achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

GroenLinks-HQ in 030 is een ECOLOGISCHE RAMP

Topic van bijna 5 jaar geleden alweer: GroenLinks HQ in Utrecht heeft ENKEL GLAS. In wat ooit het bommenmakers-HQ was van DWARS (2007) aan de Oudegracht wordt voor de vogeltjes gestookt. Kennelijk nog steeds, ontdekte een reaguurder met een warmtecamera.

"Beste redactie van Geenstijl,

Met veel plezier lees ik jullie artikelen, roeren waar het stinkt. Ik ben een passieve lezer op de website en ik reaguur nauwelijks op GS (nickname is Sjakei). Ik heb getwijfeld om jullie te mailen, want ik ben niet op zoek naar mijn 5 minutes of fame, maar ik wil jullie inspiratie opdoen voor een artikel. Als jullie hier iets mee willen doen vind ik dat prima, maar dan liever zonder mijn gegevens bekend te maken. Gemeenten zijn ook mijn opdrachtgevers en ik hou graag brood op de plank. Foto's gebruiken is natuurlijk geen probleem.  

Ik zal me even kort voorstellen [hier wat info weggelaten door de redactie]. Ondanks dat ik in de verduurzamingshoek werk, ben ik geen geitenwollensokken figuur. Ik merk dat de overheid op energiegebied nogal eens wispelturig is en ineens regels bedenkt of verandert. Met hun wispelturige gedrag verstoren ze hele markten. Ik heb het niet zo op een bemoeiende/dwingende overheid, en al helemaal niet op dit gebied. Als iets een goed idee is, of rendabel wordt, pakt het bedrijfsleven dit 'vanzelf' wel op. Daar hebben we geitenwollensokken idioten uit de politiek voor nodig.  

Ik kijk altijd met argusogen naar de ideeën van GroenLinks. Ik heb het sterke vermoeden dat zij niet door enige kennis gehinderd worden en daarom heb ik altijd het gevoel dat ze maar wat roepen (denk aan Milieuzone Utrecht wat op bouwjaar is gebaseerd ipv verbruik..). Ik kan nog even doorgaan met dit soort voorbeelden, maar dat is niet mijn punt.  

GroenLinks heeft zelf de mond vol over verduurzaming. Ze zeggen het ook in het verkiezingsprogramma dat ze daar op in willen zetten. Zie hier of hun landelijke standpunten, daar. Volgens hen moet ieder pand moet zo snel mogelijk een groen energielabel hebben. En alles wat een kortere terugverdientijd heeft dan 5 jaar moet verplicht uitgevoerd worden. GL wil hierop strenger gaan handhaven. Als je dat niet doet als bedrijf, kun je een forse boete krijgen.  

Maar wat doet GroenLinks nou zelf aan verduurzaming? [Het antwoord zal je (niet) verbazen. Lees verder na de lees verder.]

Laat ik bij het begin beginnen: Hun hoofdkantoor zit aan de Oudegracht 312 in Utrecht, een oud grachtenpand. Als ik dit pand opzoek in de database van energielabels (www.ep-online.nl) blijkt dat ze geen energielabel hebben, of in ieder geval is hun label niet bekend gemaakt als ze die al hebben. Een energielabel is nu ook nog niet verplicht (wel in 2023), maar dat is wel vreemd voor een partij als GroenLinks.  

Ik was benieuwd hoe hun pand er nou echt voor staat dus ik ben er eens langs gegaan op een doordeweekse avond rond 20:30 uur. Ik heb mijn warmtecamera meegenomen om eens wat beelden te kunnen maken. Ik heb wat foto's daarvan in de bijlage gezet. Mijn excuses voor de lage resolutie, maar het geeft wel een beeld. Hoe roder de kleur op de foto is, hoe meer warmte van binnen naar buiten straalt.  

Wat me direct opviel: De ruimtes worden op dit moment in de avond niet gebruikt. Er is niemand aanwezig maar alle verlichting brandt en de ruimtes worden ook nog verwarmd. Daarnaast zijn de ruiten nog enkelglas en is er nauwelijks isolerende werking te zien van de schil (muren etc). Ook vanuit de kelder/kruipruimte is aanzienlijk warmteverlies. Er is meer warmteverlies van het pand van GroenLinks dan de woning ernaast, terwijl daar wel mensen binnen zitten. Ik woon redelijk in de buurt en als ik langs loop zie ik 's avonds vrij vaak dat alle verlichting brandt terwijl er niemand is. Het is dus niet incidenteel.

Hiermee is GroenLinks in overtreding van de Wet milieubeheer,  daarin staat dat alles wat binnen 5 jaar terugverdiend kan worden, verplicht is om uit te voeren (Energiebesparingsverplichting). Daar willen zij zelf meer op gaan handhaven. Als ik naar hun pand kijk, hebben ze nog wel wat te doen: dubbel glas plaatsen, muren isoleren, gebouw compartimenteren, bewegingsdetectie koppelen aan verlichting, kloktijden installeren op de verwarminginstallatie. Dit is echt geen rocket science, maar gewoon met je boerenverstand nadenken.

Dit is nog maar een korte greep van wat er binnen vijf jaar terugverdiend kan worden en wat ik kan zien als ik vanaf de straat gewoon naar hun pand kijk. Als ik dit al kan zien vanaf de straat, ben ik wel benieuwd hoe het achter de voordeur is, maar ik vermoed het ergste.

Wat me vooral stoort, is dat de partij die de grootste mond heeft over vergroening er zelf een potje van maakt  Ze bedenken allerlei regels en belastringen om verduurzaming af te dwingen bij bedrijven, maar blijkbaar gelden die regels alleen voor een ander..  

Het is nogal een epistel geworden, maar ik hoop dat het een beetje een helder verhaal is geworden.

Met vriendelijke groet,"
[NAW bij redactie bekend]

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.