achtergrond

Geenstijl

Tsunami van oorlogsmisdadigers overspoelt Nederland. Overheid doet niets

Niks aan de hand mensen. Gewoon doorlopen. Op dit moment zijn er tussen de 110 en 970 vermoedelijke oorlogsmisdadigers in Nederland, alleen weet niemand precies waar. Dat blijkt uit de documentaire 'Het Kaf en Het Koren', die u van de NPO pas op 10 april mag zien. Gelukkig gelden voor journalisten andere regels, en zag Volkskrant-verslaggeefster Anneke Stoffelen de film al wel. De schokkende bevindingen zijn schokkend. "Sinds 1999 kregen 970 vermoedelijke oorlogsmisdadigers geen verblijfsvergunning. Het gaat bijvoorbeeld om migranten die hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië of zich schuldig hebben gemaakt aan martelingen bij de veiligheidsdiensten in Irak of Afghanistan. Van die groep zijn er 110 sowieso nog in Nederland, bevestigt staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Van het overgrote deel van de rest van die groep is officieel niet bekend waar zij zijn. Maar volgens de ambtenaren in de documentaire verblijven zij doorgaans illegaal in Nederland." Met dank aan internationaal recht, dat er voor zorgt dat je oorlogsmisdadigers niet zomaar je land uit mag tyfen.

En dan zijn dit alleen nog maar de mensen die géén verblijfsvergunning krijgen. Dan moet je echt behoorlijk bont gemaakt hebben, want als je de Ich habe es nicht gewusst-kaart trekt, heb je het spel met de IND sowieso gewonnen. "Asielzoekers die worden geconfronteerd met hun eigen Facebook-foto's waarop ze in uniform poseren met een geweer om hun nek, beweren dat het desbetreffende wapen speelgoed is of dat ze het pak hadden geleend van een vriend voor een stoer plaatje. De onderzoeksmogelijkheden van de IND zijn beperkt en als er verder geen bewijs is, krijgt zo iemand gewoon een verblijfsvergunning. Een Syriër die in 2012 voor het leger van president Assad was gestationeerd op een basis bij de stad Homs, die toen werd platgebombardeerd, zegt in de film met droge ogen tegen de IND dat hij in die tijd alleen kanonnen heeft gepoetst en niets heeft gemerkt van aanslagen. 'Hoe kon ik weten dat het oorlog was?'. Ook hij krijgt uiteindelijk een verblijfsvergunning."

Nee, NPO, natuurlijk hoeft deze documentaire niet te worden uitgezonden. De organisatie die voor iedere schaatswedstrijd de hele programmering omgooit, kon toevallig geen gaatje vinden om deze film vóór 15 maart uit te zenden. Uiteraard is het veel belangrijker dat Jeroen Krabbé met een cameraploeg erbij aan zijn navel gaat lopen krabben, en dat Cornald Maas een paar lui die hij uit de Smoeshaan kent een paar obligate vragen stelt over een toneelstuk waar toch niemand naartoe gaat. Gelukkig heeft staatssecretaris Dijkhoff een geruststellende reactie. "Staatssecretaris Dijkhoff zegt in een reactie op de film dat niet alle oorlogsmisdadigers die nog in Nederland verblijven ook een bedreiging vormen voor de veiligheid hier. 'Daar moet je onderscheid in maken.' Een IS-aanhanger zou in Europa nog een aanslag kunnen willen plegen, maar er zitten volgens Dijkhoff ook genoeg mensen bij die 'in hun tijd verkeerde keuzes maakten'". Door op de vvd te stemmen bijvoorbeeld.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.