Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Vaarwel blauwe envelop. De Belastingdienst staat op omvallen

VAARWEL BLAUWE ENVELOP

Weet je hoe een democratie zonder belastinginkomsten werkt? Niet.

Dan zie je de kop 'Belastingdienst ziet zelf: ict-systemen zijn zo verouderd dat het innen van belasting gevaar loopt' en op het eerste gezicht denk je: dat is lollig. Of: Hoera lekker geen belasting meer betalen. Minderminderminder afdracht zodat de Rijksoverheid minderminderminder stomme dingen kan kopen van het geld van de burgers. Maar dan lees je dat artikel en dan denk je: Het ICT-falen bij de overheid is zo gigantisch dat het inmiddels de hele democratie in gevaar brengt. En niet alleen omdat de staatskas misschien een paar euro btw misloopt op de huur van een wit busje, of omdat er geen taxpoet binnen komt waarmee veiligheidsdiensten betaald kunnen worden die het radicaliseringstraject van de bestuurder van zo'n wit busje in de gaten kunnen houden vóórdat ie zo'n levensgevaarlijk busje huurt. Maar omdat een land zonder belastinginkomsten geen land is, en omdat onder de blauwe motorkap van de Belastingdienst alles wat ambtenaren fout kunnen doen, fout gaat. Zomaar een paar zinnetjes:

"De [belasting]dienst werkt met zo'n zeshonderd verschillende ict-systemen."  ZES-HONDERD. Die allemaal op WinXP of ouder draaien natuurlijk. Moeten we nog uitleggen waarom dat een probleem is, of snapt de gemiddelde burger die thuis de 2 systemen Windows en een iPad probeert te combineren en daar al compatibility issues mee heeft wel dat zoiets een probleem is?

"De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen." Ja, de Belastingdienst kocht dure ouwe ambtenaren duur af. De rest neemt zelf ontslag wegens kudtbaan bij krakend ambtenarenbedrijf.

De Bdienst gaat 'alle systemen vernieuwen en efficiënter maken'. "In de interne evaluatie gaat de Belastingdienst ervan uit dat in 2020 alle seinen op groen staan en alle systemen werken." Hahahaha. 600 systemen terugbrengen tot minder dan 600 systemen. In één van de grootste overheidsbedrijven. Binnen drie jaar. En dan 'alles op groen'. Kijk naar UWV, PGB, SVB en je weet: de enige rijksdienst waar de computers wél werken, is bij de struikrovers van het CJIB.

Nog een signaal van faal: "Toetsingsbureau [Bureau ICT-Toetsing] stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma's niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken." Als je 600 programma's die kudt met elkaar communiceren wilt terugbrengen tot een systeem dat wél communiceert, moet je misschien beginnen met het communiceren tussen mensen die software bouwen en mensen die me die software moeten werken.

"Om draagvlak te kweken heeft vvd-staatssecretaris Wiebes de werkvloer om suggesties voor een nieuw plan gevraagd." 'Oh hee hoi, werken jullie hier ook nog? Ja sorry we huren tegenwoordig alles extern in voor heel duur geld, zelfs je eigen oude collega's. Maar goed idee, misschien moeten we gewoon eens aan de mensen die hier wérken vragen: wat denken jullie, hoe lossen we dit op? Dus bij deze: Wat denken jullie, hoe lossen we dit op? Graag vóór 2020 want dit grapje kost tientallen miljoenen en die hebben we niet als we geen belasting kunnen innen en dan wordt dit verhaal een beetje een vieze cirkel...' 

Update: ICT-ellende moet leiden tot centraal EU belastingsysteem

Social

Reaguursels

Inloggen

Ik ga maar weer eens protesteren, daar.
Eerst krijg ik twee jaar lang bericht dat ik geen aangifte hoef te doen en dan ineens dit jaar bericht dat ik dat WEL moet doen en ook nog eens voor mijn eind 2015 overleden partner.
Dat wordt nog even zoeken naar de papieren, dus een protestje schrijven zou een uitweg kunnen zijn.

mallekater | 18-08-17 | 16:57

Ik krijg hierdoor het volste vertrouwen in een goede uitvoer van de sleepnetwet.

zwarte_weduwe | 18-08-17 | 14:13

Het leger en de politie hebben ze al kapot bezuinigd zodat de weg is vrijgemaakt voor een europese legermacht. Voor de belastingen hebben ze wat anders bedacht. Wéér kapot bezuinigen, dat zou te veel opvallen. Dus doen ze het hier middels ICT.

Sans Comique | 18-08-17 | 14:13

Haha ooit een ICT projectje gedaan bij de overheid. Je blijft lachen. En vergaderen. Nadat men 4 x de manager had vervangen bij de overheid, is het project piepend en krakend tot stilstand gekomen.
En we praten hier niet over een mega project, maar over een piepklein projectje op afdelingsniveau.

priks | 18-08-17 | 14:09

@
"Nog een signaal van faal: "Toetsingsbureau [Bureau ICT-Toetsing] stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma's niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken." Als je 600 programma's die kudt met elkaar communiceren wilt terugbrengen tot een systeem dat wél communiceert, moet je misschien beginnen met het communiceren tussen mensen die software bouwen en mensen die me die software moeten werken."

NEEEEEE.
Gebruikers weten nl. helemaal niet wat ze willen, en veranderen voortdurend van mening.
Heb jarenlang als militair computerprogrammeur gewerkt, en juist dit was de redend at ik net-niet gillend ben weggegaan: die köt-ambtenaren die niet weten wat ze willen. Had je net een tijd aan versie 22 gewerkt, hele programmatuur ontworpen, gecodeerd, getest; krijg je paar maanden later verzoek om opnieuw te beginnen, nu aan versie 23. Want ze willen weer wat anders. Spreekt vanzelf dat voor het einde van het jaar versie 24, 25 en soms zelfs al 26 op mijn bureau lagen. En al die tijd de externe uurtje-factuurtje schrijvende ICT'ers maar rondlopen en geld binnenharken.

FW Ta-183 Huckebein | 18-08-17 | 13:15 | 1

Precies. Je moet van te voren vastleggen wat het moet doen en gebruiker en programmeur hebben dat maar te slikken.

DodoVanNooitgedacht | 18-08-17 | 18:39

Het is een zéér grote fout om te denken dat je alles aan 'de markt' over kunt laten. Daarover zijn niet alleen economen het eens, maar zo langzaam maar zeker ook politici. Concurrentie als leidend principe leidt namelijk niet tot kwaliteit, maar kwantiteit. In materiële zin leidt dat tot verzadiging van de markt. Personeel bevindt zich uiteindelijk in een arbeidsmilieu van afslankende, reorganiserende bedrijven en financiële instellingen reorganiseren hun hypotheekportefeuilles omdat ze van huizenbezitters toenemende onzekerheid kunnen verwachten. Dat is een negatieve spiraal met forse inkomensongelijkheid als eindresultaat.
Overheden (over de hele westerse wereld) zouden juist FORS meer moeten gaan investeren in mensen. Dat zou principieel o.a. in moeten houden dat een aantal bedrijven weer terug in staatshanden zou moeten keren, ongeacht de kosten. Een maatschappelijk constante arbeidsmotor is namelijk qua waarde niet uit te drukken in geld. Bovendien vormt het een echte, heuse investering in arbeidsethiek; die mensen zitten in een werkritme en komen vanuit die plaats sneller aan een baan in het bedrijfsleven dan dat ze dat vanuit hun eigen woonkamerbank zouden kunnen.

De economisch-maatschappelijke ambitie van een volk zou je dus in democratische zin zeker af kunnen lezen aan de manier waarop zij met haar belastingstelsel en -dienst omgaat. In het geval van Nederland is dat ambitieniveau gedaald tot een zeer triest en laag niveau. Dat gaat niet alleen het politieke bestuur aan, maar zeker ook de kiezer! De kiezer die zeurt over de toestand van 's Rijks wegen, de nietsnuttende ambtenaren en de kilometerslange files, zou ook in het stemhokje eens zijn pijnpunten moeten laten meewegen in de druk waarmee hij dat bolletje rood kleurt. Niemand kan zonder anderen floreren. Wie zich in de rij voor het stemhokje vooral stroop rond de mond laat smeren door partijen die belastingen beweren te willen verminderen en het bedrijfsleven op het allerhoogste, maatschappelijk niveau wensen te brengen (lees: VVD...) moet zich afvragen of hij niet slachtoffer is geworden van de huidige, door de media-verzadiging veroorzaakte indolentie.

Afijn, economie is dan ook niet de wetenschap van de kille cijfertjes. Het gaat over alles wat de mens beweegt en hoe die motieven zijn af te lezen en voorspellen. Mens heeft mens nodig. Mens is mens omdat mens betekent dat het wezen na kan denken over zijn eigen lotsbestemming. Denk dan ook eens keer na!

Billy Ocean | 18-08-17 | 13:14

Ik weet niets van het hoe en waarom, laat staan dat ik tot oplossingen zou kunnen komen.
Ik weet wel dat mijn eigen financiële huishouding zwaar gebukt gaat onder belastingsores.
Jaar op jaar teveel (?) ontvangen toeslagen terugbetalen.
Veranderende omstandigheden zoals in wetgeving ,inkomen, hypotheek, kinderen enz. hebben gezorgd voor een woud aan herstel-, terug-
en afbetalingsregeingen.
En op verzoeken om bepaalde toeslagen aub te stoppen wordt steevast gezegd: zelf uw gegevens aanpassen.
Nu ben ik mbo nivo opgeleid en redelijk doorontwikkeld maar voor mij is het bijkans ondoenlijk om dit circus op orde te krijgen.
Soms wou ik dat ik Dijselbloem was; aanslagje achteraf wegens onverwacht veranderde omstandigheden?
Zonder blikken of blozen overmaken wegens toch geld teveel.
Die luxe ken ik als Nederlandse arbeider met een gezin en hypotheek helaas niet.

D-Fens_1963 | 18-08-17 | 13:13 | 1

Ik kan niet in jouw situatie kijken maar iets in me knaagt dat je destijds wel de weg wist bij het aanvragen van de toeslagen ( waar je ongetwijfeld ook recht op had) Hoeveel ingewikkelder kan het dan nu zijn om aanpassingen in de andere richting te regelen?

loze stijl | 18-08-17 | 18:42

Gaat het CJIB hetzelfde lot volgen (hopelijk)?

Ouwe_Zwitsal | 18-08-17 | 12:46 | 1

Nooit. Veel te lucratief. De Belastingdienst zal ook beter gaan functioneren wanneer zij alleen nog gaan innen en niet geld heen en weer moeten gaan pompen tussen de burger en de fiscus. Het is toch vreemd dat de fiscus over nivelleren gaat? De fiscus moet geld innen voor de staat, meer niet. De staat kan dan zelf een toeslageninstituut oprichten die ervoor zorgt dat er voldoende genivelleerd kan worden. Ook vind ik het principe van "de consument betaalt" achterhaald, want waar eindigt het product? Wie is nou de eindconsument wanneer iedereen op z'n minst zzp'er is? Buitenlanders? Ik kan het me ook niet voorstellen dat het zo'n ramp wordt om zowel de kopers als de verkopers 10,5% belasting te laten betalen. Met lagere belastingpercentages krijg je lagere prijzen en zo meer vraag naar aanbieders van producten, zodat het uiteindelijke verlies 0% is voor de fiscus. Ze maken zelfs winst, want een simpelere fiscus kost minder.

banaanreader2000 | 18-08-17 | 13:24

Wie dacht dat (k)wiebes het op ging lossen had het mis :)

Mathijs2017 | 18-08-17 | 12:20

Ik wist al dat ze zouden stoppen.
Kreeg onlangs de laatste aanmaning.

Lampelul | 18-08-17 | 12:14

En hier valt men weer door de mand:
'Update: ICT-ellende moet leiden tot centraal EU belastingsysteem'
In opdracht van Brussel tuurlijk.
Goh, dat ze daar niet eerder op gekomen zijn.
Het leger minimaliseren, de politie die al niet veel meer uitvoerd, de pensioenen daar heen.
Kijk, of je wilt of niet, maar dat EU gaat nog eens heel groot worden.
Mark my words.

watmagjenogwel | 18-08-17 | 12:10

Denk maar niet dat het bij de BD alleen zo is. Vele andere (overheids) bedrijven zitten met dezelfde problemen, de legacy systemen.

watergeus | 18-08-17 | 11:50

Laat de Cap Gemini's met hun roestige processen eens voor wat het is.
Schrijf een wedstrijdje uit met als prijs 20miljoen euri voor de beste software....
Nog eens 50 miljoen als het gebruikt gaat worden..

Winnaar: Dat puisterige gepeste jochie van 15 die het voor elkaar heeft gekregen om het hele zooitje via open source software of oude roblox engine te laten draaien op een android telefoontje met een barst in het scherm.

roy1312 | 18-08-17 | 11:42

Zou de software van de overheid niet gewoon open source moeten zijn? Lekker alles op github gooien.

GOEM | 18-08-17 | 11:26 | 1

Absoluut. De burger heeft immers het recht te weten wat de overheid doet. Bovendien is Windows het meeste onveilige, instabiele en dure systeem dat er is. Ik snap niet dat de overheid niet een eigen besturingssysteem heeft, gebaseerd op Linux en/of BSD. Vervolgens kan men - open source - met tech bedrijven hier in zee voor de applicaties, i.p.v. Capgemini en soortgelijken die het uitbesteden aan software fabriekjes in India die de ballen begrijpen van wat ze aan het maken zijn.

DodoVanNooitgedacht | 19-08-17 | 01:00

Hoi allemaal, hier een ICT Bdienst faalhaas ambtenaar.

Beste Van Rossum, de Bdienst staat niet op omvallen vanwege falende ICT systemen en al helemaal niet door het aantal applicaties binnen de Bdienst.
In Nederland zijn er tientallen Belastingmiddelen en toeslagen bedacht door onze politici, moet allemaal wel even geint, uitgekeerd en gecontroleerd worden door die lompe stroperige Bdienst

Maaarrr er is m.i een groter probleem omdat er over een paar jaar geen persoon meer is die wil werken bij de Bdienst omdat de ambtenarenstatus gaat verdwijnen en dus ook de goede secundaire arbeidsvoorwaarden, tel daarbij een loon op die ongeveer 20% tot 30% lager ligt dan marktconform (vooral ivm IT sector) plus het feit dat iedereen een HBO diploma moét hebben voor de simpelste taakjes.
En het feit dat al het ervaren kundige personeel wegloopt omdat ze elders beter kunnen krijgen, de oude garde (het gros) die hier zit denkt alleen aan het pensioen en heeft geen zin in vernieuwing.
Hoeveel intern ervaren personeel denken wij dan nog over te hebben?

En verder draait er hier niks meer op Windows XP, sinds een aantal jaar is het al Windows 7, en de Enterprise/server omgeving heeft ook een upgrade gekregen.
Even over het aantal applicaties, dat is echt het probleem niet maar moet wel teruggedrongen worden en dan met name de losgekoppelde applicaties van het mainframe waaronder LOA's ( lokaal ontwikkelde hobby applicaties).

Verder is het nodig om alle middelen en posten in één portal (webapplicatie) terug te kunnen zien.
Waarom hebben wij dat dan al niet gedaan?
Het aantal managementlagen en dienstonderdelen met hun eigen MT clubje plus OR is wel een groot probleem om ook maar een simpele aanpassing erdoorheen te krijgen.
Want stel je voor dat je bij elkaar in de keuken kan kijken dát moeten we niet willen met z’n allen want voor je het weet heeft iemand anders wel een beter idee om al het werk stroomlijnen waardoor een ander clubje niet meer relevant is, dat houd m.i heel veel ontwikkeling tegen.

Het is vandaag anno 2017 nog niet eens mogelijk om je rekeningnummer online aan te passen voor al jouw belastingzaakjes, dat heeft niks met IT problemen te maken maar alles met Den Haag en hun zogenaamde “wetgeving” en de bovengenoemde clubjes.
Bdienst.

Maaarrr wel omdat er over een paar jaar geen persoon meer is die wil werken bij de Bdienst omdat de ambtenarenstatus gaat verdwijnen en dus ook de goede secundaire arbeidsvoorwaarden, tel daarbij een loon op die ongeveer 30% lager ligt dan marktconform (vooral ivm IT sector) plus het feit dat iedereen een HBO diploma moét hebben voor de simpelste taakjes.
En het feit dat al het ervaren kundige personeel wegloopt omdat ze elders beter kunnen krijgen, de oude garde die hier zit denkt alleen aan het pensioen en heeft geen zin in vernieuwing
Hoeveel intern ervaren personeel denken wij dan nog over te hebben?

En verder draait er hier niks meer op Windows XP, sinds een aantal jaar is het al Windows 7, en de Enterprise/server omgeving heeft ook een upgrade gekregen.
Even over het aantal applicaties, dat is echt het probleem niet maar moeten wel teruggedrongen worden en dan met name de losgekoppelde applicaties van het mainframe waaronder LOA's ( lokaal ontwikkelde hobby applicaties),
Het aantal managementlagen en dienstonderdelen met hun eigen MT clubje plus OR is we leen groot probleem om ook maar een simpele aanpassing erdoor heen te krijgen

Sunburst | 18-08-17 | 11:13 | 4

Ambtenaren rapporten blijkbaar alles in tweevoud.

DodoVanNooitgedacht | 18-08-17 | 11:50

Tja, ik wist het wel, iedere ambtenaar bevindt zich op een eiland dat hij/zij met hand en tand verdedigd.

watmagjenogwel | 18-08-17 | 12:36

@DodoVanNooitgedacht Hij rapporteerde maar één keer, maar hij heeft dit zitten typen op een fiscusbak die draait op Windows 7 die eigenlijk was ontworpen voor Windows XP.

banaanreader2000 | 18-08-17 | 13:31
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb 27 jaar bij de Belastingdienst gewerkt. Begonnen in 1982. Alles was nog handmatig. Enorme zalen vol dossiers en alle aangiften, aanslagen etc nog op papier en met de hand uitgerekend. Aantal fouten was te tellen op de vingers van één hand. De enige computers die gebruikt werden stonden in Apeldoorn en dan alleen voor ondersteunend werk zoals aanslagbiljetten afdrukken.
Zo ergens begin jaren 90 deed de ICT zijn intrede. Dat, gecombineerd met de grote en domme reorganisatie van 1992, was het begin met 25 jaar ellende die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Wij kregen ergens begin 2000 de eerste systemen die niet meer onder MSDOS werkten maar onder Windows. Die software werd na enkele korte testen de dienst in geslingerd en zal vol fouten, zowel programmeerfouten als fouten op het gebied van wetstoepassing. En zo is dat tot op de dag van vandaag gebleven. Minder administratief personeel zou er nodig zijn. Dat klopte, het handwerk verdween, maar dat personeel kwam dubbel terug voor "foutoplossing" : ze waren nu de hele dag bezig om de vele fouten te herstellen die door de computer werden "uitgeschoten" of waar burgers over belden.

Door de enorme burocratie op het computercentrum in Apeldoorn is het vrijwel onmogelijk om ontdekte fouten te laten corrigeren. Dat ging dan via diverse chefs en afdelingen naar een "overlegtafel" (dat woord !) of een "damagetafel" en dan moest het ergens in de toekomst ingepland worden voor een oplossing.
Gevolg was dat de mensen op de werkvloer op den duur experts waren in het verzinnen van noodoplossingen om via via via de systemen toch te laten doen wat men wilde.

Nederlander65 | 18-08-17 | 11:08

Beetje raar om te denken dat zonder belastingdienst geen democratie of overheid mogelijk is. Veel, of zelfs alle diensten in de samenleving kun je gewoon op marktbasis en concurrentie leveren. Waarom bijvoorbeeld één politiedienst (met bijbehorende monopolistische flaters) als je ook een private dienst kunt inhuren? Zolang ze zich wel aan de wet blijven houden uiteraard, maar daarvoor kunnen ze elkaar controleren en heb je desnoods het leger. We hebben nu ook geen enkele garantie dat politie of leger zich aan de wet blijft houden, behalve hun erewoord en gehoorzaamheid en onderlinge controle.

Zelfs belasting werd in het Ancien Régime in Frankrijk (en andere plekken) uitbesteed aan "tax farmers" (belastingboeren). Kwam erop neer dat investeerders de belastingopbrengst mochten voorschieten als hoogste bieder aan de overheid, met hopelijk een marge voor zichzelf (net zoals de belastingdienst nu ook geld kost). Daarna mochten ze er zelf voor zorgen dat ze via het innen van de wettelijke belastingen het geld en hun marge terugkregen. Uiteraard waren ze niet populair...

Verder eens met anderen: versimpel het gewoon. Wat mij betreft een vlaktax op land met een lager tarief voor onbebouwd land en bij groter opppervlak een aftrekpost tot max. 50% voor natuurgebied. En als je vreest voor klimaatverandering door de mens, een belasting op de CO2 en methaan-inhoud van alle fossiele brandstof die hier geproduceerd en geïmporteerd wordt, met een terruggave voor elke ton CO2 die je uit de lucht weet te halen. En\of gewoon een vlaktax op energieverbruik. Makkelijk te innen, geen discussie mogelijk, privacy-ongevoelig en bij verhoging van die tax (voor iedereen uiteraard) om aan nieuwe overheidstaken uit te geven eerst een referendum...

Daarnaast een zo laag mogelijk basisinkomen ter hoogte van het bestaansminimum, vrijgeven van lonen en prijzen en je bent klaar: maximale werkgelegenheid, een sociaal vangnet, met minimale bureaucratie en regelgeving. Wie meer inkomenszekerheid wil voor zichzelf of z'n (toekomstige) kinderen verzekert zich maar bij.

Wol | 18-08-17 | 11:01

Zoals gezegt; het verwaarlozen van de belastingdienst staat in dienst van het overhevelen van deze dienst naar Brussel. EN het verwaarlozen van defensie staat in dienst van het organiseren van een Europees leger. Het verwaarlozen van de veiligheidsdienst staat in dienst van een EU veiligheidsdienst. Het verwaarlozen van de politie staat in dienst van een op te richten EU politiemacht. Het verwaalozen van de IND staat in dienst van het op te richten centrale Brussel gecontroleerde asielinstituut. En ga zo maar door. Nederland zit al lang in de verkoop naar Brussel zoals je een huis in de verkoop doet en er daarom alleen nog maar het noodzakelijke onderhoud aan doet, bij voorkeur door vrijwilligers

forecastle | 18-08-17 | 10:57 | 2

Precies forecastle, had je plembsel nog niet gelezen voordat ik het mijne soortgelijke plembsel geplaatst had.
Maar daar draait het om, de provincie NEEderland, gaat het helemaal worden.

watmagjenogwel | 18-08-17 | 12:30

Dat gevoel heb ik oook, want de belastingdienst weet tot op de laatste cent bij mij terug te vinden, terwijl ik in buitenland woon en daar belasting betaal. Iedere week wel een blauwe envelop.

gato | 18-08-17 | 13:40

Een uitstekende gelegenheid om het brutoloon contant uit te betalen. Wij zorgen dan wel dat er een rechtvaardig deel bij de fiscus terechtkomt. Probleem opgelost. Ze hoeven niet meer te innen, alleen maar ontvangen en de burger heeft rechtstreeks invloed op de uitgaven. En daar doen ze het dan maar mee. Zijn we ook gelijk van die banken verlost.

SlimmeBelg | 18-08-17 | 10:52

Ik adviseer gratis geld van Mario. Laat de ECB maar gewoon Nederlandse Obligaties opkopen voor altijd en voor niks. Lekker makkelijk iedereen blij en gaat nooit fout. De geschiedenis bewijst het want niemand leest nog geschiedenis tegenwoordig. Bovendien Mario print nu toch al miljarden per maand dan kan dit er ook nog wel bij.

Kets22 | 18-08-17 | 10:46

Daar gaat straks weer minimaal € 200.000.000,- aan mislukte ICT-overheidsprojecten door het putje door de Cap Gemini's te helpen aan werkgelegenheid van zogenaamde ICT-ers die de boel wederom verpesten.

Albert5000 | 18-08-17 | 10:43

Het falen van overheidsinstanties is eigenlijk in de hele breedte gemeengoed geworden. Door overregulering en de haast wetmatige behoefte om steeds meer taken (dus ook meer ambtenaren) aan te pakken, leiden tot een groei die het meest weg heeft van een soort woekering. Het is een sneeuwbaleffect waarbij instantie zelf zien dat niet berekent zijn op de taken die zij zichzelf ten doel stellen en daarom steeds meer mensen en middelen vragen om dit te corrigeren.

De grootste weeffouten zitten er op twee vlakken, De waardeloze politieke aansturing, die zo afhankelijk zijn geworden van het ambtenarenapparaat dat men daar geen harde, doch noodzakelijke, maatregelen durft te nemen, zowel in het personeelsbestand als in aansturen van de natie. De neiging om zaken te overcompliceren zit al ingebouwd in het DNA van de overheid, maar er zit ook geen enkele politiek rem op. Men geeft andermans geld uit als water. Adviesbureaus en externe managers vliegen rond overheden als vliegen om mest. Ze worden overbetaald en kosten vele miljarden op jaarbasis. Die mensen lachen zich helemaal een bult. Het werk wat ze ooit als ambtenaar deden, doen ze nu als ondernemer, maar de prijs is verdrievoudigd. Allemaal zodat de politiek kan blijven volhouden dat er minder ambtenaren zijn (en zelfs dan redden ze het niet).

Daarnaast is er gewoon te veel macht (de 4e macht) aanwezig onder ambtenaren zelf. Dan bedoel ik niet het voetvolk, maar de het hoger kader. Zij hebben de touwtjes in handen en kunnen de democratie aardig beïnvloeden door hun gekozen bazen te laten struikelen, met gelekte info en verkeerde info. Het is heel normaal dat men vanuit die positie vooral bezig is met zelfbescherming. Ook hierdoor wordt er een woud aan interne regels geschapen, die primair lijken bedoeld om targets te halen en kwaliteit te borgen, maar het vaak gewoon een administratief woud, louter ter bescherming van bestuurders om bij audits aan te tonen dat men goed het werk verricht. Het kwaliteitsdoel in secundair.

Men moet een ernstig eenvoudigere aansturing krijgen van politieke doelen. I.c. zal de belasting moeten gaan functioneren zonder allerlei toeslagen en correcties. En daarnaast moet men eens gaan kijken wie er werkelijk geschikt is voor de baan i.p.v. incompetente, maar politiek loyale figuren naar voren schuift om ministeries te leiden.

En het belangrijkste is sterk politiek leiderschap, één met inzicht, die heel veel troep weet te ruimen en systemen weer kan gaan laten functioneren. Een luisterend oor bij de mannen/vrouwen/andersoortige genders op de vloer is een start. Meestal zijn zij inderdaad de laatste die iets mogen zeggen, en dan horen zij meestal direct terug, dat sommige aanbevelingen niet kunnen vanwege systemen. Wel dan zijn de systemen niet goed.

Statler en Waldorf | 18-08-17 | 10:43

De oorzaak van het overheidsfalen met ICT-projecten is ook dat deze projecten altijd door grote software-boeren (denk aan een Capgemini) wordt gedaan die het verder een worst zal wezen wat het resultaat van het project is, betaling geschiedt namelijk via uurtje-factuurtje. Het enige waar deze software-boeren aan denken is dus zoveel mogelijk mensen op het project zetten zodat er lekker gefactureerd kan worden. Het liefst ook schoolverlaters of omgeschoolde ICT'ers, die zijn namelijk zo lekker goedkoop.

Bij een Facebook, Microsoft, Google of Amazon hebben ze geen last van falende ICT-projecten hoor. Daar wordt er namelijk wel grof geld betaald voor hoog opgeleid intern personeel.

StratenMakerr | 18-08-17 | 10:41

"Nederland moet verzet tegen sterker Brussel laten varen" kopt het FD 18-08-2017

Nederland kan volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken niet meer heen om Eurobonds voor het gezamenlijk aangaan van schuld.

Als alle Nederlanders eens wisten wat dit betekend,dan breekt onmiddellijk de hel los.

"u wordt verantwoordelijk gesteld (dus betalen) voor alle schulden die gemaakt worden in ons paradijs de " Europese Unie " en we krijgen direct de status ontwikkelingsland"

Als we niet de straat opgaan en een Nexit eisen zal het binnen zeer korte tijd gedaan zijn met uw financiele situatie gelijk de Griekse bevolking. Mensen onderschat dit niet in de Brusselse achterkamertjes wordt hier aan gewerkt.

Van onze Eurofile beunhazen hoeft u niets te verwachten, zij zijn bezig met het Wilhelmus.

von Amsberg | 18-08-17 | 10:31 | 1

Ik onderschat het niet, en wellicht een heleboel lezers van GS ook niet.
Maar het is die verrekte overige bevolking, 80%?? die het wel onderschat, en dat gaat helaas niet veranderen.
Die hoop heb ik al lang opgegeven.

watmagjenogwel | 18-08-17 | 12:24

Misschien moet de overheid zelf eens software ontwikkelaars in dienst nemen en deze ook goed gaan betalen. Momenteel worden er alleen maar externen ingehuurd (want, vaste werknemers is duur) en is het verloop gigantisch groot. 3 jaar na ontwikkeling van een systeem zijn er al zoveel mensen gekomen en weer weggegaan dat inmiddels niemand meer weet hoe het nu allemaal precies in elkaar zit.

Er wordt maar geschreeuwd dat er zo'n personeelstekort is in ICT-land maar betalen voor goed personeel ho-maar. En maar zeuren dat er problemen zijn met de systemen. If you pay peanuts you get monkeys.

StratenMakerr | 18-08-17 | 10:28 | 1

Dat is niet vanwege duur, maar vanwege de regels omtrent aanbesteding van overheidsprojecten. I.e. in beginsel doet de overheid niets wat het bedrijfsleven ook doet.

DodoVanNooitgedacht | 18-08-17 | 11:01

Belangrijke reden voor de FAIL van onder andere de ICT bij de overheid: de verplichte openbare aanbestedingsregels van jawel, alweer de EU.
Vanaf een bepaald bedrag is het voor de overheid verplicht om een project openbaar aan te besteden om zoveel mogelijk bedrijven de kans te geven een opdracht binnen te slepen. Een bedrijf dat de opdracht binnenhaalt krijgt dan de opdracht voor een periode van 5 jaar. Na die 5 jaar moet de hele boel opnieuw worden aanbesteed. Leuk bedacht, ter bestrijding van monopolieposities en zo.

Praktijk: Tegen de tijd dat iedereen is ingewerkt op dat nieuwe systeem en er goed mee weet te werken, is het alweer tijd voor de volgende aanbesteding en kan je opnieuw beginnen. Omdat de kans heel groot is dat niet weer hetzelfde bedrijf de opdracht krijgt, moet dus feitelijk om de 5 jaar alle data (zowel uit oude als nieuwe systemen) worden overgepompt naar een nieuw systeem. Geen wonder dat dat regelmatig fout gaat, met crashes, datalekken en dergelijke. Als de medewerkers al worden geraadpleegd tijdens de aanbestedingsprocedure, heeft hun mening in de praktijk geen invloed omdat toch vooral naar het budget gekeken wordt en gewoon het goedkoopste systeem gekozen wordt -wat weer niet de beste mogelijkheden biedt waar de medewerkers efficient mee kunnen werken. De bedrijven zitten vaak ook nog op grote afstand van de opdrachtgever dus snelle reparaties ter plekke zijn ook niet meer te regelen.

Dit kost klauwen met geld en niemand wordt er gelukkig van.

Braboblanke | 18-08-17 | 10:25

"Weet je hoe een democratie zonder belastinginkomsten werkt? Niet."

Strikt genomen heb je voor democratie helemaal geen belastinginkomsten nodig. Voor de facilitatie van massa's gelukszoekers wel.

In essentie moeten voor een zo gezond mogelijke samenleving de belastinginkomsten zo laag als maar mogelijk is gehouden worden.

Peter_K | 18-08-17 | 10:24

Dan zullen die brievenbusfirma's wel even helemaal geen aandacht krijgen, leuker kunnen de VVD'ers het niet maken voor hun criminele vriendjes. Volgende keer weer een VVD'er op Justitie en aan het hoofd van de Belastingdienst, nogal Wiebes.

Watching the Wheels | 18-08-17 | 10:24

@"Toetsingsbureau [Bureau ICT-Toetsing] stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma's niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken."
Ik vermoed dat ontwikkelaars van nieuwe software er ook voor zorgen dat zijzelf de enigen zijn die die nieuwe software kunnen onderhouden.

simpelman | 18-08-17 | 10:21

100 miljoen miljard innen aan belasting en niet een paar computers fatsoenlijk kunnen laten communiceren. Begint zo'n beetje de norm te worden bij de overheid.

nietsdoenerT | 18-08-17 | 10:20

In ambtenarië zijn er zat mensen die echt werk verrichten, werk dat je ook buiten de overheid kan doen. Echter wordt op dat werk neergekeken door de interne cultuur bij de overheid. Heel veel geld en tijd wordt gestoken in vergezichten, 'kaders' en 'doelstellingen', weinig geld in het onderhouden van systemen en de mensen die het draaiend moeten houden. De overheid is vergeven van de bedrijfskundigen. Mensen die uit gebrek aan fantasie en werklust ervoor hebben gekozen procesneukertjes te worden. Veel geld verdienen door constant te spelen met afdelingen, processen en 'formatie-eenheden'. Het verhaal van die ene roeier in de kano en een batterij van managers die hem vertellen hoe te roeien, gaat wel degelijk op. Maar de ironie wordt niet gezien.
En dus slopen deze procesneukertjes de systemen door het geld op te souperen, zodoende van binnenuit sabotage te verrichten en vervolgens voor outsourcing te pleiten. Een gemeente doet geen onderhoud meer, zij 'zoekt interactie met de stad', oftewel, ga zelf je straat maar schoonhouden. Is niet sjiek namelijk, werken met je handen.

Rest In Privacy | 18-08-17 | 10:20

Stelletje AMATEURS !!

Nietnagel | 18-08-17 | 10:16

Wie kan mij 600 verschillende Systemen opsommen? Of bedoelen ze soms applicaties?

Jos Tiebent | 18-08-17 | 10:12 | 1

De belastingdienst. Nee, hoewel applicaties er natuurlijk deel van uitmaken. Één databasesysteem bestaat bv. uit minimaal twee applicaties; meestal meer.

DodoVanNooitgedacht | 18-08-17 | 10:28

“Ja sorry we huren tegenwoordig alles extern in voor heel duur geld” En daar ligt het hele probleem van het ICT-falen bij de overheid. Namelijk dat er geen ICT zit bij de overheid. Alles wordt via externe bedrijven gedaan. Er zijn een groot aantal van dit soort ICT bedrijven die vrijwel geheel op overheidsopdrachten draaien. Programmeurs van zulke bedrijven hebben als voornaamste taak om binnen deadlines te werken, niet om een kwalitatief goed systeem te bouwen, als het maar werkt. Dat werkt absoluut niet voor een overheid waar minimaal elke 4 jaar een hoop regels veranderen. Kwalitatief slechte software is namelijk niet flexibel genoeg. Voor de bedrijven is dat dan weer handig want die blijven zo opdrachten krijgen.

Als overheid eigen ontwikkelteams had kun je er vanuit gaan dat kwaliteit wel belangrijk is omdat die zelfde ontwikkelaars ook straks weer alle aanpassingen aan het systeem moeten gaan doorvoeren zodra er weer nieuwe wetgeving komt. Waar het voor eigen ontwikkelaars een ‘win’ is om kwalitatief goede software te bouwen is het bij externe bedrijven een ‘win’ om ‘quick and dirty’ software op te leveren.

Als nou iemand denkt…. Maar als die bedrijven zo op deadlines zitten, waarom lopen die projecten dan altijd zo uit? Dat is omdat bij het opstellen van de specificaties altijd zaken vergeten worden, en soms regels nog veranderen voor de oplevering. Daar komt men achter bij de oplevering (die binnen de specificaties past) en is de verantwoordelijkheid van de overheid (die de specificaties opleverde), dus dan moeten er weer aanpassingen komen en dat duur lang met inflexibele software.

DerUnterMensch | 18-08-17 | 10:12 | 1

Externe bedrijven zijn niet het grootste probleem. Het probleem is dat de regelingen zo complex zijn dat niemand meer overzicht heeft en dat het onmogelijk is om een degelijk software-ontwerp te maken. Requirements, ontwerp, bouw en implementatie lopen volledig langs elkaar heen.

Bytemaster | 18-08-17 | 10:24

Of je versimpelt het hele belastingsysteem. Een vlaktax i.c.m. het opheffen van toeslagen, regelingen en aftrekposten. Rigoureus aanpakken, anders maak je de chaos alleen maar groter.

Bytemaster | 18-08-17 | 10:11

Ik heb in mijn leven nog nooit meegemaakt dat ik ook maar een heel klein ietsiepietsie het idee kreeg dat er niet genoeg geld was in Nederland. En de belastingdienst is haar eigen werkgever. Hoe meer problemen hoe meer wetgeving hoe meer wetgeving hoe meer werk.

Axelvon | 18-08-17 | 10:08

We moeten naar 1 belastingtarief op goederen en diensten , alle overige belastingen (en subsidies en toeslagen en verplichte verzekeringen, etc) afschaffen. Dat belastingtarief moet gebonden zijn aan een maximum van 15%. In plaats van oeverloos gelul over minimum loon moeten we het gaan hebben over een maximum tax. Weg met de belastingdienst, minder minder minder overheid!

TheOneWhoKnocks | 18-08-17 | 10:07

Laat ze maar eerst uitbetalen,ben al vanaf mei bezig niemand heeft een antwoord op de vraag :wanneer krijg ik mijn belastingteruggave.
Wat een zooitje daar.

R@onrust | 18-08-17 | 10:07

De Nederlandse overheid is een grote open riool welke de druk niet meer aankan en op springen staat. Maar voordat dat gebeurd leren we eerst met z'n allen het Wilhelmus, tenslotte willen we ondergaan gelijk de Titanic waarna we wegzakken in het grootste smerige blackhole Brussel genaamd.

von Amsberg | 18-08-17 | 10:01

Na de zorg en openbaar vervoer is het tijd dat ook de belastingdienst geprivatiseerd wordt. Werkt stukken beter.

Bakito | 18-08-17 | 09:59

In de zorg is men verplicht de systemen up to date te houden want anders gaat je kop er af.
Gebruik je 600+ systemen om inkomsten en uitgaven van een land te beheren dan maakt het natuurlijk niets uit dat alles op oude meuk draait.

Herr Knäckebröd | 18-08-17 | 09:58

Voer een munt in op basis van blockchain. Daar kun je allerlei (democratisch verkozen) regels aan hangen die dan automatisch worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld, koop je als consument een product met 21% BTW, dan gaat die BTW rechtstreeks naar de staatskas zonder dat er een boekhouder aan te pas komt.
Voorkomt ook veel fraude met toeslagen/subsidies etc. Ander voorbeeld, je kunt regels toekennen aan de blockchain die zeggen dat als er sprake is van een uitkering, de ontvanger dit alleen mag uitgeven aan primaire levensbehoeften.
Tal van mogelijkheden, al het administratieve werk doet de blockchain voor je, het is betrouwbaar en vrijwel onmogelijk om te frauderen. Daarnaast kun je de regels democratisch vaststellen.
Die hele belastingdienst zou je kunnen afschaffen door slimme inzet van blockchaintechnologie.

FlorisJanvanFleppest | 18-08-17 | 09:55 | 4

Wat u uitkraamt is luchtfietserij van een nog hogere orde dan de waterstofeconomie.
Blockchain is een database, maar dan wel één met een extreme hoeveelheid overhead en krankzinnig lange verwerkingstijden op transacties. Het kan allerlei regels inderdaad automatisch uitvoeren, maar dat kan een traditionele database ook, maar wel veel sneller.
En wie wordt er belast met het controleren van die blockchains? De overheid? De belastingdienst? Burgers zelf? Wil men wel dat alle transacties openbaar zijn voor iedereen?

Blockchain is hier beduidend geen oplossing voor, want niemand gaat een volle minuut staan wachten aan de kassa in de supermarkt terwijl de transactie wordt goedgekeurd. Overigens is een transactietijd van één minuut net zo optimistisch als het integratiebeleid van GroenLinks in de jaren 90. Het wordt niet sneller, enkel trager en beroerder.

Rest In Privacy | 18-08-17 | 10:05

Privacy is zeker ook hier van belang, daar gaat blockchain niets aan veranderen. En wat betreft krankzinnig lange verwerkingstijden? Onzin, daar zijn ook al oplossingen voor. Bij grote bedragen wil je meer verificatie wat dus langer duurt. Bij kleine bedragen hoeft dat niet, deze transacties kunnen dan ook razendsnel.

FlorisJanvanFleppest | 18-08-17 | 11:05

@FlorisJanvanFleppest | 18-08-17 | 11:05
Uhm nee, er zijn geen oplossingen voor de privacy en de lange transactietijden. Blockchains zijn namelijk gedecentraliseerd en daarom moet de ledger openbaar en voor iedereen leesbaar zijn. De berekeningen in de blockchain berusten op het principe "moeilijk te doen, maar makkelijk te controleren" waardoor er dus een enorme lading computers nodig is om die keten draaiende te houden. De hoge transactietijden komen dan ook door deze berekeningen en het feit dat een transactie door een p2p-netwerk moet propageren. Daar zijn geen oplossingen voor, anders dan centralisatie van de database.

Verder is uw statement over grote en kleine bedragen precies het tegenovergestelde van de realiteit: Bij grote bedragen geeft men een mining-fee (lees: verwerkingstarief) mee waardoor deze transactie voorrang krijgt op de overige transacties. De kleinere transacties hebben een lagere mining-fee en dus worden die als laatste behandelt en dus hebben deze ook de grootste verwerkingstijden.

Terugkomend op centralisatie: Als de database toch wordt gecentraliseerd en gecontroleerd door slechts 1 partij, waarom dan de overhead (minen), transactietijden (gevolg van het minen) en ellende (gebrek aan privacy) van een blockchain?
De gecentraliseerde database die transacties parallel-FIFO afhandelt zal het dan winnen. Dit is bij blockchain praktisch onmogelijk omdat dit leidt tot chain-splits, zoals we er recentelijk 1 gehad hebben.

Rest In Privacy | 18-08-17 | 13:24
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom is het een probleem dat er zeshonderd applicaties gebruikt worden? Ik vind dat niet eens echt een wereldschokkend aantal voor een organisatie met meer dan 30k werknemers. Het wordt pas een probleem als het IT-landschap onbeheersbaar wordt. En van wat ik mee krijg, zijn ze bij de belastingdienst hard op weg om de ICT-afdeling te professionaliseren en te streamlinen.

Nietvoordekat | 18-08-17 | 09:52 | 1

Kennelijk kun je geen Forbes links plaatsen (... oké, wat jullie willen), maar de gemiddelde enterprise gebruikt dus 508 applicaties.

Nietvoordekat | 18-08-17 | 09:53

Tja, wat had je verwacht van een regereing en ambtenaren apparaat van alpha mensen, met ultieme voorbeelden lieden zoals. Kok en Rutte. Overigens denk ik dat het, net als b.v. bij onderwijs en amdere instanties, slechte prestaties toegeschreven worden aan bezuiniging i.p.v. aan onvoldoende prestaties van het personeel. En als ze extra geld krijgen gaan ze het uit onkunde besteden aan zaken waarvoor het niet bedoeld was.

watazooi | 18-08-17 | 09:49

Komt deze foto uit de koker van Wim T. Schippers?
De realiteit achterhaalt fictie weer eens.

Ernst Oosters8389 | 18-08-17 | 09:48

De politiek heeft er bende van gemaakt. Net zoals bij defensie, gezondheidszorg, sociale woningbouw etc. De nl overheid is gewoon de controle kwijt. Mensen die werken bij dit soort overheidsinstanties worden gek van de politiek. Nieuwe regeltjes, dan links om dan rechts om. We hebben deze mensen hard nodig om onze samenleving te laten draaien.

franck7020 | 18-08-17 | 09:48

Spijker op z'n kop Van Rossum;

"... Als je 600 programma's die kudt met elkaar communiceren wilt terugbrengen tot een systeem dat wél communiceert, moet je misschien beginnen met het communiceren tussen mensen die software bouwen en mensen die me die software moeten werken..." (VanRossum,2017).

Isnogaanhettype..... | 18-08-17 | 09:47 | 1

Helemaal eens. Alleen zaken die je met "eigen hoofd en handen" voor elkaar krijgt, kan je de computer laten doen. En dan kan die het sneller, beter etc. Maar zeker zolang de communicatie niet deugt, zal het altijd een zooitje blijven.

Wering | 18-08-17 | 13:41

Misschien eerst eens kritisch kijken waar het geld naar toe gaat in plaats van wezeloos innen. Scheelt ook een heleboel als ik denk aan allerlei grootgraaiers en subsidieslurpers.

Mark van Leeuwen | 18-08-17 | 09:45

Aantal landen in de wereld vandaag: 195

Ze kunnen toch wel een land vinden dat sterk lijkt op Nederland?
Copy paste van de systemen
Volgende week zijn we over op een werkend systeem.
Beetje tweaken, beetje tunen en go.

tsjaaa | 18-08-17 | 09:45

Vlaktaks!
Klaar.

Rest In Privacy | 18-08-17 | 09:45 | 2

Nee, dan ben je niet klaar want er bestaan veel meer belastingen dan alleen de inkomstenbelasting. Vlaktax is in principe een goed idee, maar omdat het huidige systeem zo verziekt is met toeslagen, kortingen, aftrekposten met allemaal specifieke regelingen krijg je bij het invoeren ervan dus situaties waarbij mensen er maandelijks flink op achteruit gaan en mensen die er flink op vooruit gaan. Om dat effect te dempen worden er dan toch weer regelingen opgetuigd.

Bytemaster | 18-08-17 | 10:20

Inderdaad de basis moet gewoon een vlaktaks zijn. Echter moet je dan wel gaan spelen met een progressieve vermogensbelasting. Anders krijg je van die oligarchen die de hele economie lopen uit te zuigen.

banaanreader2000 | 18-08-17 | 15:32

Waarom zou je nog belastingsinning in stand moeten houden terwijl je ook ff naar de BIS toren van Basel kunt bellen voor een paar honderd miljard gebakken luchtgeld alla ECB en FED. Het financiele systeem is ongedekt en failiet met onaflosbare schulden daar helpt geen enkel ICT systeem meer bij behalve 1 die de boel definitief laat klappen: The big reset.

HdJ | 18-08-17 | 09:43

Dit lossen we op door:
- een vlaktax in te voeren
- toeslagen en aftrekposten zoveel mogelijk door te strepen
- alle 600 systemen te verwijderen
- de prullenbak te legen
- een ministerie van technologie op te richten
- een schadevergoeding van Microsoft in de vorm van die drie competente nerds
- te werken aan een robuust en veilig systeem op basis van Linux of Bsd voor de overheid
- met goede nerdbedrijven samen te werken aan specifieke software voor de overheid
- dit alles onder strenge kwaliteitseisen te doen
- politici met ict plannetjes als dank aan Microsoft kado te doen

Zoiets ongeveer.

DodoVanNooitgedacht | 18-08-17 | 09:42
-weggejorist-
Vespucci | 18-08-17 | 09:41

Gokje: 1201 systemen in 2020: 1 nieuw systeem + 600 "tijdelijke" systemen om de 600 oude systemen te koppelen met dat nieuwe systeem, maar nog steeds niet met bitcoins kunnen betalen.

W_F | 18-08-17 | 09:40

Ontwikkelaars en eindgebruikers communiceren ook in het burgerleven niet of nauwelijks met elkaar. De opdrachtgever heeft geen flauw idee wat er nodig is en de ontwikkelaar loopt gefrustreerd te wachten op instructies. Applicaties worden niet ontworpen, maar ontstaan gaandeweg door interactie tussen de programmeurs. De uiteindelijke functionaliteit is een compromis tussen de prijs en de levertijd. Voor overheidsprojecten is er dan nog een extra complicatie. Namelijk dat de eindgebruikers geen logisch redenerende mensen zijn, maar ambtenaren.

Nivelleermarionet | 18-08-17 | 09:36 | 1

Ik geloof niet dat de Accentures van deze wereld gefrustreerd zitten te wachten hoor. Die staan lekker te pingpongen op de 'hippe' werkvloer terwijl de teller loopt. Verder wel eens.

Sjors W. | 18-08-17 | 09:49

De grootste FAIL is Wiebes zelf was in 020 al een fail gelijk Asscher.

william7055 | 18-08-17 | 09:35

Grote buitenlandse bedrrijven en de... rich and famous via een of andere bedachte constructie enorme belastingvoordelen heeft natuurlijk ook te maken met verouderde systemen.

litebyte | 18-08-17 | 09:34

Die Wiebes is ook zo'n overweldigende suffert. Een raadsel dat hij noh niet op straat staat.

Mali | 18-08-17 | 09:34 | 2

Hij komt ermee weg.... een beetje het zelfde als een geestelijk gehandicapt kind iets doms doet, daar kan je ook niet kwaad op worden, hoogstens foei zeggen.

litebyte | 18-08-17 | 09:36

Weet je nog hoe ie opgehemeld is bij zijn aantreden. Wiebes was een goude kerel, hij hield van (jawel) problemen oplossen! Met Erik aan het roer ging het allemaal goedkomen. LOL.

noerg | 18-08-17 | 11:39

Maak eerst de belastingen eens eenvoudiger, gewoon iedereen x procent belasting en schaf alle overige regels/subsidies/geldrondpomp acties af!

Maxx! | 18-08-17 | 09:33

Hoe noem je een cryptolocker bij de belastingdienst?
Koekje van eigen deeg..

marcoplarco | 18-08-17 | 09:33 | 2

Hoe noem je bitcoins bij de belastingdienst....

litebyte | 18-08-17 | 09:37

Een "belegging". (tenzij de belasting op een "spaarrekening" lager is)

W_F | 18-08-17 | 09:44

CJIB systeem verkopen aan de belastingdienst. Dan wordt het allemaal nog veel leuker.

davidj65 | 18-08-17 | 09:33

Schrappen en opnieuw beginnen met een eenvoudig en transparant systeem is de enige oplossing. En schaf dan gelijk die achterlijke erfbelasting af.

Trekhaas | 18-08-17 | 09:33 | 2

En daarvoor moet je denk ik bij de politiek zijn, niet bij de Blauwe Bende

Cynevisie | 18-08-17 | 09:34

Formulieren drukken met een stencil machine en tussen de verschillende BD afdeling uitwisselen met een bakfiets. Ik denk dat dat sneller en efficiënter werkt dan het huidige systeem, en zet ook een flinke rem op nog ingewikkeldere nivelinringsfeestjes omdat de formulieren dan te zwaar worden.

W_F | 18-08-17 | 09:47

Tientallen miljoenen..? You wish..!
Dit gaat vele miljarden kosten, net als bij die andere genoemde major ICT fails.
En dan werkt het nog niet...

alpha centauri | 18-08-17 | 09:30

Van de zotte ook dat ondernemers post van de belastingdienst nog niet eens digitaal kunnen ontvangen.

poepkop | 18-08-17 | 09:29 | 1

Ik krijg wel een geautomatiseerd mailtje met daarin de info dat er belangrijke info in mijn digid zit. En dat was blijkbaar info over mijn wegenbelasting, want een paar weken daarna kreeg ik een mooie herinnering, per post.
Digitaliseer alle belastingbetalingen, of niks.

Franque | 18-08-17 | 10:45

Met elke drie dagen een nieuwe belastingheffing, toeslag of aanpassing loopt ICT altijd achter de feiten aan. Stop de persen, maak een vlaktaks. NUL uitzonderingen, aftrekposten, toeslagen of teruggaves. Max 20% afdragen van wat je binnenkrijgt en daar doen ze het maar mee.

marcoplarco | 18-08-17 | 09:29

Nu is Wiebes niet bepaald geschikt gebleken voor deze taak. lijkt me een aardige man die erg boeiend kan praten over zijn verzameling vooroorlogse brilletjes oid. Maar toch valt het 'm niet allemaal aan te rekenen.

Eerst maar eens het systeem vereenvoudigen voordat er door gerommeld wordt met het reverse engineeren van legacy systemen en daarop stapelen van nieuwe apps!
Het hele geld-schuif-circus slaat nergens meer op. Je draagt giga af om daarna weer van alles terug te claimen om te kunnen overleven - waarbij er regelmatig wel eens een foutje insluipt dat 3 jaar na dato weer gecorrigeerd moet worden en dat ook weer doorwerkt in andere regelingen etc.

Rommelende Onderbuik | 18-08-17 | 09:29 | 1

Ligt het wellicht aan de politiek? Dan gaat er de komende 4 jaar waarschijnlijk niks veranderen

Cynevisie | 18-08-17 | 09:33

Ook vervelend voor de Grieken en onze Brusselse Leiders natuurlijk ...

Cynevisie | 18-08-17 | 09:28

Maar is dat Woody Allen op die foto?

kwark001 | 18-08-17 | 09:28 | 1

Nee, dat is Wim T. Schippers, van de pindakaasvloer en de stem van Ernie uit Sesamstraat.

Osdorpertje | 18-08-17 | 10:11

In een kalifaat hebt je geen belastingdienst nodig zoals wij dat nu kennen.
Diverse bendes die rondkarren om al AA schreeuwend te nemen wat hun goeddunkt volstaat.

Rest In Privacy | 18-08-17 | 09:27

Die 600 systemen verklaren wel waarom ik de afgelopen jaren substantieel meer belasting moest betalen.
De aanwezigheid van die clown met een taart geeft ook wel aan wat er mis is met de belastingdienst. Zo'n feest is het niet.

El Rico Grande | 18-08-17 | 09:27

Ik zeg het pas 25 jaar: overheid en IT instant fail. Je hoeft er niet eens water bij te gooien! Gewoon misdadig!

quasipas | 18-08-17 | 09:27 | 1

Bij commerciële bedrijven is IT ook heel vaak een fail, maar die hoeven dat niet openbaar te maken. Daarnaast is overheids-IT vaak veel complexer vanwege constant veranderende regelgeving en veel ingewikkeldere koppelingen met andere overheidsdiensten.

Bytemaster | 18-08-17 | 10:26

Ik heb ze een mailtje gestuurd met de info dat ik specialist ben in Windows 3.1 en DOS 5.2

kwark001 | 18-08-17 | 09:26

Mijn zus heeft haar eigen bedrijf, ze voorziet in HR diensten voor opdrachtgevers en is intussen al bijna 2 jaar fulltime bij de belastingdienst als externe ingehuurd. Ze lacht zich kapot, naar eigen zeggen; "kan facturen schrijven met een vork". Er word helemaal niet kritisch gekeken naar geld.

Dutchbeaurouge | 18-08-17 | 09:25 | 1

Omdat de heren met 3 vorken tegelijk schrijven valt het 1 vork systeem niet op.

medelmo | 18-08-17 | 09:54

Straks blijkt dat het zonder de belastingdienst en regering allemaal gewoon wel werkt.

NeedIsaymore? | 18-08-17 | 09:25 | 1

Die regering laat het intussen al een poosje afweten.

Mark van Leeuwen | 18-08-17 | 09:46

Lijkt op een gevalletje alles bij het vuilnis (inclusief al het management) en overnieuw beginnen.

coolvibe | 18-08-17 | 09:25

"Maar omdat een land zonder belastinginkomsten geen land is, en omdat onder de blauwe motorkap van de Belastingdienst alles wat ambtenaren fout kunnen doen, fout gaat. "
Nee, het gaat mis omdat de elite hun inkomsten gaan missen en daarom het betreffende land wel gaan corrigeren.

Eigenaar_IJsland | 18-08-17 | 09:24

Ik schat de kans groter dat er wereldvrede is in 2020

Zoon van Boer | 18-08-17 | 09:24

Rubberen stoeptegel belasting afschaffen: minder regels=makkelijker ICT systeem

Guust Kadaver | 18-08-17 | 09:24
-weggejorist-
AsEl | 18-08-17 | 09:23

Leuker kunnen we het niet maken...... :)

_Kap_ | 18-08-17 | 09:23 | 1

Wel lachwekkender!

VeelTeSteil | 18-08-17 | 10:50

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl