achtergrond

Geenstijl

Wat voor kiezer ben jij? GeenStijl legt het uit!

Zijn GroenLinksstemmers antisemieten? Haten D66-stemmers de democratie? Zijn alle CDA'ers agressieve straatgroeters? NATUURLIJK NIET!

De afgelopen dagen worden een miljoen kiezers in dit land met argusogen en diepe argwaan bekeken. Ze worden openlijk als fascistisch en extreemrechts benoemd en beschuldigd in keurige couranten, door universitaire docenten en zelfs door politici van diverse partijen. Maar is dat eigenlijk wel zo? En als FvD'ers bruinhemden zijn, wat zijn al die andere kiezers op andere partijen dan? Het GeenStijl Planbureau voor de Electorale Peilomgeving zocht het uit!

De D'66-stemmer: keurige burgers, welvarend en hoogopgeleid

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zo veel schade aan de democratie heeft toegebracht als D66, en daar nog blasé over deed ook. Maakt dat hun kiezers tot naargeestige totalitairen met een hete aardappel-R? Welnee!

D'66-stemmers zijn keurige burgers. Vaak stads, minder vaak provinciaal. Ze verdienen bovenmodaal en zijn vaak werkzaam in (hoger) onderwijs, zorgmanagement, consultancy of als zelfstandig ondernemer. Ze wonen in gentrified wijken in de binnenstad of daar vlak omheen, of in een wat grotere twee-onder-eenkap  in een aangeharkte vinex. Ze hebben veel bezit en welvaart, maar denken ook na over hun consumptiegedrag. Ze voeden hun kinderen 'inclusief' op, met een wereldse blik en een groot hart voor de EU. ze wisselen 'lekker lui op de camping in Frankrijk' af met meer cultureel actief gerichte stedentrips. Weinig allochtonen in hun omgeving, of het moeten expats zijn, dus van de islamisering van achterstandsbuurten en de bijkomende problematiek merken ze weinig en achten ze overdreven. Het meisje met de hoofddoek achter de kassa bij de Albert Heijn groeten ze altijd vriendelijk - we moeten het immers samen doen. Die moslima groet ook altijd netjes terug. Keurige mensen, onbezorgd, met tijd over om na te denken over ingewikkelde ethische kwesties als euthanasie en donorschap. Want de samenleving moet antwoorden formuleren, ook als de vragen moeilijk zijn.

De VVD-stemmer: hardwerkend, ambitieus en ondernemend

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zo veel stagnatie van de welvaart op zijn conto kan schrijven als de VVD, en toch glashard groei blijf claimen. Maakt dat hun kiezers tot feodale leenheren die hun arbeidskrachten uitbuiten? Welnee!

VVD-stemmers zijn hardwerkend, eigen baas of koesteren die aspiratie. Ze houden van een beetje gas geven, ook op een bochtige weg. Problemen zijn er om op te lossen, kan niet bestaat niet en geld maakt echt wel gelukkiger dan geen geld. Politieke correctheid wringt bij het zakendoen, de winkel moet blijven draaien en alles iets mooier voorschotelen dan het is, is niet kwalijk als het de economische motor stimuleert en tot meer banen leidt. De VVD'er wil graag een grotere auto, maar kijkt niet neer op kleintjes. Als je maar wat ambitie toont, je schouders er onder zet en zelf wat van je leven probeert te maken. Inspanning mag beloond worden. De multiculturele samenleving biedt kansen, maar daar zitten ook een paar duidelijk te markeren rotte plekken, zoals die rotmarokkaantjes op het plein. En misdaad, ook een grote zorg. VVD'ers wonen graag veilig, want ze hebben spullen te beschermen. De EU is prima, want handelsgeest. Een overheid moet klein zijn, maar wel alert - kapitalisme werkt alleen als het de juiste kaders krijgt, en de vruchten van de verzorgingsstaat moeten ten goede komen aan degenen die er zelf de zaden voor platen, niet aan uitvreters en opsoupeerders. Liberalisme, dat is welvaart en rechtvaardigheid hand in hand, dát is de VVD-stemmer. Streng, doch rechtvaardig - en met het belang van een biertje ter ontspanning altijd in gedachten.

De GroenLinksstemmer: diep betrokken bij mens en natuur

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zich zo verdacht weet te maken als bedrijven bashende succeshaters met een vleugje antisemitisme als GroenLinks. Maakt dat hun kiezers tot terreur verheerlijkende linkse extremisten met een Palestijnse sjaal om de nek? Welnee!

GroenLinks-stemmers hebben veel overlap met de D'66-kiezer: hoger opgeleid, welvarend, stads en met relatief weinig zorgen. Ze tonen zich echter wel actiever bezorgd over en betrokken bij de mens en de planeet. GroenLinksers wonen dan misschien in de stad, ze kweken groenten in de eigen tuin, of hebben een moestuin aan de rand van de stad. Daar wordt met zorg getuinierd, en met bezorgdheid naar natuur en milieu gekeken. De mens is een vernietigende kracht, hoe kunnen we daar wat tegenwicht aan geven? De windmolen en het zonnepaneel zijn misschien niet de eindoplossing, maar actief nadenken over dergelijke techniek is de enige weg voorwaarts. De GroenLinkser acht 'de mens' een uniek dier dat ondanks kleur- en vormverschillen geen onderscheid in rassen kent. Culturele verschillen kunnen in versmelting tot versterking leiden, en ook voor deze kiezers geldt dat het probleem van de parallelle samenleving eigenlijk niet bestaat, want ze komen zelden in contact met moslims. En zo wel, dan zullen zij zich een klein beetje extra inspannen om die mensen op hun gemak te stellen. Ze maken zich meer zorgen om de onrechtvaardigheid van krachtsverschillen. Zijn die Gazanen zulke lieverdjes? Nee, maar Israël heeft wel een onredelijke overmacht. Ook vanuit dreiging echo't repressie, kunnen die verhoudingen niet wat eerlijker? Want alleen samen, zijn we met ons allen - én de natuur - in balans. Eigenlijk ontzettend warme mensen, dus.

De CDA'er: Agrarisch ondernemend, maar met zondagsrust

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zich - uit naam van God en het fatsoen - zo regressief op kan stellen tegen de vrijheid van meningsuiting als het CDA. Maakt dat hun kiezers tot religieuze zeloten die de hele dag met de moraalvinger wapperen? Welnee!

CDA'ers zijn als ondernemende VVD'ers, maar dan met land- en tuinbouw. Bovendien houden zij een wat strakkere moraal ter harte, en leggen zij op zondag het werk even stil voor bezinning en het traditioneel ingerichte gezin. Dan eten zij wat het boerenland hen levert en moeder de vrouw bereidt, maar begrijpen ze ook dat overconsumptie schadelijk is voor mens en milieu. CDA'ers zijn zorgzaam, betrokken bij hun familie en hun gemeenschap en houden niet van onrechtvaardigheid. Ze komen op voor de minder bedeelde, bewaken de sociale mores en zullen niet alleen de vernieler van het bankje bestraffend toespreken, maar ook het initiatief nemen om het bankje te repareren. Want als je dat laat versloffen, zal alles verder verstoffen en dit land is groot geworden omdat het in samenspraak is aangeharkt en opgeruimd. Als dat lukt, na noeste arbeid, dan mogen de armen even over elkaar - uit tevredenheid, maar nooit uit valse trots.

DENK-stemmers: Gemarginaliseerd, maar wel mondig

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zich van zulke agressieve en valse frames bediende als de dubbele agenda-agitators van DENK. Maakt dat al hun kiezers tot islamistische Erdo-aanhangers die de democratie omver willen werpen? Welnee!

DENK-stemmers zijn geëmancipeerde allochtonen met mbo+- of hbo-papieren die zich de loze beloftes van links niet langer wilden laten aanleunen, maar op eigen kracht een koers wilden kiezen. Niet langer de excuusallochtoon, in dit land hebben zij een eigen stem. Ze wonen en werken meestal in steden, in de achterbuurten maar steeds meer opschuivend naar het centrum. Na een jeugd met wat 'traditionele rottigheid' werden ze volwassen na het huwelijk, en daarmee verantwoordelijk. In de DENK-stemmer schuilt het dubbele dat de parallelle samenleving zo kenmerkt: enerzijds de vreemde hang naar (antisemitische) complotten en het voor westerse ogen zo wereldvreemde beeld van Arabische schoteltelevisie. Anderzijds kiezen zij niet voor stilzwijgen, maar participeren ze op de democratische weg naar inspraak in de koers van dit land, waarin zij deelnemen - of het nou door botsende culturen, afwijkende opvattingen en confrontaties met racisme en uitsluiting soms moeizaam gaat of niet. De DENK-stemmer wil graag meedoen, en verdient alleen al daarom betere vertegenwoordigers dan die valse vampieren van Graaf Denkula. Sorry DENK-stemmers, die slotzin was helaas onvermijdelijk.

PVV-stemmers: Bezorgde bubbelbewoners met een goed hart

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zich op zulke harde, onredelijke wijze uitliet over grote groepen inwoners van onze samenleving. Maakt dat alle PVV-stemmers tot woedende (of doodsbange) 'islamofoben'? Welnee!

De PPV-stemmer zag de afstand tot Den Haag steeds groter worden. Niet alleen vanuit 'de provincie', maar zelfs vanuit Spijkenisse, Katwijk of Duindorp. Zag nou niemand in Den Haag hoe hun wijk verandert, de inkomensgrafiek steeds verder afvlakt en het leven steeds onbetaalbaarder? En dat terwijl de PVV-stemmer om 6 uur 's morgens zijn eerste arbeidshandeling van zijn onregelmatige werkrooster verricht, in de bouw, in de maatschappelijke dienstverlening of als handen aan het bed. Plichtsgetrouw maar toch onzichtbaar. Stank voor dank, zo voelt het, en het ruikt naar de vreemde luchtjes in het portiek van de buren. De wereld is niet groot voor de PVV-stemmer, maar hij was vroeger wel veiliger en niemand lijkt begrip te hebben voor. Behalve Geert. En verdomd, het is toch ook zo dat die moslims zich aan andere maatschappelijke mores houden dan zij? Wat doen die kinderen zo laat op straat, waarom mag de vrouw nooit buiten en spreekt ze geen Nederlands, hoe kan de buurman zó een dure Mercedes hebben als hij bijna altijd thuis is en je hem nooit in iets anders ziet dan een trainingsbroek en slippers? Dat was vroeger wel anders. De buurt verloedert, ze begrijpen de eigen buren niet meer en alleen door Wilders wordt hun klacht gehoord. Maar als ze de Syrische vluchtelingenkindjes in afgedragen kleding op het speelplein zien, zullen ze zonder nadenken wat oud goed van hun eigen kroost afstaan. Want de PVV-stemmer is bezorgd vanuit een goed hart.

De FvD-stemmer: Jong, slim en optimistisch

Er is geen partij geweest in de recente geschiedenis die zo veel twijfel wist te zaaien over intenties met uitspraken, etentjes met dubieuze figuren en rare quotes in interviews. Maakt dat alle FvD'ers tot racisten, fascisten en bruinhemden? Welnee!

Forumstemmers zijn jonge, hoogopgeleide mensen die op eigen kracht en beredenering tot de conclusies zijn gekomen dat bijna alle media dezelfde hangende plaat afspelen, dat de Europese Unie een geweldige constructie kan zijn die door corruptie, opportunisme en totale debielen bestuurd wordt, en dat de multiculturele samenleving een mislukking zal blijven zolang de parallelle onderstromen niet ofwel met meer maatschappelijke dwang in de hoofdstroom worden getrokken, ofwel met gericht beleid uit de samenleving worden geweerd. Want de islam is niet compatibel met een liberale democratie, een hechte samenleving kan niet bestaan zonder gezond zelfvertrouwen en de huidige 'kartelpartijen' klitten allemaal samen in een politiek midden waar ze collectief de kop in het zand steken voor volstrekt helder te duiden problemen, uit pure angst dat de policor guillotine die ze zelf hebben opgetuigd hun hoofden er af zal hakken. Entrée Thierry Baudet, wars van politieke correctheid, blakend van zelfvertrouwen en zonder schaamte theatraal intellectueel. Dat hij soms met woorden wappert die niemand begrijpt, ach. Who cares. Hij is een verademing, tegenover die grauwe eenheidsworst die louter schermt met erfzonde, "witte schuld" en strak gepolijste maar krachteloze politiek correcte retoriek. En dat ze voor 'fascist' worden versleten? Leuk is het niet, maar ze worden er ook een beetje lacherig van, van die morele paniek waaruit deze retorische armoede wordt gelanceerd. Bovendien: ze zijn met steeds meer en er is helemaal niets om je voor te schamen. Het is gewoon tijd voor wat anders, en twintig jaar na Pim geeft de ommezwaai die hij in gang zette wind in de zeilen van de renaissancevloot. BOREAAL! Hahahaha.

Nou. Was dat nou zo moeilijk?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.