Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ontvang hier LIVE de rekening voor het klimaat

Man vs Nature

Oh boy oh boy oh boy hoeveel zou het kosten om met heel Nederland het klimaat te redden?

Dijkhoff dreigde de klimaatdrammers met een kabinetscrisis, waarna de vvd hem razendsnel in een stekker-Kia duwde. De klimaatdrammers dreigden daarna Dijkhoff met een kabinetscrisis, maar die kwamen niet door de fake news fact check. De Telebelg wierp zich op als klimaatcriticus, de Azijbode pareerde elke vliegvakantiebanner met een oproep tot meer vliegschaamte, we zagen reclame voor een klimaatpsycholoog bij EenVandaag, klimaatkeizer Ed Nijpels dook - zonder kleren - een paar maanden onder in het verwarmde zwembad van zijn rijkelijk met cv-ketels getooide villa, en tienduizenden bang gemaakte burgers trotseerden juist de striemende regens om voor meer klimaatregelen te pleiten. 

Vandaag leren wij, miezerige milieuvervuilende & klimaatverziekende kleinburgers, eindelijk wat de idealen van Jesse & Jetten allemaal gaan kosten, want om 13u15 presenteert de Staatsomroep de doorberekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (vorige maand nog voor prutsers uitgemaakt door het kabinet) en het Centraal Planbureau. Voor de warmtepompweigeraars heeft de NOS alvast "een woordenboekje" opgesteld, zodat je zelf kunt opzoeken wat "energietransitie" betekent. Ons advies vooraf: hecht niet te veel waarde aan de "schattingen" van de Planbureaus. Megalomanie laat zich prima in grote getallen uitdrukken, maar verhoudt zich doorgaans zeer slecht tot de weerbarstige werkelijkheid. Maar hee. #Doeslief. Op naar de 0,00003 graden afkoeling in 2050!
Livestream: bij de Staatsomroep.
Rapporten: Feynmannen, Ronaldo's & sevens kunnen hierrr F5'en. Andere planbureau daarrr.
Update: "We" gaan grote stappen zetten, maar de doelen worden waarschijnlijk niet gehaald en de burger gaat wel betalen - vooral de lage inkomens worden relatief hard geraakt.
LOL: NOS stream faalt onophoudelijk. "Pleuriszooi zeg", roept iemand ergens tijdens het faalschakelen tussen Nieuwspoort, studio & testbeeld.
Update: Rutte belooft dat de belasting voor burgers omlaag gaat en voor bedrijven omhoog. Dat gata hij zeker betalen met die 1000 euro die we nog van hem krijgen.

Dit plaatje zegt: lage inkomens betalen rekening...

...deze tekst onderstreept dat...

...en deze grafiek benadrukt het nogmaals

Nieuwe paarse krokodil: Klimaatbureaucratie

Social

Reaguursels

Inloggen

Wat men nu zegt doet er niet toe.
Het gaat erom wat men gaat doen NA de verkiezingen.
Ga er maar van uit dat de burger werderom uitgeknepen gaat worden.

Dutch_Viscount | 14-03-19 | 10:11

Wat is WML in de context van het artikel?
Ik kom niet veel verder dan Waterleiding Maatschppij Limburg of Wireless Markup Language.

ZoltarTheMagnificent | 13-03-19 | 21:12 | 1

Ik gok op wettelijk minimumloon.

CleanUpTime | 13-03-19 | 23:36

De planbureaus tonen aan: Groen en Links gaan heel slecht samen voor de laagste inkomens.

Reaguurguurderguurst | 13-03-19 | 20:33

Pure verkiezingsretoriek. De corruptici gaan voor de bühne vlak voor de verkiezingen de gewone man matsen, in juni nadat de nieuwe 1e kamer is geïnstalleerd zijn ze dit allang weer vergeten.

faz | 13-03-19 | 20:03

De klimaatdiscussie heeft nog altijd twee grote taboes. 1. Nederland is dichtbevolkt, dus veel activiteit, dus veel CO2, en niet te vergelijken met bv Frankrijk. 2. Geboorteberking wereldwijd. Als je dat zegt ben je populistisch, racistisch, … en de rest van de riedel dus een slecht mens. Terwijl het gewoon nuchter verstand is.
Advies voor de verkiezingen: stem wat je drie maanden geleden dacht. Dat zijn alle hypes en 'ineens goede daden' geneutraliseerd.

weeseensnuchter | 13-03-19 | 19:59

Gelet op het feit dat het klimafaat niets (meer) kost en groente & fruit geen CO2(g) uitstoten ga ik er vanuit dat deze (aanzienlijk) goedkoper worden.

ProAsfalt | 13-03-19 | 19:42

Rutte belooft wel meer vlak voor verkiezingstijd. Laten we het daar vooral op houden. Uche.

Jan, Leiden | 13-03-19 | 19:36

Alles moet electrisch. Ondertussen sluiten we electriciteitscentrales. Ik hoor nooit uit de politiek waar die energie dan wel vandaan moet komen. Totaal onbekwaam die lui.

Andorian | 13-03-19 | 19:28

Lof der Zotheid 2.0

william7055 | 13-03-19 | 19:17

Uiteraard is dat hele klimaatakkoord gebakken lucht maar dat gel.u.l. over dat het allemaal zoveel kost is dat ook.
Je moet niet vergeten dat als iets aan de ene kant geld kost, het aan de andere kant precies hetzelfde opleverd. Zo werken die dingen.
In dit klimaat van klimaathisterie doe je er dus goed aan om zo snel mogelijk aan de goede kant van de kassa te gaan staan.
Ik bijvoorbeeld verdien grof geld in de duurzaamheidsindustrie. Kan ik iedereen aanbevelen.

0112358 | 13-03-19 | 19:06

Hoe hou je het volk arm en daardoor hard werkend?
-Klimaat
-Dure bouwgrond, teveel inwoners in vooral de randstad.

Het afvalplastic wordt naar China verstuurd, waar ze het verbranden zonder de technische faciliteiten van de AVR.
De AVR stookt biomassa, om zo het warme water te kunnen versturen naar de afnemers, zoals contractueel afgesproken.
Het is een beetje kort door de bocht, er zijn zoveel uitzonderingen.

Moestuinier | 13-03-19 | 18:59

Rutte: energiebelasting burger omlaag --> verbruiker moet meer betalen.

Stel mijn energie rekening word verlaagt met €100.
De overheid wilt die €100 dan bij de energieleverancier innen.
Ze zijn er van uit gegaan dat de bedrijven 80% doorberekenen aan de consument dus de energieleverancier gaat €80 terughalen via mijn rekening.

Betekent dat dat ik €20 minder betaal onder de streep?
Antwoord: nee! Die 80 euro gaat de energieleverancier inderdaad via het product doorberekenen om mij, maar bijna 50% van de energie rekening is belasting. Oftewel €80 + 50% belasting = €120

CleanUpTime | 13-03-19 | 18:53

"... het wordt in toenemende mate duidelijk dat kapitalisme niet beschouwd kan worden als de uitsluitende oorzaak van uitbuiting in de huidige wereld .."

Dat is een citaat van prof. dr. W. F. Wertheim uit 1980!
Dat is nu bijna 40 jaar geleden! De man was een (niet-westerse) socialist. En net als Rosenmüller een massamoordenaarknuffelaar. Wertheim verdedigde namelijk het chinese socialisme van Mao, die ook een massamoordenaar was (45 miljoen doden).

Nu zie ik het plaatje van dit artikel. Wat nou! Met.je.socialisme... pffff.
Dit is nou de 'eerlijke verdeling' die socialisten (SP, Groen Links) en liberaal-socialisten (VDB later gefuseerd met PvdA, D66) voor ons allemaal bedacht hebben? Geld pikken van de armsten!

Iedereen moet betalen, alleen de armsten en de zwaksten dan wel flink meer dan zijzelf!

Een vergelijking met de varkens van de Animal Farm is hier op zijn plaats.

Wertheim, de man van het citaat waar ik mee begon, bedoelde zijn schrijfsel in 1980 als een betoog tegen het 'kapitalisme' en 'imperialisme', maar een vooruitziende blik kan hem niet ontzegd worden. Het citaat is een waarheid als een koe, als ik nog eens naar het verdelings-plaatje kijk. Het moet gezegd worden: de socialisten, liberalen en communisten van vroeger, zijn de kapitalisten van nu.

De tijden zijn veranderd. Nu 40 jaar later is Wertheim zijn citaat een betoog TEGEN het (liberaal)-socialisme van nu.

"... het wordt in toenemende mate duidelijk dat kapitalisme niet beschouwd kan worden als de uitsluitende oorzaak van uitbuiting in de huidige wereld .."

gaffelbaard | 13-03-19 | 18:52

Van die kosten klopt natuurlijk geen reet. 1,6 tot 1,9 miljard in 2030? Het onlangs afgesloten energieakkoord, dat iedereen alweer vergeten is, kost voor de periode 2013-2020 37,5 miljard. Een kleine 20 miljard meer dan berekend. De meeste kosten daarvan moeten nog gemaakt worden, waarschijnlijk zo'n 57,5 miljard voor o.a. wind op zee en loopt tot 2038. Daar komt dit klimaatakkoord nog eens bovenop. Dan kom je toch echt op hele andere bedragen dan waar het PBL mee komt. Maar goed, wat verwacht je anders van deze lui...

BartV87 | 13-03-19 | 18:34

Mijn vrouw werkt 32 uur bij een werkgever, ik werk 16 uur bij een werkgever en ik ben de rest van de week freelancer. Je zult mij niet horen zeggen dat wij het slecht hebben. Samen verdienen we zo'n beetje in de buurt van anderhalf keer modaal en hebben qua belastingteruggaven eigenlijk nergens echt recht op. Geen kinderen. Uit verstandigheid hebben we een klein koophuis (energielabel K) zonder tophypotheek. We hebben twee kleine derdehands benzine-auto's die vrij zuinig rijden.

Maar als ik zo afgelopen tijd lees wat er op ons af gaat komen? Ik refereer dan naar wat @oakmont ten tijde van 17:30 schreef; alleen al een warmtepomp kopen, ons huis isoleren voor de warmtepomp en elektrisch rijden? Dat kunnen wij nóóit van ons lang-zal-ze-levensdagen betalen. Dat bestaat niet. Onmogelijk. En dat zeg ik niet snel, ik weiger slachtoffer te zijn.

Ik heb al een paar landelijke financiële crisissen meegemaakt, zonder problemen doorgekomen. Maar zo snel als ons geld er in 2019 doorheen gaat heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Rutte. Je bent met nog één week te gaan voor de verkiezingen weer heerlijk populistisch aan het oreren geslagen, maar toch twee vragen voor je. Hoe? En hoe?

Rest In Privacy | 13-03-19 | 18:33

Laat dit tot je doordringen! De overheid gaat je DWINGEN om van het gas af te komen. Uit het klimaatakkoord (pagina 33-34):

Vervolgens besluit de gemeente (door het wijzigen van het omgevingsplan) wanneer welke wijk van het aardgas afgaat. Rijk en VNG werken uit aan welke voorwaarden deze besluitvorming moet voldoen. Tegen dit gemeentelijk besluit staat beroep open bij de Raad van State. Bij het aardgasvrij maken van gebieden geldt de bestaande regeling voor nadeelcompensatie bij rechtmatige overheidsdaad. f. Complementair daaraan wordt in de Energiewet opgenomen dat op basis van dit besluit van de gemeente wordt vastgesteld vanaf welke datum een wijk geen gebruik meer kan maken van het gasnet. Daarbij wordt ook het vervallen van de gasaansluitplicht in de Energiewet opgenomen en krijgt de netbeheerder de mogelijkheid en instrumenten om de gasafsluiting uit te voeren. Ter bescherming van de consument en van gebouweigenaren worden hier voorwaarden aan gekoppeld. De Rijksoverheid zorgt er daarbij voor dat de
35
gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te (laten) realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021.

Graaf Monte Cristo | 13-03-19 | 18:22 | 1

"Tegen dit gemeentelijk besluit staat beroep open bij de Raad van State." De Raad van State gaat het druk krijgen.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 18:58

Dat verklaart ook gelijk waarom die hele klimaat-hysterie een hobbie is voor mensen die weinig uitstaande hebben met het echte leven.
Eigenlijk zou ik met mijn inkomen mijn neus ook ook in de lucht moeten steken en lekker GL of D66 moeten stemmen.
Maar goed, dat zou ten eerste een belediging voor mijn intelligentie zijn. Ten tweede ben ik een sociaal mens. Waarschijnlijk wordt het dus FvD.

De verwarde man | 13-03-19 | 18:18

Als, (als!) wij die “Klimaatdoelen” al zouden willen behalen, dan zit politiek Nederland toch faliekant aan de verkeerde knoppen te draaien. Kijk eens naar de populatie: 17 miljoen+
Minder bijkweken, minder binnenlaten, meer uitzetten. Op zoek naar de “Oostvaardersplassen balans”
Snap dat het niet lekker klinkt, maar waar gaat het nou om?

Canis.bonus.es | 13-03-19 | 18:17

Nu het klimaat toch helemaal niets kost, stem ik maar GroenLinks.
Eerlijk sociaal land. Voor iedereen eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden. Het neoliberalisme het land uit.
Winst, winst en nog eens winst.

ProAsfalt | 13-03-19 | 18:15

Dit is klimaatgenocide plegen op het volk door de bovenonsgestelden en de schijnheilige deugers, bovenal van D66, GL maar ook van VVd, CDA, kortom partijkartel stemmende meeloperburgertjes. Ook Marijnissen is er weer eens ingetuimeld zoals altijd. Ik herinner me Dame Agnes Kant die graag popi deed met Femme Fatal Halsema maar die keihard weg afgeserveerd. Mensuh dit is deels ook een klassenstrijd. PvdA hahaha telkt al helemaal niet meer mee. De teerling is geworpen, de charlatans ontmaskerd.

ecologiste | 13-03-19 | 18:12

Met veel belangstelling heb ik de cijfers bekeken over de kosten.
Er wordt beweerd dat het veel goedkoper is dan gedacht.
Eerste wat mij te binnenschoot al die overheids rekenbureaus zitten er zo vaak naast en altijd kost het meer.
Een oud docent van mij (heel lang geleden) die een hoge functie had bij de overheid zij eens een overheids begroting of raming moet je altijd x2 doen dat heb je een realistisch getal.
Helaas komt alleen het meest gunstige getal in het nieuws.

Jacktheflipper | 13-03-19 | 18:01 | 1
-weggejorist-
Graaf Monte Cristo | 13-03-19 | 18:33

Hoeveel mensen gaan er weer in trappen deze keer. Het patroon is inmiddels zooo voorspelbaar, een week voor de verkiezingen roept Rutte iets populistisch en weer een half miljoen stemmen erbij. Deze keer is het weer economisch populistisch. Hij naait je een dag na de verkiezingen weer gewoon keihard die pathologische aartsleugenaar Rutte.

sprietatoom | 13-03-19 | 17:51

Iedereen gaat er op achteruit. Iedereen!!! Alleen mensen die veel indirecte belastingen betalen, gaan er meer op achteruit. Indirecte belastingen zijn niet meegenomen in dit verhaal. Dan zijn de andere maatregelen (128 zijn doorgerekend) nog niet meegenomen.

Jesaja | 13-03-19 | 17:46 | 1

Precies, nieuwe strategie volgt: lage inkomens ontzien. En de rest is WEER aan de beurt, zoals altijd. Uitgeperst als een sinaasappel. Niet omdat het moet, maar omdat een paar klimaatgeile -blieb- daarmee in de deughemel menen te komen. Al die roofbouw en het verval.... En voor wat, die CO2 uitstoot van ons postzegellandje?

Canis.bonus.es | 13-03-19 | 18:05

Door heel erg veel te dokken in Nederland met zijn allen gaan we ........... het klimaat veranderen ? Echt ? Hahahahahahahahahahaha.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 17:40

Deze waanzin krijg je nou, als je politici laat beslissen over technische zaken en de ingenieurs en natuurkundigen nergens bij betrekt. Door de sterke polarisatie durven ook veel wetenschappers aan de universiteiten hun mond niet meer open te doen, vanwege hun baan en positie.

Poezelien | 13-03-19 | 17:35

Zo maar even wat feiten van zaken die niet in de begroting zijn meegenomen.
Alle kosten die de gewone burger moet ophoesten om te voldoen aan het klimaatakkoord.
8 miljoen woningen a 50.000- 60.000 voor klimaatneutraal. Vaak hebben ze het geld niet, dus kassa voor de banken die forse rentes gaan berekenen.
10 miljoen auto,s vervangen door electrische auto,s, kassa voor banken.
Al het voedsel wat we biologisch gaan consumeren gaat meer geld kosten.
De verduumzaming van alle Rijksoverheden gaat miljarden kosten denk aan kantoren, bedrijfsauto,s , schepen RWS. en PWS, legervoertuigen etc.
Wat te denken van de kosten van het wijzigen c.q. uitbreiden van de electrische infrastructuur van Nuon, Eneco etc. kost miljarden, wordt doorberekend naar de verbruiker.
Op twitter Sywart van Lienden vind je een ellenlange lijst, meerder A4 tjes, van
allerlei andere zaken die NIET zijn meegenomen.
De rekening van de grootste vervuilers moet voor circa 80 % worden opgehoest door de burger.
En dan nog dit, het is tot nu toe nog altijd zo geweest dat je gerust kunt zeggen dat alle grote projecten van de overheid achteraf 3 x zoveel hebben gekost dan begroot. Ik kan nog wel even doorgaan maar je kunt nu gewoonweg al stellen
er is naar een antwoord toegewerkt wat men dunkt te kunnen verdedigen.
Leer eens van Duitsland, daar heeft de Energiewende tot nu toe 188 miljard euro gekost met als resultaat nul Co2 waarde vermindering.
Al met al broddelwerk van de bovenste plank.

oakmont | 13-03-19 | 17:30 | 2

Chapeau! Spijker op z'n kop!

Slinkse Klerk | 13-03-19 | 17:51

Je krijgt dan het smoesje dat het zonder de genomen maatregelen helemáál de spuigaten zou zijn uitgelopen met de CO2 uitstoot, wat achteraf natuurlijk nooit te controleren valt.

Schulzie | 13-03-19 | 18:32

En de media blaten gewoon het sprookje na dat het allemaal niet zoveel gaat kosten. Echt ongelofelijk hoe het journaille alle onzin gewoon ongehinderd slikt.

2voor12 | 13-03-19 | 17:19

Gedraai voor de verkiezingen, met een beetje geluk einde van het kabinet door gebrek aan steun in de 1e kamer. Planbureau voelt haarfijn het einde van haar relevantie aan komen.
Bijna alle grote CO2 uitstoters leveren direct ( energiecentrales, raffinaderijen ) of bijna direct ( kunstmest / kunstoffen ) aan de consument. De consumenten gaan het sowieso betalen.

Zorc | 13-03-19 | 17:17

Mensen die zeggen dat "de industrie" moet "betalen" belazeren de boel. De industrie betaalt zijn rekeningen met verkoop van goederen en diensten. Dus als de kosten van de industrie omhoog gaan dan gaan de prijzen voor de consument omhoog. Dat is het beste geval. Ook mogelijk is dat de industrie naar het buitenland vertrekt of failliet gaat. Maar goed, hoe armer Nederland wordt hoe minder CO2 er wordt uitgestoten, omdat we ons niets meer kunnen veroorloven?

petersteenkamp | 13-03-19 | 17:09 | 2

Jij rekent nog met je telraam zeker?
Hoe vaak moet ik het nog zeggen dat als de industrie betaald en doorberekend dan is de concurrent die niet vervuild winstgevender en dus aantrekkelijker voor aandeelhouder en geeft het ook de mogelijkheid om een lagere prijs dan de vervuiler te rekenen.

IPNP | 13-03-19 | 17:42

Is het niet zo dat binnen de Europese wetgeving bedrijven de CO2 tax kunnen ontlopen?

Jacktheflipper | 13-03-19 | 18:07

Ik las dat ze legio aan voorgestelde maatregelen niet eens hebben doorgerekend door de vaagheid daarvan en zelf toegeven dat de maatregelen de ze nog wel hebben doorgerekend eigenlijk niet goed door te rekenen zijn. Tja, dat gaat huel veel meer geld kosten.

GroetenVanUrk | 13-03-19 | 17:08

Oke, volgens Rutte gaan we juist MINDER betalen.
Gelukkig...

B0bBer | 13-03-19 | 16:56

Die slogan hierboven alleen al: Voor een schoon klimaat. Hoe kan een klimaat nou in vredesnaam schoon zijn? Het klimaat "is" gewoon, nix meer ende nix minder.

Een milieu (en niet HET milieu) tja, da's een heel ander verhaal.

Kinkfactor | 13-03-19 | 16:55 | 2

Sinds wanneer hebben zelfstandige naamwoorden geen lidwoord? Van Dale denkt er dus anders over.

ChupaChupa | 13-03-19 | 18:40

@ChupaChupa | 13-03-19 | 18:40: Om dezelfde reden als bijvoorbeeld "een biotoop", omdat dat voor elk schepsel anders is. Dan krijg je natuurlijk wel "HET biotoop van GroenLinks schuurt aan tegen die van de firma List ende Bedrog", om maar wat te noemen.

Kinkfactor | 13-03-19 | 19:28

Marcel Crok op RTL7, Dat is nou eens een nuchtere kijk op zaken.

Datgingniegoed | 13-03-19 | 16:42

stemmen toch niet

Zuidas | 13-03-19 | 16:40

Dus Rutte gooit éérst de belasting omhoog, en dan een paar maanden later weer naar beneden. Maar natuurlijk. Klinkt goed doordacht en getuigt van een vooruitziende blik. Aan deze man kun je gerust het voorspellen van het mondiale klimaat voor de komende 50 jaar overlaten. Hij kan gvd niet eens verder dan 3 maanden voorspellen.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 16:30 | 3

ja, die crisisheffing van jaren terug, dat kwartje van kok... allemaal tijdelijk.
en nu na 2020 gaat de energiebelasting ook weer omlaag.. na 2020, dat kan dus ook ergens in 2089 worden.. verkiezingen menschen.. echt als je nu iets wilt hebben dan moet je het nu gaan vragen.. allemaal weer beloftes. We kennen het ondertussen

fikkieblijf! | 13-03-19 | 17:31

Ja en zo vlak voor de verkiezingen tja wat moet ik hiervan vinden

Jacktheflipper | 13-03-19 | 18:09

Iedere keer het belastingstelsel wijzigen kost ook geld. Aanpassing van de systemen van de belastingdienst door de mensen die ze niet meer hebben. De politiek is verrot.

Andorian | 13-03-19 | 19:35

Ik voel weer een inlegvelletje aankomen.

Cor Netto | 13-03-19 | 16:28

Hihi nu gaat die belasting echt omlaag hoor.

jip_86 | 13-03-19 | 16:26

Ben benieuwd waar ze mij alles Zzp'er op gaan aanslaan. Op iedere ruft die ik laat in werktijd?

Majoor Pikindewind | 13-03-19 | 17:37
▼ 2 antwoorden verborgen

geen hond die enig geloof hecht aan die warrige en onduidelijke en vooral leugenachtige voorspellingen. wat nu geraamd is gaat 3x duurder worden voor de burger van wat nu is voorspeld. Eeen beetje net als dat opknappen van het verblijf in Den haag inmiddels al 2x zo hoog als beraamd... het opknappen van de keuning zijn verblijf, 2x zo hoog als beraamd etc etc
ga er maar vanuit dat eenieder zich scheel gaat betalen en dit allemaal voor iets wat verder in de wereld niet wordt gedragen maar Nederland meent dit wel voortreffelijk te moeten gaan doen.. en daar gaat iedere burger die onder de 80.000 brutto aan inkomen heeft zwaar voor inleveren.. heel zwaar. Nijpels glundert zich de ballen uit de broek, Kwiebus neus werd nog langer dan hij al is en Rutte weten we inmiddels dat die zo mooi een verhaal kan vertellen dat niemand er nog wat van snapt maar vooral dat eenieder al heeft geleerd dat er geen ruk van klopt..

maar goed, de Nederlander moet nog even een jaartje de broekriem flink aantrekken voordat die in beweging komt om tegen deze aangekondigde voorspelde armoededuik in bezwaar te komen..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 16:10 | 1

Eens!
Alleen komt de Nederlander niet in beweging om bezwaar te maken. Die vindt het allemaal wel best.
Beetje mopperen met een zak chips op de bank voor de TV en daar blijft het wel bij...

buicksquad | 13-03-19 | 16:21

De Duitse minister van Economie en Energie Peter Altmaier heeft een paar jaar geleden gezegd dat de energiewende de Duitsers meer dan 1.000 miljard Euro zou kosten. De beste man is verguisd in Duitsland. Nu blijkt dat hij toch gelijk heeft, www.welt.de/wirtschaft/article1755528... . De bedragen waar PBL en het CPB nu mee komen zijn een schijntje van dit bedrag. M.i. zijn gerealiseerde energietransitiekosten zoals bij onze oosterburen een veel betere voorspeller van de werkelijke uitgaven dan allerlei modelberekeningen en honderden aannames..

therealbraindump | 13-03-19 | 16:10

En bedrijven rekenen alles door aan de burger.... Dus je betaalt je straks scheel voor zinloze maatregelen.

TheBigKirth | 13-03-19 | 15:52

Zelden heb ik zo’n warrig verhaal gehoord , Vol met aannames en onbekende gegevens en een hele hoop lucht fietserij en wollige grafiekjes.
Dit alles voor heul veul geld.
Als dit nou bijvoorbeeld een verkoper was geweest , dan had ik hem recht in het gezicht uit gelachen en zo de winkel uit gelopen. Helaas is dit niet zo en lopen we de winkel uit met een oor aangenaaid.

Datgingniegoed | 13-03-19 | 15:40 | 1

Gemiddelde kosten voor de burger 0,5% van het inkomen. En dat gaat dan om de som van van alle maatregelen die nodig zouden zijn om dat vermaledijde plan uit te voeren.

Grote leugen: ik ben er in januari alleen door de verhoging van de gasbelasting door het kabinet al 63 euro per maand op achteruit gegaan. Dat is al 2%. En dan heb ik dus (nog) helemaal niets gedaan van alle maatregelen die men nodig acht als isoleren, van het gas af, dure warmtepompen en elektrische auto. Waarvan de kosten bij elkaar gaan oplopen, als je het zou gaan doen, tot minstens 40.000 euro voor de maatregelen in en aan huis en ongeveer net zo'n bedrag voor een EV. Wat ik beide van mijn huidige inkomen niet zal kunnen betalen, zeker omdat dat ook nog eens structureel aan koopkracht inboet door kortingen van pensioenfondsen, verhoging van belastingen, inflatie en prijsverhogingen die bedrijfsleven en horeca op dit moment en masse aan het uitvoeren zijn. Bijna alles in merkbaar duurder geworden sinds 1-1-2019. De hoeveelheid maand die ik aan het eind van mijn geld over houdt wordt alsmaar groter. Nu dus al, he, dus waar moet ik als gepensioneerde straks in hemelsnaam al die milieufratsen van gaan betalen?

Jan Hen2076 | 13-03-19 | 15:35 | 2

Indexatie van je pensioen.

ZZP-er | 13-03-19 | 15:52

@ZZP-er | 13-03-19 | 15:52: Dat kan toch helemaal niet. Waar gaan we dan al die pensioenen voor onze Europese medemensen van betalen.

BakkerHenk | 13-03-19 | 18:31

Het is eigenlijk best gek dat het allemaal in het verleden al tig keer geprobeerd is. Benzine duurder maken met belasting want dan zouden mensen minder gaan rijden. Nee dus. En de hogere brandstofprijzen werden gewoon doorberekend in de consumentenprijzen. Er veranderde dus niets. Wouter Bos' verpakkingstaks weet je nog? Dan zouden consumenten minder plastic verpakkingen gaan kopen. Nou nee want dat gaat helemaal niet, en dus werd alles alleen weer ietsje duurder en veranderde er helemaal niets. Zo kan je nog wel even doorgaan. Er zijn tientallen voorbeelden van pogingen tot aan- of ontmoediging middels belastingen en het enige resultaat is altijd alleen maar geweest dat je meer gaat betalen voor hetzelfde.

Nu is dus het plan om het facultatieve gedeelte uit de vergelijking te schrappen. Het is geen keus meer, vanaf 2021 kun je letterlijk gedwongen worden om de gaskraan van je huis dicht te draaien en een 'andere oplossing' te gaan betalen. We weten allemaal inmiddels hoe duur, onpraktisch en vaak onmogelijk die andere oplossing is. Maar zelfs; stel dat iedereen dan onder actieve overheidsdwang overstapt op een warmtepomp ipv een HR++ ketel. Dan is de besparing, wat? 10%? In het meest gunstige geval? Dat zal in de praktijk nog wel een stuk lager komen te liggen.

Linksom of rechtsom maakt het opnieuw niets uit omdat mensen simpelweg niet minder kúnnen verbruiken. Je verschuift alleen de uitstoot van de individuele pijp van je HR++ ketel naar de collectieve pijp van de elektriciteitscentrale. Die je bij een biomassa centrale kunt vergelijken met een hele grote houtkachel (iets wat binnenkort ook wel niet meer zal mogen gezien het feit dat sinds enkele maanden plotseling álle buurmannen van huizen met een houtkachel COPD hebben) of een hele grote HR++ ketel op aardgas, ofwel we kopen de stroom gewoon net over de grens van een kolen- of bruinkolen gestookte centrale.

Om het resultaat te voorspellen hoef je geen warrige kletsmajoor van het CPL te zijn, het zal opnieuw niets uit gaan maken. Nihil. Het is zo maf om te zien dat mensen alsmaar hetzelfde proberen te doen, de omschrijving is wat anders, de doelen zijn wat anders, naarmate de jaren vorderen worden de verhalen ingewikkelder, de problemen complexer voorgesteld, maar de oplossing blijft altijd hetzelfde!

Is er dan niemand die iets ánders kan verzinnen dan alleen maar domweg telkens dingen duurder maken waar je uiteindelijk toch niet zonder kunt? Stel je woont in de woestijn en je hebt per dag 20 liter water nodig om je moestuin groen te houden zodat je eten hebt, je kippen te drinken te geven zodat je wat vlees hebt soms en een eitje per dag, en zelf te overleven. Dan gaat die overheid zeggen dat water schaars is. Ja duh Sherlock. En dan gaat die overheid zeggen dat je méér moet gaan betalen voor je water zodat je minder gaat verbruiken. Dat kan. Maar dan gaat of je moestuin dood, of je kippen gaan eraan, of je legt zelf het loodje. Dus ga je meer betalen voor je water, en dus wordt er niets minder verbruikt. Oke. Dan gaat die overheid zeggen dat je een put moet slaan om water uit op te pompen. Die put is heel erg duur. En er komt maar 15 liter water uit per dag. Die 5 liter moet je dan bij kopen bij de overheid. Maar die vind intussen dat je 8x meer moet betalen per liter water. Om het gebruik van water te ontmoedigen. Het eindresultaat is dat er per dag 20 liter water verbruikt wordt. Of dat er steeds meer mensen komen die geen kippen meer hebben. Of geen moestuin meer hebben. Of gewoon dood gaan.

Maar de meesten zullen gewoon ergens anders gaan wonen, waar water nog betaalbaar is. En dat is toch wel fijn als je wilt leven. En daar doen we het uiteindelijk toch allemaal voor?

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 15:35 | 10

@drs. P | 13-03-19 | 16:19: Dat is ieder volk, waar dan ook, het is dan ook de politiek die de verantwoordelijkheid moet nemen om zich integer te gedragen met die wetenschap in het achterhoofd. Dat is echter niet meer het geval. Ze vinden inderdaad dat het volk dom is en het niets interesseert, en maken daar, bewust, of inmiddels onbewust misbruik van. Dat gaat dus niet goed op termijn. En dan kun je je derhalve gaan afvragen, wie is er nu écht de domste van de twee?

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 16:24

Mooi stuk! Om je vraag te beantwoorden: we doen dit om de overheid in stand te houden en te laten groeien. We kweken dus geen kippen of planten als inwonders: we kweken ambtenaren.

Beefbus | 13-03-19 | 16:27

@Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 16:21: Dank voor de reaktie!
Yep, zoals gewoonlijk eigenlijk weer ordinaire geldklopperij. Met zo'n veel-partijenstelsel zoals bij ons is succes verzekerd. Voor de aasgieren dan.

Maarre, ik word oud en doe hier niet meer aan mee. Kan me hierom kwaad maken, maar that's it. Heb het al meer gezegd, maar goed, als ze bij mij aan de deur komen om mijn gas af te sluiten draai ik alle kranen vol open en gaat na een kwartiertje de Zippo erin. Dan ben ik er echt hemelaal klaar mee.

Deze postzegel is zo onderhand compleet naar de kloten geholpen. Niet alleen de landelijke linkse propaganda voor deze idioterie, maar ook de GroenLinkse antisemitische motie: oorverdovend stil bij de MSM.

Ben ik nu degene met IQ Kamertemperatuur?

Kinkfactor | 13-03-19 | 16:36
▼ 7 antwoorden verborgen

Kosten Betuwelijn?
Kosten Hogesnelheidstrein?
Kosten Noord Zuid verbinding?
Prima binnen de norm!
Alleen je moet gewoon de formule kennen bij de overheid; Begrote kosten x drie.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 15:33

Waarom niet het land opblazen. Dat is goedkoer dan al deze klimaatswaanzin. Ik wens mensen niet snel iets toe, maar ik hoop dat de Edjes van deze wereld heel snel van het toneel verdwijnen.

Ronnie uit Helmond | 13-03-19 | 15:29 | 1

Laten wij dat dan doen met kernenergie, een atoombom, nog beter en sneller, een waterstofbom, Tsar Bomba.

ProAsfalt | 13-03-19 | 15:31

Broddelwerk. O.a. slechts 126 van de 600 maatregelen meegenomen, marges
van 80 % verschillen aangehouden, veel aannames etc.etc.
Verder zeggen de rekenaars dat veel zaken gewoonweg niet kunnen worden
doorberekend.
Kom zelf uit de energiesector en het aanpassen van het electriciteitsnet door middel van Centrales, verdeelstations en kabelnetten gaat honderden miljarden kosten, nog afgezien wat dat voor gevolgen heeft voor de woonomgeving.
Moraal als de ambtenaren zeggen dat het heel moeilijk wordt de doelen te halen, bedoelen ze eigenlijk dat het never nooit gaat lukken.

oakmont | 13-03-19 | 15:27 | 2

Verder zijn er helemaal geen technici meer beschikbaar in dit land die überhaupt nog aan het elec-net kunnen werken, die paar echte goede(babyboomers) staan op het punt te stoppen.Nooit zo'n waardeloze emo-politiek gezien en gehoord, Nederland schaam U.

grindbak | 13-03-19 | 15:41

@grindbak | 13-03-19 | 15:41: het schakel punt van TenneT bij eindhove stamt ook uit 1980, backupsystemen en computers, en begrijp dat het met kunst en vliegwerk operationeel gehouden wordt (uit 2de hand).
Lekker doorgaan zo jongens...

boerk | 13-03-19 | 15:57

Opvallend trouwens dat er nergens in het rapport wordt gerept over particuliere verhuurders - tegenwoordig toch goed voor bijna 1/3e van de huurwoningen. Men heeft het over subsidies aan wooncorporaties en potjes waar huiseigenaren uit kunnen putten (lenen), maar men doelt daarbij zo te zien op mensen die hun woonhuis gekocht hebben; particuliere verhuurders zullen over het algemeen niet uit diezelfde potjes kunnen putten. Het rapport vermeldt wel dat er een aanvullend potje moet komen voor gevallen waar men nergens anders geld vandaan kan halen, maar de benodigde omvang van dat potje lijkt me dan schromelijk onderschat. Ook omdat het bij particuliere verhuur vaak om relatief oude huizen gaat, waar meer aan gedaan moet worden.

Verder geldt voor alle verhuurders dat ze de investeringen maar beperkt in de huur mogen doorrekenen (het rapport noemt dat ook), waar bovendien geldt dat je de huur niet in 1x kan verhogen naar het nieuwe maximum, dit kan jaren duren (het rapport noemt dit niet). Er is dan ook een aanvullende subsidie voor corporaties voorgesteld, waar wederom met geen woord over particuliere verhuurders gerept wordt.

Nogal een blinde vlek in het hele klimaatverhaal, waardoor de lasten wellicht nogal onevenredig verdeeld gaan worden. Dit is er maar eentje die ik bekeek omdat het op mijn situatie betrekking heeft, maar ik vermoed dat er nog veel meer hiaten zijn waardoor bepaalde groepen veel harder dan gemiddeld getroffen gaan worden. Autobeziiters bijvoorbeeld, die worden als groep vaak ook niet apart doorgerekend waarbij negatieve effecten over de hele populatie worden uitgesmeerd.

Muxje | 13-03-19 | 15:27

Hoorde net op radio bij het journaal toch echt dat het allemaal meevalt, dat het de burger over een aantal jaar gereken maar een procent of wat gaat kosten en dat 'de bedrijven' de meeste kosten voor rekening krijgen.
Elk weldenkend mens zou dan moeten vragen: 'en die bedrijven gaan die uiteraard niet doorsluizen naar de kostprijs van hun producten? '
Zo vreselijk doorzichtige propaganda.

EEnzame SchizofrEEN | 13-03-19 | 15:22 | 6

@jip_86 | 13-03-19 | 15:56: Simpel zat: dat staal komt dan voortaan uit India en IJmuiden kan sluiten. Volgens Robot Jetten en Jassen Klaver is dat heel goed voor een schoon (?) klimaat.

5611 | 13-03-19 | 16:08

@Graaier | 13-03-19 | 15:28: Zou ook nog kunnen dat het hele klimaat verhaal enkel smoke and mirrors is; vlak voor de echte verkiezingen (niet voor de PS, dat zal die gasten worst zijn, ze mikken op EU-baantjes) komen ze met toeren praat dat 'ze' de burger toch blij gaan maken en het akkoord alsnog in het archief gaat. Iedereen blij met Rutte cs., stemmen weer veilig gesteld, blauwe stoeltje voor de volgende 4 jaar weer verzekerd, na de verkiezingen archief openen en lekker verder.

EEnzame SchizofrEEN | 13-03-19 | 17:28

@5611 | 13-03-19 | 16:08:
Proest, ik ben enigszins bekend met dat land en het fabriceren van staal. Is echt, heus waar, heeeeeelemaal niet ongezond, hoor. En reuuuuze goed voor 'de klimaat'.

EEnzame SchizofrEEN | 13-03-19 | 17:30
▼ 3 antwoorden verborgen

In 2030 ligt de hypotheekschuld tussen de 800 en 950 miljard euro, just saying. De schuldquote (percentage van de hypotheekschuld van het BBP) zal binnen enkele jaren al gaan stijgen, want alles wijst erop dat de economische groei de komende jaren gaat afzwakken (en dan druk ik me mild uit). Het gaat de overheid dus echt om het zo snel mogelijk en met dwangmaatregelen beslag leggen op de allerlaatste spaarvarkentjes en ouwe sokken.

Schulzie | 13-03-19 | 15:21

Wanneer vindt de abdicatie plaats?

hallevvezool | 13-03-19 | 15:19

Hoe sloop ik een heel land voor het najagen van een GL/D66 utopie.

echt_links | 13-03-19 | 15:15 | 1

Komt door veel meisjes die Jesse zo leuk vinden en daarom maar op hem stemmen.

Andorian | 13-03-19 | 19:38

Wat was het selectiecriterium dat die Laura van Geest baas CPB kon worden?
We laten de guillotine vallen en bij wie slechts het haar wordt afgesneden en niet de nek wordt Topvrouw van het CPB?

gestoptmetroken | 13-03-19 | 15:12

Anders beginnen we gewoon met het sluiten van alle kolencentrales in nederland, en die vervangen voor kerncentrales. Hoppa 10% van de nederlandse CO2-uitstoot is weg.
Politici zijn al jarenlang aan het over verschillende problemen aan het discussiëren, maar oplossingen bedenken ho maar.

usb stok | 13-03-19 | 15:00 | 5

@usb stok | 13-03-19 | 15:42: Oplossing? Welk probleem is er dan?

Deflatiemonster | 13-03-19 | 15:53

@Deflatiemonster | 13-03-19 | 15:53: Misschien heb je het een keer in het nieuws gezien, we zijn wereldwijd de aarde aan het verneuken door klimaatopwarming, dat probleem.

usb stok | 13-03-19 | 16:02

@usb stok | 13-03-19 | 16:02: Ahhh, nee, ik ben het niet blijkt maar weer, het kon inderdaad nog lager. U zit volgens mij om en nabij het vriespunt, IQ-wise dan.

Kinkfactor | 13-03-19 | 16:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Eerst maar eens later deze week de rapporten zelf doorlezen. Met conclusies zonder aannames, input en verwerking schiet een mens niet op. Even los van de inkomensplaatjes, pure politieke zelfmoord als is, de berekeningen van het verwachte effect. Als dat uitsluitend bestaat uit gehoopte CO2 reductie zonder klimaattechnische consequenties, is het een peperdure cirkelredenering van jewelste.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 15:00

Is dat hetzelfde PBL als het PBL dat in 2018 voorspelde, dat de energierekening voor huishoudens niet zou stijgen in 2019?

zef732 | 13-03-19 | 14:57

Nijpels.. is super trots op zichzelf en buitengewoon opgelucht.. en bezopen zo te zien en te horen..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 14:57 | 2

Loopt echt helemaal te lallen. Brah, brah, brah.
Kots

B0bBer | 13-03-19 | 15:00

Hoeveel scheelde het ook alweer op wereldschaal als Nederland zich opnieuw hysterisch als gidsland wil profileren, nu op klimaatgebied? 0,000001 %?

Willibald von Klúúúk | 13-03-19 | 14:54

Jongens, laten we even een stapje terug doen. Veel van ons geloven best dat we wat aan het klimaat moeten doen; daarnaast is het prima als we minder afhankelijk worden van hakbarrende olieboeren. Het prijskaartje dat daar aan hangt is 1,3% van onze koopkracht. Vooropgesteld dat dat klopt (tja...), is dat toch een fooi? Ik zeg, laten we volmondig "ja" zeggen tegen dit plan, op voorwaarde dat we het daarna dan ook NOOIT meer over het klimaat hebben, en dat GroenLinks zichzelf opheft. Dat alleen lijkt me de prijs al waard.

Muxje | 13-03-19 | 14:52 | 3

keep on dreaming... dit is het begin en het gemiddelde... ga er maar vanuit dat er een flinke groep, de middeninkomens de zwaarste lasten op hun schouders krijgen.. en dan is er nog geen stop..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 14:54

voor gepensioneerden die ieder jaar al inleveren en lageloonslaven is 1.3% veel geld musje. En hier blijft het niet bij hè. Niets zo onbetrouwbaar als een linkse overheid met linkse rekenmeesters.

Trumme | 13-03-19 | 14:55

@Trumme | 13-03-19 | 14:55: er zijn middeninkomens die er minimaal 3% op achteruit gaan.. daar komt echt geen energietoeslag voor .. die is er dan voor de minima opgehoest door de middeninkomens die er weer een heffing bij krijgen of minder kortingen

fikkieblijf! | 13-03-19 | 15:00

Het wordt weer hetzelfde als altijd. Lage inkomens gaan er in eerste instantie het meeste op achteruit. Daar komt compensatie voor en dat zal weer moeten worden opgehoest door de middengroep. Hoge inkomens hebben relatief weinig last en bedrijven komen overal mee weg. Nijpels is opgelucht, nou dan moet het wel goed gaan, toch?

osolemio | 13-03-19 | 14:50 | 4

Daar gaat het heen ja.

Trumme | 13-03-19 | 14:57

Precies. De laagste inkomens worden weer gepompenseerd. En Jan Modaal is dubbel de lul en heeft zo langzamerhand op geen dubbeltje meer te besteden dan de zg. minima

B0bBer | 13-03-19 | 15:03

@B0bBer | 13-03-19 | 15:03:
Middenklasse mag altijd de rekening betalen.
Zij zijn het eenvoudigst te volgen voor de belasting, politie banken ed
Blanke pinapparaten

Jacktheflipper | 13-03-19 | 20:22
▼ 1 antwoord verborgen

Bekende politieke 'taktiek.' Ze presenteren bewust de cijfers veel te hoog. Dan zeggen ze later, we ontzien de burger en halen ze enkele miljarden eraf en zitten ze op het niveau dat ze wilden behalen.

litebyte | 13-03-19 | 14:47

De illusie van de politiek dat "het bedrijfsleven" een deel van de rekening mag oppakken... dit leid enkel tot 2 dingen. De rekening wordt doorberekend aan de consument, wat leid tot hogere kosten voor die consument. Daarnaast zal het duurder worden voor bedrijven om vanuit Nederland te opereren. Gezien er zat moderne landen zijn die deze waanzinnige regels niet doorvoeren is het gevolg dat bedrijven begrijpelijkerwijs de wijk nemen naar andere landen. Dit heeft tot gevolg minder inkomsten voor de burger die toch al getroffen is door de hogere kosten als gevolg van deze onzin. Daarnaast loopt de overheid dan weer wat zakgeld mis in de vorm van belasting... en wie mag dat betalen? Er is absoluut niets mis met een beetje bewustzijn van de gevolgen die onze consumptie met zich mee brengt maar de politiek slaat weer eens volslagen door, terwijl ze in dat doorslaan de plank ook nog eens missen.

Daarnaast komt de aarde op dit moment uit een koudere periode. Het is uit historische overlevering en onderzoek bekend dat voor de kleine ijstijd waar we nu uit aan het geraken zijn een warmere periode is geweest. Ten tijde van het Romeinse rijk tot ongeveer 1500 lag de gemiddelde temperatuur aanmerkelijk hoger.

Ik heb het vermoeden dat er achter al dit een gigantisch verdienmodel zit voor bepaalde groepen, en dat dit de hoofdreden van dit alles is. Maar goed Nederland wil weer eens "gids"land zijn, Nederland wil weer voorop in de zelfmoordneiging van onze beschaving die in het westen lijkt te heersen binnen bepaalde politieke stromingen. Naast het militair industrieel complex nu ook een milieu klimaat complex.

Het is de waan(zin) van de dag.

Ceevoo | 13-03-19 | 14:46 | 1

100% eens.. Niets aan toe te voegen

Schijtziek | 13-03-19 | 15:13

"Als Nederland de broeikasgassen wil halveren in 2030 dan moet er 48,7 megaton minder worden uitgestoten. Volgens het PBL komen de plannen uit tussen de 31 en 52 megaton."

Ergens tussen de 31 en 52 megaton...?! Dit zegt alles over dit broddelwerk. Dat is geen berekening. Het is gewoon nattevingerwerk.

De Libertariër | 13-03-19 | 14:41 | 3

Als in : 31 megaton, maar we kunnen er 80% naast zitten

Nuchternederland | 13-03-19 | 14:45

Dat kan ook niet anders, er zitten erg veel onzekerheden in het verhaal. Er hangt bijvoorbeeld veel af van techniek die steeds beter en goedkoper wordt, en de effecten ervan zijn meegenomen. Dat e.e.a. steeds beter en goedkoper wordt staat buiten kijf, maar de mate van de verandering is erg lastig te schatten.

Muxje | 13-03-19 | 14:47

Weten ze ook al of de economie over pakweg 5 jaar nog 2% groeit?

Trumme | 13-03-19 | 14:47

Er zijn altijd drie vragen die je kunt stellen die vrijwel elk plan, argument of bewering van radicaal linksigen pareren:
1. Vergeleken met wat?
2. Tegen welke kosten?
3. Welke harde bewijzen heb je?

postmodernismisdead | 13-03-19 | 14:40

Even een vrolijke rekensom:
We hebben in NL 8 miljoen huishoudens.
Deze huishoudens betalen in 2019 gemiddeld 350 euro meer aan verhoogde energiebelastingen. Dat is in totaal 2,8 miljard al meer , alleen in 2019 al.
Dan doen we dus nog helemaal niets.
Die belastingen gaan verder omhoog. Stel voorzichtig dit op 10% per jaar, ieder jaar.
In 31 jaar levert dit een totale belasting op van 568 miljard.
568 miljard.
568 miljard.
568 miljard.

Nuchternederland | 13-03-19 | 14:39 | 3

Volgens Jesse Klaver kunt u niet rekenen en is het maar 5,68 miljard.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:42

568 miljard kopjes koffie, dus waar hebben we het over.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 15:11

@El Rico Grande | 13-03-19 | 14:42:
Of 5,68 miljoen je weet het nooit met Jesse

Jacktheflipper | 13-03-19 | 20:25

Kan iemand mij vertellen wat een 'schoon klimaat ' is? Kennelijk zijn de begrippen Klimaat, Milieu en Weer, wat toch echt heel verschillende dingen zijn, de laatste tijd een beetje door elkaar heen gelopen.

Sidney_May | 13-03-19 | 14:38

“I want to pause here and talk about this notion of consensus, and the rise of what has been called consensus science. I regard consensus science as an extremely pernicious development that ought to be stopped cold in its tracks. Historically, the claim of consensus has been the first refuge of scoundrels; it is a way to avoid debate by claiming that the matter is already settled. Whenever you hear the consensus of scientists agrees on something or other, reach for your wallet, because you're being had.

Let's be clear: the work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world. In science consensus is irrelevant. What is relevant is reproducible results. The greatest scientists in history are great precisely because they broke with the consensus.”
- Michael Crichton

There is no such thing as consensus science. If it's consensus, it isn't science. If it's science, it isn't consensus. Period.”

Stormageddon | 13-03-19 | 14:38 | 2

Consensus in de wetenschap is als democratie in de kunst: fascisme

postmodernismisdead | 13-03-19 | 14:45

Yep, if it ain't reproducable it ain't science. Period. Boekje 1, Les 1.

Kinkfactor | 13-03-19 | 16:51

Prio1: Renovatie Groningen
Prio2: Aardgas uit Noorwegen/Rusland en LNG
Prio3: Schiphol naar de Noordzee

Welvaart beschermen en veel geld besparen.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 14:38

Ideetje: we wachten even af hoe die elektrische auto uitpakt als iedereen die heeft. Daarna kunnen we het nog eens over warmtepompen hebben.

Repetitive Beats | 13-03-19 | 14:35

Ik ben binnen tien jaar verdwenen richting Azië dus zal er gelukkig heel weinig van merken. Maar als ik denk aan mijn neefjes en nichtjes die nu opgroeien om straks in behoorlijke armoede de slaaf te moeten zijn voor milieugekte en sprinkhanenimport uit Afrika dan heb ik medelijden met ze.

2voor12 | 13-03-19 | 14:34

Op de site-van-de-witte-onderbroek is het niet rond kunnen komen niet de schuld van de domme plannen maar van 'degene die het milieu verpest hebben' manmanman

Repetitive Beats | 13-03-19 | 14:33 | 1

Rob Jetten dus, die meer in het vliegtuig dan de Tweede Kamer zit. Milieuterrorist dat ‘ie is.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:35

Tjsaa het braafste jongetje van de de hele klas willen zijn kost wat de rest van de wereld lacht zich de ballen uit hun broek. Klimaatneutraal maar geen cent meer te makken.

kneuterzak | 13-03-19 | 14:33

Hup Thierry! Go go go!

Rest In Privacy | 13-03-19 | 14:33

Yep, bonus malus, uitharding. Mijn PBL Bingokaart is vol!

Mammeloe | 13-03-19 | 14:32

Aan de kop en het pak van Jetten te zien zal hij minder geraakt worden dan wij. Maar wel de deugpunten incasseren!

Repetitive Beats | 13-03-19 | 14:30

Maar hoeveel miljaar(d) gaat het nou kosten, om dus niets te bereiken?
Give me a number!

Nuchternederland | 13-03-19 | 14:30 | 1

Waarschijnlijk 1000 miljard. Inderdaad, om niets te bereiken.

Poezelien | 13-03-19 | 14:32

Dit lijkt in grote lijnen op de "Grote sprong voorwaarts" van Mao. Miljoenen stierven er voor de goede socialistische zaak maar een beetje genocide is voor GroenLinks geen enkel issue.

eerstneukendanpraten | 13-03-19 | 14:29

op staats radio een wordt baudet neer gezet als een oen die er helemaal naast zit en de bevolking bang maakt , en de vvd klopt bij groenslinks aan en overweegt om de belasting op bedrijven te verhogen , ik zie de bui al hangen

witchmaster | 13-03-19 | 14:27 | 6

@Red shirt | 13-03-19 | 14:39:
Je lult maar wat, rooie rakkert. Moet dat van je opdrachtgever, beetje stoken hier?

elfenstein | 13-03-19 | 14:43

@Windbuil | 13-03-19 | 14:35: Rekening houdend met de productiefactor is dat momenteel 0,7 procent. Nou, reken maar uit hoeveel windmolens er nodig zullen zijn om in 70 procent van de energiebehoefte te voorzien! Inderdaad een pure diskwalificatie!

Poezelien | 13-03-19 | 14:50

@Red shirt | 13-03-19 | 14:39: ik ga dat block knopje nu maar eens voor het eerst gebruiken. Wat een treurnis in uw tegel. Doei.

drs. P | 13-03-19 | 15:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Had iemand al gemeld dat Klaver aan een derde kind begint ? Slecht voor het milieu natuurlijk , maar ach , denkt klaver voor een beter milieu moeten anderen maar wat opofferen, ik doe waar ik zin in heb.

JamesYounger | 13-03-19 | 14:25 | 1

En dan te weten dat de aarde afkoelt, en dus niet opwarmt. Dat wordt dus leuk de komende jaren.

Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:25

Begin van deze eeuw was er door het Kabinet een Innovatie Platvorm gestart. Onder leiding van voorzitter Balkenende (lol!) kwamen alle decanen van de universiteiten en hbo's maandelijks bijeen om innovatieve, kostenbesparende start ups te beoordelen. Dat werkt nl. altijd het beste bij vernieuwing; top down met babyboomers aan het roer. Vraag: Wat hebben al die Innovatie-tafels van dat Innovatie Platform eigenlijk opgeleverd? Naast de onvermijdelijke mega-vergaderkosten?

Mammeloe | 13-03-19 | 14:24 | 1

Balkenende heeft heel veel opgeleverd met zijn innovatietafels:
- het internet
- de smartphone
- bitcoin

Na de wereldvrede, de eenwording van alle monotheismen tot een wereldomvattend happy-de-peppy-geloof en het hongervraagstuk zullen ze nu ook met gratis oplossingen komen die het klimaat fixen, economische groei aanjagen en hoogbetalende banen met 20-urige werkweek opleveren.

En dat allemaal doorgerekend door het planbureau voor de leefomgeving.

Glasgow Argus | 13-03-19 | 14:32

De Tweede Kamer gaat NIET vóór de verkiezingen op 20 maart hierover debatteren. Logisch toch!

Silvio488 | 13-03-19 | 14:24 | 1

Een beetje slimmerik weet nu al dat hij niet op D66, GroenLinks of VVD moet stemmen.

BozePaarseMan | 13-03-19 | 14:31

Natuurlijk betalen de lage inkomens het gelag. Dat is al zo sinds de mensheid rechtop ging lopen en zelfs daarvoor al.
**sliep-uit* beweging maakt naar het paupervolk dat de rekening toch wel betalen doet - stelletje mafkezen/slaven*

Nanannnananaaah....

Rest In Privacy | 13-03-19 | 14:24 | 2

Nanannnananaaah.... = ♪ Nanannnananaaah.... ♫

Rest In Privacy | 13-03-19 | 14:30

Vaya Con Dios?

Majoor Pikindewind | 13-03-19 | 17:57

Weet je wat, ik ga gewoon mijn kachel *uit* zetten. En niet meer koken. En de lampen laat ik uit. Als ik dan depressief, ondervoed en met dubbel longontsteking in het ziekenhuis lig, ga ik keihard lachen dat de rekening naar de overheid gaat. Dan maar 'ik had gelijk' opa mijn graf! Motherfuckers...

peterdh | 13-03-19 | 14:23 | 3

Je betaald altijd nog je zorgpremie (weer gestegen overigens), en je eigen risico. Die rekening gaat dus niet naar de overheid.

born2killn00bs | 13-03-19 | 14:27

Er gaan steeds meer ziekenhuizen dicht en voordat je een specialist hebt gezien, ben je al dood. ik mag hopen dat je jonger bent dan 75 ook, want anders laten ze je toch sterven en oogsten ze je organen en-passant.

Ik zou mikken op een gevangenis verblijf, daar gaan ze er straks meer van nodig hebben want misdaad loont in NL. Een eigen cel met TV en games + leesboeken en bezigheidstherapie.

Beefbus | 13-03-19 | 14:32

Die 90.000 die het kost om weekje op de intensive care te liggen wordt niet volledig gedekt door mijn 150 zorgpremie en 400 eigen risico (die ik tochten al elders betaald heb)

peterdh | 13-03-19 | 14:34

Ik ga met interesse de verkiezingen bekijken. Wil het NL volk dit? Als schapen die op de wof stemmen? Zo ja verrek dan ook maar. Voor de rest zeg ik pak uw biezen verlaat het klimafaat.

Zatkniss | 13-03-19 | 14:22

Ongelooflijk wat een kletskoek. De bouwsector alleen al heeft aangegeven dat de maatregelen tot 2030 voor huur en -koopwoningen, minimaal 115 miljard gaan kosten. En tot 2050 410 miljard totaal. (bron: Economisch Instituut voor de Bouw). Verder is dit verhaal wel heel algemeen en vaag gehouden. Wederom een slechte beurt van het PBL. Als de politiek hierop een klimaatplan gaat baseren dan zal er eerst helaas de komende jaren een hoop geld worden verspild. Mensen komen in de financiële problemen, omdat ze het geld gewoonweg niet hebben om hun huis te verbouwen, warmtepompen aan te schaffen enz. enz. Verder zijn de technici en bouwers er gewoonweg niet om dit alles uit te voeren. Voor de economie zal dit ook niet echt goed zijn, omdat mensen hun geld maar een keer kunnen uitgeven.
Als er eventueel CO2 belasting zal worden geheven aan het bedrijfsleven, dan zullen de bedrijven dit sowieso doorberekenen aan de burger. Dat heeft dus weinig zin. Welkom in het Nederland van de toekomst: eens een welvarend land, maar straks een land waar mensen moeten kiezen tussen warmte of eten: "to heat or to eat".
Tja, de wal zal het schip wel keren uiteindelijk.

Poezelien | 13-03-19 | 14:22 | 2

De kiezers in elk geval niet.

Beefbus | 13-03-19 | 14:24

@Beefbus | 13-03-19 | 14:24: of je krijgt de hitte a la Urk. Was gisteren even in een gezellige wijk in Rotterdam. Volgehangen met DENK affiches. PvdA, bedankt.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:32

Nu is denivellering op zich wel een bijzonder lovenswaardig streven voor ons kapotgenivelleerde land...

pvpb | 13-03-19 | 14:21

geen enkele berekening die gedaan is door het kabinet lijkt nog te kloppen. toch blijven we er in geloven!
zoveel factoren die je gewoonweg niet kan voorzien en toch een plan maken.

Belachelijk!

Henk P | 13-03-19 | 14:21

Raar frame Nijman. Hoge inkomens gaan juist veel meer betalen. Dat dat neer komt op een lager percentage van hun inkomen is een ander verhaal.

logisch | 13-03-19 | 14:19 | 5

@logisch | 13-03-19 | 14:42: Reken er maar op dat de gemiddelde steuntrekker er 'energiesubsidie' bij krijgt. Middenklasse is zoals altijd de sjaak.

gestoptmetroken | 13-03-19 | 14:57

@gestoptmetroken | 13-03-19 | 14:57: 'middenklasse' is tegenwoordig alles wat iets boven minimum zit. Armoedeval wordt ws. nog erger bij inkomensafhankelijke subsidiëring klimaatmaatregels.

raskol | 13-03-19 | 15:30

@raskol | 13-03-19 | 15:30: Precies: door de afbouw van toeslagen houd je nu al netto amper meer over als je een (bruto) inkomenssprong maak van 15 naar 25.000. Komt daar nog iets als een (afbouwende) energietoeslag bij dan je ga er straks zelfs regelrecht op achteruit.

5611 | 13-03-19 | 16:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Rutte draait harder dan de windmolens waarvan hij zei dat ze op subsidie draaiden. De man is verantwoordelijk voor de grootste welvaartsvernietiging ooit in NL. Zelfs het IPCC, de ex-baas van Greenpeace en nobelprijs winnaars zeggen dat de klimaatdoelen nergens meer op slaan. Waarom een parlementaire enquete over gas en niet over het veel belangrijkere klimaatbeleid?

Zeddegeizot | 13-03-19 | 14:17

Alleenstaande veelverdieners (die al de meeste belasting van allemaal betalen) worden weer het meeste gepakt door die communisten van de vvd.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 14:17 | 4

Cumulatief tm. 2030 staat er slim bij. Dus dat zegt niks over de initiele (hoge) kosten. Die zullen ze wel compenseren met inkomsten in de toekomst. Daarnaast verwacht ik dat ze bewust eerst besloten hebben om de inkomsten van Groningen uit de cijfers te schrappen en ook niet te vervangen door inkoop van Russisch gas (ondanks de 8,2 miljard die door Balkenende zonder onderzoek besteed is aan de "gasrotonde" www.rekenkamer.nl/publicaties/rapport... ) dus de kosten waren al hoger en die gaan ze nu vergelijken met "gemiddelde" kosten van "gemiddelde" huishoudens over een "gemiddelde" periode van 10 jaar.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 14:23

Cu en CDA zijn dan ook van mening dat mensen getrouwd moeten zijn.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:30
▼ 1 antwoord verborgen

En hoe kan je nou praten over grote stappen als er nauwelijks effect is? Ze hebben het dus over het ontregelen van het dagelijks leven want dat is het enige wat er gebeurt.

Deflatiemonster | 13-03-19 | 14:17

Grappig. Sprak net weer iemand die zich afvroeg waarom de VVD hem niet meer als kiezer wil. Zijn hele leven op die partij gestemd, maar hij houdt het voor gezien. Met hem velen.
Missie van Rutte en trawanten lijkt om Nederland kapot te maken.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:16 | 1

Mee too!

bixiers | 13-03-19 | 14:20

Beste stemmers,
Dank voor het door u in de politiek gestelde vertrouwen op basis waarvan de politiek in staat is draagvlak onder de bevolking voor te wenden bij het ten uitvoer brengen van de EU-directieven op het gebied van totaalrepressie en de uitwissing van de natiestaten binnen de glorieuze Unie.

hallevvezool | 13-03-19 | 14:16

Collectieve milieupsychose. Na de verplichte verzekeringen, de electriciteitsbedrijven nu ook nog een keer het rijk dat je de centen uit de broek klopt met een milieusmoesje. Maar de mense in NL laten het gewoon gebeuren allemaal, murwgebeukt door de dagelijkse staatspropaganda en deugtalkshows.

Over een jaar of 100 zullen andere volkeren geinteresseerd in de ondergang van beschavingen, van dit milieugebaar kennis nemen en hoofdschuddend beamen dat een NL regering die dit soort maatregelen neemt en een volk dat dit soort maatregelen pikte geen enkel recht van bestaan had.

Het is bijna lachwekkend als het niet zo intens treurig was allemaal.

Beefbus | 13-03-19 | 14:15

het lijkt net dat er verkiezingen komen , de geurkaars brand al , het kabinet ronkt tevreden en iedereen trap er in met maat 55

witchmaster | 13-03-19 | 14:12

Letterlijk moeilijk te volgen allemaal. De stroomvoorziening bij RTL is stabiel, maar de NOS heeft kennelijk de rekening niet betaald. De lage inkomens lijken weer de dupe, maar zo gaat het altijd. Intussen weigert de coalitie nog voor de verkiezingen te debatteren. Want dat doe je natuurlijk niet als de cijfers tegenvallen.

Mannes | 13-03-19 | 14:11 | 3

Past wel bij een land in verval.

El Rico Grande | 13-03-19 | 14:20

Normaal valt de NPO verbinding alleen uit als Wilders gefilmd wordt.

Beefbus | 13-03-19 | 14:26

@El Rico Grande | 13-03-19 | 14:20: yes.

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:27

Ik hoor het die Bril nog zeggen: "na het zuur komt het zoet". Fuck jou Harry Potter het wordt nog veel zuurder.....

Snoorderlag | 13-03-19 | 14:10 | 1

Oh ja, die mafkees, net als deze vaasjes lul, votlsrekt onbetrouwbaar (1000 piek).

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:28

Één of ander vaag sterk politiek gekleurd linksdraaiend planbureau onder overheidstoezicht en gefinancierd met overheidsgeld heeft eea doorberekend en komt tot de conclusie dat de burger zich niet druk hoeft te maken want het valt allemaal wel mee.

We kunnen dus weer lekker slapen.

Want Mona Keijzer en haar automagisch gestegen energierekening van 2019 zijn we allemaal allang weer vergeten.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 14:10 | 1

Yep, en straks weer in het stemhokje op die sukkels stemmen.

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:29

De antwoorden nu van die zus van Heinrich: Computer sagt Nein.

Mammeloe | 13-03-19 | 14:09 | 2

Wouter de Winter had enkele goede vragen over cijfertjes enzo waar ze het antwoord schuldig op moest blijven, die mag na afloop bij de nazit even blijven voor een groot bord pap.

OekbertDrazington | 13-03-19 | 14:16

Ik geloof mijn oren niet dat hier zo even wat als misschien wordt voorgeschoteld.. alleenstaanden en alleenstaande ouders kan min 3 % in koopkracht gaan lopen voor gezinnen nog meer de min in en dat is dan nog alleen maar zonder de industriedoorberekenen aan de burgers..80%! daarvan..

we gaan dus de komende jaren voor een nauwelijks effect die pas 2e helft deze eeuw iets gaat zeggen.. tussen de 3-8 % aan inkomen achteruit!

fikkieblijf! | 13-03-19 | 14:09 | 3

De Polen zitten te springen om personeel. Veel banen die Polen niet meer willen doen kunnen goed ingevuld worden door Nederlanders. In de bouw en agri business zijn veel vacatures in Polen.

Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:12

@Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:12:
In Nederland zal elke opvolgende generatie het slechter krijgen dan de vorige, op zich geen verkeerd plan om die kant op te gaan. Je hebt weinig maar je kinderen en hun kinderen zullen het beter krijgen. Stagnatie of de rot is ingezet in NL, als je het nog NL wilt noemen beter misschien is het Neder of Neer te noemen.
Het wordt ook geen NL meer, het is alsof de complete Van Gogh collectie is afgefikt dan kan je ook geen nieuwe Van Gogh maken.
Bijzondere mannen hebben Nederland gecreëerd en de laatste generaties hebben het verkwanseld.

Papierversnipperaar | 13-03-19 | 14:18

Het gaat om 1 ding: dokken.

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:30

"De rekenmeesters verwachten dat bedrijven hun klimaatkosten voor 80 procent afwentelen op de burger."
Pure aannames dus ga maar uit van 100% plus. De btw verhoging werd ook omhoog afgerond. Bukt u maar.

Deflatiemonster | 13-03-19 | 14:09

Mag deze onzin stoppen? Ik doe hier mooi niet aan mee. Boycotten deze klimaatkolder.

Pieter Breydel | 13-03-19 | 14:08 | 3

Vertrouw die doorrekeningen voor geen meter,ze stellen het allemaal veel mooier voor dan het werkelijk is? Nederland moet gewoon Thorax kerncentrales gaan bouwen hoeven we ook ons landschap en zee te vervuilen met windmolens onze weilanden te verneuken met zonnepanelen parken, halen we ook nog een met gemak de CO2 doelstelling toch?

T.Fortgens3041 | 13-03-19 | 14:12

@T.Fortgens3041 | 13-03-19 | 14:12:
Thorax? Waar halen we genoeg thoraxen vandaan? Geaborteerde embryo’s uit China? En wat doen met de rest? Vergisten voor biogas?

Stormageddon | 13-03-19 | 14:16

De dictatuur van het Klimafaat gaat gevestigd worden. De kleine man loopt straks langs de snelwegen, terwijl de elite in de volledig elektrische Karos langszoeft. Net als in India (daar zoeft de elite dan wel in een benzine of diesel langs). Wordt straks een soort mensentuin voor de rest van Europa. Spaart oude kleren en oud voedsel al op voor jaarlijks bezoek aan Nederland.

Zatkniss | 13-03-19 | 14:07

Mooi dat dit gebeuren vóór de verkiezing gebeurd.

ikdenkwat | 13-03-19 | 14:07 | 1

Ik denk niet dat dat nog wat uithaalt... De klimaarreligiethermostaat wordt gewoon nog wat hoger gedraait in de msm en men gaat dit gewoon uitleggen dat het voordelig is. En demense gaan het slikken.

We zouden een crowdfund actie moeten starten om gewoon *alle* Nederlandse gezinnen een nepfactuur te sturen met daarin:

Te betalen: 1650 euro klimaatkosten, te voldoen binnen 14 dagen.

Met daaronder lijstje van de partijen die niet voor deze bizarre milieu maatregelen zijn. Dat 18 dagen voor de verkiezingen op elke deurmat te krijgen. Dan zou je misschien enig effectief kunnen sorteren tijdens de verkiezingen.

peterdh | 13-03-19 | 14:13

En die roboJetten maar miepen,, die zit toch ook gewoon in het kabinet? Die is toch ook verantwoordelijk voor deze plannen? Hoe wil ie dat gaan spinnen dan? Is het werkelijk allemaal Alexander's schuld?

Snoorderlag | 13-03-19 | 14:07

Samenvatting: Alles schreeuwt propaganda. Je kunt het nu al aflezen in de koppen van de MSM. De communicatie-afdelingen hebben hun werk goed gedaan... “We gaan het niet halen! We gaan dood! Het wordt een ramp! We moeten meer doen, meer, meer, meer maatregelen!”
En... “de kosten vallen mee! Dus: we kunnen veel meer betalen. Veel meer! Want deze maatregelen kosten eigenlijk niks!”
Dat is de boodschap. En dat gaan Jesse Klaver en Jet Robben vanavond en de rest van de week aan alle talkshowtafels vertellen. Ze hebben zichzelf al uitgenodigd.

Stormageddon | 13-03-19 | 14:06

Waarom (weer) de lage inkomens? Hebben ze zoiets van, 'die hebben toch al hun ziel aan Lucifer.. ahem.. Greet verkocht'?
En waar past Marx in dit hele verhaal?

Slogra | 13-03-19 | 14:06 | 3

Nederland is al kapotgenivelleerd, dat mag best wel een tandje minder.

Muxje | 13-03-19 | 14:09

wat dacht u van de middeninkomens...

fikkieblijf! | 13-03-19 | 14:10

Waar niets te halen valt, plukken we toch nog wat. Vleugellam maken heet dat.

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:31

Je huis moeten verbouwen voor minimaal 30k en een flink hogere stroomrekening. En dat zou dan 1,5% inkomensachteruitgang betekenen. Ze geloven het zelf zeker.

2voor12 | 13-03-19 | 14:06

Wat is nou beter voor het milieu, zelfmoord of jezelf de rest van je leven te pletter werken om deze plannen te betalen? Ben er nog niet uit.

Mr_Natural | 13-03-19 | 14:05

"Het valt wel mee met de kosten"
Lees: We amputeren niet allebei je benen, we zagen je linkerbeen onder de knie af. Dus wees blij! Een hele goede morgen!

marcoplarco | 13-03-19 | 14:03

LOL, natuurlijk gaan wij sukkels betalen, daarom noemen ze ons sukkels.

jos verstoppen | 13-03-19 | 14:03

Totaal doorgedraaid dat landje.

Wienerschnitzel mit | 13-03-19 | 14:03

Gelukkig hebben livestreams nog geen geur.
#urkervis

Mammeloe | 13-03-19 | 14:02 | 1

Dat is ook niet nodig, iedereen ziet dat dit zaakje stinkt.

Mr_Natural | 13-03-19 | 14:03

Wij mogen er wel van uitgaan dat in het kader van de energietransitie de bevolkingstoename nu ook een halt wordt toegeroepen? Ieder jaar het inwonertal van de stad Alkmaar (nu) er bij is niet echt bevorderlijk voor het halen van klimaatdoelen ...

bisbisbis | 13-03-19 | 14:01 | 7

@Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 14:19: Het kan ook niet eeuwig groeien, dat is de systeemfout. Maar die wordt steeds op een van twee mogelijke manieren opgelost: oorlog of crisis.

jos verstoppen | 13-03-19 | 14:26

@jos verstoppen | 13-03-19 | 14:24:
Ik begrijp het principe van een groeieconomie, dank u.

Graaisnaaiert | 13-03-19 | 14:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Zal hier letterlijk 0 aan bijdragen. Zal het nog sterker vertellen, ga vet cashen met die klimaatonzin. Die klimaat lui geloven alles, echt alles, Ze zijn zo achterlijk, dat je ze eenvoudig kan leegtrekken. Dus vadertje staat nederlandje, ik ga uw gebruiken als pin machine met als driver hut klimaat. Subsidies here i come!!

Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:00 | 3

Werk wel nog even aan u/uw en de lidwoorden, daar wordt op gelet in die kringen.

jos verstoppen | 13-03-19 | 14:12

@jos verstoppen | 13-03-19 | 14:12: Subsidie bureautjes genoeg, dus doe die dingen zelf niet. Voor een paar euri schrijven die de aanvragen. Daar zijn die mensen voor. Die letten wel op de d's, t's, lidwoorden e.d. Heb wel wat beters te doen. Minimale inzet, maximaal resultaat. Doei!

Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:20

U had er wel aan gedacht dat die subsidies ergens vandaan moeten komen?
Het is als een piramidespel, uw verhaal, het gaat goed zolang er aan de onderkant nog steeds betalers bijkomen. Droogt dat op dan stort de hele piramide in en zijn diegenen die zich rijk rekenden meestal als eerste het haasje.

elfenstein | 13-03-19 | 14:50

Nou, dat zogenaamde nadeel voor de lagere inkomensgroepen zal wel weer gecompenseerd worden door de inkomstenbelasting nog absurder te maken met nog meer afbouwende heffingskortingen waardoor juist mensen die rond modaal verdienen het hardst genaaid worden. Geloof het niet, dit gegoochel met cijfertjes. Iedereen wordt genaaid. Stem ze weg.

Slovis | 13-03-19 | 14:00

Het is dus duidelijk een hypocriet deugfeest voor de elite.

Zomaar wat kleine voorbeelden: Geen zin in koken dus lekker uit eten en de hele CO2 keten afwentelen op het restaurant. De werknemers zelf betalen wel via de achterdeur. Geen auto nodig in de drukke binnensteden dus laat je rondrijden in taxi's. De chauffeur legt wel bij via CO2 heffing. En zo zijn er nog tig voorbeelden te geven dat de werkelijke carbon footprint rekening bij de verkeerde persoon neergelegd wordt.

En zoals hier al vaak besproken, al die extra belastingen helpen niks.

Schandalig. Vieze vette elitaire klootzakken.

Deflatiemonster | 13-03-19 | 13:59

De koepel van woningbouwverenigingen schat dat het klinaatneutraal maken van hun 2 miljoen woningwetwoningen 100 miljard gaat kosten. Het verduurzamen van de totale wingvoorraad (7.5 miljoen huizen) zal dan zo'n 350-400 miljard kosten. Daar komen nog bij de kosten voor gebouwen anders dan woningen; 100 miljard lijkt geen overschatting. Totaal 500 miljard dus.

Vervolgens moet de hele infrastructuur nog op de schop, moeten centrales vervroegd gesloten en afgeschreven worden en nieuwe productie- en opslagcapaciteit gebouwd worden.

Die 1.000 miljard van Baudet lijkt zo gek nog niet.

5611 | 13-03-19 | 13:57 | 6

@Stormageddon | 13-03-19 | 14:08: Als ik het rapport juist lees zijn die kosten wel meegenomen. Maar dit rapport loopt tot 2030 en men zal in die tijd (zoals het ook hoort) het laaghangende fruit aanpakken: nieuwere woningen en nieuw te bouwen huizen. De echt hoge kosten zitten in oudere huizen, die pas als laatste worden aangepakt.

Muxje | 13-03-19 | 14:12

Muxje... Hoezo ga je er netto niets op achteruit?
Ik wil nu 6000 euro van je! Maar weet je wat, ik ben de slechtse niet. Geef 4000 aan mijn broer en 2000 aan mijn zus, dan ga je er netto niet op achteruit.

peterdh | 13-03-19 | 14:49

Vergeet niet de kosten om die 1000 miljard binnen te halen. Zit je zo op 1500 miljard.

arlen | 13-03-19 | 21:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Gelukkig komt de rekening vooral bij de lage inkomens te leggen, en die gaan toch niet stemmen, dus daar kom ik mooi weg.

skoftig | 13-03-19 | 13:57 | 4

Dit gaan ze dus weer gebruiken om weer een procentje extra te geven aan lage inkomens.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 14:00

@Watching the Wheels | 13-03-19 | 14:00: Ja en 3x raden waar dat vandaan gaat komen

Pecunia | 13-03-19 | 14:03

@Pecunia | 13-03-19 | 14:03:
Inderdaad, doorzichtig allemaal elke keer. vvd gaat de belastingen weer verhogen en dat kan omdat ze eerst de Inkomstenbelasting een procentje of wat hebben verlaagd. De heffingskortingen hebben ze afgeschaft voor hoge inkomens, dus die zullen ze wel negatief gaan maken of zoiets.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 14:15
▼ 1 antwoord verborgen

In ieder geval kunnen ze "van het gas af"nu helemaal vergeten want 3 schoppen in de grond/wijk kost al honderden miljarden(wat ze wijselijk niet zeggen). Mooi rapport voor Poetin en zijn oligarch-vriendjes, hier is geld te halen met de Nordstream in Europa.

grindbak | 13-03-19 | 13:57

Ehhh.. Gelooft iemand werkelijk dat de volledige uitkomst van twee onafhankelijke bureau's exact dezelfde lastenverhogingen voor alle inkomensgroepen tot gevolg hebben? I call bullsh*t..

marcoplarco | 13-03-19 | 13:56

De lage inkomens betalen de Tesla-subsidie en de hoge inkomens rijden er mee weg.

Osdorpertje | 13-03-19 | 13:56 | 1

en de middeninkomens worden extra belast want die hebben de sterkste schouders..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 14:03

Nederland nog schoner maken is net zo dom als 'vluchtelingen' in Nederland opvangen, elke € die hier wordt besteed kan veel beter besteed worden in een vervuild land. Het is alsof ze fruit plukken maar dan alleen uit de toppen, het laaghangend fruit laten ze hangen.
Stel Nederland is 90% schoon dan is die laatste 10% onmetelijk duur, investeer dat geld in een land dat voor 10% schoon is dan kan je goedkoop flinke stappen maken en zal je zelfs een meetbaar resultaat zien.

Papierversnipperaar | 13-03-19 | 13:56 | 1

Kom op, niet te realistisch. Dat trekken ze bij die linkse klimafaatpartijen zoals vvd, d66 en GL niet.

Mark_D_NL | 13-03-19 | 14:03

Lekker dan, NOS. Zodra er cijfertjes woren getoond gaat de stream op zwart. Stel je voor dat men zelf kan gaan rekenen. Gelukkig werkt de camera die op mevrouw zelf staat wel. Lekker doorzichtig.

ViagraFalls | 13-03-19 | 13:56 | 1

De lasten zouden eerlijk verdeeld worden. #myass

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:55

Eerst met onnauwkeurige en niet goed doorberekende kostenplaatjes komen, dan blijkt alles ineens veel duurder en minder op te leveren, dan de rekening bij de laagste inkomens leggen, dan schrikken en de middeninkomens (dus werkende Nederlanders) extra belasten, dan bij de volgende verkiezingen iedereen 1000 euro beloven. Been there, done that.

thijs4419 | 13-03-19 | 13:54 | 1

Ze zijn gek. Die Laura presenteert het als "nieuws" dat de hogere inkomens er minder last van hebben dan lagere. Hogere inkomens hebben een lager percentage inkomensverlies. Wat een "nieuws".

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:57

Prima. Laat maar crashen die handel. Klaar mee. We zullen zien wat voor de roodgroene brigade zwaarder weegt, de wensen van de arbeidende linksstemmende sufferd of de eisen van de lui met échte macht, namelijk die met geld. Ik weet het antwoord al. Links is een farce, een gedrocht, een slechte parodie van zichzelf. Nou, dan liever de lucht in.

elfenstein | 13-03-19 | 13:54

Erg gevaarlijke rapporten. "Het klimaatdoel wordt naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald en het kost niet erg veel". Het volgende statement van het kabinet zal gaan zijn: "Wij willen het klimaatdoel halen en gaan daar veel meer geld voor vrijmaken". Dit gaat ons geld kosten!!

Toetsiemonster | 13-03-19 | 13:54 | 1

Correct! Dat is precies de boodschap van de propaganda afdeling van het PBL.

Stormageddon | 13-03-19 | 14:10

ja, de lasten komen voor een groot deel te liggen bij ... de gezinnen! de burgers bedoelen ze.. tenslotte is een alleenstaande die alleen woont zelfs dubbel veel kwijt..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 13:54 | 1

Nee, brave gezinnen met een tophypotheek en 2.1 kind worden vooralsnog ontzien zolang ze maar braaf gaan slaven en kartelstemmen nav de zorgvuldig voorgekauwde propaganda. Doe je dat niet dan is het afgelopen met je, doei baan, leasebak (die aan de milieueis voldoet) en moeilijk deughuis. Hello tochkist, ouwe golf (alleen voor in de provincie, we willen jou niet in de stad pauper) en kiloknalvreten van de lidl. De écht direct getroffenen zijn singles en zelfstandigen. Rara, waarom toch?

elfenstein | 13-03-19 | 13:57

De diverse Ministeries hebben hier met hun dikke vingers tussen gezeten dus ik geloof er geen pleuriszooi van. En het wordt sowieso 100 x duurder, zie de JSF, Fyra, HSL, Betuwelijn, Noord-Zuidlijn, NPO, De Groene Draeck, Verbouwing Paleizen en Binnenhof unz unz. Ik ben niet gek.

Mammeloe | 13-03-19 | 13:53 | 1

Was u dat niet, van: 'kom Pipo, we vertrekken!' ???

bisbisbis | 13-03-19 | 14:08

ja, ja, met name de laagste verdieners (o.a. gepensioneerden, eenverdieners) betalen het meest. En die groep vervuilt g*domme het minst. Wat nou de vervuiler betaald? De vervuiler bepaald!

Snoorderlag | 13-03-19 | 13:53

Nou kom maar op met die fiscale stimulans om me van het aardgas af te krijgen.
Benieuwd.

Berbaar | 13-03-19 | 13:53 | 6

Die gaat niet komen. U krijgt een aanschrijving van de gemeente met de mededeling waar u gecertificeerde warmtepompen kunt halen. En haal het niet in uw hoofd om zélf alvast even een gat te boren voor aardwarmte, dan wordt u Gejorritsma'd.

bisbisbis | 13-03-19 | 14:14
▼ 3 antwoorden verborgen

5 dagen in de week doe ik niets anders dan werken. Dus naar kantoor rijden, geen daglicht zien, weer naar huis slapen en opnieuw. Ik heb part nog deel aan dit domme gedoe. Maar ik lach het laatst als er bij mij geen geld meer te halen is (denk ik?)

Repetitive Beats | 13-03-19 | 13:52

Gaat de btw op alle producten van Remia omhoog ja?

theJ71 | 13-03-19 | 13:52

Dus we moeten met 20% meer inwoners in 2030 tov 1990, 50% minder uitstoten in absolute cijfers dan destijds in 1990. Als we dit nou gewoon even verrekenen is de eerste grote stap al gezet.

D1pollo | 13-03-19 | 13:52

Ik hou mn hele leven mn hand op voor een oetkering. Ik ga er 1.8% op achteruit, wat vermoedelijk voor 110% gecompenseerd word. Dat is een paar tientjes per maand, dan stop je maar met roken. Ik werk me te pletter 100 uur per week of meer, verdien naar gelang, en ga tientallen euros meer betalen.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 13:52

Als een toekomstige parlementaire enquete zich ooit hard en ver van te voren heeft aangekondigd, dan is het deze wel. Ik vermoed zo tegen 2029 / 2030... als blijkt dat we de besparing nooit gaan halen, er wel veel meer geld uitgegeven is, en het laatste restje NL landschap voorgoed naar de filistijnen is geholpen.

Dr_Prepper | 13-03-19 | 13:51

In alle mitsen en maren die mevrouw de financiele expert opnoemt zit dus het venijn.
Het gaat de burger dus heel, heel veel geld kosten. Daarmee vergeleken wordt die energierekening dit jaar pinda’s. Het wordt verbieden en verplichten.

Stormageddon | 13-03-19 | 13:51

Nou dan gaan ze hiermee dus aan het stoeien om er voor de werkende mensen nog iets oneerlijkers van te maken om zo de lagere inkomens te ontzien. Zo kunnen we weer ongezien lekker socialistisch nivelleren.
Het goede nieuws is dat we nog tijd genoeg hebben om te verhuizen.

IkWilOokWatZeggen | 13-03-19 | 13:51 | 3

5 km over de grens in Duitsland lekker het huis verwarmen met kolen of gas van Poetin... zal ze leren die Ollanders...

theJ71 | 13-03-19 | 13:54

@theJ71 | 13-03-19 | 13:54: Ik kom teveel in Duitsland om daar te willen wonen met hun WOII schuldcomplex dat alles stuk maak. Mijn baas maakt het niet uit waar ik woon zolang het maar in de buurt van een vliegveld is. Zit weleens te denken aan een Canarisch eiland

IkWilOokWatZeggen | 13-03-19 | 14:00

@IkWilOokWatZeggen | 13-03-19 | 14:00: Malediven schijnen ook relaxt te zijn....
Maar zonder gekheid.. het was sarcastisch bedoeld. Onze buurlanden doen niet aan die gekkigheid dus heel veel nut heeft ons 'brave jongetjes' gedrag momenteel nog niet. Alleen motten we wel dokken.

theJ71 | 13-03-19 | 18:07

Strak kapsel en zo leuk opgeschoren van achteren!

bixiers | 13-03-19 | 13:51 | 1

Dat krijg je ervan als je bij de kapper om het pittigste korte kapsel vraagt.

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:53

Ik ben geen klimaat hystericus, maar moet bekennen, als het hele grapje inderdaad 1% van mijn komen zou gaan kosten, en er daadwerkelijk iets mee bereikt zou kunnen worden, zou ik dat best acceptabel vinden.

Probleem is dat die 1% natte vinger werk is (en waarschijnlijk vele malen hoger ligt), en het nog geen 0.01 graad scheelt, terwijl in het buitenland lekker doorgestookt wordt, ik die 1% liever zelf houdt. Al was het al maar om Jesse een dikke vinger te kunnen geven. Naar mannetje, met z'n 3 koters.

ViagraFalls | 13-03-19 | 13:51 | 4

Ze hebben eerst slim het oppompen van Groningen in de boeken doorgevoerd. Nu dat gebeurd is, gaan ze nog een keer rekenen wat het kost om windmolens neer te zetten. Daarvoor hebben ze dus al de kosten opgevoerd en de inkomsten verlaagd, zodat ze de nieuwe cijfers vergelijken met enorm hoge cijfers. Slim gedaan weer van de vvd.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:53

@Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:53:
Bedoel "het stoppen met oppompen van gas in Groningen". Dus eerst kost het bijvoorbeeld 10 miljard per jaar meer en dat gaat de boeken in om het te vergelijken met de nieuwe kosten.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:55

@bixiers | 13-03-19 | 13:53: Ja, precies. Op papier klinkt het leuk, maar alle extra kosten van de warmtepomp en extra isoleren zijn waarschijnlijk verborgen en niet inbegrepen in de 1%.

ViagraFalls | 13-03-19 | 13:58
▼ 1 antwoord verborgen

Zo gaan we er straks allemaal uitzien.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:50

Stylist Vincent Bijlo heeft z'n werk weer goed gedaan.

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:49

Kun je een livestream ook doorspoelen tot de climax op het einde?

Pislinq | 13-03-19 | 13:48

op bierviltje, 1000 miljard milieu 1000 miljard onrendabele buitenlanders gedurende 30 jaar minstens, afwezige maar kostende overheid 1000 miljard per 3 jaar. staatsschuld 500 miljard en counting. .Europa idem............ maak een opstel over nederland over 30 jaar. max 70 woorden

2CVOcean | 13-03-19 | 13:48 | 2

Drie woorden ook goed? "We are F*cked!"

marcoplarco | 13-03-19 | 13:50

Die 1000 miljard van Baudet is net zo onzinnig als deze doorrekening. (nou vooruit: nog iets onzinniger) Hij heeft wel gelijk, en groot gelijk, dat er een nationaal debat moet komen: vinden we het waard om dit te dokken? En is het goed bestuur?

Dr_Prepper | 13-03-19 | 13:54

Er is geen oplossing. Ow wacht.. Een wereldoorlog!

Rest In Privacy | 13-03-19 | 13:48

Ze zijn nu dus ook al maatregelen kwijt. Kijk eens naast het bonnetje en het rolletje?

marcoplarco | 13-03-19 | 13:47

Dit voorstel gaat maar voor 1 ding zorgen: meer ambtenaren, om alle voorstellen uit te werken, door te voeren en de burgers te controleren. Het effect zal niet meetbaar zijn.

uberdude | 13-03-19 | 13:46 | 1

Dus geen werklozen meer.

Pislinq | 13-03-19 | 13:56

Parsons?

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:45

Jezus... Die kop alleen al. Er zal haar(het?) vanochtend wel verteld zijn dat er bij TV ook camera's gebruikt worden??

marcoplarco | 13-03-19 | 13:45

Ik hoorde dat ze haar kapper te pakken hebben. Gelukkig maar, kan hij geen nieuwe slachtoffers meer maken.

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:45 | 1

Ook bij kappers is de BTW gestegen, dan is dit het gevolg.

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:46

Jesuschristus is dit familie van Heinrich Himmler? Of wil ze gewoon wanhopig graag op hem lijken?

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 13:45

Die Laura is tijdens het onderzoek even langs een rijtje windmolens gelopen.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:45 | 1

Typische doehetzelf thuiskapster

kneuterzak | 13-03-19 | 14:20

Die gast zegt iets heel vreemds over de windmolens. Wij importeren nu heel veel stroom uit het buitenland en dat telt niet mee voor onze emissies. Als we de Noordzee volzetten en we gaan stroom exporteren dan telt dat mee in onze emissies EN bij export levert dat dan ook een emissiereductie op voor het buitenland.
Ja... telt im- en export van “schone” energie nu wel of niet mee voor nationale emissies? Het kan niet beide waar zijn.

Stormageddon | 13-03-19 | 13:44 | 1

Import telt niet mee, maar het kost wel geld. Minder import zorgt dat er meer over blijft in het buitenland, wat ze vervolgens daar kunnen gebruiken om de CO2-uitstoot daar te beperken. Hij zei het alleen verkeerd, hij zei "dat reducties in het buitenland omlaag gaan" hij bedoelde "omhoog gaan".

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:49

Adolf aan het woord.

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:44

Dus iemand die niet weet wat een kam is gaat ons wel even vertellen hoe ons geld besteed dient te gaan worden?

ViagraFalls | 13-03-19 | 13:44

Goed om te zien dat de 0,00007% die we er dit jaar bijgekregen hebben, direct weer teniet gedaan zijn.

marcoplarco | 13-03-19 | 13:44

Morsige professor is al verduurzaamd zie ik. Hij doucht zich niet meer. #bespaarwater

bixiers | 13-03-19 | 13:43

CPB staat voor Centraal Pruts Bureau, wat een onjuist en op een ongekende droogklotelelarkij manier verteld nepnieuws. Verkiezingen binnenkort?

Fuckinghell | 13-03-19 | 13:43

"dat reducties in het buitenland omlaag gaan" hij bedoelt "omhoog gaan".

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:43

Drinkwoord is bandbreedte.

McLovinIt | 13-03-19 | 13:41

wat een kleuter gedoe.. we weten het niet, is onzeker, zou kunnen, is nu niet in te kleuren, en vervolgens een hoop geblabla waar je geen drol uit haalt.. maar wat het nu precies dat weten we niet en als blablabal bal dat is nog onduidelijk of daar gaan we nu nog niet vanuit omdat deze onzekerheden.. eccht.. het heeft weer enorm veel geld gekost van de belastingbetaler en geen snars wijzer dan .. we worden voor de gek gehouden en we worden als kleuters verteld dat ranja rood, oranje of geel kan zijn maar dat we nog niet ervan uit mogen gaan dat rode ranja verkrijgbaar is en als dan het voor wie dan gekocht kan worden en met welke prijs..

fikkieblijf! | 13-03-19 | 13:41
-weggejorist-
Remus McMillan | 13-03-19 | 13:41 | 1

NPO, kost een miljard maar dan heb je ook wat.

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:40

Klimaat idioten. Het "klimaat" is een verdien model en een belastingmodel.

Brainder | 13-03-19 | 13:40

Wat een giller is dit hele klimaatgeneuzel toch. Er is geen enkele correlatie tussen temperatuur en Co2 concentratie in de lucht. Daar begint het al mee. In het verleden waren er 10x hogere concentraties in de lucht, met zelfs 7500ppm als uitschieter. Het Co2 gehalte steeg overigens pas NADAT de temperatuur in de honderden jaren ervoor was gestegen. Niet erna.

De mensheid ademt per jaar alleen al 2 gigaton aan Co2 uit. En dan we hier 1000 miljard uitgeven om (volgens het PBL zelf) tussen de 31 en 51 megaton aan Co2 uitstoot te besparen, om zo in het jaar 2100 (on)mogelijk (want geen causaal verband) 0,00007 minder temperatuursstijging te realiseren.

In het jaar 2767 zullen middelbare scholieren zich de ballen uit de broek lachen, als ze tijdens maatschappijleer te horen krijgen dat een overheden in het jaar 2020 werkelijk de complete economieën om zeep hielpen in de periode die de geschiedenisboeken in ging als de "Grote Collectivistische Gekte".

Laten we gewoon de ademhaling van de mens gaan belasten om de middelbare scholieren in 2767 een echt leuk verhaal te bieden. Iedereen een ademmetingsapparaat om en belasten die handel. Een ademteug kost een cent, een diepe ademteug 2 cent, een zucht 4 cent en de schreeuw om uw energierekening kost 6 cent, uw apparaat niet om doen kost € 100,- boete per uur. Het geld dat we ophalen offeren we aan de Co2 God, door het ritueel te verbranden.

Wat een totale gekte man. Ongekend.

De Libertariër | 13-03-19 | 13:39 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Kansloos wensdenken. maar ach de mensuh hebben iets te doen, zo houden we ze een beetje bezig.

Mark_D_NL | 13-03-19 | 13:38

Het is dat schaamtegevoel mij in de weg zit, anders ging ik een massa poen "verdienen" in de klimaatindustrie.

Acidstain | 13-03-19 | 13:38

“Kosten vallen mee”.
Maar we weten niet wat de bedrijven gaan doen en wat die gaan doorberekenen.
Ja, dan ik ook roepen dat de kosten meevallen. De overheid betaalt niks, jullie wel. Dus de kosten vallen mee. Ja... voor de overheid. Duh!
Wat een kulverhaal. Nu al.

Stormageddon | 13-03-19 | 13:38 | 1

Dat vermoeden had ik ook al: dit zal wel over de rijksbegroting gaan, waar allerlei zaken tegen elkaar weggestreept gaan worden. Bijvoorbeeld dit (uit de samenvatting): "Ook was het nu mogelijk het pakket voor mobiliteit te analyseren, dat per saldo juist baten oplevert" BATEN!? Ik lees hier dat autorijden fors duurder gemaakt gaat worden, iets dat het rijk inderdaad niets kost. De burger daarentegen...

Muxje | 13-03-19 | 13:46

Ik vind de conclusies verdomde geestig. Wat is die conclusie? Nou mensen!

De kosten 'vallen mee', en, low and behold, ineens liggen de meeste kosten bij 'de bedrijven'. Nou zeg! Klompjes breken doet. Echt, de geloofwaardigheid van deze wereldvreemde professor Barabas die grossiert in zenuwtrekjes sijpelt als olie tussen mijn vingers door.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 13:37 | 1

"Meevallen" is geen maar, geen nummer. Het is alleen maar een term die aanduidt dat de initiele verwachting iets te scherp was gesteld. Nou, daar maakt de boekhouder gehakt van, als ik dat straks op mijn aangifte invul.
Inkomsten? Mwoah, valt wel mee.

Graaisnaaiert | 13-03-19 | 13:50

Al die apothekers met hun gezinsuitbreidingen. 1 extra kind "nemen"vervuilt meer PER JAAR dan 30.000 km in een SUV tuffen. En ze "nemen" er allemaal 5 of meer.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 13:37 | 1

In Nederland stoten we gemiddeld per persoon 10 ton CO2 uit per jaar. Dat is 800 ton gedurende een mensenleven. Nou, kijk vervolgens eens rond op straat naar wie er allemaal rondlopen en bekijk dan wie de ergste uitstoters zijn ( hint: dat zijn diegenen die hier over het algemeen niet zijn geboren en hun handje ophouden ). En daar moeten wij nog eens een keer extra voor dokken in de vorm van idiote klimaathysterie? De vliegende vinkentering wat mij betreft.

Graaisnaaiert | 13-03-19 | 13:48

Als het allemaal geen fluit kost waarom vliegt de energierekening harder omhoog dan een raket?

ProAsfalt | 13-03-19 | 13:36 | 1

Omdat het hún daardoor geen fluit kost. Dus die conclusie klopt wel.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 13:39

En die pubers en jong volwassen maar verre reizen maken, liefst buiten Europa want saaaai, ik dacht dat ze allemaal zo bezorgd waren over het klimaat?

Heulkoud | 13-03-19 | 13:36

hoor ik nou 'pleuriszooi zeg'?

raskol | 13-03-19 | 13:36 | 1

Ja, dat was luid en duidelijk. Iedereen mag een mening hebben.

Pislinq | 13-03-19 | 13:38

Pleuriszooi zeg.

Sinterbikske | 13-03-19 | 13:36 | 2

Pleuriszooi confirmed

Botte Hork | 13-03-19 | 13:36

Ik zeg: teringzooi.

eerstneukendanpraten | 13-03-19 | 14:25

Hoorde ik nou 'pleuriszooi'?

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:35

Die kostenramingen zijn absurd. Kletsika. Nonsens.

Twee miljard per jaar - 0,33% van het GDP - wanneer het zó goedkoop is om het klimaat te “redden” dan moeten we het direct doen.

7 miljoen huizen van het gas af. 7 miljoen huizen isoleren. 7 miljoen warmtepompen.

7 miljoen auto’ s vervangen door electrische auto’ s.

Vervanging van het bestaande stroomnet, capaciteit van het bestaande net is volstrekt onvoldoende voor de toegenomen vraag uit mobiliteit en verwarming.

Stilzetten van bestaande kolencentrales, een massaal verlies vanwege de vervroegde uitfasering

“Investeren” in energiebronnen met bewezen inefficiency, de equivalent van openbaar vervoer nu ook in de energievoorziening (zon en wind leveren stroo wanneer het niet nodig is en zijn ineffectief wanneer je hetbwel nodig hebt).

Samenvattend gaat het klimaatakkoord de economie killen en het effect ervan is onvoldoende om de doelen te behalen.

Glasgow Argus | 13-03-19 | 13:35 | 2

Ben ook zeer benieuwd naar achterliggende aannames. Denk b.v. dat ervan wordt uitgegaan dat autobezit in de toekomst een zeldzaamheid gaat worden.

raskol | 13-03-19 | 13:42

Wordt pas lachen als het echt wordt doorgezet. Ga alvast bomen kappen voor de houtkachel.

Fuckinghell | 13-03-19 | 13:51

Op RTL-Z kunnen ze het wél gewoon...

Stormageddon | 13-03-19 | 13:35 | 3

Wat?

Pislinq | 13-03-19 | 13:39

Niet gehaald? Dan is het over 2 miljard jaar een halve graad warmer hier. De horror

Repetitive Beats | 13-03-19 | 13:35 | 1

Net zoiets als in Limburg. Altijd iets warmer gemiddeld dan in Den Helder.

Pislinq | 13-03-19 | 13:40

Hoeveel poen gaat er naar de npo? En ze kunnen geen verbinding stand houden, langer dan 10 minuten... man man man...

Stormageddon | 13-03-19 | 13:34 | 4

@Patje2011 | 13-03-19 | 13:39:
Op NPO politiek is nu een beeld van de tweede kamer te zien. Niet deze persco in Nieuwspoort.

Stormageddon | 13-03-19 | 13:46
▼ 1 antwoord verborgen

CPB, CBS, NOS, allemaal spreekbuizen van hun broodheren. Dus verwacht niets objectiefs.

Pislinq | 13-03-19 | 13:33

Lijkt GVD wel of die eikel tegen een stelletje kleuters staat te praten

Gies van Agt | 13-03-19 | 13:33

Niet gehaald, we gaan allemaal deaud.

Mr_Natural | 13-03-19 | 13:33 | 2

Dan kan ik nu ook weer vlees eten, 't is toch gebeurd met ons.

ZZP-er | 13-03-19 | 13:35

De twee zekerheden in het leven: je gaat uiteindelijk dood en bij leven betaal je belastingen.

Glasgow Argus | 13-03-19 | 13:36

Beeld valt weg op het moment dat dat morzelige mannetje de kosten bekend gaat maken. Haha

BozePaarseMan | 13-03-19 | 13:33

Rip livestream

Botte Hork | 13-03-19 | 13:31 | 2

Investeer ook maar een paar miljard in de ICT infrastructuur de komende jaren.

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:33

NPO app

Rest In Privacy | 13-03-19 | 13:36

Leg mij nou eens uit waarom ik met mijn ene kind en een verwarming die maar een paar maanden per jaar en nooit hoger dan 17,5 staat mee moet betalen aan de ecologische voetafdruk die mensen met 4 a 5+ kinderen achterlaten?

Graaisnaaiert | 13-03-19 | 13:31 | 8

@Graaisnaaiert | 13-03-19 | 13:39:
In Thailand komen de muts (met dierenoren), das en winterjas al uit de kast als het 16 graden is buiten, dan raken ze al helemaal van slag.
De oplossing is simpel. Ruil je Thaise om voor een Chinees, die zetten gewoon de verwarming uit en trekken een extra trui aan.

oo4load | 13-03-19 | 13:46

@oo4load | 13-03-19 | 13:46:
Klopt. Ze klagen als het 24 graden is dat het te koud is en dat het te warm is als het 25 graden is. Kan ik niet serieus nemen, dan overzomert ze hier maar... Maar verder zou ik haar na al die jaren niet meer kwijtwillen hoor.

Graaisnaaiert | 13-03-19 | 13:54
▼ 5 antwoorden verborgen

ik kom tot 0,013 graden temperatuurdaling als ik de Nederlandse maatregelen op de gehele wereldbevolking toepas in 2050. Nog steeds geen Elfstedentocht. Uitgaande van 0,00003 graden uit dit Topic.

arlen | 13-03-19 | 13:31

Kennelijk kost het allemaal niets.
Om met de termen van de ChristenUnie te spreken: de reinste bullshit.
Maar ja, het volk komt er nog wel achter over 11 jaren.
50% reductie zou logischerwijs tussen de e 250G tot 500G in 11 jaar moeten kosten.
Spontaan zie in telegraafartikel staan: "Het PBL schat in dat alle investeringen die nodig zijn om het klimaatakkoord uit te voeren tussen de 56 en 75 miljard euro bedragen in de periode tot 2030."
Nogmaals, de reinste bulshit.
Overigens is het altijd nog een dikke e 5G per jaar waar ook andere dingen voor kunnen worden gedaan.
Het volk komt er nog wel achter. Maar dan is het helemaal te laat.
Het is op een bierviltje uit te rekenen hoeveel het kost om 3150 PJ uit kolen te halen of uit zonnepanelen/ windmolens.
Zo simpel is het.

ProAsfalt | 13-03-19 | 13:30

De volgende politieke discussie gaat over de minima, die natuurlijk weer moeten worden ontzien (lees: vrij gehouden door werkende belastingbetalers). Daar gaan de adviesorganen niet over, dus hou gerust rekening met een draconische energierekening vanaf 2020. Die warmtepomp wordt uit je spaarcentenzak geklopt om de inflatie aan te jagen om zo de overheidsuitgaven te vergroten. Met het klimaat heeft het geen zak te maken. It's the economy, stupid!

Schulzie | 13-03-19 | 13:29 | 4

Daarom krijgen ambtenaren de grootste loonsverhogingen de komende jaren. Oom agent moet natuurlijk wel met de lange lat over de boze burger gaan.

arlen | 13-03-19 | 13:34

"OKA_067: Borging van woonlastenneutraliteit voor huurders". Huiseigenaren en verhuurders mogen dus lappen. Het begint al...

Muxje | 13-03-19 | 13:38

Tja, al die asielzoekers en bijstandstrekkers zitten op het minimum en hebben het snel koud..... Die worden uiteraard wel gecompenseerd.... Drie maal raden wie dat gaat betalen...........

FrankOngerust | 13-03-19 | 14:12
▼ 1 antwoord verborgen

Ik wordt een beetje moe van het kijken naar die CPB leipo met zijn knijpende ogen en gekke bek trekken.

Rest In Privacy | 13-03-19 | 13:29

Heb Jetten meen ik horen zeggen dat die de boel laat klappen mocht het niet gehaald worden. Ik hou hem aan zijn woord in dat geval!

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:28 | 5

@De Profundus | 13-03-19 | 13:49: Hij is Syriërs naar huis brengen met en Boeing 737 bedenk ik nu.

De Profundus | 13-03-19 | 13:51

Mark moet deze onzin verkopen aan zijn voormalige liberale achterban en aan zijn nieuwe linkse achterban. Dat wordt een spagaat.

Pislinq | 13-03-19 | 13:59

@De Profundus | 13-03-19 | 13:51: Wel met de 737 max hopelijk?

born2killn00bs | 13-03-19 | 14:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Zouden klimaatgekkies al eens gehoord hebben van het hitte-eilandeffect. Want steen en steen en beton beton. Temperaturen in de stad kunnen 4 graden hoger liggen dan buiten de stad met gradienten vanaf binnenstad, buitenwijken platteland. Gedurende de nacht kan dat verschil oplopen tot meer dan 12 graden. Ook C02 of wellicht een andere reden?

ecologiste | 13-03-19 | 13:28

Dat krijg je ervan als je gekken de sleutels van het gesticht geeft. Met het klimaat is niks aan de hand, met de idioten die de lakens uitdelen des te meer. Allang is bekend, toegegeven door de linkse charlatans achter deze hoax, dat nivelleren op wereldschaal hun doel is. Een links economisch model. Het klimaat interesseert ze geen klap en is slechts een makkelijke stok om de argeloze burger mee om de oren te slaan zodat deze in het gareel loopt. Ongehoord dit.

TheOneWhoKnocks | 13-03-19 | 13:27

Dank want de NOS pleurde de verbinding eruit, toen die gast ging vertellen dat ze de CO2-reductiedoelstelling niet gaan halen met al die uitgaven.

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:32

*Jeep Cherokee stationair laat draaien op parkeerplek

Botte Hork | 13-03-19 | 13:26 | 3

Boks BH!

pibasso | 13-03-19 | 13:34

Met standkachel, mag ik hopen? Het is koud buiten.

Dick Luyenlomp | 13-03-19 | 13:34

@Dick Luyenlomp | 13-03-19 | 13:34:
Ik lig lekker op de bank, binnenshuis, kachel op 22. In de lege stationair draaiende Jeep staat de airco te brullen

Botte Hork | 13-03-19 | 13:40

ik sla alvast wat houtkachels in

daar is over 2 jaar heel veel vraag naar.

rigelstraat | 13-03-19 | 13:25

Heeft die Laura haar haar klimaatneutraal laten knippen of zo?

Watching the Wheels | 13-03-19 | 13:25 | 2

LOL en die spreker van nu is de nog harder gesjeesde broer van Harm Wiersma?

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 13:27

Waarschijnlijk is ze ook al gestopt met douchen.

BozePaarseMan | 13-03-19 | 13:29

Het PBL bestaat ook uit een stel activisten. De kosten zullen zonder twijfel veel hoger zijn, dan wat de bureaus voorschotelen.

Bvdb | 13-03-19 | 13:25 | 1

Ja natuurlijk. Baudet zou die club meteen opheffen.

Pislinq | 13-03-19 | 13:44

Zullen we eens gaan praten over een politiek transitie. Waar mensen als Nijpels, Jetten en Klaver achter de tralies verdwijnen omdat het staatsgevaarlijke gekken zijn met hun imbecile waanideeen.

Ronnie uit Helmond | 13-03-19 | 13:24

Hee Annemarie Jorritsma is er ook.

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:23 | 1

De BV Jorritsma komt ook om orders te strikken. Overal waar geld te verdienen valt zitten ze de Berlusconi’s.

Trumme | 13-03-19 | 13:27

de kosten zijn gebaseerd op politierapportages?

Hemmenaar7 | 13-03-19 | 13:23

Word er ook al meegerekend dat we jaarlijks honderdduizenden extra afrikaanse sprinkhanen hier moeten verwarmen die ook nog eens extra CO2 uitstoten?

2voor12 | 13-03-19 | 13:23

Weer goede column van Leon de Winter vandaag in de Telebelg. We hoeven vlgns de VN in 2030 geen CO2 reductie van 49% maar slechts van 35% te halen om de aarde met minder dan 2 Gr. te laten opwarmen in 2100.
Niemand die het er over heeft,hier laten Baudet en Wilders het ook liggen. Met harde feiten notabene door de VN zelf aangeleverd kun je idioterie aantonen van heel de klimaat transitie.

Trumme | 13-03-19 | 13:23 | 1

Ze gaan ermee aan het werk, geloof dat maar.

aamert | 13-03-19 | 13:28

Hoe noem je een kabinet wat willens en wetens een land ten gronde wil richten
ten behoeve van hun eigen deugdzaamheid!?

Halul gebakken | 13-03-19 | 13:22 | 5

JonesTown

zimmerschwanz | 13-03-19 | 13:43

de burgers: Elois

zimmerschwanz | 13-03-19 | 13:45

Doet mij denken aan Keizer Nero die Rome in brand stak.

eentweehuppekee | 13-03-19 | 20:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Eigenlijk hoef ik alleen maar te weten vanaf wanneer ik Nederland niet meer kan betalen zonder al mijn persoonlijke dromen, wensen en de kleine leuke dingen in het leven die er nu nog zijn, in moet ruilen voor de dromen en wensen van een klein groepje schreeuwers en bangerikken.

Zodra ik daar een datum voor heb berekend via mijn eigen 'planbureau', waar ik vreemd genoeg toch net even wat meer vertrouwen in heb, dan weet ik wanneer ik in gestrekte draf Nederland moet inruilen voor een land vlakbij, waar nog wél geleefd mag worden.

Die open Europese grenzen zijn een zegen.

Dutchbeaurouge | 13-03-19 | 13:22 | 3

Andere EU-landen gaan dezelfde kant op.
Ik ben me al aan het voorbereiden op Azië waar dit totaal niet speelt.

2voor12 | 13-03-19 | 13:29

Ik vrees dat die datum of al is overschreden of zeer spoedig nadert.

ecologiste | 13-03-19 | 13:31

Verstandig. Ik ben al een tijdje weg uit de EU en ervaar het als een verademing.

ChatBot | 13-03-19 | 13:43

Doe de kosten voor de burger maar keer twee. Onze linkse vrindjes hebben kennelijk niet door dat bedrijven de hogere kosten doorberekenen aan de burgers.

BozePaarseMan | 13-03-19 | 13:22 | 1

Die hebben dat wel door maar belazeren het klootjesvolk gewoon.

2voor12 | 13-03-19 | 13:24

Waarschijnlijk zijn de berekeningen gebaseerd op gegevens uit 2017.

Croxifoxio | 13-03-19 | 13:21 | 2

Als ik het zo hoor is dat grote beslissingen gemaakt gaan worden op zeer onbetrouwbare gegevens. Niet doen dus, weg met de klimaatgekte.

BozePaarseMan | 13-03-19 | 13:24

Die berekeningen zijn net zo betrouwbaar als, Ehm als, Ehm....... Tja...

Jojohan | 13-03-19 | 13:59

Die cijfers, die cijfers, die cijfers. Dat zijn diezelfde ramingen waarbij onze energierekening ook niet omhoog zou gaan toch?

jip_86 | 13-03-19 | 13:20

“De doelen worden waarschijnlijk niet gehaald”

De vraag is dan nog wel:”Wat moet die grap gaan kosten?”

De NOS noemt het bedrag opzichtig NIET. Dat kan maar een ding betekenen en dat is dat de kosten hoger zijn dan de burger wil accepteren.

Glasgow Argus | 13-03-19 | 13:19

Te duur en het levert bijna niks op. Nou, dat had ik zonder onderzoek ook kunnen zeggen. Sterker: heb ik gezegd.

Stormageddon | 13-03-19 | 13:18 | 3

Vraag me af wat dit onderzoek de staat heeft gekotst.

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:21

@born2killn00bs | 13-03-19 | 13:21:
herstel, wat dit onderzoek de belastingbetaler heeft gekost. Je weet toch dat het de overheid niets kost. Alles wordt verhaald op de burgert.

pibasso | 13-03-19 | 13:36

Nu op teletekst, de klimaatdoelen halen wordt moeilijk met de genomen maatregelen. Er moet dus nog meer uit de kast worden gehaald om de doestellingen te halen. Dus kost het straks een miljoen miljard Eypo en in China worden 300 kolencentrales geopend de komende jaren. Wij zijn hier helemaal koekoek! Lees je even mee Yasser?

pibasso | 13-03-19 | 13:18

Meer kontgeneuk! Altijd heerlijk.

negerinnenzoenen | 13-03-19 | 13:17 | 2

Wel zonder de airco aan te zetten.

Pislinq | 13-03-19 | 13:47

Wel op een heel laag tempo, anders neemt de CO2 uitstoot exponentieel toe!

Jojohan | 13-03-19 | 14:00

Ik voorspel: paar miljard per jaar. gehele transitie rond e 20G.

ProAsfalt | 13-03-19 | 13:17

Iedereen die meer dan 1 kind neemt / krijgt dient een dikke Co2 belasting te betalen.

Eduardo- | 13-03-19 | 13:17 | 4

Hele goede optie. Ik val er precies binnen met 1 kind. Dit voorstel kan zo door naar de Eerste kamer met een grote strik eromheen

pibasso | 13-03-19 | 13:24

Als we gewoon genoeg autochtone kindjes zouden hebben, zouden de migratie problemen kleiner blijven en kan bovendien het belachelijke excuus dat we migranten nodig zouden hebben de prullenbak in.

Bvdb | 13-03-19 | 13:27

Waarom pas vanaf 1 kind? In Nederland zijn zeker 5 miljoen te veel mensen.

Pislinq | 13-03-19 | 14:08
▼ 1 antwoord verborgen

* Openhaard aansteken doet!

born2killn00bs | 13-03-19 | 13:16 | 1

Gooi het rapport er meteen in!

Glasgow Argus | 13-03-19 | 13:41

Dit gaat zo dom veel geld kosten voor andermans gedeug. Kansloosheid.

Repetitive Beats | 13-03-19 | 13:16

Dat wordt #Douchekoud.

Glasgow Argus | 13-03-19 | 13:15 | 1

Voor de huidige coalitie dan
met de aanstaande PS/1eKamer verkiezingsuitslagen

Tobi | 13-03-19 | 14:36

0
(reacties dan he)

Hemmenaar7 | 13-03-19 | 13:15 | 8

@Muxje | 13-03-19 | 13:27: van de 200mld moet je volgens de vvd nog wel eerst de baten van de kosten aftrekken, btw op materiaal/belastinginkomsten van loon ect. Hierdoor zijn de kosten ineens nog maar de helfd. (Dat de kosten bij de burger liggen en de baten bij de overheid is niet van belang) daarnaast zijn we daardoor volgens de overheid allemaal minder maandelijkse kosten kwijt. Met de vvd logica kom je een heel eind hoor als je wilt goochelen met cijfers.

CleanUpTime | 13-03-19 | 13:51
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland