achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Stop de stalbranden (en de censuur van NRC Handelsblad)

In het Gelderse Erichem kwamen afgelopen week 24.000 varkens om het leven na een stalbrand. De dieren waren verspreid over twee verdiepingen en hadden geen enkele kans. De boer in kwestie - Adriaan Straathof - blijkt in Duitsland een houdverbod te hebben. Bovendien staat zijn bedrijf in een nog veel kwadere reuk: biggen die niet leuk meedoen (lees: ziek) worden tegen de muur of op de vloer doodgeslagen.

Ik ben gek op vlees eten. Varken, koe, krokodil, paard. Kreeften en kippen heb ik zelf wel eens geslacht. Ik ben bovendien niet per definitie tegen de bio-industrie. Deze houdt duizenden aan het werk, ook zijn de Nederlandse exportbelangen aanzienlijk.

Maar wanneer 24.000 varkens in één dag levend verbranden is het wel tijd diezelfde industrie eens kritisch in ogenschouw te nemen. Partij voor de Dieren-kamerlid Esther Ouwehand rekende voor dat er dit jaar 204.000 opgehokte dieren ten prooi zijn gevallen aan de alles verzengende vlammen. Vorig jaar waren het er 201.000. In gehéél 2016 dus.

PVV-kamerlid Dion Graus houdt zich ook al enige tijd bezig met de kwestie. Hij wees mij er onlangs op dat er een systeem bestaat waardoor varkens kunnen ontsnappen wanneer het misgaat. Die video uit 2015 had ik dus gemist

Kort voor de zomer dienden Partij voor de Dieren en PVV een motie in om maatregelen te nemen tegen stalbranden. De christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie stemden tegen, evenals VVD en D66. Motie verworpen.

Logisch: deze partijen hebben veel boeren in de achterban (al snap ik niet waarom die kosmopolitische consultants van D66 tegenstemden), daarbij heeft de vee-lobby Den Haag in een krachtige greep.

Dat politiek Den Haag een oogje dichtknijpt is logisch - onbetrouwbaar volk om voornoemde redenen - dat de pers dat doet is ronduit vreemd. Zo was er recent een andere brand waar 'slechts' 4000 varkens om het leven kwamen. Freelance fotograaf Jack Tummers was erbij, stuurde zijn foto's in naar de maandelijkse fotowedstrijd van NRC Handelsblad en Wat Er Toen Gebeurde Zal Je Verbazen.

Ik ben geen vegetariër en ik zal het nooit worden. Wel ben ik fan van de Vegetarische Slager, geleid door de echtgenoot van Partij voor Dieren-voorvrouw Marianne Thieme. Ik ben dankzij hem vegaflex of hoe het ook mag heten. Eens in de zoveel tijd laat ik gasten thuis de plantaardige hamburger van Jaap Korteweg blind proeven en ze merken geen verschil.

Voor de vegetarische kipnuggets geldt hetzelfde (Hierbij daag ik McDonalds uit deze in het assortiment op te nemen).

Maar zelfs voor deze fervente vleeseter zijn 24.000 verbrande varkens in één dag onder auspiciën van de Tweede Kamer niet normaal. Er zit rot in het systeem.

Het merendeel van de Nationale Vergaderzaal is verantwoordelijk voor dit dierenleed. De enige die dat kan keren bent u:

Als kiezer maar vooral als consument.

Bas Paternotte

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.