achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten: Nuclear Stupidity Summit

feynmanenoffeiten.jpgNederland heeft alle regeringsleiders uitgenodigd. Accepteert een langdurig verkeersinfarct midden in de Randstad. Geeft soevereiniteit & burgerrechten weg. Koopt het failliete World Forum en lapt het op, terwijl 400.000 vierkante meter rijksgebouwen in Den Haag leegstaat. Laat Nederland zonder politie achter. Dat zijn offers, die ik begrijp, gegeven Hiroshima & Nagasaki. Naar huidige capaciteits-maatstaven twee kleine, bijna schattige kernbommen. Maar wat schetst mijn verbazing? De top is vooraf beperkt tot alleen het voorkomen van diefstal van hoog radioactief materiaal door terroristen. Die zag ik niet aankomen. Rusland dreigt op staatstelevisie met kernwapens. Sinds de val van de Sovjet-Unie is een fors deel van de wapens, inclusief nucleaire, vermist geraakt. Mochten terroristen een vuile bom willen maken, dan hebben ze daar al decennia het materiaal voor. Verouderde kerncentrales staan op instorten. Allemaal onbelangrijk, blijkbaar. Erger nog, Poetin komt helemaal niet. Dit wordt een interventie zonder alcoholist.
voorwaarde dat haar landsgrenzen door alle grote kernmachten gegarandeerd werden. Oekraïne is nu zoals Polen ooit was: verdeeld tussen Oost en West. Voor Iran en Noord-Korea zijn kernwapens op hun beurt de enige manier om zelfstandig te blijven. Kortom. De NSS gesprekspartners hebben iedere geloofwaardigheid verspeeld, de belangrijkste partner komt niet en daadwerkelijke problemen worden niet besproken. Tijdens het Manhattan project was er slechts 1 natuurkundige die halverwege het onderzoek wegens gewetensbezwaren de poort uit liep, de woestijn in: de latere winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, professor Joseph Rotblat. Voor de eerste atoombom besefte hij al dat deze wapens totaal immoreel zijn. De rest van zijn leven heeft hij samen met anderen geprobeerd duidelijk te maken dat kernwapens fout zijn. De duidelijkste poging, samen met twintig andere geleerden, was de film Threads, een docudrama over het effect van een kernoorlog op de maatschappij. Volledige versie in de embed hieronder:
In de jaren tachtig was deze kennis reden om er langdurig en met 550.000 mensen over te demonstreren. De reactie van Lubbers was een voorraadje kernwapens op luchtmachtbasis Woensdrecht. Decennia later wordt de JSF gekocht, omdat een Amerikaans toestel vereist is om deze Amerikaanse kernwapens te kunnen 'vervoeren'. Er is dus op zijn zachtst gezegd een bepaalde afstand tussen onze belangen, onze uitgesproken mening en het zinloze, gevaarlijke haantjesgedrag van alfamannetjes. Tsar Bomba Het begon in Hiroshima & Nagasaki met 16 en 21 kiloton TNT-equivalent aan 'kleine' explosies. Honderdduizenden burgerdoden en in beide steden een kaalgeslagen gebied van vele kilometers doorsnede. Deze acties zijn niet te verantwoorden, maar een herhaling van D-Day ook niet. Oorlog is nou eenmaal het ziekste product van de menselijke geest. Wel was het genoeg om het Japanse keizerrijk te laten capituleren, maar het was niet genoeg voor de architecten van de Koude Oorlog. Zij wilden groter, veel groter. Toen Rusland ontevreden was over de nauwkeurigheid van hun dronken piloten ontwierpen ze de 100.000 kiloton zware Tsar Bomba. De test was zonder derde trap van Uranium en gaf ruim 50.000 kiloton - tien keer al het wapengebruik van WOII samen in 1 klap. Levert derdegraads brandwonden op ruim 100 km afstand. Dan maakt het niet meer uit of je 'm op Utrecht of Den Haag gooit, je raakt altijd beide steden. De fall-out is een wereldwijd probleem, dus gedeeltelijk gooi je zo'n ding altijd op jezelf. De zotte Belgen bewaken de voedselveiligheid door in het gehucht Dessel de straling van verse koemelk te bestuderen. Wat blijkt? De grootste bron van radioactieve neerslag was niet Fukushima. Het was niet Tsjernobyl. Het waren de lange reeks bovengrondse proeven met kernwapens. Kernexplosies aan de andere kant van de planeet. De grootste nucleaire ramp was geen ongeluk, maar militair onderzoek. Het had zo mooi kunnen zijn Een halve eeuw ontwikkeling, productie, testen en verspreiding van kernwapens. Straks is de olie op. Haar vervanger staat nog niet klaar. Dan gaan we ons afvragen waarom we academisch onderzoek, tijd, uniek materiaal en grof geld verspild hebben. Kerncentrales hadden veiliger kunnen zijn, elektrische energie tien keer zo goedkoop en het kernfusieproject Iter had voltooid kunnen zijn. Deze top is zinloos. Uraniumerts ligt in bijvoorbeeld Iran gewoon op maaiveld-niveau. Net zoals er puur Uranium rond Tjsernobyl slingert. Een vuile bom is louter dit radioactief materiaal verspreiden als fijnstof. Iedereen kan het. De echte kernbom werd zelfs moeiteloos nagemaakt door een vrachtwagenchauffeur. Duitsland sloot zijn veilige kerncentrales, terwijl elf kerncentrales van het Tsjernobyl ontwerp nog gewoon aanstaan. Kortom. De tunnelvisie van het NSS op terrorisme geeft alle andere kernrampen vrij spel. [Noot van de redactie: Coole #NSS pica's & intel bij @FMCnl. En de Telegraaf heeft een reporter op kernenergie, qua onvermoeibaar: Alexander Bakker.]

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.