achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - De enge speech van JC Juncker

Zelfs tweede man Frans Timmermans vond afgelopen week dat Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te ver was gegaan in zijn State of the Union (de eurofielen willen zich zó graag kunnen meten met de Verenigde Staten, daarom gebruiken ze die term en hebben ze vier presidenten). Verscholen in de 6249 woorden tellende rede van Juncker afgelopen woensdag stond de volgende opmerking: 

"Vandaag komt de Commissie met voorstellen voor nieuwe regels voor de financiering van politieke partijen en stichtingen. We mogen de zakken van de ant-Europese extremisten niet vullen. Wij moeten Europese partijen de middelen geven om zichzelf beter te organiseren."

Geen geld voor EU-kritische geluiden dus, wel financieel ruim baan voor EU-minnende stromingen. Timmerfrans deed er twee dagen over maar ging vrijdag uiteindelijk toch tegen his masters voice in

"Partijen zijn vrij om te zeggen wat ze vinden, ook tegen de EU. Dat is democratie"

Holle woorden van de veeltalige Limburger natuurlijk.  Het Nederlandse neen tegen het associatieverdrag met Oekraïne werd dankzij een inlegvelletje van generlei waarde een volmondig ja. Democratie maar dan wel op Brusselse voorwaarden.

Verder wil Juncker de EU vooral nog groter maken, sprak hij. Zo pleit hij voor een Europees agentschap voor cyberveiligheid. Grappig, de Nederlandse overheid heeft haar eigen ICT nauwelijks op orde, straks zijn er 27 lidstaten die allemaal een vinger in de pap willen hebben in de strijd tegen digitale dreigingen.

Daarnaast wil hij een Europese minister van Economische Zaken en Financiën die ook - tegen de zin van Jeroen Dijsselbloem in - de Eurogroep gaat leiden. Ook moet er in het kader van de strijd tegen terrorisme een Europese inlichtingeneenheid komen en met zoveel woorden een Europees leger. 

Opmerkelijk: Junckers speech staat vol met termen als 'De wind in onze zeilen', Europa heeft de wind weer in de zeilen', 'de wind in onze zeilen vangen' en 'de zeilen hijsen'. Hij sluit af met clichématig: "Dus, de trossen los, de haven uit, en met de wind in de zeilen op naar de toekomst."

Kers op de taart in zijn nautische rede: de voorzitter van de Europese Commissie moet volgens hem óók voorzitter van de Europese Raad worden. Of zoals Juncker het zegt: "Europa zou bevattelijker zijn met slechts één kapitein op het schip".

Begin dit jaar zei Juncker geen tweede termijn te ambiëren. Hopen dat iemand in het rondtrekkende circus tussen Brussel en Straatsburg dat zwart op wit heeft met een handtekening van Juncker er onder. 

Een Europa met slechts één kapitein op het schip. Hij zei het echt.

Dat is eng.

BAS PATERNOTTE

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.