Eneco: 'Stilstaande windmolens megarendabel'
Op verzoek: 2 windturbines stil, maar @Eneco app geeft aan dat @WindparkHouten flink produceert. wordt. http://t.co/qQ4CCIwOEB
— Maurice Bakker (@MauriceEBakker) February 16, 2014
Gezocht voor de zondagse Paneldiscussie Duurzame Energie. 1. Een persvoorlieger van Eneco die dit recht kan spinnen. 2. Een boze buurtbewoner die dagelijks gehalveerde vogellijkjes uit de tuin moet opruimen en/of slecht slaapt door oorverdovend wiekgewapper van dit luchtgeschut van de duurzaamheidsmaffia. 3. Een energie-analist die kan onderbouwen dat stilstaande molens inderdaad 66% van hun maximale rendement behalen. 4. Een ingenieur die uitlegt waarom windmolens stuk gaan als het waait, en 5. Een GroenLinksgekkie die de horizonvervuilers altijd gekscherend-maar-toch-bloedserieus 'winstmolens' noemt. Discussie!
Reaguursels
InloggenDe website van Giagwiek doet het weer: www.gigawiek.nl
18 miljard? Is iedereen vergeten dat we ook nog 80 miljard moeten steken in het aanpassen van het elektriciteitsnetwerk?
Het probleem met die windmolens is dat overheden zich rijk rekenen. (wanneer niet...?) Ze bepalen al gauw hoeveel rendement zo'n park oplevert en goed is voor een x aantal huishoudens. Wat ze niet vertellen is hoe ze dat rendement hebben bepaald.
Windmolens draaien, pin me er niet aan vast, vanaf ongeveer windkracht 3 t/m windkracht 8. Het rendement waar ze het altijd over hebben, is bij een continue gemiddelde windsnelheid op de betreffende locatie.
Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met fabricage. Het blijft niet alleen bij de windmolen zelf. Ook de benodigheden om zo'n ding te maken spelen een rol, en kost energie. Waar komen de onderdelen vandaan? Lokaal? Of elders uit de wereld. Het installeren van de windmolens. De verbinding naar de transformator. De bouw van een transformator. Daar wordt allemaal geen rekening mee gehouden.
Goed, zijn die dingen dan helemaal nutteloos? Nee, zeker niet. Maar de techniek van de windmolen staat nog in z'n kinderschoenen en is nog vol in ontwikkeling. Slecht is het zeker niet, en het is voor de toekomst een goed alternatief van energie opwekking. Het zal nog echt wel tientallen jaren duren(en misschien nog wel langer, wie zal het zeggen?) voordat we echt winst gaan maken. Maargoed, dat is met iedere ontwikkeling.
soepsidie en kerncentrales.
Laten we naar een jaar 2010 gaan. Krantenkoppen meldden;
" Verhagen: Geen subsidie voor nieuwe kerncentrales
door Robin van der Kloor 7 dec 2010 "
" Geld van het Rijk krijgen de nog te bouwen kerncentrales niet: die beslissing past binnen het beleid van het kabinet dat energieproducenten zichzelf zoveel mogelijk moeten kunnen redden, aldus Verhagen. Verhagen vindt kernenergie een goed alternatief voor de oude, vervuilende kolencentrales. Hij noemt het een overbrugging op weg naar een duurzame energiehuishouding."
www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2010/1... www.elsevier.nl/Algemeen/nieuws/2010/4... www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/ar...
" Kerncentrale kost burger geld
Van onze verslaggever Wouter Keuning − 27/09/10, 22:12
De kans dat marktpartijen zonder steun van de overheid een nieuwe kerncentrale gaan bouwen is extreem klein. Als de overheid garanties afgeeft om private partijen zover te krijgen om mee te financieren, kan dat de belastingbetaler tot 1 miljard euro kosten. "
www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/...
Euuuuhhhh, Maxim dat "die beslissing past binnen het beleid van het kabinet dat energieproducenten zichzelf zoveel mogelijk moeten kunnen redden" wat betreft een soepsidie van een lousy 1 miljard voor kernenergie maar geldt dit dan niet voor de maar minimaal 18 miljard voor megalomane windmolens ??.
Of is het gewoon Puh voor de energiebedrijven die kerncentrales willen bouwen en we gaan lekker minimaal 18 miljard belastinggeld pompen in windmolentjes die niemand in zijn achtertuin wil. Inclusief GroenLinks die al problemen heeft met een paar tafels op een brugvleugel.
@GroenLinkser: dus iemand die een filmpje met de waarheid laat zien, is meteen een 'duurzaam hater'? Of is het zo, dat jij mensen die niet zoals jij denken haat?
Weet je, die 3 molens in dat Houten daar, daar liggen kinderen en babies van wakker heb ik gelezen. Welk K*&^BEDRIJF vind dat nou normaal? En dan zie ik op de teevee die reclames met Samen Voor Duurzaam en dan denk ik 'huh?'
Klopt niet wat Eneco daar doet. Vieze groene mannetjes.
ik ken die 3 molens in Houten, krankzinnig dat die dingen daar gebouwd zijn zo vlak bij woningen. Gemeente Houten had de entree van de gemeente zo veel mooier kunnen maken, tevens geen toestemming moeten geven voor het rode Arval gebouw, heel leluk. Nog iets: die molens worden stilgezet als er kans is op slagschaduws bij laaghangende zon.......
@Suubi Musajja
Jij mag dan verstand van de energiesector Hebben, maar zeilen of (tegen de wind) naar je werk fietsen doe je dus duidelijk nooit. Anders zou je hebben geweten dat wind geen constante energiebron is en dus ook een variabele opbrengst heeft terwijl de vraag naar elektrische energie alleen maar toeneemt. Gelukkig zijn de meeste Prius eigenaren alleen maar geïnteresseerd in het belastingvoordeel en hangen ze deze thuis dan ook niet aan de lader. Zowel wind als zon zullen nooit aan onze energievraag kunnen voldoen, zelfs niet als de weersomstandigheden daar het meest ideaal voor zijn.
ik ken die 3 molens in Houten, krankzinnig dat die dingen daar gebouwd zijn zo vlak bij woningen. Gemeente Houten had de entree van de gemeente zo veel mooier kunnen maken, tevens geen toestemming moeten geven voor het rode Arval gebouw, heel leluk. Nog iets: die molens worden stilgezet als er kans is op slagschaduws bij laaghangende zon.......
@Suubi Musajja | 17-02-14 | 04:00
Ok 1 artikel, omdat het is geschreven door Lazard Ltd, een niet bepaald linkse amerikaanse financial advisory. Stamt uit augustus 2013, en beschrijft de verrassende val in kosten van windenergie, en hoe competitief het inmiddels is, zelfs voordat je de externalities van fossiele brandstoffen in de kosten meeneemt. Vergeet niet dat die externalities fors zijn: een berekening door de Amerikaanse overheid kwam uit op alleen al ongeveer 50 doden per jaar die direct toe te wijzen zijn aan individuele kolencentrales (dus 50 per jaar per kolencentrale). Maar goed, hier het Lazard rapport: gallery.mailchimp.com/ce17780900c3d223...
@Suubi Musajja | 17-02-14 | 03:53
Ik zie nu ook dat veel mensen in dit draadje nogal tegen windsubsidie zijn en tegelijkertijd om kernenergie vragen. Ik weet niet hoe het in NL zit, maar besef wel dat in bijvoorbeed de VS kernenergie alleen maar bestaat door een overheidssubsidie van ongeveer 60 miljoen dollar per jaar per kerncentrale (er zijn 110 commerciele kerncentrales). De oliesector kreeg in in de VS subsidie van ongeveer 20 miljard dollar per jaar in de periode 2002-2014. Laat je niet wijsmaken dat er sectoren in de energiemarkt zijn die zonder subsidie draaien, behalve misschien het waxinelichtje op je nachtkastje. Wind is een optie met veel toekomstig potentieel, een prima rendement, en gezien de alternatieven enorme voordelen.
Wat praten jullie elkaar allemaal na zeg. Maar veel kennis van de energie-industrie komt niet voorbij. Ja, windenergie krijgt veel subsidie, maar olie, kolen en nuclear krijgen ook massa's subsidie, volgens sommige studies zelfs meer per kwh. Als je een nieuwe technologie nodig hebt, zoals we in het geval van elektriciteit echt hebben (olie: niet geschikt voor elektriciteit, kolen: te link ivm klimaatverandering, nuclear: te duur, zon: niet geweldig voor NL, golven etc: nog te jong) dan moet je eerst investeren, en soms moet dat in de vorm van subsidie. Als je het vergelijkt met andere energiebronnen, zelfs inclusief kolen, dan is wind echt niet zo'n gek idee, met nu al een prima rendement, dat natuurlijk alleen nog maar omhoog zal gaan. Ik zal geen links hier neerzetten, want voor beide standpunten zijn honderden links te vinden, maar ik werk al vele jaren door de hele wereld in de energiesector (ook veel kolen/olie/gas) en het enige dat ik kan zeggen is dat de sector zelf behoorlijk overtuigd is van wind.
Geldpompen en toch verzuipen.
Als de hoeveelheid groene stroom op basis van deze app berekent wordt, dan is er nu dus een MEGA FRAUDE aan de gang!
* kamervragen, NU *
hoeveel waterverplaatsing langs de kust tijdens de tijen is er wel niet alleen die beweging kan je al heel NL en en Belgie mee van stroom voorzien maar nee hoor, laten we lekker het uitzicht verkrachten met hele bossen lelijke witte palen die zorgen voor geluidsoverlast, licht overlast, ongewenste magnetische velden, gevaar voor personeel, waarde dalingen van huizen, schade aan toeristische trekpleisters etc etc etc
Altijd al gedacht dat het mobieltje van duurzaam hater Maurice Bakker een dag vertraagt. Zo komt hij altijd te laat
Ik ben een gouden Business gestart.
Het terugdraaien van Windmolens.
Niet zeuren mensen, windmolens zijn hartstikke rendabel. Weten jullie dan niet hoeveel subsidie erop zit? Je maakt er altijd winst mee!
Maar verdulleme, Nederland is zeiknat, het smeltwater loopt met grote rivieren het land in, zoveel dat we er last van hebben, we hebben een gratis IJsselmeer wat we kunnen vullen. Daar moet toch iets leuks mee te doen zijn? Daar hoef je geen milieugekkie voor te zijn.
Dan kunnen die benzineaccijnzen tenminste een keer omlaag (dat blijft wel het doel natuurlijk).
Zo'n groot raadsel is dit niet hoor. Da's gewoon de subsidie waar die dingen op draaien. Eigenlijk dus best goede app-bouwer, heeft gewoon de subsidie als offsetwaarde ingevoerd.
@Smaalpapil | 16-02-14 | 20:22
O, ik las je linkje te laat.
Smaalpapil | 16-02-14 | 20:22 | + 0 -
nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense
Ah! Moest al bedacht zijn zoiets...
Te gevaarlijk voor Amsterdam.
Nou ja...
De genoemde oplossing is ook best aardig:
Het water wordt niet het stuwmeer ingepompt, maar juist eruit, tot een diepte van 40 m onder de zeespiegel.[2] Bij een oppervlakte van 40 km² en een waterdiepte variërend tussen 32 en 40 m onder de zeespiegel kan dan zo'n 20 GWh (≈ 70 TJ) opgeslagen worden.
Als ze nou gewoon molens bouwen die water oppompen tot zeg 5 meter hoogte? Dat is toch een prima accu? Wanneer er stroom nodig is, dan het water over een het rad vaan een door dat rad aangedreven dynamo laten lopen.
Btw, een grote as door Nederland is veel praktischer. Elektriciteit is heus niet altijd nodig. Een wasmachine draait evengoed aangedreven door een as.
Maar ja.
kloopindeslootjijook | 16-02-14 | 20:20 |
Wel eens van Lievense gehoord?
nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Lievense
@JackRyan | 16-02-14 | 19:59 |
Periodiek hoog inkomen, dat is ook precies waar het voor gebruikt wordt. Zoek even hier op Milieu-investeringsaftrek en VAMIL.
seven | 16-02-14 | 19:41
Het 'leuke' is dat met meer windmolens veel meer stroomstoringen zullen komen omdat het hoofdnet eruit klapt en meer mensen bereid zijn een kleine stroomcentrale te kopen.
De infrastructuur om met gas kleine thuis- of buurtcentrales kwh te draaien ligt er al.
Ook de centrale(tjes) zijn er.
www.redoxpowersystems.com/
www.bluegen.net/
-
Met het door windvariatie noodzakelijke op- en afschakelen van de back-up gascentrales zal veel stroom verloren gaan bij de grote producenten.
Ik zit nog te peinzen hoe met mobiele units voor weinig geld stroom te laden bij een gascentrale en dan stroomsmokkel te plegen ;-)
Het echte geld zit immers in het ontwijken van de belastingen op energie. Energie op zich kost nauwelijks iets.
Nah, ga eerst eens lekker de ontwikkelaars van dat flutappje een schop geven. En de directeur van Eneco met z'n dikke salaris.
Als we nu eens keiveel windmolens op rand van de Markerwaard zetten die de waard volpompen met water en weer via turbines ... hebben we een soort energieopslag, een waterbatterij. (zal wel niet werken, maar het idee is leuk toch).
@ mezelf 20:07
Dit is de goede link: vuk.nu/assets/verkiezingsfolder-2014-v...
*het verder op een zuipen zet*
Weet je wie ook tegen windmolens is:
vuk.nu/
carramba | 16-02-14 | 19:51 |
Dat van die inkomstenbelasting heb ik al eens eerder van gehoord, maar als het in vermogen (box3) zit heb je daar niks aan. Wel als je eenmalig (gouden handdruk oid) of periodiek (hoog inkomen) veel inkomstenbelasting af moet dragen. Maar hoe die aftrek van de inkomstenbelasting voor groene energie precies werkt, geen idee.
En ondertussen komt er bij de milieugekkies met hun groene energie contractjes gewoon France kernenergie uit de wandcontactdozen, gewoon omdat dat dat soms goedkoper is om in eigen land energie op te wekken.
seven | 16-02-14 | 19:41 |
Bedankt voor het inzicht, ik ga je link eens lezen.
@carramba | 16-02-14 | 19:51 |
T naar boven schopt.
@JackRyan | 16-02-14 | 18:45 | + 0 -
Door de te investeren in 'groene energie' is het mogelijke een deel van de inkomstenbelasting te verrekenen, zelfde geld overigens voor biogas/mestverwerkingsinstallaties. Daar bovenop komt nog een rendement van 10 tot 15%.
JackRyan | 16-02-14 | 18:27
Is geen netwerkcapaciteit voor. Daarnaast zijn verliezen over grote afstand enorm en maak je je met continue afhankelijkheden. Stroom is strategisch spul, je wil niet dat Algerije of de EU je een poot kan uitdraaien. Of dat ze na EU exit of ruzie met een vd landen onderweg onze stekker eruit trekken.
Daarbij is ondergronds extreem duur (7x duurder)
'Als we alle elektriciteit in Europa zouden willen opvangen met geïmporteerde zonne-energie dan stijgt het ruimtebeslag van die transport-infrastructuur (verder bouwend op dat eerdere cijfer) tot 24.000 vierkante kilometer. Transport en verwarming inclusief wordt dat meer dan 100.000 vierkante kilometer: ruim drie keer België, volgepakt met elektrische substations en rijen uit elkaar te vouwen pylonen en hoogspanningslijnen. Bovendien gaan we in deze berekening uit van lijnen van 800 kilovolt. Als voor een lager voltage wordt gekozen, en daar bestaan redenen voor, is het ruimtegebruik groter ' www.lowtechmagazine.be/2009/01/wereldw... Longread² maar lees toch maar.
Tja... Overal hetzelfde. Hier op Bonaire produceert een viskwekerij in een leegstaand pand een megaopbrengst. Overheidssteun is het toverwoord...
Tegenstrijdige club. www.essent.nl/content/zakelijk/onderne...
Dit linkje vertelt over het steenkolengedump door de usa in nl.
Wat nou milieudoelstellingen halen ten koste van miljarden kostende allerlei brandstofbelastingen en accijnzen?
Dus die euroos worden ons onder valse voorwendselen uit de zak geklopt?
Over de milieumaffia (gl grienpies enz.) die in dienst van de overheid de banencaroussel draaiend houdt voor zichzelf en aanverwanten?
Kamervragen zou ik zeggen.
@LordNobady | 16-02-14 | 18:29
Yeah... Het enige probleem van die krengen daarentegen is dat ze uitsluitend stroom opwekken wanneer je dat niet of nauwelijks nodig hebt. 's Nachts het licht van de WC aanzetten lukt je er bijvoorbeeld niet mee.
@seven | 16-02-14 | 19:00
Klopt. Krijgen we nog bij dat in het geval van grote windparken het rendement per molen ook weer verder af gaat nemen, omdat molens dan last van elkaar gaan krijgen:
www.fibronot.nl/images/Turbulentie-ach...
windmolens draaien op subsidies
- www.nu.nl/economie/3696450/bankiers-kr...
miko | 16-02-14 | 18:01
Snap dat het idee van stroom met wat staal&kunstof en een dynamo / generator met wieken (en beton, heel veel beton als voet) opwekken schoon en lief lijkt. Maar ik kijk er meer technisch naar. Wind varieert erg, en een verdubbeling vd wind is 8x meer of minder stroom. Die pieken afvoeren, stroomtransport vereist een enorme extra infrastructuur. (Voor die incidentele piekstroom zijn 10x zoveel of zware netkabels & trafostations nodig) Daarnaast heeft de maatschappij juist behoefte aan rustige continue stroomtoevoer dus bij een beetje wind levert de stroom niks meer op. Nu is het nog (net) te handelen door centrales aan&uit te zetten, die ook liever continue draaien omdat ze bij gelijke belasting langer meegaan en efficiënter stroom opwekken.
Verder is windstroom marginaal. Circa 4% van de stroom en slokt voor dat beetje jaarlijks vele miljarden aan subsidies op. Kortom, veel meer windmolens zijn niet eens te betalen.
De term goed voor x huishoudens in die app (screenshot via @Gigawiek pbs.twimg.com/media/BghtShoIUAEBpJM.j... ) ook 'misleidend' Huishoudens gebruiken slechts 1/5e vd Nederlandse stroom. En stroom zelf is maar circa 11% vd energie. (Meeste is brandstof/gas voor vervoer/warmte/indus-processen) Kortom, even delen door 45 voor een realistisch getal en ook nog bedenken dat een windmolen daar 66% van z'n max draait, maar gemiddeld op 21% capaciteitsratio blijft steken.
Kortom, kies voor nog meer windmolens en je moet én meer infra en je moet backupcentrales.
Neem het nieuwe windpark op zee, kost vast 40mrd aan koop&bouw&onderhoud&overhead/wnst van GLvrinjes) ofzo en krijg 18mrd !! subsidie. En na 15jr/20jr zijn die molens op en hebben minder aardgas bespaard dan we voor bv die tig mrd hadden kunnen kopen en opslaan onder Grünn.
Oskaar Blafzuur | 16-02-14 | 18:26 | + 0 -
Laats nog een item gezien dat over 25 jaar iedereen gratis stroom heeft door zonnepanelen , natuurlijk gaan de energieleveranciers hier een stokje voor steken want gratis stroom is de horror voor deze gasten.
carramba | 16-02-14 | 18:40 |
Verklaar je nader? Zit nog steeds een hoop risico in. De overheid is niet betrouwbaar op de (middel)lange termijn v.w.b. verstrekking subsidies/stimulering, zie bijv. dieselauto's en MRB. Wat vandaag geldt, kan volgend jaar weer compleet anders zijn. Wie zegt dat over 10 jaar nog steeds de subsidiekraan voor windenergie openstaat? En zonder subsidies hou je enkel negatief rendement over.
Er komt een nieuw windmolenpark a 18,5 miljard. Ik heb horen beweren dat wanneer die 18,5 miljard in briefjes van 5 euro in de vuilverbranding wordt verbrand er meer energie uit die 18,5 miljard zal komen dan wanneer die 18,5 miljard in windmolens wordt omgezet.....
Parel van het Zuiden | 16-02-14 | 18:31 |
Kwestie van een beetje VOC-mentaliteit in combinatie met EU expansiedrang gebruiken...
Windmolens zijn bijzonder interessant om in te investeren als je een beetje vermogen hebt.
@ said_fred | 16-02-14 | 18:33 | → → → @ JackRyan | 16-02-14 | 18:27 dusssss.
Uw aluhoedjes stokpaardje gaat niet werken. Het idee is al uitgeprobeerd in de grote zandbak en daar hebben ze na een paar jaar de stekker eruit getrokken en staat nu het gigantische projekt te verroesten in de woestijn.
Degene die het aanlegde is de lachende derde, de arabiertjes vonden het minder grappig.
@JackRyan | 16-02-14 | 18:27 |
Yaaaah, afhankelijk worden van energie uit MO / Noordafrika. Want dat werkt nu ook zo goed voor ons...
@Djong | 16-02-14 | 18:07
het probleem is hier de windmolens. ik heb niemand iets negatiefs lezen zeggen over zonnenpanelen. deze werken namelijk ( in beperkte maten ) erg goed.
Waarom zou je zelfs maar streven naar energie-onafhankelijkheid?
Djong | 16-02-14 | 18:07
Streven naar onafhankelijkheid is een goed streven, maar het moet natuurlijk wel iets opleveren en in het geval van de windmolens gooi je heel veel geld weg om heel weinig binnen te halen. Daardoor word je niet onafhankelijk. We moeten streven naar een energievoorzieningssysteem waarbij we continu elektriciteit kunnen opwekken en niet alleen wanneer de wind waait of de zon schijnt. Ik ben nog steeds voor een Plan Lievense, waarbij je energie kan opslaan en weer vrijgeven als je het echt nodig hebt. Alleen windmolens zijn niet efficiënt, zodat we nooit energie-onafhankelijk wordt. Daarnaast is de productie van windmolen bijzonder milieu-onvriendelijk zodat we het milieuprobleem alleen maar verplaatsen naar China, waar ondertussen al een enorm gifmeer is ontstaan door productie en winning van zeldzame aardmetalen. (zoek maar eens op gifmeer en China).
Nog een extra gratis tip voor alle gemeentes, provincies en de rijksoverheid zelf; stop met het plaatsen van windmolens en vooral ook zonnepanelen in Nederland. Gooi al het geld dat je daarmee bespaart op een grote hoop (vele miljarden) en bouw daarvan, in samenwerking met andere Europese landen, een gigantische zonne-energiecentrale (combinatie van panelen en spiegels) in Algerije. Leg daarnaast een tiental (redundancy) onderzeese kabels aan vanuit Algerije naar Spanje en Frankrijk.
Resultaat 1; gedurende de dag een vrijwel continue aanlevering van elektriciteit, wat zomaar minimaal 10-30% van de benodigde hoeveelheid kan zijn, naar gelang de grootte van het project. Resultaat 2; stabiliteit en welvaartsgroei voor de noordelijke Sahara. Resultaat 3; veel werkgelegenheid voor Europese installateurs en bouwbedrijven, de sectoren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Zonne-energie in de noordelijke Sahara is vele malen efficiënter dan overal en nergens in Nederland die panelen neerzetten. Zie hier ( earthdata.nasa.gov/labs/worldview/ ) satellietfoto's van elke dag, de zon schijnt er vrijwel elke dag continu, waar het in Nederland bijna altijd wel bewolkt is (en de hoek waarin de zon staat ook nog eens veel ongunstiger is). Zonnepanelen plaatsen in Nederland is nutteloos of gewoon zonde van het geld, maar dat lijken politici helaas niet te begrijpen.
@arie181818 | 16-02-14 | 17:54
Innovaties bij windmolen???? waar waar.
sorrie ik zie meer in water, afval en biomassa.
dat kan wel consuquent worden geproduseert.
zonnepanelen zijn een stuk efficienter dan windmolens
zelfs met nl kutweer...
Volgens mij kunnen de windmolens op het land maximaal 2 MW opbrengen.
Goeie app! Ik zeg thorium.
Als ik hierboven ir Halkema moet geloven maakt ons hele elektriciteit verbruik maar 11% van ons complete energie verbruik uit. Dit in 2009.
Wind energie blaast dan met al die lelijke dure molens, voor hooguit 2% van onze energie de lucht in.
Zijn we stapelend gek met z,n allen?
Zolang de subsidiemolens maar draaien.
Net als je denkt van "absurder kan het niet" weten de Volkertjes toch weer het tegendeel te bewijzen.
Hoorde al op een Hoernaal dat als men niet de verhoogde heffingen kan innen op het gebruik van energie men op zoek moet gaan naar een alternatieve bezuiniging.
Ik heb kant en klare bezuinigen in de gedachten die miljarden en miljarden gaan opleveren.
Bezuinig eens op de Linksche Hobby's. "Ontwikkelingshulp" en bijvoorbeeld ook een idioterie als "windmolens" in welk luchtkasteel (pun intended) men naar verluidt een 20 miljard wil plempen.
En problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Oma krijgt weer gewoon de verzorging en de hulp die ze nodig heeft. etc etc etc. "Verzorgingstehuizen moeten dicht maar wij investeren 18 miljard in wind ". www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-So... www.google.nl/webhp?nord=1#nord=1&...
Is dat dan "sociaal" of gewone a-sociale mensenhaat ??
'Windmolens kosten miljarden meer'
www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/ar... www.dagelijksestandaard.nl/2014/01/mic...
Crisis ?? welke crisis ?? We gaan meer asfalt leggen in de randstad waarmee de fileproblemen zijn opgelost bij de grote steden. etc etc etc.
En nog steeds presteert een gekkie bij een Hoernaal het om te beweren dat een iets als kolen uit de US of A gevaarlijk zijn voor het weer. Ik vraag je, hoe sneu kun je zijn. Welke zieke geest moet je als Volkertje hebben om met een vals grijnzende tronie dit soort gestoorde idioterie uit te kramen op nationale televisie.
Dat moet toch ook geweldig rendabel zijn bij die mega-molen in Medemblik?
ik moet het Martin Sommer nageven (misschien wel de enige Volkskrantjournalist die niet aan het handje van milieuterrorist Samsom meeloopt): hij gaat de laatste weken vól op het orgel tégen die windmolenwaanzin
Je hebt twee soorten Don Quichottes: Die kerel die in Spanje een idiote strijd voerde tégen windmolens in de 17e eeuw. En de hedendaagse Don Quichottes die een zo mogelijk nog hersenlozer strijd voeren vóór die onrendabele krengen.
Stilstaande kerncentrales geven licht.
@ Smaalpapil | 16-02-14 | 18:10
Ja, dat klopt, maar daar hebben de Duitsers dus ook al seit lange her teursam ervaring mee op gedaan, met energie uit biogas centrales, zeg maar... Hebben ze alleen een hele tijd niks mee kunnen doen, met de resultaten van die pilots. Maar nu ex ReichsKansler Schröder zich er samen met die Russen op heeft gestort komt het met wagonladingen onderhand tegelijk uit het oosten, die nieuwe treibstoff voor de centrales...
Godsammekraken | 16-02-14 | 18:12
Maar dankzij GS zijn ze er gloeiend bij!
Wie wind zaait, zal immers storm oogsten...
We worden genaaid en ...... het voelt niet lekker !
Windmolens zijn als de npo: zonder subsidie zou het niet eens bestaan. Kappen met die handel, een flinke kerncentrale en we houden eindelijk weer eens wat geld over.
.
Stoppen op ontwikkelingshulp en we houden flink wat geld over.
.
Als we dan nog onterechte uitkeringen gaan terughalen, stopzetten en het bijbehorende importtuig over de schutting donderen, zijn we in 10 jaar van de staatsschuld af die ontstaan is door het onbekwaam handelen van hetzelfde linkse tuig dat dit soort onrendabele projecten mogelijk hebben gemaakt. Van het geld van de belastingbetaler wel te verstaan. Ik heb daar niet voor gekozen, ik heb daar niet op gestemd. Maar waarom zou je als politiek luisteren naar de kiezers? Die zijn toch dom.
miko | 16-02-14 | 18:08
Dat kan iedereen tegenwoordig.
Die apparaten van Mastervolt zijn prima. Ommezwaai heeft een mega hoeveelheid zonnepanelen en nog meer.
Ben ook in het bezit van Chinees spul. Die blauwe van Mastervolt zijn plug and play.
Die Chinese dingen vind ik persoonlijk minder, maar dat wordt wellicht wat te technisch.
@Ommezwaai | 16-02-14 | 18:08
Nee hoor! Bij Eneco hebben ze ook begrepen dat als je de duurzaamheidsdiarree nagorgelt het gratis geld vanzelf met bakken jouw kant op komt. Waarom zou je ervoor werken als het ook zo kan?
Jammer dat het gefilmd is met een aardappel....
Eneco geeft geen barst om wat iets kost. Het hele bedrijf is één grote speeltuin voor lutserTs met vrotte egoos. Ze hebben het hele kantoorpersoneel voorzien van een verplicht Linkedin-accountje want owowowow wat zijn we toch interessant voor gasten die ook wat mee willen komen klauwen uit de graaibak die energievoorschotnota heet. Vorige week zag ik ergens staan dat er ergens één van die relaties voor 50 mln stroom had zien weglekken omdat iemand dat lekker niet wou betalen. Nou, maar die power was dus wel aan Eneco Eneco geleverd. En dan had dat 100 miljoen - waar heb je dat nog, stuksprijs gaat drie keer over de kop - meerwaarde veromzet moeten zijn. Dus of Eneco maar even wilde dokken - u en ik dus - voor bij de stroomnet beheerder weggelekte stroom. Wel voor straatprijs natuurlijk. Binnen het bedrijf zelf is al jaaaaren bekend dat er ookop andere manieren miljoenen per jaar aan inkomsten gewoon niet opgehaald worden. Gewoon niet opgehaald! Maar wel vorig jaar met de hele zooi op Scheveningen een strandparty, met de afdeling Marketing Intelligence als teambuilding met flappieballonnen een dagje tekkelsdraaien, collega's die het zogenaamd even niet meezit met niet-personeelsmenschen een dagje naar de sauna sturen op kosten vant bedrijf en ga zo maar door. Owja, en de ouwe lullen van het voormalig energiebedrijf Delft hebben nog steeds een ontiegelijk gratis hypotheekdealtje van Eneco. Gewoon, Eneco geld dat er toch nog lag, geef je toch gewoon gratis leningkjes mee weg?
Nee, duurzaam ist zeker, dat NeNeCo...
De Duitsers gaan zoveel Gascentrales bouwen om al hun windmolencapacitiet op te vangen dat je stroom straks voor niks krijgt. Exclusief belasting, accijnzen en ecotax heffingen, dat wel.
Het is windhandel. Dat levert bepaalde mensen geld op en andere mensen moeten voor de verliezen opdraaien.
Heel normaal dus eigenlijk, jammer alleen dat het gefinancierd wordt uit de belastingen.
@neemjemoederindemali | 16-02-14 | 17:58
Zorg dat je zelf inkoopt in China.Kijk of je een makker hebt die een converter aan kan sluiten. Dan renderen ze al na een jaar of vier.
Godsammekraken | 16-02-14 | 17:10
Bij Eneco hebben ze een klap van de molen gehad.
@Smarties | 16-02-14 | 18:00
ik zou zeggen kom met een goed onderbouwd alternatief, zorg dat je je plan kan ontwikkelen met behulp innovatie fondsen of het bedrijfsleven en je bent mijn man. Dan kan ik wel sterven, maar dat doet de feiten op energiegebied echt niet veranderen.
Verder een vreemde comment. Wat je precies bedoelt met fluisteraars is mijn niet duidelijk.
Wat ik alleen zeg is dat windenergie op dit moment een van de weinige min of meer duurzame oplossingen is voor onze fossiele brandstoffen verslaving. Uiteraard verre van ideaal, wellicht zelfs op dit moment met meer nadelen dan voordelen, maar dat houdt toch niet in dat je het maar volledig moet blokkeren? Nee, heel lang afhankelijk blijven van het Midden Oosten, daar worden we blij van.
Jullie hebben helemaal gelijk, hoor. Afbreken die windmolens en weg met zonnepanelen. Al onze energie weer betrekken van Russen, Arabieren en regimes met bedenkelijke reputaties.
Waarom zou je zelfs maar streven naar energie-onafhankelijkheid?
@arie181818 | 16-02-14 | 17:54
Zinloos. Er zit een maximum aan. Het is, op grote schaal, als energievoorziening voor het net) niet rendabel te krijgen, nooit. Zelfs al zou je 100% van de energie kunnen omzetten (hetgeen onmogelijk is - Wet van Betz).
Voor een enkel huis, of een kleine coöperatie van buren kan het misschien rendabel zijn, afhankelijk van de supplementaire energiebronnen (zon, hydro, aardwarmte). Voor een landelijk netwerk heb je altijd een basis-netspanning nodig. Dat kan geen enkele alternatieve bron op dit moment leveren, op kernenergie na.
Wedstrijdkrokodil | 16-02-14 | 17:43
Doelde op de rt-data achter de link van een ander park. Ging even over het feit dat die data voor eneco gewoon beschikbaar is, dus simulatie (schatten via bv windsnelheid) is overbodig, de echte data hebben ze (en sturen ze naar de netbeheerder, APX, de subsidietoko). Enfin, ik gooide @ 17:11 de theorie van stroom wit/groenwassen op. Of de app update gewoon wat traag, dat kan natuurlijk ook. ;)
Door zo'n ding geen windturbine, maar windmolen te noemen, heeft de windenergielobby ook nog eens de naam gestolen van een van onze grootste toeristentrekkers.
Ik wacht nu op de tulpen die iets met zonneenergie gaan doen en op de klompen (met zeiltjes) in de getijdenenergie, nog twee alternatieve vormen van energieopwekking die voorlopig veeeeeel meer kosten, ook voor het milieu, dan ze opleveren.
@seven | 16-02-14 | 17:35
Maar werkt zo een appje niet door gewoon de windsnelheid te nemen en die om te zetten in percentages? Ik kan me niet voorstellen dat ze overal een meter op hebben.
Verder kan wind energie best werken samen met.Het moet niet zijn of of maar energie moet globaler aangepakt worden.
@ arie181818 | 16-02-14 | 17:54 |
Heb jij je energierekening wel eens bekeken? Meer dan de helft van wat je moet betalen gaat op aan die onzalige windmolens van jou. Nou vind ik dat voor jou niet zo erg, want je wilt niet anders, maar voor mijzelf wel. Als jij mijn energiebelasting gaat betalen mag jij doorgaan met die windmolenhoax, deal? En begin niet over investeren in iets dat al tientallen jaren heeft bewezen niet te werken.
arie181818 | 16-02-14 | 17:36 |
Nee klootzak. Dat willen we geen van allen. Ik heb de laatste 10 jaar mijzelf verdiept in energie en afval. Maar jij kiest als buitenstaander de meest voor de hand liggende conclusie die ons geld kost. Boven alle belastingen die ik al moet betalen in dit land. Daarnaast weet jij het beter, liever aan de olie. Jij weet het toch beter toch? , sterf!! Alternatieven liggen op straat. Alleen geen politieke geleide eerlijk mens die dat toegeeft. Hoe zou dat nu toch komen, kleine jongen? Je denkt het milieu te steunen maar uiteindelijk is het milieu ook discutabel. En wat nu? Boos worden op mij? Of boos worden op je fluisteraars?
De terugverdientijd voor zonnepanelen is een jaar of 7/8, als het rendement beter wordt wil ik die dingen ook op mijn dak.
@Parel van het Zuiden | 16-02-14 | 17:53
zonder progressief beleid werkte jij nog voor een honger loontje in de steenkolen mijn, behalve op zondag waarbij je vroom in de kerk in slaap zat de dommelen naast moeders te vrouw die de hele week het huishouden had gerund. Leve de conservatieven!
De beste wind is nog altijd je eigen wind.
@LordNobady | 16-02-14 | 17:44
joh. Dus daarom vooral niet inversteren in (innovaties bij) windmolens?
"Windmolens hebben de toekomst!"
.
Zo was klonk het duizend jaar geleden in wat men nu de Zaanstreek noemt.
.
Waarmee maar eens te meer bevestigd wordt dat de Nederlandse invulling van progressief beleid slechts leidt tot regressie.
.. ik weet zeker dat de Econostra en de producenten van windmolens genoeg statistieken hebben om te bewijzen dat ook stilstaande molens rendabel zijn.
Don Quichot was zijn tijd ver vooruit. Nu zou iedereen de man snappen,
Alles wat je moet weten over windenergie en waarom je er niet grootschalig in moet investeren: www.wind-energie-halkema.org/index.htm...
Privaat molentje bij je huis/boerderij (alleen of met buren) om off grid te kunnen leven: Prima. Doen! Er als gezamenlijke energiebedrijven en netbeheerder op vertrouwen: No way.
Smarties | 16-02-14 | 17:29
Pardon, ik zei iets over appjes. Aan je commentaar kan ik geen touw vast knopen.
@arie181818 | 16-02-14 | 17:36
Zolang er geen goede opslag is voor energie is geen enkele wisselende energie bron geschikt als hooft energiebron.
Om ervoor te zorgen dat jij ook als de wind even wegvalt nogsteeds je PC kan blijven gebruiken draaien de gas en kolen centrales gewoon mee op de achtergrond. vandaar dat er ondanks het grote vermogen dat wij aan wind en zonnen energie maken er ook nogsteeds kolen en gas centrales gebouwd moeten worden.
seven | 16-02-14 | 17:35 |
Nou, zo realtime is die data niet. Of, er geldt een regeltje: Bij geen realtime data doen we fake-data. Verklaar anders maar wat die 3910 kilowatten zijn op de pica.
@ arie181818 | 16-02-14 | 17:36 |
Dikke onzin. De windmolengekte wordt betaald van de extra milieubelasting op stroom, gas en nog een stuk of wat van die zaken. Het zinloos duur rondpompen van geld en een onevenredige lastenverzwaring voor de burger. Het zijn alleen maar kosten; er zit echt geen enkel voordeel aan. Als we ophouden stroom en gas te gebruiken droogt de subsidiestroom op en stort de windmolenhobby als een kaartenhuis in elkaar.
Oh, en windmolens zijn niet klimaatneutraal. Het maken en bouwen is industrieel en veroorzaakt vervuiling. Het aanleggen van de infrastructuur is duur en omslachtig.
Het enige wat rendement oplevert voor de investeerders is de belastingaftrek en de subsidie.
Windmolens gaan korter mee dan de tijd die ze nodig hebben om de investering terug te verdienen.
En ze zijn lelijk.
Is een windmolen zonder wieken geen goed idee dan. Als ze niet draaien en toch winst maken. Er hoeft dan ook geen paal onder. Ook veel goedkoper.
Nee, vooral doorgaan met fossiele brandstoffen en vooral niet inzetten op duurzamere energie. Natuurlijk hebben windmolen een hoop nadelen, maar vergeleken de hoeveelheid nadelige langetermijn gevolgen van het verbranden van fossiele brandstoffen is het peanuts.
Maar ja, die zijn nu nog niet direct zichtbaar. Kortzichtig stukje.
Wedstrijdkrokodil | 16-02-14 | 17:16
App is van Eneco zelf en alle windmolens cq windparken geven hun data, wettelijk verplicht, realtime telemetrisch door aan oa de netbeheerder. Zie bv deze realtime data. www.windmolenparksternweg.nl/onze-turb...
Misschien vinden die klimaatgekken binnenkort ook wel iets uit dat energie haalt uit het groeien van gras. Doe dan maar mooi installeren bij de buren, want daar is het gras altijd groener.
Stilstaande windmolens genereren nog steeds subsidie. Daarom blijven ze ook stilstaand renderen.
Ook hier, PVV wil ook van deze onrendabele horizonvervuilers af.
Het is maar om te weten.
Wedstrijdkrokodil | 16-02-14 | 17:16 |
Je bedoelt net zo naïef als jij. Of net zo koppig als jij? Je moet toch wel een enorme plaat voor je kop hebben dat windenergie de toekomst heeft. Wind is niet voorspelbaar. Zon wel, zelfs achter wolken, hoe gaan we dat goed uitbuiten? Ik ben echt voor groene energie. Maar malloten als jij houden dit soort 'krachten' tegen. Hou je bek!
Die windmolens leveren de Don Quichotten op die ze verdienen.
De propagandamachine blijft doordraaien al staat de windmolen stil.
Ja hoor, en Google maps geeft realtime satelietbeelden.
De enige manier om windmolens rendabel te maken is om rondom windmolenparken grote ventilatoren te plaatsen om een constante wind te creëren. Die ventilatoren worden uiteraard aangedreven door kernenergie.
Hoor ik neukgeluiden op de achtergrond?
Is ons aller Joris soms verliefd? Leuke "redactiepraat".
Binnenkort kunnen die Windmolens naast de Fyra in een overheidsmuseum (mausoleum) wat dan meteen het museum met de duurste stukken ter wereld wordt.
4.
Ze gaan zo gemakkelijk stuk omdat de wind altijd en immer met wisselende kracht uit wisselende hoek waait. Knarsende tandwielen zijn het gevolg.
Als windmolens stoppen met draaien is dat niet omdat het windstil is, maar omdat de subsidieaandrijving stilvalt.
Vandaar dat er subsidie nodig is, om kolen-stroom van te kunnen kopen1
Doe mij maar een 'cube'.
www.redoxpowersystems.com/products/
@Wedstrijdkrokodil | 16-02-14 | 17:16
Lichtelijk naïef, zoals alle windmolenadepten.
@ Ons Ollie | 16-02-14 | 17:15 |
De nieuwe generatie windmolens zijn zelfs om de basis van de mast al voorzien van schors. Om de boomknuffelaars maximaal tegemoet te komen.
De belastingbetaler 'draait' op volle toeren.
Met storm zet je zo'n ding even stil blijkbaar. Lijkt me niet al te moeilijk om te bedenken. En dat appje geeft zo te zien dus geen realtime gegevens weer, maar wordt kennelijk gevoed met kunstmatige gegevens uit een systeem die niet eens weet of die windmolens draaien. Als je denkt dat dat soort goedkope troep appjes realtime data van windmolens weergeven ben je lichtelijk naïef.
Schaamteloze zoethouderij vanuit politiek naar milieubewegingen, uitgevoerd door commerciële partijen uit puur eigenbelang
Typisch links hobbyisme: dingen laten draaien op subsidie. Of het nu kansenwijken, amateurkunstenaarsprojecten of windmolens zijn.
Windmolens... is gebakken lucht.
Lol wat heeft iedereen toch tegen windmolens? Ik heb afgelopen 3 jaar elk jaar 10% rendement gehaald op mijn windmolen aandelen. Alle belasting betalende reaguurders bedankt voor de subsidie!
De weldenkende reaguurder is tegenwoordig een ware Don Quichot, strijdend tegen groene terreur, belastingdruk en regelneukerij.
Duidelijk, ze wassen grijze kolenstroomstroom -wit- ehh groen. Beetje kabels door de windmolenenergiemeter laten lopen en hop, soepsidie.
Windmolens zijn net zo rendabel als zonnepanelen tijdens een poolnacht. De groene maffia heeft de subsidies in ons land aardig naar haar hand gezet. Afstraffen die hap bij de komende verkiezingen.
"winstmolens" en "vechten tegen windmolens"
Sorry, de steekhoudende argumenten zijn op.
Als ie niet draait gaat ie wel langer mee.
@ punt 3:
Het niet investeren in windmolens levert dus sowieso 66% winst (want 66% minder verlies) op, plus het rendement dat je nog pakt op je kapitaal.
Dat is toch duidelijk waarom dat is? Als ze niet draaien slijten ze niet dus hoeft er ook geen energie ingestoken te worden met behulp van onderhoud en nieuwe onderdelen.
Kun je nagaan wat dat ding voor energie opwekt als'ie WEL draait!
Ze draaien niet op wind maar op subsidie. Vandaar!
Gewoon een vette kerncentrale in Nederland en je hebt goedkope energie.
Oud nieuws: bewegende windmolens zijn ook onredabel.
REAGEER OOK