Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Apotheker: 'Preferentiebeleid zorgverzekeraars is verwarrend en gevaarlijk voor oude mensen'

Zorgen in onze mailbox. Een medewerker van een apotheek spreekt zich uit tegen het preferentiebeleid, en maakt zich zorgen over de steeds wisselende namen, vormen en verkrijgbaarheid van medicijnen.

Hoi GeenStijl,

Ik wil iets vertellen over het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars (wiki - red.). Ik werk in een apotheek en heb er dus elke dag sinds een aantal jaren mee te maken. Gisteren een telefoontje van een klant, die ineens slaaptabletten in plaats van slaapcapsules had gekregen. Zelfde werkzame stof, zelfde sterkte, dus wat ons betreft geen probleem. En door zijn zorgverzekeraar zijn nu alleen de tabletten, preferent en de capsules niet meer. Dus wij leveren braaf de tabletten ipv de capsules, want we moeten wel.

Maar dan belt de klant ons helemaal in paniek, heeft geen vertrouwen in die tabletten! En dan kijk ik als werkneemster naar de prijzen van de capsules en de tabletten en, die verschillen zo weinig dat ik me af ga vragen waarom zijn zorgverzekeraar de tabletten als preferent aanmerkt, geen idee want bijna gelijke prijzen.

Ik heb zoveel jaren met veel plezier in apotheken gewerkt maar sinds dit preferentiebeleid Is mijn werkplezier gekelderd, elke keer mensen uitleggen waarom het deze keer weer een ander en onbekend doosje is. Een andere fabrikant (paar centen goedkoper), en wij worden als apotheek verplicht om medicijnen van die fabrikant te leveren.

Als gele pillen ineens blauwe capsules worden
Ik begrijp onze klant heel goed en vraag me af of de zorgverzekeraars de consequenties van hun voorkeursbeleid goed genoeg beseffen. Deze man begreep het helemaal niet en had geen vertrouwen in tabletten ipv de capsules die hij altijd kreeg. Maak heel vaak mee dat verandering van vergoedingen door verzekeraars mensen helemaal overstuur maakt. 

Dat om de haverklap en regelmatig veranderen van preferente geneesmiddelen is zo schadelijk en maakt (vooral bij oudere mensen) dat er medicatie-fouten plaats zouden kunnen vinden. Als je eerst gele pilletjes slikte en hetzelfde middel ineens in blauwe capsules zit, terwijl je ook voor andere kwaaltjes medicijnen gebruikt, is een vergissing gauw gemaakt.


Slecht leverbaar als het niet rendabel is?
Daarnaast een ander fenomeen, afgelopen jaren en nu nog steeds, hebben we om de haverklap leveringsproblemen. Medicijnen zijn niet leverbaar, noem maar wat: Fucithalmic voor ooginfecties, Furabid voor blaasinfecties, de meest gebruikte anticonceptiepil In Nederland, Wellbutrin (een antidepressivum), etc, etc. Door alle onderhandelingen  door de verzekeraars, is de Nederlandse markt totaal niet Interessant meer voor de farmaceutische industrie. Het brengt nauwelijks meer iets op in Nederland.

Nog zo’n voorbeeld, disulfiram, verkrijgbaar onder de merknamen Refusal en Antabus: een middel  dat ineens in Nederland niet meer leverbaar was. Hoezo dan? En ook voor dit medicijn blijkt dat je het via de internationale apotheek gewoon kunt bestellen / importeren. Het wordt dus gewoon geproduceerd, maar was in ons land tijdenlang niet leverbaar. Onze apotheek importeert best vaak medicijnen uit het buitenland en daardoor kunnen we mensen nog best vaak helpen, maar dit is geen gezonde situatie. Wat mij betreft gaat dit preferentiebeleid op de schop zodat we weer normaal kunnen werken en mensen goed kunnen helpen.

Groetjes, Barbara"

(NAW bij redactie bekend)

Reaguursels

Inloggen

Misschien zouden medicijnen niet moeten onderdrukken maar gewoon genezen.

LinkeToni | 07-09-19 | 16:03

Heel herkenbaar. En dan ook nog beweren dat de pillen dezelfde werking hebben. Mijn ervaring is anders.

TheLordHimself | 07-09-19 | 11:34

Jamaar, ouderen zijn nu toch overbodig? Iedereen boven de 50 moet toch dood? Pia Dijkstra gaat het straks allemaal regelen met haar 'stuur oma de oven in' wet. Nog even en de reclame schalt uit de radio: 'ik wil van mijn oma af punt nl'.
Eerst de generatie die nog opkijkt naar autoriteiten even platlullen met 'u bent een last voor de samenleving en het milieu, beseft u dat' praatje, dan naar Zweeds voorbeeld de oudjes doordraaien tot kroketten, Jan Dijkgraaf schreef het al.
Vervolgens wordt de lat steeds lager gelegd, dan is het '75', dan '70', en ondertussen schuift de pensioenleeftijd ook op, van 68 naar 70, en u voelt hem al aankomen. U ben eindelijk pensioengerechtigd geworden, maar u krijgt eerst een gesprek met een 'Pia', en die gaat dan voor u uitrekenen hoeveel u de samenleving al heeft gekost, en wat doorleven de samenleving gaat kosten. Dan mag u beslissen, nog wel, succes. Maar dan... dan zal de situatie hier zo nijpend zijn door woningnood en import van kanslozen over een periode van 20 jaar, dat het niet meer vrijwillig 'kan'. U zult dan gewoon moeten plaatsmaken voor de 'jongeren'.
Nederland gaat richting 'Soylent Green', de doodscultus is al ingezet. We maken al jaren baby's af, noemen dat keuzevrijheid. Zaniken vervolgens over dat we zo weinig baby's hebben en gebruiken dat als smoes om 's werelds klaplopers en criminelen binnen te halen. U.moet.kapot. Heeft u dat nog niet door? Stem gerust weer op het lachebekje van de VVD en leg een stuk quinoa op de niet aangestoken bbq onder het genot van een glas sojamelk.

Datsun_Cherry | 07-09-19 | 10:57

Ik word idd gek van dat beleid. Pillen die vroeger Selokeen heetten, luisteren nu naar de naam metoprololsuccinaat/hydrochloorthiazide. Zelfde product in een groter doosje.

quigg | 07-09-19 | 09:22

Blij dat het eens aangekaart wordt en deze Barbara omschrijft wat mij betreft nog niet eens volledig de gevolgen.

Zoonlief Hood kreeg drie jaar en een paar dagen geleden zomaar vanuit het niets een hele nare en zeldzame vorm van epilepsie. Kreeg daar goede medicatie voor. In het begin mega veel bijwerkingen, te afschuwelijk om hier te delen, maar de aanvallen stopten na een poosje en dat was het belangrijkst. Inwerkingstermijn: ruim 3 maanden.

Nu sinds ongeveer een jaar is het continue drama om die pillen te kunnen krijgen. Elke nieuwe ronde word ik er weer wat grijzer van, want wat als ze ze niet kunnen leveren?? Er is 1 alternatief voor deze medicatie: een middel met dezelfde werkzame stof, maar de pillen hebben een andere samenstelling die de werking van de pillen dusdanig kan beïnvloeden dat het niet verantwoord is om -al dan niet tijdelijk- over te stappen, omdat ie dan ineens vanuit het niets weer aanvallen kan krijgen (om nog maar niet te spreken over de nieuwe bijwerkingen). Aanvallen waarbij je kind vanuit het niets als dood neervalt, geen waarschuwing vooraf. Met een paar seconden is hij er weer, maar je zult maar net bovenaan de trap staan, op de fiets zitten, in het zwembad liggen, ondersteboven aan een klimrek hangen.. Zie je het al voor je? Ik wel.

Nieuwe pillen betekent 3 maanden lang handje vasthouden, de hele dag. Niet naar school, samen naar de wc, de douche, geen seconde rust of privacy voor zowel zoonlief als mama. Ik heb dat 3 jaar terug ruim 4 maanden aaneengesloten moeten doen en dat was een hel (icm de bijwerkingen). Dus elke nieuwe pillenronde opnieuw de stress of het wel weer gaat lukken. Spelen met doseringen en gewichten (2x 150 mg ipv 1x 300 mg) om het maar te redden tot er een nieuwe levering mogelijk is. Gelukkig vindt de neuroloog ook dat we niet over mogen stappen, maar wat als het straks ècht een keer niet leverbaar is? Het is nu al elke keer weer kantje boord.

En als je je dan bedenkt dat al die klote verzekeraars, waar we ons al helemaal scheel aan betalen, de schuldigen zijn voor dit klimaat.. Ze hebben inderdaad werkelijk geen FLAUW BENUL wat ze aanrichten.

Robin Hood | 07-09-19 | 06:34 | 1

Schrijnend... Veel sterkte hoor. Hoop dat lang niet nodig moet zijn.
Maar de zorgverzekeraars die geven er geen klote om. Dat zijn commerciele berekende bedrijven die via excelsheet maximale efficientie calculeren. Welzijn of welbevinden en een beleid hanteren dat beste is voor de mensen kun je op je buik schrijven. Draait allemaal om geld geld geld. Dat is onze wereld....

iustus | 07-09-19 | 10:27

"Jazeker! De apotheker!"

kweethetooknietbeter | 07-09-19 | 03:18

Bij die club waar elk menz er een is krijg je zwart op wit dat gezondheidsklachten als reactie op preferente medicatie heel vervelend zijn en als je er ziek van wordt is het heel naar maar er miet bezuinigd worden. Als je van de nieuwe statines niet kunt lopen en niet meer fietsen dan is dat heel akelig maar voor 1 euro per maand aan bezuinigingen is wel een kwestie van ieder menz is er een, dat snapt u toch wel? Enfin, zal ik zelf die ene euro Pm dan bijbetalen? Oh, nee, elk-menz, dat mag niet, met wat doorzetten raakt u vanzelf gewend aan niet meer lopen en fietsen en aan pijn. Nog 2 maanden, dan kunnen we eens kijken hoeveel menzzen die zo meetellen ook zelf zijn gaan plussen en minnen en de bijzondere ‘veel plezier met uw ellende’ houding van de menzzen club achter zich laten. Voor gvd een paar euro bezuinigingen kun je er wel gratis doodvallen, dat dan weer wel.

eastender | 07-09-19 | 00:21 | 3

Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet over @moi maar over iemand onder het zorgmanteltje.

eastender | 07-09-19 | 00:26

@eastender | 07-09-19 | 00:26:
Statines: probeert eens een andere. En anders gewoon een lagere sterkte nemen: fire and forget. Laat die bizarre lage streefwaarde maar gewoon los.

Gravin v Kippenbouth | 07-09-19 | 01:01

komt nog bij dat de meeste medicijnen, waaronder statines en betablokkers, zelf betaald moeten worden middels het eigen risico.Soms maakt de minister en BIG PHARMA goede sier door extreem veel te dure medicijnen in de basis verzekering te duwen en iedereen is weer blij.Plus dat je je scheel betaald voor de service / overhandigings kosten voor de apotheker.Soms is dit nog meer dan de medicijnen zelf.Dus, waar zit de winst?

Ben5570 | 07-09-19 | 09:02

De apotheker kan er niets aan doen, die moet gewoon leveren wat de verzekeraar zegt (ONVZ en DSW uitgezonderd).

Patiënten weigeren de nieuwe pil omdat ze die niet vertrouwen, of slikken zowel de oude als nieuwe tegelijk. Dat is niet uiteraard niet gezond. Ze krijgen bijwerkingen die ze eerst niet hadden. Kan aan de iets andere manier van maken liggen, net andere vulstoffen bijvoorbeeld, maar het kan ook prima zijn omdat ze de nieuwe pil gewoon niet vertrouwen. Maar dankzij het placebo/nocebo effect zijn het wel échte bijwerkingen waarvoor de patiënt weer langs de dokter gaat. Moet de verzekeraar natuurlijk ook betalen, maar dat is waarschijnlijk een andere afdeling. De dokter kan opschrijven dat het "medische noodzaak" is om de échte pil voor te schrijven, en de apotheker krijgt een boete als dat te vaak gebeurt. Helpt ook niet voor de sfeer.

Elke dag ruzie in de apotheek, en niet op gedempte toon maar inclusief spugen naar de assistente. Posters in de apotheek met het verzoek een beetje normaal te doen tegen het personeel. Ik ken dat niet van de supermarkt.

Na flinke besparingen in het verleden, toegegeven, gaat het nu écht alleen nog maar over centen per dag.

Arjan | 06-09-19 | 22:17 | 4

Al dat gelul over hulpstoffen en manier van maken. Het zit gewoon voor 99,9% tussen de oren. Vertrouwen. Als patiënten de middelen in een Baxter krijgen, dus in een plastic zakje in plaats van in een doosje verdwijnen die problemen als sneeuw voor d zon.
Ik sprak ooit iemand van Merck. Die doen in "branded generics". Ze haalden de Diane pil uit de fabriek van Bayer en deden die in een eigen doosje. Alleen mag er dan geen Diane op staan, maar staat er cyproteron/​ethinylestradiol op. Kregen vrouwen ineens onttrekkingsbloedingen die ze met de Diane in het andere doosje niet hadden. Honderd procent identieke pil.

Tapu | 07-09-19 | 00:32

@Tapu | 07-09-19 | 00:32: Hoe je het wend of keert, of het nou geestelijk / ingebeeld of lichamelijk is, het is er wel.DUSSSSS....

Ben5570 | 07-09-19 | 09:07

@Tapu | 07-09-19 | 00:32: Grotendeels waar maar niet helemaal. Van O.a. anti-epileptica, schildklierhormonen en een aantal retardpreparaten moet je gewoon afblijven (uitgezonderd brandend generic).

Gravin v Kippenbouth | 07-09-19 | 10:42
▼ 1 antwoord verborgen

Voor het preferentiebeleid kreeg is steeds andere pillen van de apotheek. De apotheker en zijn assistenten hadden geen enkele moeite om uit te leggen dat er dezelfde werkzame stof in zat en dat het dus niet uitmaakte welk medicijn ik slikte. Let op dit was voor het preferentiebeleid!

Waarom kreeg is steeds andere medicijnen? Dat was simpele winst maximalisatie voor de apotheker, die een grotere marge had op de pillen van de ene fabrikant boven de andere.

Nu met het preferentiebeleid hebben de apothekers plotseling moeite om uit te leggen waarom een patiënt een ander medicijn krijgt met dezelfde werkzame stof .

Ik vind de apothekers zeer hypocriet over het preferentiebeleid.

p3xxx | 06-09-19 | 21:40 | 5

Dit soort zaken gaat mi altijd in overleg, dus ja, deels wel waar denk ik.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:09

@Ben5570 | 07-09-19 | 09:09: Net zo goed dat er contracten tussen verzekeraars en ziekenhuizen worden gesloten, gebeurd dit ook met huisartsen en apohtekers.En ik ben er van overtuigd dat deze contracten niet altijd in het belang van (alle) patienten zijn.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:11

@Gulliver | 06-09-19 | 23:50:
Ik weet inhoudelijk heel erg goed waar ik het over heb. Maar jij duidelijk niet. Verdiep je eerst maar eens een beetje in deze materie.

Gravin v Kippenbouth | 07-09-19 | 12:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Barbara heeft voor een heel groot deel gelijk. Een kleine correctie: slaapmiddelen worden helemaal niet vergoed. Het maakt in dit geval dus geen ene moer uit, mevrouw X moet sowieso betalen en kan gewoon de capsules laten bestellen bij haar apotheek (mits deze leverbaar zijn). Verder heb ik te doen met het apothekerspersoneel. Met name de assistentes krijgen een hoop shit over zich heen aan de balie. De dames geven uitleg over zaken waarvoor zij eigenlijk helemaal geen uitleg zouden moeten geven maar de verzekeringsmaatschappijen staan hun clientèle amper of niet te woord. Verder vraag ik mij af waarom de KNMP er zo'n lakse houding op na houdt en eens niet wat actiever deze wantoestanden aan de kaak stelt. Apothekers en assistenten worden opgescheept met veelal onzinnige protocollen en formuliertjes waar geen hond wat aan heeft en de cliënt al helemaal niet.
En over het nocebo effect van geneesmiddelen is al genoeg geschreven, Huisartsen moeten daar eens wat actiever meer mee aan de slag gaan en zich eens wat minder door patiënten laten verleiden tot het het afgeven van een "medische noodzaak" voor specialitées en of andere generieke preparaten.

Gravin v Kippenbouth | 06-09-19 | 21:00 | 3

Dat slaappillen niet vergoed worden, maakt het alleen maar erger.
Want de zorgverzekeraar bepaald dus blijkbaar welke pillen jij mag slikken van ze, terwijl je ze zelf geheel moet betalen.

Ik slik oxazepam (geen slaapmiddel, maar vergelijkbaar). Als ik een voor een maand(30) meekrijg, betaal ik 9 euro, als ik voor 3 maanden(90stuks) meekrijg, betaal ik 11 euro. Ergens wordt er toch iets vergoed op dit soort medicatie.

Andiamo | 06-09-19 | 21:53

@Andiamo | 06-09-19 | 21:53:
Nee, dat heeft voornamelijk te maken met de afleverkosten. Oxazepam op zich kost geen drol. Uw apotheek kan hier niets aan veranderen, zij hebben dit beleid uit te voeren.

Gravin v Kippenbouth | 06-09-19 | 23:00

@Gravin v Kippenbouth | 06-09-19 | 23:00: DAt bedoel ik:voor 1 euro oxazepam betaal je 9 euro.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:15

in nieuws groepen worden mensen gek gemaakt over vermeende bijwerkingen van pillen van andere fabrikanten.

toko senang1 | 06-09-19 | 20:21 | 1

Fabrikanten veranderen soms om onduidelijke reden ook het recept. Lenzenvloeistof waar je ogen van gaan irriteren. Deodorant waar een irriterende stof in zit zodat het zogenaamd 48 uur mee gaat. Ik sta iedere dag onder de douche maar dat is meer drogisterij spul.

voldemort | 06-09-19 | 21:58

Als tabletten net zo goed werken als capsules en goedkoper zijn, ben ik gvd blij dat de zorgverzekeraar ingrijpt. Of Mientje ze wel of niet vertrouwt is niet iets waar ik voor op wil draaien.

hustler01 | 06-09-19 | 19:03 | 1

ALs je goed opgelet hebt weet je dat JIJ hier niet voor opdraait, totdat je ze zelf nodig bent.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:16

Conclusie: er zijn fijne en verhelderende en steekhoudende reacties, ook zijn er vervelende en onjuiste reacties op het verhaal van Barbara. Zoals u inmiddels heeft begrepen, neem ik haar verhaal wél serieus.
Wat men hier schrijft om stoom af te blazen is voor mij volkomen duidelijk, ieder mens moet tenslotte afreageren dat is logisch en een menselijke oer eigenschap. Mijn bevinding is dat de reacties in dit forum slechts een nanodeeltje uitmaakt van de werkelijkheid, er leven meer dan 17 miljoen mensen in Nederland, dat bedoel ik maar. Dus mensen reageer lekker zoals je je voelt, zolang je er zelf niet mee te maken hebt is het een stuk makkelijker. Als het onderwerp jou niet treft mag je Goddank in dit land roepen of roeptoeteren wat maar voor je kiezen komt. de groetjes allemaal.

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 18:25 | 3

De pharma verdienen genoeg in NL; ze zitten wsl alleen een beetje te etteren omdat er hier en daar wat wordt tegengestribbeld.

Radar/kassa e.d. zijn wel wat onderzoeken geweest.

Allemaal geheime prijsafspraken, ene land betaalt zoveel minder, andere (nationaal ook) ziekenhuis betaalt veel meer.

Dat de (vaak hoge) marges wat kleiner worden voor de apotheker, betekent niet dat de industrie kapodt onderhandeld is ofzo. Echt niet.

Kleine_Deugniet | 06-09-19 | 20:04

Apothekers hebben jarenlang door slimme handel verschrikkelijk veel geld verdiend. En ja, nu moeten ze op de kleintjes letten...

Rest In Privacy | 06-09-19 | 17:29 | 5

@hustler01 | 06-09-19 | 19:05: Vergeet ook niet dat ze ook nog een vast bedrag van rond de 7 euro per receptregel krijgen. Mijn medicijnen kosten zelf iets onder en net iets boven een euro echter kan ik iedere keer meer dan 24/25 euro betalen alleen door die kosten per receptregel! Wil ook wel een snoepwinkel waar ik voor elk verkocht snoepje standaard 7 euro krijg :)

Keumus | 06-09-19 | 19:31

oké, jullie hebben een punt, maar gebeurt dit niet in elke handel. ik denk van wel.

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 20:32

@Keumus | 06-09-19 | 19:31: en dan krijg je je bestelling in je handen geduwd waarvoor je net 9 euro per doos moest neertellen en vragen ze een dubbeltje voor een tasje. Milieu, mogen we niet meer van de EU; maar voor 10 cent zijn hun milieu- en EU bezwaren verdwenen. Het is een centenwinkel, simpel. Schipper heeft ze goed verwend.

eastender | 07-09-19 | 00:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Het huidige model van apotheken is duidelijk aan vervanging toe. Uiterst inefficient als verstrekker van voorgeschreven medicijnen. Veel personeel dat met van alles bezig is behalve de klanten. Van de 6 medewerkers die er aan het werk zijn helpt er 1 de klanten, de rest doet allerlei andere zaken. Die ene medewerker die de klanten helpt neemt graag uitgebreid de tijd om weer een potje cosmetica of andere rommel te verkopen, want daar zijn de marges hoog op. Voor klanten die gewoon medicijnen komen halen geldt dat een kwartier tot een half uur wachten niet ongebruikelijk is. Het maandelijkse herhaalrecept is desondanks nooit op voorraad “ komt u morgen maar terug “. Het pakken van 1 simpel doosje pillen gaat over 4 of 5 verschillende mensen. Nummer 1 pakt het doosje uit de kast. Nummer 2 print een etiket en plakt het er op. Nummer 3 scant en controleert. Nummer 4 pakt het op en scant het bij de kassa nog een keer. Logistiek gezien een nachtmerrie. Veel nutteloze handelingen (3 x overdracht) en traag als dikke stront. Voorstel: voorgeschreven medicijnen worden vanuit landelijke distributiecentra verzameld , gecontroleerd en verzonden. Bezorging in de brievenbus of aan de deur. De winkels gaan lekker door met de verkoop van OTC en cremepjes.

The2Amendment | 06-09-19 | 17:03 | 14

Helemaal eens, Champix (antirookmedicijn) gekregen via landelijke apotheker, binnen een dag in huis.EN.. wees niet bang, want ook dit betaal ik zelf via het eigen risico...

Ben5570 | 07-09-19 | 09:23

@Kleine_Deugniet | 06-09-19 | 20:08: DUS, als je je medicijnen zelf haalt is het geen probleem dat je een half uur moet wachten?Net de patatboer, elke telefonische besteller gaat voor.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:24

@Ben5570 | 07-09-19 | 09:24: nee, bedoel alleen dat de mensen achterin ook iets van werk aan het doen zijn. Heb ik zoon vermoeden.

Kleine_Deugniet | 07-09-19 | 13:38
▼ 11 antwoorden verborgen

Hoorde van onze huisarts dat Nederland door dat beleid niet meer interessant is voor de farmaceutische industrie. Lekker dan.

Muuke | 06-09-19 | 16:53

Barbara heeft 100% gelijk, wat zij schrijft is nog maar het topje van de ijsberg. Er gaat in de afgelopen decennia's héél véél niet goed in de farmaceutische industrie.
Deze industrie heeft het met hun foute denken samen met de hoofdschuldige "de verzekeraars"(lees: winstwoekeraar) voor elkaar gekregen dat het ideologische gedachtegoed van de Apotheker en assistenten volledige ten gronde is gebracht.
Iedereen die zomaar zonder kennis van zaken en medemenselijk gevoel loopt te roeptoeteren om maar wat te kunnen zeggen, is voor mij per definitie uitermate dom.

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 16:34 | 2

Het ideologische gedachtengoed van apotheker en assistenten?!? WTF? Je zit in die branche, anders kan het niet. Of je zat in die branche en je bent allang niet meer bijgepraat.

eastender | 07-09-19 | 00:46

Vergeet vooral de staat ook niet, want die zit ook in dit komplot van medicijnprijzen bekonkelen.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:27

De meeste apotheken/apothekers zijn volledig overbodig, since de meerderheid heeft gekozen om "serviceapotheek" (betekent het tegenovergestelde - men doet niet meer dan doosjesschuiven, en maakt daar dus zelf helemaal niets meer) te worden. Een computersysteem kan vanuit een centraal magazijn dit werk beter en efficienter doen.

Vuurwezel | 06-09-19 | 16:29 | 6

@Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 17:05: Zit je zelf in die hoek? Iedere terechte vorm van kritiek wordt door jou weggezet als onzin; daar maak je je ook niet geloofwaardig mee.

Goldfinger | 06-09-19 | 17:26

@goldfinger: Geloofwaardig of niet, ik wil het wel gezegd hebben, waarvan akte.!

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 17:47

@The2Amendment | 06-09-19 | 17:04:

Wow, wat een geweldige jij-bak!
Ik zit pas dertig jaar in de branche, dus ik weet vast niet waar ik het over heb.
Weet je wat het grappige is: dertig jaar geleden dacht ik ook wat jij nu opschrijft. Het verschil is dat ik na een paar jaar beter wist.

Tapu | 06-09-19 | 18:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Elke keer andere pillen. Brrrrrrrr. Daarom geeft de levensbeeindigingskliniek van Denk66 uitsluitend een spuitje.

Opajoop | 06-09-19 | 16:22

Hoe ziet de pil van Drion eruit. Vraagt m´n oude buurvrouw.

Rest In Privacy | 06-09-19 | 16:06 | 2

Telkens net even anders (begrijp ik van Bruno)

Canis.bonus.es | 06-09-19 | 16:08

Zwart. Met een afbeelding van iets met horens.

FordPrefect | 06-09-19 | 18:04

Regelgeving en registratie; zie daar de modus operandus van onze Overheid. Re-gel-ge-ving, mensen, onze samenleving is erop gefundeerd. Dus er kan geen regelgeving genoeg zijn. En als de goede redenen op zijn, dan verzinnen we wel wat. Straks krijgt de Kamer 15 miljoen en daarvoor kunnen ze niet gaan zitten duimen draaien.

Sans Comique | 06-09-19 | 16:05

Barbara, je geeft een belangrijk signaal. Ik snap er ook niets van. De insteek van het preferentiebeleid kan ik begrijpen, de uitvoering niet. Als de uitvoering rigide en dogmatisch wordt, ontbreekt de smeerolie en komt alles vast te zitten. Iedere verandermanager hoort te weten dat verandering weerstand oproept. Deze werkwijze heeft een averechts effect omdat ouderen zo niet hun medicijnen innemen. Penny wise, pound foolish.

Pianoman | 06-09-19 | 16:01 | 1

Helemaal mee eens met het signaal van Barbara, het sociale aspect wordt zomaar even vergeten. Ouderen hebben wat meer aandacht nodig, en dat is niet zo gek bedacht in deze veel te snelle contactloze koude maatschappij. Ooit lang geleden was het op diverse fronten toch ietsje pietsje beter

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 17:23

Barbara moet niet zo miepen. ouderen die in de war zijn krijgen vaak een box. mensen die nu nog niet snappen hoe het werkt hebben een steekje los. die roken ook nog op het werk en hebben nog een boerka op in de trein.

Omebert | 06-09-19 | 16:00 | 4

Als ze niet in de war zijn ook. Werkt heel goed. Ik (80) krijg mijn pillen gewoon in hun doosjes en stop ze in een glas voor 's-morgens en 's-avonds. Moet je van elke strip één nemen, en als de strips op zijn nieuwe laden. Is nooit mis gegaan.

Synecdoche | 06-09-19 | 18:23
▼ 1 antwoord verborgen

Zou Kaas de pil slikken zodat hij het bij zichzelf op zijn Russisch kan doen?

steekmug | 06-09-19 | 15:59

Het is niet zo verschrikkelijk ingewikkeld. Je kunt krijgen wat je wilt. Maar niet alles wordt vergoed. Als iemand een ander merk pillen wil dan waar ie voor is verzekerd, dan kan dat, alleen wordt het niet vergoed.
Heb je je auto All-risk verzekerd? Dan krijg je je eigen deuken ook vergoed.
Heb je je auto wa-verzekerd? Dan moet je zelf dokken.
Met schadeverzekeringen = zorgverzekeringen netzo.
Dus als je graag dat duurdere merk wil, niet piepen en zeggen dat je het zelf wilt betalen.
Of een andere verzekeraar zoeken.
Groeten van een nachtapotheker.

klevert | 06-09-19 | 15:58 | 7

DE meeste medicijnen betalen we dus al zelf he.En als dit echt zo is, wat ik best geloof, mogen ze dat bij de apothekers weleens duidelijker comminiseren.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:33
-weggejorist-
Ben5570 | 07-09-19 | 09:39

Nachtapothekers bestaan niet. Dienstdoende apothekers wel.

Gravin v Kippenbouth | 07-09-19 | 12:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Begrijp die oudjes wel blauwe pilletjes roepen hele andere associaties bij oudere mensen op.

william7055 | 06-09-19 | 15:51 | 2

Vertel !

demaup | 06-09-19 | 16:01

Die zijn ideaal in de zorg, 's nachts rollen ze niet uit bed en 's morgens pissen de heren niet over hun sloffen.

Boris die Sauertopf | 06-09-19 | 16:53

Om niet te spreken over medicijnvergiftiging door de meest vreemde toevoegingen in die z.g. goedkope medicijnen. Wij maakten het keer op keer mee.

Frans Bierings | 06-09-19 | 15:48

Meerdere zaken spelen door elkaar
- ouderen gebruiken veel pillen en zijn overzicht kwijt, klopt. dan alles in een baxter en gewoon slikken dan maar, hopen dat het klopt?
-verkrijgbaarheid: NL laatste prijzen van Europa, NL krijgt bij gebrek als eerste niet meer aangeleverd
-generiek versus merkproduct, een generiek moet 80-120% van de werkzaamheid aantonen. wordt niet zo uitvoerig getest als het merkproduct. bij wissels kan de 80-120 range wel degelijk problemen opleveren
-vergoeding ter hand stelling: bij eerste recept dient de apotheker u extensief uitleg te geven, vandaar de meerprijs.
Systeem is helaas wat het is... heeft iemand een beter plan?

Canis.bonus.es | 06-09-19 | 15:48 | 5

Spanje is de dokter gratis en medicijnen ongeveer 1 euro.

gato | 06-09-19 | 18:22

@gato | 06-09-19 | 18:22:

De dokter werkt in Spanje voor niets? Domme dokters zullen ze daar hebben. "You pay peanuts, you get monkeys"
Of zou het misschien zo zijn dat de dokter *anders* gefinancierd wordt?
"There's no such thing as a free lunch"
Uiteindelijk betaal je voor je zorg. Of het nou in een NHS-achtig / ziekenfonds model is vanuit algemene belastingen of een premie-inhouding op je salaris, of meer rechtstreeks via premie-betaling aan een particuliere ziektekostenverzekeraar.

Tapu | 06-09-19 | 18:33

@Tapu | 06-09-19 | 18:33: of via premie-inhouding op je salaris EN premie-betaling aan een particuliere zorgkostenverzekering want zo werkt het voor werkenden dus.Plus als je de particuliere zorgkostenverzeleraar er tussen uithaalt hoef je dus niet meer een aanzienlijk deel winst te betalen.

Ben5570 | 07-09-19 | 09:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Een apotheker die klaagt, dat klinkt bekend.

Gisteren even voor iets onschuldigs naar de apotheker (medicijn alleen op recept verkrijgbaar). Eerste medewerker gevraagd hoeveel het medicijn kost, ondertussen loopt een tweede medewerker naar een lade, opent die, haalt een heel kleine tube uit de lade, loopt naar de kassa en zegt "Dat kost Euro 20".

Ik zeg "dat is wel heel duur" waarop de medewerker uitlegt over eerste uitgifte (Euro 6-7, door apothekers geloof ik in het leven geroepen), want anders niet het hoofd boven water kunnen houden. Zijn uitleg leek me sterk daar er minstens 3 mensen heel druk niets deden.

thephysicist | 06-09-19 | 15:45 | 8

@thephysicist | 06-09-19 | 16:16: nee van die lui die denken dat ze snappen wat men doet in een apotheek. Daar word je pas echt moe van als je daar werkt

Omebert | 06-09-19 | 16:38

@Omebert | 06-09-19 | 16:38: en als je van je aambeien af wilt dan betaal je gewoon 20 euro en mekker je er niet over. Maar dat ben ik.

Omebert | 06-09-19 | 16:39

jonge jongetje toch € 20,00 om lekker te zitten, waarover zeur je eigenlijk

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 17:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Zelfde werkzame stof, zelfde prijs.
Alleen wat de gebruiker niet ziet is de extra korting die pillenhandelaren krijgen van de grote pillenfabrieken.
Verder zijn de kosten “eerste terhandstelling medicijnen” buitensporig.
Ik krijg een A4tje met hetzelfde dat op het doosje staat.
“3x daags innemen met een glaasje water”. Dat is dan €6,50, dank u wel.

Ruimedenker | 06-09-19 | 15:37 | 1

Toen ik onlangs per ongeluk bij de apotheek was waren ze toch een heel lang verhaal aan het houden tegen de klanten voor mij. Twee wachtenden in de rij waren ondertussen gestorven. Laat leeg doosje zien krijg nieuw doosje mee zonder al te veel tekst. Wel pinnen natuurlijk want het ziekenfonds vergoed helemaal niks meer.

voldemort | 06-09-19 | 21:46

De dag dat ik tot de conclusie moet komen dat ik dusdanig stokoud ben geworden dat ik niet meer mee kan in deze gekheid, verzamel ik al m'n krachten en draai ik een of andere politicus van de VVD, CDA of D66 de lurven om om een statement te maken. Tegen die tijd hoop ik dat de doodstraf weer ingesteld is en ik niet eindeloos hoef te verzoeken om uit m'n lijden verlost te worden.

Rest In Privacy | 06-09-19 | 15:36 | 1

Maak je niet druk,
Zoals het nu gaat wordt je tegen die tijd vanzelf uit je lijden verlost.
Jij nog een tablet? Of lust je soms een capsule?

Rest In Privacy | 06-09-19 | 15:38

Nounounou Barbara.

Komop, het gaat hartstikke goed met ons landje. Ben je gek er zijn helemaal geen problemen. Die ouwe moet niet zo zeiken over die capsules. Er wordt voldaan aan de levering van medicatie. Dat is beter dan helemaal geen medicatie, dus een target van 50% is altijd gegarandeerd en dus geheel volgens afspraak.

In Afrika daar zijn pas problemen.

*Verder droomt over eenhoorntjes en regenbogen*

Rest In Privacy | 06-09-19 | 15:35 | 2

Wij wonen niet in Afrika, daar hebben ze héél andere problemen, enne knul je gaat ooit zelf een oudere worden, don't forget.

Jonkheer-Carolus | 06-09-19 | 17:35

TP heeft wel een punt, though.

Carmelita | 07-09-19 | 12:03

Nog een oorzaak is het tekort aan medicijnen. In 2018 waren 769 geneesmiddelen niet beschikbaar. In 2017 waren dit nog ruim 730 geneesmiddelen. www.knmp.nl/patientenzorg/geneesmidde...

CoffeePatch | 06-09-19 | 15:34

Wat je precies krijgt wordt bepaald door de verzekeraar. De huisarts kan dwingend een specifiek medicijn voorschrijven ("medische noodzaak") maar zelfs dan kan de verzekeraar dat verbieden. Dat gebeurt ook in de praktijk. Zelf het juiste middel betalen kan ook niet altijd, want de apotheek kan weigeren dat te leveren. Bijvoorbeeld als hij een leverovereenkomst met een fabrikant of groothandel heeft. Dan moet je op zoek naar een andere apotheek die wel wil leveren. En sommige huisartsen en specialisten laten zich door fabrikanten omkopen met een douceurtje, bijvoorbeeld een reisje naar een vakantieoord. Het is een wonder dat er überhaupt nog iets goedgaat in deze bananenmonarchie.

Nivelleermarionet | 06-09-19 | 15:30 | 6

dat van die medisch noodzaak eigenlijk indicatie werd me gisteren ook gevraagd door mijn zorgverzekeraar. Ik vroeg, wat betekent dat, maakt het voor de vergoeding iets uit ?

Ik kreeg een uitleg te horen waar de term "medische indicatie" 4 keer gebruikt werd om me geen antwoord te geven. Ik gaf aan dat de medewerker eigenlijk niets uitlegde, waarop men zei "als u zo begint, dan beeindigen wij het gesprek" met nog het advies dat ik maar mijn huisarts moets bellen.

Zo gezegd zo gedaan, de huisarts zei "vreemd dat de zorgverzekeraar u dat vraagt, tuurlijk is het een medische indicatie" waarop ik vroeg "wat is een medische indicatie" waarop zij zei "als u zo begint, ...."

thephysicist | 06-09-19 | 16:00

oke, dat laatste is niet helemaal waar, maar zij begon wel heel kribbig te doen, en ze was nu niet bepaald behulpzaam. Ik moest gewoon niet zeuren en van die vervelende vragen stellen (dat heeft ze niet gezegd, maar haar stem zei van wel).

thephysicist | 06-09-19 | 16:04


www.knmp.nl/praktijkvoering/bekostigi...

Medische noodzaak
Soms is het gebruik van het preferente middel voor een patiënt niet medisch verantwoord. In artikel 2.8 van het Besluit Zorgverzekering is vastgelegd dat de zorgverzekeraar dan een niet-preferent middel moet vergoeden. Voorschrijvers maken dit duidelijk door ‘medische noodzaak’ (‘MN’) op het recept te vermelden. Zorgverzekeraars moeten zelf controleren of er inderdaad sprake is van medische noodzaak en kunnen vragen om aanvullende informatie.

express | 06-09-19 | 16:35
▼ 3 antwoorden verborgen

Tip: ga gewoon naar een zorgverzekeraar zonder preferentiebeleid. Kost misschien een paar euro meer per maand, maar is te prefereren boven je medicijnen zelf moeten betalen als je een niet-preferent middel wil.

Tapu | 06-09-19 | 15:28 | 6

@RickRD | 06-09-19 | 15:41: ja lachen. Dat middel met de laagste prijs is nooit leverbaar. Het middel met die hogere prijs wel. DSW is geen haar beter dan de rest, want DSW lacht in het vuistje met dit prijsbeleid. Risico's liggen bij de schadeverzekeraar. Ehh zorgverzekeraar.

klevert | 06-09-19 | 15:47

@RickRD | 06-09-19 | 15:41: DSW: wat een goede bak is dat.
3 jaar geleden mijn knie gebroken. Kreeg na ontslag uit het ziekenhuis, thuiszorg voor de wond. Kreeg de rekening van de thuiszorg voor de geleverde zorg. Stuurt de rekening naar Schiedam waar het hoofdkantoor zit. Rekening werd 5 keer afgekeurd. Niet omdat het niet klopte maar omdat de codes iedere keer niet overeenkomt met hun computersysteem. En toen uiteindelijk mijn vrouw belde om tot een oplossing te komen zodat wij het geld zouden krijgen om de thuiszorgorganisatie te betalen, kreeg zij te horen dat DSW zo moelijk moest doen want stel dat er een financiele audit zou komen. Kortom: vanwege controles worden wij als klanten genaaid. Dus vaarwel DSW met je mooie reclames. Dus houdt je DSW-reclames maar bij je. Ik weet wel beter.

loser | 06-09-19 | 16:25
▼ 3 antwoorden verborgen

De apothekers varen er wel bij, Uitgifte met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel binnen kantooruren levert zo €14,13 op, meer dan het dubbele dan een normale uitgifte van een medicijn. (boven op de marge van het medicijn zelf)
Wat overigens niet meer is dan een uitgeprint papiertje die ieder weldenkend mens weg gooit om vervolgens de bijsluiten van 200 kantjes te lezen. Wijzen naar de zorgverzekeraar mag, daar hoort ook hand in eigen boezem bij. Geldt trouwens ook voor de belachelijke kosten voor een huisarts die per kwartaal berekend wordt, zonder dat je er gebruik van maakt.

Dirkh | 06-09-19 | 15:26 | 4

Dat is toch het idee van een verzekering? Je betaalt een vast bedrag (in dit geval aan de huisarts) met zijn allen zodat je wanneer het nodig is zonder extra kosten kunt gaan.

Psychmaus | 06-09-19 | 15:54

@Tapu Maar hoe controleer je dit? Een gespecificeerde factuur krijg je van jouw zorgverzekeraar niet.

Boris die Sauertopf | 06-09-19 | 17:00

@Boris die Sauertopf | 06-09-19 | 17:00:

Kijk naar je doosje. Als je bijvoorbeeld de ene keer amlodipine Sandoz hebt en de volgende keer amlodipine Pharmachemie heb je alleen een ander merk. Krijg je volgende keer nifedipine Sandoz heb je een andere werkzame stof en is een eerste uitgifte gesprek aan de orde.

Tapu | 06-09-19 | 18:11
▼ 1 antwoord verborgen

Ik snap dit beleid wel als het om euro's verschil per pilletje gaat. Maar dat gebeurt niet zomaar, want die prijzen kunnen nooit zomaar zover van elkaar vandaan liggen. Is dat wel zo, dan is het ergens anders terug te zien binnen de catalogus van die leverancier.
Bij een paar cent verschil tussen pilletjes? Ik denk dat er meer geld verspild wordt bij elke keer dat de apotheekmedewerkster moet uitleggen wat er nu weer aan de hand is.
De wet staat toe dat zorgverzekeraars dit doen. Het zijn echter streberige managers binnen de zorgverzekeraars die menen dat dit doorgetrokken moet worden naar elke halve cent verschil tussen pillen.

Draak uit Brabant | 06-09-19 | 15:22

Plop, de 5 zit in de klok, fuck die pillen ik ga bier drinken! Deden ze in 1541 ook al, En toen hielp bier tegen allerlei soorten kwalen.

wobbert | 06-09-19 | 15:13

Dit doen ze juist expres om de vergrijzing tegen te gaan en ook om minder pensioen uit te hoeven betalen. des te vaker oudjes de verkeerde medicijnen innemen des te eerder ze de pijp uit gaan. Hier is juist erg goed over nagedacht.

Hangtietsmurfin | 06-09-19 | 15:11 | 2

Onzin.
De enige reden dat dit gebeurt is dat de zorgverzekeraars voor maximalisatie van de winstmarge het onderste uit de kan willen hebben en retestrak over de prijs onderhandelen.

Alco-de-Holist | 06-09-19 | 15:42


Actief beleid van Zorgverzekeraars: verborgen Euthanasie op ouderen.

Verander steeds de kleur van het pilletje en de mentaal zwakkeren vallen vanzelf af.
Af en toe een euthanasie pilletje er tussendoor valt wellicht iets teveel op.

Bolhoed | 06-09-19 | 15:11

Zoek dan ook een zorgverzekeraar die niet meedoet aan die onzin. (preferentiebeleid)

RickRD | 06-09-19 | 15:10 | 4

Welke zijn dat dan?

Schuldenbrau | 06-09-19 | 15:13

@Schuldenbrau | 06-09-19 | 15:13: DSW bijvoorbeeld Deze Zorgverzekeraar voert een ander beleid om de kosten van geneesmiddelen te beheersen. DSW heeft met apothekers een 'laagste prijs garantie' afgesproken voor een aantal veel gebruikte medicijnen met dezelfde werkzame stoffen. Dit betekent dat de apothekers, ongeacht welk merk zij leveren, altijd de prijs van het op dat moment goedkoopste merk bij DSW Zorgverzekeraar in rekening moeten brengen. De apotheker wordt door DSW Zorgverzekeraar dus niet gedwongen, zoals bij het preferentiebeleid, om nu een geneesmiddel van het ene merk af te leveren en in een volgende periode misschien weer een ander merk af te leveren. De apotheker blijft degene die bepaalt wat hij inkoopt en aflevert, alleen wel tegen de laagste prijs.

RickRD | 06-09-19 | 15:19
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben ook veelpillengebruiker en krijg ook om de haverklap andere pillen. Ik ben niet seniel vind ik maar ook ik moet verduveld goed opletten, ander kleurtje, ander vormpje. En over de kwaliteit van die pillen maar ik me ook zorgen want we hebben als patienten geen zicht daarop. Dan weer uit China, dan India, dan Servie... Dat de neoliberale overheid zogenaamd de kwaliteit bewaakt laat me alleen lachen. Het gaat om de aandeelhouders van de zorgverzekeraars en niks anders.

HijgentHert | 06-09-19 | 15:07 | 1

Juiste conclusie!

vluchtelingallergie | 06-09-19 | 15:27

Apothekers. Los van wat ze verdienen op de medicatie zelf, rekenen ze per recept een bedrag van rond de 10 euro apotheekzorg. Dit wordt niet door de verzekeraar vergoed en via het Eigen Risico "rechtstreeks" bij de patiënt in rekening gebracht.

Hoe het zit bij huisartsen heb ik niet uitgezocht, maar vandaar het systeem van herhalingsrecepten, vaak per maand. Die zorg valt in de praktijk, zie het artikel, nogal eens tegen. Om niet te zeggen dat het een wassen neus is. Nogmaals, de apotheker verdient ook (flink) aan het medicijn zelf.

De bovengenoemde praktijk is ontstaan, nadat in ons oude zorgstelsel flinke beroering was ontstaan over alle riante regelingen die de groothandels en fabrikanten met de apotheken hadden geritseld. Die praktijk was toen zo corrupt als corrupt maar zijn kan. Googelt u daar zelf maar op, het speelde zo rond het jaar 2000.

Big Pharma zuigt, ons huidige zorgstelsel is een El Dorado voor managers, uitgerangeerde politici, consultants en vastgoedjongens, maar dat kort houden van apothekers is een hele goede zaak. De paradox is dat die tak van sport bij uitstek liet zien wat marktwerking in de zorg pas echt in hield.

Een en al corruptie over de rug van zieke burgers die verder geen kant op kunnen.

Rest In Privacy | 06-09-19 | 15:07 | 12

@Tapu | 06-09-19 | 16:27: Hoi, licht dat je bent. 1 X goed verstrekken aan het begin en de rest van die vergoedingen bij elk herhaalrecept (!) zijn overbodig. Weliswaar half zo duur, maar dus volmaakt overbodig, is het echt "money for nothing". En dat onderling klagen? Crying all the way to the bank. Schei toch uit.

Rest In Privacy | 06-09-19 | 18:05

@Tapu | 06-09-19 | 16:29: De doodsoorzaak wordt meestal vastgesteld op basis van de complicaties van het medicijngebruik. Niets natuurlijks aan inderdaad, maar het scheelt een hoop aansprakelijkheidsclaims. En in dit geval dus niet van de zorgverzekeraar, maar van de nabestaanden en hun advocaten. www.hpdetijd.nl/2016-04-15/geneesmidd...

Verder wens ik aan jou en je medetrollen op dit topic geen woord meer vuil te maken. Ik ben benieuwd wie jullie betaalt voor dit verspreiden van nepnieuws.

Rest In Privacy | 06-09-19 | 18:11

@Hetkanverkeren | 06-09-19 | 18:05:
Overbodig? Dus die pillen bestellen en etiketteren zich zelf? Of u verwacht dat de apotheek gratis werkt?
Denk even na.

Tapu | 06-09-19 | 18:13
▼ 9 antwoorden verborgen

De pillen die ik van de nachtapotheker krijg hebben ook altijd een andere vorm en kleur maar dat heeft mij nog nooit verhindert mijn medicatie op tijd te nemen.

Solar666 | 06-09-19 | 15:04 | 2

LOL

HijgentHert | 06-09-19 | 15:08

Rolex, dolfijn, Mitsubishi.
Zelfde werkzame stof.
Bijwerkingen: slapeloosheid en stramme kaken.
Oh, en de dinsdagDip.
Goed weekend Solar!

Ruimedenker | 06-09-19 | 15:40

Herkenbaar verhaal, als patiënt wordt ik dus continu met dit k*tbeleid geconfronteerd, heb een (na veel gedoe een medisch erkende) allergie voor bepaalde medicijnen en toch kan ik steeds weer aan de apotheek uitleggen dat ik medicijn X moet hebben en niet de preferente variant die hetzelfde zou zijn.

De apotheker mag namelijk bepalen wat ik MOET gebruiken van Den Haag terwijl m'n specialist wat anders voorschrijft i.v.m. mijn allergie.

Tegenwoordig een oplossing gevonden door de recepten af te halen in een ziekenhuisapotheek die wel het advies opvolgt van de specialist maar zo zou het niet moeten zijn. (want wat als dat niet meer kan? ziek thuis blijven van de medicatie?)

Het preferente medicijn bevat dezelfde werkzame stof maar de bijstoffen zijn iets anders. De combinatie van beiden maakt of ik ertegen kan of niet maar de lokale apotheek houdt voet bij stuk, de allergie vrije medicijnen mogen ze niet meer leveren i.v.m. preferentiebeleid.

En de andere kant, de kosten. Doosje van de Duitse firma kost 24 euro en wordt verkocht voor 26. Doosje van de preferente medicijnen kost 5 euro en wordt verkocht voor 26. Dus leg me het beleid eens uit? De verzekering betaald evenveel alleen de apotheker wordt slapende rijk als tussenpersoon.

Mr. Rotop | 06-09-19 | 15:02

Beetje een huilie huilie verhaal. Apothekers knippen recepten op en incasseren zo meerdere keren de terhandstellingsvergoeding. En dan zeuren over de verzekeraar.

Raspatat | 06-09-19 | 15:01 | 1

Gebeurde vroeger wel eens, is economisch delict waar forse straffen voor opgelegd zijn. Zal heus sporadisch nog wel eens door een enkeling gedaan worden, maar om hier dan maar te stellen dat alle apothekers dat altijd doen is tendentieus ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

Tapu | 06-09-19 | 15:41

Barbara moet misschien haar werkgever eens aanspreken want volgens mij verteld ze maar het halve verhaal. Het klopt wat ze zegt over preferente medicijnen, dat apothekers die op voordracht van de verzeraars uitgeven. Echter ze mogen ook de “oude” medicijnen die de patiënt had uitgeven maar dan wordt de apotheker gekort door de verzekeraar. Dus Barbara moet eens aan haar werkgever vragen waarom die ervoor kiest om meer winst te maken ten koste van zijn klanten. Blijft het natuurlijk van de zotte zoals het in Nederland is geregeld qua gezondheidszorg.

stijlloospeilloos | 06-09-19 | 15:00 | 2

Goh, raar zeg, dat de apotheker niet wil toeleggen op het afgeven van medicijnen. Probeer in een ander soort winkel eens iets mee te krijgen dat de eigenaar voor je betaalt. Want zo werkt het. De apotheker wordt niet gekort door de verzekeraar, ze krijgen gewoon niets als ze geen preferent afleveren.

Tapu | 06-09-19 | 15:44

@Tapu | 06-09-19 | 15:44: onzin, de apotheker wordt gekort op zijn marge. Dit is heel anders dan niets betaald krijgen. Als ze op het preferente medicijn 5 euro marge krijgen dan krijgen ze bijvoorbeeld op het oude medicijn 4 euro.

stijlloospeilloos | 07-09-19 | 01:38

Ze moeten gewoon alleen nog maar rode en blauwe pillen in de markt zetten.

artie | 06-09-19 | 14:59 | 1

Altijd de rode pill nemen, wonderland is zo saai. Clown world is veel interessanter!

Solar666 | 06-09-19 | 15:06

Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen moeten switchen van medicijnen voor hoge bloeddruk en het moeten switchen van antidepressiva en antipsychotica. Vooral dat laatste kan levensgevaarlijk zijn, zowel voor patient als omgeving.

threeheadedmonkey | 06-09-19 | 14:58 | 3

Totaal ongefundeerde stelling. Gaat om de begeleiding en de soort aanpassing.

Psychmaus | 06-09-19 | 15:58

juist, wat PM zegt!

Canis.bonus.es | 06-09-19 | 16:01

@Psychmaus | 06-09-19 | 15:58:
En wat als de client/patient in kwestie geen begeleiding meer krijgt omdat er van hogerhand is besloten dat die niet meer nodig is? Dan valt de verantwoordelijkheid terug op de huisarts die niet altijd bevoegd is om zulke beslissingen te maken. Toch gebeurt het met regelmaat. Veel mensen belanden in psychoses omdat er met hun medicatie wordt gerommeld door mensen die er geen verstand van hebben.

threeheadedmonkey | 06-09-19 | 17:03

Barbara heeft helemaal gelijk, het is goed kut met die medicijnen. Ik heb zelf epilepsie en slikte in 2012 toen ik deze ziekte kreeg, daartegen Keppra. Sinds dat idiote beleid mag er alleen levetiracetam worden verstrekt, dat is een iets goedkopere namaak kepprapil. Een tijdlang dat geslikt en dat ging ook goed, maar sinds vorig jaar moet de apotheek eerst zoeken naar de goedkoopste variant van levetiracetam, en dat levert geen fraai resutlaat op. Namelijk, de goedkoopste medicijnen worden in China geproduceerd, en ondanks dat de apotheek garandeert dat de dosis werkzame stof in het medicijn evenwichtig is, (Jaa, want wordt via steekproeven aangetoond...) kreeg ik begin dit jaar wel degelijk de eerste symptomen van een aanval. Ik ben toen zelf de medicatie gaan verdubbelen en bij de apotheek en ziektekostenverzekering gaan eisen dat ik de keppra opnieuw kan krijgen. Dat kon alleen als de huisarts een briefje schrijft dat dit vanwege medische indicatie keppra voorgeschreven moet worden. Nou vraag ik je... Zo gezegd zo gedaan. Nu bestelt de apotheek maandelijks keppra, die ik zelf voor moet schieten en declareren bij de verzekeraar, waarbij ik dan een klein deel niet vergoed krijg. Alles goed en wel, maar vervolgens loop ik na een maand op tegen de leverbaarheid van het spul! En kan het vaak pas met een week vertraging geleverd worden. En dat kan niet bij epilepsie. Ben inmiddels drie keer voor een noodvoorziening keppra-pillen naar de apotheek in het ziekenhuis kunnen gaan. Een grote bende hebben ze ervan gemaakt.
.

Pieter Breydel | 06-09-19 | 14:57 | 5

@Goofje | 06-09-19 | 15:27: lache joh, even hier internetdokterje spelen en wat goed is voor de hond van een ander vast ook wel voor Pietertje hierboven. Misschien moet je de dosering van je eigen CBD olie eens halveren.

klevert | 06-09-19 | 15:54

@komtdatschot | 06-09-19 | 15:03: Het originele recept voor Keppra komt van de neuroloog. Maar de apotheek heeft dat moeten aanpassen vanwege de richtlijnen van de zorgverzekeraar. De huisarts heeft om weer opnieuw keppra te mogen uitreiken een medische verklaring moeten afgeven. Allemaal extra handelingen en bureaucratie. Hieronder de kosten per geneesmiddel:
www.farmacotherapeutischkompas.nl/bla.... Generiek zijn de merkloze en patentvrije medicijnen die ik hiervoor leveteracitam noemde, naar de werkzame stof.

Pieter Breydel | 06-09-19 | 16:30

Kunnen we ze zelf niet bestellen bij alieexpres?Voor een dubbeltje per doosje ofzo.

Ben5570 | 07-09-19 | 10:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Och, ik moet ook pilletjes hebben voor een doorbloedingsbevordering. Die bleek ineens voor 30 mg niet meer leverbaar (2x per dag). Nu is er alleen maar 10 mg beschikbaar, zodat de apotheek mij voor 3 maanden 1800 pillen moet verstrekken, wat weer niet mag. Dus mag ik nu om de 2 weken gaan hobbelen naar die apotheek.

Jos Tiebent | 06-09-19 | 14:57 | 6

Twee maal daags drie tabletten van 10 mg is bij mij 540 tabletten, geen 1800. En het vetstrekkingdbesluit gaat niet over aantallen, maar zegt dat chronische medicatie voor drie maanden afgeleverd mag worden.

Tapu | 06-09-19 | 15:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Vrij hypocriet van Barbara. Het grootste gedeelte van het switchen van Patienten gebeurt namelijk ook door Apothekers zelf, die of via hun Groothandels of via directe afspraken kortingen opstrijken. En vervolgens dus meer geld bij de zorgverzekeraar claimen dan dat ze zelf betalen voor het product. (en tegen de klant altijd zullen zeggen dat deze switch van de zorgverzekeraar moet terwijl dit heel vaak niet het geval is)

Het is dus voor de portomonee van de Apotheker zeker pijnlijk als er meer preferentie komt(daar kunnen ze zelf minder op cashen).

Zeker moet er een transparanter systeem komen(preferentie beleid werkt niet goed), maar in het huidige systeem, casht de Apotheker ook op switch tussen medicijnen en daar wordt niemand beter van.

heinoo | 06-09-19 | 14:56 | 2

Hear Hear.

stijlloospeilloos | 06-09-19 | 15:03

Dan moet er dus een kostendekkende receptregelvergoeding komen. De laatste keer dat apothekers daar om vroegen kregen ze van de politiek te horen dat ze maar bonussen en kortingen moesten gaan regelen.

Tapu | 06-09-19 | 15:51

Je moet het gewoon aan de markt overlaten. Alles.
Kijk maar naar de grote apothekentrek uit Aleppo, en nu kunnen wij in Amsterdam alle soorten pillen krijgen en wordt nog thuis afgeleverd ook!

Service! Gewoon meegroeien, mastodontotheek!

Kaas de Vies | 06-09-19 | 14:55

Daarbij komt dus nog de verwachting van een patient van de werking van een pil. Dit effect mag men zeker niet verwaarlozen. Als deze afneemt, kan de werking van een pil simpelweg afnemen. Terwijl ze exact hetzelfde nemen.

azijnseikerT | 06-09-19 | 14:55

Decennia lang zijn apothekers slapend rijk geworden en nu moeten ze werken voor hun geld (voorlichting geven dus aan cliënten) en is de wereld te klein.
Maatje van me had samen met zijn vrouw 2 apotheken, verkocht voor zijn 50ste en helemaal afgevuld.
Nee met apothekers heb ik weinig medelijden.

Berbaar | 06-09-19 | 14:55 | 4

Dat zijn vast bejaarden. De jonge garde rolt toch echt in een fiatje ofzo.

klevert | 06-09-19 | 15:55

@hatschjoe | 06-09-19 | 15:29:

En de jonge apothekers die een paar jaar geleden hun apotheek hebben gekocht zijn technisch failliet en moesten op de knietjes naar de bank om de aflissingstermijn van de goodwill op te rekken naar twintig of vijfentwintig jaar. Altijd makkelijk oordelen op basis van één casus.

Tapu | 06-09-19 | 16:06

@hatschjoe | 06-09-19 | 15:29: plus veel personeel om het werk te doen, heeft de apotheker wat meer tijd voor zijn aston martin....

Ben5570 | 07-09-19 | 10:10
▼ 1 antwoord verborgen

Ik maar denken dat zo'n apotheker je uitlegt welke pillen je moet slikken en wanneer en hoeveel je er maximaal kan innemen per dag etc. Blijkt dus niet het geval. Ik dacht dat je ervoor moest leren om apotheker te zijn. Uit deze brief blijkt dat elke nitwit apotheker kan zijn. Nou dank Barbara. Heb ik weer wat geleerd.

Andrew Deen | 06-09-19 | 14:54 | 2

Dat je geen groot licht bent was mij al bekend, maar nu val je wel heel erg door de mand.

Gravin v Kippenbouth | 06-09-19 | 23:39

DAt heb ik al vele maanden geleden eens gezegd.Ze weten gewoon niet wat ze uitgeven we en hoeveelheden.Het zijn tegenwoordig alleen maar dozen-schuivers.

Ben5570 | 07-09-19 | 10:12

Gewoon iets beter uitleggen? Dat was ooit je taak. Maar nu kennen we bijna louter graai-apothekers die met hun 45ste met pensioen kunnen. Waarom zou ik mijn oren naar die criminele distributie laten hangen? En waarom zou gs dat doen? Of zijn we cynisch onderrichtend bezig op de vrijdagmiddag?

Shareholder II | 06-09-19 | 14:54 | 1

Hahahaha, met hun 45e met pensioen. In de jaren negentig, toen de groothandels apotheken mochten kopen ja. Newsflash: het is 2019.

Tapu | 06-09-19 | 16:11

Jaja. Die apothekers hadden jarenlang tonnen bonus als ze van een bepaalde fabrikant pillen leverden. Dat gaat nu niet meer. In andere landen krijg je trouwens meestal het goedkoopste op de markt vergoed. Kun je een ander merk dus kopen met een paar centen extra. Maar goed, dat ons land geen markt meer is, zeggen heel veel kleine landen. Dan misschien maar weer europees samenwerken?

Hadena | 06-09-19 | 14:53

Wellicht willen ze hierom zo graag apothekers uit Alleppo importeren.
Minder opmerkzaam en meer volgzaam. Want ohohoh, mijn verblijfsstatus. Ofzo.

grapo | 06-09-19 | 14:53

Gelukkig is er wel geld genoeg voor serialisation. Met dank aan de Europese Unie. (sarcasme)

padbuffel | 06-09-19 | 14:53 | 1

Er komt een kubieke kilometer opiaten uit Amerika deze kant op. Die mogen allemaal hier (want daar niet meer). Op recept, onder de brug, langs de toonbank. Straks overal verkrijgbaar 24/7. Dat lost heul veel andere problemen op :-)
Op naar Rutte IV..

Shareholder II | 06-09-19 | 15:05

Uit ervaring kan ik zeggen dat het heel schadelijk kan zijn door de wisselende samenstelling (hulpstoffen) van de fabricerende pillenboeren. En nee, ik ben niet kleurenblind

libidoos | 06-09-19 | 14:51

Veel mensen in mijn directe omgeving maken al jaren geen gebruik meer van 'de zorg' omdat ze eventuele behandelingen niet kunnen betalen.
Vandaag nog op TT105: 'Ouders mijden de zorg vaak omdat ze
denken dat ze die moeten betalen.'
Die mensen willen gewoon geen risico lopen, vaak is niet duidelijk wat er wel/niet vergoed wordt.

Ars Vivendi | 06-09-19 | 14:51 | 6

@Solar666 | 06-09-19 | 15:03:

Veel medicijnen die je huisarts of een andere specialist voorschrijft, krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten vallen wel onder je eigen risico van 385 euro. En als je daarbovenop nog een vrijwillig eigen risico hebt (tussen de 100 en 500 euro), betaal je dat deel eerst ook zelf.

Voor minima is dit vaak een te hoge drempel.

express | 06-09-19 | 16:10

@express | 06-09-19 | 16:10:
En als de medicijnen wel vergoed worden krijg je nog altijd een rekening voor de "terhandstellingskosten" a 6,75 per keer per medicijn.
Moet je eens 6 verschillende medicijnen slikken in de wetenschap dat ze het vertikken om je meer te geven dan voor 3 maanden.
In dit voorbeeld kost het dus 4x6x6,75= 162 euro om het zelf af te mogen halen.

BekiekUtMoar | 06-09-19 | 18:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Big pharma zit zo vuistdiep in het politieke bestel met de miljarden die aan al hun lekkere pilletjes verdient worden, dat vorige, huidige en toekomstige politieke sokpoppen daar geen ene zak aan gaan veranderen. De enige pil die hier tegen helpt is de pil van Drion.

Halul gebakken | 06-09-19 | 14:49 | 2

Nederland is ziek, net als de rest van de westerse wereld. Het idee dat alles met pillen valt op te lossen voedt big pharma en niet andersom.

Solar666 | 06-09-19 | 14:53

Zo is het. Een onderzoek naar hoeveel politici vroeger, nu en in de toekomst bij de zorg hun graaibaantje vinden, zal opleveren dat heel veel (ex)politici meegraaien uit de zorgpot. Big pharma is een onderdeel in de zorg dat altijd bereid is om een ex politicus die nog in het Haagse circuit welkom is op te nemen en miljonair te maken.

Graaier | 06-09-19 | 14:55

Iets beter opletten als je een medicijn levert, is het een tabletje en was het eerst een pilletje? Vooraf melden bij de patiënt zodat die niet verrast wordt. Wie betaalt bepaalt, als je liever toch een tabletje wil, kan je het verschil bijleggen. Moet je iets langer sparen voor een nieuwe tv.

nietoftochwel | 06-09-19 | 14:48

Toch is het voor ons als simpele burger een zorgelijke ontwikkeling. Vroegah bepaalde de huisarts of specialist gewoon welke medicijnen je kreeg. Tegenwoordig bepaalt een volstrekt ondeskundige organisatie (verzekeraars) wat je voorgeschreven krijgt. Verzekeraars moeten de medische specialisten volgen. Nu is het de omgekeerde wereld. Geld bepaalt wat de medische specialisten moeten voorschrijven. Heel apart.

de Jager59 | 06-09-19 | 14:46 | 3

De apotheker bepaald welke medicatie jij krijgt op advies/voorstel van de arts.

Solar666 | 06-09-19 | 14:51

Hier heeft de beroepsgroep dan misschien ook zelf wel naar gemaakt. Meer dan 20 jaar geleden was ik bij de beëdiging van pas afgestudeerde artsen aanwezig. De toespraak van de hierbij aanwezige professor was een lange waarschuwing voor de door en door corrupte pharmaceutische industrie die op de loer lag om deze nieuwbakken artsen te "kopen" Wanneer er bij zo'n gelegenheid een dergelijk verhaal wordt afgestoken, dan weet je dat het zeer ernstig moet zijn.

Kukooo1 | 06-09-19 | 14:56

Ik wil graag roze pilletjes,
om die knettergekke overheid te kunnen behapstukken.

Kanarie_Geil | 06-09-19 | 14:46

Hoezo heeft de apotheker al deze macht in handen dan? @solar666

Drosofila | 06-09-19 | 14:46 | 5

@Drosofila | 06-09-19 | 14:54: bureaucraten hebben nu eenmaal de neiging om hun werk constant complexer en zinlozer te maken. Als een systeem eenmaal goed werkt is het de hoogste tijd voor verandering en chaos! Want zonder probleem is er geen behoefte aan een oplossing.

Solar666 | 06-09-19 | 15:00

@padbuffel | 06-09-19 | 14:57: Dat maakt niet uit, die kun ja als eindverbruiker ook prima opvoeden om enkel dat te leveren waar jij voor wilt betalen. De macht van geld is in de handel vrijwel ongelimiteerd!

Solar666 | 06-09-19 | 15:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Doet me deugd om te lezen dat het voor farmaceuten niet meer interessant is om in Nederland de markt op te gaan. Dat betekent zowaar dat we voor medicijnen waarop het octrooi verlopen is daadwerkelijk de laagste prijs betalen en dus besparen op de zorgkosten.
Werkend overheidsbeleid. Dat ik dat nog mag meemaken. En dan ook nog eens met 2 topics in één week! (Die andere is de ICT toezichthouder, alleen jammer dat dat dan kaltgestellt wordt...)

RedBill | 06-09-19 | 14:44 | 2

Farmaceuten? U gooit nu werkelijk alles (generiek, specialité, biotech) op 1 hoop?

Canis.bonus.es | 06-09-19 | 16:04

Klopt, maar het systeem is doorgeschoten. Medicijnen zijn te goedkoop geworden. Zie marges als de smeerolie in een machine. Teveel olie is niet goed, maar met te weinig olie loopt de hele machine piepend en krakend vast.

Tapu | 06-09-19 | 16:14

Zou ook in de stress raken als ik ineens een blauw pilletje zou krijgen in plaats van mn groene pilletje.
Moet ik ineens aan Pia Dijkstra denken en vertrouw ik het al niet meer.

komtdatschot | 06-09-19 | 14:44 | 6

Blauwe of rode pil, de keus is aan u.

grapo | 06-09-19 | 15:00

@komtdatschot | 06-09-19 | 15:00:
Bewust ook een blauw pilletje van gemaakt dan, om verwarring te zaaien in de hoop dat men het verkeerde pilletje neemt.
Wat een naar mens hé, Komtatschot? ;-)

Tatay | 06-09-19 | 15:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Barbara en haar collega apothekers zijn een beetje dom geweest en hebben destijds verzuimd een blok te maken tegenover de verzekeraars. Die hebben nu de absolute macht en voor de apotheker is geen droog brood meer te verdienen.
En nu klagen..

wilmeister00 | 06-09-19 | 14:43 | 2

Geen droog brood? Nu kom ik niet vaak bij de apotheek maar als ik zie wat er aan die producten wordt verdient dan schrik ik iedere keer weer. De winsten worden afgeroomd en dat is maar goed ook!

Solar666 | 06-09-19 | 14:54

@Solar666 | 06-09-19 | 14:54:

Je komt niet vaak in de apotheek, maar meent wel iets te weten over marges op producten? U bent wel een hele incompetente trol.

Een apotheker-eigenaar kan nog steeds aardig verdienen. Geen droog brood is overdreven, eerder zoiets als een huisarts. De tijden dat apothekers vrij eenvoudig tonnen verdienden zijn toch echt al een jaar of twintig voorbij. Die generatie is allemaal al met (vroeg)pensioen.
De meeste apothekers zijn tegenwoordig in loondienst, die verdienen minder dan een huisarts, notaris of advocaat.

Tapu | 06-09-19 | 19:04

Na een topic over de ongeorganiseerde misdaad, nu een topic over de georganiseerde misdaad.

Axelvon | 06-09-19 | 14:42 | 3

Nou als je niet eens je pillen van de juiste kleur kan voorzien ben je best wel ongeorganiseerd imo.

Solar666 | 06-09-19 | 14:43

@Solar666 | 06-09-19 | 14:43: Zou me niet verbazen dat deze "onrust" met opzet wordt gecreëerd door de grote spelers in de markt om wijzigingen te frustreren. De zorgmarkt in NL is 82 miljard, de belangen zijn enorm voor heeeeel veeeeeeeel mensen.

Kukooo1 | 06-09-19 | 14:46

@Kukooo1 | 06-09-19 | 14:46: Uiteraard is het een spelletje wat wordt gespeeld. Het is krankzinnig hoeveel geld er naar de zorg gaat, ronduit krankzinnig. Nederland is ziek en dan bedoel ik niet alleen maar fysiek en mentaal.

Solar666 | 06-09-19 | 14:55

Dit beleid is haast niet meer uit te leggen en te begrijpen voor de normale burger.
Het vervelende is dat ik als zorgverlener nu meer dan de helft van mijn tijd kwijt ben om dit preferentiebeleid uit te leggen aan patiënten die kwaad zijn en denken dat wij erachter zitten. Om moe van te worden en maakt maakt het werk elke dag minder leuk.

Drosofila | 06-09-19 | 14:41 | 7

@Drosofila | 06-09-19 | 14:55: dan is er dus sprake van een door en door corrupt systeem, dat beter vandaag dan morgen op de schop kan.

Kukooo1 | 06-09-19 | 14:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Er is best wel het 1 en ander op aan te merken op de manier waarop er nu met voorkeursleveranciers wordt gewerkt, aan de andere kant heeft bigpharma ons al jarenlang op een godsgruwelijke manier bij de poot met hun schandalige prijzen dat er soms wel iets moet gebeuren om de kosten nog een beetje te beheersen. Blijft symptoom bestrijding natuurlijk want de strijd is al lang verloren door de mensen die het allemaal moeten betalen: u en ik.

Kukooo1 | 06-09-19 | 14:41 | 1

Jaja, u zult straks maar een medicijn nodig hebben... persoonlijk ben ik blij dat iemand die dingen maakt. niets is gratis

Canis.bonus.es | 06-09-19 | 16:06

Dit is natuurlijk een lulverhaal van de apotheker, die heeft alle macht in handen om de kleur van de pillen te bepalen. Typisch argument van hun om te dure pillen te pushen die ineens wel de juiste kleur hebben. Trap er toch niet in mensen.

Solar666 | 06-09-19 | 14:41 | 4

@Drosofila | 06-09-19 | 14:42: Hoe moeilijk is het om de kleur en vorm van pillen te standardiseren? Kennelijk nooit een probleem geweest tot dat men het als argument gaat gebruiken om dure pillen te kunnen pushen.

Solar666 | 06-09-19 | 14:44

De apotheker produceert deze pillen niet zelf. Lijkt me toch duidelijk uit het stukje.

threeheadedmonkey | 06-09-19 | 14:49

Lees het nu nog eens een keer.
Maar dit is het resultaat van de zorg als verdienmodel. Onder andere dan he, vlak de rest van alle negatieve ontwikkelingen niet uit.
God zeg, vrijemarktwerking in de zorg, hoe stom moet je wel niet zijn om al deze problemen niet te kunnen voorspellen.

J-van-de-Bontekoe | 06-09-19 | 15:14
▼ 1 antwoord verborgen

Barbara, ik heb ook blauwe pilletjes. Wink, wink.....

wobbert | 06-09-19 | 14:37 | 3

Trumpies..??

Kan je gewoon bij Mo halen...

neonreclame | 06-09-19 | 14:39

nudge nudge, know what i mean?

noordwal | 06-09-19 | 15:25

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com