achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Ebru - Wij moeten praten. Over witte mensen

"Witte mensen zijn in de meerderheid in Nederland maar te laf om de PoC’s te wijzen op hun gezeik."

‘Witte mensen moeten 'ns luisteren’ schijnt er ooit heel discriminerend boven een NRC-artikel gestaan te hebben. Interview met allochtone vrouwen, dan kom je daar mee weg.

Op zich klopt het wel, dat witte mensen 'ns moeten luisteren.

Het wordt tijd dat witte mensen ‘ns luisteren. 

Liever vandaag dan morgen. 

Als witte mensen zouden luisteren, zouden ze het gelul van lieden als Sylvana Simons en Denkachtigen, afdoen voor wat het is: gelul. Ze zouden hun schouders ophalen en zeggen dat iedereen vrijheid van meningsuiting heeft. Ze zouden naar hun voorhoofd wijzen en doorlopen; de gekkies mogen meepraten, maar dat wil niet zeggen dat wat ze brabbelen ook maar enige inhoud heeft wat gehoord moet worden. Als witte mensen zouden luisteren, zou de rest van Nederland verschoond blijven van racistisch gedrag van Erdoganstrijders, hatende columns van Volkskrantmeisjes en geklaag over te veel witte rechters.

Maar ja, witte mensen luisteren niet.

Witte mensen schieten in een OIKMAGNIETDISCRIMINEREN-reflex. Witte mensen denken: we hebben geen vrouwen! We hebben geen zwarten! We zijn koloniale onderdrukkers, we sluiten PoC uit van het onderwijs, van banen, van carrière! Ja, witte mensen zijn maar al te snel onder de indruk van schreeuwertjes die niet wit zijn, zeker als het ook nog 'ns vrouwen zijn. 

Witte mensen hebben het lef niet om tegen die schreeuwers te zeggen dat ze schreeuwers zijn. Dat niemand ze ooit discrimineert – tenzij ze er zelf om vragen. Witte mensen zouden 'ns tegen die PoC en hun Helper Whiteys moeten zeggen dat ze zeiken; in de tussentijd zouden ze ook gewoon een vak kunnen leren om geld mee te verdienen. Witte mensen zouden het lef moeten hebben om tegen Shula Rijxman te zeggen dat alle PoC alleen bij de NPO mogen werken omdat ze zo lekker liggen bij Shula. Naast Shula. Op Shula? Whatever. En de blonde wijven omdat ze blond zijn. Talent en werken: het moet je gegund worden en de niet-witte mensjes zouden best 'ns mogen realiseren dat hun kleurtje vaker in hun voordeel werkt dan niet.

Witte mensen zijn in de meerderheid in Nederland maar te laf om de PoC’s te wijzen op hun gezeik. Het is makkelijker – en veiliger – om straatnamen te wijzigen en ‘historisch onderzoek naar het koloniale verleden van Rotterdam’ te doen. Discriminatie van de oorspronkelijke bevolking is prima – als ze maar wit zijn. Dat is wat onze witte bestuurders en politici zonder enige schroom doen. Er is alle ruimte voor zwarte asielzoekers, nul ruimte voor witte ouderen. Alle ruimte voor krakende uitgeprocedeerde zwarte asielzoekers, nul ruimte voor de witte mensen wiens huizen gekraakt worden terwijl ze douchen.  

Zwarte  mensen zeiken – zeker de vrouwen. En witte mensen zouden het lef moeten hebben om hun oren daar niet naar te laten hangen.  Maar tegen de tijd dat witte mensen daar de ballen voor hebben, is Farid Azarkan al lang premier van Nederland en heet zijn maîtresse  Maxima.

Omstreden VOC-standbeeld in Rotterdam.

Omstreden VOC-standbeeld in Rotterdam.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.