achtergrond

Geenstijl

Dag twee. Joram van Klaveren nog steeds moslim

Waar Was U Toen U Het Hoorde?

"Uit moskeeën klinkt gejuich, oude vrienden en kennissen zijn verbijsterd." Met het merk Van Klaveren gaat het in ieder geval weer goed. Sterker nog, hij krijgt zoveel media-aandacht, dat we heel soms bijna denken dat het gewoon een deep hoax is om z'n boekje maar te pushen. Maar we denken van niet: een VU-Godsdienstwetenschapper met een levenslange hang naar ideologie en een thousand yard stare die aan elkaar hangt van geavanceerde platitudes, ja, zulke lui willen nogal eens van pool wisselen. Daarbij hopen we ook van niet, want zo'n verraad naar een islamitische gemeenschap die je warm ontvangt is funest voor je ziel. 

De literaire voorhoede van Van Klaverens vorige team draait in ieder geval op volle toeren. Hero Brinkman: "Misschien is het het Stockholm-syndroom. Waar je bang voor bent, daar sluit je je bij aan." Jan Roos: "Het is een beetje alsof Marianne Thieme van de dierenpartij een barbecue organiseert. Of een zwarte man zich aanmeldt bij de Ku Klux Klan." Steeds als je denkt dat elke analyse of beeldspraak al gemaakt is, flikken ze het toch weer.

Er is zelfs een godsdienstpsycholoog ingevlogen en zélfs zij noemt de bekering "merkwaardig", maar toch ook weer niet. "Hij komt uit een orthodox gereformeerd milieu dat wel lijkt op de islam. Ook Vrijgemaakten hebben een overtuiging die consequenties heeft voor je dagelijks leven. Ze wisselen het ene systeem in voor het andere en dat gaat wat makkelijker dan bij mensen zonder religieuze achtergrond." Nou, zin in dag drie.

Is wel zo

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.