achtergrond

Geenstijl

Re: Uitnodiging VPRO Tegenlicht Meet Up 'Trollen, Trump en Thierry'

On 23 Apr 2018, at 16:34, [naam]<[programmamaker]@dezwijger.nl>wrote:

Beste Bart Nijman,

Pakhuis de Zwijger* nodigt u graag uit als spreker voor het programma Tegenlicht Meet Up 129 - Trollen, Trump en Thierry op** woensdag 16 mei ****in samenwerking met ****VPRO Tegenlicht. *De Tegenlicht Meet Ups zijn informele gespreksavonden van 20:00 tot 22:00 naar aanleiding van de afgelopen Tegenlicht aflevering. De VPRO aflevering Trollen, Trump en Thierry, die pas 13 mei te zien zal zijn, geeft een blik in de wondere wereld van internetcultuur, trolls en memes. We onderzoeken de link van deze internet-ideologie met anti-feminisme, de herwaardering van conservatieve gezinswaarden en de aanklacht tegen politieke correctheid. Tijdens de Meet Up op 16 mei willen we graag verder praten aan de hand van deze aflevering over de invloed van deze internetcultuur op politiek en maatschappij.

Ik nodig u graag uit om samen met ons de vraag te onderzoeken in hoeverre we deze internet cultuur kunnen verbinden met media platforms als GeenStijl, hoe we volgens u hun invloed kunnen inschatten op politiek en maatschappij en op welke manier u kijkt naar de centrale stellingen van deze internet-ideologie, met name het anti-feminisme, de herwaardering van mannelijke en vrouwelijke waarden en de aanklacht tegen politieke correctheid. Wij achten u uitermate geschikt om die rol te vervullen en hopen dan ook dat u een bijdrage wil leveren aan het gesprek. We hopen uitermate op uw aanwezigheid, vooral gezien de één-op-één relevantie.

VPRO Tegenlicht regisseur Mea Dols zal alvast al als spreker aanwezig zijn, ook staat een uitnodiging open naar Ico Maly, professor in nieuwe media, die een onderzoek uitgevoerd heeft naar het gebruik van Pepe the Frog. Ook sociaal- wetenschapper
Linda Duits
, onderzoeker The Red Pill
Jitse Schuurmans en student filosofie Jesper Jansen zijn uitgenodigd. De avond draait om interactie met het publiek; over het algemeen een spannende avond met videofragmenten en verschillende invalshoeken. Jij bent bij deze ook vast uitgenodigd voor het sprekersdiner dat plaatsvindt om 18u30. Ik hoop van harte op uw aanwezigheid!

Ik hoor graag van u terug.
Vriendelijke groeten, 
[Programmamaker]

Antwoord na de breek.

Beste [Programmamaker], 

Deze uitnodiging en de tekst op de site van de Zwijger deden me grinniken. Wat een krampachtigheid over wat internetplaatjes en een margeforum als 4chan, maar vooral: welke "internet-ideologie” bedoel jullie? Internet is niet het 'boze blanke mannen-medium' dat de media er zo vaak van lijken te maken. Reddit is bijvoorbeeld een gigantisch platform voor alle onderwerpen, op alle niveaus, die je kunt bedenken. Niet bepaald een ‘ideologie’, of het moet de vrijheid van gedachten- en informatie (-uitwisseling) zijn. 4chan is een geinige maar relatief irrelevante trollenbunker waarvan je niet weet hoe jong of wit of mannelijk het is want iedereen is daar anoniem. Memes, tenslotte, zijn een universeel verschijnsel van internetplaatjes- en grappen die absoluut niet alleen in het kielzog van Thierry of Trump opduiken, maar over iedereen, elk onderwerp, and anywhere.

Als je me zou willen bevragen over “anti-feminisme”, dan wil ik eerst weten wat jullie gehanteerde definitie van “feminisme” is. Want als daarmee de identiteitspolitieke, met malle Amerikaanse terminologie gelardeerde SJW-waanzin van UvA-safespacers, Linda Duits of de “Stellingdames” wordt bedoeld, dan zou ik mezelf inderdaad met enthousiasme “anti-feminist” willen noemen. Maar als het gaat over traditionele feministische waarden als vrouwenrechten, gelijkheid tussen de geslachten en zelfbeschikkingsrecht (ook of misschien wel met name voor vrouwen uit regressieve en/of religieuze culturen), dan ben ik (en is GeenStijl) net zo feministisch als the next guy. Als in: ik geloof in gelijkheid tussen man en vrouw. De huidige golf radicale (internet-) feministen lijkt echter zelfs de biologische verschillen tussen man en vrouw te willen ontkennen, en daar moet een redelijk mens toch echt de grens trekken.

Als je me vraagt naar de “herwaardering van mannelijke en vrouwelijke waarden”, dan vraag ik: welke herwaardering? Er valt niets te herwaarderen. Mannen en vrouwen zijn in dit land voor de wet gelijk en hebben dezelfde rechten en plichten. Er zijn slechts een paar reactionaire gekkies aan het ene eind van het hoefijzer die Den Vrouw terug aan Het Aanrecht willen zetten en daarbij abusievelijk cq valselijk veronderstellen dat iemand als Jordan Peterson hen steunt in deze sneue missie, en d’r zijn een paar vergelijkbare reactionaire gekkies aan het andere eind van het hoefijzer die hysterisch in de aanval gaan tegen alles wat mannelijk is, wat ze “toxic masculinity” noemen en waarmee ze altijd witte mannen uit de uitzonderlijk goed gefeminiseerde westerse wereld bedoelen (die met hun papadagen en draagzakken en parttime banen om de kinderen van en naar school te kunnen brengen), maar nooit, bijvoorbeeld, vigerende patriarchale structuren in de islamitische cultuur. Een gewonnen strijd overdoen om de volgende slag te kunnen negeren, dus.

In het midden zit de overgrote meerderheid zich te verbazen over deze sujetten, terwijl we tezamen proberen de laatste plooien in ongelijke betaling en behandeling tussen mannen en vrouwen glad te strijken. Het is immers hoog tijd voor meer vrouwen op vuilniswagens, in de bouw en op boorplatforms want deze stuitende ongelijkheid kan niet blijven voortduren in een wereld waarin raden van bestuur, bedrijfstoppen en politieke bewegingen allemaal al een nagenoeg evenredige man/vrouw-verhouding hebben bewerkstelligd dan wel per quotum hebben afgedwongen.

De aanklacht tegen politieke correctheid, tenslotte, kan ik derhalve maar net zo goed meteen richting deze programmering indienen, want het bespreken van “Trollen, Trump en Thierry” verraadt een inherent onbegrip van zowel het internet, de (grotesk overschatte) invloed van “trollen en memes” én de verkiezingszeges van beide heren. Een onbegrip dat vaak leeft bij mensen die met een flinke dot cognitieve dissonantie wijzen naar Het Internet, een paar memes met kikkerkoppies en het waanzinnige idee dat “witte mannen” eigenlijk allemaal racisten zijn die hun wijf willen knechten en de vreemdeling willen verwijderen om zo hun eigen mannelijkheid terug te eisen. Want zij, de weldenkende progressieven van de rede en de redelijkheid, kunnen toch nooit zélf verzaakt (en dientengevolge verloren) hebben van Trump, Thierry en hun aanhang? Ja, daar verzet ik me wel tegen - de vraag is alleen of het in deze zaal, met dit thema en deze genodigden, een zinvolle besteding van mijn tijd is. Trump won in 2016. Thierry in 2017. Het is nu 2018. Get over it.

Iemand die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar een internetplaatje van een kikker kan ik echt niet serieus nemen, Linda Duits is een onredelijke hysterica met nare SJW-neigingen en tenslotte blijf ik graag ver weg van filosofiestudenten, zeker als het Jesper Jansen is, die beter gewoon eens lekker op Tinder kan gaan in plaats van zijn frustraties tot vrouwenhaat om te buigen en daarmee ook nog interviews en debat-uitnodigingen weet te scoren die hem in de waan laten dat zijn jaren ’50-idealen wellicht nog kansrijk zouden kunnen zijn omdat hij er steeds naar gevraagd wordt op een manier die suggereert dat hij een voorhoede van een enorme beweging vormt. Which he doesn’t, really.

Het meest zinvolle argument dat ik tenslotte kan bedenken om vriendelijk te bedanken voor deze uitnodiging, is dit: Internet uitleggen, altijd -1.

Met vriendelijke groet,

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.