Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Defensie wordt geteisterd door angstcultuur

In alweer een ONTLUISTEREND ARTIKEL legt 's lands aanstaande MinDefeuze, Dieuwertje K., bloot hoe diep de institutionele betonrot werkelijk gevorderd is. Het is weer een lang en doorwrocht stuk, dus voor de snelle consument vatten we de misère maar even samen. Soms wordt zelfs de MIVD ingezet om klokkenluiders en hun omgeving af te luisteren. En daarin blijkt niemand onschuldig. "De inzet van de MIVD dient namelijk tot op het hoogste niveau te worden goedgekeurd. Diverse bronnen laten ook anoniem weten dat de Commandant der Strijdkrachten (CDS) en de Secretaris-Generaal (SG) hier in zijn betrokken, waarbij een enkele bron ook betrokkenheid van de minister bij deze vormen van intimidatie meldt." Ook gaat het Defensie soms volledig Sucker Punch op personeel, en worden deze tot psychiatrische patiënten verklaard als ze een boekje open doen. "Luchtmachtkapitein Victor van Wulfen kaartte misstanden aan bij de Vliegbasis Eindhoven: Hercules-piloten van het 336 squadron waren onvoldoende gekwalificeerd, lapten veiligheidsvoorschriften aan hun laars en vlogen zelfs met een slok op. (...) In mijn medisch dossier staat dat ik op consult ben geweest bij een arts op de vliegbasis, waaruit bleek dat ik psychische problemen had. De grap is: ik was tijdens dat zogenaamde consult in Zuid-Afrika.’ Bij terugkomst van vakantie deed zijn squadroncommandant ‘uitspraken ten overstaan van de troepen over mij die van begin tot eind verzonnen waren, maar die “toevallig” perfect aansloten bij de oneigenlijke wijzigingen in mijn medisch dossier." Die squadroncommandant, Edwin Swenger, is nu senior inspecteur van de Militaire Luchtvaartautoriteit, en toont aan hoe deze kampbeulen gepromoveerd worden. Nog perverser, Bas Pellemans, oud-commandant van de vliegbasis Eindhoven, is momenteel directeur van de Militaire Luchtvaartautoriteit, terwijl eerdere rapporten Victor van Wulfen in het gelijk stelden omdat er gewoon heel veel mis was op die basis. Er worden kamervragen gesteld, maar Defensie blijft tot nu toe een gesloten circuit. Als Defensie het land even veilig kon houden als dat het de eigen organisatie houdt, hadden we van niemand iets te vrezen.

Reaguursels

Inloggen

De staat van de Nederlandse strijdkrachten doet angstig veel denken aan die van de jaren '30 van de vorige eeuw. Desinteresse van de politiek, incompetentie in de top en chronisch gebrek aan uitrusting en training aan de basis. De toekomstvisie van Nederlandse politici bestaat onveranderlijk uit 'n eeuwig 'nu'. Dat de hele wereld er binnen luttele maanden heel anders uit kan zien, gaat hun voorstellingsvermogen simpelweg te boven. Maakt niet uit hoe vaak het al is gebeurd, men vertikt het om iets van de werkelijkheid te leren. Dus op het moment dat het echt telt, zullen de Nederlandse strijdkrachten weer in precies dezelfde positie verkeren als in 1940. Kansloos tegen zelfs een even klein leger dat wel serieus is. Laat staan tegen een overmacht.

Mike_DB | 20-09-16 | 12:55

En het KCT is bang van een Minaret in Roosendaal. Vroeger waren de boten van hout en de mannen van staal...

KCT moet zoiezo verhuizen. De lokatie is te klein en te makkelijk te overzien voor locals vanuit hun huizen. Heimelijk opereren als je gezicht makkelijk te zien is voor iedereen lijkt me niet handig.

Wat betreft de Luchtmacht. Uit persoonlijke overweging klaag ik niet over ze. Ze doen vliegen op lokatie's en momenten dat je geen angsthaas moet zijn. Toch zijn er bij de Hercules ramp velen onnodige doden gevallen. ( nl.wikipedia.org/wiki/Herculesramp)

peanutpower | 20-09-16 | 09:17

@necrosis | 19-09-16 | 16:08 Maar ooit komen de hooivorken uit het vet.......--Nou en? Vorkje prikken bij een goed restaurant zeker. De autochtone Nederlander belijdt zaken slechts met de mond. En mocht hij/zij dat anders willen dan wordt hij/zij bestreden door degenen (mede-autochtoon) die alles met mond en pen hebben doodgepraat/geschreven. Aan het eind zijn we allen moslim (dar-al-islam) of we betalen. Als het al vanaf eind 60er jaren vorige eeuw met lullen niet is gelukt dan lukt het zeker niet met zoiets simpels als een hooivork. Zoek maar rond art.60 Verdrag van Lissabon.

gnor | 19-09-16 | 23:33

Dus de enigen die bang gemaakt worden door ons defensieapparaat, zijjn de eigen mensen. Verder is niemand meer bang voor ons ineengekrompen leger.

Nuuk | 19-09-16 | 19:58

Onze samenleving laat zich vandaag de dag het best omschrijven als:
[ ] progressief
[ ] conservatief
[x] destructief

sickworld | 19-09-16 | 19:33

Ik verwacht burgerinitiatieven ter oprichting van een zelfverdedigingsleger.

squadra | 19-09-16 | 19:19

Tegenwoordig beland je in de Wehrmacht

SuperGekkie | 19-09-16 | 18:43

Colijn? Beel?

Orakel1958 | 19-09-16 | 18:28

Eén van de beste stukjes Blackadder. De legerleiding staat al één man achter u. ... Ongeveer 30 mijl achter u!

Orakel1958 | 19-09-16 | 18:27

mambo43 | 19-09-16 | 17:26

Natnekken zijn het.

Bobdesloper | 19-09-16 | 17:42

Het afrekenen, strafplaatsen etc is al zo oud als dat defensie bestaat.
Binnen defensie hebben we de zogenaamde carriërejagers en de personen die gewoon hun werk doen. Met name de carriërejagers schuwen geen enkel middel om te voorkomen dat ze negatief in het daglicht komen te staan.

Kruist jouw pad met dat van een carriërejager dan moet je uitkijken. Wanneer je iets doet of zegt over hun werkwijze dan nemen zij genadeloos wraak door gefingeerde beschuldigingen, welke dan zogenaamd worden onderzocht. Het gaat er niet om dat de beschuldigingen correct zijn of niet, die beschuldigingen zorgen ervoor dat je aangeschoten wild bent en daarmee is het gevaar voor de carriërejagers geneutraliseerd. Je bent immers niet langer geloofwaardig.
Heeft men de kans om je weg te werken dan wordt je getrakteerd op de zogenaamde 'strafplaatsing'. Officieel bestaat die niet, maar het komt overeen met een plaatsing Alaska of IJsland voor de Amerikanen. Wat men doet is simpel, je wordt naar de andere kant van het land overgeplaatst, maar voor een dusdanige periode dat je niet mag verhuizen. Je mag dan 2 jaar heen en weer reizen, inwonend zijn op de basis en reken er maar op dat je alle weekend diensten te pakken hebt. Daarmee trekt men je hele privéleven uit elkaar, alleen om jou een hak te kunnen zetten.

Ook bij de Herculescrash wist men niet hoe snel ze de stoep moesten schoonvegen. De voormalig commandant Eindhoven, die zelf verantwoordelijk was geweest voor het reduceren van de brandweerploeg (en dus mede verantwoordelijk was voor het uiteindelijk drama) mocht daarna zijn eigen werk gaan beoordelen. Dat leidde dus tot het resultaat wat we al kennen, de brandweercdt, de verkeersleider en zelfs de net aangetreden cdt Eindhoven werden aangemerkt als schuldig.
De veroorzaker, de voormalig commandant Eindhoven, waste zijn handen in onschuld.
De Belgen wisten het nog slimmer te doen. Ook al was het een vliegerfout van jewelste, de Belgen bombardeerden de crew binnen een paar uur tot helden en daarmee maakten ze toewijzing van de schuldvraag min of meer onmogelijk.

Het onderzoeksrapport t.a.v. van Wulfen leest ook als het scenario van een zeer slechte B-film, maar helaas is het geheel waar. Hoorde later zelfs nog 1 van de KLu onderzoekers het 'afmaken' van Wulfen goedpraten. Dat was dus NADAT van Wulfen volledig was gerehabiliteerd door de raad van de veiligheid.

Zo gaat dat bij Defensie en zo zal het altijd gaan wanneer je te maken hebt met figuren die alleen maar bezig zijn met hun eigen carriëre. Zij gaan letterlijk over lijken om hun doel te kunnen bereiken.

mambo43 | 19-09-16 | 17:26

Zucht, verkeerd geciteerd:
Diverse bronnen laten ook anoniem weten dat de Commandant der Strijdkrachten (CDS) en de Secretaris-Generaal (SG) hier in zijn betrokken, waarbij een enkele bron ook betrokkenheid van de minister bij deze vormen van intimidatie meldt.
Dat moet zijn:
Diverse bronnen laten ook anoniem weten dat de Commandant der Strijdkrachten (CDS) en de Secretaris-Generaal (SG) hier in zijn betrokken, waarbij Geenstijl (GS) ook betrokkenheid van de minister bij deze vormen van intimidatie meldt.

Use less | 19-09-16 | 17:07
-weggejorist-
Sinister-President | 19-09-16 | 17:01

postmodernismisdead | 19-09-16 |

Volgens een vriendje van mij vlogen in Afghanistan de door Nederland ingehuurde Russische piloten met hun helikopters zeker niet allemaal nuchter. Die lui keken nooit naar een lading-manifest of hoeveelheden munitie e.d.

In Nederland is dat allemaal braaf tot op de papieren arbo-komma gewikt en gewogen. In de buitenlandse praktijk gaat dat direct overboord.

Teleo | 19-09-16 | 16:58

De militaire top is zeker niet corrupter dan de politieke top of de zorgbestuurderstop. Misschien moet die nieuwe MilfDef eerst kijken wat er wél goed werkt voordat ze haar eigen mensen preventief onderuit trapt.
Nivelleermarionet | 19-09-16 | 16:09
.
Er is 1 groot verschil tussen de verschillende toppen. De militaire heeft haar eigen, interne rechtspraak, wat de kans op vriendjespolitiek en doofpotten verhoogt en onafhankelijke rechtspraak verkleint.

Huupke | 19-09-16 | 16:54

Zoals al eerder opgemerkt, dit gebeurt overal, ook bij commerciele bedrijven. Het verschil is dat als het daar echt misgaat en veel geld gaat kosten, dat er harder ingegrepen wordt. Slijmerds komen bijna altijd verder dat kritische mensen. Hoe hoger men komt, hoe meer men geprezen wil worden, alfamannetjes zullen we maar zeggen. Klokkenluiders zijn toch ook bijna altijd de lul.

Ruud5 | 19-09-16 | 16:47

Ben klokkenluider geweest in de buurt. Tegen wil en dank. Een gezin met een ernstige psychische stoornis en een waarheid dat de werkelijkheid niet kan en mag verdragen. Vele soorten schendingen van mijn rechten door zowel dit gezin als overheid ervaren. Intimidatie, hacken, inbraak woning, ontvreemding bewijsmateriaal en vernielingen. Na jarenlange strijd zat niets anders op dan te verhuizen. De overheid haar doel bereikt: het voorkomen van escalatie en onrust in de buurt. Het is voor velen in NL wellicht onvoorstelbaar. De overheid schendt uw rechten als u een misstand aan het licht brengt door uw verantwoordelijkheid als burger te nemen. De overheid gaat ver om hun eigen falen te verdoezelen. Deze zaak zal vroeg of laat anoniem gepubliceerd worden.

heilgeil | 19-09-16 | 16:43

Leuk, blackadder. Artikel tl;dr

nenny | 19-09-16 | 16:41

TonyD | 19-09-16 | 16:21

Dit was opzet..

Bobdesloper | 19-09-16 | 16:27

@Laag_opgelijdt | 19-09-16 | 16:13
Het KCT heeft sowieso een fobie voor torentjes of ze nu aan een moskee of aan het binnenhof vastzitten...

ratelaar | 19-09-16 | 16:27

@Bobdesloper | 19-09-16 | 16:17
Ik neem aan dat slachtveld gelezen dient te worden als slagveld.
Of is hier sprake van een bewuste verschrijving!!!

TonyD | 19-09-16 | 16:21

"Mexican army" syndrome: they have more officers than soldiers

BASinnic | 19-09-16 | 16:21

Inmiddels 5 jaar weg bij Defensie. De broederschap maakte alle offers waard maar na een onstuimige periode, waarbij ik weer even aan de burgermaatschappij moest wennen, kwam ik erachter dat mijn vertrek één van de betere keuzes uit mijn leven is geweest.
Het is jammer hoe Defensie met haar zeer loyale werknemers omgaat. De (slacht)offers liggen dan ook niet alleen op het slachtveld maar zijn ook terug te vinden in de privé levens van elk bij Defensie werkzaam individu.

Onze mannen en vrouwen verdienen beter.

Bobdesloper | 19-09-16 | 16:17

@pendajo | 19-09-16 | 16:09
Yep. Al heb je nog zo gelijk, daar gaat het dan niet om.

Rest In Privacy | 19-09-16 | 16:14

Teveel officieren die te weinig te doen hebben gaan uit verveling intern de strijd aan. Manipuleren en niets doen wordt tot kunst verheven. Tja, als je daar wat van zegt dan wordt je of buiten het gave groepje gehouden of je wordt uitgekotst via manipulatie. Het salaris en de toelagen moeten natuurlijk wel elke maand binnen blijven komen.

Graaier | 19-09-16 | 16:14

Zo zie je maar waartoe de anti-alcohol hetze van afgelopen decennia leidt.
Vliegen met een slok op kan prima.

Teleo | 19-09-16 | 16:13

@HaatAth3ist Het KCT zou wel willen, maar zij worden in de gaten gehouden vanuit een minaret.

Laag_opgelijdt | 19-09-16 | 16:13

@Mali | 19-09-16 | 16:05
[flauwe grap modus]
Heeft Hennis een cabrio?
[/flauwe grap modus]

necrosis | 19-09-16 | 16:12

Schandalig onze jongens moeten we juist beschermen.....

Rutte zegt we zijn in oorlog, maar hij weet niet met wie..
onze jongens wel !

ali komijnekaas | 19-09-16 | 16:12

een stap dichter bij eu leger, met nog meer voetvolk gestuurd door elite idioten

am*dam | 19-09-16 | 16:10

De militaire top is zeker niet corrupter dan de politieke top of de zorgbestuurderstop. Misschien moet die nieuwe MilfDef eerst kijken wat er wél goed werkt voordat ze haar eigen mensen preventief onderuit trapt.

Nivelleermarionet | 19-09-16 | 16:09

-weggejorist-

pendajo | 19-09-16 | 16:09

vijanddenken, dat kun je wel aan Defensie overlaten. Militaire discipline is groepscultuur, de groep verraden is een doodzonde.

pendajo | 19-09-16 | 16:09

Pilots who are crazy are not obliged to fly missions; but anyone who applies to stop flying is showing a rational concern for his safety and, therefore, is sane.

-- Catch 22

postmodernismisdead | 19-09-16 | 16:09

@gnor | 19-09-16 | 16:00
Heel wat jaren gleden heeft Robert Mugabe (Zimbabwe) kritiek op zijn beleid beantwoord met: de westerse pers kan naar de hel lopen.
In landen als Nederland pakken ze dat inderdaad anders aan.
Onze politici bedoelen hetzelfde, maar weten het een stuk beschaafder op te dienen.
Maar ooit komen de hooivorken uit het vet.......

necrosis | 19-09-16 | 16:08

Het voegt weinig toe aan deze thread maar het verbaast me niets dat ook de militaire top VERROT is tot op het BOT.
"Omhoog likken en omlaag trappen" werkt in alle ambtelijke hiërarchieën.

TonyD | 19-09-16 | 16:08

Ik zou nog even doorwroeten bij de legertop. Ik heb sterk het vermoeden dat er nog meer vuil boven komt. De huigerige snelheid waarmee bezuinigingsvoorstellen bij de kamer liggen ipv vechten om bezuinigingen af te wenden. Het pang-pang debacle mede veroorzaakt door goedkope ondeugdelijke munitie uit Brazilië, terwijl in Afghanistan dezelfde legertop moeite had om eenheden te velde met VS NAVO munitie te bevooraden want, niet getest en veiligheid hè...
Dan is het verder nog interessant om eens te kijken naar de bevorderingsstop bij onderofficieren, simpelweg omdat door wanbeleid het doorstromen vastloopt. En tenslotte zou er ook nog eens naar de ict kunnen worden gekeken met name de onveiligheid ervan.
Veel journalistiek onderzoeksplezier, het stinkt onder deksel...

ratelaar | 19-09-16 | 16:08

Tja Hennis zit ook al vanaf dag 1 met de benen omhoog. Lui kind.

Mali | 19-09-16 | 16:05

Friedrich II zei het destijds al
'Jeder Soldat müsse seinen Offizier mehr fürchten als den Feind
maar dat was om met zulke kadaverdiscipline een oorlog te winnen
niet om het wangedrag van de hogere echelons en andere faalhazen onder de pet te houden

Tobi | 19-09-16 | 16:03

Zullen we anders het KCT gewoon een "card blanche" geven om het hele zooitje hardhandig te zuiveren, het lijkt er namelijk steeds meer op dat het zooitje in den Haag naadloos aansluit bij de top van defensie.

HaatAth3ist | 19-09-16 | 16:03

Als kind van militaire (groot-)ouders, herken ik dit wel. De ingrediënten zijn:
- Een kleine, sociaal geïsoleerde gemeenschap zonder externe controle.
- Een monocultuur van mennekes met een overmaat aan geldingsdrang.
- Gruwelijke verveling, met name in de hogere rangen.
.
De gevolgen zijn:
- Rivaliserende groepsvorming.
- Roddel en achterklap.
- Meer gekonkel dan in een soap.
- Een uiterst laag maaiveld.

Huupke | 19-09-16 | 16:02

Gokje. Partijbelidmaatschapten in de top.
.
Alweer een kernonderdeel van de Nederlandse staat verzwolgen door de politieke hydra. VvD, PvdA, D66, CDA maken alles kapot wat ze aanraken.
.
We are governed by the incompetent and corrupt.

Parel van het Zuiden | 19-09-16 | 16:02

@Godwint | 19-09-16 | 15:55 Of willen jullie beweren dat wij hier in Nederland net zo corrupt zijn als in een gemiddelde bananenrepubliek, maar er gewoon beter in zijn dit te verbloemen met dom gelul en achterbaksheid...
Jaaaaa!

gnor | 19-09-16 | 16:00

Hahahaja. Mijn soort mensen :) maar alsnog stuk minder efficiënt dan doodschieten zoals in andere landen. Learn to play the game...

Pompenkoning | 19-09-16 | 15:59

House of cards is gewoon overal.

rhov-ion | 19-09-16 | 15:59

@Feynman | 19-09-16 | 15:28
Allo, allo was een zeikserie met een nepFrans accent en totaal niet grappig.
Mash was duizend keer beter!

necrosis | 19-09-16 | 15:55

Angst cultuur bij defensie? Ik neem aan dat hier daadkrachtig tegen op getreden wordt vanuit het zelfzuiverende bestuur die altijd naar eer en geweten handelt met het verheven moreel en ethische besef waar wij hier in het westen zo trots op zijn. Of willen jullie beweren dat wij hier in Nederland net zo corrupt zijn als in een gemiddelde bananenrepubliek, maar er gewoon beter in zijn dit te verbloemen met dom gelul en achterbaksheid...

Godwint | 19-09-16 | 15:55

Bubske | 19-09-16 | 15:43
Linksom of rechtsom hetzelfde. Oud materieel dat niet meer te repareren is en daardoor gevaarlijk voor de militairen die ermee moeten oefenen of materieel dat door onvoldoende getrainde militairen moet worden gebruikt en daardoor gevaarlijk is.

Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:51

@trip666 | 19-09-16 | 15:22
Ons leger zit momenteel in Mali.

necrosis | 19-09-16 | 15:50

Als ze dan nog een angstgegner zijn, maar dat zijn ze niet.

Slogra | 19-09-16 | 15:50

"Diverse bronnen melden aan FTM dat de hoofdrolspelers in deze affaire mogelijk onevenredig veel schuld toegeschoven krijgen, maar zij waren niet bereid dit verder toe te lichten. Het feit dat er moeilijk grip te krijgen is op de andere kant van het verhaal, werkt in ieder geval niet mee in de beeldvorming".

Ergo we horem hier maar 1 kant van het verhaal.
Next!!

Berbaar | 19-09-16 | 15:48

Vrindjespolitiek en die vrindjes maak je al in de ontgroeningstijd als feut , vreundjes veur het leuven.
Van Binsbergen weet van de hoed en de rand , en alles onder de pet.

alshetware | 19-09-16 | 15:45

@ Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:31
Je haalt wat dingen door elkaar. Die heli's zijn gewoon inzetbaar alleen de piloten hebben door herhaaldelijke inzet geen mogelijkheden om andere vaardigheden te trainen dan wat ze in Mali doen. Het kan twee jaar duren voordat die achterstand in trainingen volledig is ingelopen.

Bubske | 19-09-16 | 15:43

Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:38 Voor de extra donoren ?

ja,diedus! | 19-09-16 | 15:41

Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:38
Pang! Pang! gewoon boef man.

Slipsnifter | 19-09-16 | 15:40

Feynman | 19-09-16 | 15:356 Touchscreen reaguurders ?

ja,diedus! | 19-09-16 | 15:40

Feynman | 19-09-16 | 15:35
Alexander Pechtold is al lang blij wanneer je "Pang! pang!" roept.

Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:38

Een militair zonder kogels is als een reaguurder zonder toetsen.

Feynman | 19-09-16 | 15:35

Pinda! Pinda! Pinda!

Peter_K | 19-09-16 | 15:33

Zo gaat het in ieder bedrijf in Nederland. En het maar raar vinden dat zoveel mensen overspannen of met een burn-out thuis komen te zitten.

centre pompidoe | 19-09-16 | 15:32

Je laat niet je carriere door de plee trekken door een onderknuppel. Maar dat er iets mis is dat is zeker. Ik ken persoonlijk een kapitein die af en toe een helicopter bestuurd. Zonder brevet oid.

Yohean | 19-09-16 | 15:32

Vijfentwintig jaar inkrimpen laat zijn sporen na. De enige kwaliteit die de militaire managers nog nodig hebben is bureaupolitiek. In de doorgezakte matrix die defensie is loont het om spelletjes te spelen. Mensen zijn net zo expendable als materieel dat naar keuze in de woestijn kan worden achtergelaten.
De operationele inzetbaarheid van leger, luchtmacht en marine is na jaren van politiek maltraitement en bestuurlijk mismanagement tot nul gereduceerd. De drie transporthelikopters en vier aanvalshelicopters die nu in Mali staan moeten terug komen naar nederland om pas weer over twee jaar inzetbaar te zijn. Twee fokking jaar.
De schaarse inzetbare middelen staan nu onder duits commando aan de grenzen van Rusland. Dit is een vijandige overname, niets anders.

Glasgow Argus | 19-09-16 | 15:31

De verkondiger hiervan is natuurlijk een verrader. De e-mails zijn per ongeluk gedelete.
De radar en het opnamebandje stonden wegens onderhoud dat eens in de 3 jaar gebeurt, even een uurtje uit.
En met de kennis van nu doen we het volgend jaar beter.

Met de groetjes van de Dobermans van Napoleon, Snowball en de andere varkens.

hfakker | 19-09-16 | 15:30

@Tapu | 19-09-16 | 15:21
Weet je niet wat ONTLUISTEREND ARTIKELEN zijn dan?

Slipsnifter | 19-09-16 | 15:30

Als militaire gaan huilen heb ik altijd zo iets van,.... moet dat ons land verdedigen??

miko | 19-09-16 | 15:30

trip666 | 19-09-16 | 15:22
In Dad`s Army én Allo Allo hadden militairen nog kogels.

Feynman | 19-09-16 | 15:28

angstcultuur

Bram8918 | 19-09-16 | 15:27

En verder: de rangen gesloten houden is niet voor niks een uitdrukking met een militaire achtergrond..

Lefgozer | 19-09-16 | 15:26

Zo gaat dat overal in de top. Maak er een zooitje van en je wordt weggepromoveerd, kaart fouten aan en je kan fluiten naar je baan.

Bubske | 19-09-16 | 15:24

-weggejorist-

Lefgozer | 19-09-16 | 15:23

Goed dat dit naar buiten komt.

Nu de asielindustrie nog. Zou de publieke omroep dan ook zo happig zijn?

Vogelbeest | 19-09-16 | 15:22

Defensie? Hebben wij nog een leger dan???

trip666 | 19-09-16 | 15:22

Ben benieuwd of we deze maand nog advertenties van Defensie op GS zullen zien :P

Wutbürger_ | 19-09-16 | 15:22

"In alweer een ONTLUISTERDE ARTIKEL"

Wat is een ontluisterde artikel?

Tapu | 19-09-16 | 15:21

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl