Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

'Verboden' amateurvideo's van MI6's WO2-codebrekers te Bletchley Park anoniem gedoneerd

Even terug, naar hun finest hour.

Uit de tijd dat Duitsers nog lekker helemaal zichzelf waren, het Britse rijk nog gewoon 30% (!) van de gehele wereld besloeg en Nederland het grootste moslimrijk ter wereld was. Maar goed, MI6's Bletchley Park dus, het landgoed waar Ultra Intelligence vergaard werd en waar Gordon Welchman en Alan Turing de Duitse Enigma-code braken, nadat de Britse marine een Duitse Enigma-machine uit U-boot 559 uit trok. Omdat die locatie natuurlijk beyond top secret was, waren er geen beelden van het leven aldaar destijds. Maar "this all changed when a piece of film was anonymously donated to Bletchley Park Trust, providing an unprecedented insight into the lives of those there.

Kortom, een stukje geschiedenis dat eigenlijk niet voor ons bestemd was, en kinderen op leeftijd die hun ouders herkennen. Prachtig, wel. Om een of andere reden veel meer kleurbeelden in de onderstaande BBC-monatage dan in de bovenstaande montage van de Bletchley Park Trust zelf. Stills van álle gezichten na de breek, want wanneer krijg je de kans nu die kampioenen even in de ogen te kijken.

Champ shit only

Alan Turing breekt Enigma code de moeder - De Film

Prachtdocu over minder bekende Enigma-held Gordon Welchman

Reaguursels

Inloggen

Mooie zonnebrillen!

Rest In Privacy | 04-04-20 | 07:48

Ik heb problemen met de GS server, ze hebben het druk denk ik.
Om terug te komen op mijn “ collaterale damage” verhaal over de F16 missie in Afganistan:
We gaan 75 jaar terug Hiroshima, Nagasaki? Nee hoor gewoon dichter bij huis , Dresden Duitsland. 13/14 Februarie 1945 . In deze nacht werd Dresden plat gebombadeerd met Fosfor brand bommen. Resulterend in 25/100k doden. Strategisch gezien had dit bombardement geen enkele toegevoegde waarde.
Politiek gezien was dit een harde klapper.

Het is niets anders vandaag de dag alleen de oorlogsvoering is veranderd maar uw welzijn of welbehagen is gelijk gebleven.
Had u wat anders verwacht ? We schieten mensen naar de maan en terug maar kunnen al ons eigen volk geeneens een menswaardig gelijkwaardig bestaan leveren.

Maar mijn grootste struikelblok van het moment is toch wel geloofwaardigheid.
Maar ik geloof dat de stomme poedel al in mijn strik is gelopen.

Over enigetijd staat een kleinzoon/ dochter zijn Opa/oma weer te eren boven een mega groot velt van witte kruizen… omdat wij nooit leren.
Geschiedenis heraalt zichzelf.

Datgingniegoed | 04-04-20 | 02:05

Overigens werd er op Bletchley Park en in de omgeving ook heel veel 'ontspannen'. Een soort van vrijmibo, maar dan in het echt. De bussen die vrijdagavond de medewerkers naar uitgaansgelegenheden brachten, kwamen vaak half leeg weer terug. Zie ook www.theguardian.com/world/2016/may/27....
Verder is nog leuk om te weten dat de vader van Olivia Newton-John ook op Bletchley park heeft gewerkt.

Pianoman | 04-04-20 | 00:05

Interresant, Ik zag in de onderliggende plempsels al enige reacties over wie/ hoe / wat de daadwerkelijke held was in het oplossen van de Enigma code.

En daar sta je dan 75 jaar later met een bintang ( medaille) op je borst gespeld en elke maand sappelen of je de boodschappen of huur nog wel kan betalen. Je mag 1 keer per jaar met je bintang pronkend door Den Haag lopen waar je een luid applaus krijgt van de meestal autochtone oudere Nederlanders want voor de jeugd is deze “ vrijheid” niets meer als vanzelfsprekend en je kan ze ook niets verwijten want ze, ik ook, heb nooit wat anders meegemaakt.
De spoeling wordt dun en zeker tijdens de Corona uitbraak vallen er harde klappen onder de zwakkeren onder ons, voornamelijk de oudere mensen. Verzwakt? Nee vooral verouderd. “ the lord works in mysterious ways?”

Datgingniegoed | 03-04-20 | 23:40 | 3

Ik hoop dat je begrijpt dat we WW2 als historie fascinerend vinden, om van te leren en te begrijpen. Er was in WW2 geen één held. Vele verschillende zaken kwamen op het juiste moment samen en dat heeft ons onze vrijheid gegeven. Een vrijheid waar links Amerika&Amsterdam het liefst het alleenrecht van claimen, maar vooralsnog hebben we allemaal nog vrijheid van meningsuiting.
Mijnerzijds was het in ieder geval geen seconde de bedoeling om de prestaties van eenieder die gevochten heeft in de oorlog onder dat van een andere te waarderen.

Dubz | 03-04-20 | 23:49

@Dubz | 03-04-20 | 23:49: "Er was in WW2 geen één held." Dat klopt. Er waren er meerdere.

Usumani | 04-04-20 | 00:52

Kudt! “ drukte vroegtijdig op de reaguur button, sorry”
Maar geen nood zorg sector, als deze Covid-18 crisis achter de rug is dan mag uw allen op het Mali veld gaan staan om onder veel trommel geroffel en bombarie uw schouderklopje te ontvangen ,een oranje lintje of stukje geperst metaal legering a 3 euro 50 in ontvangst te nemen.
Het is je werk, dat klopt. Maar stond in uw contract ook dat u zonder test faciliteiten of onvoldoende “ niet doelmatige” persoonlijke veiligheids middelen ten strijden moet/ mag gaan?
U mag straks ook mee lopen in de parade want u bent ook een held en er gaan heel veel mensen voor u aplaudiseren.

75 jaar geleden werd er niet zo moelilijk gedaan over slachtoffers om maar niet te spreken over” collaterale damage”.
Waar een goed geplaatste bom van een Nederlandse F-16 in Afganistan meerdere burger slachtoffers maakte (+70) ga je je eigen afvragen over de effectiviteit van hetgeen je loop te doen. Het menselijkeschild om een explosieven fabriek is de nieuwe trend daar in.
Het is alsof ik mijn onderschatte wapenfabriek op de plaatselijke onschuldige , niets wetende burger markt neerzet. Dit is er volgens mij gebeurd. Een explosieven fabriek die onder gewaardeerd werd, boem deet BOEM!… met het nodige niets vermoedende human shield er om

Datgingniegoed | 04-04-20 | 00:54

De Enigma is niet gekraakt door Alan Turing. Dat is gebeurd door het team van Marian Rejewski, een codekraker van het Poolse leger. Dat gebeurde al eind dertiger jaren. Zij hebben de gereconstrueerde enigma in 1939 meegenomen naar Frankrijk en Engeland. Daar werkten zij verder op Bletchley park (er is sinds kort een speciale tentoonstelling over deze groep ingericht).
De versie van de Enigma die zij gekraakt hadden was die met drie coderingswielen. Daardoor kon men tijdens de slag om Engeland alle Duitse berichten ontcijferen, ook die over de aanval op Coventry. Later tijdens de oorlog nam de Kriegsmarine een verbeterde versie in gebruik die vier codewielen had. Toen was Engeland eventjes blind. Een versie van die machine is inderdaad (door de Engelsen, niet de Amerikanen) uit een U-boot gesloopt. Pas toen kwam Turing er aan te pas. Die heeft geholpen dat vierde wiel te ontcijferen. Kudos dus voor de Polen en de andere codebrekers van Bletchley. Alle andere zijn van secundair belang. Turing is pas beroemd geworden toen zijn geaardheid in de openbaarheid kwam. Maar het echte kraken is gedaan door Polen. Je kan je hoogstens afvragen wie meer levens gered heeft. Marian Rejewski of Józef Kosacki. Beiden vergeten polen. Daar kunnen ze in dat land nu nog een punt aan zuigen.

WWM | 03-04-20 | 22:49 | 9

De bijdrage van Alan Turing was wel degelijk belangrijk. Vooral vanwege het ontwikkelen van de eerste digitale computers om versleutelde berichten te helpen ontcijferen. Voor degenen die meer over dit onderwerp willen weten: lees het imposante werk 'The codebreakers' van David Kahn.

Pianoman | 03-04-20 | 23:47

Het is wel een geconcerteerde actie geweest. Turing had het werk von Rejewski en Kosacki nodig maar zij konden later ook zelfs niet verder. Turnig had de eerste computers gebruikt en op die manier ook de ontwikkling van de informatica heel veel verder gebracht had.

Het zo trouwens met de ingewikkelde poolse taal hebben te maken dat juist Polen erachter kwamen. Maar dat is meer een leuk gedachtje.

Naast de onderwaardering van de Polen (want het is toch maar een ondergeschikt oost-europees volkje voor de engelsen, niet voor niks lieten ze ze 1939 stikken) was ook de behandeling van Turing ongeloofelijk

Als dank werd hij voor z`n homosexualiteit veroordeld, chemisch gecastreerd en pledge hij zelfmoord. Pas in 2011 verkreeg hij pardon.

redanx | 04-04-20 | 11:31

@redanx | 04-04-20 | 11:31:

"(want het is toch maar een ondergeschikt oost-europees volkje voor de engelsen, niet voor niks lieten ze ze 1939 stikken)"

Wat een volslagen onzin. Op 1 september 1939 viel nazi-Duitsland Polen binnen, op 3 september verklaarde de UK naar aanleiding daarvan de oorlog aan Duitsland.

En nee, de UK kon de Duitsers niet 'eventjes' Polen uitrossen; de Duitsers hadden zich jarenlang tot de tanden bewapend, terwijl de UK zo goed als ontwapend was.

Het verdrag van München van september 1938 was feitelijk niets anders dan een poging om tijd te winnen; want de UK was totaal niet klaar voor een oorlog tegen Duitsland. Chamberlain wordt er vandaag de dag nog steeds om verguisd, maar terug uit München gaf hij wel de opdracht vaart te zetten achter de herbewapening. Het is te danken aan de vele Hurricanes en Spitfires die in die twee jaar als een gek gebouwd werden, dat de Battle of Britain gewonnen werd.

Dr_Johnson | 04-04-20 | 12:11
▼ 6 antwoorden verborgen

The Imitation Game. Schitterende film over deze episode met Benedict Cumberbatch als Alan Turing (de aartsvader van de computer) en Keira Knightley als een vrouwelijke whizzkid.

Turing werd later door de Engelse overheid vervolgd vanwege zijn homoseksualiteit, maar is dacht ik recentelijk officieel gerehabiliteerd. Tsja, niet fraai, maar ook wel weer een beetje lang geleden.

Ik las ergens dat het breken van de Enigma code WW2 naar schatting met ca 2 á 3 jaar bekort heeft.

Dr_Johnson | 03-04-20 | 22:38 | 9

@Sw.Dwaallicht | 03-04-20 | 23:05:

"dus scharen we Churchill en Roosevelt momenteel achter de ‘goeden’. Edoch, het bleven slachters."

Nou, niet ''momenteel'', volgens mij. Al vrij lang. En nee, ook de geallieerden zullen zich niet altijd om door een ringetje te halen gedragen hebben. Het bombardement van 'Bomber' Harris op Dresden zonder enige militaire noodzaak geldt tegenwoordig als oorlogsmisdaad.

Maar laten we wel wezen: de fucking Krauts en de fucking Nips (en in mindere mate de fucking Dago's) zijn begonnen; als die niet begonnen waren, zouden Churchill en Roosevelt door jou geen 'slachters' zijn genoemd.

Dr_Johnson | 03-04-20 | 23:22

@Dubz | 03-04-20 | 22:46: Drie jaar langer en de Duitsers hadden deatoombom gehad. De eerste Amerikaan op de maan, allemaal met dank aan Werner Braun.

Atlantis-95 | 03-04-20 | 23:25

Bubz, ‘Zonder de leiders die zij waren, zaten we hier nu niet’.
Zeker, Churchill was de juiste man op de juiste plek toentertijd. Echter, het was een militair strateeg en minder een politiek man. Zijn quotes en zware Engelse humor zijn nu nog de moeite waard.

Dr_Johnson, ‘Zij, de Krauts (nazi’s), Nips (Japanners) en Dago’s (Italianen) zijn begonnen’. Ze zijn ook fout naar de huidige maatstaven. Echter, vertel mij het verschil tussen het massaal vernietigen van burgers en het massaal vernietigen van burgers? De een krijgt Neurenberg en de ander krijgt een standbeeld, zo blijkt. U hangt de massa slachters met standbeeld aan blijkbaar. Bijkomend laat ik mij niet dwingen de zaken te bezien zoals ze zijn: gemechaniseerde massa slachting van burgers. Hier janken en pushen heeft geen zin, ik verander niet van visie.

Atlantis-95, klopt zeker, het was ook een race tegen de klok en de mensheid is door het oog v.d. naald gekropen toentertijd. Mogelijk kunnen we er na aan werken al die zooi de wereld uit te helpen, dus van landmijnen t/m atoombommen. We zijn er wel klaar mee dacht ik, het eindeloos moorden.

Sw.Dwaallicht | 04-04-20 | 12:54
▼ 6 antwoorden verborgen

Nu even heel esoterisch, kan iemand het volgende duiden: “Wo ist Prien?”

eerstneukendanpraten | 03-04-20 | 22:37 | 3

Prien am Chiemsee is een dorp in Beieren, Zuid-Duitsland. Dat heeft weinig met esoterie van doen. Er is meer interesse in Esoterik in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, vanwaar de vraag?

Frau Merkel | 03-04-20 | 23:09

Gunther Prien ? Commandant van de U-47.

ja,diedus! | 03-04-20 | 23:37

Met mn doodzieke vader door Rotterdam lopen. We zijn onderweg naar een Sleepboot van Smit. Mn vader zat als ventje op de kade, en is dol op sleepboten.

Smit wilde meewerken.

Hij laat me dichtbij de oude haven zien, waar hij liep. Waar de Duitse broodfabriek stond. Waar hij rende voor zn leven na het jatten van een brood.

De kogelregen die hem miste. De kogelgaten zitten er nog.

Alles is echt.

Denkhetnjet | 03-04-20 | 22:36 | 2

Mooi verhaal.

Je laatste zin is sterk. Die ga ik gebruiken.

Knufter | 03-04-20 | 22:38

Zeker een mooi verhaal .. Ik ga daar zeker eens kijken.

Rest In Privacy | 03-04-20 | 23:41

Oh de paralellen. Wetenschap. Corona wordt ook gekraakt.

RickTheDick | 03-04-20 | 22:35

Romantiseren van de 2e Wereldoorlog. Heerlijk. Komen er nog meer pre-Corona artikelen ? Uitpluizen van de slag om Arnhem ?

van Oeffelen | 03-04-20 | 22:31 | 1

Dank je voor de tip.

Oprisp | 03-04-20 | 22:56

De navajo indianen braken de code. misschien onder leiding van deze mensen... maar toch even gezegd.

Carnage_pinata | 03-04-20 | 22:30 | 10

Onwaar, de Navajo indianen werden ingezet om berichten van en naar het front te coderen en te decoderen. De inheemse taal van deze Native-Americans was nagenoeg onkraakbaar. Overigens maakte enkel de USA van deze methode gebruik.

Terugkerend naar de Enigma, dit was ’n mechanisch wiskundig concept van Duitse makelij, in die tijd nagenoeg perfect en onkraakbaar. Daar de Engelsen een zo’n Enigma machine - per fucking toeval - in bezit kregen konden ze er mee aan de slag. Het probleem lag in het gegeven dat de Enigma met twee identieke sleutels werkte welke per berichtensessie gewijzigd werd. Wiskundige Alan Turing bleek uiteindelijk de code te kunnen kraken waarna de jacht op U-boten succesvol kon aanvangen, hierna kreeg Engeland meer overwicht in de strijd.

De fout welke de Duitsers maakten was dat ze de Enigma bleven gebruiken, dus niet inzagen dat de berichten en instructies inmiddels ontcijfert werden door M16. Daarom is het altijd aan te bevelen na een aantal sessies een ‘fake bericht’ uit te zenden, indien hier op gereageerd wordt dan weet men dat er ’n lek is… Overigens heeft men van dit hele verhaal niets geleerd, tegenwoordig werkt men met uitheemse tolken welke structureel ‘lekken’. De mensheid wordt dus dommer, zo blijk.

Sw.Dwaallicht | 03-04-20 | 22:51
▼ 7 antwoorden verborgen

Ennnn.. wat voegt dat qua oplossend vermogen toe aan deze nieuwe wereldcrisis ?

suscrofa | 03-04-20 | 22:29 | 2

Sjeu

Knufter | 03-04-20 | 22:39

Ik kijk al uit naar de film waarin we zien hoe in 2024 eindelijk de geheime code in het coronavirus werd gekraakt waardoor de coronaoorlog kon worden beëindigd. Benieuwd naar dat ene sleutelwoord. Een naam misschien? Een afkorting?

piloot47 | 03-04-20 | 22:28 | 2

EUSSR?

paost712 | 03-04-20 | 22:42

Iets engels op z'n chinees; "fakjoe lik maj poesie moddefokkuh"

suscrofa | 03-04-20 | 22:43

Jonny Tickle is een Engelse vlogger in Moskou. Hij heeft onlangs een korte video gemaakt van beroemde Britten die spioneerden voor Rusland. Ze liggen op het spionnenkerkhof Donskoy vlakbij het Kremlin www.youtube.com/watch?v=HGBYYjfI29U&a...

Eeuwig..Op..Vakantie | 03-04-20 | 22:25 | 6

@Gajus | 03-04-20 | 22:45: Richard Sorge. Duitse vader, Russische moeder, communist, pacifist en in dienst van Stalin die de Jappen als vijand in de rug had.
Hij gaf operatie Barbarossa door en de aanval op Pearl Harbor. Belangrijke man geweest voor een onbenul als Stalin. Opgehangen door de Jappen en pas in 1964 gerehabiliteerd door de Russen.

Oprisp | 03-04-20 | 23:15

@Oprisp | 03-04-20 | 23:15:
Er staat tegenwoordig een gedenkbeeld van hem in Moskou. Niet ver van metrostation Sorge.

Gajus | 04-04-20 | 13:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar hoe zit het nu met de werkdruk van het zorgpersoneel? Minder minder minder?

Is dit nog nieuws? | 03-04-20 | 22:21 | 2

Een paar zijn druk op de ic. De rest heeft niks te doen.

Er maken weinig mensen gebruik van de gezondheidszorg uit vrees besmet te raken door die virale functies.

Polarisator | 03-04-20 | 22:31

@Polarisator | 03-04-20 | 22:31:
Klopt, mijn buurvrouw moest maanden wachten op een hartonderzoek en kreeg ineens van de week een oproep.
Tsja die zegt, wat dachten jullie zelf, ik kom niet eens in de buurt van het ziekenhuis.

Berbaar | 03-04-20 | 22:39

Dit filmpje gaat niet over Bletchley Park, maar over Whaddon.
Daar zat MI6 gebruik te maken van de info uit Bletchley Park.
De eerste enigma kwam niet van een onderzeeboot maar van de Poolse geheime dienst die er ééntje buitgemaakt hadden.
Moet ik doorgaan?

De Droit | 03-04-20 | 22:20 | 5

Vertel! Vertel! (Bert Visscher modus uit)

piloot47 | 03-04-20 | 22:33

Graag

MathiasRots | 03-04-20 | 22:43

I suffer what I must

Spartacus | 03-04-20 | 22:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Stel je voor hè....
Dat we toen niet onze focus hadden op Suriname maar op die zandbak......

Is dit nog nieuws? | 03-04-20 | 22:03

Jaja, wat een helden. Achter de linies, in 'the rear with the gear" genieten van het leven en de vrouwtjes even decoderen.
Terwijl John de luitenant van 21 jaar Fritz de kop in slaat met zijn pioneerschep.
Dielui zijn geen helden en zeker geen spionnen, maar wel erg waardevolle salon-officieren.

Spoednick | 03-04-20 | 21:55 | 7

Het romantiseren van spionage en tegelijkertijd de afkeer van zoiets als de sleepnet wetgeving vergt wat hersengymnastiek. Maar hier op GS is zoiets doodgewoon.

MogeWijEveOvergeve | 03-04-20 | 22:16

@MogeWijEveOvergeve | 03-04-20 | 22:16: De enigma in die tijd was niks sleepnet, of romatiseren. pure codetaal. de Navaho's indianen? waren de link. hun taal was de link aan het ontcijferen van.

Carnage_pinata | 03-04-20 | 22:26

@Carnage_pinata | 03-04-20 | 22:26:
Je vertelt vast iets heel interessants, maar kun je je verhaal nog een keertje opschrijven als je een beetje tot rust bent gekomen?

piloot47 | 03-04-20 | 22:31
▼ 4 antwoorden verborgen

Jullie trekken wel even een lade open. Kijkvoer. En godsklere, wat haat ik mensen die in een netflix-psychose verkeren.

horsteknots | 03-04-20 | 21:55 | 3

Ware helden, en we zijn nu ook in oorlog. onzichtbaar maar toch.

Carnage_pinata | 03-04-20 | 22:11

netflixpsychose. treffend..

de visser | 03-04-20 | 22:23

Nederland het grootste moslim land ter wereld? Dat waren we toen Nederlandsch Indië nog bij Nederland hoorde ja, daarna hadden we even rust.

thepinkpainter | 03-04-20 | 21:52 | 1

Toen had Indonesië slechts ca. 65 miljoen inwoners en niet de 270 miljoen van vandaag. Bovendien was zeker niet iedereen moslim nog was het een moslimland.

Oeleflaffel | 03-04-20 | 22:26

Aangzien er veel oudjes doodgaan komt er waarschijnlijk veel WW2 spul naar boven drijven vanaf de zolders.

Sommige spullen reuze interessant andere totaal onverwacht van je lieve (overgroot)opa-tje zoals een bepaalde vlag en een 1e druk van een bepaald boek of heel veel kwitanties van fl. 7,50 enz.

sjef-van-iekel | 03-04-20 | 21:51 | 5

hahaha

Spartacus | 03-04-20 | 21:59

Heb hier tijdens verbouwing nog oude, karton-achtige batterijen gevonden in nis achter spiegel.
Spannend!

Polarisator | 03-04-20 | 22:07

Wij vonden na het overlijden van m'n opa compleet gezin op z'n zolder. Zaten er al vanaf 1942 en betaalden wekelijks een tientje. Hij heeft ze nooit verteld dat de oorlog voorbij was.

AntonJansen | 03-04-20 | 22:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Later is dat nog een nagespeeld met Keira Knightley en Benedickt Cucumberbatch.
Goeie film trouwen

Osdorpertje | 03-04-20 | 21:50 | 1

yep.

horsteknots | 03-04-20 | 21:57

Heeft Data Hari al gereaguurd?

Ruimedenker | 03-04-20 | 21:47 | 1

Ooooooooh die.. R.R.

suscrofa | 03-04-20 | 21:59

Te gek Spartacus, ik pak de Gordon docu even mee nu.

de Voorzittert | 03-04-20 | 21:45 | 1

Mooi om te horen g!

Spartacus | 03-04-20 | 22:00

Okay, dit filmpje heeft een paar gezichten, dat is aardig, maar niet heel spannend. Het doorslaggevende belang van Bletchley park voor WO2 kan echter niet vaak genoeg benadrukt worden. Dank voor deze post GS.
.
Dit is een favoriet stukje film waarin ze de "lucky break" tonen waardoor ze Enigma echt kunnen kraken: www.youtube.com/watch?v=mwFWMM9APLs
.
NB: Het is technisch niet helemaal correct. Dat ze naar bekende woorden moesten zoeken was natuurlijk al lang bekend, dat weet iedere cryptograaf. (known plaintext).
.
Maar de slordige manier waarop 1 (EEn) radio operator met de crypto instructies omging gaf de enigma hack machine net genoeg kracht om de code te kraken.
Dat bier knoeien is btw een historisch feit :-).

hotmint | 03-04-20 | 21:43 | 1

Zijn ze wel gestraft voor dat bier knoeien? Toch wel een misdaad tegen de menselijkheid.

Kluukluuk | 03-04-20 | 21:49

Beste GS, kunnen jullie ff die foto van mijn opa verwijderen, bitte?

Kluukluuk | 03-04-20 | 21:43

Alan Turing, schoolvoorbeeld van hoe dankbaar overheden zijn. Het is bijna niet overdreven om te zeggen dat hij met zijn bijdrage Engeland gered heeft, de oorlog zou op z'n minst veel langer geduurd hebben en veel meer slachtoffers geëist hebben. Het is een publiek geheim dat hij door MI6 vermoord is, ze vonden hem chantabel als homoseksueel.

CeesCloosd | 03-04-20 | 21:43 | 3

Ik had hem 'diep' achter de Duitse linies gezet. Maar wie ben ik?

Kluukluuk | 03-04-20 | 21:44

Hij had een verhouding met luitenant Grüber.

Ruimedenker | 03-04-20 | 21:49

Alan Turing had serieuze psychische problemen. Dat werd als een veiligheidsrisico gezien.

MI6 heeft meer mensen vermoord, die onbekend zijn (gebleven). Alan Turing, die een zeer intelligente man en een zeldzaam talent was, is niet langer onbekend. Niet om zijn talenten maar om als icoon van de LBGTQ.. gemeenschap te dienen.

Arachne | 03-04-20 | 21:59

@Oprisp | 03-04-20 | 22:22: Polen ook. Ongetwijfeld waren er meerderen. Maar dat hang je niet aan de grote klok.

gebruikesrnaam | 03-04-20 | 22:33

@gebruikesrnaam | 03-04-20 | Bij de Kwantum hebben ze binnenkort
een computer in het schap liggen, daar kun je zelfs de bankrekening van God mee kraken.

Oprisp | 03-04-20 | 22:45
▼ 3 antwoorden verborgen

Zo komt dat Srebrenica filmpje ook over 50 jaar boven water.

Trumme | 03-04-20 | 21:41 | 3

Dat ligt eraan wat er op dat filmpje staat.
Als het "het verhaal" niet ondersteund of zelfs tegenspreekt, dan komt er helemaal niets boven water. Of er wordt iets "geproduceerd".

Arachne | 03-04-20 | 21:51

Hoe zit het eigenlijk met die stadhoudersbrief van prins Bernhard? Is die al een keer boven water gekomen? Of ligt die ook nog steeds in de kluis?

VanBukkem | 03-04-20 | 22:02

Trumme | 03-04-20 | 21:41 Het stilzwijgen van de maker van het filmpje is iig beloond met (te ?) hoge functie bij de nationale politie.

AntonJansen | 03-04-20 | 22:18

The Thin Red Line - The hut [HD]

Robert Haynes | 03-04-20 | 21:39

Ik heb niets met oorlog en dus al helemaal niets met spionnen die alles en iedereen om zich heen belazeren. Wat heb je dan een kudtleven zeg...

Roadsurfer | 03-04-20 | 21:36 | 8

Snowflake

Robert Haynes | 03-04-20 | 21:59

@Nascardude | 03-04-20 | 21:49:
Lagaan, labratjes zijn een soort van amanuensis (technisch onderwijsassistent tegenwoordig).
Uitvoerende types die gestuurd worden door mensen die er voor geleerd hebben.
In opdracht een testje hier, een testje daar.
Meer is het niet en dat frustreert sommigen schijnbaar of ze menen dat ze ook medicus zijn.
Humor om (uit) te lachen.

Berbaar | 03-04-20 | 22:23
▼ 5 antwoorden verborgen

Afgehaakt bij Gordon...

RickyLaRue | 03-04-20 | 21:35 | 3

En? Samen een mooi trui gemaakt?

Ruimedenker | 03-04-20 | 21:45

Bruin met witte accenten.

RickyLaRue | 03-04-20 | 21:47

Fantastische beelden en inzichten weer, dank.

smdyasc | 03-04-20 | 21:34

Heeft prins Bernard echt al die vrouwen gedaan ?

AntonJansen | 03-04-20 | 21:34

Waardeloze spionnen uiteraard dat ze zich zo lieten filmen.
Als dit filmpje in handen van de Duitsers was gekomen waren de rapen gaar geweest.

keestelpro | 03-04-20 | 21:30 | 5

Als is geen geschiedenis. Churchill het Britse volk waren stoïcijns en daar hebben we veel aan te danken.

Rest In Privacy | 03-04-20 | 21:43
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen