achtergrond

Geenstijl

TERANG BOELAN Indiëherdenking

Je mag het allemaal niet zeggen maar potver wat hebben we er wat moois van gemaakt, dat Indië. In luttele jaren van een achtergesteld half-Mohammedaans zwikkie fuckeilanden een bloeiende kolonie die in het Interbellum de wereldwijde motor was van de moderne tijd, omdat rubber en benzine, de stille krachten achter de T-Ford, daar zo lekker gedijden onder blanke hand. Mooi man, plantages: indigo voor de spijkerbroekjes, suiker voor de zoete trek en koffie om lekker wakker aan de werkdag te beginnen, alsook een koppie thee voor bij de thee. Deden we gewoon even. Niet meer een beetje aanhannesen met buffels en rijst, maar gewoon BAM hupsa de 20e eeuw insleuren. Toen kwam de Jap en toen was het klaar: de witte mensen moesten in het kamp, de lichtbruine soms ook, de gewone bruinen niet en toen de Jap weg was wegens njoeks dacht men dat men het wel zelf kon en werden de witte mensen met speren het land uitgetrapt. Dat probeerden we tegen te houden door jongens uit de provincie met een geweer de jungle in te sturen en die veranderden vervolgens in paranoïde moordmachines die hele dorpen platschoten als ze schrokken van een raar geluid. Het hielp niets en Indië was niet meer van ons. Nu hebben we als enige herinnering nog Couperus, een paar blauwe mensen die leuke muziek maken of mooie tekstjes typen over een wereld die niet meer is en kunnen we op woensdagavond lekker genieten van de blauwe hap bij de toko op de hoek. Tot zover  Indië Verloren, Rampspoed Geboren in één minuut. Herdenking bij de NPO hierrrrrrr. Tokkelen op de onlinegamelan mag met de tag #ikherdenk.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Ook dit jaar weer: Herdenkingskransen van hun standaard bevrijd

Maar blijf u vooral druk maken over wie we wel en niet mogen herdenken...

@Struikrover | 05-05-23 | 14:00 | 235 reacties

Ayatholla_Buttbanger SPREEKT

Er is audio opgedoken van de door de politie gezochte reaguurder Ayatholla_Buttbanger. Op een cassettebandje. Met een tolk, een audiotechnicus en een stenograaf hebben we het bericht hieronder kunnen ontcijferen:

@Van Rossem | 30-09-18 | 19:33 | 0 reacties

Inzending: 'Waanzin rondom Indië-veteranen'

Federatie Indische Nederlanders in de mail, getriggerd door NRC. Of we alsjeblieft vandaag, "de dag dat Indonesië zich onafhankelijk verklaarde en Nederlanders feitelijk vogelvrij waren", een inzending wilden publiceren. Maar natuurlijk, bij dezen:

@Van Rossem | 17-08-18 | 19:33 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.