Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Zondagpreek. Verwarde Theoloog des Vaderlands eist schuld en schaamte over huidskleur

Social

Mogguh. Lekker geslapen? Op je gemak in je witte lichaam? Nou. Neem dan maar eens even snel de missionarishouding aan, want Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman wil je graag even in submissie woordneuken met haar bijbel, een preek over uw witte privilege en een emmer kokend wijwater jamaarjulliewater. Want je moet je godverdomme eindelijk eens schuldig gaan voelen over je afkomst, je huidskleur en het ongemak dat je daarover zou moeten ervaren. Aldus deze in peperdure woorden verpakte oorverdovende leegte. Als je het aan ons van de vrijzinnig vrijgemaakten van het internet vraagt, zouden we tegen poehapreker Stegeman willen zeggen dat de tijd dat huidskleur een argument was om mensen op te kunnen beoordelen, minstens net zo ver achter ons ligt als de tijd dat we ons door theologen en kerkelijke zedenpredikers met een op valse verzinsels gestoeld schuldgevoel lieten opzadelen op zondagmorgen. Hee Janneke. De vorige eeuw belde. Het was God, om te vertellen dat ie niet bestaat en dat zijn zendelingen op aarde onderhand eens moeten leren om mensen op hun praktijken te beoordelen en niet op hun pigment. Wie huidskleur inzet als middel om mensen in groepen in te delen, om ze vervolgens op basis van hun kleur bepaalde eigenschappen toe te dichten, zit met zijn kop nog in de tijd toen men dacht dat het kerstenen van zielige negertjes in Afrika heilzaam was voor hun ontwikkeling.

OK. We gaan ons schuldig voelen. EN DAN?

Reaguursels

Inloggen

Nederig bied ik mijn verontschuldigingen aan voor het feit dat ik geboren ben met een witte huid. Ik besef dat ik mede schuldig ben aan al het lijden in de wereld. Ik voel me er zeer ellendig van. Elke ochtend als ik opsta denk ik weer hoe ik dit ooit goed kan maken. Ik ben bereid om boete te doen en schaam me diep dat ik in dit land geboren ben. Ik hoop dat de mensen van kleur mij ooit zullen vergeven voor alle ellende die ik aangericht heb.

Avin | 25-09-17 | 14:24

`Kwaliteit en karakter goes a long way. In plaats van al dit geschreeuw geroep en veroordelend hokjes plaatsen.... zou je er ook gewoon kwaliteit tegenover kunnen zetten... dat redden ze niet bij de hoogopgeleide witte man die het snot voor zijn neus werkt en met daadkracht zaken bereikt, door risico te nemen en ergens voor te gaan en staan. Ik zeg kom maar op met je extreem hoge opleiding sprookjesvertellen... je weet dat je bot vangt... nog een laatste schreeuw voordat je de vergetelheid induikt... ik hoop dat je kunt zwemmen want in functie verdrink je al.... kopje kansloos.... kom maar op met kwaliteit ik stop je in mijn holle kies daar pas je het best met je holle opmerkingen.... ga es wat doen.

ergveelstijl | 25-09-17 | 11:31

W.T.F. ze gaat dus volledig voorbij aan het feit dat we (de westerse wereld) heel hard gewerkt hebben aan de rechten die we hebben! Witte privileges hebben we verdiend door hard te werken... en rechten en plichten voor iedereen op te stellen dmv wetten ed! dat dit nu misbruikt wordt door groepen minderheden die nog in de middeleeuwen leven... tja daar kunnen wij niets aan doen! waarom komen er dan toch steeds meer mensen die buigen voor een minderheid die de geschiedenis willen veranderen door het verwijderen van al onze geschiedenis! laten we vooral niet vergeten dat er in de geschiedenis meer "witte" mensen als slaven zijn verkocht dan "gekleurde" mensen! maarja met het wissen van de geschiedenis gaat men zoals altijd wel heel selectief te werk!

bArAbAts | 25-09-17 | 11:04

Ja hoor, volgende gedaante van de oude "erfzonde".

JayJay | 25-09-17 | 10:07

Wat lopen er toch veel verwarde vrouwtjes rond de laatste tijd.
Noemen ze dat nou emancipatie en vrouwenrechten?
En dat rondlopen is nog tot daar aan toe, maar ze trekken ook steeds hun gefrustreerde bekkies open.

mallekater | 25-09-17 | 08:26

He , stelletje white gepriviligeerden - genoeg geouwehoerd nu
als de bliksem aan het werk , er moet geld voor uitkeringen , toeslagen , salarissen ed voor de extreem hoog opgeleiden verdiend worden

enorme sukkelzak | 25-09-17 | 07:25

Het is goed je zo nu en dan te realiseren dat je in een bevoorrecht positie zit, wat hier meestal het geval is.
Maar om zo zinloos van je af te braken begrijp ik niet. Als de buurman pech heeft en tegen een boom aanrijdt, moet je jezelf dan bij thuiskomst met een voorhamer tegen je voorhoofd slaan?

Ray Skak | 25-09-17 | 03:02

If you want my white privilege, you have to pry it from my cold dead hands! No surrender, last man standing.

Wachtmeester R | 25-09-17 | 01:18

Dit is 'n poging tot ouderwets middeleeuwse gelovigheid inclusief erfzonde.
Ofwel, de christenen kopiëren (via de afgekeken behoefte aan vitaliteit van de islamieten) weer hun oude teksten op nieuw papier.
De mens zou slechte eigenschappen hebben.
De mens 'moet' daarom onderworpen worden; zichzelf wantrouwen en vooral niet z'n eigen behoeften prima vinden.
Want de aangeboren eigenschappen zouden slechte eigenschappen zijn; lees, een predestinatie tot zondigheid die 'goedgemaakt' moet worden via het winkeltje van het enig juiste geloof.
Eh, dit is dus 'n soort van anti-verlichting.
Want sedert de verlichting plaatsen mensen zichzelf centraal (en niet gods vermeende en geopenbaarde woord); en toen konden mensen zichzelf goedkeuren, met al hun makke en gebreken.
Toen durfden mensen hun eigen naam onder schilderijen te plaatsen, want men was geen anonieme (en nederig gehouden) zondaar meer.
Het is telkens hetzelfde bekende deuntje; gelovigen zijn mensen-onderdrukkers.
Altijd via 'n vermeende gods-verhevenheid, maar toch, ze doen 't altijd.
Want gelovigen haten de zelfbewuste, en zelf kiezende mens.
Wie zich z'n zondigheid laat aanpraten is (via opzich gezonde zelftwijfel) al bijna verloren.
Gelovigen produceren zoveel al mogelijk twijfel over echte kennis; want 't gaat er hen om, de mensen dom en armoedig (en dus afhankelijk) te houden.
Maar hun stelligheid van hun geloofsboodschap is op drijfzand gebouwd. (dit is 't goede nieuws over oprecht optimisme)
Elk geloof baseert zich op 'n vorm van 'onveranderlijke' goddelijke boodschap, maar die goddelijke openbaring blijkt telkens in strijd met de waarheid, en blijkt telkens in strijd met bij te leren, verbeterde inzichten.
Zolang mensen blijven bijleren, blijkt indirect, dat elk geloof orthodoxe tijdopnames zijn vanuit fouten makende voorvaderen, (en omdat god geen fouten kán maken, moeten die oude teksten, vol met fouten, wel verzonnen zijn door nepperige rabbi's, priesters en imams)
Telkens blijken gelovigen geestelijke staatsgrepen plegen; met de besmeuring door zonde, boete en twijfel. Elk geloof faalt als oude boom, ookal proberen de volgelingen telkens weer opnieuw iets te doen met stekkies.
Wilt u zich weren tegen de impertinentie van gelovigen met 'n geheime valse agenda (?); vraag hen of ze onwetend zijn geboren. En als ze ja zeggen, stel dan de vraag, of ze in andere eeuwen, en in andere continenten, met andere 'kennis', ook zouden zijn uitgekomen op hun 'geloof'. Of dat ze iets anders zouden hebben aangehangen in bijvoorbeeld de tijd van vóór Christus, of in de tijd van vóór Abraham, of in de tijd van vóór Mohammed.
Want zou het niet enorm wreed zijn voor al die onwetenden, niet het 'goede geloof' te hebben gehad, levend in de tijd, dat het 'ware geloof' nog niet kon bestaan. Alle 'gelovigen' zullen met 'n wrede oplossing komen. Dan weet u genoeg, en hoort u zelf, welk verderfelijk mens u (als verkeerd vlees in de kuip) voor u heeft. Gelovigen zijn wreedaards. Allemaal. Alleen gnostische betwijfelaars zijn oprecht. Einde van deze preek. Sorry als ik u verveelde.

Der Paulie | 25-09-17 | 01:03

Nu zijn er al 448 schrijvenden, pardon geschreven hebbende voor mij, daarom voeg ik slechts toe: Ik zag haar zwatelen bij Buitenhof. Daar laat ik het bij, want elders heb ik mijn gram bij GeenStijl uitgedeeld ... Of was het bij Joost Niemöller ... Nou gram genoeg.

En als ze geen Christen meer wil zijn onder bepaalde voorwaarden, zoals zij eens opmerkte, dan zou ik zeggen, nou mevrouw grijp die kans aan, want anders kunt u slechts in een hoekje gaan zitten huilen als het enige goeds wat u recentelijk deed.
Unter aller Kanone, Evocatus

Evocatus | 24-09-17 | 23:52

Ook opleidingsniveau kent extremisme en uiteraard is dat weer religieus extremisme. De Term whiteprivilege is de definitie van racisme. Mevr is er een, een racist dan. De witte vrouwen die dit standaard omarmen zouden zich moeten afvragen waarom witte vrouwen dit standaard omarmen. Er zit een clou in dat als soort genoot van de witte man zich opstellen tegen de witte man. en dat doen ze met een dergelijke onbewijsbare term. Het is ook ongelooflijk aanmatigend dat het gegeven dat je geen oorlog hebt gekend komt door je huidskleur en daarmee automatisch betekent dat je de wereld iets verschuldigd bent. Of beter gezegd schuldig bent aan iets. De wereld waarin ze geboren is en waar ze zelf heeft gewerkt voor het resultaat waar ze nu in leeft (hooggeleid enzo is een wereld waar ze in leeft) is er een van het westers denken, afschaffen slavernij, rechten toekennen aan allerlei groepen, ontwikkelinghulp de wereld insturen etc. Deze dames zouden eens wat dankbaarheid moeten tonen daarvoor want het humanisme dat zoveel betekent heeft voor de wereld heeft hen gemaakt. Om zo plompverloren jezelf als engel op te stellen die zich verantwoordelijk wil maken voor alle andere stumperds en te claimen dat iedereen dat voorbeeld moet volgen zonder dat die stumperds opgevoed worden in het beste systeem dat de wereld kent is het toppunt van arrogantie en dat is racisme nu eenmaal. Jordan Peterson heeft dit soort types voorspelt toen hij nog kleur in zn haar had. Dit soort vrouwen geloven niet in waarheid, niks is waardevol voor ze alles kan en ze willen er macht over.

roflastc | 24-09-17 | 22:48 | 1

Dat hele racistische geleuter over 'white privilege' zou nog een beetje vermakelijk zijn als het binnen de kamers van nepstudies bleef maar het irritante is dat die verongelijkte witte linkse vrouwen nu zelfs bij b.v. de Straatkranten opduiken. Je moet maar durven, als hypergepriviligeerd grachtengordelgrietje op daklozen gaan zitten kankeren dat ze blank zijn.

Knoeperd | 24-09-17 | 23:10

Als iemand moet melden dat hij/zij/het/andersgenderlijke extreem hoog opgeleid is, haak ik af. Verder op in de text zal het nog wel dommer worden.

echtpaul | 24-09-17 | 22:25

Bij iedereen die praat over 'witte privileges', bestaan er maar twee opties:

-Ze weten niet beter en gaan er nog achter komen dat het geleuter is.

-Het zijn racisten die een hekel hebben aan blanken.

Tom_ | 24-09-17 | 21:44 | 1

Die extreem hoogopgeleide poepkut vergeet dat de blanke man en vrouw de uitkeringen betalen voor die andere hoogopgeleide appothekers en wetenschappers uit Syria en afrika
Morgen we Dan GVD wat priveleges hebben. Al zal Ik niet weten welke

Jacktheflipper | 24-09-17 | 21:57

Na de Pestepidemieën was het gedaan met de macht van de kerk, want geloofwaardigheid = 0. Daar zijn de relies eigenlijk nooit van hersteld, zeker niet na de renaissance en de daaropvolgende verlichting en seculariesering van de samenleving. Af en toe pakt er zo'n reliegekkie uit met nieuwe larie, dit keer is het hel en verdoemenis voor witmans, en specifiek degenen met een piemel.
Want een piemel of mijn kontkussen, daar slaapt volgens janneke de duivel tussen. Zo zie je maar weer waarom inenting zo belangrijk is.

De Briemusketier | 24-09-17 | 21:13

Geincarneerd worden in een wit mannelijk lichaam is de hoogste reincarnatiestaat die een ziel ooit kan bereiken heb ik mij ooit door een kennis met een bhoeddisstische klap van de gebedsmolen jaaaren geleden laten vertellen. Hij krijgt iedere dag meer gelijk.

De Briemusketier | 24-09-17 | 21:02

Die buitenbeugel heeft haar wel goed gedaan.

A.Men | 24-09-17 | 20:57 | 1

Maar aan dat waterhoofd is verder weinig te doen.

De Briemusketier | 24-09-17 | 21:14

De nepstudie theologie moet religie enige geloofwaardigheid verlenen. Geen weldenkend mens die al die onzin au sérieux neemt natuurlijk. Een schande dat het gefaciliteerd wordt door Nederlandse universiteiten, die waanzin.

kempenaer | 24-09-17 | 20:19

Verder raad ik iedereen aan om die zwakzinnige religieuze kolder te dumpen.

kempenaer | 24-09-17 | 20:05 | 2

We kunnen ook met het heule reaguurderscorps een preek van deze reli-eucalypta bijwonen en heur betoog opfleuren met piemelslogans.

De Briemusketier | 24-09-17 | 21:17

Het liefst ALLE zwakzinnige religieuze kolder dumpen.
Dank U alvast.

mallekater | 25-09-17 | 08:28

Janneke Stegeman. Extreem hoog opgeleid? Religekkie heeft zeker theologie "gestudeerd"...
Wat een vreselijk dom dwaallicht zeg.
Ik ben Nederlander, man en blank en als ik me al ergens voor zou schamen dan zijn het slappelingen zoals Janneke Stegeman. Meer niet. Ga je diep schamen, Janneke met je laffe racistische praatjes.

kempenaer | 24-09-17 | 20:03

Nog even een aanvulling over de opmerking hierboven voor deze zielige, arrogante geleerde. ''Religieuze pogingen om de wereld te verbeteren''.
Tegen het eind van de jaren ’60 begonnen sommige theologen in Latijns-Amerikaanse landen zich in te zetten voor de armen en de onderdrukten. Met het oog hierop ontwikkelden zij de bevrijdingstheologie, waarin Christus niet langer alleen in de bijbelse betekenis maar ook in politiek en economisch opzicht als redder werd gezien. In de Verenigde Staten stichtten een aantal kerkleiders die zich ernstig zorgen begonnen te maken over de uitholling van morele waarden, een organisatie die de Moral Majority werd genoemd. Het doel was mensen in een politiek ambt aangesteld te krijgen die gezonde gezinswaarden in de wetgeving zouden opnemen. Evenzo hebben groepen in veel moslimlanden getracht corruptie en excessen aan banden te leggen door een striktere gehoorzaamheid aan de koran te propageren. Vindt u dat de wereld als gevolg van zulke inspanningen een betere plaats is geworden? De feiten tonen aan dat de morele waarden in het algemeen achteruit blijven gaan en dat de kloof tussen rijk en arm steeds breder wordt, ook in die landen waar de bevrijdingstheologie actief was.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 19:55

Jezus zelf had het niet zo op met de z.g. gestudeerde in het geloof. Je hebt een Theoloog maar ook, Jan loog. Ze liegen al eeuwen. Hij zei zelfs ''Vader ik dank u in het openbaar dat gij het voor de wijzen en intellectuelen hebt verborgen, maar aan kleine kinderen hebt geopenbaard''. Hij noemde dit soort mensen "witgekalkte graven'. Ze hebben als groep altijd zware vrachten op de ruggen van mensen gesmeten, maar zelf verroerden ze zich met geen vin.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 19:36 | 1

Hear, hear,

PusingKepala69 | 24-09-17 | 22:51

Laatst bij Buitenhof niet-onderbouwde zinnetjes horen sputteren. Daar hebben zeker gelovigen dan ook geen moeite mee, natuurlijk.

Kudzak | 24-09-17 | 19:30

Bij zoveel domheid weet ik niet meer waar te beginnen. Gewoon niet meer luisteren naar dit soort lulkoek is makkelijker.

Hommel | 24-09-17 | 19:26

Ze somt anders behoorlijk wat zegeningen bereikt door de westerse maatschappij op. Pijlers die we zouden moeten koesteren en niet zouden moeten laten eroderen door stromen primitieven.

Wekkertje | 24-09-17 | 19:07

Theologie. Denkbeeldige-vriendjes-kunde... Hoe moet je zoiets om te beginnen serieus nemen?

Forklift | 24-09-17 | 19:01

Voorlopig durft de hypocriete muts niet te zeggen of haar man blank is omdat ze die dan even verderop mee zou afbranden tussen die andere blanke mannen die zich bedreigd voelen door blanke mutsen die zich lekker voelen in hun muts... Dus zo extreem hoogopgeleid kan ze nooit zijn...

F. von Zeikhoven | 24-09-17 | 18:54

Wat een kudthoer

beaujudas | 24-09-17 | 18:27 | 1

Er bestaat een injectie waardoor ze zich zwart kan maken, ik zeg doen! Of voelt dat ongemakkelijk?

rattenvanger XL | 24-09-17 | 18:36

Genesis 1 stelt dat God de mens schiep naar zijn evenbeeld.
Janneke wil zowel God als de schepping, inclusief de mens, herscheppen naar haar goedachtenspinsels.

Arachne | 24-09-17 | 18:25 | 3

Kun je maar één ding concluderen: Gid was kleurenblind.

pennestront | 24-09-17 | 20:42

*God*

pennestront | 24-09-17 | 20:43

Genesis 1 stelt dat God de mens schiep naar zijn evenbeeld.
.
De blanke man dus.

De Briemusketier | 24-09-17 | 21:19

Tot mijn 14e vergiftigd door die smerige religie. Tot mijn 21 altijd nog getwijfeld en me geschaamd voor allerlei onbenullige dingen. Pas na mijn dertigste kon ik vol trots goed vloeken en afgeven op die achterlijke gggrristelijke idioten.
Nu heb ik godverdegodvergloeiendegodverdomme een prima leven en voel me fijn.

beau van rtl | 24-09-17 | 18:20

Als je aanhanger van Christus bent, dan moet je natuurlijk wel weten dat die zeker niet wit was, maar een Midden-Oosten kleurtje had.

watergeus | 24-09-17 | 18:13 | 1

Zoon van God ,God is lichtgetintieer?

Is dit nog nieuws? | 25-09-17 | 07:20

Janneke Stegeman is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT).
.
Onbetamelijk uit vrees of dwang? Ach so, U bent extreem hoog opgeleid.
Ik krijg bij U dezelfde genotsgevoelens als bij May-Weggen ooit.
Niet dat ik trots ben op die gevoelens, integendeel.

Ernst Oosters8389 | 24-09-17 | 17:57

Jeetje, als we nog even doorgaan krijgt dit wel 600 reaguursels. Misschien een idee dat alle aankomende theologen des vaderlands eens hun visie naar gs opsturen zodat wij als buitenstaanders kunnen reageren op hun ivoren toren gedachten en hun met beide benen terug op aarde kunnen zetten. Ideetje?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 17:57

Dat de kerken in Nederland steeds sneller leeglopen wordt door dit aanklagende, haast beschuldigende huilstuk van een kennelijke
toptheoloog ,wordt voor de buitenstaander steeds meer logisch
en onafwendbaar. Kerkgang wordt zo een martelgang en geloof wordt de nek omgedraaid.

xavier | 24-09-17 | 17:35

Privileges je zal ze maar hebben: Wetgevende om discriminatie tegen te gaan, geld van papa om je droomstudie te betalen, een vrouwvoortrekkende omgangsregeling, msm die je stukken plaatst, leeraren die jouw mening delen, fijne bautenlenders die jou wel met gepaste hoffelijkheid behandelen. Shut the F up, gaat heen. Minderwaardig gleufdier.

rattenvanger XL | 24-09-17 | 17:11

Ach; je heb kwezels in alle maten en soorten. Linkse kwezels, rechtse kwezels en Trouw-kwezels. Trouw-kwezels zijn een klasse apart. Heb een tijdje een proefabonnement gehad op "Trouw" en als je de ingezonden stukken leest, ga je binnen 5 minuten over je nek.

oliebolletje123 | 24-09-17 | 16:54

Als deze mulitikultrut het heeft heeft over een hoge opleiding is ze vrees ik misleid.
Heeft ze die 'hoge opleiding' genoten aan bijv. de vu?
Beteken 'hoog' voor haar 'linx'?
Zal wel. Het is in NL idd slecht gesteld met het onderwijs.
Als verzachtende omstandigheid kan mss worden aangevoerd dat de maandelijxe periode van deze mevrouw tijdens het tikken van haar klutsloze creatie een rol heeft gespeeld.
Tipje: een flinke pot sex krijgt de bovenkamer vast ook wel weer een beetje op orde......

pennestront | 24-09-17 | 16:46

Het zal je zus maar wezen.
Flauwe woordgrappen terzijde, voor iemand die zich wetenschapper noemt is ze wel erg bekrompen en ongeletterd.
Reeds lang voor het West Europese kolonialisme hielden mensen zich bezig met rassen. Een voorbeeld. - om maar bij iets wat zeker een theoloog zou moeten weten te blijven - is het verhaal over de drie zonen van Noach (Cham, Shem en Japheth) en hoe zij de stamvaders van de bij het M.O. bekende rassen waren, een verhaal dat duizenden jaren oud is.
Pikant detail: volgens b.v. de Babylonische Talmud waren de nakomelingen van Cham - zij die door Noach vervloekt waren de nakomelingen van de overige zonen te dienen - de donkere mensen in Afrika ('donker door Cham's zonde en zo duidelijk herkenbaar'), een gedachte die door denkers uit het Arabisch-Ottomaanse imperialisme werd overgenomen en zo bij de Protestanten als onze 'theologe des vaderlands' terecht kwam (btw: 'vaderlands' is hyperpatriachaal, heeft ze kennelijk geen moeite mee).
Bij de Katholieken dacht men over dit soort rassentheorietjes overigens anders in die tijd (bv. de Pauselijke Bul Sublimis Deus uit 1537 verbood uitdrukkelijk racistisch gemotiveerde slavernij).

Knoeperd | 24-09-17 | 16:36 | 4

@kalk
Goed lezen is ook een kunst. Ja, de S(h)emieten zagen zich als afstammelingen van Shem. De mensen ten noorden (wat wij Caucasians noemen) waren in hun wereldbeeld afstammelingen van Japheth, die ten westen en zuiden die van Cham, waarbij dus later die expliciete rassencomponent kwam. In de haddiths bijvoorbeeld wordt benadrukt dat Mohammed 'wit' was en 'zeker geen Ethiopier met zo'n rozijnhoofd', een gedachtegang die tot de dag van vandaag voor problemen zorgt in Afrika (kort samengevat is er onder de racisten daar een hele pikorde van meer of minder 'Arabisch bloed' , Somali's b.v. voelen zich daarom ver verheven boven de meer Negroide volken daar).
En nee, geen theologie gestudeerd, gewoon kwestie van algemene ontwikkeling. Lees ook eens een boek, ze bijten niet.

Knoeperd | 24-09-17 | 20:59

Knoeperd | 24-09-17 | 20:59
Je bevestigt dus wat ik beweer. Je kan de hele kast vol hebben staan met boeken, maar dat wil blijkbaar niet zeggen dat je tekst kan verklaren.

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 21:24

@kalk 21: 24
Wat een gelul. De theologe in kwestie zegt in haar stuk dat het denken in rassen (pas) bedacht is toen (West) Europa begon met koloniseren in de Moderne Tijd.
In mijn openingspost spreek ik mijn verbazing over deze bewering van haar uit door op een voorbeeld uit haar eigen vakgebied te wijzen - het zonen van Noach verhaal - en hoe dat gedurende de geschiedenis is uitgelegd. Nergens beweer ik dat ik deze gedachte deel, ik vermeld slechts wat anderen geloofden.
Daardoor wordt jij kennelijk getriggered en dus maak je een domme opmerking ('ze zijn allemaal hetzelfde ras in het Midden Oosten, doos!' - iets dat niemand bestrijdt, inclusief de beschreven zandgeloven.
Dus verduidelijk ik het nog een keer, waarop jouw tang op een varken. Maar goed, wil je soms beweren dat dat drie zonen verhaal in het verleden NIET gebruikt is om o.a. raciale slavernij te verdedigen?

Knoeperd | 24-09-17 | 23:06
▼ 1 antwoord verborgen

Kan dat zomaar? Epistels op dat nieuwerwetse internet zetten op de DAG VAN DE HEERE?

His Lordship | 24-09-17 | 16:27 | 1

Hahahaha, dat is tegenwoordig op vrijdag.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 17:58

Jezus was lichtgetint. En Hij is er voor iedereen.

JTKDM | 24-09-17 | 16:24 | 3

Bron?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 17:58

Graag met foto's.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 17:59

Inderdaad en een goed volger maakt geen onderscheid tussen mensen op kleur, geur of wat dan ook.

PusingKepala69 | 24-09-17 | 22:47

Extreem hoogopgeleid maar zo dom als een varken

du Roi Soleil | 24-09-17 | 16:18 | 1

Kun je aub niet het intellect van een varken beledigen...

Zoon van Boer | 24-09-17 | 16:45

Janneke moet hoognodig een hobby. Borduren of zo.

Stormageddon | 24-09-17 | 16:15

Een "extreem hoge opleiding" leidt niet automatisch tot enige wijsheid, dat blijkt meer weer eens.

DeDenkerT | 24-09-17 | 16:14 | 1

mevrouw de theologie studente staat net zo lief met haar oude harses tussen de kopvodden te preken en zich een goedmens te voelen. De combinatie hoog opgeleid en dito iq zegt helemaal niets. Meer dan eigenpijperij en de zakken vullen vanuit een groot ego is het niet. Laat staan dat er enige vorm van zelfbespiegeling plaats vindt.
Godbetert dat ze kinderen opvoedt.

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 16:33

Het heeft er steeds meer alle schijn van, dat het leeuwendeel van "hoog opgeleid" en "zeer hoog opgeleid" links Nederland collectief aan verstandsverbijstering lijdt. Volgens mij zit er iets in dat 'verantwoorde' biologische voer dat die gemeenschap doorgaans vreet.
Of nee, het is waarschijnlijk het 'hoge' en 'wetenschappelijke' onderwijs dat deze mensen hebben gevolgd. Dat hoge onderwijs is de laatste jaren namelijk bezig met een epische crash in slow-motion, waarbij de brokstukken en het puin ons dagelijks om de oren vliegen, zoals het hierboven omschreven onverteerbare gezwatel van weer een zeikwijf.

'Hoog opgeleid' betekende ooit dat je verstand van zaken had, dat je beschikte over Gezond Verstand. Maar inmiddels is mij duidelijk geworden dat
'Gezond Verstand' niets meer te maken heeft met het genoten onderwijs.
Integendeel.

Peter Emile | 24-09-17 | 16:07

Volgens Stegeman 'Dat moet veranderen. En daar moet de theologie een rol in spelen,...' Gaat een kerkje weer eens het wiel uitvinden? Hoef maar even een andere kerk in herinnering te roepen om alles weer in het juiste perspectief te zien.
Uit Trouw 9 december 2013, "De Nederduits Gereformeerde Kerk (NGK) voerde rassenscheiding in en richtte aparte kerken op voor zwarten en 'kleurlingen'. De dochterkerken stonden onder voogdij van de blanken, die door God naar Afrika waren gestuurd om de niet-blanken 'op te voeden'."
De ellende die de NGK e.a. voor de lokale bevolking toen met zich bracht is alom bekend. Maar de ellende reikt verder. De haat door delen van de lokale bevolking tegen de witte mannen nu, als reactie op het beleid zoals gepropageerd en uitgevoerd werd door "De Nederduits Gereformeerde Kerk" is nog lang niet ten einde. Toen in Zuidelijk Afrika m.n. Zimbabwe een lokale 'vrijheidsstrijder' het voor het zeggen kreeg (Mugabe) werd het voormalig welvarende Rhodesië, eens de graanschuur van Afrika, een voedsel importerend land. De witte mannen moesten weg, of werden vermoord.
En datzelfde staat in Z.A. te gebeuren en gebeurd het al. Nu de enige 'domper' (Nelson Mandela) op het zwarte fascisme is overleden komen langzamerhand dezelfde sentimenten als in Zimbabwe naar boven. 'Wir schaffen das' brachten de Zimbabwanen al in de praktijk ver voordat Angela Merkel
die onzinnige en stompzinnige uitspraak deed. En net zomin als de Duitsers het schaffen, schaft het zeker niet de ongeschoolde lokale bevolking van Zuidelijk Afrika.
Iedere uitspraak en actie door welke kerk dan ook gedaan, is per definitie een misdadige, dat heeft het verleden maar zeker ook het heden, onomstotelijk bewezen.
Dus Stegeman, doe nou eens even niks veranderen, ga eens echt werken voor je levensonderhoud. Met je 'extreem hoge opleiding' vind je vast wel ergens werk in de thuiszorg. Stop met het parasiteren op de samenleving, met je 36 jaren heb je al genoeg misbruik gemaakt van gemeenschapsgeld.

En wat die Nawal Mustafa betreft, kan en mag ze al die dingen zeggen, maar wel in het witte blanke mannenland. In haar 'homeland' hoort niemand haar met die zak over d'r kop.

Boy Cot | 24-09-17 | 15:47 | 3

nelson mandela als domper op zwart fascisme? Die liep met het anc vrolijk "Kill the boer" te zingen. Die man heeft geweld tegen blanken juist aangemoedigd.

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 16:06

In pläats daarvan is achterlijk Nederland er samen met Ruud fucking Gullit trots op dat hij ooit eens een hand heeft gehad van die criminele Mandela.

beau van rtl | 24-09-17 | 16:29

Mandela was ook een groot vriend van de oranjes. Raar toch. Zal wel aan mij liggen maar ik vind het echt raar.

beau van rtl | 24-09-17 | 16:37

Zalig zijn de armen van geest. Ze heeft een flutstudie gedaan omdat ze te onzeker is over haar functioneren in de echte maatschappij. Die met echte aanslagen door reli gekkies, die met boze donkere mensen die de economie kapot klagen en bestelen. Die.

ILF2 | 24-09-17 | 15:42

Sorry dat ik geboren ben.

ikdenkwat | 24-09-17 | 15:29

Dit soort mensen zijn nog geen seconde van mijn tijd waard.

Arijane | 24-09-17 | 14:58 | 2

Ik begrijp niet dat er mensen zijn die op zo een mooie herfstdag de domme opmerkingen van een niemand gaan analyseren. Dan ben je in mijn ogen nog gekker dan die Janneke.
Blijkbaar is het erg interessant om te laten zien hoe slim je bent, en tegelijk hoe dom men is.
En nu is het tijd voor een lekker glas bokbier. :)

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 15:09
-weggejorist-
Kim-Jung-Un | 24-09-17 | 15:43

Negers in Afrika zijn zich nauwelijks bewust van hun zwarte privileges.
Zoiets ??

Wekkertje | 24-09-17 | 14:55

Vermakelijke lectuur met veel wijsgeerheden en goeroe-tegeltjes. Hebben wij hier te maken met de eerste vrouwelijke Profeet? De boodschap van het pamphlet is mij niet geheel duidelijk. Wellicht heeft het chaotische taalgebruik iets te maken met het vallen van de blaadjes.

jacobh-59 | 24-09-17 | 14:40

Volledig van de pot gerukt. Privilege, dat heeft te maken met sociale klasse, met macht, met geld. Zoals "de dochter van de fabrieksdirecteur heeft veel meer privileges dan de dochter van de schoonmaakster in de fabriek van je vader".

Privileges zijn gegeven rechten. Die rechten krijg je niet zo maar, daarvoor moet je iets betekenen voor degene die jou die rechten geeft. Er zijn wel landen waar privileges op basis van ras (of als je dat liever hebt, huidskleur) worden uitgedeeld, dan wel onthouden: denk aan Zimbabwe, Zuid Afrika, Maleisië, er zijn er vast veel meer. In Nederland daarentegen, gebeurt dat NIET. In Nederland is er natuurlijk wel sociale ongelijkheid (en daarmee verschil in gegunde privileges) maar dat is NIET omdat privileges op basis van ras (of weer, zoals u wilt, huidskleur) worden uitgedeeld. Privileges in Nederland worden uitgedeeld op basis van sociale klasse of op mate van verdienste.

In Nederland hoef je geen extra belasting te betalen als neger. Dat moet je wel als Chinees in Maleisië. In Zimbabwe pakken ze gewoon je hele boerderij af omdat je blank bent, of krijg je een stuk land omdat je zwart bent.

Deze mevrouw is een stokebrand. Zij suggereert dat Nederland tot in de wortels toe racistisch is. Dat is niet waar en het enige waar zij aan bijdraagt is een zinloze polarisering tussen etnische groepen in dit land.

DebraCadabra | 24-09-17 | 14:40 | 2

Die mensen zien overal racisme, een algemeen menselijk iets, zelfs waar het niet is.

Ze snappen ook de ironie niet dat ze in één van de weinig landen leven met een door de meerderheid gesteunde anti-discriminatiewetgeving, die zelfs als eerste artikel in de Grondwet staat en die ook werkelijk, tot in het absurde, gehandhaafd wordt. Zelfs het risico op corrupte politie-agenten met terreur- en maffia-links (toch ook bepaald niet gunstig voor het imago en de veiligheid van allochtonen) is ondergeschikt aan het recht van een allochtoon om niet gediscrimineerd te worden. En er wordt zelfs opgeroepen om dat risico nog verder te vergroten door er nog meer aan te nemen dan zich vrijwillig aanmelden.

Ja, alle Nederlandse blanken zijn zo racistisch dat ze anti-racisme wetten nodig hebben die ze met ruime meerderheid steunen...

Wol | 24-09-17 | 16:43

en de reden dat ze stookt is voro het omver gooien van vermeende macht hiërarchieën om vervolgens in de puinzooi zelf iets op te bouwen waar ze macht aan ontleent. Witte vrouwen als deze moeten zich eens afvragen waarom ze zich tegen witte mannen keren. En wat je zegt idd. In NL gebeurt dat niet. In NL hebben autochtone en allochtone WW trekkers met een lage opleiding even snel weer werk. De ene groep blijft niet langer in de WW dan de ander. Als allochtonen evensnel weer aan het werk kunnen als autochtonen dan is er geen systeem dat autochtonen voortrekt of ea makkelijker voor ze maakt. Dit CBS feitje alleen al kegelt het concept van white privilege omver.

roflastc | 24-09-17 | 22:53

Mevrouw de theologe mag haar collegegeld wel terug gaan vragen.
"Racisme is een ideologie die mensen onderverdeelt in 'rassen' en die het 'witte ras' superieur verklaart." Zo luidt de definitie niet, mafkees met je sprookjesboekwaarheden.

LJBrinkhorst | 24-09-17 | 14:38 | 2

ze is zelf ook wel racist want ze stelt dat het witte ras alels supermakkelijk heeft ten koste van anderen. Dat is ook denken dat witte mensen altijd alles beter hebben want: ik ben wit dus negers hebben het kut.

roflastc | 24-09-17 | 22:54

Racisme is eenvoudigweg de gedachte dat het ene "ras" beter of slechter is dan het andere "ras" . Vandaar dat Chinezen, Japapaners, en aziaten in het algemeen zo neerkijken op het blanke ras. Zij zijn namelijk gemiddeld intelligenter dan wij (feit).

Worajai | 25-09-17 | 10:32

Ik heb een hekel aan alles wat met kerken en religie te maken heeft. Ik verfoei ze allemaal.

Bergbloempje | 24-09-17 | 14:38

Het lijkt me goed dat mevrouw Stegeman zich ervan bewust wordt dat ze inderdaad in haar eigen wereld leeft. Maar dat heeft weinig te maken met haar kleur, geslacht, geaardheid, opleiding, of gezonde lichaam.
.
De kern is dat mevrouw Stegeman er een postmodern marxistisch wereldbeeld op nahoudt. Dat houdt - kort samengevat - in dat de wereld op een oneindig aantal manieren kan worden geïnterpreteerd, terwijl de waarde van elke interpretatie gelijk is (postmodernisme), en tegelijkertijd er een onderscheid kan worden gemaakt tussen twee groepen: onderdrukkers en onderdrukten (marxisme). Het spreekt voor zich dat die twee uitgangspunten overigens niet met elkaar verenigbaar zijn, wat meteen een innerlijke tegenstrijdigheid oplevert. Omdat de goede bedoelingen van het marxisme - gelet op de geschiedenis - ongeloofwaardig zijn, is aannemelijk dat de beweegredenen puur zijn gelegen in wrok en het slopen van bestaande hiërarchieën, met als uiteindelijke doel het zichzelf toe-eigenen van macht. Dat is ongeveer hoe Jordan Peterson het verwoordt.
.
Terug naar mevrouw Stegeman. Haar verhaal is zo onsamenhangend dat het bijna pijn doet. Het is duidelijk dat ze haar vakgebied (ik gebruik die term losjes), en daarmee zichzelf, relevant wil houden. Alle van belang zijnde levensvragen zijn volgens haar theologische levensvragen. Daarbij bedient ze zichzelf van dooddoeners als "verandering is de enige constante in de christelijke traditie". Ze stelt verder dat geloof per definitie verbindend is, en dat gelovigen de wereld willen veranderen door haar menselijker, gelijkwaardiger en rechtvaardiger te maken. Ook betekent geloven volgens haar kritisch zijn op de bestaande orde, wat volgens mij een eufemisme is voor krampachtig relevant proberen te blijven in een tijd waar religie geen plaats meer heeft.
.
Dan doet het postmodern marxisme zijn intrede in haar verhaal. Ze had het al over verbinden, gelijkwaardigheid, en rechtvaardigheid. Maar vervolgens begint ze over verschillende contexten, perspectieven en waarheden. Waarbij ze - volgens goed postmodernistisch gebruik - ervan uitgaat dat alle interpretaties gelijkwaardig zijn. En als slotstuk: de onderdrukkers versus de onderdrukten. Zo probeert ze een (hardnekkig) modeverschijnsel van privileges te incorporeren in corpore Christi, met andere woorden in haar christelijke theologie.

Een paard | 24-09-17 | 14:31 | 2

Haar betoog vliegt daarna helemaal uit de bocht. Ze probeert racisme te definiëren en te verklaren, en ontkent daarbij voor het gemak biologie. Ze gaat bovendien uit van de onjuiste premisse dat racisme geen algemeen menselijk verschijnsel is. Enkel zodra sprake is van groepsidentiteit worden anderen buitengesloten. Racisme is volgens haar "de structurele uitsluiting, op basis van een specifieke ideologie (...) die mensen onderverdeelt in 'rassen', en die het 'witte ras' superieur verklaart". Tot slot concludeert ze dat racisme specifiek voortkomt uit kolonisatie door christelijke, westerse, witte, heteroseksuele mannen. Of diezelfde mannen ook wel eens homoseksueel en/of pedoseksueel waren, zegt ze er niet bij. Misschien is dat net té specifiek.
.
Daar moet ik even van bijkomen. Rassen zijn niet echt, biologie bestaat niet. Maar die vervelende witte heteroseksuele mannen (die ook vrouwen onderdrukken) gooien altijd roet in het eten. Alle bloedige conflicten in (de geschiedenis van) de wereld tussen andere bevolkingsgroepen hebben niks te maken met racisme of structurele uitsluiting. Want racisme is geen menselijk verschijnsel. Nee, dat is toch meer een wit iets. In die zin bewijst ze wel haar eigen gelijk: ze kan alleen maar redeneren vanuit haar eigen beperkte context.
.
Ten slotte zegt ze dapper maar schoorvoetend dat we zichtbaar moeten maken hoe theologie heeft bijgedragen aan 'zwart-witdenken'. Het lijkt erop dat ze zelf al een voorzet heeft gegeven. Ze laat namelijk als theologe zien dat ze zeer bedreven is in 'zwart-witdenken'. Ik weet niet of de bedoeling was om de hand in eigen christelijke boezem te steken. Daarin is ze in ieder geval niet geslaagd.
.
Gelukkig hebben we nu als nieuwe 'Theoloog des Vaderlands' predikant Claartje Kruijff, die erop wil wijzen hoe christelijk geloof mensen kan helpen. Ik kan niet wachten.

Een paard | 24-09-17 | 14:31

In een ander interview zegt deze heks: "Ik zou het ook graag hebben over hoe we zijn gekomen aan het idee dat religie en geweld samenhangen." Om het vervolgens te gaan hebben over "de mythe van religieus geweld". Je moet maar durven, vandaag de dag, om te beweren dat dat een mythe is.
Wat zij met het Christendom doet, in navolging van de door haar zo verafgode Marcella Althaus-Reid, is exact wat die engnek Tariq Ramadan met de Islam doet. Beweren dat er een zuivere, onaantastbare kern is waaromheen allerlei valse interpretaties cirkelen die een heldere blik op die kern vertroebelen, om vervolgens alles wat ons mensen tot menselijke mensen maakt aan die kern op te hangen en aldus de moraal voor zich op te eisen.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 14:52

1) ik ben niet wit, ik ben blank. 2) het privilege wat ik geniet heb ik te danken aan mijn ouders en grootouders' harde werken en liberale inslag, daar zit geen enkele relatie met slavernij, voc, etc. Hun voorouders waren allen arme zielen met grote gezinnen die hun uiterste best moesten doen de eindjes bij elkaar te knopen. Dit geldt voor verreweg de meeste "boze witte nederlanders" 3) God is al zeker een eeuw hartstikke deaud.

Binnenbaan | 24-09-17 | 14:30

Dat is geen privilege, dat noem je een beschaafde samenleving opbouwen.

teevee | 24-09-17 | 14:17

Het is aan de religie-gekken te danken dat men elkaar al eeuwenlang de hersens inslaat.

MoonBeebe | 24-09-17 | 14:16

Wat is het toch heerlijk om een blank te zijn, geen schuldgevoel over het koloniale- of slavernijverleden te hebben, en meewarig op mijn niet-blanke medemens, die zich wentelen in zelfbeklag en zelfkastijding, en zich handophoudend aan ons onderwerpen, zonder dat ze zich afvragen hoe ze zich aan hun eigen situatie kunnen ontworstelen, neer te kijken. Mensen zoals onze hoogopgeleide theologe zijn juist degenen die onze niet-blanke medemens stelselmatig kleineren en onderdrukken door hun zelf aangemeten slachtofferrol continu te bevestigen. In plaats dat ze zeggen "Kom van je luie reet af en ga eens wat aan je eigen positie doen" zeggen ze: "Ja, je bent zielig, en dat is onze schuld".

Alco-de-Holist | 24-09-17 | 14:12 | 1

Exact. Dat ze dat niet snapt! Dom.

Carmelita | 24-09-17 | 14:21

Maar waar is nu de Theosprakdewaarheid des vaderlands?

jacobh-59 | 24-09-17 | 14:11

Dat mens is een racist en dat tegen haar eigen groep, komt alleen voor bij blanken. Totaal gestoord.

GerMonster | 24-09-17 | 14:06

Lightspeed-ugly noemen we zulke.

Montgomery Burns | 24-09-17 | 14:03

Elders schrijft deze dame: " Ik snak naar solidariteit van christenen met moslims."
Tja. Dan heb je toch teveel in het eigen coconnetje geleefd en niets begrepen van Islamitische denkbeelden.

Carmelita | 24-09-17 | 13:57 | 1

Dat is een ronduit gevaarlijk gedachtegoed. Zeer kwalijk.

teevee | 24-09-17 | 15:35

Zeg truthola stegeman, bad news for you!
Cijfers en Feiten liegen niet, dus m.n. minder wit gepigmenteerden zijn de sjaak. Omdat wij, witte mensen, verschoond willen blijven van ons bedreigende entiteiten. Omdat WIJ anders de sjaak zijn.
Dus, simpel:
Welkom hier, mits ze meedoen. Mits ze hun relipedogeloof binnensdeurs houden. M.a.w. mits WIJ verschoond blijven van hun immense achterlijkheid.
Op naar Wilders/Baudet 1!

pennestront | 24-09-17 | 13:55

Dit extreme autobiografisch stukje geeft inzage in de verknipte belevingswereld van het duale religieuze denken:

“Er is maar één groep voor wie het doorgaans nog moeilijker is dan voor mij om de eigen positie te zien, en dat zijn witte mannen die op vrouwen vallen en zich prima op hun gemak voelen in hun witte lichaam.” Duaal denken.

“Racisme is geen algemeen menselijk verschijnsel.” Duaal denken.

“Racisme is een ideologie die mensen onderverdeelt in 'rassen' en die het 'witte ras' superieur verklaart.” Duaal denken.

“Nog specifieker: de witte, heteroseksuele man stond aan de top van de koloniale hiërarchie.”
Mea culpa dan maar…

Toevallig ben ik redelijk goed ingevoerd in dit wereldje en kan u zeggen dat de vroegere bedevaart en aflaat is vervangen door ‘Afrikaans hulpproject’, het is een one-way ticket naar de Hemel in die kringen. Vandaar dat Christenen soms hun fortuin (goed rentmeesterschap) verliezen aan oplichters uit die contreien. Vandaar ook dat ze daar alert zijn op religieuze symbolen w.o. een kruisje aan de nek van zelfbenoemde hulpverleners: beïnvloedbaar en kassa!

Overigens geeft het duale denken altijd een vorm van uitsluiting en uitsluiting schuurt dicht aan tegen racisme. Mevr. de extreem hoog opgeleide preekt aldus voor eigen parochie en laat met haar epistel zien waar ze de denkfout maakt: ik ben beter dan jij.

Amen!

Veluwse-Eikel | 24-09-17 | 13:52
-weggejorist-
Voasje64 | 24-09-17 | 13:52

Extreem hoog opgeleid. Fijn voor je meid. Het zegt blijkbaar niets over je verstandelijke vermogen.; als je gelooft in denkbeeldige opperwezens ben je gewoon af. Veel sterkte met je extreem enge sektes.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 13:51 | 1

Blijkbaar is hoogopgeleid zijn in de theologie ook een privilege. Ik moest gewoonstudeten voor een diploma. Blijkbaar worden ze in de theologie uitgedeeld en alleen aan "witte mensen".

DiRadical | 24-09-17 | 15:45

Extreem lang (en dat zit blijkbaar hoog) geïndoctrineerd.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 13:42

Deze mevrouw moest maar eens een paar weken zonder beveiliging een AZC in worden geschoven. Dan kan ze zien dat "witte, geprivilegieerde mensen" in Nederland loslopend wild zijn en kan ze haar parels van wijsheid voortaan schrijven vanuit de slachtofferrol.

MickeyGouda | 24-09-17 | 13:41

Het valt dus allemaal wel mee met haar extreem hoge opleiding...

"Janneke Stegeman werd geboren in 1980 in Woudenberg. Ze studeerde theologie aan de Vrije Universiteit. In 2014 promoveerde zij op het proefschrift ‘Decolonizing Jeremiah: identity, narratives and power in religious tradition’, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU).
Een deel van haar onderzoek deed ze in Jeruzalem, waar ze ook woonde. Met groepen christelijke Palestijnen en Israëlische joden las ze Jeremia 32. Die tekst is ontstaan in een context van spanningen tussen verschillende groepen Judeeërs in de tijd van de Babylonische overheersing over de vraag naar de relatie tussen God, land en volk. Vandaag speelt Jeremia 32 een rol in de Zionistische claim op het land. Voor Israëlische joden is het vaak een dierbare tekst, voor Palestijnen is de tekst vanwege de Zionistische toe-eigening bijna onverteerbaar geworden.
Janneke interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. Dat laatste is een hedendaagse vorm van bevrijdingstheologie, geinspireerd door de Latijns-Amerikaanse theologe Marcella Althaus-Reid. Indecent Theology analyseert machtsmisbruik en uitsluiting op basis van lichamelijke en seksuele eigenschappen. Janneke is een van de oprichters van het Genootschap voor Onbetamelijke Theologie (GeNOT).
Ze werkt als theoloog bij De Nieuwe Liefde in Amsterdam, een centrum voor debat, bezinning en poëzie.
Ze maakt onderdeel uit van de Theologische Werkgroep van Kairos-Sabeel Nederland. In juni 2016 werd zij uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. In januari 2017 verschijnt bij uitgeverij Van Gennep ‘Bijbelvast’, waarin ze op zoek gaat naar verrassende hoeken en gaten in de bijbel, om met nieuwe, speelse lezingen te voorschijn te komen.
Janneke houdt van talen, koken, voetbal en improvisatietheater."
Bron: www.jannekestegeman.com/about-janneke/...

nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingstheo...

peterdh | 24-09-17 | 13:38 | 1

De extreem hoog opgeleide mevrouw Stegeman heeft het allemaal niet van zichzelf, maar is aangestoken door het virus dat "Contextual Theology" heet, een van die irritante gefeminiseerde varianten van theologie bedrijven, vormgegeven door de Argentijnse Marcella Althaus-Reid. Jezus zou, zo betoogde Athaus-Reid, gezien moeten worden als biseksueel, en zeker niet als heteroseksuele man. Incarnatie bijvoorbeeld krijgt zo een geheel nieuwe betekenis. Van dat soort kolder dus. Vrouwen die met terugwerkende kracht overal een bevrijdend feministische saus over willen gieten en alles wat de mensheid ooit aan waarheden bij mekaar gepunnikt heeft voor het karretje van het feminisme willen spannen. Daar komt nu de plotseling uitgevonden haat jegens de witte man bij. Het moest allemaal nog bevrijdender dan die patriarchale bevrijdingstheologie.
Mevrouw Stegeman is van het kaliber oude wijn in nieuwe zakken, maar heeft die nieuwe zakken niet zelf gemaakt dus. Meelopertje dat alle jargon gejat heeft van een ander en er goede sier mee probeert te maken. Hetgeen haar duidelijk niet goed af gaat.
"Wij vrouwen eigenen ons dat hele Christendom toe, en mét dat Christendom de gehele westerse moraal. Wij gaan daar eens flink de hark door halen." Wat een arrogantie.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 13:56

"Ik ben extreem hoog opgeleid".

Als "theoloog"? Moehahhahahaha!!!

E.E. | 24-09-17 | 13:35 | 1

Ja, niet te geloven hè.

Mijn zwager is bij Prof. Van 't Hooft gepromoveerd in de theoretische fysica.
Daar moet je hersens voor hebben.

Theologie? Flikker op zeg.

EefjeWentelteefje | 24-09-17 | 14:49

Ga er niet op klikken. Haak af na 'theologe' en 'extreem hoog opgeleid'. Blijkbaar komt er daarna een bak haatkots richting blanke mannen. Kan een theologe uberhaupt never nooit serieus nemen. Useful idiot.

npo | 24-09-17 | 13:35

"Extreem hoog opgeleid"? Op de Universiteit van Amsterdam zeker, of Wageningen, of een van die andere broeinesten van linkse onbenulligheid.
Nee, ik schaam mij niet voor mijn huidskleur of afkomst. Ik ben trots op waar ik vandaan kom, mijn afkomst en cultuur, en vind het fantastisch door DNA onderzoek erachter te zijn gekomen dat ik deels Iers en Scandinavisch ben (Viking ancestry). The West is the best, en het is hoog tijd dat we deze waarden van Verlichting en geschiedenis luidkeels gaan propageren en verspreiden. Ik heb geen boodschap aan een domme blanke verrader die door middel van de Bijbel denkt zichzelf boven het plebs te verheffen. Niet de islam is het probleem - die lafaards zijn klein bier vergeleken met de doortrapte laffe verraderscultuur van de linkse kerk. Ze sluiten een pact met de duivel om hun tegenstanders via een nieuwe Endlösung uit te roeien. Zo rolt links, al meer dan 100 jaar.
Noem me maar racist, of white supremacist, xenofoob of islamofoob, scheld maar zoveel je wilt, het toont een diep onvermogen mij en mij gelijkgezindten te kunnen overtuigen met steekhoudende argumenten. Zo rolt links, al meer dan 100 jaar.
Bestook me maar met propaganda via de NPO, RTL, of je broddelpers, ik lees ze toch niet. Haal maar een batterij linkse schlemielen bij de VARA voor de camera, ik kijk toch niet.
Mij heb je niet meer, ik heb me voor jullie afgesloten. Roep maar, tier maar, bedreig en beledig maar, zo rolt links, al meer dan 100 jaar.

DearMud | 24-09-17 | 13:33 | 1

hear, hear!!

IronLady | 24-09-17 | 13:39

God heeft het blijkbaar zo gewild.

Drs. Paco P. | 24-09-17 | 13:31

Even met theo overleggen ,ohneedat kan niet meer omdat een witte man eh

napels | 24-09-17 | 13:31

“De voornaamste reden voor stress is het dagelijks contact met idioten.”
Albert Einstein

De man was zijn tijd ver vooruit!

Claudia M. | 24-09-17 | 13:23 | 1

Hear hear!

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 18:00

"Extreem hoogopgeleid"

* proest, daar gaat de koffie over mijn toetsenbord.... *

Omdat iedereen hier mij al voor geweest is resteert voor mij als commentaar slechts Pim's wijze woorden:

MENS GA TOCH KOKEN!!!

EefjeWentelteefje | 24-09-17 | 13:20

"Theoloog des vaderlands"??
Ik dacht dat wij juist *geen* reli-fascistische staat waren.
.
Verder is de inhoud zo knetterknotsgek po de zondagmiddag,
dat ik deze maar een keerje oversla.

hotmint | 24-09-17 | 13:19

Ik ben blij dat ik hier in ieder geval kan spuwen zeg wat een kutverhaal. Ik begrijp niet dat ik na 40 jaar een multicultureel leven heb geleid tussen de molukse, turkse, marrokaanse en antiliaanse samenleving waar ik m' n best moest doen om op te vallen bij de dames door een zonnebankje te pakken nu ineens wordt geconfronteerd met het verzonnen feit dat ik bevoorrecht heb geleefd ten opzichte van een ander? Waar komt die kut vandaan, in welk land leeft zij dan?

me_paranoia | 24-09-17 | 13:18 | 1

In ego-land.

A.U.EnLeven | 24-09-17 | 13:35

Mijn buurman heeft het vak leidekker van kerktorens in de praktijk van zijn vader geleerd. Hij is dus ook 'extreem hoog opgeleid'.

pa_niek | 24-09-17 | 13:17 | 2

en is productief.

topsporter | 24-09-17 | 13:21

en is productief.

topsporter | 24-09-17 | 13:21

Dit doet me denken aan de Gristelijke Studentenverenigingen. Mijn broer ging er wel eens met z'n vrienden heen; ze bluften zich eerst naar binnen en vergrepen zich vervolgens aan alles (dames; drank); iedereen keek de andere kant op en de dames gaven zich min of meer gewillig over. Ik kon het niet geloven en ben een keer mee geweest. Plaatsvervangende schaamte voor mijn broer kreeg ik. Dit is het milieu waar deze "hoogopgeleide" vrouw vandaan komt; ik begrijp het precies. Maar begrijpen is niet hetzelfde als het ermee eens te zijn. Een soort van domheid in de zin van geen streetwise-heid bezitten. En bij Trouw komt dit veelvuldig voor.

nancystjago | 24-09-17 | 13:16

Wat een dom wicht, heeft ze de lagere school wel afgemaakt ? Schaf al die religies eens af want mensen worden er extreem gek van.

Roze_bril_drager | 24-09-17 | 13:15

Extreem hoog opgeleid:
sm.uploads.im/l9Yby.jpg
Het is echt schadelijk dat er universitaire papiertjes worden uitgedeeld voor dit soort "opleidingen", dat doet die studenten denken dat ze wetenschap bedrijven en krijg je excessen zoals deze.

GrowNoodlyAppendages | 24-09-17 | 13:12

Zo dom kan iemand toch onmogelijk zijn?

Gags Beasley | 24-09-17 | 13:12

Theologie studeren op de VU en dan jezelf extreem hoog opgeleid noemen. De woorden Theologie, VU en extreem hoog opgeleid gaan never nooit samen.

Basil Fawlty | 24-09-17 | 13:10

Theologie, just another creative art.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 13:09

Een vrouwlijke theoloog: als een
SGP-ert dit maandag leest (want zondag = rustdag) verslikt hij zich in zijn koffie.

Analia von Solmsch | 24-09-17 | 13:07

Meiske i ms niet bescheiden. Ze valt gelijk met de deur in huis: "Ik ben extreem hoog opgeleid". Dat maken wij wel uit zusje. Volgens mijn ben je extreem geschift.

Iemand die hoog is opgeleid, en in god of ieder ander opperwezen gelooft is niet goed snik. Punt uit.

Turbocharger | 24-09-17 | 13:01 | 1

Misschien zat ze wel op de 10e verdieping van de school? Niet echt extreem hoog maar toch!

Rest In Privacy | 24-09-17 | 13:11

Dat meisje zou je van plezier bijna met een emmer kokend lood gaan dreigen om die op een bepaalde plaats te ledigen zoals dat zo mooi heet.[als beeldspraak uit een achterhaald sprookjes boek dan natuurlijk]..

gelukzoeker | 24-09-17 | 13:00 | 1

Ben zelf nog meer extreem hoogopgeleid [ben graag arrogant] als de dame in kwestie,alleen een beetje meer recht van zijn raap dan.

gelukzoeker | 24-09-17 | 13:04

Je schuldig voelen lijkt een privilege van de blanke te zijn. Kom, laten we de niet-blanken helpen. Jullie zijn ook schuldig, hoor!

BrabantBovenAlles | 24-09-17 | 12:58

De "ik-spring-op-de-bandwagon-oloog" des vaderlands

trottle | 24-09-17 | 12:54 | 1

Exact. Ze liep een beetje verloren rond, want ja, die God van haar... Maar toen zag ze haar kans waar en verbond alle onzin die in haar extreem hoogopgeleide hoofd rondzingt aan de als giftige paddestoelen uit de grond schietende lariekoek rond de schuld die de witte man zou moeten vereffenen met een niet-witte wereld. En hup, ze voelt weer eventjes dat haar Bijbelse bullshit er toe doet. De mesthoop van postmoderne dolenden die zo nodig moeten uitschijten wat ze nauwelijks verteerd hebben wordt steeds hoger en begint steeds harder te stinken.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 13:02

Mevrouw geeft stof aan de constatering dat hoogopgeleid zijn veelal synoniem is aan afgericht zijn als een circushondje dat zonder nadenken door een brandende hoepel springt.

Adalgar | 24-09-17 | 12:54

Waarom mag deze vrouw zichzelf als theoloog uitgeven?

Kartelmaster2000 | 24-09-17 | 12:53

"Nog nooit werd land van mij afgenomen." Nou, van mij wel hoor. Ik word voortdurend lastiggevallen door collaborateurs als Janneke Stegeman die proberen mij mijn vaderland af te pakken.
"Nog nooit werd ik geminacht om mijn seksuele identiteit." Nou, ik wel hoor. Voortdurend krijg ik van types als Janneke Stegeman over me uitgestort hoe geprivilegieerd, racistisch en blind ik als blanke man wel niet ben.
"Als je veel privileges hebt en nooit echt last had van structurele uitsluiting..." Al jarenlang lees ik bij overheidsvacatures hoe ik er als blanke man bij gelijke geschiktheid vooral niet op moet rekenen aangenomen te worden.
Janneke Stegeman zaait haat en verdeeldheid in de samenleving. Wat ze anderen verwijt doet ze zelf.

Ivoren Toren | 24-09-17 | 12:49 | 2

Je vergeet de mooie veelzeggende quote "Het bepaalt wat ik wel zie en wat ik niet zie". Juist mevrouw, het bepaald voornamelijk wat je niet *wilt* zien. Verlaat je dure huisje eens, laat vooral je witte man thuis zitten en kom eens gezellig een zaterdagavondje rondlopen in 020 gaza...

peterdh | 24-09-17 | 13:02

Jew bent vast een blanke, hoogopgeleide heterosexuele man. Ja mannetje, dat krijg je er van! (om met Peter R. de Vries te spreken)
Ik sta achter je . laten ze allemaal de touwtyfus krijgen.

Worajai | 25-09-17 | 10:42

Hahaha iemand die gelooft dat de aarde in 7 dagen is geschapen door een opperwezen, en er ooit op water is gelopen, een vrouw is gemaakt uit een rib, een hele zee opengespleten is om er doorheen te wandelen, en nog veel meer van dat soort onzin, die gaat mij vertellen hoe ik me moet voelen! WAT EEN ACHTERLIJKE JOH!

Gerrit gordijnstok | 24-09-17 | 12:47

Laat mij eens wat gaten schieten in mevrouws gezwatel;
* "Nog nooit werd ik geminacht om mijn seksuele identiteit." Wel, als u zich eens meldt bij mij in de "Prachtwijk" komt u er héél snel achter hoe de vork werkelijk in de steel zit...

* "Nog nooit werd een dierbare van mij vermoord." Daar denken ze op diverse plaatsen in Europa ondertussen anders over...

* "Nog nooit werd land van mij afgenomen." U bent duidelijk niet bekend met de geschiedenis van de Indianen. Die herhaalt zich op dit moment as we speak híer. Hele wijken die no-go zones voor de inheemse Nederlander geworden zijn. Blanke kinderen die een minderheid op school zijn in éigen(!) land en na een paar maanden van school moeten worden gehaald omdat ze geen leven hebben en soms daadwerkelijk in gevaar zijn. Om over de demografisch tijdbom die steeds harder en sneller tikt nog maar te zwijgen.

* "Nog nooit voelde ik me bedreigd of zelfs maar onheus bejegend door een Nederlandse gezagsdrager." Hier valt u dus keihard door de mand. Waarom? Als u 1 aflevering van opsporing Verzocht kijkt weet u ook waaróm bepaalde groepen sneller worden aangehouden als andere. Uw sneer naar de zogen. racistische NL politie houdt op geen enkele manier geen stand.

* "Er is maar één groep voor wie het doorgaans nog moeilijker is dan voor mij om de eigen positie te zien, en dat zijn witte mannen die op vrouwen vallen en zich prima op hun gemak voelen in hun witte lichaam." U bedoelt die "witte mannen" (wat háát ik die term!) die 's morgens in alle vroegte naar de fabriek of het kantoor afreizen om de hele dag te werken zodat ze een groot deel van hun loon af mogen staan om klaplopers te onderhouden. Die "witte mannen" bedoelt u?

Iemand schreef hier ergens; "De vorige eeuw belde...." Nou, belde die maar, dan vroeg ik of ik acuut terug in de tijd kon. Waarin Nederland nog gewoon herkenbaar was als Nederland. Waar dit soort "1984" newspeak en aanverwante achterlijkheid nog niet eens bijna aan de horizon verscheen. Waarin je nog redelijk normaal over straat kon. Waarin huidskleur totaal niet relevant was. De Apartheid zoals in de USA heeft Nederland nóóit gekend. Nooit! Ik ben dit soort zweefteven meer dan spuugzat. Als je het allemaal niets vindt in dit van racisten vergeven land, waarom meld je jezelf niet elders? Ga eens kijken hoe u daar bejegend zult worden. Maar ik moet u waarschuwen; "You're in for a rude awakening..."

Sjefke7807 | 24-09-17 | 12:43 | 3

+1!

Basil Fawlty | 24-09-17 | 13:16

Prachtige tegel weer, Sjefke.

EefjeWentelteefje | 24-09-17 | 13:23

Goed geschoten, Sjef!

bolletje kaas. | 25-09-17 | 07:21

"Alle relevante levensvragen zijn theologische vragen."
Nee mevrouw. Uw ultieme arrogantie laat u dit zeggen, maar waar haalt u, zo vraag ik, het morele recht vandaan om zich alle relevante levensvragen toe te eigenen? Dat is hovaardij. Eertijds was iemand hovaardig als hij machtiger wilde zijn als God, maar de tijden zijn veranderd. God is dood, en u wilt dat niet waar hebben. God is dood en stap voor stap zijn alle levensvragen bij u en de uwen weggehaald, en losgeweekt van de context waarin ze altijd geplaatst waren, de context van een God die boven ons staat en alles wat moraal in ons is bepaalt. U wilt dat uw theologie contextueel wordt, maar de noodzakelijke stap maakt u niet, de stap die uw God contextueel maakt, tot projectie, menselijk maaksel, constructie, verhaal, mythe.
Uw theologie is slechts één verhaaltje binnen een brede context, zo breed dat die God die u steeds maar weer naar voren schuift weinig relevant en uiteindelijk volstrekt irrelevant is.
Alle relevante levensvragen zijn het waard om onder de dikke witte reet van een omhogggevallen theologe weggetrokken te worden. Alle relevante levensvragen zijn het waard om herijkt te worden, ontdaan van een verstikkende context van schuld, schaamte, zonde, boetedoening en onderwerping.
Het is tekenend dat je uitgerekend een moslima opvoert als iemand die een "niet-wit" lichaam zou hebben. Nee, zij heeft zichzelf een religieus lichaam aangemeten, heeft zich onderworpen, en wil dat uitdragen, zoals jij. Haar lichaam straalt uit wat jij met je extreem hoogopgeleide bril op je neus uit wilt stralen: "alle relevante levensvragen zijn vragen die direct relateren aan de Enig Ware God".
Je bent een vals kreng, creëert tegenstellingen waar ze niet zijn. "Zichtbaar Islamitisch" gelijkstellen aan "niet-wit" is niet zuiver, is extreem racistisch. Zoals jouw God dat altijd geweest is.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 12:42 | 1

"Hovaardij" mooi woord. Voor de rest eens met je tegel.

Basil Fawlty | 24-09-17 | 13:21

Ik wil een post-religieuze samenleving. Zet alle relidrammers in godsnaam (juist ja) op de trein. Desnoods naar het oosten. Het moet dan maar, maar ze vernietigien de samenleving, opnieuw.

ad melkert | 24-09-17 | 12:39

Theologen zullen nooit de waarheid vertellen. Het oude testament wordt misbruikt door de christenen en is van de Joden. Joodse mystiek, de leer van de Kabbala is de basis waarop het OT is geschreven. Een leer over kennis en persoonlijke ervaringen van toestanden van bewustzijn voorbij de normale menselijke perceptie. Er is kennelijk een bijzondere relatie tussen het menselijke bewustzijn en de Orion nebula. Gezien alle volkeren op de wereld sinds de prehistorie (vaak symbolische) verwijzingen hebben achtergelaten. De katholieke kerken hangen er nog steeds vol mee. De werkelijke implicatie van die Orion nevel relatie is mij een raadsel maar het OT letterlijk interpreteren is je reinste flauwekul. Dat weten die theologen echt wel..

Croisantneuf | 24-09-17 | 12:38

Niet dat ik wat tegen roodharigen heb maar in dit geval denk ik dat er wat betreft mevrouw toch een kern van waarheid in de uitspraak 'Rood haar en elzenhout is op gene goeie grond verbouwd' van mijn opa zaliger zit.

pa_niek | 24-09-17 | 12:38

Hoog opgeleid, erg hoog opgeleid, extreem hoog opgeleid....
+bijbel
+sexiste
+raciste
next!

krijgdetiefusmaar | 24-09-17 | 12:35 | 1

Dat gaat dus helemaal niet samen: "extreem hoog opgeleid" en geloven in een sprookjesboek. Dan ben je voor mij gewoon af, ongeacht je huidskleur.

FrankVeer | 24-09-17 | 12:40

Deze witte vrouw moet eens met de blanken in Zuid-Afrika gaan praten. Muts.

Maria.1 | 24-09-17 | 12:34 | 1

Of er zelf eens een tijdje gaan wonen. Ik denk dat ze dan heel snel de koffie ruikt....

Sjefke7807 | 24-09-17 | 12:44

Mja, zodra ik las dat zij met Anja Meulenbelt en Matthea Westerduin indertijd de die cursus: 'Help, ik ben wit' opgezet hadden wist ik eigenlijk al genoeg: Een 'weg met ons witten' zeloot.

Roadblock | 24-09-17 | 12:32

Met stipt op nummer 6 in de Pek-met-veren-lijst :). Maf wijf...

lovekila | 24-09-17 | 12:31

Als zij "extreem hoogopgeleid" is bewijst dit dat opleiding en intelligentie weinig met elkaar te maken hebben vandaag de dag.

koter | 24-09-17 | 12:30

Meer wit privilege, als boodschap aan verongelijkte linkse mensen die vinden dat zij een Schuld moeten invorderen. Namens alles wat bereid is links te stemmen, of in ruil voor goodies wel een keer in de linkse kerk wil bidden bij dominee Janneke Stegeman. www.youtube.com/watch?v=nJjTpQchohs

Jan Passant mk2 | 24-09-17 | 12:28

Als deze vrouw in Zuid-Afrika (of een ander onderdrukt land waar het stikt van die vermaledijde witte engnekken) overvallen wordt door onderdrukte gekken en zwanger zou raken door een verkrachting, zou ze het kindje dan houden?

Franque | 24-09-17 | 12:26 | 1

Misschien wel, gaat ze roepen dat ze nog maagd is en een godswonder haar zwangerschap en gaan we gewoon wachten op 3 hoogleraren uit het Groningen die achter een supernova aanhollen.

simplesimpie | 24-09-17 | 13:09

"Een theoloog des Vaderlands." Hoe 19e eeuws wil je het hebben.? De spruitjeslucht spat er vanaf. (schud meewarig mijn hoofd).

Basil Fawlty | 24-09-17 | 12:23 | 2

Niets is zo on-Nederlands als een 'theoloog des vaderlands'. Als Janneke een beetje opgeleid was - en niet zo hoog dat ze is gaan zweven - dan had ze geweten de een land waarin de gewetensvrijheid ongeveer als eerste ter wereld is gevestigd, dat zo een land geen tirranie van een theoloog des vaderlands kan verdragen.

tipo | 24-09-17 | 12:41

Het enige witte privilege dat ik heb is dat ik mag werken, en heel veel belasting mag betalen om het mogelijk te maken dat de iets minder witten zonder te hoeven werken een riant leventje kunnen leiden.

Slipsnifter | 24-09-17 | 12:20

Slecht geschreven onbegrijpelijk gewauwel van iemand die zich extreem hoog opgeleid vindt. incl. moeilijke bril op de foto. Moet wel een SJW zijn in Christen verpakking.

Drkildare | 24-09-17 | 12:19 | 2

En een volgeling van Anja Meulenbelt, dus nog socialistisch ook nog. Erger kun je ze niet krijgen.

tipo | 24-09-17 | 12:45

Idd zonder zelf kennis bent men niets. Dat is wat ze nou juist bij "ons" opdringt. Vervolgens over witte privilege te koketteren vanuit een geloof die in vroegere tijden iedereen afslachte die niet van het juiste kerkje was is toch wel stuitend. Jaja er niets zo kortzichtig als een geloof op zich. Maar ja weer, genieten geblazen.

ikdenkwat | 24-09-17 | 15:38

Wat een dom wijf zonder historisch besef. We hebben dit mede bereikt door de Turken en de moren uit Europa te slaan. En vergeet niet dat er in die tijd veel blanken als slaaf naar Afrika zijn gevoerd.

WillemWordtWakker | 24-09-17 | 12:19

Een beetje bazelen over god, een door mensen gemaakt idee, waar men allerlei eigenschappen aan toeschrijft zoals een strenge wijze vader, die toeziet of men wel fatsoenlijk leeft, maar nooit van zich laat horen.
Maar men moet dan allerlei natuurverschijnselen, zoals uitbarstingen van vulkanen, of puur toeval, toeschrijven aan god, want dat is dan de manier waarop hij communiceert.
Uiteindelijk is het allemaal projectie, het toeschrijven van eigen eigenschappen aan een ander.
En dan allerlei work-arounds verzinnen om dingen te verklaren: bijvoorbeeld: god is almachtig, maar de mens heeft een eigen vrije wil, om te testen of hij/zij wel wil luisteren naar god enz, enz.
De hele theologie hangt van onlogica aan elkaar, maar ze proberen recht te breien wat krom is, door metersdikke boeken erover te schrijven en lezen, maar in de basis is de theorie false.

Nu weet ik ook wel dat de mens NIET een logisch denkend wezen is.
De oorzaak hiervan is het besef dat we weten dat we dood gaan, en we dus een betekenis moeten schijnen te kunnen geven aan ons leven en bestaan.
En daar kom je niet uit, want alles is uiteindelijk zinloos.
Waarom nog 61 jaar je best doen, als je uiteindelijk toch dood gaat.
En het gevoel van onrechtvaardigheid, dat de grootste criminelen een goed leven hebben, en onschuldige mensen een leven lang ploeteren.
Dit roept om het creëren van een hemel en hel-concept, waar uiteindelijk de goeden beloond worden en de slechten eeuwig gestraft, ook al hadden ze op aarde een comfortabel leven.
En het aangeprate schuldgevoel voor aangeboren en natuurlijke neigingen, zoals karaktertrekken, hebzucht, jaloezie en liegen.
Liegen is simpelweg noodzakelijk in een sociale omgeving.
Zoals een autist merkt, die altijd heel ontactisch de waarheid zegt.

King of the Oneliner | 24-09-17 | 12:17

Hoog opgeleid = HBO
Extreem hoog opgeleid = EHBO

Joker1977 | 24-09-17 | 12:13 | 1

Haha, dank. Die houden we er in!

EefjeWentelteefje | 24-09-17 | 13:25

Van God los

Eugen Sandow | 24-09-17 | 12:12

Religieus gebrabbel. Laat maar.
Religie en religekkies brengen niets goeds.
Ellende, dat dan weer wel.
Een grote bril opzetten helpt ook niet.

demaup | 24-09-17 | 12:11 | 1

Totale misvatting, ook vandaag nog verzorgen veel kerken een hoop mensen in de onderlagen van de maatschappij, niet om zieltjes te winnen mar omdat ze zich liefdevol uitstrekken naar anderen.
Een kwalijk en verwrongen beeld wat je hier neerzet.
Veel ongelovigen die ervaring hebben met Kraamzorg, ouderenzorg, ziekenhuizen op geloofsgrondslag zijn daar laaiend enthousiast over.
Ik ken atheïstische artsen die liefst met deze mensen werken omdat ze zo liefdevol, toegewijd en gedreven hun werk doen... en niet over hun geloof lastig vallen.

hfakker | 24-09-17 | 12:43

"Met de term racisme doel ik op structurele uitsluiting op basis van een specifieke ideologie."
Ga dat die moslima vertellen, trut, dat mens dat je aanhaalt. Die moslima die het nodig vindt om zich op te tuigen met symbolen die maar één ideologie uit willen stralen: "jullie zijn kafir, en wat jullie, witte geprivilegieerde mensen ook doen om het ons al te zeer naar de zin te maken, jullie zullen branden in de hel."
Was het niet jouw God die gebood om met spiegeltjes en kraaltjes en een kruisbeeld het pad te banen voor de koloniaal? Het je jouw fucking God niet wereldwijd opgedrongen aan arme negertjes en indiaantjes, terwijl de kolonisator de schatten wegsleepte? En kon je daardoor in eigen land niet nog grotere kerken bouwen? Fuck off met je theologie, of liever gezegd met het misbruiken van theologie voor je postfeministisch geblaat.
"... ik ben extreem hoogopgeleid..." Ja, maar het heeft niks opgeleverd. Je bent een dom wicht. Gooi die God van jou maar bij die Allah die zich al binnengewrongen heeft in de postfeministische bubble. Maar kom niet aan met een potsierlijke poging om ons te belasten met een zelfverzonnen erfzonde.
Witter dan wit ben je, bleek, gebleekt. Niks is bij jou echt blijven hangen. Je grossiert in kwinkslagen, bombastisch. Alles bij jou klinkt hol, en daar hoef je niet eens een kerkgebouw voor binnen te lopen.
"Theologie gaat over onze vragen, hier en nu, of het gaat nergens over." Die van jou gaat nergens over.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 12:10

Vroeger werd wel eens de grap "hij/zij is professor in de weetnietkunde" gemaakt. Ik dacht altijd dat dit een grappige manier was om iemand dom te noemen. Ik heb nu pas door dat deze term letterlijk op kan gaan voor afgestudeerde theologen.

IslamPislam | 24-09-17 | 12:08 | 1

Hoorde eens een leuke beschrijving tussen een filosoof en een theoloog. Een filosoof is iemand die 's nachts een pikkedonkere kelder binnengaat, een zwarte kat zoekt en niet ophoudt te zoeken, een theoloog is iemand die 's nachts, opgesloten in een pikdonkere kelder, een zwarte kat zoekt die er niet is, en 'm vindt.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 12:16

Draai de kleur eens om, dan krijg je heel boe-en racisme-roepend Nederland over je heen.

Berry_Thiaudet | 24-09-17 | 12:08

"Ik denk dat het tijd is om de blik te richten op het witte lichaam en zijn context."

Weer dat woord "context". Dat ga ik steeds meer als een signaalwoord zien dat zoveel zegt als: ik moet een draai aan de werkelijkheid geven want anders kloppen mijn ideeën niet.

nikolaos | 24-09-17 | 12:06 | 1

nikolaos | 24-09-17 | 12:06 | reageer
Ze zou haar blik moeten richten op het Godsbegrip en zijn context.

Schoorsteenveger | 24-09-17 | 12:19

Geen grap. Ik verklap dat deze mevrouw in de kringen van verreweg de meeste theologen niet serieus wordt genomen. Mijn persoonlijke indruk is dat zij aan een ideologische ziekte lijdt en er goed aan zou doen zich te laten deprogrammeren. Riskante operatie, want wat blijft er dan nog van haar over afgezien van een brandende ambitie?

CornelisHW | 24-09-17 | 12:06 | 2

Aha! Een insider. Altijd leuk.

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:07

De medische technologie gaat hard vandaag de dag.

Misschien komen er nog pilletjes op de markt (basispakket) die de harde kantjes hier en daar wat afvlakken.

Al-Dente | 24-09-17 | 12:20

Wat het probleem is van extreem hoog opgeleide mensen.
Ze weten heel veel van een beetje.
Een soort van koker visie dus.
Er zijn ook mensen die een beetje weten van veel.
Daar kom je verder mee n.l.
Overzicht en verbanden zien.

nr123456789 | 24-09-17 | 12:05 | 1

Klopt. Ik ken genoeg academici met een heel klein boekenkastje. Het enige dat ze lezen, is vakliteratuur en, 'om te ontspannen' Reddit en Happinez, geen grap. Ik herken in deze dame zo'n geval.

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:10

@Giraf
"Voor wie nog meer "wij zijn wit en dat Is zondig"-gezeik van haar wilt lezen: zie www.anjameulenbelt.nl/weblog"

Oja, Janneke is ook nog vriendin van Anja Meulebelt,
de vrouw die getrouwd was met een Gazaanse moslim, die echter al een andere vrouw had en alleen met Anja M. getrouwd was voor de Nederlandse donaties voor hun Palestijnse stichting.
Hiha

Angelina-a | 24-09-17 | 12:04

Vrouwlijke Theoloog? Wat is dat voor nieuwerwetse onzin! Theoloog des vaderlands. Gij zult nederig zijn in aanschouwing van de heer. Hup naar het aanrecht en werp eens wat kinderen. Opdat je wat zinnigs na laat

Rest In Privacy | 24-09-17 | 12:01 | 1

Ik denk niet dat zij erg zinnige nakomelingen zal hebben.

JvanDeventer | 24-09-17 | 12:08

Hoe kan iemand die theologie (godgeleerdheid dus "sprookjeskunde") gestudeerd heeft zich extreem hoogopgeleid noemen??
Dan zijn al die IS terreur-figuren zeker ook allemaal extreem hoog opgeleid zeker, die weten precies wat hun god wil en handelen er exact naar.
Extreem zijn ze waarschijnlijk allemaal (van werk geloof dan ook), maar dan niet hoogopgeleid, maar eerder extreem gevaarlijk!

TuuT | 24-09-17 | 12:01

En daar komt ze nu mee, nu ze afzwaait?
Ze kakelt dus niet alleen onzin maar ook nog heel lafjes op het moment dat ze vertrekt.
Had ze dit soort rabiate nonsens in functie geuit dan was ze , hangende het onderzoek, op non-actief gezet en uiteindelijk definitief op de keien gelazerd met een kantonrechtersbuideltje.

loze stijl | 24-09-17 | 12:01 | 1

Indirecte sollicitatie voor een schnabbelbaantje in de deugindustrie?
Kachel moet blijven branden nietwaar. Anders krijgt haar dikke witte behind het koud.

atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 12:12

Theoloog en Theo zal ook nooit de waarheid verkonden.

Premier Trutte | 24-09-17 | 12:01

.... extreem hoog "ongeleid projectiel" lijkt mij de realiteit beter te benaderen.

Mr_Tibbs | 24-09-17 | 12:00

Wie deelt die titel "des vaderlands" eigenlijk uit?
Kan ze niet gaan zeiken over moederland?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:00 | 1

De titel 'des vaderlands' kan ik alleen maar koppelen aan de dichter Driek van Wissen die ons helaas reeds in 2005 is ontvallen.

loze stijl | 25-09-17 | 02:32

Ha, LOL!

Ichneumonidae | 24-09-17 | 12:01

Witte mannen die op vrouwen vallen.
Meid , ik pies gehurkt op straat van het lachen.

nemeton | 24-09-17 | 11:59

Geen wonder dat met zulke types de kerken leegstaan.

william7055 | 24-09-17 | 11:58 | 1

Inderdaad. Mijn moeder is 30 jaar geleden de kerk al uitgejaagd door al het gezeur dat je je moest schamen voor je succes.

frank87 | 24-09-17 | 12:05

Ach het is prima dat je dat witte gebazel als een verdienmodelletje eigen wilt maken, want dat doe je Janneke, maar schrijf dan een stuk dat wat te lezen is. Aan dit gebazel is werkelijk waar geen touw aan vast te knopen.

Vage theorietjes waar populaire meninkjes van Anna Steijn doorheen gemixt zijn. Had van een extreem hoog opgeleid iemand wel meer verwacht.

RenHoek | 24-09-17 | 11:55

William J.H. Boetcker:
- You cannot bring about prosperity by discouraging thrift.
- You cannot strengthen the weak by weakening the strong.
- You cannot help little men by tearing down big men.
- You cannot lift the wage earner by pulling down the wage payer.
- You cannot help the poor by destroying the rich.
- You cannot establish sound security on borrowed money.
- You cannot further the brotherhood of man by inciting class hatred.
- You cannot keep out of trouble by spending more than you earn.
- You cannot build character and courage by destroying men's initiative and independence.
- And you cannot help men permanently by doing for them what they can and should do for themselves.

FashionablyLame | 24-09-17 | 11:55 | 2

Leuke verzameling van wijze uitspraken!

JvanDeventer | 24-09-17 | 12:01

Heb je daar tegeltjes van?

frank87 | 24-09-17 | 12:06

Een theoloog die zich 'extreem hoogopgeleid' noemt. Mijn zoontje kent ook alle sprookjesboeken in de boekenkast uit zijn hoofd, die is dus ook extreem hoogopgeleid.

Captain Pervert | 24-09-17 | 11:54 | 2

Weet uw vrouw dat u porno kijkt?
Specialist in porno. Kent alle dialogen uit het hoofd. Ook extreem. ;)

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:01

Mijn moeder weet dat ik bewust alleen veilige porno kijk.
Er is een netwerk voor nog thuis wonende pornokijkers boven de 35.
www.familieporno.be

JvanDeventer | 24-09-17 | 12:50

Decadentie ten top die mafklapper. Extreem hoog opgeleid. Is dat als je theoloog bent vanaf de KUT? Dan is zij nog arrogant ook. Beetje een cursus bladeren op uni-niveau vergelijken met een zeg studie econometrie of natuurkunde ook op universitair niveau. Wat zijn afgestudeerden van die laatste 2 dan qua niveau? Hyper extreem hoog opgeleid? Opzouten met die alphaatjes met kutkapsones en dit soort rassistische denkbeelden.

P.redgleuf | 24-09-17 | 11:53

Als abonnee van Trouw heb ik inmiddels geleerd om alle stukken van en over theologen onmiddellijk over te slaan en alle stukken van en over filosofen met groot wantrouwen te bezien. Het is trouwens wel aanmatigend om jezelf als "extreem hoog" opgeleid te betitelen als dat voornamelijk gaat over je vermogen om nietszeggende holpraat te reproduceren. Ik denk niet dat mevrouw in staat is om een wiskundesommetje op niveau 4 HAVO op te lossen, een printerdriver te schrijven of de voorband van haar fiets te plakken.
Nu ik dit opschrijf realiseer ik me dat mijn vaardigheid om stukken in de krant over te slaan intussen bijna het hele dagblad Trouw omvat.

JvanDeventer | 24-09-17 | 11:52 | 1

Ik lees alleen nog Ephi via de blender.

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:17

Speak for yourself white nerdy

Rest In Privacy | 24-09-17 | 11:51

De ware aard vanreligie, oud en nieuw, blijft gewoon de handel in schuldgevoel.

Een schuldvraag sinds Kaün, sinds fruitige Eva, heeft uiteraard "use value" omdat er een onbeperkte markt voor blijft. Jezelf, je land of principe verminderen en/of het op een andere groep schuiven. Beiden goudmijnen! Gaap.

GeenAccount | 24-09-17 | 11:50 | 1

Onzin, het christendom staat juist voor bevrijding van schuld.
Het is een doctrine die hier anders tegen kijkt.
Beetje kennis opdoen kan hierin geen kwaad.

hfakker | 24-09-17 | 12:08

Het bevreemd me dat GeenStijl God erbij haalt.
Deze mevrouw is een soort sociaal-psychologisch-filosofische theoretica van linkse signatuur.
Ze haalt god nog bijbel aan. Het gaat om een taalkundig verwetenschappelijkt emotioneel betoog.
Gewoon een variant op linkse doctrine.
Wel/niet geloven of God staat daar buiten.

hfakker | 24-09-17 | 11:50

Ik heb een simpele vraag voor mevrouw Stegeman: hoe komt het dat het zo'n zootje is in bv het Midden Oosten. Niet alleen nu, maar al heel erg lang, ruim voordat er sprake was van bemoeienis van 'witte mannen'. En dat terwijl de beschaving in het Midden Oosten begonnen is. Zou dat door white privilege komen? Ik ben reuze benieuwd naar haar ongetwijfeld doorwrochte antwoord op deze vraag.

HoogToontje | 24-09-17 | 11:49 | 3

De constellatie die Europeanen (het was grotendeels in handen van Europa begin 20e eeuw) kun je daarin wel meewegen.
De Arabische cultuur kent, weliswaar flink dictatoriaal of feodaal, tijden van grote beschaving en ordening.
Zie Battle of the three Kings periode, bepaald geen toonbeeld van slimmere of ontwikkelder voorsprong van Europa.

hfakker | 24-09-17 | 11:53

@ hfakker | 24-09-17 | 11:53

Al sinds het jaar 1000 gaat het hard bergafwaarts in de gebieden die je zou kunnen beschouwen als behorend tot de Arabische cultuur. Dat is dus ver voor de 20e eeuw. In de periode waar jij naar verwijst was Europa de islamitische cultuur al eeuwenlang op alle fronten voorbij gestreefd. Het waarom daarvan heeft interne redenen, geen externe. Cultuur is immers een interne aangelegenheid, geen externe, en het is cultuur die de wereld vormt.

HoogToontje | 24-09-17 | 12:08

Laten we het hele werelddeel Afrika niet vergeten. Die zouden vanaf de oorsprong van de mens toch ook al genoeg tijd hebben gehad om te leren dat stammenoorlogen, landjepik, dictaturen, bewapenen van kinderen etc geen welvaart brengt.... Oh wacht dat is natuurlijk ook allemaal onze schuld.... Sorry *mijn* schuld, en die van mijn witte buurman.

peterdh | 24-09-17 | 13:14

Extreem hoogopgeleid?! ... oh, ze bedoelt iets vergelijkbaars als het mavo-niveau in de jaren 80! Hoogopgeleid zegt geen ene moer gezien de devaluatie van het onderwijs door de jaren heen. Jezelf erop voorstaan dat je extreem hoogopgeleid bent, neigt naar compensatie van een minderwaardigheidscomplex(je)
Echt Intelligente mensen hebben geen 'etiketjes' nodig!

BadLieutenant | 24-09-17 | 11:49

Lieve Janneke, met je extreem hoogopgeleid, zullen wij eens praten? Dan valt dat extreem en hoog denk ik best wel mee. Daarnaast weet je het goed te verbergen.

RenHoek | 24-09-17 | 11:49

Bla bla bla. Theoleeghoofd des Verraderlands of Theoliegt des Vaderlands, ik ben er nog niet uit maar wat een bagger is dit. Fucking cunt.

NACademicus | 24-09-17 | 11:49

Nee dank u. Dit was wel weer genoeg racisme en haat voor het eigene voor vandaag.

atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 12:07

Wat een duivels stuk. Wat een vernietigingskracht om alles mee te slopen wat ons nog enigszins senang doet voelen. Arm kind, zo jong nog en helemaal bezeten.

bolletje kaas. | 24-09-17 | 11:49

Die is ook al rijp voor zeven weken observatie in het pieter baan centrum.

komtdatschot | 24-09-17 | 11:48

iedereen die in een god gelooft kan ik niet helemaal serieus nemen. Sorry

Rest In Privacy | 24-09-17 | 11:47

Sorry, na 1/3 van de column ben ik gestopt met lezen. Gaapsaai.

Sluit me op voorhand al aan bij de stelligname van het het topic, omdat ik al voel welke kant dergelijk 'geleuter' uitgaat.

HypoPseudo | 24-09-17 | 11:47

Ik gun iedereen zijn of haar (extreme) hobby. Succes met afzwaaien.

Bernhard de II | 24-09-17 | 11:46

Extreem hoog opgeleid, maar toch weinig geleerd...

donkeyman | 24-09-17 | 11:41

In Europa maakte vroeger elk land om de haverklap ruzie met elkaar. Grenzen veranderden continu, landen of gebieden ervan werden bezet. Moet ik nu ook gaan zeiken daarvover? Er is geen enkele neger die nog kan hardmaken dat hij zich niet kan ontwikkelen door het kolonialisme of slavernij.

Dutch_Holland | 24-09-17 | 11:41 | 4

@atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 11:50
En het mooiste is nog; op dít moment in Afrika en het M.O. is slavernij nog steeds gemeengoed! Met name in het M.O.. En Mauritanië is o.a. ook weinig verheffend op dat gebied. Daar hoor je dit soort deugtrutten nu nooit over....

Sjefke7807 | 24-09-17 | 12:05

Sjefke7807,
Ook dat is natuurlijk de schuld van imperialistische witte lijven. De wereld was goed. Tot witte lijven met zeilbootjes gingen varen. Toen ging alles mis.

atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 12:17

@atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 12:17
Die slavernij bestond daar dus al vóórdat de "imperialistische witte lijven" gingen varen. Ze zullen echt met iets beters moeten komen.

Sjefke7807 | 24-09-17 | 12:33
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb wit in mn achternaam. Moet ik nu dood??

schoon-schip-maken | 24-09-17 | 11:41 | 5

Hangt ervan af. Dit is te zien als een wittemans privilege, wit in de achternaam, en dus eigenlijk wel.

RenHoek | 24-09-17 | 11:58

U heet wit, bent wit en dus per definitie zondig. U zult eeuwig en voor altijd branden.

Al-Dente | 24-09-17 | 12:12

Nog niet, maar als je toevallig Witteman heet moet je je eerstvolgende zoon Boze noemen. Gewoon omdat het (nog) kan... En volgens deze link is de naam nog 100% mannelijk ook:
http://www.namespedia.com/details/Boze

Wol | 24-09-17 | 14:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een onzin. Ik stopte al met lezen bij het zien van het woord white privilege: onzin. Dat is voor mensen die blijven hangen in het verleden. Ik heb NIETS te maken met kolonialisme en wat daar uit voort komt. Ik leef in het heden en met wat in het verleden is gebeurt kan ik niets aan veranderen. Die Duitsers die nu geboren worden kunnen ook niets veranderen wat in het verleden is gebeurt. What is done, is done. Basta!

Libertarianism | 24-09-17 | 11:41

Dat 'Theoloog des Vaderlands' klopt niet. M/z Theologe.

Ja, oprotten met dat gendergezeik. Elke man heeft daar een hekel aan, wat voor kleur ze verder ook hebben.

Ichneumonidae | 24-09-17 | 11:40

Met deze " extreem hoogopgeleide " mensen is de maatschappij maar mooi geholpen.
Erg nuttig en zinvol voor onze dagelijkse levens , vooral ook omdat ze toch bijna niets kosten qua opleiding en levensonderhoud ( speaking of " white privilege " )
Mijn ex-collega , white gepriviligeerd , laag opgeleid (maar uitstekend vakman) had voor dit type mens de volgende vrij kernachtige benaming :

" F@cking Useless "

enorme sukkelzak | 24-09-17 | 11:40
-weggejorist-
nelkk3321 | 24-09-17 | 11:40

Ik ben extreem laag opgeleid en daarom kan je van mij dus de pleuritis krijgen .

blauwe zander | 24-09-17 | 11:38

Ik hou extreem van mijn witte privileges, wat moet ik er dan mee, opgeven?

sPainkill | 24-09-17 | 11:38

Het zijn mensen als Janneke die racisme in stand houden. Echt, hoe hypocriet kun je zijn zeg

Peperzaag | 24-09-17 | 11:38

"Racisme is een ideologie die mensen onderverdeelt in 'rassen' en die het 'witte ras' superieur verklaart." Voor iemand die "extreem" hoogopgeleid is vertoont ze wel extreem veel trekken van een domme kut. Bovenstaande quote geeft aan dat alleen blanken (sorry, witten) racistisch kunnen zijn.. verder matchet hoog opgeleid en geloven in een sprookjesboek ook niet echt maar dat is mijn beleving.
In resumé, God bestaat niet en je mening doet er niet toe.

mr.money | 24-09-17 | 11:37

Ja ja gezond lichaam en ziek in je hoofd!

franck7020 | 24-09-17 | 11:36 | 1

Als ze zichzelf schuldig voelt om die gezondheid. Daar zijn oplossingen voor. Kettingroken bijvoorbeeld. Tja want anders zo gezond hé, beetje compensatie voor het sporten.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:04

Extreem hoog opgeleid.. Echt? Er komen hele domme dingen uit uw mond. Maar u is wel hip, tegenwoordig is zeiken tegen den witte mensch erg in trek. Wat u kunt doen, ga een jaar op reis, liefst naar plekken waar u niet praat met den uwen, dat wil zeggen, mensen die niet elkaar bevestigen. Doel en uitslag: er bestaan goede en slechte mensen, met een hoop daartussen, het heeft geen eene fuck te maken met kleur. Extreem hoog opgeleid, u wilt eigenlijk zeggen dat u heel slim bent, u overschat uw kunde.

donkieshot | 24-09-17 | 11:33

Ik ben mij inderdaad niet bewust van mijn witte privileges, let eens uit.

tata1981 | 24-09-17 | 11:32

Oppakken voor discriminatie. Vergelijk deze tekst met minder, minder, minder .. dan is dit 100x erger. De cel in met die hoogopgeleide in sprookjes gelover.

Hetvolkspreekt! | 24-09-17 | 11:31

Ze heeft vast stiekem wel eens uitgeprobeerd of ze over het water kon lopen.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 11:30 | 2

Hahahah

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:34

Waarom willen die mensen zo graag naar witte landen als ze ook een eigen land hebben? Ja omdat ze willen profiteren van wat de witte man heeft bereikt vroeger.

Brainder | 24-09-17 | 11:29

En extreem op zoek naar problemen. Ongecompliceerd happy zijn is natuurlijk volledig uit den boze. Wat zal daar thuis dagelijks een sloot dikke zever over de ontbijttafel gaan onder de noemer van Onze schuld, onze schuld, onze grote grote schuld.

Langshetrandje | 24-09-17 | 11:28

Een spiegel:
Ik ben een blanke vrouw. Een blanke vrouw zonder relatie met een man, ik ben opgeleid met als uitkomst een academische titel (zoals benoemd door het collectief van mijn tijd en land), met een lichaam dat ik voel, waarvan ik zelf niet kan vaststellen of dit nu ideaal gezond is, doch dat wel als gezond voelt. Het is een beknopte opsomming van de dingen waarin in ben geboren, zeg maar de dingen die gewoon waren en zijn. Het doet er allemaal niet toe. Het bepaalt geenszins wat ik zie of niet zie, daar mijn waarneming louter subjectief is. Ik heb geen idee of ik ooit ben geminacht om mijn heteroseksualiteit dan wel vrijgezel zijn. Ik heb geen moord meegemaakt in mijn familie. Ik heb nooit land bezit, dus logischerwijs werd er ook geen land van mij afgenomen. Ik voelde mij afgelopen jaren dikwijls bedreigd en nog vaker onheus bejegend door Nederlandse gezagsdragers. Er is maar 1 soort individu voor wie het doorgaans moeilijker is dan voor mij om eigen spiegelbeeld te zien, en dat zijn lieden die in sociaaleconomische dan wel fysieke groepen denken en als zodanig hun individualistische subjectieve onzinnigheden als collectieve waarheid willen brengen.

A.U.EnLeven | 24-09-17 | 11:28 | 2

Hear, hear!

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:25

Velen vallen over haar zelfbenoemde extreem. En toch is het totaal irrelevant hoe hoogopgeleid of intelligent zij is, daar zij blijk geeft niet logisch te kunnen omgaan met kwantiteit en daarmee vooral extreem- subjectieve nonsens in een krant verkondigt (let wel, die de krant haar laat verkondigen).
Het probleem van de tijd waarin ‘we’ leven is het continu willen sturen van een collectief dat er sinds internet louter is in de identiteit-‘hits’ van individuen. Collectieve waarheden bestaan gewoonweg niet, wanneer de ‘wetenschap’ wordt gebruikt door media om bepaald groepsdenken te stimuleren, veroorzaken, denigreren, demoniseren of juist weer moraliseren. “U mag geen principieel rationeel realistisch individu zijn: dít is dé waarheid en u moet er wat van vinden, het liefst ook naar gaan handelen. Op internet, in de krant, ja, ook in uw leven”.
En dit gebeurt elke dag, in elke vorm van media. De ego’s die zichzelf belangrijker, intelligenter en/of interessanter vinden dan een ander laten zich lenen voor waar de ongeziene burger geen behoefte aan heeft: de spreekpop zijn van de huidige bestuurlijke trend van de media. Zolang ‘wetenschappers’ subjectieve stukken in kranten schrijven die voor een logisch nadenkende boer te zot voor woorden zijn, is elke tegenspraak even onzinnig. En dat is dus het niet kunnen omgaan met kwantiteit van de spreekpop waar het artikel over gaat: spreken als individu met de overtuiging dat ze tot een groep behoort, of nog erger, dat zij die niet-zelfbedachte groep met haar geblaat representeert. Terwijl ze de trend van een bepaald medium spuit en volgende week weer is vergeten (of niet, wanneer het media zou uitkomen).

A.U.EnLeven | 24-09-17 | 13:04

"...Theologie gaat over onze vragen, hier en nu, of het gaat nergens over..."

Ik denk dat laatste, zeker in dit geval. Als "extreem hoogopgeleid" in de theologie zijn betekent dat je een luchtkasteel van hete lucht kunt produceren op een hemels fundament van drie keer niks, is ze summa cum laude geslaagd. Ik voel me ondanks mijn langdradigheid ineens zowaar een beetje superieur. Dank je voor deze inspirerende zondagspreek.

Je bent niet wit mens, je bent BLANK. Zo heet dat nou eenmaal gewoon traditioneel en er is geen enkele reden waarom we woorden ineens moeten verdraaien of hernoemen. Ooit gehoord van de eufemisme-tredmolen? Zwart of neger ineens negroïde of kleurling of "mensen van kleur" noemen, buitenlander hernoemen naar allochtoon en dat weer naar "mens van migratie-achtergrond": zodra de nieuwe term algemeen geaccepteerd wordt krijgt die weer precies dezelfde smaak en bijklank als het eerdere woord. Dat werkt net zo goed omgekeerd. Dus blank wit noemen verandert niks aan die ingebeelde "privileges" van je.

En racisme is wél een algemeen menselijk verschijnsel. Dat zie je aan alle etnische conflicten, overal ter wereld. Kijk naar Zuid-Soedan: neger tegen neger, stam tegen stam, zit geen blanke tussen. Dat zie je aan voetbalhooligans, dat zie je aan Christelijke en Islamistische clubjes die zichzelf weer onderverdelen in "betere" clubjes van Katholieken, Orthodoxen, Kopten, Protestanten, Hervormden, Gereformeerden, Soennieten, Sji'ieten, Wahhabieten, Salafisten, enzovoorts. Je ziet het ook aan naties en taalgroepen. Wij beschouwen ons als Nederlanders vaak beter dan Duitsers, Fransen, Engelsen of Amerikanen. Ook al zijn we grotendeels van hetzelfde "ras" wat betreft de kleurenwaaier van de gamma der mensheid. Groepsvorming is menselijk en universeel. Wij en zij, wij zijn beter, zij zijn slechter. Dat je probeert een kunstmatig onderscheid te maken tussen racisme en de rest van dat groepsdenken verandert daar niets aan.

Japanners beschouw(d)en zichzelf ook als een Goddelijk ras en de rest van de wereld als "gaijin" (barbaren). Net als de Chinezen zichzelf het Rijk van het Midden noemden. Hun Keizer was de Zoon van de Hemel, daaromheen stonden de superieure Chinezen, daar achter de schatplichtige buurlanden en daarbuiten hingen nog wat duivelse buitenlanders. Toch worden zij niet gesloopt door een kunstmatig schuldgevoel over hun vermeende superioriteit. En ja, ook zij deden aan slavernij en feodalisme.

De blanken uit de koloniale tijd dachten niet alleen dat ze superieur waren, net als ieder ander "ras", rijk of natie, ze waren het in veel opzichten ook. In militair opzicht, dat hebben ze wel afdoende bewezen door de rest van de wereld te onderwerpen. Maar ook organisatorisch en politiek zat het beter in elkaar dan in de rest van de wereld. Wetenschap is hier in feite "uitgevonden" of op z'n minst geprofessionaliseerd. Industriële Revolutie is hier begonnen. De Renaissance en Verlichting, de opkomst van kapitalisme als efficiënt economisch systeem, het vastleggen van recht op leven, habeas corpus, codificatie van het recht, zekerheid van privaat eigendom, afschaffing van horigheid en van slavernij (!), juryrechtspraak, democratisering via eerst stemrecht voor gegoede burgers, daarna alle volwassen mannen en toen alle vrouwen is HIER als eerste ingevoerd. Niet in Afrika of Azië. Landen als Japan en China hebben niet voor niets, met wisselend succes, geprobeerd een aantal van de instituten en gewoontes van de westerling over te nemen. Zij zagen ook dat het beter werkte.

Dus nee, ik voel mij absoluut niet schuldig om die denkbeeldige "privileges" van je. Aan slavernij heb ik zelf nooit een cent verdiend en het lijkt me onwaarschijnlijk dat mijn voorouders daar ooit een kapitaal aan verdiend hebben. Ik heb het in ieder geval niet van ze geërfd. En de meeste westerse welvaart is opgebouwd ná het kolonialisme, niet tijdens.

Dat ik als man op mannen val heeft me voor zover ik weet ook nooit een baan gekost en wie me op basis daarvan als persoon afwijst hoef ik geen vrienden mee te wezen. Je mag wat mij betreft racist of homofoob zijn, niet met mij of mensen "van kleur" willen omgaan, zolang je ons maar gelijke vrijheden en rechten gunt. Het "recht" om een ander te dwingen je aan te nemen of met je om te gaan als die dat niet wil, of over jou te denken of zeggen wat jij wilt, hoort daar wat mij betreft niet bij. En als het me echt niet bevalt hier in NL kan ik altijd nog naar een ander land gaan waar het beter is. Of wacht, nee, eigenlijk heb ik het wat homofobie betreft hier toch best goed vergeleken met de rest van de wereld... Beetje jammer dat de rest van die wereld dan weer massaal hierheen wordt gehaald. En niet wordt doodgegooid met donderpreken door theologen of imams over hun "islamitisch privilege" en dat ze toch eens wat toleranter moeten zijn.

Geldt ook voor mensen met een kleurtje. Die weten ook verdomde goed dat ze het in andere landen waar ze "onder eigen soort" verkeren, het niet alleen materieel slechter zullen hebben. Hun rechten zijn in donkere landen vaak ook minder gewaarborgd (of zelfs niet bestaand) en ook daar is een "in group" die hen zal zien als de invasieve buitenstaander of zichzelf superieur beschouwende westerling.

De mens is vaak oneerlijk, maar sommigen zijn oneerlijker dan anderen. Wat dat betreft mag je blij zijn je tussen een "superieure" blanke cultuur te bevinden, die dankzij haar "privileges" vindt dat jouw rechten ook beschermd moeten worden. Sommigen vermeend superieure blanken schieten daar alleen een beetje in door...

Wol | 24-09-17 | 11:28 | 6

Kun je dit uitprinten en naar Trouw opsturen, gaarne? Want hier is het voor de eigen tribune. Erg goed, samenhangend betoog.

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:31

Dit zou gepubliceerd moeten worden.
+ veel.

EefjeWentelteefje | 24-09-17 | 13:33

Bedankt allen hierboven voor de complimenten, ga er bijna van blozen (en ben eventjes niet "wit" dan wel blank meer).

Lijkt me niet dat Trouw dit tegengeluid zou publiceren trouwens. Of dat mijn werkgever met nogal een "sociaal" PR-imago het zou waarderen als ik het onder mijn eigen naam inzond. Directe manager en collega's inclusief een aantal allochtonen wellicht wel. Die zijn volgens mij niet zo benepen of geobsedeerd met hun\andersmans "ras".

Afgezien van argumenten als "te lang" zal het voor Trouw wel "racistisch" of "seksistisch" wezen om een links(door)draaiende vrouw tegen te spreken in haar gezwatel. Was Trouw ook niet de krant die zich "Misschien wel de beste krant van Nederland" noemde in reclames een aantal jaren terug? Vond ik destijds ook al zo aanmatigend, net als jezelf "extreem" hoog opgeleid noemen.

Wol | 24-09-17 | 22:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Het hele stuk gelezen. Mevrouw heeft veel woorden nodig om er achter te komen dat iedereen een andere perceptie van 'waarheden' heeft. Mevrouw moest dus eerst een "extreem hoge opleiding" volgen voor zij zich realiseerde dat omgevingsfactoren [context] een grote rol spelen in iemands werkelijkheid en de waarneming daarvan.

Ironisch genoeg koppelt zij deze wetenschap aan een wel heel erg racistische manier redenatie. Het witte lichaam als grote zondaar. Zondig omdat het je goed gaat, omdat je (nog) deel uitmaakt van een meerderheid (in eigen werelddeel, duh). Gelukkig dat ze naast wit ook nog vrouw is, dat scheelt tien weesgegroetjes. Als het je slecht gaat dan is dat straf van God. Als het je goed gaat, dan ligt dat aan je zondige witte lijf. Voorwaar, je moet wel masochist zijn om nog christen te kunnen zijn.

Tot slot nog de denkfout dat alle "witte lijven" het goed hebben en gezegend zijn. Dat is aantoonbaar gelul, al zal het altijd nóg slechter kunnen natuurlijk. Het valt op dat met name ontzettend hoogopgeleide witte meisjes dit soort kletskoek verkondigen. Waarschijnlijk zegt dat eerder iets over hun eigen filterbubbel. Ja mevrouw, de context. Met je zilveren paplepel.

atheïstisch stemvee | 24-09-17 | 11:28 | 1

Als die "extreem hoge opleiding" een zuiver theologische opleiding is dan is die wat mij betreft geen drol waard.

Elmer Fudd | 24-09-17 | 11:36

De Inquisitie had er wel raad mee geweten.

koosnaam | 24-09-17 | 11:27

Er zit wijze raad in dat nummer: "Feesten alsof elke dag hier mijn laatste is."

knutsel_ | 24-09-17 | 11:35

gefeliciteerd met die meuk.

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 16:41

Extreem hoogopgeleid. En dan je eerste zin met 'ik' beginnen. Dat wordt je in de brugklas al afgeleerd.

Wedstrijdkrokodil | 24-09-17 | 11:25

Alleen witte mensen kunnen racistisch zijn want koloniaal verleden. Hoe lang moeten we deze onzin nog aanhoren? Sinds wanneer zijn wij ineens allemaal "wit" en "zwart" geworden. Echt, we moeten 87 gender aanduidingen hebben want anders sluit je mensen uit maar dezelfde mensen mogen wel gewoon miljarden mensen puur op hun huidskleur indelen.
Er is geen enkele logica bij deze SJW te bespeuren. Alles uitleggen in je eigen voordeel, dat is het enige wat ze kunnen.

omwenteling | 24-09-17 | 11:25

'Extreem hoog opgeleid' is vooral haar eigen inschatting. Dat ze totaal niets interessants te melden heeft de mijne...

Goldfinger | 24-09-17 | 11:24

Ik begrijp het drama niet. Racisme en discriminatie is gewoon reëel. Als je blank bent krijg je via het 'ons-kent-ons' circuit gewoon veel meer kansen dan als je een neger bent of erger Marokkaan. Dit is gewoon zo. Daar komt dan wel weer bij dat voorgenoemde bevolkingsgroepen een vrij slechte reputatie hebben (Marokkanen stelen, negers zijn lui etc.). Met andere woorden je hebt gewoon meer mazzel als je blank bent geboren in Nederland. Waarom kunnen we dat niet toegeven?

De Koreaanse Slet | 24-09-17 | 11:24 | 10

Dus je vind Marokkaanse of Afrikaanse netwerken minderwaardig? Alsof die niet ook goed voor elkaar zorgen.

tipo | 24-09-17 | 12:11

De term "white privilege" beslaat meer dan alleen "blanken hebben het makkelijker dan niet-blanken". In de kringen waar de term zo populair is vindt men dat door het onzichtbare privilege van blanke mensen iedere blanke automatisch een racist. Je huidskleur is je erfzonde. Je kunt je van je aangeboren racisme bewust worden en daarvan afstand nemen, maar zelfs dan ben je niet in staat te voelen wat racisme daadwerkelijk is en kun je nog steeds voor racist worden uitgemaakt door niet-blanken.

Het andere probleem met dat witte privilege dat privilege rasgebonden is. Rijkdom, sociale klasse, scholing, etc. zijn van geen belang. Het is een theorie die bedacht is door hoog-opgeleide, welvarende deugmensen met een schuldcomplex die geen kennis heeft van hoe gewone (blanke) mannen en vrouwen leven aan de onderkant van de samenleving.

mirvink3478 | 24-09-17 | 12:15

Nonsens. Zodra een allochtoon een beetje eruditie, onafhankelijk denkvermogen en welbespraaktheid toont, wordt hij hier op het schild gehesen. Denk maar niet dat een zeer middelmatige schrijver als Ozcan Akyol het zo ver had geschopt als hij niet Turks was. En dat is maar 1 voorbeeld.

kapoerewiet | 24-09-17 | 12:41
▼ 7 antwoorden verborgen

Zeer hoog opgeleide denkarmoede.

squadra | 24-09-17 | 11:24

Niet lezen hoor , al deze nare reacties. Gewoon vingertjes in je oren en in je hoofd een psalm zingen. De mensen zijn toch stom en jij gaat toch lekker naar de hemel. Van mij mag je nu al gaan.

beau van rtl | 24-09-17 | 11:23 | 1

Vaarwel Jannie.

beau van rtl | 24-09-17 | 11:24

Beste Janneke, om te beginnen: je bent niet wit, je bent blank. 'Wit' is de term die kleurfetishisten hebben verzonnen om blanken om hun plaats te zetten en te krenken (zogenaamd omdat 'blank' een bepaalde superioriteit zou impliceren). Het is maar een woordje. En net als bij andere "zomaar een woordje"s gaat het natuurlijk niet om het woordje maar om de bedoeling die erachter zit.

Dat woordje 'wit' zit trouwens in dezelfde hoek als 'wit privilege'. Ja, blanken hebben een streepje voor in de samenleving, al denk ik dat het met het verschil tussen mannen en vrouwen nogal meevalt, beetje jammer dat je die terloops ook nog even apart meent te moeten noemen. Blanken starten doorgaans op een betere plek op de sociale ladder, en hebben minder met discriminatie te maken. Wit privilege bestaat echt. Maar opnieuw gaat het hier niet zozeer om het woord of om de lading die het dekt, maar met de bedoeling van hen die de term verzonnen hebben. Het lijkt vooral te gaan om het opdringen van een misplaatst schuldgevoel, en om blanken uit te sluiten van het diversiteitsdebat door elk argument hunner zijde tegen te werpen met een bits "check your privilege": blanken kunnen en mogen niet aan dat debat deelnemen, zij mogen met gebogen hoofd toeluisteren en af en toe instemmend knikken.

Ik plaats de term 'wit privilege' naast 'zwarte misdaad'. Statistisch gezien zijn beide termen juist, maar ze doen geen van beiden recht aan individuele omstandigheden en mores. De Marokkaan die aan de slag wil maar een baan geweigerd wordt omdat "je met die lui niets dan last hebt" voelt zich met recht gediscrimineerd. Maar hoe zit het met de blanke dame in een achterstandswijk die inmiddels nog nauwelijks zonder hoofddoekje de straat op kan, en die baan bij de gemeente niet kreeg vanwege een vermeend tekort aan kleurtjes op de afdeling? Wil je haar ook beschuldigen van het hebben van een onbewust wit privilege? Ik denk het wel... want de rabiate anti-discriminatiefascisten - vaak blank tuig dat hiermee weer eens iets heeft gevonden om tegen de kleinburgerlijkheid te trappen - beschuldigen álle blanken van wit privilege: zelfs hen die goed bedoelen zijn onbewust schuldig. Een erfzonde dus, en dat sluit dan weer mooi aan op die weledelhooggestrenge opleiding theologie van je.

'Wit' en 'wit privilege' zijn woorden die geen recht doen aan individuen, en lijken verzonnen te zijn om blanken te plagen. Het gebruik van die woorden en het schuldgevoel er bij de blanken maar in de strot te blijven rammen is een bijzonder slechte manier om de verschillende groepen nader tot elkaar te brengen. Je bedoeling is goed, dat blijkt wel uit de rest van het stukje, maar het levert geen positieve bijdrage op deze manier.

Muxje | 24-09-17 | 11:23 | 2

Nog afgezien van de vraag: waarom wordt die Marokkaan gediscrimineerd? Waarom bestaan er stereotypen als "Surinaams hout werkt niet" of het idee dat bepaalde etnische groepen problematisch kunnen zijn als je ze aanneemt?

Misschien is dat omdat het ook waar is. Niet voor allemaal of zelfs de meesten, maar als je hoort dat je een werknemer niet "zomaar" mag ontslaan en je weet dat bij wijze van spreken de kans 3 keer hoger is dat je een probleemgeval binnenhaalt bij een niet-blanke kandidaat, is het dan puur "racisme" als je voor de zekerheid van je portemonnee kiest? Dan gaat het echt niet helpen wanneer men zegt dat 90% geen problemen geeft, als men denkt dat die kans 99% is bij een blanke.

Dat is niet de schuld van de blanken, maar van de rotte appels in de Marokkaanse of Surinaamse gemeenschap. Heel vervelend, maar ze richten hun woede op de verkeerde groep.

Wol | 24-09-17 | 11:56

De extreem hoogopgeleide schrijfster definieert theologie als het zoeken naar wat het betekent om je te verbinden met de christelijke traditie. De associatie met erfzonde is dus niet vergezocht.

Eierkopf | 24-09-17 | 12:02

zet haar 1 weekje in de lichtgetinte wijken en ze brult :ik heb me vergist!
dus zelfs als extreem hoog opgeleid mutsje snapt ze niks van de wereld.

pejoar | 24-09-17 | 11:23

...´Extreem hoog opgeleid´... Dat dacht ik al meteen toen ik de foto zag, met die extreem hoogopgeleide bril op dat extreem hoogopgeleide neusje...

Zenzeo | 24-09-17 | 11:23

Fopwetenschapster , betaald door de blanke tuinders en constructiebankwerkers.

huistuin&keukenvrouw | 24-09-17 | 11:23

Deze vrouw, dit beschermd en veilig opgegroeid christen typetje, gelooft in sprookjes over de heer en denkt - nu al de christen schaapjes zijn weggelopen - een nieuwe markt aan te boren voor deugend zendings- en missiewerk. Walgelijk opportunisme onder een zuur theologisch sausje.

krelus | 24-09-17 | 11:20

Flikker op met je geouwehoer. Zwarte mensen weten niet wat fatsoen is en dat is heel iets anders. Net als al die steeds verder uitgekristaliseerde minderheidsgroepjes met hun totaal irrelevante belevingen.

De eerste groep verblijft hier in een gedeelte van de wereld, waar witten hun oorsprong vinden. Dit gebied is opgebouwd door witten op basis van normen, waarden en cultuur op basis van een kapitalistisch systeem. Dit is gebeurt 6ot o een dermate niveau dat zwarten van over de hele wereld, hier momenteelmin grote getalen naar toekomen om ervan te profiteren zonder dat er veelal significants iets wordt bijgedragen. Het tegendeel is eerder waar, staatsondermijnend en maatschappelijk gedrag is wat de witten ervoor terugkrijgen. Dat je blijkens jouw aanwezigheid hiet niets op hebt met het gedeelte waar je vandaan komt is niet een probleem van hier maar dat is je eigen probleem en als het je niet bevalt, dan ben je vrij om te gaan. Als je wilt blijven dqn kun je misschien eens je energie aanwenden om te kijken hoe je bij kunt dragen aan een betere toekomst.

Wil je een onbezoldigd leven leiden in een westerse kapitalistische maatschappij dan zijn er maar 4 zaken waar je aan hoeft te voldoen: Maak een opleiding, op een niveau dat zo hoog mogelijk aansluit bij jouw capaciteiten. Zorg dat je een baan krijgt. Trouw voordat je aan kinderen begint. Neem al jouw inspanningen bloedserieus. Als je niet verder komt dan trouwen voordat je aan kinderen begint en dan alleen maar omdat het moet van je geloof en je faalt de rest, dan heb je zelf gefaald en heb je daardoor een kudtleven. Gaan roepen dat de oorspronkelijke bewoners van het land waar je verblijft, racistisch zijn is niet de oplossing voor jouw probleem.

Het aanleren van een hele nieuwe generatie dat er een algehele onzichtbare vijand is namelijk racisme, gaat ook niet leiden tot een betere maatschappij en een verbetering van het algehele leefklimaat. Hetzelfde geldt voor het bevoorrechten van de tweede groep, die hoger staan op de zieligheidsladder omdat ze meer afwijkingen hebben dan de groep eronder. Het geeft je niet meer spreekrecht en het maakt je argumenten niet meer valide.

Gooi gewoon jouw schouders eronder en hou op met janken. Koop een perceel bouwgrond en vanaf de architect, tot de bouw, tot de inrichting, tot ea aanleg van de hele infrastructuur, tot het inhuizen, tot het aannnemen van personeel, doe alles met uitsluiten van witte mannen en witte mannen zullen hun bewondering uitspreken voor de prestatie die er is neergezet en zij zullen je bejubbelen.

En dat is een kwestie van mentaliteit en dat iw waar het precies om gaat.

netniet | 24-09-17 | 11:17 | 8

Wat je stelt dat is een feit Mark. Wat ook een feit is, is dat er nooit iemand is daar gaat staan roepen, het is hier te islamitisch. Wat ook een feit is, is wanneer je wit bent en je uit wilt spreken in een publiek debat, dat je acuut gelabeld wordt als racist en fascist alleen maar omdat je wit bent.

netniet | 24-09-17 | 11:33

Mark_D_NL | 24-09-17 | 11:25

Racisme. Je beoordeelt namelijk op basis van afkomst en ras. Over een blanke pauperbuurt horen we je namelijk niet. En dat is niet veel beter of slechter.

De Koreaanse Slet | 24-09-17 | 11:33

Nee ik ben geen racist en nee je kent me niet en ja je bent me aan het labelen in het verlengde van de huidige maatschappelijke opvattingen en nee de veronderstelling die je doet is onjuist. Ik weet zelf ook wel dat mijn plemb scherp is en dat acht ik in dit klimaat noodzakelijk en gezond. We hoeven het niet eens te worden vandaag maar ineens worden er punten van inzicht gedeeld. Dat kan erote leiden dat mensen hun inzichten aanscherpen en hun standpunten herzien of niet maar zo komt er gesprek op gang binnen de vrijheid van meningsuiting. Dat is gewenst en noodzakelijk ipv dat het publieke debat onmogelijk gemaakt wordt door mensen als Sylvana, Anne Fleur, Gloria en Quinsy gesteund door opvattingen van radicale partijen als Denk, GL, D66 en de VVD.

netniet | 24-09-17 | 11:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Ga toch koken, mens!

Mark_D_NL | 24-09-17 | 11:17

'Extreem hoogopgeleid'??? Je bedoelt je doctoraat in de geesteswetenschappen?

raskol | 24-09-17 | 11:17

Ze heeft wel een enorm schuldgevoel. Hoe voelt ze zich ten opzichte van een blanke, alleenstaande, laagopgeleide bijstandsvrouw?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:16

Ik begrijp niets van haar verhaal.Ze is gelukkig heeft goede opleiding genoten heeft een man is nog nooit onheus bejegend kortom een top leven maar toch is er iemand die een nog moeilijker leven heeft dan zij? De tevens gelukkige witte man due op vrouwen valt..... euhhhhhhh

xiuxiu | 24-09-17 | 11:16

Het is de westerse theologie die ons heeft bijgebracht dat de zonen van Ham onze slaven waren, want meer een soort apen. Blanke, rationele mannen - en vrouwen - kwamen met het idee dat huidskleur er niet toe doet, en zeker niet bepalend is voor intelligentie.
Dus ga effe gauw bidden op je knietjes dat wij, blanke mannen er waren om de zwarte man vrij te maken. Zwarte vrouwen in de Nederlandse maatschappij hebben echt, echt, 10 x meer privilege dan een gemiddelde blanke man.
En, PS: ik beschouw mijzelf als eenslechts gemiddeld hoog opgeleide, na een studie sociale wetenschappen, engels en filosofie, aangevuld met 10 jaar wetenschappelijk onderzoek aan de UvA.

Worajai | 24-09-17 | 11:15 | 1

10 jaar onderzoek aan de UvA en dan nog een nuchter mens zijn, mijn complimenten.

BrabantBovenAlles | 24-09-17 | 11:23

Overigens, extreem hoogopgeleid is ook maar relatief, Theologie is lullen over iets dat niet bestaat dus waar hebben we het over?

knutsel_ | 24-09-17 | 11:15 | 6

Kuch. Madrassa. Kuch.
Boedistische kloosters...

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:28

Extreem hoog opgeleid doet toch vermoeden dat er zoiets als Prof. Dr. Ir. voor d'r naam staat of zo. Da's toch wel zo'n beetje het summum. Nog iets met 'hoogleraar' en of iets met cum laude er bij en dan heb je 't toch wel gehad.

Wat deze dame voor titels heeft, kon ik niet zo snel vinden.

Al-Dente | 24-09-17 | 12:02

Ik zou er geen enkele moeite mee hebben als zij haar dagen zou slijten met bidden in een afgelegen klooster, noch met een schooltje dat religieuze teksten bestudeerd. Da's toch even andere koek dan op een virtueel schild worden gehesen als "theoloog des vaderlands" om vanuit een verzonnen hooggeplaatste positie te menen het volk vermanend te moeten toespreken.

knutsel_ | 24-09-17 | 12:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Het gereformeerde schuldbesef is nog steeds groot. In het ahemels paradijs is alleen plaats voor de uitverkorenen, slechts voor hen wiens schulden door de Heer gewassen worden. Deze theologe des vaderlands heeft jeuk aan het kruis.
Heer, vergeef het haar. Zij weet niet beter.
Extreem-hoog-geindoctrineerd als ze is.

Glasgow Argus | 24-09-17 | 11:14

Sorry, ik viel even weg.

Ik viel van m'n stoel bij 't lezen van woorden als 'witte privileges' in combinatie met 'extreem hoog opgeleid'.

Al-Dente | 24-09-17 | 11:14

Ze heeft alleen theologie 'gestudeerd'. Janneke noemt dit EXTREEM hoogopgeleid. Daarmee geeft ze zich bloot. Janneke vindt zichzelf geweldig. Maar dat mag niet, want ze is blank en daardoor schuldig aan alles wat de niet-blanke is overkomen.

Werkelijk, hier in Brabant hebben we danig de pest aan protestanten en nu is wederom duidelijk waarom. Katholieken zitten niet gauw ergens mee en al helemaal niet met het leed dat de niet-blanke hoofdzakelijk aan zichzelf te danken heeft. We pakken er wel een biertje op.

Overigens, Janneke, de "witte" is een foute kleurkeuze. Alleen dode blanken zijn wit, en albino's. Een levende blanke, mits niet zongebruind, is licht rose.

BrabantBovenAlles | 24-09-17 | 11:14

wit racisme

ivanhoe bergs | 24-09-17 | 11:13

Extreem hoog opgeleid... jaja
wel extreem radicaal en extreem Pro-islam en Pro-''palestijnen''...

Angelina-a | 24-09-17 | 11:13

.. maar goed. "The white man's burden" bestaat nu dus uit het onderhouden/verzorgen/bedienen van culturele armoedzaaiers, op straffe van discrimiNazi & vervolging op basis van ras.

Jan Passant mk2 | 24-09-17 | 11:11

Maar ze schetst wel een goed beeld ... dat is precies wat menigeen wil beschermen, daar gaat het nou juist de hele tijd om. Witte hetero's voelden zich lange tijd weinig bedreigd en dat is inmiddels aan het kantelen door die ploflims en dat Wir schaffen uns beleid. Die theologe denkt waarschijnlijk ... als iedereen nou een zekere mate van onveiligheid gaat ervaren, dan is het eerlijker.

Watching the Wheels | 24-09-17 | 11:10

"Ik heb het zo enorm goed, dat ik me wel schuldig móet voelen".

Zeddegeizot | 24-09-17 | 11:10 | 1

Ik zet de stoel van mijn auto ook in een oncomfortabele stand omdat ik me schuldig voelen ten opzichte van mensen met een mindere auto.
Dat niveau.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:29

Extreem hoogopgeleid? Wat een poeha, dat mens is alleen maar theoloog, een onzinvak dat niets met wetenschap te maken heeft. Verder valt me op dat sommige mensen ook echt het uiterlijk hebben dat bij hun ideeën past. Zoals in dit geval HET prototype van een gristelijke trut.

Argyronauta | 24-09-17 | 11:10

Allejezus wat een gewauwel, en verwarde geest dat is zeker.

lanexx | 24-09-17 | 11:09

Trutje is extreem hoogopgeleid?
Je bent blank, troela.... blank.......

dickg | 24-09-17 | 11:09

Racisten zoals Janneke de Theoloog hebben ook vrijheid van meningsuiting. Dat is goed, want dan weet je waar het kwaad zit: In de PKN. Mijdt die kerken dus.

tipo | 24-09-17 | 11:09

Tijdje terug Buitenhof bekeken, daar was deze theologe in debat met een CDA-er. Kwam toen ook al weinig interessant uit haar mond. alhoewel de gemiddelde Buitenof kijker het wel waardeert dat ze iemand afzeikte om zijn conservatieve standpunten. Wie bedenkt trouwens de term theolooge des Vaderlands, dichter des Vaderlands? Is dat niet patriotisch? Hoeveel vrouwelijke theologen zijn er nog? En wanneer komt de Imam des Vaderlands eens deze vrouwen terug in de keuken duwen?

Progresievelng | 24-09-17 | 11:09

Er is toch niemand hier die wil ruilen met een neger of een Marokkaan? Waarom?

De Koreaanse Slet | 24-09-17 | 11:08 | 7

Nou dks 11:29 geef eens antwoord op je eigen vraag dan: waarom zou je niet willen ruilen?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:31

Lijkt mij heerlijk als neger. Lekker klagen over racisme en dan je hand ophouden. Wordt vanzelf wel wat ingelegd door de zich schuldig voelende witmens die door jouw racismegekrijs zich een schuldcomplex heeft laten aanlullen.

RenHoek | 24-09-17 | 12:07

Ik ook niet. Absoluut niet. En nu?

SnartBlirdetRagnarok | 24-09-17 | 12:13
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik ben niet wit maar blank...en die privileges bevallen me prima. Hebben ik, mijn ouders en voorouders ook hard voor gewerkt. Prachtige westerse maatschappij opgebouwd met elkaar dacht ik zo. Dat ze in Afrika niets voor elkaar krijgen behalve slavenhandel... moeten ze zelf maar eens goed in de spiegel kijken.
Daarbij heb ik bruine vrienden, als in negers. Die hun best hebben gedaan op school, altijd hard hebben gewerkt, en dus dezelfde privileges als mij hebben verdiend en ook gekregen.

Oepsie1234 | 24-09-17 | 11:08

Overigens: als je 'extreem hoogopgeleid' bent en nog steeds dit soort flauwekul ventileert zegt dat ook wel iets over de staat van het onderwijs in dit land. Verder ben ik van mening dat in 1919 een verschrikkelijke fout is begaan.

HoogToontje | 24-09-17 | 11:07

Lieve heer ,
verlos ons van deze "hoogopgeleide" getroubleerde geest , want zij weet niet wat zij zegt.
Amen

enorme sukkelzak | 24-09-17 | 11:07

Een tijdje terug ging dit soort mensen op een dag ineens alleen maar besjes eten voor een betere wereld. Of lagen ze om vier uur 's morgens te harekrishna-en op hun balkon. Nu is het white privilege.

Poesmobiel | 24-09-17 | 11:07

Best een enge gedachte dat een 'extreme hoogopgeleide' dit verkondigt.

Manus Olie | 24-09-17 | 11:07 | 2

*Extreem*
Kut autocorrect.

Manus Olie | 24-09-17 | 11:36

Vind de autocorrect eigenlijk wel passen.

maSs | 24-09-17 | 12:52

Links is ontspoord gevoels'denken'. Als het maar goed voelt! Het aslim taslam klinkt wijd en zijd en de linksmens kirt 'wat een mooie taal is het toch ook!' en 'die baarden zijn zo modieus!'. Als het kromzwaard zoeft zal men nog steeds de poorten openzetten, de mensenrechten weet je, een kind onder de evenaar is meestal maar een bedelaar en de wereld is van iedereen!

HoogToontje | 24-09-17 | 11:06

Alle witte mannen generaliseren en ze schuldig verklaren voor al het ongeluk van iedereen die niet wit en man is? Ik zit nu maar een heel klein stapje van een stevige godwin vandaan...

flashforward | 24-09-17 | 11:06

Dit soort pseudo-wetenschap doorgeprikt, De Snijtafel over Sunny's broddelwerkje: youtu.be/4jhdZWXAiOc

Harry Turtle | 24-09-17 | 11:05 | 1

Oh fijn is deze zeg, bedankt voor de link. Aanrader.

kapoerewiet | 24-09-17 | 13:05

Oh My Flying Spaghettimonster! 'Geloven is gevaarlijk, radicaal'. 'Explosief en effectief middel in handen van volksmenners' 'waarheid is saai' Jammer dat: 'de onrust volgen, angst erkennen, ongemak toelaten en ontdekken dat de vragen die daaronder zitten ertoe doen.' alleen voor gelovigen is. Zucht...

Sandronique | 24-09-17 | 11:03

Zowaar een nòg extremere racist dan Quincy en Sylvana bij elkaar.
Knap heur, juffrouw Janneke!
Hier, een sticker.

Jackanders | 24-09-17 | 11:03

Religie en filosoof, en dat noemt zich extreem hoog opgeleid.
Ik denk dat zij haar eigen priveleges moet erkennen en dat moet loskopellen van kleur, maar wel moet begrijpen dat hier wit nu eenmaal de norm is. In sommige andere landen hebben je andere kleuren.
En hoeveel witte ( en andere kleuren) hebben nooit enig privilege gehad omdat ze ze in een waardeloze situatie opgegroeid zijn. En dan verteld zo'n verwende doos die nooit tegenslag gehad heeft dat ' jij' moet boffen omdat je wit bent.
Saillant hierbij is dat de witte schuldig is, maar de witte man echt

Bas1877 | 24-09-17 | 11:03

In vroeger tijden leden wij (wereldwijd) onder het juk van pastoors, pauzen en predikanten die ons ALLEMAAL vertelden hoe zondig wij waren. Als wij maar deden wat er in de bijbel stond (althans... hoe deze "dienaren Gods" het uitkwam /vertelden) kwam alles goed. Bek dicht, bukken, betalen. De kerk-top leefde daar goed van.
In de 60-er jaren zijn wij (kudo's voor de progressieven van toen!) goeddeels van dit juk bevrijd. Vrijheid blijheid. De gasbaten werden door links ingezet om het volk aan zich te binden en iedereen kon een Opel kopen.
Het opmerkelijke is dat de "progressieven" van nu precies dezelfde tactieken gebruiken als de gggggristelijken die zij verafschuwen: het aanpraten van schuldgevoelens die door schuldbesef, bukken, gehoorzaamheid en het betalen van aflaten kunnen worden verminderd.
Mensen die zich schuldig voelen zullen zich nl niet boos maken over hoe de "elite" de aflaten (belasting) onderling verdeeld. Het geld wordt nu verdeeld onder bevriende welzijnswerkers, socio- en andere -logen van bevriende universiteiten, "meldpunten", "maatschappelijke organisaties", "culturele instellingen" en ander deugend geneuzel.
|
In tegenstelling tot vroeger zal de erfenis van progressieven niet bestaan uit schitterende kerken en wetenschap, maar uit moskeeën en geïmporteerde en gepamperde achterlijkheid. Dat dan toch echt heus weer de schuld is van de blanke rechtse man die onvoldoende gebukt, geluisterd en betaald heeft.

klimgek | 24-09-17 | 11:02

Als baby in de wieg ging zij al mee naar de EO jongeren dagen en als gehersenspoelde domme gans daalde zij weer neder om ons te verlossen van al het kwade.

von Amsberg | 24-09-17 | 11:02 | 1

Nee joh, God sprak tot haar en toen zag ze het licht.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:06

Ik vraag mij af waar dat woord 'wit' vandaan komt. Zolang ik leef was het altijd 'blank' . Ik bedoel, ik noem een medemens met een donkere huidskleur niet 'zwart' omdat zodra je dat doet als racist wordt afgeschilderd omdat men dat als racistisch ervaart. En dus wil ik niet als 'wit' benoemd worden want dat ervaar ik ook als racistisch.

Louise-in-de-pels | 24-09-17 | 11:01 | 1

Oh, je hebt nog niet genoeg privileges bedoel je? *facepalm* Daarbij: iedereen weet dat alleen witten racistisch kunnen zijn. Ook dat is namelijk 'white privilege'. En ga je nu maar in een hoekje zitten schamen om je slavernij verleden. Trut!

Jezus van Nazareth | 24-09-17 | 12:05

Het witte privilege volgens Bukowski:

"How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?"

Een bitterzoete observatie maar wel dagelijkse werkelijkheid voor witte mannen die dit land draaiende houden. Heeft die muts daar wel eens bij stil gestaan?

Voorjaarsmoe | 24-09-17 | 11:00 | 1

Genesis 3:17 En tot Adam zeide Hij: Dewijl gij geluisterd hebt naar de stem uwer vrouw en van dien boom gegeten, waarvan Ik u gebood, zeggende: Gij zult daarvan niet eten, zo zij het aardrijk om uwentwil vervloekt, en met smart zult gij daarvan eten al de dagen uws levens.
18 Ook zal het u doornen en distelen voortbrengen; en gij zult het kruid des velds eten.
19 In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert, dewijl gij daaruit genomen zijt; want gij zijt stof en gij zult tot stof wederkeren.

Pseudoniempje | 24-09-17 | 23:41

Ik ben NOG Extremer hoogopgeleid, maar dat hou ik mooi voor me zelf!

vluchtelingallergie | 24-09-17 | 10:59 | 1

Ik studeerde zelfs boven op het dak!

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:07

Sylvain Ephimenco, was dit mens even de oren in dezelfde krant, dank.

kapoerewiet | 24-09-17 | 10:59

Vrouwen en logisch nadenken. .... mmmm

Poppo van Ulvinga | 24-09-17 | 10:57

Je prima op je gemak voelen in je witte lichaam, Bah, dat moeten we natuurlijk niet willen met zijn allen. Gadverdamme.

Bat-Adam | 24-09-17 | 10:57

Van dit soort "peers" : Nawal Mustafa, juriste, Somalisch-Nederlandse en moslima zei in een lezing: 'Voor mij is het persoonlijke altijd politiek. Mijn lichaam is niet van mij. Het is van degenen die me bekritiseren omdat ik zichtbaar islamitisch ben. [...] De bepaaldheid van het niet-witte lichaam is cruciaal geweest in debatten over identiteit en burgerschap. [...] Ik denk dat het tijd is om de blik te richten op het witte lichaam en zijn context.'

Somalie - de doodstraf op homoseks, dat ze zich daar maar druk over maakt.

Galois256 | 24-09-17 | 10:57 | 1

En wat dacht u van de moreel verwerpelijke behandeling van vrouwen? *iets met afgesneden clitorii mompelt*

Sjefke7807 | 24-09-17 | 11:28

Ze heeft het dan ook over 'witten'. Hier op GeenStijl komen uitsluitend 'blanken', vandaar dat ze hier ook niet begrepen wordt.

Heinz-Spitfire | 24-09-17 | 10:56

Toe maar. Hoog opgeleid is niet meer genoeg, we gaan nu naar de overtreffende trap. Ze noemt zichzelf "extreem hoog opgeleid" in combinatie met theologie. Oh ironie ik hou van je.

Dutchbeaurouge | 24-09-17 | 10:56 | 2

"Extreem hoog opgeleid" Jezus Fucking Christ!

homieguerneville | 24-09-17 | 11:01

@homieguerneville | 24-09-17 | 11:01
I did NOT have sexual relations with that woman. Never stick your dick in crazy....

Jezus van Nazareth | 24-09-17 | 11:43

Dit mens is knettergek, zij bezit een hoog extreem links CU cq CDA gehalte.
Er bestaat geen god, allah, enz leer dat nu eens muts, alleen bange mensen en mensen met een laag IQ welke makkelijk te manipuleren zijn geloven in dit sprookje.

von Amsberg | 24-09-17 | 10:55

Theologie en geloof zijn bron van alle oorlogen.. Bij deze weer bevestigd

Rest In Privacy | 24-09-17 | 10:55

Dat mens is knettergek.

topsporter | 24-09-17 | 10:55

Dat mens is knettergek.

topsporter | 24-09-17 | 10:55 | 1

Elke reactie 2 x plaatsen? Tijd voor nieuwe muis?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:08

Ja, "wit privilege". Dat is in de Engelstalige wereld al een poos het nieuwe breekijzer dat vanuit de linkse Universiteiten gebruikt wordt tegen de westerse samenleving. Is nu dus ook hier bij de "extreem hoogopgeleide" figuren terecht gekomen.
Mevrouw heeft een universitaire studie Political GenderDanceStrategies (master) afgerond?
Vroegah noemden ze het indelen van mensen volgens hun huidskleur nog gewoon "racisme". Dr. Martin Luther King had nog een droom, die nu dus in duigen ligt.

Jan Passant mk2 | 24-09-17 | 10:55

Dit moet een hoax zijn toch. extreem hoog op geleid en dan een religie aanhangen. Kom Janneke geef iets nuttig geef de .... koekoek

Therapietje | 24-09-17 | 10:55

En ik ben ook al privileged omdat ik er behoorlijk goed uit zie. Wat een last draag ik.

Mesmer | 24-09-17 | 10:55

Dit soort van idioten zijn doel bewust aan het discrimineren, en kunnen beter op een eiland in de Noordzee gaan wonen. Maar dan wel zelf zogen van hun eigenvoorzieningen, ze hebben al veel te lang van ons belastinggeld geprofiteerd. En het is al helemaal niet toevallig dat dit Linkse gelul hun wortels heeft bij de V.U. in Amsterdam.

FreeVogelaar | 24-09-17 | 10:54

Dan kun je toch weer zien dat zelfs extreem hoog opgeleide een enorme partij onzin kunnen verkopen. Blijkt ook al wel uit het feit dat je theologie studeert.

beau van rtl | 24-09-17 | 10:54 | 2

Extreem hoog opgeleid, betekent dat dat je nog goedkoper een autoverzekering af kan sluiten.

beau van rtl | 24-09-17 | 10:56

hoho beau van rtl..een auto is ook white privelege ( kost nogal wat tegenwoordig het bezit van een auto, daar heb je wel een beetje modaal salaris voor nodig.)..oh wacht..

fikkieblijf! | 24-09-17 | 11:24

"Niet alleen witheid was superieur, maar de christelijke, witte, westerse cultuur was dat."

Was? Goh. "Extreem hoogopgeleid" zijn maar toch het verschil tussen verleden tijd en tegenwoordige tijd niet snappen. Raar.

Gen. Maximus | 24-09-17 | 10:54

Als ik dit lees, schaam ik me ook. Voor mijn sekse en mijn academische graad. Dat dit soort refo vrouwtjes niet los kan komen van de erfzonde is zielig, maar laat ons erbuiten.

kapoerewiet | 24-09-17 | 10:54

sorry meid , prima bewust van mijn privileges , daar hebben vele dna strengen voor ons voor gezorgd, op aandringen van je meester . Gaat heen en vermenigvuldigd U .
Jij begrijpt waarschijnlijk wel dat happen naar de baas niet zo handig is , je bent ten slotte extreem hoog opgeleid . Heb zelf ook op de Vaalserberg een boekje gelezen , en snap dat het moeilijk is om je naam en bekendheid wat te vergroten zonder lekker bekkie enzo , maare dit stukkie tekst is echt niet bevorderend voor je gekozen doelen..succes.

medelmo | 24-09-17 | 10:54

De "Theoloog des Vaderlands" heeft weinig met onversneden christelijk geloof te maken hoor. Een "bevrijdingstheoloog" is gewoon een communist met een kruisje op het revers (maar niet weet waarom hij/zij/het juist een kruisje draagt).

Guido | 24-09-17 | 10:54 | 1

Dat is de absolute waarheid. En de waarheid maakt vrij.

Arachne | 24-09-17 | 16:45

Extreem hoog opgeleid
Extreem dom
Extreem sexistisch
Extreem racistisch
Extreem links
Extreem zonde van alle gigabytes aan opslag, netwerkverkeer, stroom, koeling etc. dat de wereld verloren heeft aan deze mafklapper.

funkyd | 24-09-17 | 10:53

Heeft ze ruzie met haar man of wil ze kwijt dat tie niet blank is? Kan mij het schelen...

Venter | 24-09-17 | 10:53

Wanneer gaat men eens kappen met deze onzin?

tata1981 | 24-09-17 | 10:53

Duidelijk een afzwaaiend theo-loog.

maar toch | 24-09-17 | 10:53

Ben een extreem niet opgeleide , maar wel goede moeder, scheelt dat.

gato | 24-09-17 | 10:53 | 2

Jammer dat je jezelf zo nadrukkelijk als vrouw profileert, waarmee je impliceert dat alleen vrouwen goede ouders zijn. Ik als goede vader (...) voel me hierdoor ernstig gekwetst.

Jezus van Nazareth | 24-09-17 | 11:38

Oh mijn hemel, zie ik hier een nieuwe discussie opkomen.

gato | 24-09-17 | 12:32

Exteem hoogopgeleid in de fabelkunde.
Doordesemd met christelijk masochisme.
Gevaarlijke gekkin.
Zet aan tot zelfmoord.
Spreekt vooral weerlegbare onwaarheden.

huistuin&keukenvrouw | 24-09-17 | 10:52

Maar heeft ze een relatie met een zwarte man? Anders racistisch.....
Relatie met een man? Sexistisch....
Extreem hoog opgeleid? Op kosten van de samenleving. Privilege wat nu al ingeperkt wordt....

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 10:52 | 1

Maar heeft ze een relatie met een zwarte man? Anders racistisch.....
Ja, met Jip. Die is zwart, toch?

Manus Olie | 24-09-17 | 11:18

Ik zou d'r doen.

Parsons | 24-09-17 | 10:52 | 3

Extreem hard doen!

homieguerneville | 24-09-17 | 11:03

Uiteraard..... gewoon omdat het kan :-)

Fatwabuster | 24-09-17 | 11:04

In alle roze gaten.

knutsel_ | 24-09-17 | 11:11

Ik snap niet dat iemand die theologie gestudeerd heeft zichzelf extreem hoog opgeleid noemt. Jezus Christus, wat slaat dat mens een wartaal uit.

peterdepeter | 24-09-17 | 10:51 | 2

Theologie: God schiep Adam en Eva, die kregen kinderen... En toen gingen die kinderen met elkaar.... En daar stammen wij vanaf....

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:11

Kaïn en Abel waren allebei man. Dus tenzij GOD nog een paar vrouwen geschapen heeft loopt het verhaal daar al vast.

voldemort | 24-09-17 | 13:32

Fail 1: "ik", "mijn"
Fail 2: religieus en drammerig
Fail 3: claimen dat je hoog opgeleid bent (bovenin de kerktoren?)
Fail 4: praten over sexuele identiteit (UvA)
Fail 5: praten over white privilitsj (SJW)

Ik zou er nooit aan toe komen om haar te doen. Fail 1 heb je na 5 seconden al in de gaten en dan ben ik al weg.
Tijd voor een SJW #bullshitbingo

h3* | 24-09-17 | 10:51

Extreem hoogopgeleid? Ik zie extreme domheid. Hoe het ook verpakt wordt, dat religieuze tuig is compleet gestoord. Theologische wetenschapper, wat een grap.

SnartBlirdetRagnarok | 24-09-17 | 10:51 | 2

..tot haar 28e lekker doorgestudeerd, beetje de student uithangen, in en uit de diverse universiteiten, die destijds nog draaide op inkomsten/subsidies vanuit het Rijk, welke door middel van tax dit ook kon doen, en misschien nog een graties studiebeurs genoten, zodat ze uiteindelijk kan prediken; dat vooral de witte werkende slaaf die op zijn 18e is begonnen met zwoegen en afdragen aan vadertje staat en tot zijn 70e of tot zijn/haar dood dit dient te doen, dit vanwege die white privelege mag doen!

Juist,

fikkieblijf! | 24-09-17 | 10:59

Eensch! Zij zal toch niet echt zo dom zijn toch? Toch?

SnartBlirdetRagnarok | 24-09-17 | 11:06

Wat een goed idee. Zou meer witte mensen moeten doen.

Kaan78 | 24-09-17 | 10:50 | 5

@Spekje78 Kunt u ons a.u.b één keer van uw onwelriekende "superieure" Herrenras mentaliteit verschonen? U komt slechts om te trollen en te schofferen. U voegt derhalve dan ook niks toe aan dit debat....

Sjefke7807 | 24-09-17 | 11:25

Ik kijk wel uit. Zometeen is dat óók weer 'white privilege'.

Jezus van Nazareth | 24-09-17 | 11:32

Onder welk ras vallen Turken eigenlijk?

kempenaer | 24-09-17 | 20:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Survival of the fittest, Darwin.

Watching the Wheels | 24-09-17 | 10:50 | 3

Wil je de SJWers boos krijgen? Roep dan survival of the wittest ^^

h3* | 24-09-17 | 10:52

Oftewel ... kom eens uit je veilige 'gemeente' en ga eens op de Veluwe 'de vrouwelijke theologe met een relatie' uithangen of in Staphorst of in Mekka.

Watching the Wheels | 24-09-17 | 10:53

@h3* | 24-09-17 | 10:52
In Mekka wordt het inderdaad Survival of the wittest voor d'r ... en het rent ook niet zo makkelijk in een broekrok.

Watching the Wheels | 24-09-17 | 10:56

Hoezo extreem hoog opgeleid?
Mevrouw heeft een fop studie gedaan in fop onderwerpen. Thats it . Dat Nederland zo debiel is om mensen die op deze onderwerpen afstuderen een titel te geven zegt niet over het opleidingsniveau van deze mevrouw.
Maar goed, op een mistige septemberavond besluiten twee witte mensen om een wip te maken en omdat zij die wip maakten komt er negen maanden later de zoveelste schlemiel op deze aardkloot zonder dat die schlemiel daar ook maar iets over te zeggen heeft gehad. En verdomd, de schlemiel is wit (blank).
Na een jaar of 60 zichzelf de tiefus te hebben moeten werken en studeren en belasting te hebben moeten betalen zodat mensen fop studies kunnen doen blijkt dat de schlemiel allerhande privileges heeft.
Sorry, maar ik heb ze nog niet gevonden.

Zapata10 | 24-09-17 | 10:50

"Een witte vrouw met een relatie met een man". Ze zegt niet witte man dus haar vriendje is een kleurling. Niks mis mee, maar janneke staat er dus niet neutraal in.
Dag janneke panneke zeurkous.

Ongeblustekalk | 24-09-17 | 10:49

Die Godvrezende Janneke kan een verdomd goed stukje satire schrijven.
Ik denk dat het handjevol bejaarde Trouw abonnees met een blije glimlach dit proza leest onder het genot van een bakkie pleur.
Tenminste, ik neem aan dat het satire is. Als het serieus bedoeld is dan wordt het helemaal hilarisch.

leo de pejo | 24-09-17 | 10:48

Calvinistisch schaap

Panos88 | 24-09-17 | 10:48

Ik vind het niet meer dan logisch dat je in je eigen land een streepje voor hebt op lieden die net komen aanwaaien.

Vreetkonijn | 24-09-17 | 10:48

Lang stuk maar zeker de moeite waard. Probeer het eens

Rest In Privacy | 24-09-17 | 10:47 | 1

Moeite waard voor wat? Compenseren voor een te lage bloeddruk? Mijn Pa, zelden zoveel achterlijk gezwam in één stuk gezien. Hoe zeg je niks met heel veel woorden? Nou zo.

Jezus van Nazareth | 24-09-17 | 11:29

Ik ben juist trots op mijn witte kleur, en dat uit ik door mijn hoofd kaal te scheren.

Gizmo579 | 24-09-17 | 10:46

Ik ben extreem wit..... mag dat?

Fatwabuster | 24-09-17 | 10:46 | 1

Foei , mag niet.

Bergbloempje | 24-09-17 | 14:37

Begrijp ik nu uit dit verhaal dat als een niet witte "KK kaaskop" tegen me zegt dit geen racisme is? Want geen kolonialisme...

GS_MTAR | 24-09-17 | 10:45

Als er 1 partij een naar verleden heeft in Afrika dan is het de kerk wel. Ik ben niet lid van een organisatie met kinderverkrachtend en racistisch verleden.

i-Wonder | 24-09-17 | 10:45

Nitwit

Afgeschminkte Bassie | 24-09-17 | 10:45

Extreem hoogopgeleid ?
Extreem gestoord !

Jimmy Mc Clure | 24-09-17 | 10:44

Gelukkig ! Hetero witte mannen zijn nog erger dan hetero witte vrouwen.

boccelullus | 24-09-17 | 10:43

Dat theologie überhaupt als wetenschap bestaat is een klap in het gezicht van wetenschap. Religie en wetenschap zijn elkaars tegenpolen.
Als dag en nacht, water en vuur.

keestelpro | 24-09-17 | 10:43 | 5

Theologie, het bestuderen van 1 godsdienst en daar prat op gaan. Een beetje als radicaliseren in een madrassa maar dan met studiebeurs.

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 11:10

Dus een zogenaamde koran geleerde noem je een wetenschapper? 1 pot nat. Een sprookjesboek interpreteren en vertalen naar allerlei maatschappelijke doelstellingen en interacties is geen wetenschap.

MikeTheBull | 24-09-17 | 12:12

Volledig mee eens. Theologie is geen studie te noemen en ook niet serieus te nemen.

kempenaer | 24-09-17 | 20:09
▼ 2 antwoorden verborgen

In haar stuk gaat ook zij er van uit dat racisme alleen gepraktiseerd kan worden door de witte mensch. Wereldvreemd, zeker nog nooit buiten geweest.

goedverstaander | 24-09-17 | 10:42 | 1

Racisme is OOK al een white-privilege, snap dat dan.

klimgek | 24-09-17 | 11:06

Dat haar lichaam lichaam past bij hoe zij zich extreem hoogopgeleid voelt, stelt me gerust indeze..

073Cab | 24-09-17 | 10:42 | 1

parsons past ook.

medelmo | 24-09-17 | 10:44

Geïntegreerde mensen hebben nauwelijks last van hun kleur

Abu Bachouca | 24-09-17 | 10:42

Vrouwen die in elke zin 'ik' en 'mij' gebruiken keur ik in principe af.

Jos Tiebent | 24-09-17 | 10:41

Flikker op domme christenkut. Zwelg in je erfzonde en laat mij met rust.

MikeTheBull | 24-09-17 | 10:41

Doodmoe wordt je van dit soort figuren.
Hoogopgeleid of niet, ik vind het een sukkel.

Rest In Privacy | 24-09-17 | 10:41

Witte mensen moeten vaker zonnen.

maar toch | 24-09-17 | 10:40 | 3

Dat kan niet, want zij moeten werken.
#whiteprivilege
|
[cynisme / racisme off]

klimgek | 24-09-17 | 10:42

het is juist black privilege om in de zon te liggen en de witte man de uitkering te laten verdienen.

accijnstoerist | 24-09-17 | 11:54

Moet?

Is dit nog nieuws? | 24-09-17 | 12:11

Hoog opgeleid en snel afgeleid.

kwark001 | 24-09-17 | 10:40

Dit is een grap toch?

Frits de Vriez | 24-09-17 | 10:38 | 1

Moet haast wel. Als blanke, Christelijke, heterosexuele man wordt je tegenwoordig massaal geminacht voor wat je bent (dit artikel is al een uitstekend voorbeeld). Er zijn inmiddels tienduizenden families in Europa waarvan een dierbare is vermoord, alleen maar omdat ze niet-moslim waren. Ons land wordt ons afgenomen waar we bijstaan. Dat alles, dat enorme gevoel van "ongewenst en overbodig zijn", dat is nogal bedreigend. En dat de staat daar juichend alles aan doet, vind ik nogal beledigend.

Kortom, mevrouw maakt ongetwijfeld een grapje.

Opslag Medium | 24-09-17 | 12:14

Extreem hoog opgeleid. Radicaler kan haast niet.

keestelpro | 24-09-17 | 10:37 | 4

Ergens in een klooster in Tibet zeker.
Voor de rest heb ik geen boodschap aan de boodschap van een gelovige in de boodschap van de boodschapper Jezus Gristus.

miko | 24-09-17 | 13:06

Ach ja, extreem hoog opgeleid wil nog niet zeggen dat je ook gezond verstand hebt. Het ligt een beetje aan de studie maar ze kunnen heel dom lullen die hoogopgeleiden.

voldemort | 24-09-17 | 13:26

Extreem hoogopgeleid in de zieligheidsindustrie zal ze wel bedoeld hebben.

HipsterBrood | 24-09-17 | 13:50
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken