de rug recht te houden, kun je hetzelfde bereiken...

Der Lehrer | 12-04-21 | 22:59
▼ 3 antwoorden verborgen

op 6 juni 1944 gingen er op 1 dag zo'n 10.000 jonge soldaten dood aan de Franse kust om ervoor te zorgen dat we vandaag de dag in vrijheid zouden moeten kunnen leven.
En wat doen we hiermee? We laten ons door een ongekozen lamlul alle vrijheden aan banden leggen.

poldergeiz | 12-04-21 | 17:57 | 3

Die waren natuurlijk niet gevaccineerd!

Bolder | 12-04-21 | 18:00

Wat een bak drogredeneringen en vergelijkingen die als een tang op een varken slaan. Had na 2/3e geen zin meer om verder te lezen.

Misschien dat Dhr van den Beukel eea niet zou schrijven als hij zelf op de wachtlijst zou staan voor bv een semi-electieve kankeroperatie die al een keer is uitgesteld.

Diederik_Ezel | 12-04-21 | 17:53 | 7

Drammerige prikezel met full size oogkleppen. De eerste 3 zinnen zijn enkel een uiteenzetting van de angstporno van onze dierenartsen waar jij juist in meegaat met je angstbalkerij.

INTP | 12-04-21 | 18:22

@Endoxa: Welk ziekenhuis heeft aandeelhouders?

Die nare vent | 12-04-21 | 18:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Anton heeft gelijk, zolang we ervan uit blijven gaan dat alles gericht is op het feit dat we weer teruggaan naar dat 'oude normaal", de tijden vóór Corona. Maar daar zit 'm nou juist het venijn. En de twijfels. Neem alle maatregelen die nu op voorhand al worden aangekondigd bij de eventuele versoepelingen. De vaccinpuristen gingen en gaan er vanuit dat zij straks weer gewoon een ‘normaal’ leven kunnen leiden. Maar niets wijst daarop.
Iedereen met een gezond verstand zou de theorie van Anton direct onderschrijven en we gaan er dan nog maar altijd vanuit (ook al is het bijna niet meer voor te stellen) dat er ook binnen onze overheid dit soort weldenkende mensen zitten. anders zou ik zeggen: nodig Anton subiet uit. Maar dat gaat niet gebeuren.
En dat brengt ons daarom steeds dichterbij theorieën waar velen van ons niet aan willen.
Je kunt wel wijzen naar Israël dat ze het daar nu na massale inentingen prima voor elkaar hebben, maar daar is nu een soort gezondheidsapartheid ontstaan. Kan toch niet de bedoeling zijn in een vrije democratie? Maar kijk ook eens naar allerhande initiatieven bij multinationals. Hoe zij zich positioneren. Zoals die mafklappers van Vattenval. Ikea (toeval Zweeds?). Of dit soort idiotie: www.telegraaf.nl/lifestyle/1396331631...
Je bent ziek tot je hebt bewezen dat je gezond bent.
Epidemiologen waarschuwen dat de voedingsbodem voor pandemieën steeds vruchtbaarder wordt door toedoen van steeds intensievere menselijke activiteiten. Dat waarschuwen doen ze al bijna net zo lang als klimaatwetenschappers ons voor gevaarlijke opwarming van de aarde waarschuwen.
Neeeh, joh.

Dubbelepunthoofd | 12-04-21 | 17:50

Heineken ingeschonken of getapt alsof het dat Engelse lauwe pisbier is. Ik wil schuim er op.

EnzoIshet3 | 12-04-21 | 17:36

Als je elke zonnige dag een vol vondelpark hebt en ze daarna als vee naar buiten gaat drijven kan je ook prima terrassen open doen.

Ook de 4u winkelbeperking er af slopen, afgelopen weekend 10 minuten vooraf 2 x afspraak gemaakt voor 1 (2 pers mag niet) bij binnenkomst stond je natuurlijk nog niet op de lijst. Werd zo opgeschreven als 1x 2 personen ipv 2 x 1.. Is allemaal compleet zinloos veiligheidstheater dus.

SailingDuck | 12-04-21 | 17:33 | 1

Ga dit soort dingen nou niet online roepen...

Clubber | 12-04-21 | 21:00

Als de corona-patiënten net zo weinig druk op de gezondheidszorg leggen als rokers of verkeersslachtoffers heb je een punt. Dat is niet het geval. Corona is besmettelijk en daar zit dus een element van exponentiële groei is. Roken is niet besmettelijk, kanker is niet besmettelijk en auto-ongelukken ook niet (en als iemand erover valt; griep is ook besmettelijk, maar veel minder dan corona, heeft veel lichtere ziekteverschijnselen en is veel minder dodelijk). Als je de besmetting niet onder controle houdt, stroomt het over. En helaas is het ook zo dat een corona-patiënt echt lang op de i/c ligt; niet een paar dagen, maar soms een paar weken. Je kan het loslaten, maar wie gaat dan bepalen wie er zorg krijgt. Dat wordt een trauma voor het land en ik ben van mening dat we moeten proberen om dat te voorkomen. Niet ten koste van alles, maar kijken wat haalbaar is en wat niet. Vaccinaties is echt de uitweg, zie ook Israël en GB. Ik ben overigens ook van mening dat terrassen open moeten, daar zit m.i. niet het risico.
En eens mbt de i/c-capaciteit, maar dat schaal je niet 1-2-3 op, dat kost jaren. Ook eens dat de overheid andere beslissingen had kunnen nemen waardoor de situatie er beter uit zou zien. Maar ja, dat is dus niet gebeurd en je moet de situatie nemen zoals die is, niet zoals die had kunnen zijn.

rederijker | 12-04-21 | 17:24 | 3

Ja, u heeft voor het grootste deel gelijk, net zoals Anton van den Beukel, ook zijn relaas snijdt hout.

De waarheid ligt in het midden. Zorg voor voldoende ic-capaciteit, vaccineer de meest kwetsbaren, zodat ze niet dood hoeven te gaan aan Corona... en stop vervolgens de draconische maatregelen.
Risico's horen bij het leven. De mensen die buiten de groep 'meest kwetsbaren' vallen kunnen zich laten vaccineren tegen betaling.

Het middel (de maatregelen) zijn nu erger dan de kwaal *

* onder voorbehoud dat er voldoende ic-capaciteit is.

ChupaChupa | 12-04-21 | 17:56

De ziekenhuizen lopen 'vol' omdat er niet fatsoenlijk behandeld wordt/mag worden. 85% van alle ziekenhuisopnamen zouden voorkomen kunnen worden als men (lees de huisarts) met medicamenten zou mogen behandelen voordat Covid-19 in alle heftigheid losbarst en een ziekenhuis of IC opname onvermijdelijk is.

Hier, een expert legt het uit.
Gweoon even 20 minuutjes luisteren (en je verbazen)
www.youtube.com/watch?v=QAHi3lX3oGM&a...

Onkel Bratwurstbude | 12-04-21 | 18:24

@Onkel Bratwurstbude | 12-04-21 | 18:24: Bedankt voor de link. Ik heb inderdaad met verbazing gekeken. Bizar!

ChupaChupa | 12-04-21 | 18:55

Een reaguurder zei een paar dagen geleden, ik parafraseer: (gezonde) mensen zijn ziek totdat het tegendeel bewezen wordt. Een jaar geleden zei Rutte, ik parafraseer: als je geen klachten hebt, hoef je je niet te laten testen.

Nu: je laten testen en je moet negatief zijn, anders mag je een activiteit niet doen.

That goes 0 - 100 real quick. Verander de test strategie en je eindigt met meer of minder gevallen die anders niet zouden zijn geregistreerd.

In de tussentijd: gevaccineerde mensen moeten zich nog steeds aan alle regels houden, zelfs als ze maanden geleden waren gevaccineerd.

De mensen die het hardst schreeuwen dat anderen zich aan de regels moeten houden, zijn diegene die netjes hun maandelijkse salaris gestort krijgen. Wedden dat als de hele economie echt 100% gestopt was, dan waren diezelfde mensen vooraan in de rij om te schreeuwen dat de economie open moet en de maatregelen afgeschaft moeten worden. Desnoods protesteerden ze in Den Haag op het Malieveld. Zolang ze hun salaris krijgen, blijven ze anderen de maat opleggen.

Zouden diezelfde mensen zich aan alle maatregelen houden zelfs als het een advies was? Hoeveel procent van hen?

Dan konden ze geen standpunt hebben, want het lijkt alsof ze zichzelf moreel hoog houden door het aantal ziekenhuisopnames en IC opnames te benoemen, omdat de maatregelen die niet opgevolgd worden? 2 variaties maar? Dit is tunnelvisie. Niet op hen gelegd, maar door het onbegrensde geloof in de overheid. Dat de overheid alle informatie bezit en de verlossing zal brengen.

Ach, kind... wie heeft je zoveel pijn gedaan dat je geen vrijheid in je leven kan denken of visualiseren?

Adriel | 12-04-21 | 17:12 | 6

@toetssteen | 12-04-21 | 17:53: Ik citeer slechts uit de Telegraaf dat wat op de IC ligt een bevolkingsgroep is die ongeveer 10 procent van onze samenleving uitmaakt.

MoonBeebe | 12-04-21 | 19:04

Iedereen weet wat er gebeurt met kinderen die te bezorgde en beschermende ouders hebben...

Der Lehrer | 12-04-21 | 23:06
▼ 3 antwoorden verborgen

En nog steeds hoor ik ook GS nog steeds niet over de collateral damage van de maatregelen. Want besparen we nou echt in het meest gunstige geval netto wat levensjaren door de (al dan niet werkende) maatregelen ? Reken bv. eens uit hoeveel mensen door de economische achteruitgang langdurig in de bijstand zullen belanden. Statistisch gezien leeft iemand in de bijstand 5% korter, zeg: 4 jaar korter. Stel dat er 100.000 mensen langdurig in de bijstand belanden, dan zou dat 400.000 levensjaren kosten. Dan moet je daar bv. 400.000 bejaarden één jaar langer door laten leven, wil je breakeven spelen. Om over andere nevenschade nog maar niet te spreken.

RichardBandler | 12-04-21 | 17:06

Probleem is alleen dat Hugo&Co geen risico willen/durven/kunnen nemen. Dat lossen we ook niet op door deze tekst. Het wordt pas opgelost als er nieuwe poppetjes op de beslis-posities zitten. En dan gaat ook niet gebeuren op korte termijn. Dus lekker doormoedderen met regels welke niets uithalen. Je economie en maatschappij de vernieling in helpen. Omdat je Hugo&Co in een tunnel zitten in de vorm van een O.

Zalluf | 12-04-21 | 17:02

In de cijfers zou ik ook graag de slachtoffers zien als gevolg van de maatregelen. Zelfmoorden, van eenzaamheid wegkwijnende de oudje, te laat naar de dokter gaan, huiselijk geweld in te kleine huizen en de gevolgen voor kinderen en studenten van het niet naar school/opleiding gaan.

William Shakespeare | 12-04-21 | 16:55

Ja, Anton van den Beukel, 'we' zijn ver afgedreven van 'ons' natuurlijke instinct. Dat was ook al vóór corona en daarom is de pandemie nu een politiek machtsspel geworden; mensen zitten massaal in existentiële angst vast.

Zelf had ik de vergelijking gemaakt met HIV, in plaats van roken of verkeer. De maatregelen van nu zijn te vergelijken met: 'Niemand mag meer seks hebben, want van aids gaan mensen dood'. Alsof ooit mensen stoppen met seks..

Logischerwijs maken mensen gebruik van basale levensbehoeften, dus zoals dat voor seks geldt, geldt dat ook voor sociaal contact cq fysieke nabijheid. Het gaat niet om het verschil in de kans dood om te gaan bij handeling a of b, het gaat om het verschil tussen wisselende 'gedragsmaatregelen' tegen gezond gedrag (basale levensbehoeften) en wettelijke 'regels' ter preventie van ongezond gedrag (verkeer, roken).

Corona is een politiek spel verworden van de zittende machten: het ongezond bestempelen van gezonde mensen. Alsof iedereen die je ontmoet -per definitie- besmettelijk, ziek, eng is en alsof jíj iedereen die je knuffelt stiekem aan het vermoorden bent. Dat klopt niet, is niet logisch en telt niet op. Ieder individu zou de vrijheid moeten hebben om zijn basale levensbehoeften uit te leven, zónder moreel te worden beoordeeld op dat gezonde gedrag en zonder angst voor ziekte A of B.

'We' zeggen toch ook niet tegen elke roker: "Bij de volgende sigaret is de kans op longkanker met 0,01% gestegen en over 10 jaar heb je 3x meer kans om dood te gaan"? Nou ja, de mensen die dat wél doen zijn in ieder geval uit hun holen gekomen ten tijde van deze pandemie: gezondheidsfascisten.

Mensdier | 12-04-21 | 16:49 | 2

Roken en sex is even als het verkeer geen goede vergelijking.

Corona is besmettelijk.

Roos | 12-04-21 | 16:59

Dat laatste zeggen we natuurlijk wel een beetje. De pakjes tabak staan vol met teksten en foto's.

Rest In Privacy | 12-04-21 | 17:04

Ik weet niet wie Anton van den Beukel is. Wat uit zijn opstel wel blijkt, is dat hij graag van de maatregelen af wil. Dit is een semi intellectueel schrijfsel, dat slechts zijn bekrompen mening weergeeft.

Frau_Ferkel | 12-04-21 | 16:48 | 4

@Happy People | 12-04-21 | 16:54: Lees uw plempsel nog eens rustig na.

Frau_Ferkel | 12-04-21 | 17:17

@Frau_Ferkel | 12-04-21 | 17:17: Yep in zn plempsel geeft hij duidelijk een mening over jouw mening, en benadrukt daarbij dat zijn mening geen feit is. Iets wat je zelf nalaat, jouw mening over het stuk wordt gepresenteerd als feit. Hebben mensen die graag anderen de maat nemen wel vaker last van

Rest In Privacy | 12-04-21 | 17:24

U vergeet te zeggen dat het uw mening is dat Anton een bekrompen mening heeft. Ik heb het nagelezen.

Purk | 12-04-21 | 19:28
▼ 1 antwoord verborgen


Rip mijn oom, rip vader van mijn vriendin, rip schoonvader van mijn collega.
Helaas hebben de besmette familieleden hun begrafenis niet kunnen bijwonen.

Mijn tante moest vanachter het raam moederziel alleen als laatste groet zwaaien naar haar man.

Triest dat dit wordt vergeleken met een verkeersongeluk dat niet besmettelijk is.

Roos | 12-04-21 | 16:48 | 6

@intrigant, van bovengenoemde overledenen behoorde er niet een tot de categorie kwetsbaren.

Alle 3 verkeerden ze in blakende gezondheid.

De mythe dat het alleen om ouderen met onderliggend lijden of overgewicht gaat, is helaas hardnekkig

Degene die wél kwetsbaar was, had slechts milde klachten

Roos | 12-04-21 | 20:26

@Roos | 12-04-21 | 20:26: U heeft een aantal dierbaren/bekenden verloren en dat is heel naar voor u en alle betrokkenen. Zonder respectloos over te willen komen, het feit dat u 3 pechgevallen kent, betekent niet dat de data die landelijk wordt verzameld niet geldig is. En die data zegt dat gezonde mensen onder de 50 een zeer kleine kans hebben om te overlijden aan Corona. Op de website van het RIVM houden ze de data bij naar leeftijd en geslacht.

intrigant | 12-04-21 | 21:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik knip m'n eigen haren met een heggeschaar. Gaat prima.

Rest In Privacy | 12-04-21 | 16:47

De alomvattende conclusie kan niet getrokken worden ben ik bang. Zolang ziekenhuis vol ligt en het personeel daar op z'n tandvlees loopt kan er eigenlijk onder de huidige omstandigheden niet versoepelt worden. Handhaven van de avondklok zal steeds lastiger worden dus de handhaving pleit voor versoepelingen. Onze regering heeft verzuimd afgelopen jaar te gebruiken om de IC capaciteit op te schalen en een fatsoenlijk vaccinatiebeleid uit te rollen. Mensen zijn het tegelijkertijd enorm beu en de interpretatie van diverse cijfers kan alle kanten uit. Helaas zullen we er nog een maandje op moeten wachten voordat we drastisch kunnen versoepelen ben ik bang, maar dan denk ik dat het zo ongeveer wel achter de rug gaat zijn voor het grootste deel. Zoek een hobby van een maand, koop een puzzel of rijg hem nog maar eens een keertje door je vuistje. Als dit de ergste "crisis" is op sociaal-economisch gebied dan komen we er al met al nog wel goed vanaf. Met alle respect voor ondernemers en werknemers in werkgebieden die het hardste getroffen worden uiteraard...

lamlul007 | 12-04-21 | 16:44 | 6

@Happy People | 12-04-21 | 16:56: Ah u werkt ook elke week meer dan je moet? Onder niet echt gunstige voorwaarden?

Rest In Privacy | 12-04-21 | 17:05

@Analia von Solmsch | 12-04-21 | 17:00: Volstrekt eens wat betreft de IC halvering, een schande. Terras moet open kunnen, absoluut. Ik ben overigens van mening dat elke branche welke door logisch te redeneren open kan, zou moeten open kunnen. Bijv. kapper wel, zonnestudio niet. Airline wel, terras / restaurant niet. etc.

lamlul007 | 12-04-21 | 17:07

@Vitale-Reaguurder | 12-04-21 | 17:02: Ik zoek liever niet naar onzin uit het verleden waardoor we in deze troep zijn gekomen, hoe we er momenteel het snelste uit komen vind ik interessanter. Echter, wegens het wanbeleid uit het verleden op alle niveaus, zie ik het de komende maand gewoon nog niet gebeuren, dat was mijn punt eigenlijk. Een belachelijk punt maar goed, daar kan ik niks aan veranderen...

lamlul007 | 12-04-21 | 17:09
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
C1O2 | 12-04-21 | 16:39 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Andere Hugo: 'Sterven is niets; niet leven is beangstigend'.
.

Kijkeensaan | 12-04-21 | 16:32 | 2

Inderdaad, sterven duurt maar een tel, 'niet leven' kan héél lang duren. Nu al bijna 14 maanden.

pa_niek | 12-04-21 | 16:37

Een held gaat maar 1 keer dood. Lafaards daarentegen sterven duizend doden.

VanBukkem | 12-04-21 | 16:44

Een vriend van mij heeft corona gekregen. Waarschijnlijk op zijn werk want verder niemand gezien en nergens geweest. Zijn collega's zijn negatief getest. Hij weet niet hoe hij eraan is gekomen maar gelukkig hebben we een lockdown. Doh.

whatsinaname | 12-04-21 | 16:26 | 3

Goed verhaal.

Rest In Privacy | 12-04-21 | 16:29

Welke gevolgen?

Kijkeensaan | 12-04-21 | 16:31

Wow, ik zag vandaag de zon schijnen, en toen ging het sneeuwen, en toen weer de zon?!? Nu regent het.

lamlul007 | 12-04-21 | 16:36

Frank Zappa:
“Government is the entertainment division of the military-industrial complex”.
.

Kijkeensaan | 12-04-21 | 16:26 | 1
-weggejorist-
ademende aarde | 12-04-21 | 16:50

"Het komt niet in ons op om al het verkeer stil te leggen om verkeersdoden te voorkomen." Inderdaad, en het komt ook niet in ons op om de hele maatschappij stil te leggen om coronadoden te voorkomen. Er wordt in beide gevallen wel een beperkte set maatregelen genomen om het aantal doden binnen de perken te houden. In het verkeer gaat het dan bijv. om maximumsnelheid, verbod om onder invloed te rijden, helmplicht. etc. In de lockdown gaat het om bijv. avondklok, sluiting van plekken waar veel mensen samenkomen, mondkapplicht etc.

bintang | 12-04-21 | 16:15 | 3

Goeie tegel. Inderdaad eigenlijk hebben we ook een soort van intelligente verkeerslockdown.

All_yall | 12-04-21 | 16:19

Nou het is nu meer vergelijkbaar met dat we 30 gaan rijden op de snelweg.

Kane | 12-04-21 | 16:39

Van die etc bij de verkeersregels gaat je mentale en sociale gezondheid niet aan gort, van die andere etc wel. Geldt althans voor mensen met een gezonde behoefte aan sociale contacten.

VampyreOfTimeMemory | 12-04-21 | 17:02

't Is maar goed dat onze voorouders niet net zulke huilstruiken zijn als wij nu, want dan was er van die hele gouden eeuw niks terechtgekomen. ("Zou je dat nou wel doen, met zo'n houten scheepje de zee op gaan? Is dat niet levensgevaarlijk? Straks krijg je nog scheurbuik.")

VanBukkem | 12-04-21 | 16:14 | 2

En anders mag het niet van de eu, want regels hé.

pa_niek | 12-04-21 | 16:17

Toen werd je gemiddeld met geluk 40, nu willen we allemaal 100 worden, maar ondertussen ons wel kapotvreten, roken en de pleuris zuipen.

Quantum Suicide | 12-04-21 | 17:24

Wat Beukel stelt is logisch en als Baudet hetzelfde al veel langer beweert dan is hij een wappie. Zoiets?

isitsoornot | 12-04-21 | 16:14

Inzender lijkt al te graag de vergelijking te willen maken tussen corona appels en rook- en verkeersperen.

Los van of je zo makkelijk deze gedragingen/handelingen kunt vergelijken (exponentiële groei / hunnie doen 't ook), opent dit de weg naar een discussie die ik absoluut niet wil (omkering). Het lijkt dan een kleine stap voor onze immer zorgzame overheid om dan ook maar ander mogelijk risicovol gedrag te gaan sturen of verbieden om zo 'de zorg te ontlasten'. Al dan niet in ruil voor een beetje meer vrijheid. Een tendens die overigens al langer (voor corona) met enige regelmaat aan de oppervlakte komt d.m.v. proefballonnetjes. Fuck die Chinese samenleving. Maak geen slapende honden wakker door deze discussie breder te trekken dan noodzakelijk. Mijn gezeik /

Oh en, Hugo!, waar blijft mijn prik! Nondeju!

All_yall | 12-04-21 | 16:12

Die vergelijking slaat natuurlijk als een tang op een varken. Waarom er geen keukentrapjes bij betrekken? Bij corona gaan de belastinginkomsten van het rijk gewoon door want mensen blijven natuurlijk gewoon eten en drinken. Zou men het verkeer en het roken echter aanpakken ja dán.... ja daaag. Liever zie ik de vergelijking met de griep. Elk jaar vele griepdoden en nu ????. Daarbij hoeveel van deze doden zijn toe te schrijven aan zware hartkwalen, suikerziekte, copd, nierpatienten enz. App. nierpatienten, ik hoor / lees niks meer over de wachtlijsten want de reguliere zorg is toch ontzettend afgeschaald. Vragen, vragen.

pa_niek | 12-04-21 | 16:10

Het grote probleem is dat een meerderheid van de bevolking niet kan rekenen maar in plaats daarvan zijn mening baseert op een foto die ze hebben gezien van iemand op een IC bed met allemaal slangen in zijn lijf. En dat soort alfa's/huilstruiken moeten ons nu door deze crisis loodsen. Ofwel, we zijn aan de goden overgeleverd.
Die versoepelingen zullen dus nog wel even op zich laten wachten.

En die Gommers moeten ze ook eens een keer vervangen voor iemand met een 'wir schaffen daß' mentaliteit. Want met Gommers gaan we de oorlog ook niet winnen.

VanBukkem | 12-04-21 | 16:06 | 6

Niet kunnen rekenen is 1, maar dat we geen betere specificatie hebben over de bezetting van de bedden in de
ziekenhuizen, behalve aantallen en leeftijd worden we niet wijzer. Iedere poep en scheet in dit land wordt bijgehouden,dus waarom wordt niet meer geopenbaard over de COVID patiënten/slachtoffers?
Hierbij zou je kunnen denken aan aantallen Nederlanders, aantallen mensen met migratie achtergrond, war zijn of waren de onderliggende klachten, wat is/was de sociale status, eventueel is dit lijstje nog met heel veel andere zaken aan te vullen. Data die natuurlijk onmogelijk maat individuen te herkennen, doch wel inzicht geeft welke groepen een betreft

Henkie | 12-04-21 | 16:19

@Henkie | 12-04-21 | 16:19:
Ach ja, de bekende olifant in de kamer. Ik was van de week in zo'n Turks supermarktje en ik kan u vertellen dat de klandizie daar SCHIJT heeft aan de coronamaatregelen. De risicogroep kruipt daar gewoon zonder mondkapjes of wat dan ook over mekaar heen in die krappe gangpaadjes. Okee, er hing wel een papiertje op de deur met "mondkapje verplicht", maar ja, de doelgroep begrijpt toch geen Nederlands.
De eigenaren van het winkeltje droegen zelf trouwens wel een mondkapje, dat moet gezegd. En aan hun gezichtsuitdrukking te oordelen weten ze zich zelf ook geen raad met de risicogroep die daar rondscharrelt. Het blijven natuurlijk klanten.

VanBukkem | 12-04-21 | 16:26

@VanBukkem | 12-04-21 | 16:26: Er iets van zeggen of vinden is racistisch, dat u het vast weet, en da's nog véél erger dan Corona... dus...

Ad Hominem Tu Quoque | 12-04-21 | 16:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Alleen onze anus wordt versoepeld.

Knufter | 12-04-21 | 16:03 | 3

Dat klopt, in Chy-na word je ook in de ani geswabed op hun hoestje.

Graaf_van_Hogendorp | 12-04-21 | 16:05

geweldige opmerking

plug&play | 12-04-21 | 16:15

En dat is nou net waar we niet op zitten te wachten. Enkelen uitgezonderd, tuurlijk, respect, diversiteit enzo.

Veepert | 12-04-21 | 17:17

Moeten we nog 1 keer uitleggen: teveel mensjes met Covid op de IC = zorg infarct = je broertje van 14 gaat dood omdat z'n ontstoken vinger niet behandeld kan worden. Anders kan je de getallen van vorig jaar voor het gemak x 10 doen (op basis van bijv Bergamo). Dan gaat het opeens toch ergens over. Het lijkt wel of de gemiddelde reaguurder met de dag dommer wordt: Rutte bashen, gratis geld uitdelen aan fraudeurs en nu dit weer.... tskk

Drek van Dilderen | 12-04-21 | 16:02 | 5

Wat een heerlijk overzichtelijk wereldbeeld, Drek! Zo comfortabel om niet verder te hoeven nadenken.. we benijden je!

Frits_Binkestein | 12-04-21 | 16:30

"Het lijkt wel of de gemiddelde reaguurder met de dag dommer wordt"
Eens.

Frau_Ferkel | 12-04-21 | 16:42

Je vergeet alleen dat de meeste mensen in de risicogroep inmiddels zijn ingeënt of reeds covid hebben gehad. Dit zijn de mensen die op de IC komen. Dus overbelasting bij openstelling gaat niet op. Dit zie je ook in landen om ons heen, kijk naar Zweden of verschillende staten in de VS.

zegmaarwij | 12-04-21 | 17:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Mijn kapper heeft een terras. Ik zit daar altijd op de vrijdagmiddag een paar uur de kleurspoeling in te werken in het zonnetje. uiteraard word ik uitstekend voorzien van drankjes.

johoost | 12-04-21 | 16:02 | 2

Schrans Timmerfrans wat leuk dat u de burelen van dit roze weplokje bezoekt vanuit het Brusselse. Enjoy!

Graaf_van_Hogendorp | 12-04-21 | 16:07

Uw haar groeit in één week ca 0,3 mm en dáárvoor neemt u een kleurspoeling á E 40,-? = E 2080,- per jaar. Geen wonder dat uw kapper u een pilsje mét haar geeft,

pa_niek | 12-04-21 | 16:32

Interessant stuk!

"... de besmettingscurven vrijwel overal even hoog pieken en bijna overal op hetzelfde moment weer gaan dalen." En zelfs, zeker in het VK bij de 1e golf, al daalden vóór de lockdown.

"Tussen de landen met veel en weinig maatregelen zit bijna geen verschil." Dat geldt dus ook voor de afstanden (F 1m, D en NL 1.5 m, VS 1.8 m, VK 2 m, SE geen meter) en alle aanverwante regels.

De komende jaren veel voer voor statistici.

Louter Leuter | 12-04-21 | 16:00 | 2

Al sinds de zomer van 2020.. Maar weet je.. politici kunnen niet rekenen en het OMT leden hebben aantoonbaar zakelijke belangen bij handhaving van de maatregelen..

je moet je zien en vooral willen zien..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:05

@Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:05: "OMT leden hebben aantoonbaar zakelijke belangen"
Zo zo. Dat kunt U vast onderbouwen/bewijzen, wanneer niet, dan gaat het richting smaad.

Frau_Ferkel | 12-04-21 | 16:41

Er zit een haar in mijn bier.

djmarco2 | 12-04-21 | 16:00 | 3

en het tapijt ligt vol met peuken......

dorstig! | 12-04-21 | 16:01

Naast me zit een hoer met één been.....

BennieBoos | 12-04-21 | 16:25

Vergis je niet over de UK. Had het een collega aan de telefoon. De massale versoepelingen zijn volgens hem één grote afleidingsmanoeuvre van de Brexit-problemen.
Het enige dat ze wel echt beter hebben geregeld is het tempo van vaccinaties.

enternaar | 12-04-21 | 15:58 | 1

Dat laatste is een klein detail natuurlijk,niet echt belangrijk.....

roberto9715 | 12-04-21 | 16:01

De achterliggende cijfers.

Vanaf start van de covid-19 uitbraak, inmiddels ruim een jaar geleden, overleden aan/met covid-19 (cijfers van RIVM website) per leeftijdsgroep:
tot35jr 21
35-50jr 102
50-65jr 739
65-80jr 4.890
80+jr 10.897

Over heel 2019, dus voor de start van de covid-19 uitbraak, overleden per leeftijdsgroep (cijfers van CBS):
tot35jr 2.211
35-50jr 3.395
50-65jr 16.212
65-80jr 47.257
80+jr 102.249

In wat meer detail gekeken naar de 5,6k doden tot 50 jaar laat zien dat bijna een derde als gevolg van kanker en nog eens bijna een derde tgv een externe oorzaak (ongeval/zelfdoding) is overleden.

Conclusie: Covid-19 is voor mensen onder de 50 jaar nauwelijks relevant.

Vaccineer de 50+ers die dat willen, vaccineer de mensen onder 50 die veel in aanraking komen met (hoog)bejaarden en de groep die een verhoogd risico heeft (longziekte/moddervet/hypochonder) en dan is het mooi geweest. Het vaccineren van de rest voegt weinig tot niets toe.

Locusta | 12-04-21 | 15:57 | 11

@heppykemper | 12-04-21 | 16:15:
Het gezondheidszorg infarct komt net als aantal doden voor het overgrote deel voor rekening van ouderen. Zorg dat 50+ers gevaccineerd zijn er is geen sprake van een infarct.
Zie NICE cijfers:
Link1: www.stichting-nice.nl/covid-19-op-de-...
Link2: www.stichting-nice.nl/covid-19-op-de-...

Elke virus infectie brengt een klein risico van restschade met zich mee. Zo af en toe komt er anekdotisch eens een ex-covid patiënt in het nieuws, maar ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat het bij covid-19 meer of minder zou zijn dan bij andere virus infecties. Het ligt niet voor de hand dat het voor covid-19 opeens heel anders zou zijn dan bij andere virus infecties. Mocht je publicaties/cijfers hebben die iets anders laten zien dan zie ik graag een link.

Locusta | 12-04-21 | 16:52

@Frau_Ferkel | 12-04-21 | 16:50:
Ik voel me prima, maar u raadt het al, opnieuw is de zorg afgeschaald omdat het ziekenhuis zonodig van overal vandaan mensen op moest nemen.
In deze regio is hooguit eens per week een opname van corona gerelateerde patiënten, de rest wordt alzo overgenomen. Mja en dan staat de rest stil.
Ach, ik blijf ademen alleen al om de oncoloog te plagen (grijns).

toetssteen | 12-04-21 | 16:57

@BigBaron | 12-04-21 | 16:06:
Onbekend.
Hoeveel mensen die de afgelopen jaren griep of verkoudheid opliepen hebben blijvende schade opgelopen? Ook onbekend.

Ze zullen er zijn. Virussen hebben de vervelende gewoonte om zich door het hele lichaam te verspreiden. Het immuunsysteem volgt en ruimt vrij rigoureus op. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben als het virus op een 'foute' plek zit.
Is er een reden om aan te nemen dat het corona virus dat covid-19 veroorzaakt tot meer nevenschade leidt dan het corona virus dat verkoudheid veroorzaakt? Niet echt.

Locusta | 12-04-21 | 17:27
▼ 8 antwoorden verborgen

Versoepelen. Het meest kudtte woord sinds mensenheugenis.
Volgens mij zijn er inmiddels mensen, Oosterhaus-achtigen, die hun bestaan aan dat woord ontlenen. En met name door het niet te doen. Want zo blijft de noodzaak voor hun mediamomentje in stand.
Voor de rest is iedereen er klaar mee, en boeit het bijna niemand nog wat.
Stop met het vernietigen van de economie want de rekening die we gaan krijgen is enorm. Neem gewoon dat 'andere' verlies.

Repliek_in_stijl | 12-04-21 | 15:56 | 2

"Neem gewoon dat 'andere' verlies."
Afgezien van het feit, dat U dat explicieter kunt formuleren. Heeft U ouders/grootouders?

Frau_Ferkel | 12-04-21 | 16:38

"Ik weet het beter"
- De eerste de beste boerenlul

Hou toch op. Al die halve feiten en complete onwaarheden die er maar bijgesleept worden om je toch vooral niet aan de regels te hoeven houden. Klaar mee.

MFvGeel | 12-04-21 | 15:56 | 3

Leer eens rekenen op basisschoolniveau dan kun je ook meedoen met nadenken. Ja.. zo erg is het.. het rekenonderwijs is zo slecht dat het totaal irrelevant is geworden om te kunnen rekenen op basisschoolniveau tot in de beleidsmakerslagen van de overheid..

Het is echt zo. misschin kunnen we er ooit nog om lachen en mensen aansprakelijk stellen... tot die tijd gaat het ons nog miljarden kosten

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:11

Gewoon alles waar de financieel gedreven bias vanaf walmt voor kennisgeving aannemen of overslaan. Scheelt heel veel leeswerk. Helaas ging ik zelf weer in de fout en ontdekte aan het einde van het betoog dat de misvatting nog steeds bestaat dat er ambtenaren zijn die in hoog tempo gekwalificeerd zorgpersoneel kunnen uitschijten.

Schulzie | 12-04-21 | 16:11

Alsof jij ervoor hebt gestudeerd.

Charred_Metal | 12-04-21 | 16:22

Ik rook, drink en heb wat overgewicht. Was zondag twee uur op het Museumplein en eerder op die drukbezochte feesten in het Vondelpark. Voor werk moet ik bijna dagelijks op kantoor komen. Druk daar. En ik ben nog steeds niet dood. Ra ra, hoe kan dat?

Piet Karbiet | 12-04-21 | 15:53 | 9

Of bent u misschien een oorlogsmisdadiger? Oorlogsmisdadigers worden namelijk ook altijd stokoud.

VanBukkem | 12-04-21 | 16:41

Laat mij drinken op hen die moeiteloos doorgaan. Die volhouden en zichzelf zelden laten gaan. Die volharden in wat zij zich tot doel hebben gesteld. En niet door de eerste beste storm worden geveld.
Biertje?

MoonBeebe | 12-04-21 | 16:49
▼ 6 antwoorden verborgen

Is er een relatie tussen roken en een verhoogde kans om aan corona te overlijden?
Of zeg ik nu iets raars, of politiek incorrect?
.

Kijkeensaan | 12-04-21 | 15:43 | 1

In Spanje is die er, want sinds corona is er ook even een rookverbod op terrassen ingevoerd. Het moet natuurlijk niet te gezellig worden.

van Oeffelen | 12-04-21 | 15:47

Die pubs in de UK gingen vannacht om 00.00 uur open. Die sluiten normaal toch om 23 uur of walk ik behind?

Piet Karbiet | 12-04-21 | 15:40 | 2

Ja dat was ook de grap. Ze gaan wel om 23:00 dicht maar hadden open gemogen om 00:00 maar dat is dus na sluitingstijd.

echtpaul | 12-04-21 | 15:46

Zolang alle getuigen van een verkeersongeval niet spontaan meteen ook verkeersongevallen gaan creëren is die vergelijking op aantal verkeersdoden wel heel erg mank.

CheckBox | 12-04-21 | 15:40 | 2

Precies

SterF... | 12-04-21 | 16:01

Iedere verkeersdeelnemer heeft in principe de 'mogelijkheid' om een verkeersongeval te creëren.

Charred_Metal | 12-04-21 | 16:24

We zijn er bijna.

Anton van den Beukel
Burger

Beste Tony, dit gaat nog een kleine jaar duren. Dat kon u weten door de NPO app ergens in december te openen en de reacties van "experts" te lezen.

Wat we nu doen is de wortel voorhouden bij het ezelachtige belastingvee geketend aan de kronakar, opdat ze de stok niet zien.

En het wordt nog veel erger. De krona paspoortjes komen eraan. Op zeker. En bij die tijd zal de ezelachtige zelfs de wortel weigeren en de stokslagen graag ontvangen, als hij maar weer los mag lopen.

Graaf_van_Hogendorp | 12-04-21 | 15:39 | 1

@Graaf
Klinkt Orwell-achtig. Om de rillingen van te krijgen, echter, ik vrees dat u gelijk heeft.

toetssteen | 12-04-21 | 15:46

Roken is een eigen keuze, net als wel of niet vaccineren.

Sinterbikske | 12-04-21 | 15:38 | 3

Hoorde laatst iemand zeggen: 'Wilde nu echt een keer stoppen met dat gerook, maar eerst nog effe de corona eruit paffen.' Rookte dus ongetwijfeld over z'n longen.

MoorCopJoris | 12-04-21 | 15:53

U bedoelt overmatig gebruik van drank en slechte voeding.

zuurtjeregen | 12-04-21 | 16:09

Op het moment dat Hugo deze logica doorgrond gooit hij tussen 05:00 en 22:00 het verkeer plat, zal m toch niet gebeuren dat ze zijn media momentjes afpikken.

Tjemig | 12-04-21 | 15:34 | 3

doorgrondT ()

Tjemig | 12-04-21 | 15:35

En Hugo is niet de enige die gek is op zijn mediamomentje. Voor al die virologen, die normaal ergens onderaan in de pikorde bungelen in zo'n ziekenhuis, is dit natuurlijk ook hun fifteen minutes of fame. Dus die zullen ook niet gauw zeggen van 'och, eigenlijk valt het allemaal wel mee met dat virus.' Nee, die mediageilheid van die virologen is mijns inziens ook een onderdeel van het probleem.

VanBukkem | 12-04-21 | 16:20

De vergelijking met roken gaat er bij mij niet in gezien dat veroorzaakt wordt door een levensstijl en pas na 40 of 50 jaar tot de dood zou kunnen leiden. En daarbij wordt het roken in Nederland al jaren enorm ontmoedigd.

laurentius | 12-04-21 | 15:34 | 1

Een levensstijl is ook te veel vreten en zuipen en niet bewegen.
Moddervet, al dan niet met diabetes, met Corona belanden op de IC met een laag weerstandsvermogen.

zuurtjeregen | 12-04-21 | 16:12

is roken besmettelijk?

Satria | 12-04-21 | 15:33 | 8

@peterdh | 12-04-21 | 15:40:
Mijn vrouw nam wel eens een paar halen om de stank van anderen niet meer te ruiken. Smerig vond ze het overigens. Zelf nooit gerookt, idem onze kinderen.

toetssteen | 12-04-21 | 16:12

Nee.. maakt het uit als je aan roken of Corona doodgaat? Denk je dat je dan in een andere hemel terecht komt? Wordt de erfenis (*smirk*) anders berekend? Is je familie bij het een wel en het ander niet verdrietig?

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Longkanker en ander ongemak als gevolg van roken is niet besmettelijk. Covid is wel besmettelijk.
Ongezien de tyfus voor al die asocialen die zich niet aan de regels houden.

Asteroid-B612 | 12-04-21 | 15:32 | 4

Lees nog eens door met je "niet aan de regels houden".... Welke regels?

Artikel hierboven:
" Een snelle blik op de besmettingscurven van de verschillende Europese landen laat zelfs zien dat de besmettingscurven vrijwel overal even hoog pieken en bijna overal op hetzelfde moment weer gaan dalen. Tussen de landen met veel en weinig maatregelen zit bijna geen verschil. "

Dus nogmaals welke regels moeten we ons aan houden? Aan de regels die landen hebben waar helemaal geen strenge regels gelden, of de zoals de landen waar heel strenge regels gelden? Want puntje bij paaltje maakt het dus geen flikker uit.

peterdh | 12-04-21 | 15:43

Domheid is ook besmettelijk.. Sterker nog.. Hoe dommer de mensen zijn, hoe bevattelijker ze zijn voor domme opmerkingen..
En dan zijn er nog superspreaders.. dat zijn politici en mensen die zonder nadenken erachteraan lopen..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:15
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt met de dag duidelijker dat het coronabeleid een grote, ongeorganiseerde tyfusbende is met chronisch incompetente ambtenaren aan het roer.

De hele wereld is straks open incl. 3e wereldlanden op welgeteld één land na; Nederland.
Geloof dat wij t.z.t. dan "op gang" komen met vaccineren maar dat open gaan nog steeds geen optie is volgens Ab Osterhaus, Diederik, Marion Koopmans en de rest van de kliek.

Nederland is echt hopeloos achtergesteld.

TERUGVANWEGGEWEEST | 12-04-21 | 15:30 | 2

Duitsland ook een derde wereldland? Frankrijk? Da's nieuw voor mij.

Ja_hoor | 12-04-21 | 15:57

@Ja_hoor | 12-04-21 | 15:57: Die maken dezelfde afwegingen hoor.. obv dezelfde onzin..
In Duitsland is de zorg ook afgebroken en Covid in jan. 2020 onderschat, zij het monder als bij ons. Maar je ziet dezelfde politieke indekking om dat feit, de oorzaak van de shit waarin we zitten, vooral geen odnerdeel van de discussie te maken.. Dus we gaan gewoon of safe spelen, en dan wel op een irrationele manier..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:17

Hear hear!

zakkewasser | 12-04-21 | 15:30

"Het enige dat we nu nodig hebben is risicoschattend gedrag in plaats van risicomijdend gedrag. Dat vraagt om moed. Kom op Hugo, toon het!" Je vraagt aan Hugo om z'n ballen te laten tonen, dan moet je ze wel hebben. En hij heeft ze niet.

upbeat | 12-04-21 | 15:30

"Dat het aantal coronadoden zonder maatregelen veel hoger zou liggen is onbewezen."
Dat het aantal verkeersdoden zonder verkeersborden veel hoger zou liggen is ook onbewezen.

Schoorsteenveger | 12-04-21 | 15:29 | 8

Nee dat is het niet. Het is aantoonbaar dat het aantal verkeersdoden door maatregelen is teruggedrongen.. Met een factor 6 sinds 1975 en dat ondanks dat er veel en echte VEEL meer verkeer is..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:19

Het gaat hier meer om de discussie dat een snelheidsbeperking op de snelweg volgens het OMT een goede maatregel is om het aantal fieters dat valt en in het ziekenhuis beland tegen te gaan....
echt,.. dat is het niveau van de discussie..

Als men eerlijk was zou men zeggen: we hopen dat we Corona onder controle krijgen door te verplichten dat iedereen gvaccineerd wordt, zodat we er misschien van af komen..
Maar het tegenovergestelde argument gebruiken ze zelf ook om het belang van de maatregeklen te benadrukken.. wat niet echt slim is..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Zit ie zichzelf daar te bevredigen onder dat tafelblad? Geil zo'n kapper in de buitenlucht.

aamert | 12-04-21 | 15:29 | 1

Allleen zo kut dat er allemaal haar in je bier valt.

peterdh | 12-04-21 | 15:45

Beste Anton,
Natuurlijk willen we heel graag uitbreiding van de IC bedden.
Nu zijn die bedden en de apparatuur niet het grootste probleem. Dat is een kwestie van budget.
Helaas heeft de huidige regering in al zijn wijsheid in de periode 2010-2020 besloten om de IC capaciteit af te schalen en ziekenhuizen te sluiten want dat is veel efficiënter en goedkoper. De bijbehorende arbeidsplaatsen en het bijbehorende personeel kon een functie elders gaan zoeken.
Tsja, en ga nu maar eens snel dat personeel weer scholen voor werk op de IC. Daar zit het probleem. Ze hebben mensen tekort.
Over vier jaar mogen we weer stemmen. Dan kunnen we ook stemmen voor meer zorgcapaciteit.
Tot die tijd maar even stil zijn allemaal. (70% Nederlandse bevolking)
En daarna stemt u weer hetzelfde. wel heel efficiënt je hoeft nooit na te denken over wat je aankruist.

Zapata10 | 12-04-21 | 15:28 | 18

@Vanilla | 12-04-21 | 16:15:
Nee ik zeg dat de handelingen bij het behandelen van coronapatienten sneller zijn te leren dan de 4 jaar die nodig is om *alle* handelingen te leren die bij *alle* denkbare aandoeningen, ongelukken, rampen, ziekten, etc nodig zijn op de IC.

Het is simpelweg *niet* waar dat je een opleiding nodig hebt van 4 jaar om alleen corona-patienten te behandelen. En het is ook gewoon te doen om verplegers met een corona-diploma alleen in te zetten voor corona-patienten. Waarom zou dat niet kunnen? Noem mij eens 1 reden waarom het niet mogelijk is om de corona-patienten in 1 corona-IC-kamer te plaatsen en deze te laten verplegen door verplegers die getraint zijn om corona te behandelen? Waarom moeten die IC verpleegkundigen ook ingezet worden voor mensen die onder een bus zijn gekomen, voor 50% verbrand zijn tijdens een woningbrand, een beroerte gehad hebben etc.

Je kan toch gewoon mensen opleiden voor 1 taak. En die mensen die ene taak laten doen. En geen andere taak. De verpleegster voerrt toch ook geen hersenoperaties uit? De schoonmaker verwisselt toch ook geen infuus? Daar zijn ze namelijk niet voor opgeleid. Dus die taak krijgen ze ook niet.

We hebben nu blijkbaar alles beschikbaar, plaats, bedden, apparatuur, medicijnen, alles. Alles behalve personeel. En dat kunnen we volgens jou niet sneller krijgen omdat we ze zo nodig op moeten leiden om brandwonden, botbreuken, beroertes en andere zaken te behandelen die geheel *niets* met corona te doen hebben. Ondertussen ligt de economie voor miljarden en miljarden stil. Maar verplegers opleiden voor 1 taak en de direct daarbij behorende zaken, en de rest achterwege laten in *onmogelijk* blijkbaar. Dat moet perse een 4 jarige opleiding zijn. Dat is zoals ambtenaren denken. Het is zo, het moet zo, het zal zo, en en kan niet anders. Terwijl ondertussen alles naar de kloten gaat.

peterdh | 12-04-21 | 17:12

@peterdh | 12-04-21 | 17:12: Vertel eens wat precies het verschil is tussen een "gewone" IC patiënt en een kerona IC patiënt? Waar trek je de lijn? Daarbij, stel dat je zelf nog de schoolgaande leeftijd had, zou je zelf voor zo'n kerona opleiding gaan? Of liever toch een volledige opleiding met meer toekomst perspectief volgen? Of denk dat dat al die raketgeleerden en apothekers uit Aleppo wel even een kerona cursus gaan volgen om hier even uit te helpen? Ik snap helemaal wat je zegt, maar het ligt niet zo simpel.

Vanilla | 12-04-21 | 17:56

@Vanilla | 12-04-21 | 17:56:
Ok wil je een lijn weten? Iemand met corona die niet onder een bus is gekomen maar alleen corona heeft en overgewicht en diabets zijn te behandelen door een IC verpleegster die weet hoe ze een insulinespuit moet zetten en opgeleid is om coronapatienten te behandelen. Die verpleegsters met een corona-diploma laat je die patienten behandelen.

Mensen die onder een bus zijn gekomen, een hartaanval hebben gehad, verbrand zijn, een openhartoperie hebben gehad whatever. En *geen* corona hebben, belanden op de normale IC afdeling en worden verpleegt door vepleegsters die een all-round opleiding hebben gehad.

Daar heb je een lijn. Zullen er tussengevalletjes zijn? Sure. Mensen met zeer ernsige complicaties, die met corona ook onder een bus zijn gekomen omdat ze tijdens het oversteken een beroerte hebben gehad. Nou, die belanden op de normale IC afdeling met allround IC verpleegkundigen. Net zoals ze dat nu ook doen. Maar die 10 van de 20 patienten die daar met *alleen* corona liggen zijn dan daar weg. Dus de druk op de normale IC is met 50% afgenomen. Die kunnen naar een andere kamer, want die zijn er, met corona-apparatuur, want dat is er, op een corona-bed want die zijn er, en die krijgen medicatie die zij verder nodig hebben, want dat is er. Het enige wat er niet is, zijn verpleeg(st)ers die om kunnen gaan met corona.

Dan het volgende probleem dat je schetst. Nogmaals, je mist compleet het perspectief. We zitten in een lockdown die miljarden en miljarden kost. Leid zo spoedig mogelijk 3 of 4 duizend verpleeg(st)ers op tot IC-corona-verpleegkundige. Met inderdaad een beperkt bruikbaar corona-diploma. En biedt ze als de corona-crisis weer afgezwakt en handelbaar is over x jaar de mogelijkheid om *doorbetaald* een andere studie te volgen. Hun volledige verpleegkundige diploma te halen, of voormij part een opleiding tot astronaut te volgen. Terwijl ze dus gewoon doorbetaald worden. Dat is namelijk altijd nog goedkoper dan de tientallen miljarden kostende lockdown waar we nu in zitten.

Het is niet alleen dat de lockdown nu miljarden kost aan misgelopen omzet, dus belasting, extra hulp die geboden moet worden aan bedrijven om ze overeind te houden etc. Maar ook nog eens omdat mensen door de lockdown in psychiche problemen komen. Deze moeten weer exrtra beroep doen op de zorg. Dat kost ook weer geld. Wachtlijsten in verslavingszorg zijn explosief gestegen sinds corona. Gaat ook extra geld kosten. Leerlingen hebben een leerachterstand waardoor er straks weer te weinig personeel beschikbaar is. Gaat ook extra geld kosten. Te weinig personeel leidt tot hogere lonen, hogere lonen leiden tot inflatie. Etcetera.
Die 3, 4 of 5 duizen verpleeg(st)ers nu zsm opleiden tot corona-IC-verpleegkundige en daarna lekker doorbetaald een studie naar keuze laten volgen is vele malen goedkoper dan het geld dat we nu over de balk aan het smijten zijn.

Als ik 18 had geweest, binnen een jaar een opleiding had kunnen volgen om corona-kundig vepleger te worden en daarmee alleen uitsluitend coronapatiemten had kunnen behandelen en voor de rest niets aan diploma had, maar wel op mijn 19e geld had kunnen verdienen, werkervaring had opgedaan en daarna lekker doorbetaald een andere studie had kunnen doen naar keuze. Dan had ik het wel geweten.

peterdh | 12-04-21 | 18:23
▼ 15 antwoorden verborgen

Lekker onrust stoken, goed voor de advertentie displays. Die twee weken kunnen we ook nog wel lijden.

MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:28 | 1

Mensen die de zaak lopen te bagetaliseren zijn ook de mensen die enablen dat dit beleid wordt voortgezet zonder na te denken hoe het beter kan. Bedankt. Het is niet twee weken. Het is twee weken op twee weken op twee weken op vier weken op 2 weken op 6 weken op 2 maanden op 4 weken op 8 weken op 1 maand op 2 weken. Dit beleid is nu al ruim een jaar 1 grote puinhoop. Omdat mensen telkens de zaak lopen te bagetaliseren met: ach, het is maar voor een weekje of twee. Daarna gaan de terrassen wel weer open. Daarna gaat de avondklok wel weer weg. Geen alcohol na 20:00 is maar voor een maandje. max. Mondkapjes och, 3 maandjes dan is die corona wel onder controle. Prikbeleid? Dat is in een maandje wel zo goed geregeld dat we binnen een half jaar iedereen ingeent hebben. En dan zijn we van corona af. Begetaliseren is het enablen van dit faalhazenbeleid.

peterdh | 12-04-21 | 15:51

Die rookdoden is een vage opmerking.
Het probleem is dat heel veel mensen de gedachten die jij nu uitspreekt 13 maanden geleden ook al riepen en er toen ook massale burgerlijke ongehoorzaamheid was.
Er is nauwelijks lockdown. Ja de kroeg, de bioscoop en basic-fit.
Maar voor de rest?
Dus vaccineren zo snel en veel als maar kan.

pejo | 12-04-21 | 15:28 | 4

@Plaktong | 12-04-21 | 15:45:
Je vergeet
- avondklok , Het hele leven ligt compleet stil 's avonds.
- concerten en evenementen
- winkels behalve de supermarkt en de drogist.
- ...

peterdh | 12-04-21 | 15:54

@Plaktong | 12-04-21 | 15:45:
Ach...,

Het is maar 1.5m afstand houden
Het is maar een mondkapje dragen,
Het is maar even niet naar de kroeg
Het is maar even niet buiten de deur eten
Het is maar geen fysiek contact
Het is maar geen sportschool
Het is maar geen zwembad/les
Het is maar geen balletje trappen op een veld
Het is maar niet naar school
Het is maar niet naar je werk
Het is maar niet naar de kapper
Het is maar niet je rijbewijs kunnen halen
Het is maar niet naar een winkel bezoek, behalve levensmiddelen
Het is maar geen feestje/verjaardag
Het is maar niet bij je ouders op bezoek
Het is maar de operatie die niet door gaat
Het is maar niet op vakantie kunnen
Het is maar een testje
Het is maar een prikje
Het is maar een avondklok
Het is maar een vaccinatie paspoort
Het is maar de economie
Het is maar een grondrecht

Valt best mee, het is maar een opsomming.

peterdh | 12-04-21 | 15:57
▼ 1 antwoord verborgen

In deze fase is geen beslissing geen of fout. alles kan op twee manieren worden uitgelegd. open=te vroeg / gesloten = te lang .... zeg het maar.

V-styn | 12-04-21 | 15:28 | 1

Waarom zo'n kleuter zwart wit voorstelling.

Gewoon de kroegen open voor iedereen tot 50 jaar. En ouder dan 18.. zie je.. we deden altijd al aan deurbeleid obv leeftijd..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:25

En waarom komt deze wijsheid nu pas hier?

Kane | 12-04-21 | 15:27

'Hoog tijd om moedig te versoepelen'

Hoog tijd om alles op alles te zetten om een vierde golf te voorkomen bedoel je.

Het is weerzinwekkend om te zien dat de grootste zeurkousen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we godverdomme langer in een lockdown moeten zitten. Langer moeten lijden. Denk je echt dat niet iedereen het helemaal beu is? Dat iedereen niet uitkijkt naar een terrasje pakken of op vakantie gaan? De walgelijke arrogantie ook van die mensen. Zum kotzen.

Luister. Het is simpel. Blijf thuis. Draag een mondkapje. Was jezelf. Hou afstand. Hou vol zodat we heel misschien als iedereen zijn steentje bijdraagt we eindelijk van dit klotevirus af zijn. Wij willen wel. Wij doen wel ons best. Iedereen die loopt te mekkeren met pseudo-wijsheid over van alles en nog wat niet.

Jullie zijn de vijand. Jullie maken ons leven nog moeilijker dan het al is. Jullie zijn de egoïsten. De klootzakken die al meer dan een jaar alles langer doen duren. Meer zieken veroorzaken en meer doden veroorzaken. Jullie hebben zelf misschien geen last van het virus zelf. Maar jullie verspreiden het.

Als je dan toch blijft vasthouden aan jouw domme idioterie wees dan tenminste eerlijk. Zeg dan gewoon.

"Het boeit me niet dat er mensen ernstig en langdurig ziek worden. Het boeit me niet dat er duizenden mensen sterven. Het draait om mij. Fuck jouw ouders. Fuck jouw kinderen. Ik wil feesten!!1"

Dan ben je tenminste eerlijk. Hoe walgelijk ook. Het is eerlijk.

Schout-bij-Nacht-J | 12-04-21 | 15:27 | 26

@Schout-bij-Nacht-J | 12-04-21 | 15:50:
Zeg, vertegenwoordig jij een hele groep of bevolking of zo? Je spreekt alsof je op een preekstoel staat en een hele groep vertegenwoordigd. Volgens mij wil iedereen hetzelfde: af van de maatregelen. Hoe? Daar zijn verschillende methodes voor. Hoe het er onder aan de streep uit komt te zien weet niemand op voorhand. Maar de dreigende taal die jij uitslaat is precies waarom jij bijdraagt aan de verdeeldheid in dit land. Verdeeldheid naast het broddelbeleid van de overheid en andere beleidsmakers en bepalers.

Sugartits | 12-04-21 | 17:12
▼ 23 antwoorden verborgen

3 opmerkingen:
1) kuthipster
2) haar in je bier
3) leer gvd tappen! 2 vingers, niet 2 nagels

Behangdelul | 12-04-21 | 15:26 | 1

3) niet in het VK... ze zijn nog Hollandser dan de Hollanders. Met ale en cider is het gelukkig niet erg.

Louter Leuter | 12-04-21 | 15:46

Het aantal doden in het coronajaar is niet 16.000. Dat aantal is het totaal van twee griepseizoenen (griep is vrijwel verdwenen). Kom je dus uit op 8.000 doden, wat ook bij griep nou ook weer niet zo heel bijzonder is.
Dat het aantal coronadoden zonder maatregelen veel hoger zou liggen is onbewezen, al was het maar omdat je landen erg moeilijk met elkaar kunt vergelijken.
In feite hebben we door die corona niet meer oversterfte dan we al gewend zijn. Vandaar dat de paniek en angst nu gevoed moet worden met besmettingscijfers die werkelijk helemaal niets zeggen, al helemaal niet als verreweg het grootste deel van de populatie er nauwelijks last van heeft.
Risicogroepen zijn bekend, geef die maar voorrang bij inenten (net als bij griep de 60-plussers en nu dan nog de door eigen keuze vet geworden mensen) en gooi de boel maar helemaal open.
Wil je geen risico lopen, blijf je lekker thuis, doei.

Ichneumonidae | 12-04-21 | 15:24 | 10

@Schout-bij-Nacht-J | 12-04-21 | 15:34: Jullie, jij Jullie soort, wauw ik hoor dat vingertje hier wapperen. Compleet overtuigt van je gelijk met een paar oogkleppen op waar een paard jaloers op wordt. Nieuws: Er zijn nog meer factoren in de samenleving waaraan je kunt sterven dan corona alleen.

Moody007 | 12-04-21 | 16:44
▼ 7 antwoorden verborgen

Gestopt met lezen bij de vergelijking corona-verkeer/roken.
Daarna weer begonnen bij: "Anton van den Beukel Burger".
Toen definitief afgehaakt.

Nivirto | 12-04-21 | 15:24

Zoveel mogelijk hoofden laten rollen....

ademende aarde | 12-04-21 | 15:24

Verhaal is duidelijk. En eigenlijk sta ik er ook wel een beetje zo in. Voor zover ik begrijp draait het niet zozeer om het aantal coronadoden maar om de zorgmedewerkers die overspannen raken. We kunnen toch ook gewoon iedereen die corona heeft naar een hospice brengen i.p.v. naar de IC?

Leptob | 12-04-21 | 15:24
-weggejorist-
Aisie | 12-04-21 | 15:22 | 3

Precies dat, maar de EU gaat haar burgers net als het demissionaire kabinet

Linke Soep | 12-04-21 | 15:19 | 1

Gaat moest natuurlijk haat zijn

Linke Soep | 12-04-21 | 15:26

Mag je na maanden weer in een pub een pint drinken, en wat kies je dan ... The Horror !

Lt-Kol Kilgore | 12-04-21 | 15:19

Hugo is helaas niet in staat om iets te begrijpen van kansberekening. Dat is jammer, maar het zou overkomelijk zijn als hij eens naar de juiste mensen zou luisteren. Dat is voor hem te lastig.
Maar goed, wat is voor hem niet lastig? Zelfs zijn stem uitbrengen vind hij lastig.
Gaat iets goed, dan heeft hij het gedaan. Gaat iets niet goed, dan is de ander schuldig. Dat bleek wel toen hij zijn echtgenote de schuld gaf over zijn paspoort met gaten.

In verschillende landen waar het vaccineren als een tierelier gaat, zijn er doden te betreuren door de vaccins. Het aantal doden door corona is echter enorm omlaag gegaan.
Deze kennis aan Hugo de Jonge overbrengen is een beetje als paarlen voor de zwijnen werpen.

El Rico Grande | 12-04-21 | 15:18

als er zo weinig schuim op dat bier ligt tegenwoordig laat dan maar

daan me de korte ach | 12-04-21 | 15:18

''Ja, bij een uitbraak groeit het aantal besmettingen tijdelijk exponentieel, maar na enige tijd vlakt elke curve af.'' Wil de schrijver nu werkelijk de boel maar laten exploderen? Onder het mom dat elke curve toch wel afvlakt... Daarbij zijn we nu ook net bezig met vaccineren en staat het uitdoven van het griepseizoen ook nog voor de deur. En oja, roken met een besmettelijke ziekte vergelijken is nogal, eh ja, dom.

BigBaron | 12-04-21 | 15:18 | 1

Een groei van 1 naar 10 en naar 1 terug is ook exponentieel..
Het gaat om druk op de zorg en daar zouden al lang 2000+ IC bedden beschikbaar moeten zijn (omdat dat is toegezegd vorig jaar)..
Maar uiteraard horen we na de kabinetsformatie dat dat iets anders in elkaar zit.... let maar op...

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:34

Gelukkig, net op het laatst komt deze 'burger' nog even met de IC-capaciteit. Heel kort.

Maar dat dat argument nu juist een vd belangrijkste redenen is voor het nog steeds niet opengooien van veel zaken, vergeet hij daarbij even.
En bij rook- en verkeersslachtoffers lopen diezelfde IC's toch ook niet in zeer korte tijd overvol???
Nogal een verschil met Covid-slachtoffers lijkt me...

De IC-capaciteit had allang groter moeten en kunnen zijn, of had zelfs helemaal niet moeten worden wegbezuinigd, dat zeker. Wat een gepruts op dat gebied, helemaal mee eens.

Maar zolang dat dus niet zo is snap ik het wel dat men nog wat voorzichtig is zolang de ziekenhuizen niet wat meer lucht hebben.

Zwak stuk, kortom. Het lijkt wel aardig maar erg ongenuanceerd en slecht overdacht.

Realism Is All | 12-04-21 | 15:17 | 5

heeft u budget voro het personeel dat nodig is?
Als het verder uit de hand loopt zal het noodhospitaal in Utrecht wel mee gaan spelen. Dan moet er alleen geen bus tegen een betonblok rijden.

MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:27

@MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:27: zo'n lockdown is ook niet gratis. Testevents mogen ook wat kosten.. en dan is er geen geld voor opschalen van de zorg

VolleBak | 12-04-21 | 15:31

@MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:27:
Stoppen met zorg voor mensen boven de pensioen leeftijd. actief afspuiten van hopeloze kankergevallen en andere niet te genezen ziektes. Weg ermee,.. minder minder zorgkosten.

miko | 12-04-21 | 15:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Er zit een haar in mijn glas ...

FrancisBegbie | 12-04-21 | 15:15 | 7

Ik ben verliefd man!

plug&play | 12-04-21 | 15:38

@Piet Karbiet | 12-04-21 | 15:38: ... en zij weet nog iets veel perverse(r)s... en ik laat het met me doen, in ruil voor een echte zoen... een echte zoen in al zijn eenvoud is het enige dat me hier nog op de been houdt...

... zit een haar in m'n glas...

Yrrab | 12-04-21 | 15:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Mooi!

Open die horeca!

Wijze uit het Oosten | 12-04-21 | 15:13 | 6

Er gaan meer mensen dood aan horeca dan aan corona. Laat die zooi maar even dicht tot iedereen een vaccin heeft genomen.

miko | 12-04-21 | 15:57

@miko | 12-04-21 | 15:57:
Mensen die geen vaccin hebben genomen en bang zijn om naar buiten te gaan kunnen nog gewoon even binnen blijven.

cheops | 12-04-21 | 16:18

@cheops | 12-04-21 | 16:18: alcoholisten ook.. problem solved..
of alleen sinas schenken... dat kan ook nog..

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Het verschil is dat er aan roken flink verdient word door middel van de belastingen. Daarom word er niets aan gedaan.
Als er op het hebben van corona belastinggeld geheven zou kunnen worden dan werden vandaag nog alle maatregelen afgeschaft.

2voor12 | 12-04-21 | 15:09

Denk ook dat we alles gewoon open moeten gooien. Zoals terecht word opgemerkt dat iedereen ook het risico kent van roken. Iedereen kent het risico corona, dus als je het oploopt omdat je de regels niet in acht neemt, neem je ook het risico dat je sterft. Maar laat daar dan niet iedereen onder lijden. Laat de samenleving weer op gang komen en leg de icees maar vol met mensen die andere problemen hebben dan covid. Tis immers hun eigen keuze, had je maar niet zo dom moeten zijn.

Rest In Privacy | 12-04-21 | 15:08 | 4

Bij dat laatste moet je dan ook consequent zijn; geen IC opname voor rokers, mensen met overgewicht, drugsgebruikers, enzovoorts.

Franker | 12-04-21 | 15:13

duidelijk niet want anders lagen de ziekenhuizen niet vol. nog meer betoog?

MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:26
▼ 1 antwoord verborgen

Geef mijn prikkie maar aan fikkie.

Pikkebaas | 12-04-21 | 15:08

Haar in je bier...

TheseDays00 | 12-04-21 | 15:06

Koopmans moet aan het werk, en wat minder in de media verschijnen, daarvoor is madame niet opgeleid. Wellicht kan ze zich tot haar volksvertegenwoordiger wenden. (Geldt ook voor Kuip, Ab Roodwijn en Gommers)

dathoujetoch | 12-04-21 | 15:05 | 5

voorlichten is wel haar werk. college's zijn er ook even niet. vreemd.

MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:25

Helemaal eensch. Nu krijgen we zelfs die kop van Melkert erbij op tv. Genoeg!

Piet Karbiet | 12-04-21 | 15:36

@van Oeffelen | 12-04-21 | 15:15: gaap/.......

dathoujetoch | 12-04-21 | 16:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Tsja ik ben ook z, on eikel die even afwacht...

niv01 | 12-04-21 | 15:05

Corona is hier ver weg, middaglunch buiten, veel Nederlanders ook. Sommigen met de auto gekomen, anderen met de avion. Lekker weertje, terrassen open. Cheers.

van Oeffelen | 12-04-21 | 15:05 | 2

.... gaaaap.....

dathoujetoch | 12-04-21 | 15:06

de kleine fantast. hoeveel doden zijn er ook al weer gevallen in Pomsland?

MaarFeitelijk | 12-04-21 | 15:24

Laat iedereen z'n eigen risico inschatten. Ongezien de tyfus voor al die aanbidders van de overheid.

Tronald_dump | 12-04-21 | 15:04 | 3


Tuurlijk joh, op de snelweg ook. Laat iedereen het zelf even inschatten.
Wat een geneuzel om een prikje, Er was een tijd toen had je diensplicht en kreeg je gewoon een spuit in je flikker.
En hoeveel mensen zouden na een beet van een smerige styraathond op vakantie in zuid europa geen tetanus prik halen?? kans daar op is toch maar kl-ein?

miko | 12-04-21 | 15:53

@miko | 12-04-21 | 15:53: Ik weet nog een medicijn voor jou omdat je nogal domme opmerkingen maakt. Een spuitje met schone lucht.. Je moet eens weten hoeveel levens gered kunnen worden als mensen wat minder dom zijn..
kom op.. niet bang zijn.. en het helpt echt hoor..

achterlijke gladiool

Epistulae_Morales | 12-04-21 | 16:36

Vergelijking rookdoden en coronadoden is nogal zwak, zelfs al vind je dat hele coronagedoe niet meer dan een overbodige bak gezeik - wat het is.

Ichneumonidae | 12-04-21 | 15:03
-weggejorist-
Rest In Privacy | 12-04-21 | 15:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland