achtergrond

Geenstijl

Teken-app referendum.nl sluit om middernacht

We hebben het geprobeerd, en het is niet gelukt.

Na vijf weken en een paar dagen moeten we constateren dat we nog niet halverwege de 300.000 handtekeningen zijn voor een referendum over de donorwet. We tried, we failed. Hoe dat komt? Daar kun je 1.001 argumenten, theorieën en gedachten over bedenken, maar wij willen op geen enkele manier de indruk wekken dat we iemand anders dan onszelf de schuld geven van het niet halen van de benodigde handtekeningen. Dus die 1.001 argumenten, theorieën en gedachten mag ieder voor zichzelf invullen. We willen echter nog wel opmerken richting D'66 en haar demofobe coalitievrienden van Rutte III: als het ons, met ons grote bereik en de niet ongunstige media-aandacht voor dit initiatief, al niet lukt om over een onderwerp dat zowel zeer persoonlijk als sterk grondwettelijk is een referendum af te dwingen, waarom is de politiek dan toch zo vreselijk bang voor dat middel? Lang niet iedere wet eindigt in een referendum, een campagne daartoe kan ook prima mislukken, en die drempel van 300.000 is en blijft - ondanks digitale laagdrempeligheid - gewoon enorm hoog. Er is geen enkele goede reden om de referendumwet in te trekken.

Enfin. Om middernacht sluiten we de tekenapplicatie, morgen gaan we naar de drukker met het nog niet afgedrukte restant van de handtekeningen, en woensdag brengen we die naar de Kiesraad. Vervolgens zal de Senaat vermoedelijk voor het zomerreces nog instemmen met de afschaffing van het raadgevend referendum, en de kiezers een democratisch inspraakmiddel afnemen waar zij in meerderheid wel voorstander van zijn.

We bedanken uiteraard iedereen die tekende, doneerde, flyerde en steunde! Aan jullie hep ut in ieder geval niet gelegen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.