Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

"Kerk verdwijnt uit Nederland." MOOI & DOEI

ja doei he

Houdoe en bedankt olé olé 🎵 Houdoe en bedankt olé olé 🎵 Houdoe en bedankt 🎵 Houdoe en bedankt 🎵 Houdoe en bedankt olé olé 🎵 

We zullen echt niet zomaar roepen dat het geloof een van de domste uitvindingen aller tijden is maar het geloof is toch echt wel een van de allerdomste uitvindingen aller tijden. Van die blanke opaatjes die thuis niks te vertellen hebben, die een hand op een boek hebben zodat ze thuis nog iets te vertellen hebben, die dan op zondag een beetje populair kunnen doen met een Sinterklaasmijter op hun kop omdat er tig jaar geleden iets gebeurd zou zijn, wat daarna is opgeschreven door iemand op lsd, wat is herschreven door iemand op lsd. En in onze moderne tijd van VR en poepdure iPhones moet iedereen slaafs gaan zitten luisteren naar allerlei van die stichtelijke regeltjes van die bejaarde gasten. Nou mooi niet en de kerk sterft daarom ook uit, jammert kardinaal Wim Eijk in de krant. Dat is hartstikke fijn nieuws op de vrijdag en ze gaan met hun regressieve rituelen en hun knokige wijsvingertjes maar lekker elkaar lastigvallen. Nu die enge expansieve islam nog opgebokt en iedereen kan weer concertjes bezoeken zonder de angst opgeblazen te worden door een of andere reli-idoot.

Reaguursels

Inloggen

Joden-, Christendom en Islam vinden hun oorsprong in 't M-O, woestijnreligies van nomaden.Je kunt je afvragen of die in onze contreien thuishoren. We zijn in 700 door Willibrordus c.s. gekerstend. Mss wordt 't tijd voor 'n ontkerstening. In ieder geval is de RKK moreel failliet. Beer- en gierputten staan wagenwijd open. De pedo misdaden zijn stelselmatig, wereldwijd en decennialang. Alsof Rome dat niet wist!

no toussaint | 15-09-18 | 17:07

Met dit verdwijnen zal de islam de leegte opvullen en de rest onderwerpen op langere termijn.

klamme.vla | 14-09-18 | 23:52 | 3

Dat gaat niet gebeuren, omdat er leiders zullen opstaan en dat zullen voorkomen. Het merendeel van de bevolking bestaat uit schaapjes en die zullen zich gedwee laten onderwerpen en indien er niets gebeurt zal dat risico bestaan inderdaad, maar vergeet niet dat de Islam ongeveer 600 jaar achterloopt op het christendom. Hoe zag het bij ons eruit een paar honderd jaar geleden? Mensen op de brandstapel enzovoorts... Zodra de welvaart toeneemt, neemt de ontkerkeling toe. Dit geld over een tijdje ook voor de Islam. In de rijkere landen worden moslims steeds gematigder of zijn ze net als veel christenen slechts nog op papier gelovigen. Het zijn met name de erg arme landen met weinig toekomstperspectief die de extremisten voortbrengen. Immers, wat hebben zij te verliezen! Ik denk wel dat het tijd wordt voor tegengas uit de gematigde moslimgemeenschap om verdere polarisatie en escalatie te voorkomen.

Ratio_omnia_vincit | 15-09-18 | 01:12

Nee want eenmaal verlicht lieten we ons niet meer in het donker zetten.

Shareholder II | 15-09-18 | 03:19

Het zijn niet de erg arme landenmet toekomstperspectief die extremisme voortbrengt. Juist saudie arabie, was en is de hofleverancier van terroristen en het gedachtegoed ervan. De rijke moslimlanden heerst ook een sharia en de moslims in het westen zijn al zijn ze welvarend echt niet van plan hun moskee de rug toe te keren. De familiebanden en controle ervan zijn totaal niet te vergelijken met westerse families.

DreDoorsnee | 15-09-18 | 08:52

Geloof in een hogere macht (God, Allah, Jehowa, Boomgod etc) is mijn inziens persoonlijk. En iets heel anders dan religie
Religie houdt namelijk in dat er altijd wel iemand is die zegt hoe jij je leven moet leiden. Een aantal van hen worden er nog voor betaald ook. We noemen ze pastoor, dominee, imam's rabbijn, grote bomenknuffelaar etc. En dat bedenken ze niet zelf. Nee, daarvoor hebben ze een handleiding voor uitgevonden in de vorm van bijbels, korans en thoras.
Helaas wordt die handleiding een soort van wetboek en is opeens alles gerechtvaardigd. Er zijn b.v. in de historie meer doden gevallen "in de naam van god" dan aan andere oorzaken. Religie is de bron van alle kwaad. Mooi dat de RK verdwijnt. Nu de rest nog. Ik zal die clubs niet missen .

Dongster | 14-09-18 | 21:45 | 2

Inderdaad! Mooi gezegd. Het enige goede wat religie ons ooit gebracht heeft zijn de vakantiedagen! Hahaha....

Ratio_omnia_vincit | 15-09-18 | 01:01

Beetje simpele gedachtegang. Ver voor het christendom of islam moorden volkeren elkaar al uit. Romeinen, grieken, egyptische rijk, perzische rijk. Zijn zelfs massagraven gevonden van oermensen 20.000 jaar oud waarvan de schedels zijn ingeslagen. Kijk ik naar voetbalhooligans die niet gelovig zijn maar wel met liefde je schedel splijten als je toevallig in een shirtje van de tegenstander loopt. En WO1 en 2 kwam ook niet voort uit geloof. Gewoon geblaat dat geloof de oorzaak van alle kwaad is, is gewoon de aard van de mens.

DreDoorsnee | 15-09-18 | 08:59

Laïcisme zal nooit bestaan want NWO incl. Zwarte,grijze en Witte Pausen.

steekmug | 14-09-18 | 20:39 | 3

@steekmug
Laïcisme bestaat al: m.u.v. 3 departementen is heel Franrijk sinds 1905 laïcistisch en Turkije was laïcistisch sinds Atatürk (art. 2 van de grondwet sinds 1924), maar sinds de komst van de islamitisch-conservatieve partij van Erdogan (AKP) dreigt dit land het 14e land te worden met de islam als staatsgodsdienst. Nederland is deels laïcitisch en deels multiculturalistisch (volgens de politici). Multiculturalisme werkt niet, heeft nooit gewerkt, zoals blijkt uit de geschiedenis en zal, indien we niet snel veranderen van richting tot ernstige problemen leiden in Nederland en Europa, voor zo ver we al niet diep in de problemen zitten. In het ergste geval eindigt dit in een burgeroorlog! We moeten m.i. meer richting een kosmopolitische samenleving gaan, maar goed.
Je schrijft erg incoherent, maar je kaart wel de NWO en de zwarte paus (leider van de Jezuïeten) aan. Het komt bij mij een beetje over alsof je de klok hebt horen luiden,... maar dat er achter de schermen een groter plan voor de wereld in de maak is (al lange tijd), dat kan best kloppen... time will tell.

Ratio_omnia_vincit | 15-09-18 | 00:59

@Ratio_omnia_vincit
Meent u nou te vinden dat het beleid van Macron en voorganger Sarkozy laïcistisch is?
En liberté, égalité, fraternité was al weg ten tijde de Unie van Indochina want minderwaardige onderdanen van de kolonisatieperiode.

steekmug | 15-09-18 | 16:46

Vraag mij af of de redactie van Geenstijl even blij zou zijn als de Synagogen uit Nederland verdwijnen.

StarFox | 14-09-18 | 20:21

Ze consolideren in den vreemde. Maar houd deze vijand op de korrel !

Shareholder II | 14-09-18 | 18:29

Geloven in een sprookjesboek is achterlijk, en dan heb je ook nog miljoenen individuen die een pedofiel aanhangen, en daarbij een steen aanbidden hoe belachelijk wil je het hebben. laten wij er een spotprent wedstrijd over houden,

Mo het varken | 14-09-18 | 18:08 | 3

Inderdaad! Veel mensen kunnen ook blijkbaar niet tegen de waarheid. Daarom zijn politici ook zo succesvol, omdat mensen graag voorgelogen willen worden of last hebben van cognitieve dissonantie reductie. En als je de waarheid vertelt, loop je ook nog eens het risico om aangeklaagd te worden voor belediging, of zelfs om vermoord te worden door die geïndoctrineerde kudde , die niet zelf kritisch kan nadenken en een groot gebrek aan incasseringsvermogen hebben.
De wereld wordt steeds gekker! De mensen worden steeds dommer...*zucht*

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 18:17

Ratio,
U vindt dat de mensen steeds dommer worden maar tegelijk gelooft u dat de mens evolueert naar een beter stadium. Voor dat laatste kunt u lang wachten.
Intussen zijn mensen geneigd opportunistisch en instinctief te handelen - en Darwin stimuleert hen daarin. Daarom is het goed dat ze minstens 1 keer per week in de kerk horen dat de mens niet bedoeld was om dierlijk te handelen. En gaan ze niet naar de kerk, hebben we nog de Nederlandse wet die ze tegenhoudt bij hun primaire driften. Alleen heeft de Nederlandse wet weinig te bieden als het om het hiernamaals gaat.
En dan gaat deze draad alweer snel naar het archief: blz. 2.

marjen | 14-09-18 | 19:43

@marjen
Met mensen worden steeds dommer, bedoel ik dat mensen steeds meer zich alles laten voorschrijven en hun leven laten bepalen (lui, gemakzuchtig dus) en dat ze niet kritisch zijn en nadenken en op zoek gaan naar feiten, maar steeds meer op basis van emoties en aannames reageren (#metoo hetze en die achterlijke linkse reacties en zelfs bedreigingen n.a.v. die 2 armeense kindertjes, etc.) en ik heb het dan over de huidige tijd.
Wat ik bedoelde met dat de mens naar een beter stadium evolueert, bedoel ik de mens als geheel in de loop der tijd... duizenden jaren, zo niet meer. We "weten" nu veel meer dan vroeger: ooit dacht men nog dat god boos was als het onweerde en bliksemde.... en meer van die kul! Naar de kerk gaan draagt niets positiefs bij, sterker nog, daar wordt je (net als in een moskee of synagoge) voortdurend gebombardeerd met de indoctrine van de daar geldende religie, die - net als alle andere - meent DE waarheid in pacht te hebben! Hoe dom kun je zijn om dat te geloven! Het enige doel van DE kerk (als instituut) is hun schaapjes onder controle houden, want o wee, als je niet luistert: de hel en verdoemenis voor jou. Hou op zeg... En er is niets mis met dierlijk handelen, wij mensen zijn ook dieren, hooguit met een wat verder ontwikkeld brein. En als , zoals je suggereert, een primaire drift leid tot een daad waarbij een ander schade wordt aangedaan, dan hebben we idd de wet!

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 20:12

Laïcist tot in de kist!
Eigenlijk moet dat nog een stap verder. Het is te triest voor woorden dat in Nederland (en de wereld ) nog steeds een groot deel van de mensen in een sprookjesboek gelooft en dat daar zelfs wetten op zijn gebaseerd, terwijl we zo wat alles (wetenschappelijk) moeten bewijzen. De grote kudde schaapjes heft nog steeds niet door dat religie destijds is ingesteld om ons te controleren en aan te sturen en dat geldt nu nog steeds, zij het in mindere mate. Het wordt tijd dat alle vormen en uitingen van religie - in elk geval in de openbare ruimte - worden verboden! (dan ben je ook direct af van moskeeën, kerken, christenlijke en islamitische scholen e.d.) Religie mag (een grondrecht), maar mag op geen enkele wijze schade berokkenen aan anderen, met name onschuldige kinderen, maar evenmin volwassenen (ook een grondrecht). Helaas hebben politici dubbele agenda's en houden ons (on)geloofwaardige leugens voor om on te paaien aan de ene kant, terwijl ze aan de andere kant hun plannen er doorheen drukken (dit geldt voor alles: immigratie, de EU, de euro, et cetera.) Lees het Coudenhove-Kalergi plan maar eens, als één van de voorbeelden.
Ik zeg al jaren dat het uiteindelijke doel (van illustere genootschappen achter de schermen???) één natie , één regering, één leger, één cashloze munt en één taal is.

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 17:52 | 6

ratio omnia vincit,
Ratio alleen kan de mens niet volledig doorgronden. Uw optimisme aangaande mens kan ik helaas niet delen. En de bewijzen voor mijn pessimisme aangaande het menselijk gedrag, zouden voor elke wetenschapper voldoende zijn als hij eerlijk is.

marjen | 14-09-18 | 18:33

@marjen
Daar heeft u helemaal gelijk in, maar .... de mens is helaas nog niet ver genoeg geëvolueerd, dat we het antwoord hebben op alle vragen. Daarom hebben de meesten van ons een surrogaatvader nodig. Als kind kan je altijd bij je ouders terecht voor vragen en bescherming. Volwassenen hebben die behoefte ook af en toe (o.a. voor het antwoord op de existentiële vragen), maar wij worden geacht dat als volwassenen zelf te kunnen. Echter dat lukt ons nog niet. Derhalve waren er ooit/zijn er natuurgoden, darna meerdere goden en toen 1 god bedacht. God wordt niet voor niets gezien als omnipotent, oud, en afgespiegeld als een man. Dat is symboliek en staat voor alleswetend, wijs en kracht (o.a.).
Ik ben helemaal niet optimistisch, noch pessimistisch, maar eerder realistisch.
Helaas voor mij hebben de gelovigen wereldwijd nog steeds veel macht en durven de politici dit niet te veranderen of gebruiken dit juist om de bevolking onder de duim te houden. Het grote probleem is dat we onszelf en elkaar zo veel mogelijk vrijheden gunnen (terecht!), maar dat die vrijheden (grondrechten of niet) af en toe conflicteren. Welke prevaleert dan? We hebben nog een lange weg te gaan, maar afschaffing van religies in het algemeen domein en bescherming van ons kroost tegen indoctrinatie door een religie is al een goede stap in een betere maatschappij!

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 19:13

excuseer: "een goede stap in een betere maatschappij!" moet zijn : " een stap in de goede richting naar een betere maatschappij!"

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 19:18
▼ 3 antwoorden verborgen

laïcist tot in de kist!

Ratio_omnia_vincit | 14-09-18 | 17:51

Neem de moskee mee

ronaldvw | 14-09-18 | 17:25

Dat misbruik bij de RK kerk is zonder twijfel schandalig, maar let wel, het percentage dat de fout inging was kleiner dan onder gymleraren of scoutingleiders.

Diotima | 14-09-18 | 17:18 | 1

En dat kan je zeker onderbouwen met een onderzoeksgegevens, of zit je dit gewoon van achter je computer te bedenken om de aandacht te verleggen?
.
De RKK is een verzameling van smeerlappen en is zo hypocriet als de pest. www.ad.nl/buitenland/duitse-katholiek...

JI-HAAT | 14-09-18 | 18:00

En dan te bedenken dat de paus in de 19e eeuw Europese jonge mannen opriep om als pauselijk soldaat (zoaaf) te strijden tegen de moren. Daaraan hebben vele gelovige mannen gevolg gegeven en met de dood moeten bekopen. Nu heult dezelfde paus met de islam. Het bloed van deze jonge mannen is voor niets geweest. RK kerk schaam u!

JohnWalker | 14-09-18 | 17:17 | 1

Chrislam?

steekmug | 14-09-18 | 21:07

Het katholieke geloof heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Westerse beschaving. Ideeen die nu een vast onderdeel zijn van onze cultuur, zoals het monogame gezin als beste plek om de volgende generatie op te voeden, en allerlei oorlogsregels zoals geen ongewapende mensen vermoorden, zijn het resultaat van eeuwenlang drammen door de Katholieke kerk (Pax Dei et Treuga Dei, oftewel de Vrede van God en de Wapenstilstand van God). Daar krijgen we nu de islam, met zijn polygamie, en zijn verheerlijking van aanslagen op soft targets voor terug.

petersteenkamp | 14-09-18 | 17:10

C.S. Lewis - Mijn gebed vind ik een prachtig nummer voor al die ongelovigen die wel waardering hebben voor het culturele erfgoed van de kerk:
www.youtube.com/watch?v=rqg_kNRvWNQ

Diotima | 14-09-18 | 17:10 | 1

C.S. Lewis was een groot denker die van atheist, via verstandelijke en logische op elkaar volgende redeneringen, toch terecht kwam bij het christelijk geloof. Zeer interessante, maar zware kost.
D. C. Lewis zingt dit lied en ik ben sentimenteel genoeg om het mooi te vinden. Trompet en orgel altijd + veel. Maar geen straatcultuur helaas. En de linksen hebben nooit de aandrang gevoeld om deze cultuur als verheffing te gaan brengen. Dus de liefhebbers blijven een klein marginaal groepje.

marjen | 14-09-18 | 17:19

En dan lees je hier dat gelovigen niet logisch kunnen denken.
Terwijl er onder de beta's veel christenen zijn. Zij kunnen veelal logischer denken dat de schrijvertjes van de aanklacht. Ik geef alleen maar Pascal als voorbeeld die de eerste rekenmachine wist uit te vinden. Dat vergt een grote mate van logisch denken!

marjen | 14-09-18 | 17:03

Christus in uw gedachten helpt meer dan Mohammed in uw gedachten. Christus preekte niet het bloedige zwaard, Mohammed wel. Christus voerde geen slachtende legers aan. Mohammed wel. Christus sprak tot mannen en vrouwen als gelijkwaardig. Mohammed niet. Christus preekte en bracht liefde. Mohammed haat.
Christus stierf voor onze zonden, plaatsvervangend. Mohammed liet anderen sterven.
Maar goed. Tegenwoordig weten we dat je niet over water kunt wandelen. Dat wisten ze 2000 jaar geleden helemaal niet.

marjen | 14-09-18 | 16:49 | 5

Stel voor om iedere religie en het middeleeuwse hersenspinsel islam (buitenshuis) te verbieden. Voor iedereen geldt voortaan de 'tien geboden'

JohnWalker | 14-09-18 | 17:35

marjen | 14-09-18 | 17:33
Sarcasme ligt me niet zo, humor des te meer. Mensen denken dat ze zelf iets kunnen geloven, en daar zit de kneep: dat kan niet.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-09-18 | 17:40

Voor de duidelijkheid: De laatste 2 zinnen waren sarcastisch bedoeld. Omdat ze 2000 jaar geleden niet dommer waren dan de mens van nu. Hooguit was er minder ontdekt.

marjen | 14-09-18 | 17:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Fantastisch nieuws, als een politieke partij er dezelfde standpunten op na zou houden over vrouwen en minderheden, dan zou die partij op zijn minst kunnen rekenen op een cordon sanitaire of zelfs verboden worden. Maar omdat die vaak regelrecht abjecte standpunten "religieus gemotiveerd " zijn, moeten ze gerespecteerd worden, zijn de organisaties die ze er op na houden vrijgesteld van belastingen en worden ze niet zelden gesubsidieerd. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van een God, De mannen die wij discipelen noemen, die mannen die "stemmen" hoorden, zouden heden ten dage geen discipelen genoemd worden, maar verwarde mannen.

BenZen | 14-09-18 | 16:46 | 1

Dit is ook wetenschappelijk: absence of evidence is not evidence of absence.

Willibald von Klúúúk | 14-09-18 | 17:24

Er is maar één echte Sinterklaas. Die figuren op de foto zijn nepsinterklazen.

Nivelleermarionet | 14-09-18 | 16:18
-weggejorist-
GrenswaardigeLezer | 14-09-18 | 16:13

Ik dacht dat deze website ondertussen wel over haar militant atheistische fase heen was.

Helaas niet.

Historicuck_Han | 14-09-18 | 16:04 | 1

Gelukkig niet. Achterlijk geloof....

SterF... | 14-09-18 | 18:04

De kerk verdwijnt en de Islam komt er voor terug. Geweldige ruil, bijna net zo goed als destijds New York ruilen voor Suriname.

Rotterdammert1965 | 14-09-18 | 15:49

Niet iedere supporter van het Nederlands Elftal bezoekt ook de wedstrijden.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 14-09-18 | 15:35

Waarom zouden mensen niet meer komen kardinaal Wim Eijk? Misschien omdat ze zich niet de les willen laten lezen door fossielen als kardinaal Wim Eijk? In de protestantse kerk is er wel plaats voor vrouwelijke dominees, is er geen behoefte aan het celibaat, kunnen homostellen wel trouwen en ga zo door.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 15:30 | 2

Kardinaal Wim Eijk mist iets essentieel katholieks: gevoel voor humor. Een van de beste uitzendingen van Showroom ging over een pastoor met een 25 kilo zware pastorie-kat. Heerlijk! www.youtube.com/watch?v=rtUmPlogQGQ

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-09-18 | 18:00

Ja, de protestantse kerken puilen uit.

Guiseppe | 14-09-18 | 18:19

Zonder geloof had de natiestaat nooit kunnen ontstaan. Dus dom? Alleen als je jezelf erg overbodig vindt.

van heinde en verre | 14-09-18 | 15:12

Aiii dat zal Christenknuffelaar Thierry niet zo leuk vinden. Die vindt dat hele Christendom sprookje geweldig. Sterkte Thierry, het zit je ook niet mee...

Ardbeg | 14-09-18 | 14:49 | 2

Thierry Baudet houdt van Johann Sebastian Bach's muziek. Uw Pechtoldtoontje daarentegen maakt geen muziek.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-09-18 | 15:00

Wens u sterkte met het islam sprookje!

Rest In Privacy | 14-09-18 | 15:15

Alles wat je ziet is het gevolg van christelijke waarden. De manier waarop we onze sexualiteit onderdrukken, de manier we allemaal geloven dat we iedere dag keihard moeten werken om gelukkig te worden, de manier waarop er over geld wordt gedacht: allemaal dankzij het gristendom. Religieuze identiteit vormt het hart van iedere cultuur. Dat de katholieke kerk tot op het bot corrupt en failliet is zou tot ongerustheid moeten leiden. De kracht van een cultuur nu eenmaal op meer berust dan de harde grappen van bange egootjes. Alleen zwak begaafden die geen meter vooruit of achteruit kunnen kijken snappen dat niet. Hoe corrupt ook; met de teloorgang van het instituut kerk, verliest het westen een van de grote pijlers waarop zij rust en al die roeptoeterende GeenStijl reaguurders dansen er als clowntjes omheen.

Axelvon | 14-09-18 | 14:40 | 1

Ja van Axel, de welvaart gaat ons de kop kosten.

Guiseppe | 14-09-18 | 18:36

Mooi. Kerken weg, nu de moskeeën nog en dan kunnen we eindelijk de 21e eeuw in.

Brou Is Back | 14-09-18 | 14:31

Juich maar Mosterd, Zentgraaff en andere hedonisten! Maar de islam krijgen we ervoor terug. Ik denk dat dat een heel slechte uitruil is.

Willibald von Klúúúk | 14-09-18 | 14:25

Over tien jaar van 280 naar 10 tot 15 kerken in het bisdom Utrecht. Ter vergelijking: Na de Russische revolutie bracht de communistische regering het aantal functionerende kerken in Sint Petersburg terug van 600 naar 2 stuks. Inmiddels is het aantal functionerende kerken weer terug op het Tsaristische aantal en worden er overal nieuwe tulpenbollenbouwsels gepland/uitgevoerd, die er soms uitzien als een stel raketten op Cape Canaveral. In de grijze beton slaapbuitenwijken zijn deze nieuwe kerken magneten, waar mensen heen wandelen omdat er niets anders is om naar toe te wandelen. De zitbanken in de nabijheid van die kerken, die meestal in parken verrijzen, zitten vol met oudjes die daar hun dagelijkse leut delen met andere oudjes, die ook hun betonbunker hebben verlaten om met echte mensen te kunnen babbelen. Elke dag zie je daar een stoet kinderwagens op weg naar die kerk, want ze dopen daar elke dag en aan de lopende band. Kom je uit die kerk en kijk je naar de grijsgekleurde trots van de communistische heilstaat, dan is de lelijke herhaling van troosteloosheid iets overweldigends. Kijk je terug naar dat fenomeen, dat de communisten met woord en daad in de brand staken en uit het geheugen van het Russische volk wisten uit te wissen, dan vraag je je af: Wie is hier voorlijk en wie achterlijk? Is NL bezig in 1917 en leeft RU in 2018? Laat bisschop Wim Eijk blij zijn met zijn 10-15 kerken over tien jaar. In RU was de teruggang veel drastischer en gewelddadiger.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-09-18 | 14:03

Haha: geloven dat geloof de domste uitvinding aller tijden is... De diepgang van een kano hier.

Axelvon | 14-09-18 | 13:59

De versippering van de tegenpartij, en de organisatie van de ajatollahs in Iran, zorgde uiteindelijk dat de streng islamitische minderheid de macht kon pakken. Denk en D’66 hebben al een flinke achterban. Het lijkt me dus beter alle geloven er tegelijk uit te tiefen, dan hier dom te gaan juichen.

strijpsestraat | 14-09-18 | 13:48

Oh Nederland... waar kerken verdwijnen en moskeeën verschijnen.

sociaal_econoom | 14-09-18 | 13:43

Sommigen leven om dood te gaan, anderen gaan dood door te leven..

Neuth | 14-09-18 | 13:38

Onze westerse beschaving is gebaseerd op de christelijke waarden en normen, voortbouwend op griekse en romeinse denkbeelden over de samenleving.
De kerk was daarin een belangrijk instrument, ondanks alle uitwassen door de eeuwen heen.
Al dat gejuich hier over het verdwijnen van kerken snap ik dan ook niet. Willen we enkel nog het anti-christelijke, amorele niks van D66 en zo als leidraad voor onze samenleving? En je intussen laten overspoelen met middeleeuwse denkbeelden?

Schmalz | 14-09-18 | 13:25 | 3

hear hear!

Axelvon | 14-09-18 | 14:43

" Willen we enkel nog het anti-christelijke, amorele niks van D66 en zo als leidraad voor onze samenleving? En je intussen laten overspoelen met middeleeuwse denkbeelden?"....
Ja dat willen ze.

D-Fens_1963 | 14-09-18 | 14:52

Pilletje hier, pilletje moet
we hebben het zo goed

Guiseppe | 14-09-18 | 18:49

Ik begrijp die haat tegen de christelijke kerk echt niet. Ik ben zelf zeer religieus opgevoed. Protestants, let wel, geen zwarte kousen kerk maar ook zeker niet als huppelchristen. Mijn ouders waren zeer simpele mensen die geen vlieg kwaad deden, toch werd ons gezin altijd bespot en beschimpt door niet christenen (jaren 80) om die simpelheid en de kerkgang. Deze opvoeding heeft mij geleerd om tevreden te zijn met wat ik heb en proberen je naaste lief te hebben. Ik weet dat er seksueel misbruik bestaat in de (voornamelijk) katholieke kerk maar waar bestaat dat niet? Uiteraard keur ik dit ten sterkste af!!!!! Het verdwijnen van de christelijke kerk vind ik zeer verdrietig en geeft ruim baan de Islam.

lady Di | 14-09-18 | 13:05 | 5

Misschien omdat het voor veel mensen toch ook een zwaar juk was om onder te leven en er behoefte was aan wat meer vrijheid. In sommige gemeenten of zelfs buurten mocht er weinig tot niks en hoorde je 3x per dag dat je een zondaar was.
Niet iedereen heeft opgroeien in een gelovig gezin zo fijn beleefd als misschien u. (En ik, maar ik ging vrijwillig met grootouders mee, en dat waren fijne mensen).
Het was ook een sociaal controlesysteem van jewelste. Wellicht niet in elke gemeenschsp maar ik ken wel mensen die er slechter van zijn geworden en leven met veel schuldgevoel.

Omdat ik zelf de vrijheid had kon ik ook in vrijheid kiezen en kritisch zijn. En heb ik het geheel als warm beschouwd. Elke kerk die verdwijnt doet mij dan ook pijn, al zal ik niet terugverlangen naar een tijd van ver voor mij, waarin je niet mocht afwijken van wat de kerkgemeenschap vond.

Dat het verdwijnen van de kerken samengaat met het opkomen van de moskeeen is een pijnlijk besef en doet iets met ons gevoel naar de kerk toe.

Er zijn tal van levensbeschouwelijke/filosofische stromingen of ideeën die kracht kunnen geven, toch zie je dat jeugd hier niet zomaar bekend mee is.
Waar vroeger het systeem van de kerk veiligheid kon bieden en richting, is daar nu de smartphone, facebook en instagram.
Denk wel dat de jonge generatie in een zingevings impasse zit met weinig drang tot ontwikkeling. (Niet iedereen uiteraard).

letopuwzaak | 14-09-18 | 14:29

Ook ben ik er van overtuigd dat de algemene ontwikkeling veel beter is bij mensen met een religieuze christelijke achtergrond. Immers men ziet en leert (van) de samenleving van 2 kanten. Er wordt in christelijke gezinnen (over het algemeen) ook veel meer aandacht besteed aan geschiedenis en muziek bijvoorbeeld. Leve het christendom.

lady Di | 14-09-18 | 14:34

Het komt net door de christelijke waarden dat we onszelf als zondaars beschouwen, dat we islamitische immigranten welkom heten, ze als hulpeloze sukkels uit arme landen beschouwen die we moeten helpen voor onze eigen zieleheil (terwijl hun patriarchale clancultuur elke vooruitgang daar remt), dat we islamitische scholen en omroepen toelaten (want we laten immers ook christelijke scholen en omroepen toe, de christenpolitiek houdt als jaren uitsluitend neutraal onderwijs tegen). De ondergang van de westerse beschaving komt net door het peace-and-love-christendom, een beetje zoals de pacifistische socialisten voor WOII ook 'gebroken geweren' voorstelden als antwoord op het groeiende nazisme. Verwijnen van christendom kan politieke hervormingen over de plaats van religie net bevorderen.

Zyprexa20mg | 14-09-18 | 15:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Geen islamisering zonder secularisering, dat hebben ze in landen als Polen en Hongarije in elk geval goed begrepen.

JTKDM | 14-09-18 | 13:01

Kan mijn rode kruisridder pak nu wel of niet in de vuilbak?

hetwerktniet | 14-09-18 | 13:01 | 1

Uw Rode Kruis ridderpak?
Nee hoor, waarom?

D-Fens_1963 | 14-09-18 | 14:51

God vertelde mij zojuist dat verzuiling onderdeel is van zijn grootste plannen.
Echt waar! Ik hoorde een stem in mijn hoofd. Ik zag alleen geen brandend bosje. Maar ik zal wel naar een gesticht moeten. Zeitgeist. Waren er 2000 jaar geleden gestichten? Of deden ze andere dingen met roependen? Als oproerkaaier bestempelen en hoppa aan het kruis ermee. Of zoals in de middeleeuwen op de brandstapel. Heksenwaag. Sluit de ranken. Godslastering!
Waar kennen we dat tegenwoordig?
Pakistan?
*Therapeutische tekening maken gaat*

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:55 | 1

Laat ze het onroerend goed verpatsen, staat vaak op mooie locaties voor woningbouw, de opbrenst kan worden uitgekeerd aan misbruik slachtoffers.

vranac | 14-09-18 | 12:49 | 1

Deze tegel wordt u aangeboden door joooppuntnl

Historicuck_Han | 14-09-18 | 16:11

de huppelchristenen zijn groeiend en openen overal 'nieuwe' kerken.

hearl | 14-09-18 | 12:38 | 2

Vaak van die sekte-achtige toestanden zoals de Pinksterbeweging.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 15:33

Yeah, in tongen spreken tijdens de veelal muzikale dienst. Alsof God je dan zekers wel hoort. youtu.be/AMT698ArSfQ

steekmug | 14-09-18 | 21:32

Toen we nog holbewoners waren had religie nog wel een plek.
Het bracht structuur en samenhang in de stammen samenlevingen.
Het is efectief, want de menselijke psyche is nu eenmaal gevoelig voor sprookjes,
en een onzichtbaar vader- / moederfiguur nadat je ouders er niet meer zijn.
.
In de huidige moderne samenleving heeft religie geen zin meer.
Het werkt alleen maar polariserend.
Religie wordt slechts gebruikt als machts / onderdrukkings middel door overheden.
En ieder weldenkend mens ziet dat de vertelde sprookjes leugens / onzin zijn.

hotmint | 14-09-18 | 12:37 | 2

Juist,zo is't maar net...

Goedzo | 14-09-18 | 12:49

Ik durf te beweren dat religie juist meer zin heeft in de hedonistische maatschappij van tegenwoordig.

lacucaracha | 14-09-18 | 16:30

Let op met wat je afschaft. Je zou er zomaar iets voor terugkrijgen waar je echt niets mee kunt.

Heisessie | 14-09-18 | 12:36 | 1

Angst is een slechte raadgever...

Goedzo | 14-09-18 | 12:50

Waarom hrb je eigenlijk een gebouw nodig om je tot je almachtige te richten?
Moskee, kerk, tempel, synagoge....
Is dat een soort van megafoon omhoog? +40 versterking van gebed? Of om te laten zien aan anderen van dezelfde religie dat je echt wel een vannhun bent?

En als de almachtige toch al een bestemming heeft voor uw leven (geen zelfmoord, geen vaccinaties want God wil blabla) waarom dan wel bidden? Zo naïef om te denken dat de God van keuze zijn (ondoorgrondelijke) plannen aanpast omdat u bidt? Gods zijn plan is dat (vul maar iets negatiefs in) maar als ik keihard bid dan denkt God: "tja zit wat in, fuck it, loterij voor jou".

Of moet ik nu maar de Bijbel of de koran gaan lezen om dit te snappen?
Lastig he? Vragen stellen waar geen antwoord op te geven is.

Was Mohammed vergeten een opvolger aan te wijzen? Had een hoop doden gescheeld. Of is dat ook onderdeel van "het grote plan"?

Een beetje godheid zou toch geen andere religies schapen? En waarom dan de geschapen Minions inzetten om het andere geloof te bestrijden? Klinkt als een godheid sieraden zijn eigen boontjes niet kan doppen. "Minions: Dood de ongelovigen, ik kan het zelf niet!"

Maar ja, vingers in de oren en lalalala ongelovigen lalalala negeren die godslasterende mensen lalalalala perfect lalalala

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:34 | 2

U denkt veel te logisch, en mist dus het 'talent' voor gelovigheid.
Herkenbaar.

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 13:59

Oke, islam weg, Katholieke kerk weg.... maar dan blijven we wel zitten met de (streng) gereformeerden, types als Donner en zo.

Keyboardspeler | 14-09-18 | 12:32

Mosterd, doe je ogen eens open. Kijk eens om je heen. De hele Noord-Europese cultuur is gestoeld op het christendom, zelfs de dingen die in je eigen leven voorkomen en die jij niet eens in de gaten hebt. En de kerk was en is daar nu eenmaal een onderdeel van, of je dat nu leuk vindt of niet. Je hoeft niet ineens het hele instituut de grond in te boren omdat er ook slechte dingen gebeuren, dat is echt te kort door de bocht.

Even voor de duidelijkheid wat dat dan ongeveer is wat je waarschijnlijk niet eens in de gaten hebt:
- je eigen normen en waarden (gebaseerd op de 10 geboden)
- kunstschatten van beeldhouwwerken tot schilderkunst tot muziek (fan van de Mattheus Passie? Zijn bijbelteksten op muziek gezet). En voordat iemand iets begint te roepen over zelfverrijking van die akelige kerk, dit heeft ook heel veel werkgelegenheid en dus inkomen opgeleverd voor kunstenaars en musici. Diezelfde mensen die nu voor een deel van subsidie moeten rondkomen.
- verenigingsleven (hoeveel verenigingen en stichtingen hebben een christelijke grondslag, zelfs sportverenigingen)
- veel van de beeldtaal die tot het collectieve geheugen is gaan behoren is gebaseerd op christelijke symbolen

Realiseert iemand zich dat het ook een heel groot voordeel is dat de kerk iemand aan de leiding heeft staan in de figuur van de paus? Die is dan nl de spreekbuis en de roerganger van het geloof en dus ook het aanspreekpunt als er dingen misgaan. Dat is een persoon die je ter verantwoording kan roepen over misdaden die in naam van het geloof zijn gepleegd. Die geeft sturing aan het instituut kerk en dus ook aan de volgelingen van de kerk. Als die zegt dat je niet in naam van het geloof mag doden, is dat gezaghebbend.

Bij de islam is er geen centrale leidinggevende figuur die je kan aanspreken op de richting die het geloof opgaat en dat is echt een heel groot nadeel. Je kan dus of helemaal niemand aanspreken op die misdaden, of iedereen. Beide is niet goed. Als er binnen de islam iets als een paus bestond, die leiding en sturing geeft aan het geloof, kon je die dus ook ter verantwoording roepen na Nice, Parijs, Bataclan, etc etc etc. Dat kan nu nooit en daardoor blijf je na elke aanslag zitten met het machteloze gevoel dat er niemand ter verantwoording kan worden geroepen. De overheid 'heeft haar best gedaan' en 'de rest van de moslims kan je niet verantwoordelijk stellen voor de daden van een enkeling'.

Als je het toejuicht dat de kerk verdwijnt, creëer je ruimte voor iets anders en dat andere is momenteel de islam. Heb je daar dan zin in? Om een Libanon of Iran te worden? Je mag altijd en overal kritiek hebben, dat moet zelfs, maar in de huidige tijd is het een stuk verstandiger dit deel van onze cultuur te verdedigen en uit te dragen in plaats van ze nog verder het verdomhoekje in te schoppen.

Braboblanke | 14-09-18 | 12:18 | 12

@Braboblanke, tja je moet dat vingertje toch naar jezelf wijzen. Je haalt 1 voorbeeld aan en toetst je stelling obv niets. De voorbeelden die jij aanhaalt komen voort uit situaties waar geloof en staat niet gescheiden zijn. Of waar geloof als een politiek middel wordt ingezet. Een Inuit of een Braziliaanse bos-indiaan begrijpt donders goed dat moorden en stelen niet goed is. Time to take the red pill buddy.

Borrelworsdt | 14-09-18 | 13:48

@ A.U.EnLeven | 14-09-18 | 12:49
Praat svp voor jezelf. Het is toch raar dat geloof drift op een gevoel van wanhoop en angst. Parasiteren heet dat. Ik heb de kerk niet nodig om gezonde beslissingen te nemen.

Borrelworsdt | 14-09-18 | 13:56

@borrel
Ja het is 1 voorbeeld, maar wel het duidelijkste voorbeeld wat ik kan bedenken en waar we dagelijks mee te maken hebben. Zelfs Pim Fortuyn merkte al op dat degenen die worden overvallen en bestolen door de rifaapjes, vrijwel uitsluitend autochtone oude vrouwtjes zijn en dat ze de allochtone oude vrouwtjes met rust laten. Met andere woorden diefstal is blijkbaar niet per definitie slecht voor sommige culturen. En de scheiding van kerk en staat heeft volgens mij niks te maken met het goedkeuren of gedogen van moord en diefstal. Daarnaast betwijfel ik of je zelf de cultuur van de Inuit of de bosindianen voldoende kent om zoiets te kunnen zeggen.

Braboblanke | 14-09-18 | 14:00
▼ 9 antwoorden verborgen

Mooi! Weg met die woestijnreligie. Sowieso horen woestijnreligies niet thuis in Nederland, maar in het Midden-Oosten.

Erno-NL | 14-09-18 | 12:14 | 2

Wanneer is de paus ter verantwoording geroepen?

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:35

Verkeerde sorry

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:36

Maar wanneer ik zie wat er in Nederland voor in de plaats dreigt te komen, weet ik wel wat ik zou kiezen, en dat is niet die minderwaardige islam.

BosrandDirk | 14-09-18 | 12:12

Als ik de comments zo eens lees, denk ik te kunnen opmaken dat ook de meesten hier nooit in de kerk komen en dus geen idee hebben wat daar allemaal gezegd wordt.
Ik heb alleen ervaring met RK kerken. Ik ben er al in heel wat geweest en bijbelverhalen die worden voorgelezen worden in nagenoeg alle gevallen binnen de context gezien. De geest van de tekst wordt gedestilleerd en gekoppeld aan iets waar je in het dagelijks leven iets mee kunt. Heel vaak worden recente gebeurtenissen in de maatschappij erbij betrokken. In de uitleg krijg je soms zelfs de indruk dat je te maken hebt met een afdeling van GroenLinks, de manier waarop er over zaken als het milieu wordt gepraat. Het aantal katholieken dat de bijbel letterlijk neemt moet je dan ook met een lantaarntje gaan zoeken. De priesters die recht in de leer zijn, zijn de uitzondering, en mensen nemen ze toch niet serieus.

De islam gaat niet opbokken. Het is gruwelijk naïef om te denken dat dat gaat gebeuren. Alle op veilige afstand wonende deugers zullen zo'n ontwikkeling tegenhouden. Ga maar eens op de websites van de moskeeën kijken. De meesten kampen met ruimtegebrek en zijn op zoek naar een grotere locatie. Wat handig voor ze dat net op zo'n moment de kerken leeg lopen. Mooie, hoge gebouwen waar je met veel man in kunt.
Als we zelf niet gaan bijdragen aan het behoud van de kerken, worden straks alle kerken moskeeën. Wat hebt u liever?

zwarte_weduwe | 14-09-18 | 12:11 | 2

Helaas is logisch redeneren niet iedereen gegeven en zeker gelovigen niet. Op uw vraag, wat hebt u liever, is namelijk een ander antwoord mogelijk. GEEN domme sprookjes voor waar aannemen.

* Il Principe * | 14-09-18 | 12:35

U hoeft niet te kiezen. De islam dringt zich op en u moet kiezen, de dood of bekeren.
Kunt u niet ietwat fatsoenlijker reageren? Mevrouw schrijft een redelijk verhaal.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 14:21

Kerk verdwijnt trouwens helemaal niet. De katholieke misschien... Maar daar komen weer anderen voor terug. Ik zie dat christelijk geloof juist meer gaat leven onder jongeren.
Godzijdank.

hoejeheette | 14-09-18 | 12:06 | 1

Ja joh, herkenbaar, in mijn dorp zijn er het afgelopen jaar 5 nieuwe kerken gebouwd. Echt, ze groeien als kool.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:22

Hopelijk verdwijnen niet alleen de kerken maar ook de moskeeën uit NL

Dutch_Viscount | 14-09-18 | 12:05 | 1

Alle geloven mogen blijven, alleen voor dogmageloven is geen plaats in Nederland

Slough | 14-09-18 | 12:26

Gelukkig krijgen we er een ruimdenkende en tolerante religie voor in de plaats.
Ow, wacht...

matatwork | 14-09-18 | 12:03

Goed nagedacht over die laatste zin, Mosterd.

hoejeheette | 14-09-18 | 12:02

"De kerk wordt niet gesloten door mensen die nog komen of door mij, maar door degenen die wegblijven en niet meer bijdragen’’, zegt Eijk.

Opvallend dat er geen woord valt over wat er allemaal mis is gegaan in die kerk. Met medeweten van de leiding. Niet de hand in eigen boezem steken. Nee, de wegblijvers zijn schuld.

Wekkertje | 14-09-18 | 12:00 | 1

Inderdaad, een zondebok is snel gevonden.

JohnWalker | 14-09-18 | 18:01

Ach, het geloven verdwijnt niet, kerken verdwijnen. Want God woont in ieder hoofd dat gelooft.

Bauchschmertzen | 14-09-18 | 11:58

Och wat erg, zegt de idioot met een versierde theemuts op zijn kop en een gordijn om zijn schouders. Daaag.

Een paard | 14-09-18 | 11:55 | 1

Nu de andere sektes nog.

Een paard | 14-09-18 | 11:56

Prima, dat machtsopa's verdwijnen. Maar wat ervoor terugkomt is helemaal crap. Geef me dan die katholieken maar zoals in rechts Beieren. Schitterend daar, hier een daar een kerkje. Alles schoon op straat. Je durft daar zelfs naar een (gratis) openbaar toilet te gaan! Pas in de grote steden op plekken waar shoarmatenten opduiken zie je dat er verloedering opdoemt. M.a.w. alles op straat flikkeren, peuken/fluimen op de grond, schreeuwen, kleden als een pauper enz. En ja, die het andere geloof aanhangen en dan bedoel ik niet het almachtige Spaghettimonster…

Blote Bertus 2000 | 14-09-18 | 11:54

Het uitsterven van die kerk is in een stroomversnelling geraakt omdat mannen met jurken binnen die kerk hun leuter zo nodig in kindertjes moesten steken en als ze betrapt werden de hand boven het hoofd werd gehouden tot en met overplaatsingen naar andere continenten aan toe om maar uit handen van justitie te blijven. Die huidige Argentijnse pauselijk jurk heeft ook aan dat soort praktijken meegewerkt. maar die zal zich wel middels een aflaat schoonwassen.

Wekkertje | 14-09-18 | 11:53

Wat zal de katholieke kerk met afgunst kijken naar de islam. En de paus verwelkomt ondertussen de islam in Europa. Kerken worden in rap tempo vervangen door moskeeën. 'If you can't beat them, join them' denkt hij!

JohnWalker | 14-09-18 | 11:53 | 2

Het is wachten op de terugkeer van de Oud Testamentaire HEERE uw God. Vreest Hem. Deus Akbar!

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 12:08

hoe meer chaos , hoe meer de mensen de kerk nodig denken te hebben, het verbroedert, net als een voetbalclub.

rodondenderon | 14-09-18 | 19:12

Is het niet heel toevallig, dat na de secularisatie van de jaren 60 en 70 ineens de sluisen wagenwijd open gingen voor een hoos andere middeleeuwse reli fanaten?

Rest In Privacy | 14-09-18 | 11:50

De kerk verdwijnt vanzelf blijkbaar, dan maar gelijk de moskeeën afbreken en de islam verbieden in ons land. Zijn van het hele zootje af.

Therapietje | 14-09-18 | 11:49

Nu nog effe ook dat andere kwaadaardige geloof er uit knikkeren dat via een achterdeurtje en deels gefaciliteerd door bovenstaand geloof binnen wil dringen.

Wekkertje | 14-09-18 | 11:47

Dat en wat mensen geloven mogen ze zelf bepalen, daar ga ik niet over, of je nu gelooft in de zaligheid van kippenstront of dat in 'den Here' bent, het zal me worst zijn, zolang je anderen er niet mee lastig valt, of erger, mee bedreigt.
Ikzelf geloof in de zaligheid van een lekker beschuitje met jong belegen en een kopje dampende thee, heerlijk bij het ontbijt.
Ik erken geen enkele status van welke religie dan ook.
Maar ik herinner me nog wel de school met de bijbel waarop ik gezeten heb.
Er was in ons dorp geen andere keus.
Streng gelovig, elke dag bidden, de week beginnen met allen verzameld in de gymzaal voor een korte bijbel lezing en gebed en vrijdag's idem als afsluiting.
Ik vond de bijbel verhalen erg mooi en soms spannend, maar ik geloofde toch echt niet dat Jezus over water kon lopen, en dat Mozart de tien geboden op de stenen tafelen had ontvangen.
En dan die schijnheiligheid van de mensen in de kerk. Zondag in het strakke pak en doordeweeks een hufter.
Religie? Het kan in het museum.

Memek | 14-09-18 | 11:46 | 3

Mozart? Die is van de opera's. Mozes bedoel je. Niet goed opgelet.

Sunir | 14-09-18 | 12:31

Wat mensen geloven bepalen ze niet zelf.
Je wordt geboren als moslim of je wordt bijvoorbeeld gedoopt.
Keuze?
Hahaha stap maar eens uit een geloof.

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:38

@Is dit nog nieuws? |
Ik schijn gedoopt te zijn, maar toen ik op mijn 12e geacht werd het "Heilig Vormsel" te ontvangen, heb ik dat toch echt helemaal zelf geweigerd, omdat ik er gewoon geen donder meer van geloofde.
Niet iedereen is - of bijlft - een eeuwige buklaaf van ouders en opvoeding.

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 14:03

Bij religies gaat het mis als mensen het zien als de absolute waarheid. Want dan stoppen mensen met zelf nadenken, want de leer (uit het boek of afkomstig van leiders) van de religie heeft toch altijd gelijk. Dit zie je b.v. met de islam maar ook bij het milieu (denk b.v. aan het einde van het gas), socialisme of het vrije markt denken. Maar zo lang als mensen kritisch (kunnen) blijven is er niets aan de hand.

kortebroek | 14-09-18 | 11:46 | 1

Goh, da's nou de essentie van een religie, dat de absolute waarheid je door God is gegeven...

Diotima | 14-09-18 | 17:15

Ontkennen van de waarde van eigen geschiedenis is ook een vorm van omvolking.

A.U.EnLeven | 14-09-18 | 11:40

Op zich een verheugend bericht, alleen jammer dat de ene zandbakreligie vervangen lijkt te gaan worden door de volgende, waarbij deze laatste qua ontwikkeling ook nog eens zo'n 500 jaar achterloopt op de vorige.

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 11:38 | 2

Veel meer. De kern van de islam (gedrag/leer mohammed) is verrot en past totaal niet bij die van een democratie en het motto leven en laten leven. Het christendom met de leer van jezus daarentegen wel.

kortebroek | 14-09-18 | 11:48

@kortebroek |
Ook het christendom heeft zo z'n fases van extreme verrot gehad, en dan hoeven we niet eens helemaal terug naar de heksenverbrandingen in de middeleeuwen. Lees je maar eens in in de behandeling van ongehuwd zwangere vrouwen in Ierse kloosters, tot diep in de jaren 1980 waren daar mishandelingen aan de orde van de dag. Om maar eens een voorbeeld te noemen.
Over het algemeen genomen heeft het christendom echter een meer humanistische gedaante aangenomen, iets waar de islam nog minstens 500 jaar mee achterloopt. Dat bedoelde ik te zeggen.

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 14:07

en gooi maar gelijk al die andere godsdiensten er ook achteraan.
dat is hier in europa (en eigenlijk ook de rest van de wereld) nergens meer voor nodig.
beginnen met een wet op openlijk weergeven van welke godsdienstuiting dan ook, tevens een verbod op gebedshuizen en godsdienstige leiders.

isotope 465 | 14-09-18 | 11:36 | 1

Aah, een rechtgeaarde socialist

Tronald_dump | 14-09-18 | 12:36

Gejheel in lijn met deze ontwikkeling is het de hoogste tijd dat het Art. over Vrijheid Godsdienst uit de Grondwet wordt gehaald.

Aa@Hunze | 14-09-18 | 11:30

Wel grappig dat zoveel reaguurders direct beginnen te piepen als de kerk weer eens afgekraakt wordt.
Toevallig veel reaguurders uit de biblebelt hier? (dat zou mij overigens niet heel erg verbazen).

De kerk is hooguit interessant als mooi historisch bouwwerk, voor de rest is religie een achterlijk fenomeen uit oude tijden.

Ronman2k | 14-09-18 | 11:29 | 10

@Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:44

Wellicht komt dat omdat het stukkie expliciet over de Katholieke kerk gaat? En het verschil kennen tussen Katholieken en Protestanten is gewoon een cruciaal onderdeel van wat je algemene kennis hoort te zijn.

omanders | 14-09-18 | 12:51

Aannames...

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 13:34

@Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 13:34

"Aannames..."

Het gelinkte artikel - sommige mensen klikken daar wel eens op - heeft als titel:

Aartsbisschop: Katholieke kerk verdwijnt in hoog tempo uit Nederland

omanders | 14-09-18 | 13:58
▼ 7 antwoorden verborgen

Dus iedereen maar slaafs achter de iPhone.
Jongens dinsdag is het de actiedag tegen DRM, ik denk dat ik daar een DRM-vrij kaarsje voor op ga steken.

frank87 | 14-09-18 | 11:28 | 1

DRM? Is bij mij uitgeschakeld. Doen we niks mee.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:32

Luv you guys bij GS, maar het Christendom en het Christelijk cultureel erfgoed kunnen jullie echter beter verdedigen dan afkraken.

C1000 | 14-09-18 | 11:28 | 2

Hoe verdedigen??

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:39

@Is dit nog nieuws?
Door eens naar een klassiek concert te gaan.

Diotima | 14-09-18 | 17:16

Wat je er ook van vindt.... uiteindelijk is er slechts een serieuze tegenhanger voor de Islam en dat is de Katholieke Kerk. Wellicht dat de Oost-Orthodoxie nog iets kan, maar zijn gefragmenteerd en hebben geen leider. De Joden zijn daarnaast met te weinig mensen..... Je zal een groep moeten hebben met ongeveer dezelfde aantallen en eenzelfde diepte in geloof en een bereidheid daar mogelijk alles voor te geven.

WassenaervanGhent | 14-09-18 | 11:27 | 1

Mensen zijn niet zo belangrijk. Kernwapens daarentegen...

The2Amendment | 14-09-18 | 11:37

"Nu die enge expansieve islam nog opgebokt en iedereen kan weer concertjes bezoeken zonder de angst opgeblazen te worden door een of andere reli-idoot."

Alleen groeit die. Vandaar de term "expansieve". En met het blijmoedig wegwuiven van je Christelijke erfgoed doen jullie ook nog eens het voorwerk voor die expansie.

omanders | 14-09-18 | 11:20 | 2

omanders | 14-09-18 | 11:20
Mwoh, dat punt is duidelijk. Maar dat komt alleen omdat je de gristelijke erfenis wil gebruiken als zandzakken voor de deur. In de hoop dat ze de andere wangen blijven toekeren tot er echte actie ondernomen kan worden. In combinatie met het toegegeven nieuwtje dat de islamilitanten alleen maar groter worden is het inderdaad een beetje wrang. Het leven is ook niet eerlijk, nooit geweest ook.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:31

@Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:31

" Maar dat komt alleen omdat je de gristelijke erfenis wil gebruiken als zandzakken voor de deur."

Oei! Mooi onder woorden gebracht. Het klopt maar er is ook meer. De Westerse cultuur is in mijn ogen een germaans-Romeinse, verzacht door het Christendom. Je ziet dat aan dat brute eergevoel van de oude Germanen dat pas in de Middeleeuwen, duidelijk onder invloed van het Christendom, tot iets als hoofse cultuur kon omvormen. Het was exact die cultuur die het westen zo uniek maakt.

Maar er zaten ook duister kanten aan. Zie "Zwarte Mis" van John Gray, waarin hij aantoont dat alle ideologieen eigenlijk gebaseerd zijn op de Christelijke belofte van heil. Met alle miljoenen doden als gevolg.

omanders | 14-09-18 | 12:46

De kerk kan maar het best in onroerend goed: oude gebouwen een nieuwe bestemming geven. Het is toch erfgoed wat we willen behouden. Verder zou ook in de wetgeving de invloed van religie teruggedrongen kunnen worden. Veel misbruikzaken (in alle stromingen) zijn mede het gevolg van het feit dat men zich boven de wet verheven voelt. Dat mag wel eens afgelopen zijn. Niks mis mee.

Simon_GS | 14-09-18 | 11:20

Aardig stukje leesvoer over een vaak vergeten recent verleden, dank!

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 14:12

Now - here is my secret:
I tell it to you with an openness of heart that I doubt I shall ever achieve again, so I pray that you are in a quiet room as you hear these words. My secret is that I need God - that I am sick and can no longer make it alone. I need God to help me give, because I no longer seem capable of giving; to help me be kind, as I no longer seem capable of kindness; to help me love, as I seem beyond being able to love.

— Douglas Coupland, Life after God

postmodernismisdead | 14-09-18 | 11:14 | 3

'God' bestaat niet, is een menselijk verzinsel, en volstrekt onnodig.
- Een paard, reaguursel op GeenStijl

Een paard | 14-09-18 | 11:59

U zult er - voor u helaas veel te laat - achter komen dàt God bestaat.

Lupuslupus | 14-09-18 | 12:08

we schijnen van een steen af te stammen.

Tronald_dump | 14-09-18 | 12:38

Krijgen alle islamilitanten toch nog allemaal een gratis moskazerne met raket. Wat kan het leven toch mooi zijn!

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:12

Volgens mij is de hele Christelijke traditie iets oer Nederlands. Als je daar sterk voor maakt dan zeg je in feite de herkomst van de Nederlandse cultuur ook vaarwel en zet je de deuren open voor een hoop 'alternatieven' uit het oosten.

Ik denk zelfs dat je de Nederlandse kerken (en alle bijbehorende denominaties) moet koesteren of tenminste je pijlen op andere urgentere dingen moet richten.

Albasalix | 14-09-18 | 10:57 | 5

Iets dat toch zeker 1000 jaar onlosmakelijk verbonden is met een cultuur en land zou ik toch zeker bestempelen als oer Nederlands. Dat oorspronkelijk men in dit land er allerlei heidense/germaanse religies waren doet daar niets aan af.

En ja, als de komende 1000 jaar de Islam hier religie nr. 1 is dan zal ik dat daarna ook oer Nederlands gaan noemen...

Albasalix | 14-09-18 | 11:13

Bytemaster | 14-09-18 | 11:04
Geschiedenis is maar een lastig en ongrijpbaar ding. Weinigen is het gegeven het te doorgronden.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:14

@Albasalix
Kunnen wij concluderen dat we het beide jammer vinden dat het verdwijnt, maar dat vanwege ons ongeloof een ander het in stand zou moeten houden?

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 11:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit bericht, in combinatie het salafistfuckersnieuws in de volkskrant, is ZEER, ZEER zorgwekkend. In mijn optiek is de christelijke kerk een van de laatste bolwerken tegen de definitieve islamisering van West-Europa.
Atheïsme en humanisme zijn fantastisch, ik sta er 100% achter. Maar dit is slechts weggelegd voor 1 à 2% van de bevolking. De grote massa is te dom / te laag opgeleid om echt atheïsme en humanisme (of eventueel boeddhisme) te kunnen begrijpen en tot ethisch handvest te kunnen maken. Zij zullen net als in vroegere duistere eeuwen achter zaken als plat materialisme, hedonisme, kwakzalverij en agressieve simplistische religies als islam aan gaan lopen. Dit dreigt voor de islam in W-Europa een "walk in the park" te worden. Hopelijk komt Oost-Europa en of Trump ons dan op tijd bevrijden.
Nogmaals: ik ben zelf geen christenrakker maar ik vrees dat de massa dit keihard nodig heeft, om niet in de armen van islam, voodoo of kapitaal gedreven te worden.

R van Perzie | 14-09-18 | 10:57 | 7

Salafisten. DIe stop je alleen met harde hand.
@elfenstein
Dat zal slechts een tijdelijke overwinning zijn. Godsdienstwaanzin blijft terugkomen zolang/zodra het voeding heeft. Sommige dingen lijken "uitgeleefd" te moeten worden.

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 11:43


elfenstein | 14-09-18 | 11:20
Uit uw reactie krijg ik de indruk dat u mijn punt mist. Ik probeer niet de christelijke kerk te verdedigen, ik wil er alleen maar op wijzen dat de massa "iets" nodig heeft als moreel kompas, om niet te verworden tot zombies die achter geld, sex, drugs, kwakzalvers en haatimams aan gaan lopen. Bij gebrek aan beter zou een (gemoderniseerde) christelijke kerk een goed alternatief kunnen bieden. Daarnaast zou de staat vooral moeten uitstralen dat we in het maatschappelijke leven vooral een seculiere houding naar elkaar moeten aanhouden, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.
Maar nogmaals: een 100% seculiere, op atheïsme gebaseerde samenleving is gedoemd ten onder te gaan. Al was het alleen maar omdat de gemiddelde atheïst/materialist zijn geld liever uitgeeft aan leuke dingen dan aan kinderen, en dus door de religieuzen puur demografisch wordt weggeneukt.

R van Perzie | 14-09-18 | 11:45

R van Perzie | 14-09-18 | 11:39 daar maak ik mij totaal niet ongerust over. Wél over de gewoonte van politici om geloof te veel vrijheid te geven om het beginsel scheiding en staat. Dat beginsel leidt in de praktijk tot veel rechtsongelijkheid en recht en bescherming van ongelovigen zijn onvoldoende gewaardborgd.

Simon_GS | 14-09-18 | 12:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Één stap vooruit met het verdwijnen van de kerk en twee stappen terug door het verschijnen van de islam.

ristretto | 14-09-18 | 10:55 | 3

Ja die vooruitgang hé, dat vind ik altijd zo bijzonder. Men zegt wel eens dat ook de kerk een forse rem is geweest op de vooruitgang. Vooruitgang waar naartoe vraag ik me dan af.

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 10:58

Ze bedoelen dan wetenschappelijke vooruitgang. En nog steeds wat betreft abortus, condooms. Maar de aarde is niet meer het middelpunt van het heelal, hebben ze in 1998 toegegeven.

Alleycat | 14-09-18 | 11:06

@Alleycat
Ach over 2000 jaar kijkt men terug naar onze maatschappij en noemen het achterlijk.

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 11:14

Ja na roken en alcohol mag geloof ook wel weg van mij. Worden we allen gezonder en ouder van.

Omebert | 14-09-18 | 10:55

Jeetje Geenstijl, wat een kennelijk overwerkt trauma en frustratie. En wat rest die mensen voorbij een stukje bezinning? Dan maar die kerken ombouwen tot haatpaleizen zoals jullei dat zelf noemen? En onze "Joodsch-Christelijke" traditie dan? Erg oikofoob van jullie dit. Amen.

GormSuil | 14-09-18 | 10:54 | 1

Kerk weg is geen uitnodiging naar de islam. Kerk was toch al vriendjes aan het maken met de islam.

Alleycat | 14-09-18 | 11:07

En ondertussen moet in Breda een nieuwe moskee voor Turken gebouwd worden.

van Oeffelen | 14-09-18 | 10:49 | 2

Liever niet of anders onder de grond
En wees eens wel hoe dichter bij God kun je komen dan onder de grond

Vonporumtotalos | 14-09-18 | 10:54

@Vonporumtotalos verbranden. Maar goed, als je die suggestie in de praktijk brengt wordt je meteen voor tig jaar opgesloten vanwege een terroristisch misdrijf. Zelfs als de schade beperkt blijft tot een schroeiplekje op een grasveld.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:56

En zolang wij onze jarenlange frustratie nou maar op Geenstijl etaleren , gaan we de straat niet op en stemmen we gewoon weer zoals we dat generaties lang gedaan hebben. Welterusten Nederland

roeperdepoeper53 | 14-09-18 | 10:48 | 3

Maar eigenlijk is er geen passende partij.
Voor Wilders heb ik wel respect, hij heeft een enorm offer gebracht, maar het is geen goede politicus en Thierry heeft ook randjes.

Carmelita | 14-09-18 | 10:57

Carmelita | 14-09-18 | 10:57
Er is een reagurder en die houdt daar van. Gaat altijd Langs het randje.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:18

Er zijn nog steeds brood en en spelen voor het volk, zei een reaguurder hier onlangs. Wijze woorden. We hebben te eten, en we hebben vermaak. Zolang ons dat niet is afgenomen zul je echt niet meer dan 10 man van Pegida op het Binnenhof. En blijven wij fijn reaguren.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:31

Ik word hier een beetje triest van. Geloven doe ik sinds mijn jeugd niet meer, maar wat wij hier voor in de plaats krijgen beangstigt mij. De Islam is als een olievlek op het water, het dijt alleen maar uit. Wat wij voor de kerken in de plaats krijgen is een geloof wat in mijn beleving niet heel erg verdraagzaam is voor anders denkenden. Wij moeten stoppen met het faciliteren van dit onverdraagzame geloof.

pibasso | 14-09-18 | 10:47 | 1

"een geloof wat in mijn beleving niet heel erg verdraagzaam is voor anders denkenden"
U dingt mee voor de prijs voor het eufemisme van de maand!

R van Perzie | 14-09-18 | 11:01

Nouja, iedereen mag van mij in achterlijkheid geloven. En van ouwe lullen die denken het lichaam van een 2000 jaar oud lijk op te peuzelen als ze een stukje ouwel in de bek steken heb ik persoonlijk geen last. Zolang ze maar met hun gore fikken van mijn kinderen afblijven.
Maar dan die andere religie. Die bestaat helaas niet enkel uit ouwe wankele mannetjes maar heel vaak uit grensoverschrijdende, intolerante vrouw- en homo-onvriendelijke totaalhaters.
Ouwe lullen slaan geen deuk in een pakkie boter, die andere haters blazen dat pakkie boter gewoon op.
Van mij hoeft die islam net als het christendom niet perse te verdwijnen, ze moeten mij godverdomme gewoon met rust laten met hun 'god voor de dommen' (Def P for ever..)

Titaantje | 14-09-18 | 10:44 | 1

"Als IK er maar geen last van heb" hé? Heel typerend voor deze tijd. Iedereen voor zichzelf.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:34

Het christendom heeft wel geleid tot mooie dingen. De kunst is een mooi voorbeeld. Ook ziekenhuizen e.d voortgekomen uit christelijl geloof. Maar ja, wie zegt dat de christelijke waarden de goede zijn? Sommige andere geloven hebben niets met mensenrechten, kunst e.d. Zelf ben ik blij in een christelijk land opgegroeid te zijn. Wat moet het leven saai zijn zonder het genot van oude kerkelijke gebouwen en kunst, muziek, etc.

Hadena | 14-09-18 | 10:42 | 8

Moeder Theresa vloog zelf voor behandeling van haar eigen ziekte naar het buitenland om daar behandeld te worden, terwijl ze rijk was geworden over de ruggengraat van armen die ze liet sterven in sterfhuizen en dan de nalatenschap opstreek. Nee sorry geen behandeling gods wil.... sterf zacht....

Is dit nog nieuws? | 14-09-18 | 12:49

Inderdaad. Zonder de komst van het Christendom in Europa zou er ook geen onderwijs zijn, beschaving, medische zorg, cultuur, wetenschap, architectuur en nog veel meer. Het geloof ergens in - de meeste atheïsten zijn ook gelovig, nergens in geloven is immers ook een geloof - is de belangrijkste katalysator voor het willen boeken van vooruitgang. Daarom kunnen de heidenen (LOL) hier nu vanachter hun toetsenbordje hun vuil spuiten, turend naar een schermpje, hopend - is ook een vorm van geloof - dat er iemand zoals ik reageert, dan kunnen ze weer los gaan. Go!

ProfessorX | 14-09-18 | 13:36

ProfessorX | 14-09-18 | 13:36
Wat een onzin, alsof de stammen elkaar voor het christendom voortdurend het leven zuur maakte.
Bijna allees wat je om je heen ziet is voortgekomen uit onze germaans/romaanse wortels van steden tot dorpen met gezamenlijke drinkplaatsen ,wetten parlement en noem maar op.

miko | 14-09-18 | 14:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Religie mag dan de opium voor het volk zijn, de 10 geboden bieden volgens mij een betere morele basis voor IQ gehinderden dan de koran.

Een humanistische basis is dan natuurlijk nog veel beter, maar nog niet iedereen (met name gelovigen met een kort lontje) heeft het geestelijke vermogen of teveel culturele beperkingen om met deze vrijheid om te kunnen gaan.

ScumbaggusMaximus | 14-09-18 | 10:39 | 6

Lupuslupus | 14-09-18 | 11:24 |
Ghehehe, nou..... da's gelukt hier he? Oh oh oh wat zijn wij toch een geweldig stel christelijke waarden en normen nastrevend volk he?
Wij zijn zelf het mooiste bewijs dat god niet bestaat:
Als ik hem was had ik de hele handel allang weggenuked. Reset, overnieuw beginnen. Fail.

elfenstein | 14-09-18 | 11:32

Lupuslupus | 14-09-18 | 11:24
Niets begeren wat van uw naaste is? Het gras is altijd groener bij de buren hoor. Verandering van spijs doet eten. En een leugentje voor eigen bestwil heeft iedereen ook wel eens.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:44

Dat wegrukken komt nog.

Lupuslupus | 14-09-18 | 11:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Kan er eindelijk ook een streep door het kruis op de mijter van de Sint.

De halve maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas. Al wie bukt wordt hard genomen, van achteren in uwen aars. Dus buig niet voor wie je sart, zwarte Piet blijft altijd zwart (2x).

Astimar Teutis | 14-09-18 | 10:39 | 2

LOL

normanius | 14-09-18 | 10:42

Briljant.

zeiksmurf | 14-09-18 | 11:11

Ja maar volgens kardinaal huppeldepup(ben zn naam ff kwijt) heeft de islam weer god naar europa gebracht.
Bedoel maar.

komtdatschot | 14-09-18 | 10:39 | 1

Nee de duivel.

Alleycat | 14-09-18 | 10:56

Ach, de gebouwen zullen wel gebruikt gaan worden. Door een andere religie. Eentje waarvan je gaat denken: die vorige lui met hun zondagse geklok vielen nog wel mee...

dyslexieman | 14-09-18 | 10:38

Als je al het geloof er uit knikkert krijg je een wereld vol Pechtolds.

Febofiel | 14-09-18 | 10:37 | 3

en dat is een nachtmerrie

langzullenweleven | 14-09-18 | 10:43

Niet veel beter maar wel ietsje toch?

beau van rtl | 14-09-18 | 10:43

Ik denk het niet. Pechold is het prototype kerkganger.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:24

sinds de mens kan denken en communiceren vind er mindfuck plaats om de ander te onderdrukken. kerk, religie, adel, zonnekoningen, deugvolk. rutte1-2-3-4, unilever, peter factuurtje, alles is er op gebaseerd om u het domme volk onder knie te houden. 100BC was werken als slaaf en je bek houden, 2018 is werken, alles betalen wat je hebt en je bekhouden. als we deze regels niet hadden zouden we hele dag voor ons hutje zitten te zuipen en elke slet van achteren pakken.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:37 | 2

Nee dat kwam pas na de agrarische revolutie.

Alleycat | 14-09-18 | 10:47

bert.s | 14-09-18 | 10:37
Wat was het leven toch mooi!

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:26

Het enige probleem is dat veel mensen de instinctieve neiging hebben (helaas) om een geloof te volgen. Bij het wegvallen van de klassieke geloven wordt die leegte dan vervangen door het geloven in een grote alwetende en alles regellende (socialistische) overheid als plaatsvervangende heer en verlosser met alle gevolgen van dien.

Amok_Run | 14-09-18 | 10:35 | 2

Mensen zou geleerd moeten worden om voor zichzelf te denken. Maar geloof en overheid hebben dat liever niet. Zegt genoeg.

Alleycat | 14-09-18 | 10:58

Mensen in landen met 1000 goden hebben daar allemaal minder last van. Daarom luisteren die chinezen ook zo slecht. En gaat de chinese regering helemaal EUSSR op ze.

Cobalt bomb | 14-09-18 | 11:26

De kerk is weer één van de vele controle systemen, net zoals islam, liberalisme en alle andere vormen van geestelijke kanker.

Suncatcher | 14-09-18 | 10:35 | 1

En ook het Kapitalisme.

Alleycat | 14-09-18 | 10:47

Ik ben katholiek opgevoed en nooit belaagd door enig priester. Of er nu wel of niet een God is of een hemel maakt mij niet uit. Of Jezus werkelijk geleeft heeft zoals in het evangelie staat weet ik ook niet. Toch zijn de kernwaarden van zijn levensvisie ook de mijne en ook de grondslag voor onze grondwet en de mensenrechten. Dat de kerk een vluchthaven is geweest voor pedofielen veranderd dat niet.

Sunir | 14-09-18 | 10:33 | 5

Ook mijn kernwaarden. Maar ik ben atheist. Dus geloof is onnodig daarvoor.

Alleycat | 14-09-18 | 10:48

bixiers
Flauw zeg!
Dapper ook!

Rest In Privacy | 14-09-18 | 11:09

Bixiers: Gemier over de spelling is een hebbelijkheid van een elite die graag simpeltjes onderscheid maakt tussen 'dommen en slimmen, ordelijken en slordigen, gecultiveerden en barbaren'. www.trouw.nl/home/ik-wordt-niet-goed-...

Sunir | 14-09-18 | 12:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe je het ook wendt of keert, het christendom en de kerk hebben toch aan de basis gestaan van veel van de verworvenheden en waarden van het vrije westen. Grote denkers en wetenschappers als Erasmus en Newton waren overtuigde christenen, abdijen waren centra van kennis en educatie en goed bier (:-)) etc etc. Dat alle mensen vrij en gelijk zijn is een basis die uit het christendom voortkomt. Dat het instituut kerk is verworden tot een starre plek met veel mindere kanten is een feit. Maar we moeten ervoor waken het kind met het badwater weg te gooien en alle geloof en gelovigen te verketteren en van de hand te doen..
In een maatschappij zonder geloof mist de bezieling en gaat het uiteindelijk alleen om macht en geld. Denk daar maar eens over na.

duh! | 14-09-18 | 10:32 | 4

Bier heeft aan de basis gestaan. Newton en einstein dronken wel eens een biertje.

Alleycat | 14-09-18 | 10:49

"In een maatschappij zonder geloof mist de bezieling" en om 'bezieling' te krijgen zouden we dan moeten kiezen uit één van de fantasy-boekjes met gekke regeltjes? En wat is 'bezieling' dan precies.
Niet-religieus, nooit geweest, en heb geen religie nodig om me als gepassioneerd redelijk mens te gedragen.

Winter_is_coming | 14-09-18 | 10:57

Wat Winter_is_coming al zegt. Wat is dat toch voor onzin, dat je zonder geloof hoegenaamd 'bezieling' zou missen?

Vergelijkbaar met wat ik ook regelmatig hoor uit de monden van gristenen: zonder geloof zou je minder normen en waarden hebben. Dikke kul, aanmatigend en arrogant: ik heb echt geen sprookjesboek nodig om te beseffen dat stelen, moorden, en andere minder prettige gedragingen vaut zijn.
De atheïstische richtlijn "Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" - zou ruim voldoende moeten zijn.

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 11:26
▼ 1 antwoord verborgen

Allahu akbar!

Poekieman | 14-09-18 | 10:32

niks mis met leven volgens de regels volgens de bergrede van Jezus

salonsocialist | 14-09-18 | 10:32 | 3
-weggejorist-
Sunir | 14-09-18 | 10:34

bergrede: de mooiste woorden die ik ken

langzullenweleven | 14-09-18 | 10:44

Bergrede: wanneer u getrouwd bent en naar een andere vrouw kijkt, ruk dan uw rechteroog uit. Ja prachtig. Zucht.

Alleycat | 14-09-18 | 10:59

God is dood, lang leve Allah ? Of toch maar Mammon ? Ik denk dat het tijd wordt voor een new age. Al onze afgodsbeelden officieel doodverklaren als relicten uit het verleden en kennis en wetenschap als onze innerlijke drijfveer en toekomstvisie benoemen.

suscrofa | 14-09-18 | 10:31

Niks mis met de tien geboden.

lirft | 14-09-18 | 10:31 | 3

Ja man. Vooral 'Gij zult geen onkuisheid doen' is een goeie.

RickTheDick | 14-09-18 | 10:36

Jawel ze zijn beperkend ipv bevrijdend.

Alleycat | 14-09-18 | 11:01

@ Alleycat | 14-09-18 | 11:01
Ja, zoals de geboden "Pleeg geen moord" en "Steel niet". Wat een beperkingen weer. Je mag ook niets.

kortebroek | 14-09-18 | 11:37

Landen waar geen religie (Katholicisme, protestantisme, jodendom) heerst zijn wellicht nog veel enger. Die maatschappijen smelten samen tot eenheidsworst waarin iedereen gelukkig en positief is, waar iedereen gelijk is en waar de buurman net zo rijk is als jij.
De hel bestaat!

rectormagnificus | 14-09-18 | 10:30 | 1

Heeft met de moderne tijd te maken. Niet met de plaats.

Alleycat | 14-09-18 | 11:02

De kerk verdwijnt .......................... en de islam komt er voor in de plaats.

Ik ben agnost maar heb liever de kerk dan de moskee.

Kaskensj | 14-09-18 | 10:30 | 2

Je bent niet de enige.

kortebroek | 14-09-18 | 10:45

We komen nog wat kerkgangers te kort te laatste jaren, die ook financieel een steentje bijdragen aan het behoud van de gebouwen als ook wekelijkse diensten. Je goedbedoelde spijt is wat aan de late kant.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:40

Wij krijgen er iets veel ergers voor terug! Brrrrrr!

Lexus01 | 14-09-18 | 10:24

Gelukkig hebben wij humans of late capitalism nog ons Koningshuis en het Nederlands elftal.

atheïstisch stemvee | 14-09-18 | 10:24 | 1

En Shell, Unilever, McDonald's ...

Watching the Wheels | 14-09-18 | 10:27

Een ander punt en daar gaat het ook over is dat ik denk dat de katholieke kerk een antichristelijk systeem is.

Jezusismijnheer | 14-09-18 | 10:24 | 5

Yep je kunt een relatie hebben met god of met de kerk. De kerk houdt er andere gedachten op na dan god.

Alleycat | 14-09-18 | 11:03

bixiers | 14-09-18 | 10:30 Het heeft te maken met een heleboel tradities die ze hebben en tegen Gods woord ingaan. (Openbaring 17:1-2-3 En één van de zeven engelen, die de zeven schalen hadden, kwam en sprak met mij, zeggende: Kom hier. Ik zal u tonen het oordeel over de grote hoer, die zit aan vele wateren, met wie de koningen der aarde gehoereerd hebben, en zij, die op de aarde wonen, zijn dronken geworden van de wijn harer hoererij. En hij voerde mij in de geest weg naar de woestijn. En ik zag een vrouw zitten op een scharlakenrood beest, dat vol was van godslasterlijke namen, en het had zeven koppen en tien horens.)Zelf denk ik dat dit over Mekka of Rome gaat en dat er een oordeel over komt.

Jezusismijnheer | 14-09-18 | 11:35

bixiers | 14-09-18 | 10:30 Ik zou hier wel een filmpje kunnen plaatsen wat ongeveer 2 uur duurt en op de katholieke kerk ingaat maar ik denk dat, dat hier weinig zin heeft.

Jezusismijnheer | 14-09-18 | 11:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat doet die kalende kerel op z'n knieen nou? Lijkt het Sinterklaasverhaal van Jiskefet wel. Kardinaal van Eijk is verdrietig en als de kardinaal verdrietig is, dan moet hij getroost worden.

Watching the Wheels | 14-09-18 | 10:23 | 2

Op sodemieteren met dat criminele zootje kindermisbruikers En laten ze gelijk ook de botten van Jo Gijsen opgraven en alsnog aan de honden voeren.

beau van rtl | 14-09-18 | 10:38

beau, kindermisbruik is helaas niet alleen een katholiekenfeestje

BosrandDirk | 14-09-18 | 12:03

Zijne eminentie Wim Eijk heeft niet in de gaten dat hij een belangrijke oorzaak vormt voor de leegloop van de kerken in Nederland. Eén blik op die schijnheilige r.. kop van hem en er rennen weer een paar honderd gelovigen gillend de kerk uit.

piloot47 | 14-09-18 | 10:23

Mooi zo. Religie is de kanker van de mensheid. Ontsproten aan het menselijk brein, en dus bij voorbaat en per definitie verdacht en verwerpelijk.

Motleycrew | 14-09-18 | 10:22 | 5

Religie is ook frustrerend. Dus eigenlijk heb hij wel gelijk.

speed48 | 14-09-18 | 10:29

Zo ook jou gedachten.

Sunir | 14-09-18 | 10:39

Religie is gewoon dysfunctioneel gedrag.

Alleycat | 14-09-18 | 11:04
▼ 2 antwoorden verborgen

Ze hebben het er naar gemaakt in de kerk maar tegelijk: is een religie nou fout omdat enkele leiders erg fout zijn? Is dat geen rare beoordeling van een geloofsleer? Ik weet niet of er een God bestaat maar mijn oordeel zal nooit worden gemaakt op basis van gedrag van mensen. Dat getuigt dan ook weer van een zekere beperktheid. Maar goed, we zijn ook maar doorontwikkelde apen met een zeer beperkte blik. Dat is mijn overtuiging.

Giotto | 14-09-18 | 10:21 | 1

Juist niet, geloof is juist waarin mensen zich van apen en andere dieren onderscheiden..
Het is namelijk afstand nemen van je instincten en ruimte geven aan anderen dan jezelf.

duh! | 14-09-18 | 10:34

.. maar goed. De kerk verdwijnt uit Nederland. Had ik last van de kerk? Welnee, die enkele keer dat er wazig kijkende mensen met tasjes voor mijn deur staan doe ik gewoon niet open.
Die gebouwen hadden wel iets en hoorden bij Nederland. Nu ze gesloopt worden of tot moskee omgebouwd of onder de graffiti gespoten zie ik dat met dezelfde blijdschap als houtrot in de kozijnen van mijn ramen. Alleen veel schadelijker.

Jan Passant mk2 | 14-09-18 | 10:21

Zo direct blijft er hier maar één religie over en u mag raden welke. Niet zo'n fraai vooruitzicht wat mij betreft.

Halal gehaktbal | 14-09-18 | 10:20

Een religie kan wel degelijk diepgang in het leven geven. Hoe dat vormgegeven wordt is een tweede.

Als er geen bindende waarden van een religie hebt dan krijg je de EU met zijn wisselende "Europese waarden", die erop neerkomen dat iedere idioot die illegaal ons land komt binnen lopen van een huis en een uitkering voorzien moet worden.

Peter_K | 14-09-18 | 10:20

Het geloof in Jezus is het mooiste wat er is. De realiteit is dat de mensen die niet gered zijn door Jezus zullen verdwijnen in een eeuwige poel van vuur en zwavel. (openbaring 20vers10 En de duivel, die hen misleidde, wordt in de poel van vuur en zwavel gegooid, bij het beest en de valse profeet. Daar zullen ze dag en nacht worden gepijnigd, tot in eeuwigheid.) goo.gl/images/Ag8kCA

Jezusismijnheer | 14-09-18 | 10:19 | 9

normanius | 14-09-18 | 10:22 : "Prima jongen maar hou dat lekker voor jezelf".
Waarom schrijf je dat niet ook bij de reacties die het geloven verguizen? Zeker een D66-stemmer?

langzullenweleven | 14-09-18 | 10:47

En mogen zij, 7 x 70 maal, met kokende olieen overgoten , hun tongen afbijtende, door brandende braambossen kruipen en nog veel erger joh. (vrij naar Koot en Bie de new positivoos).

beau van rtl | 14-09-18 | 10:53

@beau van rtl
Haha, geweldig. * gaat joetjoepen *

EefjeWentelteefje | 14-09-18 | 11:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Wat erg voor de Pedo s!!

vanrechteren | 14-09-18 | 10:17

Grappig dat kennelijk godsdienst en religie op 1 hoop wordt gegooid. Iedereen geeft af op mensen die geloven in een hogere macht. Maar ondertussen zijn zij zelf fanatiek religieus als het aankomt op hun overtuigingen en geloof in de vrije markt; vrije meningsuiting; vergaren van geld en rijkdom; hedonistisch leven; en nog meer zaken die mensen tot het hoogste en belangrijkste hebben verheven in hun leven. Je geeft het een andere naam maar uiteindelijk is iedereen hetzelfde: je hebt iets nodig om je leven zin te geven en wat je dwingt om je nest uit te komen om aan de slag te gaan.

loser | 14-09-18 | 10:10 | 6

@ Koning één oog | 14-09-18 | 10:25
Als ik mij goed herinner, waren er toch 10 geboden ?!
Ben benieuwd wat die 7 geboden zijn.

loser | 14-09-18 | 10:55

loser | 14-09-18 | 10:55 |
excuzi ik bedoel natuurlijk de 7 deugden, maar 10 geboden net zo

Koning één oog | 14-09-18 | 11:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar hoe houden we de massa dan in toom?
Terug naar "brood en spelen" ?

SamV | 14-09-18 | 10:09 | 5

Goekope vakansies.

lacucaracha | 14-09-18 | 10:30

Beau
Klets niet aub. Het agressieve, vingerwijzende, afzeikende nederland bang?! Mss nog een handjevol godsvruchtige ouderen, maar die vallen niemand lastig.
Laf! Is het goede woord.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:42

@beau
Wat een lage dunk hebt u van Christenen. Alsof het allemaal kinderen zijn die zich zouden laten bang maken door wat de bijbel of de priester zegt.
Ik word veel banger van wat bijvoorbeeld Pechtold zegt of als ik bedenk hoe binnen nu en 50 jaar steeds meer kerken in gebruik zullen worden genomen als moskee, met al het moois wat de volgelingen van de islam de autochtone bevolking te bieden hebben.

zwarte_weduwe | 14-09-18 | 21:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Nu mohammed en zijn sprookjes boek nog.Wat hebben die geloven toch met kinderen en mannen die niet aan de vrouw komen.Een openbare tapijtjes verbranding zo al een stap in de goede richting zijn.

hetwerktniet | 14-09-18 | 10:08 | 2

Met veelwijverij als traditie zijn er inderdaad een hoop mannen die niet aan de vrouw kunnen komen.

zwarte_weduwe | 14-09-18 | 10:28

Je leeft in een droomwereld. Jouw fantasieën worden helaas geen werkelijkheid. Sterker nog, we zullen de komende generaties steeds meer haatbaarden op straat tegenkomen.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:43

geloven begint waar begrijpen ophoudt.
We zijn steeds hoger opgeleid. Quod Erat Demonstrandum

zeiksmurf | 14-09-18 | 10:07 | 3

Kennelijk ben ik niet hoog genoeg opgeleidt om de hoger opgeleiden die in oa Den Haag en Brussel als een stel VMBO-ers onze levens in goede banen leiden.

loser | 14-09-18 | 10:12

'Hoger opgeleidt'? Echt waar?

piloot47 | 14-09-18 | 10:31

Helaas is "hoger opgeleid" geen synoniem van logisch na kunnen denken. Het betekent veel meer "arrogant" en het idee hebben dat men de wijsheid in pacht heeft (ook al is men eigenlijk gewoon geïndoctrineerd).

zwarte_weduwe | 14-09-18 | 21:10

Jammer is dat de massa een geloof nodig heeft om zich te gedragen. Zoals kinderen hun best doen om braaf te zijn voor de sint, zo deed de massa dat voor hun god(en). Niet allemaal, maar alle neuzen stonden 1 kant op. En zie wat er gebeurt als de neuzen niet dezelfde kant op staan.... dan glijden we af en gaan we handelen naar de zwakste schakel in de ketting. Ik ben ongelovig, maar de massa heeft een geloof nodig om geen beesten te worden. Hoe droevig is dat? We zijn dus in 2018jr bijbeltjes lezen nog geen stap verder.

Ton8695 | 14-09-18 | 10:07 | 2

Ach joh, de kinderen zijn echt op 3 maart niet bezig met braaf zijn voor de Sint hoor. Die horen op 29 november een sinterklaasliedje, dat wie stout is de roe krijgt, alsof een kind van 6 weet wat een roe is, en dan zijn ze tot 5 december zoet, en daarna zijn ze gewoon weer hun innerlijke tyfuskinderen.

barryvantiggele | 14-09-18 | 10:45

Jammer, vroeger wist je waar de pedo’s zaten, nu gaan ze op in de anonimiteit.

Mr_Natural | 14-09-18 | 10:06

De kerk verdwijnt en in plaats daarvan krijgen we de moskee en linkse kerk.

Wauw. Wat een verbetering...

quantumcollider | 14-09-18 | 10:06

Dan snap je er weinig van want de katholieken slaan thuis niet met de Bijbel. Die luisteren naar de pastoor en wat die te zeggen heeft. Kan handig zijn voor domvolk als de pastoor een plek in het dorp heeft en weet wat er speelt, en daar op in kan spelen. Maar dat was vroeger. Ik zie ook de parallel met die ene andere ideologie waar wij zogenaamd rekening mee moeten houden, waar men ook maar de voorganger gelooft.
Omdat ik uit het katholieke zuiden kom kan ik er wel respect voor opbrengen maar uiteindelijk is elk geloof waarin man en vrouw, homo en hetero niet gelijkwaardig is achterlijk ouderwets. Gelukkig gaan ze meer met de tijd mee dan onze mohammedaanse discussiepunten.

Draak van de Kempen | 14-09-18 | 10:06

Het is helemaal niet goed dat het chrisdom verdwijnd

Bokito ergo sum | 14-09-18 | 10:05 | 1

Zo blij dat u verdwijnt niet schrijft als verdwijndt. Dank u!
En over chrisdom hebben we het maar niet...

Ars Vivendi | 14-09-18 | 10:14

An sich is het jammer,. Het waren mooie tijden dat je een deel van het volk gek kon maken en onder de duim kon houden met een gefingeerd figuur. Maar het consumentisme is een goede vervanger voor de zwakkeren van geest. Dan laten we ze ze maar geloven dat je van een iphone echt gelukkig en happy peppy wordt. Dan houden we ze ook kalm en rustig.

Mark_D_NL | 14-09-18 | 10:05 | 4

Dan zit er wel een hele laag minder diepgang in die mensen hun leven. Dan gaan ze enkel nog voor het vervullen van hun materialistische verlangens.

Draak van de Kempen | 14-09-18 | 10:09

Nou dan gaan we fijn consumeren en daarnaast ons laten leiden door de Islam. Het ´goede´ van twee werelden.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:52

Of dat democratie echt bestaat, werkt ook al jaren prima.

A.U.EnLeven | 14-09-18 | 11:38
▼ 1 antwoord verborgen

"de kerk sterft daarom ook uit"

Nou ja, dat kun je nou wel toejuichen en een goede ontwikkeling vinden, maar als je daarvoor in de plaats een vele malen achterlijker bijgeloof in de vorm van de islam voor terugkrijgt, lijkt me dat toch een geval van "van de regen in de drup".

Dr_Johnson | 14-09-18 | 10:05 | 4

Dat is het ook. Vroeger zou de paus een nieuwe kruistocht uitschreven hebben om de heidenen uit Europa te verdrijven maar blijkbaar ziet de katholieke kerk dit gat in de markt niet. Sterker nog, ze denkt de opkomt van dat heidense geloof te kunnen gebruiken om zelf via een achterdeur weer binnen te komen.

Wekkertje | 14-09-18 | 12:07

Woestijnreligies horen niet thuis in Europa. Die drek moet in Afrika blijven. Allemaal. De islam is wel de achterlijkste en meest barbaarse van allemaal, dus die moet er als eerste uit.

kempenaer | 14-09-18 | 13:07

Woestijnreligies horen niet thuis in Europa. Die drek moet in Afrika blijven. Allemaal. De islam is wel de achterlijkste en meest barbaarse van allemaal, dus die moet er als eerste uit.
kempenaer | 14-09-18 | 13:07
.
".... moet dit, moet dat...". Wat denk je zelf? Dat het echt gaat gebeuren? Droom lekker door. Of zorg dat je EU-eindbaas wordt zodat je je plannen waar kunt maken.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:47
▼ 1 antwoord verborgen

In dat Sinterklaas topic had ik het over de eenheid die er door het omvolken aan het verdwijnen is, dit is dus ook zoiets. Als religiehater ben ik er niet rauwig om, maar er komt een andere religie voor terug, en het zal er in mijn ogen alleen maar slechter op worden.

JI-HAAT | 14-09-18 | 10:03

Geloof een domme uitvinding? Laat Jordan Peterson je maar niet horen anders moet je voor straf een kreeft schoonmaken, of zoiets...

Zwezerik | 14-09-18 | 10:02

Nog 25 jaar en iedereen knielt 5x per dag. Dus onzinbericht.

Pislinq | 14-09-18 | 10:01 | 3

Voor het Europese volkslied of malle Allah.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:14

Eerst naar het oosten voor Mekka, dan naar het zuiden voor Brussel. Dan nog een keer naar het Noorden zodat rutte niet om hoeft te lopen om je te naaien.

peterdh | 14-09-18 | 10:22

Geweldig toch! Het loon voor de laffe die wel afzeiken diegenen waarvan ze niet te vrezen hebben.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:57

Nou hun concurrenten nog.

Pelforth | 14-09-18 | 09:59 | 1

Dat was/is plagiaat. En km mee te komen met hun tijd doen die nog van alles aan nieuwe interpretaties en aanvullingen of wijzigingen. Als er een paar hele volksstammen in de zeik nemen zijn die dat wel.

NiCeY | 14-09-18 | 10:08

Dat de kerk uit Nederland verdwijnt lijkt misschien een overwinning - en dat is het dan ook.
- Voor de globalistische vijanden van de westerse samenlevingen, want die proberen de bijl te leggen aan alles waarop onze samenlevingen is opgebouwd.
- en voor de islam uiteraard, die door de globalisten als wapen wordt gebruikt maar uiteraard een hele eigen agenda heeft die uit de mouw zal komen wanneer zij de globalisten niet meer nodig hebben.

Dus ben ik nu blij als ongelovige? Nee hoor. Globalisten en islamisten zitten net zo graag aan kinderen en waarschijnlijk een stuk agressiever qua geheimhouding dan de priesters.

Jan Passant mk2 | 14-09-18 | 09:59 | 3

Denken dat het gristendom een bondgenoot is om van de islam af te komen is naïef. Veel zwakgristenen zien in de islam een partner in het seculiere westen.

kempenaer | 14-09-18 | 13:04

kempenaer | 14-09-18 | 13:04
Gelul. Het enige wat je misschien zou kunnen zeggen is dat confessionele politieke partijen krampachtig vasthouden aan zaken als vrijheid van godsdienst en religieus onderwijs en daarmee willens en wetens de islam in de kaart spelen.

Lefty-Messup | 14-09-18 | 13:41

kempenaer | 14-09-18 | 13:04
.
"Christenen" bewust verkeerd spellen is al een behoorlijk tijdje passé. Verzin iets origineels.

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:49

Fijn inderdaad, kunnen die leegstaande kerken omgetoverd worden naar moskeeën en is Islam nr. 1 religie in Nederland. Maarja, het is maar een klein groepje die het verpest voor de rest dus waar maak ik mij druk om.

Mr.Hoffer | 14-09-18 | 09:58

Christenen blazen dus met enige regelmaat ook concertgangers op...?
Wat een armoedig stukje.
GS-onwaardig.

Desmoulins | 14-09-18 | 09:56 | 5

Welnee, hoort bij de verdachte ondertoon die je hier soms kan ruiken.

Jan Passant mk2 | 14-09-18 | 10:13
-weggejorist-
Rest In Privacy | 14-09-18 | 10:48

Zwakgristelijk faciliteert de islam om te expanderen in Europa. Ook fout dus.

kempenaer | 14-09-18 | 13:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Religie is het allerslechtste product van de mens, ooit. Religie is kilometers ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum. Niets van wat een maatschappij zorgvuldig kan opbouwen wordt door religie naar de tering geholpen. Religie is misplaatste pikdrift gebezigd op een vrijplaats voor parasieten die weigeren onder hun steen vandaan te komen, die weigeren na te denken, die weigeren zich in de werkelijkheid te begeven. Religie is voor hen die onbaatzuchtigheid maar wat graag verwarren met hun eigen tekortkomingen. Religie is onder de mantel der liefde jezelf beroepen op achterhaalde ideeën ver voor de steentijd en vertikken dat toe te geven. Religie is een vuig masker met daarop een vieze tronie van waarachter men enkel op zoek is naar macht, rijkdom en wellust. Religie is voor bange mensen die te laf zijn hun eigen onzekerheid onder ogen te zien, een karakterloze sekte die zonder enige vorm van empirisch bewijs zichzelf de ultieme waarheid toedicht en daarmee elke actie tegen de mensheid weet te billijken. Religie is het rot dat de aarde uitholt. Religie is het schuim der aarde, de as van al het kwade.

Rollins | 14-09-18 | 09:56 | 6

Religie had ook een bindende factor, die opkwam voor de belangen van een land en zich verzetten indringerige religies.

lacucaracha | 14-09-18 | 10:20

Religie is nu een auto voor cash verkopen en beloven hem in het hiernamaals af te leveren. Als verkoper de beste deal ooit.

Wekkertje | 14-09-18 | 12:03
-weggejorist-
kempenaer | 14-09-18 | 13:00
▼ 3 antwoorden verborgen

We krijgen er zoveel moois voor terug.

lacucaracha | 14-09-18 | 09:56 | 1

zoals...…….….moskeeën? Pechtolds? shariarechtbanken? De tien geboden van Sargentini? Ach, als jij dat "moois" noemt

langzullenweleven | 14-09-18 | 10:50

Afgezien van het kindermisbruik hebben mensen er geen behoefte aan dat meneer pastoor komt vertellen hoe je leven moet.
Wij hebben vrijheid van godsdienst in Nederland, dat je vrij kunt zijn, zonder godsdienst. Zonder dat benauwende keurslijf dat je doen en laten bepaald, voorschrijft wat je moet denken en zegt op wie je moet stemmen.

Osdorpertje | 14-09-18 | 09:55 | 4

De mensen die niet zelf kunnen denken kunnen zich tot de islam richten.

Rest In Privacy | 14-09-18 | 11:19

Mo van op de hoek zegt dat er in het aankomende Eurabisch kalifaat geen vrijheid van godsdienst zal zijn, alleen verplichte onderwerping aan de islam als je geluk hebt als kafir anders op het dorpsplein met het kromzwaard de kop eraf. Ja, hij lacht om die domme Hollandertjes.

kempenaer | 14-09-18 | 12:55

Ja, en die mateloze vrijheid heeft ons enorm ver gebracht hé?

inderdaad geen stijl | 14-09-18 | 14:51
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi, religie in het algemeen wordt dus afgeschaft. Oh, wacht...

JackStick | 14-09-18 | 09:55

Of je nu gelovig bent of niet, maakt niet uit, maar het is een groter tegengewicht tegen het Salafisme dan je zou denken.

Lt-Kol Kilgore | 14-09-18 | 09:54 | 2

Waren de kruistochten niet het aloude bewijs van de spanningen tussen west en oost?
Wat zegt dat over de hedendaagse culturele spanningen...

Albasalix | 14-09-18 | 11:02

In het midden oosten zijn ze trouwens tot op de dag van vandaag nog pissed over die kruistochten. En vanaf de middeleeuwen zijn ze constant bezig geweest om te proberen het avondland te veroveren. Wat keer op keer is mislukt en maar om een enkele reden. Ze genadeloos terug pakken. Spiesen werkte bij Vlad en Karel Martel, zal ook wel geen zachtzinnig mietje geweest zijn. Maar nu, ....

Lt-Kol Kilgore | 14-09-18 | 11:41

De kerken moeten niet verdwijnen; de moskeeën moeten optiefen.

Nelis SplitBloes | 14-09-18 | 09:54 | 3

Nelis SplitBloes | 14-09-18 | 09:54
Exact! Of we het nou leuk vinden of niet, onze normen en waarden -en daarmee ook onze cultuur- zijn grotendeels gebaseerd op het christendom. Het is dus nogal dom om te gaan juichen bij het verdwijnen van "de kerk" omdat je daarmee feitelijk de teloorgang van de westerse beschaving versnelt. Bovendien staat een zekere debiele haatcultus met roots in de woestijn te popelen om de ontstane leegte in te vullen en de aanhangers daarvan zijn geen narcistische, egoïstische consumenten met een Facebook-account en een focus op drie vakanties per jaar, maar een tamelijk coherent geheel van gelijkgestemden met één duidelijk doel: overname.
Ik zie de toekomst uitermate somber in...

Lefty-Messup | 14-09-18 | 10:17

Dat is sowieso iets waar de afgelopen regeringen zich niet genoeg in verdiept hebben. De slowmotion verovering van binnenuit. Brought to you by mo en demografie. Het is nog niet te laat. Controles, handhaving en sluitingen moeten dan wel aanstonds zijn.

NiCeY | 14-09-18 | 10:19

We hebben het gristendom niet nodig om te weten dat diefstal geen deugd is.

kempenaer | 14-09-18 | 12:43

Op naar de "Great Gig in the Sky" als ik me Pink Floyd herinner ...

HaRo010 | 14-09-18 | 09:54

Fijn. Meer Islam dus.

Kaas de Vies | 14-09-18 | 09:53 | 1

Kunnen al die kerken meteen omgevormd worden tot moskee!

K. Letskoek | 14-09-18 | 10:51

Dat zeiden ze zo'n jaar of tien geleden ook van de islaam.
De jeugd gaat niet meer braaf naar de moskee ja Suikerfeest en vasten dat doen ze nog wel op de manier waarop wij Pasen en kerst vieren.
Nou zaten zijn er even toen naast.
Maar in dit geval hebben ze gelijk.

Johan_Voorhaar | 14-09-18 | 09:53

Religie is voor de armen van geest. Spirituele tokkies als het ware.

DrumPiet | 14-09-18 | 09:51 | 10

Wat de luitenant kolonel zegt. Religie biedt ook een moraal, een kompas. Ik heb een moraal die uit een judeo-christelijke hoek komt, maar mijn religie zit in een fles. Zo deal ik. Anderen hebben een boek, en doen daar gek mee.

Alexis de T. | 14-09-18 | 12:08

@drumpiet - Mee eens, maar die kerken zijn altijd wel mooi.

owikzegmaarwat | 14-09-18 | 13:49

Geloof is een machtsmiddel: Door mensen dom te houden en ze in de pas mee te laten lopen worden ze minder snel opstandig.
Bovendien is de kerk hypocriet: Denk bijvoorbeeld aan niet werken vanwege de zondagsrust. De dominee staat gewoon op de loonlijst van de kerk hoor!

Mastermattie | 14-09-18 | 18:21
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen