Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ook al verboden: aardappels goudbruin bakken

Er mag echt niks meer

niet zo, maar zo

Het is met eten eigenlijk heel simpel. Alles wat lekker is, is slecht en alles wat slecht is, is lekker. Nou weer gebakken aardappels. Die bakt u altijd goudbruin. Want dat is lekker. En dus ongezond, aldus het Voedingscentrum a.k.a. Het Centrum Dat Ervoor Wil Zorgen Dat We Allemaal 96 Worden En De Pensioenen Onbetaalbaar Worden Terwijl Iedereen Met Een Zure Bek Konijnenvoer Aan Het Eten Is. Gelukkig vliegen ze bij RTL Nieuws voedingsdeskundige Martijn Catan in, die zegt dat aardappels goudbruin bakken prima kan. Als u maar minder frituurt en barbecuet. Ja hoor eens Martijn Catan! Wij hebben net een nieuwe frietpan gekocht omdat de aardappels niet meer goudbruin mochten worden gebakken en nou mogen we ook al niet meer barbecueën verdorie. Houdt het dan nooit op?!

Reaguursels

Inloggen

Ik wordt zo doodziek van die verhaaltjes.... of zou dat de planning zijn......

lilluke halve hoan | 09-02-19 | 03:27 | 1

Zeker, gezondheidszorg staat bekend als verdien model

Ludovikes | 09-02-19 | 18:36

Haha. Weer een advies van de club die Aspartaam beter vindt voor kids dan suiker....

LinkeToni | 08-02-19 | 19:38

Die Catan heeft veel onderzoek gedaan voor Unilever. Die roept dus dat het kunstmatige product Becel gezond is, en verzadigde vetten (die onze voorouders voor 2miljoen jaren probleemloos hebben gegeten), slecht.
Ik neem dus alles wat hij zegt met een korreltje zout.

caspert79 | 08-02-19 | 10:49

Dit soort tint bruin op bintjes krijg je alleen met gemalen kakkerlak-kruiden. Moet je inderdaad niet doen. Je kan makkelijker een ex krijgen.

MistaRazista | 08-02-19 | 00:39

goudbruin gebakken aardappelschijven (flink bijzouten) biefstukje effe flink door de hete boter aan 2 kantjes/witte peper.... op een bedje van zachte slablaadjes....
pot mayo aan de zijlijn............... vaasje bier voor de diehards... wat is geluk..?
daarna eerst neuken dan blaten.

grapjasz | 07-02-19 | 23:03 | 2

Hahaha helemaal waar

Haat-links | 07-02-19 | 23:28

Wat is blaten?

Pislinq | 08-02-19 | 00:17

Echte gebakken aardappels. Restjes die eerst gekookt zijn. Met wat goede boter, samen in een pan. Beetje paprika poeder erover, beetje volle mayonaise erbij, hmmm...
Friet en snacks tegenwoordig wel in de Airfryer. Laat het geen 80 maar x procent minder vet zijn, da's niet slechter dan de vetpan.

WasHetMaarMakkelijk | 07-02-19 | 22:05

Komt een man bij de dokter; Dokter, ik rook niet, ik drink niet, ik doe niet aan sex én ik ben veganist.
Wat denkt U,....... zou ik 100 kunnen worden?!
Dokter; Ohhh, absoluut! Maarre, waarom zou U........?

@xel | 07-02-19 | 22:01

Lang leve de airfryer! Daar komt alles slap, zompig en wit uit!

TonyMontana010 | 07-02-19 | 21:51

Het Voedingscentrum heeft vastgesteld dat iedereen die in of voor 1850 is geboren inmiddels is overleden. Dat moet vast aan het slechte voedsel liggen dat ze toen aten, aldus dhr. Catan, voedingsdeskundige. Ze gaan uitgebreid onderzoek doen naar de voedingsgewoontes in die tijd.

langzullenweleven | 07-02-19 | 21:40

Ik word die godvergeten betweters zo ontzettend spuug- en spuugzat.
Vanavond een voedingsdeskundige professor in het nieuws die zich er ook aan ergerde. Die betweterige nutteloze klootzakken van dat voedingscentrum zoeken alleen maar bestaansrecht door dit soort acties. Walgelijk volk.

langzullenweleven | 07-02-19 | 21:33 | 1

Amen, dank u.

Kinkfactor | 07-02-19 | 23:26

het is al heel lang bekend ( 50 jaar ?) dat gerookte voedingsmiddelen en bruin gebakken voedingsmiddelen niet 100 % risicovrij zijn. Hier thuis geldt : gewoon alles met mate.

15121937 | 07-02-19 | 21:30 | 1

Wat krijg je daar van?

Pislinq | 08-02-19 | 00:19

Foto's zijn voorverpakte troep. Boen zelf een piepertje, laat em in jasje, minuutje of twee koken. In wat zonnebloemolie met vet van de kaantjes. Die kunnen er bij. Uitje erbij rommelen en klaar. Lekker bij gestoofde straatkat of papegaai.

Shareholder II | 07-02-19 | 21:20

Licht gebakken, donker gebakken..... Waar t uiteindelijk om gaat is: heb je een beetje goede Ketchup erbij.

BlowingBubbles | 07-02-19 | 20:53

Ik probeer al jaren om meer te eten en minder te bewegen, maar de kilo's komen er alleen maar bij. Elke dag een zak chips en een biertje. Wat doe ik verkeerd?

Middensteun | 07-02-19 | 19:55 | 3

Slagroomdieet!

SterF... | 07-02-19 | 20:09

Kiwi dieet, alles eten behalve een kiwi

sallandstrots | 07-02-19 | 20:15

Straks ook verbod op lekkere wijven, moet achter de burka worden verstopt.

priks | 07-02-19 | 19:53

Als je ziet hoe ze in Argentinië hun steaks roosteren/verbranden dan zou dat land massaal aan de darmkanker zijn. Zelfde met sateh in het oosten.

Wekkertje | 07-02-19 | 19:15 | 1

Volgens mij is er ook meer darmkanker in Argentinië... verrekte heemgroepen in rood vlees....
Ik eet er overigens niet minder om...

SterF... | 07-02-19 | 20:12

Die Catan kun je Überhaupt niet serieus nemen. Hij heeft verschillende petten op. En diegen die hem op een bepaald moment genoeg betaald diens mening c.q. waarheid hij verkondigd. Deze man gewoon negeren.

tslerf | 07-02-19 | 18:37 | 1

* diegenen
* betaalt
* verkondigt
Voor de rest met je eens

langzullenweleven | 07-02-19 | 21:35

Een airfryert werkt prima. Ook geen gezeik met frituurvet

menage | 07-02-19 | 18:33 | 2

Friet uit een airfryer smaakt nergens naar

Historicuck_Han | 07-02-19 | 19:22

Weet je wat ongezond is... om als saaie zuurpruim en zeikstraal door het leven te gaan. Geniet van het leven, en maak je niet zo druk zou ik zeggen. Werkt een stuk beter denk ik

Hittepetitje | 07-02-19 | 18:23 | 2

een dag niet gezeken is een dag niet geleefd.

zeiksmurf | 07-02-19 | 21:14

Hittepetit: helemaal met je eens. Probleem is dat die klojo's zonder dat gezeik van ze geen bestaansrecht hebben, daarom zullen ze te allen tijde doorgaan met dat betweterige gedrag.

langzullenweleven | 07-02-19 | 21:37

Weet je wat ongezond is... om als saaie zuurpruim en zeikstraal door het leven te gaan. Geniet van het leven, en maak je niet zo druk zou ik zeggen. Werkt een stuk beter denk ik

Pacha11 | 07-02-19 | 18:22

Weet je wat ongezond is... om als saaie zuurpruim en zeikstraal door het leven te gaan. Geniet van het leven, en maak je niet zo druk zou ik zeggen. Werkt een stuk beter denk ik

Pacha11 | 07-02-19 | 18:22

Dat stofje zit ook in de korst van ontbijtkoek. En in veel wat snel hoog verhit wordt.

letopuwzaak | 07-02-19 | 18:19

Ten eerste is het patat. Ten tweede maak ik lekker zelf wel uit hoe bruin ik ze bak.

GOEM | 07-02-19 | 18:18 | 2

Dat maak je inderdaad zelf uit. het is ook gewoon een stukje info.

cneaker | 07-02-19 | 20:11

Ja kan je wel zeggen, maar als je ze te bruin bakt , staat voor je het weet die S. Simons voor je deur. Dat wil je ook niet!

deKerrieKip | 07-02-19 | 21:24

Heeft het Voedingscentrum ook een mening over CO2 in mijn bier?

El Rico Grande | 07-02-19 | 18:17 | 1

Vast wel: bemoeien zich overal mee

langzullenweleven | 07-02-19 | 21:38

Die z.g. krokante aardappelschijfjes zien er toch ook gewoon verbrandt uit!?
De truc is om het goudgeel te maken EN krokant.
Met aardappelproducten draait het dan om voorbakken, pause en dan afbakken op bepaalde temperaturen.

McMarx | 07-02-19 | 18:08 | 2

En die temperaturen zijn het geheim van McMarx?

BlowingBubbles | 07-02-19 | 20:29

Mensen kunnen best tegen een beetje bbq.
De zogenaamde vuurbeheersing is minstens 400.000 jaar oud misschien wel 1.000.000 jaar.
Dus daar zit al een flink stukje evolutie achter.

kloopindeslootjijook | 07-02-19 | 17:50 | 1

Weet jij wel hoelang er mensen (die vuur kunnen maken en beheersen) op deze aardkloot rondlopen? Google het even!

Michael03 | 07-02-19 | 19:37

Het is al decennia bekend dat acrylamide ongezond zou zijn. Zou zijn, want over een paar jaar blijkt het niet waar te zijn.

Willem_Oltmans | 07-02-19 | 17:46 | 1

Het is bekend dat het ongezond is. Als je 180 kg per dag eet.

bocikam | 08-02-19 | 19:49

Dit doe ik dus al 40 jaar verkeerd. Had nog nooit gehoord van Acrylamide. Waarom komt deze waarschuwing zo laat? Kan ik het voedselcentrum hiervoor aansprakelijk stellen. Ik voel me echt beroerd vandaag.

de euro middenweg | 07-02-19 | 17:41

Oud nieuws. Als je de aardappels blancheert, is het hele probleem opgelost.

Vuurwezel | 07-02-19 | 17:33 | 2

Juist,hetzelfde ook met de frietjes.

Jee-dee | 07-02-19 | 17:43

Er is geen probleem. Acrylamide is hoogstwaarschijnlijk in mensen onschuldig.

omanders | 07-02-19 | 17:46

Pleurt je microwave ook maar bij de kraak dan. Als er ergens acrylamide bij vrijkomt dan is het wel met dat ding. Nog meer als bij een frituurpan.

Haatejaculaat | 07-02-19 | 17:25

Van lichtbruine mocro naar goudbruine pieper in één move.
Alles wordt maar afgeknald tegenwoordig.
Het is verdomme geen stijl!

Ernst Oosters8389 | 07-02-19 | 17:20

Ga straks weer eens biefstuk eten... medium, 500 gr.

De Rennende Rukker | 07-02-19 | 17:13 | 3

Sinds ik heb gehoord wat er in de pan gebeurt, eet ik ‘m rauw.

El Rico Grande | 07-02-19 | 17:49

Mensen die medium eten zijn milieudelinguenten. Als je dan toch 15.000 liter water opoffert, eet die biefstuk dan fatsoenlijk ipv half gecremeerd.

hustler01 | 07-02-19 | 18:19

Dat getrut met dat eten. Over een paar jaar is t weer anders met die adviezen.
Ik houd me gewoon aan de Aanbestedingsregel: Gezond verstand gebruiken en gevarieerd eten in normale porties!

Europees_Aanbesteed | 07-02-19 | 17:10

Acrylamide is kankerverwekkend in ratten. Maar in grote doses. En belangrijker, het spijsverteringskanaal van knaagdieren is fundamenteel anders dan dat van mensen. De kans dat we hier helemaal geen kanker van krijgen is levensgroot aanwezig evenals de kans dat het effect weliswaar statistisch aantoonbaar is maar desalniettemin erg klein.

Om te kijken of het effect heeft moet een bevolkingsonderzoek worden gedaan:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC...

"A majority of the studies reported no statistically significant association between dietary acrylamide intake and various cancers, and few studies reported increased risk for renal, endometrial, and ovarian cancers; however, the exposure assessment has been inadequate leading to potential misclassification or underestimation of exposure. Future studies with improved dietary acrylamide exposure assessment are encouraged."

omanders | 07-02-19 | 17:08 | 7

Interessant @Omanders. Ik dacht ook simpel gesteld dat uitkomsten bij ratten vaak wel op mensen toepasbaar waren.

letopuwzaak | 07-02-19 | 18:21

@letopuwzaak | 07-02-19 | 18:21

Van wat ik begrepen heb geldt dat inderdaad voor een hoop, maar is dit een verschil. Maar het feit dat bevolkingsonderzoek in meerderheid geen verband vindt is een veeg teken. Wat het ook is, het is geen groot effect.

omanders | 07-02-19 | 19:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Jezus heeft al het eten rein verklaard, dus maak je ergens anders druk over.

watergeus | 07-02-19 | 17:00 | 1

Sowieso verkondigde Hij "maak je geen zorgen om de dag van morgen". Denk dat dat best gezond is.

BlowingBubbles | 07-02-19 | 20:32

Voedingscentrum = Unilever

happen_maar | 07-02-19 | 16:59 | 3

Klopt en Unilever is RTL en zo is de cirkel weer rond.

Trumme | 07-02-19 | 17:10

Klopt. 1 grote cluster fuck. En maar klagen over dat mensen conspiracy theorieën geloven, terwijl de overheid bullshit en leugens verspreidt.

Sitting_targets | 07-02-19 | 19:09

Ik moet er om glimlachen. Als je je er in verdiept mag je alleen nog noten, gekookte kip, olijfolie en sommige groenten eten. Geen bladgroenten, = nitraat. Brood deugt ook niet meer, havermout nog wel. Geen rood vlees meer. Geen boter en geen melk (zit dierlijk vet in). Meeste fruit bevat teveel suiker, en te veel zuur (voor je gebit). Van zout en suiker krijg je sowieso kanker....
En dan hebben we het nog niet over bestrijdingsmiddelen op groenten, medicijnen in vlees, zware metalen in vis. En wat te denken van alcohol.
Val dood allemaal!

Jahowiseffe | 07-02-19 | 16:59 | 4

Is dat zo?

letopuwzaak | 07-02-19 | 18:22

Gaan we ook, deaud...

SterF... | 07-02-19 | 20:14

Ademhalen was ook al kankerverwekkend hoorde ik laatst...

Ramses Sappie | 08-02-19 | 16:36
▼ 1 antwoord verborgen

Of je gooit gewoon al die onzinnige plantaardige olie de deur uit en bakt weer in dierlijk vet. Dat kan namelijk in tegenstelling tot plantaardig vet wél tegen meerdere keren opwarmen, wat we in de frituurpan doen. Hoeft dat ding toch niet meteen in de kliko.

Elli | 07-02-19 | 16:49

Krijg opeens trek in gebakken aardappels.

Apollo | 07-02-19 | 16:44 | 1

Wel ff lekker goudbruin bakken!

Schuldenbrau | 07-02-19 | 17:07

Dit kookboek is mijn kookboek niet meer.

Nuchternederland | 07-02-19 | 16:39

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen en bedisselingen van Burelen aan de politiek gelieerd of erdoor betaald. Het is common sense niets met zwarte randen te eten en daarom neem ik straks goudbruine ovenfrites tot me. Gekruid, 5% vet vnl plantaardig per 100 gram en mals knapperig heerlijk met groenten. Daarbij biefstuk of gehakt gedeeltelijk van het varken of een goudbruin gebakken kipschnitzel.

hertogvanzottegem | 07-02-19 | 16:39

Alles dat niet met zonne- of windenergie kan worden opgelost, mag niet meer van het klimafaat.
Dat betekent dus halfgare aardappels en sloffe frietjes. Het is niet anders.

ProAsfalt | 07-02-19 | 16:36

'Er zijn aanwijzingen dat hoge doses acrylamide beschadiging kunnen veroorzaken van de mannelijke reproductie-organen.'
Zeg dat dan meteen!

Zoltan | 07-02-19 | 16:36 | 1

Kan dus ook dat de puddingbuks nog wel kneiterhard wordt, maar dat de pudding niet langer tot alimentaties kan leiden?! In dat geval, hier die hardgebakken aardappelschijfjes!

EEnzame SchizofrEEN | 07-02-19 | 16:46

Goed dat ik net nog gelezen heb, rauwe aardappels zijn giftig en bruine ook niet goed. Heb ze nu gitzwart gebakken, zijn lekker krokant en dus gezond. Nog een lekker verkoold karbonaadje erbij en smullen maar.

jan huppeldepup | 07-02-19 | 16:36

Het Voedingscentrum gaat er blijkbaar nog van uit dat iedere Nederlander oud wil worden. Ik voorzie veel 'suicide by deep fried'.

MickeyGouda | 07-02-19 | 16:34

Voordat je de piepers gaat jassen.. met de schil is het nog gezonder schijnt het.

suscrofa | 07-02-19 | 16:32 | 3

Alleen bij jonge aardappels, er zitten meer vesels in de schil maar niet meer vitaminen. Bij oudere aardappels is er een verhoogde concentratie solanine aanwezig wat niet gezond is ( groene vlekken).

jan huppeldepup | 07-02-19 | 16:40

Inderdaad. Rauw met schil. Dat is het gezondste.

Schuldenbrau | 07-02-19 | 17:08

@jan huppeldepup | 07-02-19 | 16:40: vesels?

Ramses Sappie | 08-02-19 | 16:38

Wel hierover zeuren maar wanneer McDonalds diverse zooi, waaronder suiker(!) over haar frietjes sproeit voor het bakken is dan geen reden voor een waarschuwing voor de volksgezondheid. Wie kan me dit inconsistente gedrag uitleggen?

Winter_is_coming | 07-02-19 | 16:31 | 1

Maltodextrine. Een uit aardappel gewonnen zoetstof. Daarmee kunnen ze claimen dat ze niks toevoegen behalve aardappel.
Maar goed. Aardappelen is sowieso al een schimmige wereld. Vraag het de boer in de buurt.

WammesWonder | 07-02-19 | 17:12

Wat nu weer? Ik moet toch ergens aan dood gaan, hoort bij het leven. Of is het voorkomen is echt beter want dan moeten we overgaan tot postnataal aborteren, zijn we wel gelijk van het veronderstelde co2 probleem en de overbevolking, de plasticsoep en wat niet al meer af.
Deugertjes mogen als eerste, in Nederland gidsland want die weten hoe het hoort.

bwanabanjo | 07-02-19 | 16:30

Voor acrylamide werd jaren geleden al eens gewaarschuwd. Toen o.a. in aardappelchips en ontbijtkoek en andere zetmeelrijke producten die flink verhit worden. Frietjes/patat toen ook al. Eet gevarieerd is nog altijd het beste advies.

ZoltarTheMagnificent | 07-02-19 | 16:28

Uit onderzoek is gebleken dat iedereen die ooit wortels heeft gegeten is overleden. Ik stel voor dat we wortels in de ban doen.

TheOneWhoKnocks | 07-02-19 | 16:24 | 1

Ik leef nog!

Schuldenbrau | 07-02-19 | 17:09

Alles wat donkerde is niet goed, kijk maar in de samenleving, ha, ha, ha.

Niet links | 07-02-19 | 16:20 | 1

Behalve een bruine kroeg.
Mammeloe | 07-02-19 | 16:47
Toch?

Ruimedenker | 07-02-19 | 17:23

Piepertje even in het jasje laten, de kook erover, circa 5 min.
Afkoelen, jasje afpellen en afbakken met een klein beetje boter. Iets krokant, snufje zout.
Afmaken met heuuul veuuul mayonaise.

Ruimedenker | 07-02-19 | 16:19 | 1

Behalve een bruine kroeg.

Mammeloe | 07-02-19 | 16:47

Sorry maar ik val nou eenmaal op donkerder getinte patatten.

Sans Comique | 07-02-19 | 16:18

Goudbruin zoals een Belgisch biertje. Dat is beter dan pisgeel.

suscrofa | 07-02-19 | 16:18

Ding Dong, opendoen! Hier is de deugpolitie om te kijken of u vlees eet/langer dan 5 minuten doucht/ aardappels goudbruin eet.

Is dit nog nieuws? | 07-02-19 | 16:16 | 2

Met een airfryer in huis ontbreekt het bewijs van frituren. Toch.

tweetybird | 07-02-19 | 16:21

Ik vertrouw alleen op Franz Zimmermans.
Hij is de enige echte voedingsdeskundige.

Ruimedenker | 07-02-19 | 16:15 | 2

De dranken deskundige is dan weer Druncker. Alcohol moet wel slecht zijn want druncker heeft er altijd rugpijn van.Nou ik bak die aardappels lekker bruin.

tweetybird | 07-02-19 | 16:32

Bij het bakken of frituren van aardappelen wordt acrylamide gevormd. Dat is kankerverwekkend. In vastkokende aardappelen wordt meer gevormd dat in droogkokers. Maar vastkokers zijn veel beter voor de patat. Toch maken alle patatfabrikanten tegenwoordig gebruik van de droogkokers op last van de overheid. Daarom is de patat tegenwoordig niet te vreten.

Dat je 500 kilo patat per dag moet eten om een significant hoger risico te lopen, daar is men voor alle zekerheid maar aan voorbij gegaan.

Sans Comique | 07-02-19 | 16:15

Meer lol met cholesterol.

getzappad | 07-02-19 | 16:08 | 2

Met vet meer pret.
Behalve met mijn buurvrouw dan. Als je die ziet.....

Ruimedenker | 07-02-19 | 16:17

Cholesterol is niet slecht. De verkeerde verhouding LDL's (Bad!) en HDL's (Good!) is slecht (in ieder geval van veel meer belang als de totale hoeveelheid). Dat moet ongeveer 1 op 4 zijn.

Sans Comique | 07-02-19 | 16:17

De evolutie past de mensheid daarop aan in de loop van 300.000 jaar

HogeNood | 07-02-19 | 16:00

Op advies van het Voedingscentrum stoof ik mijn water. Mijn waterijsje stoom ik. Heerlijk! Boordevol smaak!

El Rico Grande | 07-02-19 | 16:00

Flauwekul.... leef je leven, waarbij je jezelf goed voelt, zou ik zeggen. Ze kenne me letterlijk en figuurlijk de bomen in met hun kudt adviezen... vies achterlijk, hypocriet en drammerig kudt volk.

Paaldanseres | 07-02-19 | 15:59 | 1

kudt adviezen = kudtadviezen
kudt volk = kudtvolk

HogeNood | 07-02-19 | 16:04

In Italië worden al een tijdje geheime etentjes georganiseerd. Met producten die al honderden jaren bestonden en lekker(der) zijn, maar aangepast moesten worden volgens EU-regels. We zijn zo langzamerhand in een deug-, regel- en zeikhel terechtgekomen.

Poesmobiel | 07-02-19 | 15:58 | 2

Kanibalisten enzo?

bqbq | 07-02-19 | 16:21

@bqbq | 07-02-19 | 16:21:
Nee, natuurlijk niet. Maar wel met bijvoorbeeld worst en kaas die thuis of op kleine boerderijtjes zijn gemaakt. Waar ze zich niet aan allerlei EU-voorschriften (kunnen) houden.

Poesmobiel | 07-02-19 | 16:31

Iedereen weet dat een lichtere kleur beter voor je is.
Ik dacht ik maak hem maar.

witdusracist | 07-02-19 | 15:57 | 2

Uitzondering de bruine kroeg.

Mammeloe | 07-02-19 | 16:48

@Mammeloe | 07-02-19 | 16:48: de gemiddelde inhoud van een bruine kroeg is anders aardig wit ehh bleek ehh blank ehh lichtgekleurd.

Ramses Sappie | 08-02-19 | 16:43

Bitter, zoet, zout of zuur, alles is lekker uit de frituur.

Der Doktor | 07-02-19 | 15:56

Ik ben een goede (semiprofessionele) kok. En ik laat me godverdegodver door die kneuzen van het voedingscentrum niet vertellen hoe je een pieper bakt..,.. Aaarg,.. wat wordt ik hier pissig van!

horsteknots | 07-02-19 | 15:52 | 3

tip. niet te heet afbakken en eiwit opkloppen met vetvrije handen en gereedschap.

horsteknots | 07-02-19 | 16:48

Dank, deze amateurbakker gaat het nog 1 keer proberen. Meestal is het resultaat een soort van dikke pannenkoek.

Patje2011 | 07-02-19 | 16:52

Wel gender neutraal koken met klaver als garnering maar transvetten mag dan weer niet volgens de linksdraaiende keuken .
Gek word je er van .

Castor12 | 07-02-19 | 15:52

Het voedingscentrum heeft het over een VERMOEDELIJK kankerverwekkende stof. Oftewel: gewoon negeren.

Goldfinger | 07-02-19 | 15:50

Ik zeg het wel vaker: ik word liever 75 met een leuk leven, allerlei ongezonde geneugten genietende, dan supergezond levend, maar poepsaai 95 worden.

DeJemelscheet | 07-02-19 | 15:48

Wentelteefjes met haring en jam. Gezonder kan niet.

Mammeloe | 07-02-19 | 15:47 | 1

Eefje, kom er maar in!

El Rico Grande | 07-02-19 | 15:57

Gewoon lekker alles eten wat lekker is en als je op je 65e daardoor de pijp uitgaat, heb je tenminste niet liggen knabbelen als een hamstertje aan een wortel

Accident_Prone | 07-02-19 | 15:46

Ik drink veel bier en rook. De overheid en het klimaat zijn mij dankbaar

Zatkniss | 07-02-19 | 15:46 | 3

Hoe drink je rook?

DeJemelscheet | 07-02-19 | 15:49

Rook doorslikken is echt heel slecht voor je darmen.

Patje2011 | 07-02-19 | 15:52

Wees een bink. Rook en drink.

El Rico Grande | 07-02-19 | 15:58

We draaien echt helemaal door!
Het is een groot wonder dat ik nog leef. Ik heb alles meegemaakt van vervuilde lucht door kolencentrales, jaren zeventig en tachtig auto’s, zwaar vervuild water met kwik en andere zware metalen, zure regen, kerncentrale meltdown in Chernobyl, glas in potjes babyvoeding, wekelijks bruin gebakken aardappeltjes, en nog veel meer! But still alive and kicking. Ra ra hoe kan dat dan?

Rdock | 07-02-19 | 15:45 | 3

vergeet niet de kwik sinaasappels uit Israel in 1978.

bixiers | 07-02-19 | 15:47

Giftige olijfolie uit Spanje, besmette gepelde garnalen. Zure bommen en granaten.

Mammeloe | 07-02-19 | 15:50

Inderdaad Rdock. Over 2 maanden ben ik 70 en ik heb nooit anders gegeten dan wat ik lekker vond. Er was een tijd dat je van bruinbrood kanker kreeg. Nou dan had ik dat al 30 jaar moeten hebben.

dreistein34 | 07-02-19 | 16:30

Is aardappelbrood eigenlijk lekker?

Patje2011 | 07-02-19 | 15:43 | 2

Als het zwart kan blakeren wel. Anders smaakt er niets.

Frau Merkel | 07-02-19 | 16:42

Flikker op GS, met die sneaky reclamelinkjes in de topics. Straks gaan jullie nog vloggen en semi-enthousiast doen over net-niet-merken en hun 'trendsetting' campagnes. Afknappert.

DeZwaen | 07-02-19 | 15:42

Ik heb een simpel trucje om gebakken aardappelen een donkere kleur te geven. Wanneer ze mooi lichtbruin/goud van kleur zijn moet je een beetje rode port (rode wijn kan ook) erbij gieten en al roerend nog even twee minuten doorbakken. Ze worden dan flink donkerder door de kleur van de port zonder die verbrande restjes eromheen...

Alex Williams | 07-02-19 | 15:41 | 2

Ik drink het liever op :-)

Rdock | 07-02-19 | 15:46

Euh... het gaat niet om de kleur, maar om de smaak.

DeJemelscheet | 07-02-19 | 16:12

we zijn met veuls te veul mensen hier en daarom is er ook zo'n stortvloed aan onzin te zien en te koop om ons heen. Wijsheid en zélf nadenken is uit en dom naaapgedrag is het helemaal! Aangevoerd door alle fakers in Den Haag

pigadaki | 07-02-19 | 15:38

Acrylamide ontstaat bij verhitting van zetmeel boven 120 graden celsius. Frituren is dus het gevaarlijkst: www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws... Iedereen die zelf friet of aanverwante gefrituurde aardappelgerechten maakt, weet dat je dit in minstens 2 stappen doet. Stap 1 is in water, dus maximaal 100 graden celsius (bijna) gaar koken. 1 dag in de koelkast onafgedekt laten drogen en vervolgens krokant in hete olie afbakken. Het overgrote deel, zo niet de hele, van de aardappel komt in die korte afbaktijd niet eens in de buurt van de 120 graden.

En dan de edele kunst van de gebakken aardappeltjes: www.youtube.com/watch?v=82dM7G2kESk Dat doe je dus op een zacht vuurtje met zo weinig mogelijk draaien. De goudbruinheid is dan het resultaat van geduld.

Eet smakelijk en vergeet al die debielen: acrylamide is in grote hoeveelheden mogelijk kankerverwerkend. Ook hier: eet gevarieerd en zo min mogelijk bewerkt voedsel.

Hetkanverkeren | 07-02-19 | 15:35 | 2

dank voor het recept, want blijft lastig om zelf krokante friet te maken

Nuchternederland | 07-02-19 | 16:42

@Nuchternederland Mogelijk heeft dat te maken met het soort aardappel dat je gebruikt. Allereerst de grootmeester van de Vlaamse keuken: www.youtube.com/watch?v=TRZO4OWPJAk En een overzicht: www.youtube.com/watch?v=Yr5QhQdhAQ8

Maar voor het beste resultaat: het vocht van de voorgekookte aardappel in de koelkast 24 uur laten "verdampen". Dat is de clou.

Overigens is de Frieslander sowieso een prachtig aardappelras. Wordt al decennialang geteeld maar krijgt niet de waardering, anders dan door kenners, die het verdiend. Plus dat het goudbruine effect bij goed bereiden het gevolg is van de combinatie van caramellisatie en het Maillard effect. Nogmaals, vergeet s.v.p. die sukkels van het Voedingscentrum.

Hetkanverkeren | 07-02-19 | 17:37

Je ontlasting bruin doorspoelen is straks ook verboden.

FreeVogelaar | 07-02-19 | 15:34 | 1

Ik schijt altijd over de schutting. Scheelt toch 9 liter water per keer.

Knisperende_Tissue | 07-02-19 | 15:43

ik zag dat mens iets in een pan doen met aardappeltjes. Het woord "bakken" was niet van toepassing al werd het wel gesuggereerd. Ze zagen er op het bord net zo uit als in het pak in de koeling.

gadverdamme. alleen nog gestoomde quinoa met organisch verdoofde sprinkhaan balletjes is tegenwoordig nog verantwoord. Vanavond tartaar (a pointe) met extra doorgebakken krokante minifriet.

zeiksmurf | 07-02-19 | 15:33

En dan wel een pond zout en een liter ketchup en (wat moet doorgaan voor) mayonaise erover flikkeren. Vol met suikers.
Dan is het allemaal weer heerlijk gezond.
Man toch, wat een eenzijdige belichting van iets. Zeg dan gewoon nies en laat de mensen zelf bepalen wat ze wel of niet eten.

Dick Luyenlomp | 07-02-19 | 15:33

Of zo'n achterlijke airfryer.. slap en bleek.. getver

vmk | 07-02-19 | 15:33 | 2

Kick out Airfryers!

Gulliver | 07-02-19 | 15:44

Schijnt tegenwoordig erg mee te vallen - moet je wel je Airfryer met zo'n 1,5 kW een half uurtje laten draaien. Frituren gaat dus sneller.

Goldfinger | 07-02-19 | 15:54

Neem Maris Piper aardappelen. Kook ze eerst in gezouten water, net tot voor het punt dat ze uit elkaar beginnen te vallen. Giet heel voorzicht af, laat uitwasemen en droog de aardappelen nu 1 nacht in uw koelkast. Frituur ze een dag later voorzichtig eerst een minuut of 4 in ganzenvet bij 140 graden. Laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur en frituur ze dan een tweede keer af op 170 graden in ganzenvet. Nazouten en genieten maar.

Wie dit eenmaal heeft geproefd heeft geen boodschap meer aan wel voedingsverbodscentrum dan ook.

De Libertariër | 07-02-19 | 15:31 | 3

Ja, en ook geen tijd meer voor seks. Andere mensen hebben een baan en een gezin en dus geen tijd om net als U de godganselijke dag over zijn gebakken aardappeltjes te doen.

Draaikontje | 07-02-19 | 15:36

@Draaikontje | 07-02-19 | 15:36:

Ik ben ervan overtuigd dat het mij met een maximale inspanning zou lukken om mevrouw de Libertariër gedurende dit kookproces op zijn minst vier keer te behagen én vijf dagen werk weg te werken, maar we kunnen niet allemaal even goed in multitasken zijn.

De Libertariër | 07-02-19 | 15:48

@Draaikontje | 07-02-19 | 15:36: De godganse dag? Aardappels koken en dan ik de koelkast, volgende dag in de frituur. Even afkoelen en nog een keer in de frituur.

Apollo | 07-02-19 | 16:42

Maar nog niet verboden toch?? (nog)

bqbq | 07-02-19 | 15:30

Boeien. Aardappels zijn goor.

Kabila de stijlloze | 07-02-19 | 15:29 | 1

Dan ben jij geen echte Nederlander.

Ray69 | 07-02-19 | 15:43

Als verbrand carcinogeen is dan is diepbruin daarbij in de buurt. Logisch.

Einde van de Domheid | 07-02-19 | 15:28

Ik veeg heel eerlijk gezegd, mijn reet af met dit soort gelul. Dwazen en hun gebazel.

RenHoek | 07-02-19 | 15:28

Ik heb steeds meer WTF- momenten.

schijtzat | 07-02-19 | 15:28

Mmm, lekker.

schijtzat | 07-02-19 | 15:28

U bakt ze wel heel krokant..

Wijze uit het Oosten | 07-02-19 | 16:39

Echt waar, kijk (nogmaals) de film 'demolition man' met snipes en stallone…. vergelijk de film met onze tijd nu... damn!

Kris | 07-02-19 | 15:26 | 1

Hoewel de politie in die film wel de onze benadert hahaha

Accident_Prone | 07-02-19 | 15:31

wat een racisten zeg dat voedingscentrum, bruin is slecht!

Master SUSU | 07-02-19 | 15:26

#kickoutzwartefriet

G-unite | 07-02-19 | 15:26 | 1

Nice.

Patje2011 | 07-02-19 | 15:30

Dat gezeur over te bruine aardappels. Ze hadden toch al gezegd dat daar te veel koolhydraten in zitten, dus ik eet al alleen maar zwart gebakken worteltjes.

Gelukkig dat al die koks op TV nog steeds praten over karamellisieren, lekker bruin dus. Van mij mogen ze bij dat voedingsbureau allemaal lekker zwartgeblakerd voedsel eten (ik houd er niet van ze een ziekte toe te wensen).

Normaal gesproken zijn dat allemaal van die mensen die de hele dag kunnen eten zonder een gram aan te komen, terwijl ik moet oppassen niet te veel CO2 in te ademen anders verlies ik de strijd tegen de weegschaal. En dan roepen ze hard dat ik te veel eet, terwijl zij het dubbele naar binnen werken. boehoehoehoehoe. Het moest er even uit, maar het gaat alweer, dank u.

bergsbeklimmer | 07-02-19 | 15:25 | 1

Slaaptekort maakt dik.

HogeNood | 07-02-19 | 15:53

Als je verse aardappeltjes en steeds schone olie gebruikt dan krijg je ze alleen met moeite donkerbruin en zwart gerand. Het voedingscentrum houdt zichzelf weer lekker bezig. Volgende week: van beschimmeld brood kan je ziek worden...

squadra | 07-02-19 | 15:25

"Reclame dient duidelijk als zodanig herkenbaar te zijn, door opmaak, presentatie, inhoud of anderszins, mede gelet op het publiek waarvoor zij is bestemd." (frietpan linkje).

John McClane | 07-02-19 | 15:24

Het houdt nooit op.

“Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron's cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.”

― C. S. Lewis

HP-premium | 07-02-19 | 15:24

Veel mensen stellen dat er "leven" na de dood is, waar maken we ons dan zo druk over?

Patje2011 | 07-02-19 | 15:23

Wat is er overigens mis met CO2?

Fatwabuster | 07-02-19 | 15:20 | 2

niks, mits met mate.... net als alles

Satria | 07-02-19 | 15:21

CO2 veroorzaakt een gat in de ozonlaag waardoor zure regen valt

Ibu | 07-02-19 | 19:40

Ik steek nog een sigaret op. Stilt de honger.

c.onjo | 07-02-19 | 15:19

Leven is ongezond. Slecht voor het klimaat ook. Maar wel noodzakelijk om klimaat-apen in leven te houden.

Jan Passant mk2 | 07-02-19 | 15:18

blanke aardappels zijn beter dan bruine aardappels.. zoiets?

anigroove | 07-02-19 | 15:17

Tja. Met 90 jaar in een stinkend bejaardentehuis (of afhankelijk van mantelzorg) de dagen gaan uitzitten is ook wat waard toch?

First Contact | 07-02-19 | 15:16

Toevallig vanmiddag aardappeltjes gefrituurd, én goudbruin én in de ossewit.
Ze waren lekker !

Vesta | 07-02-19 | 15:15 | 1

@Vesta.
Pas maar op,voor je het weet staat er een schoolklas voor de deur te demonstreren.

De Profundus | 07-02-19 | 15:22

Beter! Ik bak ze fijn bruin. Het gaat tenslotte over de kwaliteit van leven en niet om 100 te worden.

Peter_la_Selie | 07-02-19 | 15:15 | 1

En zo is het! Als je morgen onder een auto komt dan wil je wel lekker geleefd hebben.

Patje2011 | 07-02-19 | 15:17

Die kennis gaat hier wel vijftig jaar terug. En ik heb het van mijn moeder!

brughslurph | 07-02-19 | 15:13

Lazer een end op met die doorgesnoven gezondsheidsadviezen
van alles krijg je wat, en van dit soort dramadviezen krijg ik terstond maagzuur

Tobi | 07-02-19 | 15:12 | 1

Maagzuurremmers worden óók afgeraden, sterkte!

Peter_la_Selie | 07-02-19 | 15:16

Dat er überhaupt nog iemand is die dit soort onzin voor waar aanneemt....... de meeste berichten die te maken hebben met religies (islam, EU, klimaat etc) sla ik hoofdschuddend over........ dat zouden meer mensen moeten doen!

Fatwabuster | 07-02-19 | 15:11

Godverdomme.

kanker krijg je niet van patat bakken maar van het vergif dat op de patat wordt gespoten en er in trekt.
Diabetes2 krijg je niet van suiker maar van slechte koolhydraten en daar veel te veel van.

Als je ziek wilt worden hoef je alleen maar binnen de door de overheid en gezondheidsorganisaties verstrekte veilige marges te blijven, dan weet je namelijk zeker dat je snor zit.

Ziekte is een verdien model en het gaat hand in hand met de voedingsindustrie die je nog zieker maakt, en daar bovenop zelfs 21% BTW. Maakt fatsoenlijk vreten toch weer net dat randje duurder waardoor velen het dan toch maar laten.

En vooral de zittende partijen blijven stemmen schaapjes, dat is wel zo veilig!!

jos verstoppen | 07-02-19 | 15:10 | 1

That sugar film is een aanradertje. De verslaving en gevolgen van suiker maar ook aan wiens kant de overheid staat in deze ;). Zelfs de WHO heeft een rapport offline gehaald omdat gedreigd werd dat ze hun subsidies anders zouden mislopen.

PlintEastwood | 07-02-19 | 16:53

Gisteren 3 bakjes noten gekocht: 15 euro
4 stuks zalm met vel: 21 euro.
Jezus gezond eten is best wel duur.

Dutch_Holland | 07-02-19 | 15:09 | 8

@Langshetrandje | 07-02-19 | 15:33:

Daarom zeg ik ook “mits uit de juiste farm” omdat er vaak steeds meer plantaardig voer wordt gegeven aan zalm, wordt deze soort minder gezond, omdat er daardoor minder omega 3 vet in zit.

Dutch_Holland | 07-02-19 | 15:36

Dutch_Holland | 07-02-19 | 15:36
Noem er eens een.

Langshetrandje | 07-02-19 | 15:37
▼ 5 antwoorden verborgen

Goh...... dat wist ik 18 jaar geleden al.

Hobbykip | 07-02-19 | 15:09

The World Health Organisation describes acrylamide as 'probably carcinogenic to humans'. But it also cautions that the risk of developing cancer through acrylamide is currently unknown, especially when compared to other lifestyle factors such as excessive alcohol consumption, smoking and being overweight, which have much clearer links. "Ja, euh, geen idee, maar waarschijnlijk is het kankerverwekkend, dus doe maar niet. Niet gebakken aardappeleters leven langer, misschien."

minnenman | 07-02-19 | 15:09

Ik leef gewoon lekker en ik eet en drink wat ik wil. Niemand heeft daar iets over te zeggen. Ik ben zelfs onsterfelijk, tot mijn eventuele dood anders bewijst.

Patje2011 | 07-02-19 | 15:07

Ik eet vanavond cold turkey

Langshetrandje | 07-02-19 | 15:11

Mag de lasagne voor vanavend wel een korstje? Ik compenseer want de stamppot spruitjes van gisteravond had alleen maar gekookte aardappeltjes. Rijst bak ik ook niet echt. Morgen alleen borrelen en happen, dus bij deze: permissie om lekker te bakken?

Alexis de T. | 07-02-19 | 15:06

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken