Kunstmeisje Kate kijkt terug op Rietveld-affaire in nieuwe aflevering, GS mijmert over gelijkenissen
Welkom op uw favoriete kunst- en cultuurblog. Dé bron voor al uw oneliners voor het oppikken van meisjes met pony-kapsels, ronde brillen met licht metaal montuur en ogenschijnlijke gelaagde Instagrams. Aanrader du jour: 'Waar was jij toen Kate Sinha het Rietveld-bestuur publiekelijk aanrandde?' Wij waren er in ieder geval bij! Even een korte opfrisser: Kate en Stefan van Keeping It Real Art Critics (KIRAC) zouden een presentatie houden aan de Rietveld Academie, maar dat werd pardoes verboden omdat een paar kwetsjankstudenten terminaal geïnfecteerd door Amerikaanse campuscultuur vonden dat het tweetal racistisch alsook seksistisch was. Daar hebben ze nu dus de bovenstaande nieuwe aflevering over gemaakt, en die is bepaald de moeite waard. De aflevering ging trouwens afgelopen donderdag in premiere in De Balie, en dat verkocht doodleuk een zaal met 70 plaatsen uit, dus er is best wel iets gaande rond die twee. Uw favoriete balletrecensent schoof ook eventjes aan bij het panel om te duiden waarom er nu zo'n wederzijdse sympathie tussen GS en KIRAC lijkt te bestaan. TLDW; De meest evidente overeenkomst is natuurlijk de interview-methode, maar er speelt iets fundamentelers. GS' achterban voelt aan dat het kunstwereldje aan elkaar hangt van een soort pretentieuze sentimentaliteit en progressief activisme, maar GS beschikt niet over de taal om ons door dat krachtenveld te navigeren. KIRAC spreekt die taal wel en trekt het zodoende genadeloos uit elkaar op een manier die wij niet kunnen. Hele Balie-discussie alhier, en die is best verdienstelijk, want zodra Kate d'r logos een slinger geeft en deze op het optimale toerental draait, is het altijd wel een even een feestje. En Stefan is verder ook wel leuk hoor.
Reaguursels
InloggenDe kunst is in Nederland geheel door links geannexeerd. Check de vorige inzending van Nederland aan de Biënnale in Venetië en je ziet het faillissement van een cultuur. Zolang het over milieu, minderheden of discriminatie gaat gaan de potjes open. Zoals gebruikelijk mag het van de progressieven nooit 'mooi' zijn. Het moet altijd 'rauw' en 'direct'. Kunst gaat al 100 jaar niet meer over schoonheid wordt er dan gesnoefd. Misschien is er daar een verbeterpuntje? Valt meteen 80% van de kunstenaars af. Wellicht dat de kunstenaar weer een plek in de samenleving zou moeten krijgen. Kunnen ze iets doen aan die grotesk lelijke openbare ruimte die Nederland steeds meer inneemt. Maar ja.... kost geld he...
Kate en Stefan van KIRAC zijn geweldige stratenmakers.
Ze openen op een humoristische en psychologische manier de deur van de kunstwereld die op dit moment verdwaald is in een morale zelfbevrediging alsmede eigenbelang naar de toekomst.
Ik heb zelf in het verleden ook kunstgeschiedenis gehad op school.
Ik ben handig met mijn handen en zocht een manier mijn gedachten met mijn handen tot uiting te brengen.
Wat mij stoort aan kunst, is dat het de laatste jaren gevormd is in een Links gedachtengoed. Ik voel me alsware buitengesloten uit de kunst.
Ik wil iets leren van kunst of de tijd waarin bepaalde kunst plaats vond.
Wat ik niet wil is dat kunst mij dwingt tot bepaalde morele zienswijze.
Kunst was voorheen iets wat mensen liet interesseren in een bepaald persoon. Nu lijkt kunst een commercieel wegwerpartikel uit handen van een leeg persoon in opdracht van een zakkenvuller.
Dank je wel GS, Kate en Stefan voor dit heerlijke vermaak en hoop voor een betere kunst voor de toekomst.
Met leeg bedoel ik overigens hersenloos. Want ware Leegte is het moment dat je tot jezelf keert en alles uit je hoofd zet waardoor je deel uit gaat maken van je omgeving (en verder).
De lege mensen waar ik naar duidt doen dit niet, omdat ze bij iedere gedachtegang uit moeten gaan van de beelden van de Linkse Kerk.
Leuk om in de reacties bevestigd te zien dat er onder de geenstijl-lezers aardig wat kunstenaars en creatieve geesten zitten, kritische mensen die zich geen slaaf laten maken.
En de slaven maken Kate en Stefan en GS uit voor racisten die polariseren. Ongelofelijk.
Het laatste gesprek met die curator is ook mooi.
Wees geen slaaf van het publiek en hang in je museum op wat jij zelf bijzonder vindt, jongen.
Die 2 zijn echt scherp.
Ik vond vooral het stukje vanaf min. 19:25 goed, waarin die man eigenlijk zegt dat ze te scherp en intelligent zijn voor de rest van de studenten.
Ik reaguur eigenlijk nooit, maar de uitleg van de argumenten van Steven ten Thije (vanaf +/- min 20) is hilarisch, top. Maar waarom moet alles, ach du lieber, in het engels? Nederlands is niet goed genoeg meer, voor tokkies kennelijk...
Ik vind Kate bijna hypnotisch.
Het hypnotische aspect is dat ze in de eerste seconde de indruk maakt van zo'n weerzinwekkende verwende arrogante claimant van dit-of-dat. Zo'n vrouw waar je met een grote boog omheen moet lopen omdat ze niet goed in d'r hoofd is en vol is van zichzelf en wat-ze-al-weet.
En dan... ga je luisteren en niets van dat alles. Komt opeens de prachtigste spraak en rede en nuchterheid uit d'r mond. Bedachtzaamheid. De echte kracht/kwetsbaarheid combinatie zonder het 'schop me zodat ik tenminste in zielig janken kan uitbarsten' briefje op de rug. Echt betrokken woorden zonder de 'laat mij deugen of ik noem je een fascist' dreiging. Het gaat niet eens over mode, vingernagels, blogging, shopping of al dat andere vreselijke gedoe waar je mee overspoeld wordt.
Zo'n meisje dat je het gunt dat er haar gewoon iets heel goeds gebeurt, zomaar, vandaag.
Karel Appel: Ik schilder, ik werk, dat is mijn leven. De nodige interviews van hem gehoord. Hij heeft het nooit over wij, het verbeteren van de wereld om ons heen. Het gaat alleen terecht over hemzelf. Hij was een broodschilder met liefde voor het vak en verdiende er goed aan. In de contects van het artikel vraag ik mij af of de nu jonge kunstaccademieleerling kunstschilders als Karel Appel zullen afwijzen omdat hij niet binnen het keurslijf van het demoedige veilige wijgevoel past.
Wat heb ik hier van genoten... meer van dit a.u.b. Vind de karige aantallen reacties wel een beetje sneu.. terwijl dit voor een groot deel aan geeft wat er mis is.. niet alleen met de kunst of universiteiten.. maar met de gehele samenleving en het giftige SJW klimaat en gevaarlijke identiteitspolitiek.. Wat een heerlijke breath of fresh air was dit... Kate is een held..
Ik vind die Stefan ook heel scherp. Echt leuk die 2.
De kunstanalyses van Kate zijn geweldig. Ik heb de hele serie op youtube gezien. Geniaal. Ik heb ook wel waardering voor Stefan maar die heeft een beetje de neiging een beetje teveel de wise guy uit te hangen bv. zoals tijdens dat interview met Steven ten Theije, de enige man van die Rietveldclub die nog wel iets begrijpelijks zei. Neem dan iemand anders uit het bestuur bv, die vervelende Jeroen Boomgaard die waarschijnlijk een snol als vrouw of vriendin heeft en daar heel opgewonden van raakt.
Hij heeft Steven eruit gepakt, want die begrijpt er nog wat van (ergens binnenin) en gaat er thuis nog eens goed over nadenken en er hopelijk wat mee doen voor zijn museum.
Die anderen van de club zijn niet meer te redden.
Toch wel grappig dat ze weinig zeggen met veel woorden. En elke gedachte of gevoel kan later weer opnieuw geïnterpreteerd worden en passend gemaakt worden om aan het eigen beeld/verhaal te voldoen.
Mooi ook dat die arrogante regent echt verrast is als er mensen applaudiseren na iets wat Kate zei. Deze mensen leven in een bubbeltje waar zij koning zijn en zich omringen met ja-knikkers.
KIRAC doet het goed maar ik word wel een beetje moe van hoe Stefan de zaken presenteert, kan dat aub een klein beetje meer ingetogen?
Is het niet de toon dan is het wel niet wel niet ingetogen genoeg. Hou eens op.
Wie zijn we, en waarom zijn we er? Kunst zoekt naar antwoorden op deze twee vragen. Meer is het niet, en ook niet minder. Kunst, religie en wetenschap; het is één pot nat, allemaal pogingen om te doorgronden wie of wat de mens is. Waarbij de kunstenaar zich vooral laat leiden door intuïtie, instinct, emotie, ideeën.
Gezeik over kunst gaat altijd over één aspect van een kunstwerk: is het mooi? Gemeten naar de menselijke maatstaf van schoonheid. (Alsof de mens slechts een beeldraadsel is). Gezeik, omdat de schoonheid van een kunstwerk is synoniem met de waarde ervan, en omdat iets mooi of lelijk vinden ook veel zegt over iemands denkbeelden. Ja, en dan mag je het werk van een zwarte kunstenaar natuurlijk niet afkeuren.
Prachtig hoe Kate en Stefan genadeloos blootleggen hoe ver de formele kunstinstituties van het ware kunstpad zijn geraakt. Meer Kirak op GeenStijl.
Kunst: Afschaffen. The end
Gelul, juist meer kunst, omdat het moet.
Ahhh, Kate en Stefan, vlijmscherp... balsem voor de ziel!!
Prachtig hoe vlijmscherp die Kate en Stefan kunnen formuleren. Het artikel in de Volkskrant was ook erg sterk.
Eindelijk gebeurt er weer eens iets anders dan navelstaren in het kunstwereldje.
Heb geweldig gefascineerd naar de filmpjes van KIRAC en het debat in de Balie gekeken. Is er iets productiefs aan confrontatie? Kate had in de Balie een mooi beeld bij de functie van KIRAC. In het Yellowstonepark zijn op een gegeven moment wolven uitgezet. Die gingen achter de elanden aan die overal bij elkaar klitten, alles kaalvraten en het water vervuilden. Ze werden overal uit elkaar gejaagd en begonnen weer te bewegen. De bomen gingen weer groeien en de vissen kwamen terug in de riveren. Het ingedutte en slecht functionerende systeem werd flink opgeschud. Go for it KIRAC!
Het is mooi dat kunst uitnodigt en aanspoort tot creativiteit. Het heeft de navolgers van deze kunstenaar aangezet tot het buiten de geschetste kaders vertalen van nieuwe inzichten in uiteindelijk het trefzeker vormgeven daarvan, middels het aanbrengen van zwart als het ontbreken van kleur op een object dat samengesteld is uit alle kleuren en als zodanig wit uitstraalt.
Een werkelijk sublieme kunstuiting, dat uitnodigt tot reflectie, maar ook nieuwsgierig maakt.
Wat een tenenkrommende vertoning van de Rietveld Academie. Iedere zin van Kirac legt genadeloos bloot wat er mis is met de Nederlandse universiteiten, kunstopleidingen en kunstwereld in het algemeen. Wat een lafheid daar heerst, wat een angst en bekrompenheid. Wat een enge redenaties en intoleratie. Ik raad potentiële studenten ten zeerste aan deze uitzending te bekijken en dan nog eens goed na te denken of de Rietveld Academie een goede keuze is.
Ultieme luxeproblemen.
Ik heb de aflevering van KIRAC gekeken en ook de discussie in de Balie. Van mij mogen er wel meer van dit soort topics komen.
U heeft gelijk. Wat mij betreft een goede toevoeging voor Geenstijl.
Dan is er nog een wereld voor u te ontdekken bij Cafe Weltschmerz. Zeer aan te raden.
Kunst is altijd al afhankelijk geweest van de welwillendheid van de waarnemer of de afnemer. Hedendaagse kunst is sterk afhankelijk van die welwillendheid en daarom kwetsbaarder dan ooit. Vandaar de behoefte aan een safe space. Zodat niemand nog kan roepen dat de keizer geen kleren aan heeft.
Je hoeft geen bevolking te zijn om jezelf in een dictatuur terug te vinden...
Zo meldde ik me in 1988 aan voor de opleiding Copywriting van de Rotterdamse Kunstacademie. Je moest een proefopdracht inleveren en een advertentie van kritiek voorzien. Voor mijn proefopdracht -die wat we nu long copy noemen, maar toen gewoon nog vier A4-tjes volgeschreven heette- gebruikte ik 75% van de ruimte om een sprookje te parafraseren en de laatste 25% was voor de verkooptekst. Immers, veel reclame wordt gedragen door een aha-erlebnis, de rest is weggegooid geld. De advertentie die ik recenseerde was de oproep van de copywriting-opleiding. Die was gewoon echt niet goed -de hele opleiding stortte na drie jaar alweer in elkaar, ik had kennelijk een voorzienend oog. Mijn insteek om mijn aanmelding op deze ramkoersmanier te doen was duiden dat je als creatief alle vrijheid gegeven moet worden om je talent onbegrenst te laten scheppen.Natuurlijk, de merites van het copywritingvak moet je wel even jezelf eigen maken, anders spreek je de taal van dat vakgebied niet goed en dat kan voor alle betrokkenen frustrerend zijn. Maar ja, ik was 20 jaar, en ook in die dagen ging het de Rotterdamse Kunstacademie helemaal niet om het ondersteunen van vrije geesten met kunstscheppend talent. Opleidingsdocent Ronald Lagendijk wees mijn aanmelding af.
De geestelijk vader van Ferdinand von Zeikhoven, de helaas in 2003 te jong gestorven Ronald van Luijk, had zich ook aangemeld en werd aangenomen. In creativiteit deden we zeker niet voor elkaar onder, dus was het mij wel duidelijk dat kritische geesten niet welkom waren op de Kunstacademie...
Leuk om bevestigd te zien dat er veel creatieve geesten op geenstijl zitten, kritische mensen die zich geen slaaf laten maken.
En de slaven maken GS uit voor een racistische tokkie-website. Ongelofelijk.
Ik snap geen reedt van kunst en na het zien van de bovenstaande aflevering nog steeds niet. En dat die kerel of in tenenkrommend Engels praat of "of zo" achter elke zin plakt maakt het er voor mij niet beter op.
Ik begin het een beetje te begrijpen,
kunst is wat je bent,
niet wat je creëert.
Kunst is wat een ander onderkliedert. Vraag maar aan Frits uit Sneek.
u bedoeld de winterschilder.
Volgens mij bedoelt die man met de camera dat niet. Ik denk, kan er ook compleet naast zitten hoor, dat kunst niet mag gaan over het ego: hoe verhoud ik me tot de wereld /maatschappij?, ook niet tot het wij: Hoe moet een 'maatschappij' zich verhouden tot? Volgens mij bedoeld hij dat kunst een pure, niet beïnvloede / geïndoctrineerde reproductie is van een eigen idee , observatie of emotie. Kunst is een vakmanschap dat zich zonder woorden, door het beroeren van de oer-gevoelens die elk mens in zich heeft, in veel woorden wil laten uitdrukken; in wat je ziet, voelt of denkt.
Slow down Johnnie, je gaat diep. Kunst is heel persoonlijk, je vindt het mooi of je ziet er niets in. Je hebt t kunstig verwoord, dat wel.
john4056 | 29-04-18 | 21:29 | favorietblock
Kunst vind ik een heikel onderwerp.
Maar als criteria gaan gelden, dat je zwart, vrouw, vluchteling(*kuch*), biseksueel, omgebouwd, etc bent, je een plaats in het Stedelijk moet hebben, heeft voor mij nix meer met het (goddelijk) scheppen te maken.
En dat is volgens mij wat die 2 mensen willen duidelijk maken: Het moet gaan om de kunst (het product) niet om de kunstenaar (het ego en/ of de verhouding van de maatschappij tot ( in dit geval een lesbische, zwarte, vrouw,....). Van Gogh is niet van Gogh omdat hij straatarm is gestorven met een oor en een gaatje in het hoofd. Van Gogh is Van Gogh om wat hij geproduceerd heeft. Mocht Van Gogh een homoseksuele genderblender neger met een burn-out problemen en een wajong uitkering zijn, is dat hartstikke fijn om te weten en misschien een verklaring voor de interpretatie van zijn product te vinden. Als het echter zijn enige prestatie in het leven is en de rest slechts een doffe uitdrukking van die prestatie, hoort hij niet thuis aan de muur van een museum. (en de conservator die hem er voor die reden hangt net zo min). Althans... dat is wat ik denk dat die mensen willen vertellen.
Tekenend voor de gemiddelde (hier niet reagurende) reaguurder, hoe stil het hier is.
Ik vind dit een der beste topics in een lange tijd.
Niet om het vermeend hoogdravende van de zogenaamd hoogdravende kunst en de navenant hoogdravende kritiek erop.
Wat hier gaande is, is een sterke en voortdurende opponent van de culture elite die meent de gaten der democratie op te vullen met een soort totalitaire laag ‘wij weten wat goed is’.
De hoofdader van politieke en bestuurlijke onrust en dreiging loopt meestal langs de kunsten. Dáár is het waar, zonder per sé activistisch te zijn, de omwenteling begint.
Dáár wordt de gutbürgerlichkeit geschoffeerd en naam gegeven aan de misstand. Het establishment geschoffeerd en de burgerlijke tafelkleed gladstrijkers het vuur aan de schenen gelegd.
De beer is lis, nu ‘de kunsten’ in beweging zijn.
Te paard!
Het is aan!
Het volgende topic gaat óók al over kunst! Tis jouw dag vandaag Braco.
Ben het volstrekt met je eens. Dat door die Rietvelt-elite de kunst eerder dood gemaakt wordt dan levend gehouden, dat straalt van deze hele tragikomedie af, en hoe diezelfde elite het zelf gecreëerde kerkhof zit te verdedigen, onder bijval van een groot deel der studenten, is tenenkrommend. Het gaat hier niet om KIRAC of om Kate of om Stefan, maar om de verstikkende muffigheid van een zichzelf in slaap wiegende elite die het beste met de wereld zegt voor te hebben, meent de waarheid in pacht te hebben en de kunst in zijn totaliteit hieraan wenst op te offeren. Kunst "in dienst van", dat is de dood. Een eloquente Kate is kennelijk genoeg om de lijkengeur vrij te laten komen.
Ik word gewoon echt blij van mensen als Kate en Stefan. Ik krijg weer hoop voor de toekomst door zulke mensen.
Kate is inderdaad bijzonder eloquent, en ze doet in het filmpje een heel rake observatie, die, goed gelezen, een aanval met gestrekt been op de verstikkende "identity politics" is, en daarmee op dat hele zootje dat die Rietvelt runt:
“Je bent (als student aan een kunstacademie) aan het leren om je ego, je gevoelens allemaal in dienst te stellen van creatie. En als je dat gaat omdraaien, als je gaat zeggen ‘nee, die creatie moet in dienst gaan staan van mijn gevoelens, mijn ego’, dan krijg je dus dat die kunst hele onderontwikkelde gevoelens en ego’s gaat stutten. eh.. slechte kunst dus en waarschijnlijk ook ongelukkige studenten.”
Rigt on the money. Kate.
Kunst en ego zijn meestal nauw met elkaar verbonden. Zaak is echter wat je laat prevaleren? De kunst of je ego. En dan heb je ook nog eens dat iedere student die op een kunstacademie zit denkt dat hij/zij geniaal is. Daar is niks mis mee maar verhaal is wel dat ook daar de piramide geldt maw er zullen maar heel weinig mensen doorbreken. De realiteit dus.
Goede filmpjes, vooral de discussie in de balie was erg goed. Had van mij wel wat langer ogen duren.
Ook wel een opluchting dat wat GS al jaren roept kennelijk meer mensen bezighoudt. Die Thijs Broers schrijft daarover in VrijNederland, en zelfs Bolkenstein had daar wat over te zeggen.
Wazige kunstenaars met elkaar in onmin levend.
Uiteindelijk wint uiteraard de kunstenaar met de machtspositie en het geld. Dat die machtsmiddelen hem maar onvrijwillig geschonken zijn door de belastingbetaler speelt geen rol.
Verder is dat Rietveld maar een moderne hogeschool waar volgens strikte deugregels gewerkt wordt en wie daar niet in past gaat naar de linkse goelag.
Een verademing die Kate, tegen het vastgeroeste zootje elitair denkende dombo's , die alles wat ze horen en zien als discriminatie betitelen omdat het zo wel zal zijn. En mannetje Steven werd terecht voor wezel in een hoek gedrukt, politiek correcte lamzak!
De grote filosoof Hans Teeuwen zei eens over deze mannetjes... Die meisjes hebben van die slappe linkse vriendjes, die kunnen niet neuken joh.
(Woorden in deze strekking)
En gelijk had hij.
Ik zou Kate op een surrealistische dada manier gewoon als een nieuwe wilde doen.
Maar ik rotzooi gewoon maar wat aan.
Gelijkenis ?
Pornface!
Kate is iemand met een heldere haast filosofische visie!
Het zout in de soep van de kunstwereld!
Strike a pose.
15:25
Je hebt recht op jouw mening dat mijn voorhoofd spiegelt.
Mooi dit. Tenenkrommend en verwacht die vooringenomen misplaatste morele arrogantie van Rietveld en consorten. Mooi om te zien hoe rustig zij zich verweren.
De aflevering van Kirac bekeken.. de volle 40minuten.. Maar de meeste input en stellingen zijn helaas door m'n overdruk ventieltje vervlogen; Ik heb er simpelweg niets van kunnen brouwen... Toch fijn dat het artikel en balie-fragment bevestigd dat ik niet de enige hierin ben.
Maar waarom wappert die man zo met zijn hoofd? Het is geen gezicht, en het voegt ook nix toe. Het leidt alleen maar af... Waarschijnlijk leren ze dat op de lessen presentatie, zouden ze het ook af kunnen leren?
Punt één: Rietveld academie is geen universiteit.
Dus de rest is niet relevant.
Doei.
Heerlijke episode die aan alle kanten illustratief is voor onze maatschappij en de benepenheid van het establishment. (Ja, de Rietveld is het establishment ten voeten uit!)
Maar te moeilijk voor het reaguurdersgilde...
En mijn god... Kate... wanneer intelligentie belangrijker wordt dan uiterlijk, maar toch het uiterlijk ook klopt... zucht
'GS' achterban voelt aan dat het kunstwereldje aan elkaar hangt van een soort pretentieuze sentimentaliteit en progressief activisme, maar GS beschikt niet over de taal om ons door dat krachtenveld te navigeren. KIRAC spreekt die taal wel en trekt het zodoende genadeloos uit elkaar op een manier die wij niet kunnen.'
Dit is woordporno voor mij; bedankt hiervoor Spartacus.
En verder: 'een spel spelen' 'een esthetische positie innemen' 'naar de wereld kijken, naar verschillende kanten' uit het filmpje op 34.44 minuten. Heerlijk!
En als toetje de genadeloze afslachting van de conservator op het thema 'ik' en 'wij' denken. 'Jij weet niet wat 'wij' is, jij bent een 'ik'. Dodelijk correct. Zalig. Smul.
Mooi dit, in allerlei opzichten. Onwaarschijnlijke alliantie ook, en toch onafhankelijk van elkaar. Puik optreden weer van Spartacus, pardon, Timon, na zijn epische gesprek met Peterson.
Veel reaguurders zal het onderwerp waarschijnlijk niet boeien, maar de filering van de deugkunstpolitiek door Kate en Stefan is een novum. En naar het applaus in de zaal te oordelen staan ze, verrassing, niet eens alleen. Kortom: mooi.
Het leuke is natuurlijk enige controverse in het wereldje van elkaar aflikkende, navelstarende, subsidievretende kunstenmakers.
Toch interesseert het me geen bal.
Het inteelt-wereldje lijkt me sowieso niet meer te redden.
Meest interessante koppel van Nederland. Dat ze de ingedutte kunstwereld nog lang mogen opschudden, wat een verademing.
Stort gewoon weer in. "aktie tomaat" in de toneelwereld was indertijd ook even spraakmakend. Nooit boven het maaiveld uitkomen. Dat is Nederland, laagland.
De "aktie tomaat" was ronduit smerig!
Dus ze maken uren film om te zeggen dat kunst beoordeeld moet worden op kwaliteit (techniek, boodschap, originaliteit, expressie, confrontatie) ipv op de sociale waarde van de maker (ras, sekse, vlotte babbel, sociale correctheid, connecties)? Duh. Dat vertel ik mijn leerlingen en overige connecties al 10 jaar.
En dat Engels doet echt pijn aan mijn hersens... oef.
Zo'n probleem heb jij hier ook. Enkele reaguurders/oude mannen met borsthaar en zweetparels onder hun dikke snor, zijn alleen maar geïnteresseerd in je innerlijk. Bepaald geen compliment, want je bent meer dan je innerlijk. Ik fantaseer voornamelijk over je uiterlijk. Tot pings.
Je bent meer dan je innerlijk, dat klopt, en daar mag zeker ook nar gekeken worden... maar je innerlijk is wel het belangrijkst! Wat dat met kunst te maken heeft weet ik niet, want daar is uiterlijk en innerlijk gelijk... maar toch fijn dat in jouw gedachten de ideale verschijningsvorm heb. Heb ik het iig ergens... ghehe!
Krijg nou tieten!?
Geen Stijl met ook inclusief inhoud. En nog wel heel goeie ook, over se arts. KIRAC zijn echte bijtertjes met een scherpe pen, tong en geest. Zeer de moeite waard om een volwassen roze schokblokpubliek mee te verpozen. Meer, meer, meer.
Toch blijft de crux hier, zodra je activistische kunst gaat bekritiseren ( want in dit geval kut werk, maar pigment etc ) Je meteen als racist wordt weggezet. En daar zit het duo toch spot on. Dapper project.
Bijna Syrische half verzopen kleuter maakt kinder tekeningen. je gooit ze in het stedelijk. hangen ze daar vanwege zijn of haar tekentalent, of hangen ze daar om het een Syrische half verzopen kleuter is.
Apart stukje zo op zondag na de race, dat zeker. Het begin trek ik erg slecht, kan total niet volgen waarom de interviewer die 2 museumbezoekers zo op de spot zet met zijn vragen over hoe goed of slecht moeder wel niet was. Echter hierna vind ik wel dat er een stijgende lijn in de content waar te nemen is. Het stukje zelfreflectie over "de rechtszaak" kwam sterk over. Maar hoe ze daarna in de balie eerst de beledigde kunstenaar in kwestie, naast vrouw, zwart en lesbisch, ook nog wegzet als verwend nest, om vervolgens aan te geven dat ze zelf ook al vaak zo genoemd is en juist daarom een van de weinige is die de kunstenaar als gelijke behandeld... dat is gewoon goud!! Blijkt ook uit de zaal; maar die pijnlijke grimassen op de gezichten van de Rietveld academie mensen, alsmede de holle, nietszeggende reactie die volgt, maken het helemaal af :P
Hetgeen wat KIRAC te melden heeft, in combo met de manier waarop ze de boodschap brengen, is iets dat je niet heel veel tegenkomt in de wereld van <s>kunst en cultuur</s> SJW en aanbidders van de slachtoffercultuur. Ik kan dan ook goed begrijpen waarom GS hier blij van wordt; word ik zelf namelijk ook best wel! Respect voor KIRAC!
Haha het was de bedoeling dat ze braaf op hun nummer werden gezet en het nederig zouden ondergaan. En dan staat daar plotseling een "meisje" met een visie, waar je het mee kan zijn of niet. waardoor je alleen nog op een autoritaire manier je gelijk kan halen. Wat staat de Rietveld daar voor paal zeg. Volgende keer toch maar even hun huiswerk doen.
Interessant item. Mooi om te zien hoe ze niet meegaan in dat policor deugen binnen de kunst. Schept hoop. Heb altijd het idee gehad dat de kunst toch wel de plek was waar de linkse waanideeën voedingsbodem hebben gehad. Vond ook dat ze (Kate geloof ik), in het hol van de leeuw, wel raak schoot. Lijkt me lastig met zo veel dichtgetiktheid en onbegrip. Rake argumenten die bewust niet werden begrepen.
Meer van dit aub.
Zo mooi zoals ze het zegt en die linkse troela alle hoeken laat zien.
`Laten we even direct en eerlijk zijn. Kate is een super lekker wijf, met een heerlijke dictie, die verstandige dingen zegt. Haar poser boyfriend leidt voortdurend af met zijn steenkolen engels, maar ze denkt hem nodig te hebben.
Bel me, Kate. Ik weet wel wat goed voor je is.
Dat Kate een lekker wijf is, heeft er niets mee te maken (ik ben stiekum wel een beetje plaatsvervangend trots), het gaat erom wat ze zegt en die man doet het niet slecht hoor ook al is zijn Engels niet zo goed al dat van haar.
Francisca. Helaas waarschijnlijk een gevecht tegen de bierkaai. Wat 'echte kunst' is wordt volgens mij tegenwoordig bepaalt in New York. En dat is zo postmodernistisch (lees = 'links') als de pest. Terwijl er niets zo onderdrukkend is als marxisme/socialisme/communisme.
Gewoon nog even wachten tot Trump die hele kunstwereld eens een flinke schop in de ballen geeft.
Voorwaar ik zeg u: Ook dat varkentje wast Trump wel. Als blijkt dat Trump de beste president is die de VS voor lange tijd gezien hebben. En de bevolking hem massaal herkiest!
Kunst kritiek is sowieso bullshit. Je vind iets mooi of je vind iets niet mooi, om reasons, maar niet omdat een ander dat zegt. En na 4 jaar academie mag ik dat best zeggen.
Met name dat van de ‘luie verwende snol’ is ern criterium.
Ook hier lees je dat mensen tl;dr hebben, waar het gaat om iets belangrijks, waar je even je best voor moet doen.
tl;dr is het nieuwe ‘op je reet zitten en denken dat het vanzelf goed komt’.
Gesubsidieerde kunst leidt tot een baantjescarrousel van mensen die als (semi) ambtenaar moeten bepalen wat kunst is. Gaan daarbij sociaal wenselijke antwoorden geven, waarbij ze speculeren wat andere mensen kunst vinden. Samen met speculanten die proberen te gokken wat over tien jaar als kunst gezien wordt, krijg je een hele psychedelische vorm van financiering.
Het meeste blijft aan de strijkstok, een deel verdwijnt als koerswinst en de kunstenaar zelf volgt het niet en blijft berooid achter.
Op fabrikanten van grotere werken met een goed netwerk in de gemeentelijke molen na. Die verdienen tonnen met het neerzetten van een kabouter buttblug. Of een ander kunstwerk naast een congresgebouw in Rotterdam waarvan niemand had gezien dat het peperduur gerenoveerd was.
Kunst zit in het oog van de toeschouwer. Laat die oordelen en betalen. Als je alle tussenkomen eruit haalt is er ruimte voor vier tot vijf keer zo veel kunstenaars. Niet in de laatste plaats omdat de middenklasse weer wat leuks kan betalen.
Kunst is nu vervallen tot een medium voor talentloze praters om hun ego te verhogen. Een medium binnen een piramidespel als er rond een kunstenaar een hype ontstaat. Maar vooral een medium om het maatschappelijke debat mee te voeren, terwijl dat beter met woorden en tekst kan.
En de kunstenaar zit in zijn atelier door het zolderraampje naar buiten te kijken hoe deze zandstorm zijn echte klanten wegjaagt. Dit is de overtreffende trap van adverteerders bellen. Een hele docu reeks over kunst, waar de kunst naar de achtergrond verdwijnt.
Meestal is er bij projektontwikkeling een deel kunst opgenomen om de gemeente mee te krijgen, je moet gewoon meedoen aan het circus.
Ik snap niet waarom hier zo weinig reacties staan, het optreden van Diaz was erg goed. Wel even een vraag,: 'Geenstijl lezers en de achterban'. Wie is die achterban?
Heb je het dan over die groupies die we allemaal kennen, ofwat?
Ach, wie kent nog de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).
Paar keer per jaar ff een doekje vol kladderen en hoppa,
weer een jaar lang gratis inkomen.
Kunst is lijden....
Vier keer per jaar ´n niemendalletje inleveren (toen ze later de dure opslag van die ingeleverde rotzooi ophieven en de betrokkenen hun eigen werk terugkregen namen velen niet eens de moeite om hun eigen troep op te halen).... en verder bier drinken op het terras. Had verschillende kennissen die er zo´n 20 jaar goed van geleefd hebben. En daarna de bijstand in met materiaalvergoeding. Haha.... werken is voor de dommen.
Even serieus, ik heb het eerste filmpje aangeklikt en volgens mij nog best lang bekeken, maar volgens mij moet ik maar even op zoek naar een telefoonnummer van een bepaald iemand. Iemand die ik al jaaaaaaren niet meer aan de deur heb gehad.
??
De pillendokter?
Ze vegen wel echt volledig de vloer aan met die academie snobs.
Prachtig, die ongemakkelijke stilte als Stefan van KIRAC de click met GS beschrijft en zelfs een verwantschap voelt ten aanzien van de politiek.
Daar waar de baliemedewerkers verwachten dat kunstenaars allemaal tégen GS zouden zijn.... pijnlijke misvatting dus.
Timon weet het lekker te brengen, goed gedaan jochie!
toch de moeite waard om even te kijken. De Dame en heer zitten spot on, vooral met dat spoiled brat gedeelte.
Wat een bekrompen mensen op die 'scholen'. Ik dacht dat ze daar juist zo open en progressief waren zodat de kindertjes echte wereld kinders zouden worden. Op het einde heeft de filmer Steven bijna aan het huilen.
Hoog uhhh gehalte!
Sorry, ik heb het met tegenzin 9 minuten aangezien. Ik wil echt niet verder kijken, mag dat ?
En mag ik zeggen dat die hele sjw toestand wel een goed ding is, al die transmensen en genderlozen maken geen nieuwe kinderen. Dat is goed.
Waarom ik daar [weer] op kwam? Nou, ergens rond 6 / 7 minuten kwamen er 2 mensen in beeld waarvan ik denk dat ze genderloos zijn. Maar dat kan ook racisme zijn van mijn kant.
Goed. Ik neem nog een glas wijn en kijk dan het filmpje verder, het staat tenslotte hier dus er moet verderop iets belangrijks komen lijkt me.
Dus u denkt dat er minder homos komen omdat homos zich niet voortplanten?
Ik had al koppijn, maar dit afvoerputje van kromme gedachtengangen maakt het er niet veel beter op.
Oh, oke.
Kunst. Tegenwoordig is dat de naam van een subsidie om ex-hippies verf op doeken te laten kliederen die onderin de kelders van het gemeentepaleis verborgen worden gehouden. Zodat de burger niet ziet waarom de WOZ alweer verhoogd wordt.
Yep, de BKR.
@kanarie
Het heeft mischien nog niet in de NRC gestaan maar de BKR is al afgeschaft in de vorige eeuw. "1 januari 1987 officieus opgeheven en in 1992 officieel ingetrokken".
Leuk hoe dit kunststukje het gemiddelde reaguurdersbrein ver te boven gaat. Kunstmeisje Kate verdient veel meer moeilijk kijkende airtime.
Wat de neuk moet ik met deze? Geen touw aan vast te knopen...
Linkse kunstmeisjes interesseren me werkelijk niets. Sneue types.
Maar rechtse kunstmeisjes?
Die dan weer wel natuurlijk, heel ander slag volk.
Is dit nu een kunststukje van Geenstijl ?? Of een kudtstukje?
Een stuk kunstkutje
Frankly my dear.. i don't give a damn
Lezon:
'The $12 Million Stuffed Shark: The Curious Economics of Contemporary Art' van Don Thompson.
Dan lul je wel anders.
REAGEER OOK