achtergrond

Geenstijl

Artsen zonder Grenzen @AzG_nl ook al grenzeloos aan de Afrikaanse ruil-neuqseks met prostituees

Niet (meer) beschikbaar

Ja, er zal daar wel iets in het water zitten ondanks dat er geen water is. Want mannen uit de Ontwikkelde Wereld gaan er met niets dan goede bedoelingen op zoek naar een nieuwe Facebook-profielfoto, en voor je het weet staan ze tot aan hun knieën in de krap meerderjarige prostituees. Zo ging Oxfam Novib afgelopen maanden nog keihard onderuit in het Afrikaanse land Haïti, en nu valt het doek voor Artsen zonder Grenzen in het Afrikaanse land Afrika. Medicijnen in ruil voor seks, prostituees in huis nemen en nog een paar machtsmisbruikjes. En dat komt dan nog bovenop 146 klachten van grenzeloos gedrag in 2017. Komen die ONSTELLENDE kwoots, bij monde van vier klokkenluiders aan de BBC.

"'Oh, het is zó simpel om medicijnen te ruilen voor seks bij die makkelijke meiden in Liberia'. Hij suggereerde dat veel meisjes die hun ouders hadden verloren tijdens de ebolacrisis, om het even wat op seksueel vlak deden in ruil voor medicijnen.'"

"Ze zaten al geruime tijd in Afrika en profiteerden van hun status als westerse hulpverlener. Er heerst binnen de organisatie een sfeer van onfeilbaarheid van sommige roofzuchtige mannen in leidinggevende posities. Mannen van middelbare leeftijd die je vaak feest zag vieren met jonge plaatselijke meisjes. Dat werd dan geseksualiseerd."

Een klokkenluidster werd zelf ook bepaald onheus bejegend. "Eentje maakte mijn leven tot een hel. Hij kwelde me echt en bracht voor mijn ogen prostituees mee. Het ergste was dat ik na een paar weken afwezigheid gebruikte condooms in mijn kamer vond. Die had hij bewust achtergelaten, zo vertelde hij mensen. Ik voelde me misselijk en ziek."

En sja, na een Woody Allentje teveel neem je ze maar gewoon in huis. "Het was vrij duidelijk dat ze een prostituee was maar hij noemde haar zijn vriendin. Ze bracht nacht na nacht met hem door. Het was zo onverholen en wijdverbreid. Ik zag een van mijn jongere mannelijke collega's in het toilet verdwijnen met een prostituee. Ik kende haar omdat ze ook in een plaatselijke bar werkte. Ze vertelde me na afloop dat ze seks hadden gehad en dat mijn collega haar had betaald."

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

LEZEN. Man loopt leeg in de Stijlloze Linktips

GeenStijl-lezer legt - in drie zinnen - uit hoe het zit in Nederland nav ons topic over de NOS die het niet meer weet. Gewoon, via onze extrahandige en schier onmisbare redactietool de linktips. Blijf tippen. Blijf tikken. Hou ons op de hoogte!

@Pritt Stift | 01-02-19 | 14:03 | 0 reacties

LIVE FINALE. De Slimste Mens eh... Man

Nu op onze fantastische NPO. De Pijnlijke Apotheose van The Knowledge Gap

@Pritt Stift | 18-01-19 | 20:20 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.