achtergrond

Geenstijl

Wintertijd Zomertijd Discussie Spoorboekje

Vannacht is het weer zover. U zet de klok een uurtje terug. Maar daarmee is het gedonder nog lang niet afgelopen. We staan aan de vooravond van een langslepend maatschappelijk debat omtrent De Klok. Dit staat u de komende tijd allemaal te wachten:

Vanavond gaat de klok een uurtje terug (niet vergeten!).

Iemand is morgen ergens een uur te vroeg (alsnog vergeten!).

Iemand anders is morgen ergens een uur te laat. Andere mensen begrijpen niet hoe je ergens te laat kunt zijn, terwijl de klok juist een uur terug wordt gezet. Die iemand legt uit dat hij niet wist dat zijn klok automatisch een uur terug was gezet en dat hij toen alsnog de klok een uur extra terug had gezet, waardoor zijn klok een uur achterliep. Die andere mensen snappen het nu wel.

150 BN'ers zetten een advertentie in de krant waarin zij verklaren dat het wat hen betreft niet uitmaakt, zomertijd of wintertijd, iedereen is welkom als ze maar niet bij Hannah Verboom op zolder willen logeren.

De SP eist een inkomensafhankelijke zomertijd.

Thierry Baudet wijst via twitter.com op een door de main stream media genegeerd onderzoek van Armeense wetenschappers waaruit blijkt dat de wintertijd helemaal niet bestáát.

Omroep MAX begint een petitie omdat iemand heeft bedacht dat ouderen de dupe zijn van de zomertijd. Of de van de wintertijd.

Actiegroep Kick Out Zomertijd beweert op Facebook dat de wintertijd discriminerend is voor Horloges Van Kleur.

Wierd Duk interviewt vier anonieme vertegenwoordigers van een door de politiek vergeten groep Nederlanders voor wie de klok een uur verzetten een onbereikbare luxe is.

De voorzitter van het Nationaal Comité Twee Drie Uur stapt op na een pijnlijke onthulling uit zijn verleden. Hij blijkt jarenlang Greenwich Mean Time aangehouden te hebben.

D66 stelt voor de Brusselse zomer- en wintertijd in de Grondwet vast te leggen.

Mark Rutte beweert dat hij er tot in zijn diepste vezels van overtuigd is dat Nederland voor de wintertijd moet kiezen. Krijgt een dag later een sms'je van Unilever en pleit opeens voor de zomertijd.

Arnon Grunberg reist voor de Volkskrant zestien weken lang door Europa om aan lokale taxichauffeurs te vragen hoe laat het is.

GroenLinks organiseert een solidariteitsmaand voor de zomertijd. Zestien Bekende Nederlanders Die Niet Heel Erg Bekend Zijn Waaronder Eric Corton sluiten zich aan.

Bij Veronica Inside verklaart Johan Derksen dat hij het allemaal onzin vindt, dat gedoe rond die zomertijd en die wintertijd en zo, maar dat je tegenwoordig al voor racist wordt uitgemaakt als je alleen maar een glas melk drinkt.

De burgemeester van Dokkum nodigt 27 actiegroepen uit voor een demonstratie tegen de zomertijd, maar iedereen is te laat.

Rutger Bregman schrijft een 26.000 woorden tellende longread op de Correspondent waarin hij de stelling verdedigt dat het eigenlijk niet uitmaakt wat we met de tijd doen, zolang iedereen maar dezelfde tijd gebruikt.

Telefoondienst 0900-8002 ("bij de volgende toon is het...") ontvangt de eerste doodsbedreiging.

Nationaal Rapporteur Klok Verzetten Pieter van Vollenhoven levert zijn opdracht weer in omdat hij naar eigen zeggen gedwarsboomd wordt in zijn zoektocht naar de waarheid.

Prem Radakishun schuift aan bij De Wereld Draait Door om over de zomertijd te praten. Er ontstaat een fikse ruzie en Dieuwertje Blok loopt woest de studio uit.

Het wordt vijf voor twaalf.

Na heel veel heisa en ophef is de stand op de GeenStijl Tijdpoll alsnog exact 50-50.

Tijd poll

Maar wat vindt u?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.