Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De man van "goed of fout" is dood

Buigt u even?Vandaag is de befaamde historicus prof. Dr. Loe Jong op 90-jarige leeftijd overleden aan een ernstige ziekte. Loe wie? Juist, voor de jongeren van nu een naam op de lange rij boeken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft deze Amsterdammer meer dan wie ook in Nederland het "goed of fout"–debat gestuurd, CDA-politicus Willem Aantjes laten struikelen en de De Telegraaf na de oorlog helpen rehabiliteren. Verder is het beeld dat wij hebben van de dappere Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog vooral gevormd door de boeken en de televisiepraatjes van De Jong. De laatste jaren verwijten de critici De Jong dat Nederlanders nou niet bepaald helden waren en dat de Jodenvervolging hier aanzienlijk succesvoller is geweest voor de Duitsers dan in de rest van Europa. Starf*cker over de dood van de voormalige omroeper van Radio Oranje.


Loe WAS Nederland in de Tweede Wereldoorlog...

Af en toe zag ik hem in Hilversum. Als jonge verslaggever keek je op tegen de charismatische historicus. Je wist dat hij in zijn eentje CDA-politicus Willem Aantjes had laten struikelen door hem een wat zwarter oorlogsverleden aan te rekenen dan rechtvaardig was. Hij had de voormalig NAVO-secretaris-generaal Luns gered van de hakbijl door hem te helpen bij het leugentje om bestwil dat niet hij maar zijn broer lid van de NSB was geweest. Loe de Jong zag ik bij mijn Hilversumse werkgever vaak bij de beroemde presentator Jaap van Meekeren langs gaan, ook zo’n man met een feilloze antenne voor goed en fout. Iemand die niet alleen Hitlers favoriete Nazi Albert Speer in een rechtstreeks interview tot op het bot fileerde, maar ook weduwe Rost van Tonningen uit Arnhem, die zo koketteerde met het haar nazi-verleden, in een frontaal interview voor de geschiedenis wegpoetste.

Loe de Jong had dan de manuscripten in een plastic tas bij zich, want Van Meekeren behoorde tot de kleine elite die De Jong mocht corrigeren. Bij Loe de Jong was de geschiedschrijving tot het begin van de jaren ’90 in veilige handen. Met flair en feiten verdedigde hij Prins Bernard als er weer eens een obscuur blaadje over King Kong of de Stadhoudersbrief begon. Hij hielp het CDA en vooral de politieke potsenmaker Dries van Agt door het SS-verleden van het kritische fractielid Willem Aantjes wat aan te dikken. Loe de Jong WAS Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Zwart-wit televisieprogramma’s in de jaren ’60 over "den heldendaden van het Nederlandsen verzet" hadden steevast het sonore stemgeluid van De Jong als voice-over. De impact van De Jong was groot. Critici stelden terecht wel eens dat hij de Jodenvervolging niet vanuit feiten maar vanuit heldhaftige verhalen belichtte, maar aan de andere kant was hij niet te beroerd om collaborerende Nederlandse politici in de donkere jaren ’40-45 jaren later genadeloos af te straffen.

Ik denk dat Loe de Jong een grote invloed heeft gehad op hoe generaties lang in Nederland hebben gedacht. Amerika als de grote bevrijder, bijvoorbeeld, van wie je de gewelddadigheden in Vietnam maar minder serieus moest nemen. Of het onderhuidse schuldgevoel tegenover de Nederlandse joden die we zo weinig tegen de Duitsers hebben kunnen beschermen. In latere fase de toenadering tot het voormalige West Duitsland en de angst voor de Russen. Loe de Jong waarschuwde nota bene op de VARA-tv tegen het Rode Gevaar. Nederland zat ademloos aan de buis en at biscuitjes in de schuilkelder. Nog steeds zie ik ook in discussies hier op GS onbewust De Jong-argumenten voorbij komen. Bijvoorbeeld over wie goed en fout is. De discussie over de opkomst van extreem rechts in relatie tot de jaren ’30. Het Koningshuis.

Zo had ik van professor Loe de Jong zelfs op zijn sterfbed nog wel willen horen, hoe hij aankeek tegen het spitsuur thans op de rechtervleugel.

StarF*cker

Reaguursels

Inloggen

paranoia, jou vergelijkingen met de tweede wereldoorlog houden gewoon geen stand. We leven in een andere tijd met betere communicatiemiddelen, kortom men is beter ingelicht dan 60 jaar terug. Hoezeer paranoia ook op de gedachte geilt, een grrotscheepse deportatie zal ook echt niet meer plaats vinden. Je doet je nickname echt eer aan, bange haas!

J. A.te A | 17-03-05 | 18:11

Het is jammer dat de taboes die vroeger bestonden niet meer bestaan.

Vroeger wist iedereen dat Janmaat een groot gevaar voor ons land betekende en stemmers op zijn partij werden uitgekotst.

Nu stemt 10% van het electoraat op de rechtsextremist Wilders en een vergelijking met WO.2 helpt daar niet meer tegen.

Verder vond men gastarbeiders zielig en was men positief naar immigratie.

Nederland, wat is er gebeurd, je was ooit zo tolerant en verwelkomde de wereld?

Wie gaat ons op een positiever pad neer zetten? Wouter Bos zie ik dat niet doen, want die stigmatiseert mee om maar geen stemmen te verliezen. Misschien Job Cohen, die man die kan er wat van.

Zeurpiet | 16-03-05 | 19:29

Als Fleischbaum de nieuwe Napoleon wordt komen we in de volgende oorlog terecht. Al die mensen die denken dat ze Napoleon zijn, bespaar me. Wilders is er ook zo een. Scoren met xenofobie. 70 jaar geleden hadden de joden het gedaan, nu zijn er andere zondebokken.

Hardasyouth | 16-03-05 | 17:00

Ps: Ik vraag me weleens af hoe efficient de allochtonen zouden worden afgevoerd indien we weer in een dergelijke situatie zouden zitten.

Het lijkt mij dat ze binnen een paar uur weten waar ze wonen en binnen een week ze afgevoerd kunnen worden, in zoverre het logistieke proces dit toestaat.

Hoeveel mensen hebben nooit deze gedachte gehad?

paranoia | 16-03-05 | 13:31

@starfucker "Nederland was kil en onverschillig tegenover joden"

Dus mijn kritische reactie bevat opzijn minst een kern van waarheid..... indien je JP mag geloven.

paranoia | 16-03-05 | 13:27

zeker het lezen waard de werken van Cremer.

Tubifiks | 16-03-05 | 12:01

Wel lachen die Cremer, hij vestige de aandacht op zich door zich in cabrio's met mooie "wijven" te verplaatsen.

Oppergod Mulish liet zich regelmatig omroepen in termen van telefoon voor...
dat was nog ver voordat hij de hemel ontdekte.

Style Councillor | 16-03-05 | 11:58

@Starf*cker
Waarbij met betrekking tot de krant Het Volk wel even mag worden opgemerkt dat die ook, net als de rest, verraad pleegde aan het vrije woord en die hele socialistische kliek bij de Arbeiderspers geen knip voor de neus waard bleek, een enkele uitzondering daargelaten.

Ganglion | 16-03-05 | 11:55

@ Tsabaothiemynoia

De waarheid zal er ergens tussenin liggen.

Eppo | 16-03-05 | 11:55

@Style
bedankt, tis me weer duidelijk..

Tubifiks | 16-03-05 | 11:54

De eerste die sneuvelt in een oorlog is de waarheid.
Ondanks het levenswerk wat hij achterlaat kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Loe bewust ingezet is om deze episode van Nederland enigzins gestroomlijnd naar een bepaald model in de geschiedenis te plaatsen.

Eppo | 16-03-05 | 11:53

@Tubifiks

Google:

De Hunnen
Waarschijnlijk heeft het werk aan het Hongaars Archief Jan Cremer's ziel zo geroerd dat hij zelf ook terug ging in de tijd en zich bewust werd van zijn afwijkende jeugd: in het door de oorlog geteisterde Enschede leefde hij met een niet-Nederlandse moeder. Behalve van openlijke discriminatie hadden de Hongaarssprekende moeder en zoon ook heel wat te verduren van de hypocrisie van de Nederlandse burger. Oorlogs-verschrikkingen, bombardementen op Enschede (notabene door de Amerikanen!), wangedrag van collaborateurs, lijkenpikkers, hoerenlopers, sadisten - alles wordt door Jan Cremer haarfijn beschreven in zijn huiveringwekkende, maar meeslepende trilogie De Hunnen uit 1984. In drie delen - Oorlog, Bevrijding en Vrede - laat Cremer ons meebeleven wat het betekende om als min of meer buitenlands kind - als een Hun - te moeten leven in vijandig Twente.

(Wolf maakt onderdeel uit van de Hunnen)

Style Councillor | 16-03-05 | 11:51

Dus als ik het goed begrijp stond half Nederland juichend met bloemen langs de weg toen de Duitsers binnenvielen (of is het juiste woord dan eigenlijk welkom werden geheten), bloeide de economie tot ongekende hoogte op, werkte iedereen blijmoedig mee aan de afvoering van joden en bestond het verzet uit een paar doorgewinterde misdadigers die uitsluitend uit eigenbelang opereerden? Kijk zo leer je nog eens wat op je oude dag.

Tsabaothiemynoia | 16-03-05 | 11:50

JPB lijkt wel te biecht te gaan, niet de doen gebruikelijk in gristelijke kringen.

Een jaar of twintig, dertig geleden, had hij gelijk naar huis kunnen vliegen, alwaar een volksopstand, aangewakkerd door de politieke o zo correcte pers, hem tot aftreden zou dwingen.

Zwart en wit worden grijs. Bijkomstig is wel dat onverlaten de kans grijpen het aperte zwarte verleden in het grijze gebied te parkeren. Historisch besef huidige generatie laat te wensen over (eufemisme). Vechten aan het oostfront is straks zoiets als een VN-missie naar Afghanistan.

Style Councillor | 16-03-05 | 11:40

@Star/Style
kan best wezen, ik dacht in het boek Wolf, beschrijft toch zijn opgroeien tijdens de oorlog en de hartelijke wijze waarop de nederlanders toen o.a. met zijn hongaarse moeder omgingen? maar tis alweer een poos gelee dus kan ernaast zitten hoor.

Tubifiks | 16-03-05 | 11:38

Nederland was kil en onverschillig tegenover joden

Gepubliceerd op woensdag 16 maart 2005

JERUZALEM (ANP) - Een ,,pikzwart hoofdstuk'' in de Nederlandse geschiedenis. Zo omschreef premier Balkenende woensdag in Jeruzalem de uitroeiing van bijna de hele joodse gemeenschap in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kilheid en onverschilligheid voerden de boventoon, aldus de premier.

Balkenende sprak tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Holocaust Geschiedenis Museum Yad Vashem. ,,Ja, natuurlijk kunnen we ook wijzen op de vele voorbeelden van moed en vriendschap en solidariteit'', aldus de minister-president. ,,Maar ook van onverschilligheid en kilheid en verraad.''

-------------------

Saillante uitspraken een dag na het overlijden van Loe de Jong. Die kilheid en onverschilligheid zie ik vandaag de dag ook weer opbloeien dus dit keer heeft JPB meer dan een punt.

Starf*cker | 16-03-05 | 11:23

Oh, Starf postte reeds hetzelfde

Style Councillor | 16-03-05 | 10:55

@Tubifiks
Wolf is een autobiografisch verhaal wat onderdeel uitmaakt van het driedelige Epos de Hunnen.

Maar dit terzijde

Style Councillor | 16-03-05 | 10:54

@The Real (OFFTOPIC) Ja en als je Wilders intikt krijg je "of bedoelt u tedje van es"? LOL

Starf*cker | 16-03-05 | 10:52

@Tub Volgens mij in De Hunnen.

Starf*cker | 16-03-05 | 10:50

Naar aanleiding van vragen. Wat ik heb kunnen achterhalen is dat het interview vn Jaap van Meekeren met Albert Speer is gemaakt in 1970 voor het toenmalige AVRO Televizier.

@Van Buren De Jong waarschuwde zelfs op de VARA tegen het Rode Gevaar en heeft inderdaad nooit zijn adoratie voor Amerika opgegeven. De kranten mogen het daar dan niet over hebben, ik verwijs er in mijn column wel naar.Wat betreft het Parool en het Vrije Volk spreek je onzin. Het Parool is een voormalige verzetskrant evenals het Vrije Volk. Voor de oorlog: Het Volk.

Starf*cker | 16-03-05 | 10:49

@paranoia
volgens mij was dat in zijn boek Wolf.

Tubifiks | 16-03-05 | 10:45

Ik heb nog een zeer uitgebreid archief geerfd,omvattende de periode 1931 t/m 1964, van een staalgieterij in Hannover. De rol die de NL, CH en D banken in die periode speelden is geen fijne geweest. Ook de arbeidsbureau's in NL, B, F en P waren graag bereid om voor mijn opa in de lokale interneringskampen op zoek te gaan naar geschikt productie personeel. De schandelijke rol die de overwegend socialistische ambtenaren in bezet Europa gespeelt hebben, zou aan de hand van dit archief haarfijn aangetoont kunnen worden, ware het niet dat de linkse vooringenomenheid van veel onderzoekers, waaraan ik ooit een deel ter inzage heb gegeven, voor mij een reden is om te overwegen de correspondentie integraal beschikbaar te stellen via internet. De grootte van het archief, ca. 16 M3, verhindert mij dat echter. Uit het archief komt duidelijk naar voren dat het beter zou zijn een zakelijk geleide kleine overheid te hebben dan een uitgebreide slaafse verrader(lekkage)- en afdekcultuur zoals die nu in NL heerst. Daarvoor ga ik liever naar GW of JPB dan naar SD, die uit lijfsbehoud tegen kliklijnen zijn waardoor de ambtelijke etterpuisten in stand gehouden kunnen worden.

Ksi-Ziks | 16-03-05 | 10:32

@Tubufriks: "Jan Cremer schreef het al, na de oorlog heeft iedereen in het verzet gezeten."

Weet je toevallig ook waar, want dit is wel een strakke uitspraak.

paranoia | 16-03-05 | 10:26

//off-topic

Google zit ook weer eens goed fout.

(en de conclusie onderaan het bericht trouwens ook)

frontpage.fok.nl/nieuws/52182

TheRealShowstopper | 16-03-05 | 10:20

Jan Cremer schreef het al, na de oorlog heeft iedereen in het verzet gezeten.

Tubifiks | 16-03-05 | 09:53

[offtopic]
Ik heb een seizoen bij die Venga Beach Club gewerkt in jullie speurders advertentie, maar das dus echt poep met bagger he, die toko...
[/offtopic]

Bloeb | 16-03-05 | 09:44

Een soort Marcel van Dam als ik het goed begrijp, maar dan van de goede kant :)

superlutser | 16-03-05 | 09:39


Vandaag de kranten gelezen. Geen enkele krant maakte melding van de adoratie van Loe de Jong voor de oorlog in Vietnam. Hij verdedigde de Amerikanen te vuur en te zwaard in zowel Vrij Nederland als in andere periodieken. De Jong was een bewonderaar van de Amerikanen in het algemeen en Nixon in het bijzonder.
En nu we het toch over de kranten hebben: ALLE Nederlandse kranten die tijdens de oorlog verschenen waren fout.
Dankzij een list van de socialisten na de oorlog kreeg De Telegraaf de zwarte piet: Het Parool kon daarna opbloeien en het socialistische dagblad Het Vrije Volk (ook fout tijdens de oorlog!) maakte opgang.
Tot op de dag van vandaag houden de volgelingen van Drees vol dat De Telegraaf fout is geweest in de ijdele hoop dat het rechtse blad ooit zal verdwijnen.
Toch durf ik de stelling aan: De Telegraaf is het beste nieuwsblad van Nederland. En dan neem ik de weggelopen ijsbeertjes, die van de zomer ongetwijfeld weer op de voorpagina zullen staan, op de koop toe.

Van Buren | 16-03-05 | 09:31

Helaas zijn voor Loe de Jong zijn veel dingen in een ander daglicht komen te staan,zeker wat betreft onze Prins Bernard!
Wat te denken van Joseph Luns die achteraf ook bleek lid te zijn geweest van de SS!
Maar ondanks alles is het toch een groot nederlander want ga er maar aan staan, om al die boeken te schrijven!

nummertje | 16-03-05 | 09:19

@J. A.te A

Dat de beste man Jood is heeft er niets mee te maken. We moeten af van de stigma dat alle Joden in de tweede wereld oorlog slachtoffer zijn.
Er zullen heus wel foute Joden tussen hebben gezeten, die hun eigen soort hebben verraden voor hun eigenbelang.

Tevens was Hitlers deels Joods, dus dat is geen excuus om te stellen dat een Joodse historicus de waarheid en kennis in pacht heeft.

@anderen, feiten kennis gebaseerd op niet objectieve schrijfsels is onmogelijk. Hoe kunnen mensen onder de dertig exact weten wat er zich heeft afgespeelt?
Door een historicus als oprecht af te schilderen, of ook de manco's van een dergelijk figuur kenbaar te maken zodat nuance van zijn werken mogelijk is.
Immers indien je weet dat iemand sexueel misbruikt is, zet ja haar onderzoek over straffen van sexueel misbruikers toch in een ander daglicht.

paranoia | 16-03-05 | 09:19

Het typische aan geschiedschrijving is dat het altijd achteraf is,hetgeen ook vaak de kritiek op geschiedschrijving is.
(het gelijk halen etc.)

Het typische van dergelijke kritiek echter is dat het altijd achteraf.....

Lou de Jong moet geprezen worden om zijn inzet. Zeer gedisciplinerd heeft hij jaren arbeid geestoken om "alle" aspecten van WOII die Nederland betreffen onder één noemer te brengen.

Een bijbelse discussie over juistheid en onjuistheid van bepaalde passages is zeker nu, zo'n 60 jaar na dato volstrekt zinloos. Het gaat om de essentie, de grote lijnen en context van en waarbinnen WOII zich voltrok.

Dat heeft Lou de Jong voor het nageslacht prima voor elkaar gekregen en is ook relevant want zelfs de meest gruwelijke gebeurtenissen comprimeren in de tijd tot milistones in de geschiedenis die voor kennisgeving worden aangenomen.

Style Councillor | 16-03-05 | 08:55

@ Dicky!
Jij hebt er net zo wenig van gesnapt als Paranoia. WOII is de laatste oorlog geweest binnen onze landsgrenzen. De beste man heeft vanaf 1945 tot en met 1988 geschreven aan Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, hét standaardwerk over Nederland in de oorlogsjaren. Dus ff snel opzouten met je opmerking dat het een bejaarde betreft die 60 jaar geen zoden aan de dijk zou hebben gezet. En heeft tevens het NIOD opgericht. Je onwetendheid is schokkend.
De schrijver werd lange tijd beschouwd als een soort goeroe van de bezettingsgeschiedenis. Als je dn toch wat had willen aanmerken op de Jong dan had je het over zijn visie op het koloniale verleden van Nederland moeten hebben Bij de Indische gemeenschap in Nederland was hij niet geliefd. Zij vonden zijn blik wat te eenzijdig. Was dit artikel je te moeilijk ofzo.

Sunnygirl | 16-03-05 | 08:34

@Starfucker 15-03-05 @ 21:54

"Colijn was al in 1939"

Mis, was reeds in 1936 (bezetting Rijnland door Hitler Duitschland)

Maar dit terzijde

Style Councillor | 16-03-05 | 08:29

Loe de jong was een verteller van ZIJN waarheid, niet van DE waarheid.

"In de periode 1938-1940 was Loe de Jong redacteur van De Groene Amsterdammer. Een enerverende en verwarrende tijd voor een jonge journalist. De Jong sloeg de plank nogal eens mis in zijn buitenlandcommentaren. "
van: www.groene.nl/1999/32/rh_loedejong.htm...

k3 | 16-03-05 | 08:23

Loe de Jong is van grote waarde als het om de documentatie van een verleden periode gaat.
Alle respect voor deze man is wel op zijn plaats.

incapable | 16-03-05 | 04:49

Waar gaat je volgende column over, Star Fuckert? Hobby-kippen die worden vervolgd door het Openbaar Ministerie?
:

Dicky ! | 16-03-05 | 02:40

Starfucker is een ouwe lul. Lekker belangrijk doen over de rug van een dooie bekendheid. Even laten merken dat hij nog de zwart/wit tv heeft gekent. Well, we don't give a shit motherfucker.
Straks komt ' ie ook nog aan met z'n Heino elpees. Opzouten met dat valse sentiment over bejaarden die al meer dan zestig jaar geen zoden meer aan de dijk hebben gezet.
:

Dicky ! | 16-03-05 | 02:37

Ik denk dat Sunny een mooie Volvo Amazone in gebroken wit in de garage heeft staan

squire | 16-03-05 | 02:18

paranoia dat ben je inderdaad.. je gebrek aan feitenkennis is schokkend. 'de beste man' was joods zoals vandaag in het programma andere tijden verteld werd. Zijn ouders, zusje, tantes, ooms zijn vergast. Dan zou ik me ook als de donder uit de voeten maken naas engeland en niet bij de NSB gaan.

J. A.te A | 16-03-05 | 01:18

-weggejorist-

Slagroom | 16-03-05 | 00:50

@Sunny
Moet jij nog werken voor de kost of is het uit roeping?

Style Councillor | 16-03-05 | 00:39

Zowel aan moeders als vaders zijde is huis en haard verloren gegaan vanwege WOII, c.q bombardementen door vriend en vijand.

De term Mof is in familiekringen hierdoor eerst laat naar de achtergrond verdwenen (1974 was ook een belangrijke kink in de kabel).

Dat er ook goede of althans geen apert foute Duitsers waren ging er echter niet in.

Ik geef ze mog gelijk ook, hoewel ik er ander over denk.

Style Councillor | 16-03-05 | 00:38

Anyone? Nog iets te melden over Loe? Het is uitgestorven, ga mijn bedje in. Morgenvroeg wacht de praktijk weer.

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:34

@Ur right sunny back to de Jong

Style Councillor | 16-03-05 | 00:31

@Sunny
Toch is zo'n cabrio een beetje (escusez le mot) een snollenbak en duidt wat mij betreft of gewenst er bij willen horen door je te onderscheiden gedrag.

Wellicht dat je in een meer volwassen en gearriveerde fase van je leven de uiterlijke vertoningen weet af te zweren.

Style Councillor | 16-03-05 | 00:31

@ Style
Vooruit, back on topic, genoeg in de kantlijn gelul gepost!

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:26

@ Style
Geen geel, ben tweety niet!
En inderdaad Is zo GM maar mij krijg je niet in een opel. Slecht voor je IQ naar ik begrepen heb. Die hebben een imago probleem

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:25

lol@Came etc.
Saab is zo GM

Style Councillor | 16-03-05 | 00:23

@Sunny
Ik mag hopen dat het geen gele Saab is.

Er reed er een rond in het Gooi en omstreken, de dame in kwestie was ooit een jonge schonheid op wie werd gejaagd.

De Saad diende echter als jachtmiddel, niet geheel vrijwillig was de prooi een jager geworden.

Style Councillor | 16-03-05 | 00:22

Lucas goed, Hitler stout

Jannes van der Wal | 16-03-05 | 00:21

Keep dreaming @ Cametoripshit

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:21

@sunnygirl: dan kan je inderdaad beter een stapje terug doen en Saab gaan rijden. :p

cametoripshit | 16-03-05 | 00:19

shit wat kan ik slecht typen...

Style Councillor | 16-03-05 | 00:14

Het feit dat ik niet werk impliceert niet dat ik werkloos ben.

Style C. 2005

Style Councillor | 16-03-05 | 00:13

@ paranoia 16-03-05 @ 00:11
Ook net op Gunzilla de link naar Geenstijl ontdekt?

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:13

Oh ja De Jong was dood, het topic.

De Jong heeft zijn belangrijkste verdienste is dat hij de frustraties, twijfel, verdreit etc. ten gevolge van de tweede WO heeft gekanaliseerd middels
"zijn" standaardwerk.

Het biedt een referentiekader van waaruit je zo je dat wenst een gedegen discussie kunt voeren over het hoe,wat en waarom van WOII.

Lou moet niet gezien worden als de ontdekker van de hemel of de messias maar als een kundig gescheidschrijver.

Style Councillor | 16-03-05 | 00:11

Hij zij die een bellende Nokia heeft, moet vele zaakjes nog zelf regelen.

Style Councillor | 16-03-05 | 00:11

En op een dag blijkt dat de beste man een NSB'er was....

Na de tweede oorlog hebben heel veel foute mensen elkaar het hand boven het hoofd gehouden.

Nu ze achter elkaar sterven, wordt het tijd dat alle feiten naar buiten worden gebracht, immers het heeft geen zin om doden in bescherming te nemen. Indien het kabinet nog over normen en waarden wil spreken en wij (jongeren) 4 en 5 mei bewust serieus moeten nemen, mogen wij eisen hoe door en door fout onze samenleving gedurende de tweede wereld oorlog was. De meeste mensen onder de dertig hebben namelijk meegekregen dat wij en ons land het slachtoffer waren van de Duitsers, terwijl in werkelijkheid een heel beperkt deel (nog afgezien van de etnische minderheid) daadwerkelijk slachtoffer was. Er zijn maar weinig rijke burgers die in Nederland zijn gebleven die de oorlog slechter uitkwamen als toen ze erin gingen. Maar aangezien dit land zich graag verschuilt, betwijfel ik of we het lef hebben om de smerigste eigenschappen van de meeste Nederlanders gedurende de tweede wereld oorlog ooit eens bovenwater zal komen. Een simpele voorbeeld is het feit dat bij ALLE oorlogen verzetstrijders zijn, die ALLEMAAL geld nodig hebben om in hun bestaan, en die van de organisatie te kunnen voorzien als ook middelen moeten aanschaffen, als ook dat het algemeen bekend is dat "verzethelden" en "smokkelaar" vaak synoniemen zijn van elkaar. In hoeverre zijn er daden door het verzet gepleegt die oprecht als doel hadden om de "bezetter" te frustreren ? Het zou mij niets verbazen dat de meeste daden slechts uit eigen of uit zakelijk belang zijn gepleegt, maar onderzoek zou dat kunnen weerleggen of bevestigen.....

paranoia | 16-03-05 | 00:11

@ cametiripshit
Te lang in Bayern gewerkt met dito auto. Toen nog rond de 25 en met een 5-serie meestal het gevoel met pappa's auto op pad te zijn.

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:10

@ Style Councillor 16-03-05 @ 00:02
Met hardplastic Samsonite en en hevig bellende nokia. Het enige wat bij mij dan nat wordt, is de tafel voor me. Tranen van vreugde! Huilen van het lachen.

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:08

@Style Councillor: voor mij geen issue vanwege de Beierse motorfabriek. :)

cametoripshit | 16-03-05 | 00:07

@ Style Councillor
Mijn beroep is gelijk mijn gedachten. Vrij dus. Sorry Pannie, geen geil verpleegsters outfitje voor Sunny. Cabrio is net iets te duur om er alleen maar bij te willen horen. Als je een cabrio als leasebak kan hebben hoor je er wel bij. Maar hier geen tankpas en leasecontract. Mijn ultieme gevoel van onafhankelijkheid is het moment na het volgooien van mijn tank. Tankpasloos afrekenen en tegen de pompbediende te zeggen, gooi het bonnetje maar weg hoor!

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:05

lol@Came..

Style Councillor | 16-03-05 | 00:03

sds = sbs

Style Councillor | 16-03-05 | 00:03

Saab
Voor een merendeel van Nederland is Saab geen issue vanwege te duur, voor sommigen echter geen issue vanwege gepasseerd station.

Ik reken mij tot de laaste categorie

(maar dit terzijde, het lijkt wel een nieuw sds spelletje"wie heeft de grootste")

Style Councillor | 16-03-05 | 00:02

brr
En een leuke loony tunes das, daar gaat een vrouw toch van soppen in een willekeurig vdValk restaurant (annex motel!)

Style Councillor | 16-03-05 | 00:02

baas neem een racecar neem een saab.
een palindroomzin :)

cametoripshit | 16-03-05 | 00:01

Carbaretier?? Gezopen Sunny? cabaretier.

Sunnygirl | 16-03-05 | 00:00

@ Style Councillor 15-03-05 @ 23:51
Dat soort mannen zijn vaak onderwerp van spot voor vrouwen met ballen. Als je jezelf te serieus neemt, gaan bij mij de nekharen als staan. Niets zo leuk als om een uur of 14.00 uur in een willekeurig wegrestaurant het geklungel van de Gako-pakken met witte sportsokken en dikke praatjes gade te slaan. Leuker dan menig carbaretier.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:59

Saab is de auto van de vrije beroepen, de liberalen e.d. van onze samenleving, maar ook van hen die er bij willen zijn.

Style Councillor | 15-03-05 | 23:57

@ Ruler 15-03-05 @ 23:45
Ik ook. Maar zoals je wellicht hebt kunnen lezen, we hadden het over onafhankelijkheid. Ik maak altijd mijn eigen deals. En bij onafhankelijkheid hoort een beetje jagersinstinct. Een huishond is al tam en heb je voor de gezelligheid en kies je zelf uit. Een trofee verover je, zo is mijn liefde voor mijn Saab ook ontstaan!

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:54

@sunnygirl: Vertel, hoe werkt het eigenlijk in de media?
Het had mij leuk geleken als Jan er even een grap mee had uitgehaald of zo, om een reactie uit te lokken.

cametoripshit | 15-03-05 | 23:53

@sunny
Ik help het je hopen, dat wat die (on)afhankelijkheid betreft.

Voor de rest waardeer ik wel XX-en die ballen (hoor de male chauvinist pig) hebben.

Zulks zolang het niet pathetisch en gekunseld wordt, helaas nog vaak voorkomend.

Die demasque geldt btw ook voor XY-en, er lopen genoeg jokers rond die zonder enige zelfreflectie menen zich geweldig
te manifesteren, maar ondertussen de risee van het jaar zijn.

Style Councillor | 15-03-05 | 23:51

@. Beasjt, je hebt gelijk. Het gaat hier over Lou de Jong en niet over Loe.

Blob | 15-03-05 | 23:48

@ cametoripshit 15-03-05 @ 23:42
Heb je nu echt geen enkel idee hoe het vaak in de media werkt. En al had hij zelf de onduidelijkheid laten ontstaan en iemand zegt nu en plein public, ik ben niet van adel. Wat wil je dan? Moet iemand willens en wetens doot het stof kruipen?

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:46

@Sunny: Ik kon jou toch aantreffen in de regio De Meern/Woerden? Bij deze een contact advertentie (Ik ben gek op Saab Cabrio's!)

Ruler | 15-03-05 | 23:45

Gnagnagna, ik wist niet dat het gunzilla.net was dus kwam ik geheel nietsvermoedend, terwijl ik een bruine site verwachtte, op gunzilla.com uit. Moest ik toch even raar kijken...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 23:45

@ Style Councillor 15-03-05 @ 23:37
Zo is het spel! En als je niet van plan bent het spel zo te spelen, doe je keus om met minder genoegen te willen nemen. Je gaat toch ook niet in je boxershort naar een begrafenis. Het zijn de ongeschreven regels. Je speelt het spel zoals het gespeeld moet worden en als ik dan met vrouwelijke charmes een streepje voor kan krijgen, doe ik dat. Je speelt het spel om te bereiken wat je wil. Het is een keus die je zelf maakt. gaat niet om afhankelijkheid. Wil je niet deelnemen in het Old-boys network, dan zet je jezelf deels buitenspel dat heeft ook niets met onafhankelijkheid te maken

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:43

@sunnygirl: dat heb ik gemist. Bij B en VD verwacht ik niet veel, maar ik zou zeker benieuwd zijn naar waar dat baron-verhaal dan vandaan komt.

cametoripshit | 15-03-05 | 23:42

De Roy moet zich schikken in zijn lot;
over en uit afgeserveerd in de Hoogste Kringen.

Maximaal resultaat: zie exen van Irene en Christina

Style Councillor | 15-03-05 | 23:41

@ cametoripshit 15-03-05 @ 23:33
Dat kwam aan het begin aan de orde, er werd gezegd, ik meen door De Roy zelf, dat hij een dubbele naam heeft maar niet van adel is. Dat lijkt me toch voldoende. Of had je een welis nietes spelletje verwacht.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:39

oops we zijn aan het couch trippen geslagen, sorry mede reaguurders

Style Councillor | 15-03-05 | 23:38

@Sunny
Het feit dat je je richt tot zo'n netwerk, er in komen etc, bepaald tevens je afhankelijkheid.

Style Councillor | 15-03-05 | 23:37

@Sunny
Lijkt me een beetje en would be sex and the city verhaal.

De term een lekker neukertje nog niet horen bezigen?

Style Councillor | 15-03-05 | 23:35

Dat Old-boys network: het is vooral een handicap om erin te komen en een van hun te worden. Zit je er eenmaal in, dan heb je het als vrouw niet slechter eerder beter.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:34

tnx lucas. BTW, als jij die gunzilla.com stukken leuker vindt, ga ik mij nog zorgen maken. Een linkse lul met een gun kan een landje danig in de war schoppen. :s

@Style Councillor: bij De Roy miste ik vooral dat B en VD (en M) niet eens vroegen of ie nou baron is of niet.

cametoripshit | 15-03-05 | 23:33

@ Style Councillor 15-03-05 @ 23:21
Succesvolle meisjes kunnen inmiddels heel goed netwerken. Ik speel het spel van de the old boys mee. Zit je als dame eenmaal in een netwerk, dan heb je een voorsprong. Mannen blijven echter gevoelig voor vrouwelijk charmes, als je na een zakendiner, een beetje been toont als je verleidedlijk in je Saab Cabio stapt als er iets aan iemand gegunt moet worden. Weet ik zeker dat ik morgen en overmorgen nog op zijn netvlies sta.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:32

@Starf*cker
Even gekeken op omroeparchief, dit kwam eruit:
www.beeldengeluid.nl/collecties_zoek_e...
Ik neem aan dat je die van 8-6-1979 bedoelt, HIER EN NU over neofascisme en neonazisme?

Hoe kan je die video's bekijken? Opvragen?

Phoib | 15-03-05 | 23:29

@sunny
Gelukkig, ik dacht even aan een sunstroke

Style Councillor | 15-03-05 | 23:22

@Sunny
Allemaal waar, alleen wanneer je op zoek gaat naar geluk en plezier, hetgeen zeer te waarderen is, sluit je waarschijnlijk vele deuren.

Het een zou het ander niet uit moeten sluiten, maar het gaat er nogal ongenuanceerd toe.

Het is overigens niet alleen en kwestie van harder, beter maar ook van het juiste netwerk,. The old boys verdelen en heerschen. Dat zuigt,met name bij XX-en maar het is de realiteit waarmee je hebt te dealen (en nu dreig ik te circel redeneren).

Style Councillor | 15-03-05 | 23:21

@ Style Councillor
Sunny en nuance......... hahahaha, zelden op GS

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:18

kan ik al stemmen op die partij van De Roy van Zuydewijn?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 23:16

@Cametoripshit
Ja voelt wel lekker veilig zo'n groundhog day scenario, hoef jeook niet bij na te denken, gewoon bewegend behang.

Style Councillor | 15-03-05 | 23:15

Wedden dat Frits goedevriend gaat spreken op de begrafenis/crematie van Hirsi Ali? (Dit was ook geen oproep...)

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 23:14

@ Style Councillor 15-03-05 @ 23:00
in de hogere functies is het nog steeds zo dat je je als vrouw dubbel en dwars moet bewijzen en eigenlijk een beetje beter moeten zijn dan de man. Want immers, vrouwen kunnen zwanger raken en kinderen krijgen en dus wel minder commitment hebben. Maar als er dan toch een ongelijkheid moet zijn tussen mannen en vrouwen dan heb ik het liever dat ik dan beter moet zijn dan een man. Een drive op basis van survival of the fittest. Ben niet bij met de ratrace. Niet omdat ik geen prestratie wil leveren maar dat die prestaties alleen over meer en beter presteren gaan. Helaas is het in de economie niet zo dat de bomen tot in de hemel groeien. Uiteindelijk werkt het destructief als maar harder, beter en meer te willen. Ik wil meer de balans tussen prestatie en geluk. Dus lol in je werk en hard werken zonder roofbouw te plegen. Maar dat geldt voor mannen en vrouwen. We zitten nog teveel in de ratrace die destructief is.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:14

cametoripshit: www.gunzilla.net
Maar gunzilla.com is stukken leuker...:-)

En 'bruin' vanwege de 'bruinhemden' het nazi-unform (SA).

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 23:13

@Style Councillor: BVD as usual. Bij De Roy ging het toch precies zo?

cametoripshit | 15-03-05 | 23:13

bruin = (neo)Nazi

Style Councillor | 15-03-05 | 23:12

-off topic-
Wat een heaumeaux zijn die B en vdD toch.
Lekker retorisch vragen aan Hirshi Ali stellen.

Hirshi mag wel opassen, als Barend zich als vriend aandient is ze haar leven helemaal niet zeker meer!

Style Councillor | 15-03-05 | 23:11

@Sunny
Ik schrok al, ik meende enige neiging tot nuancering en mildheid te bespeuren

Style Councillor | 15-03-05 | 23:08

Ik las net iets over een "bruine site". Wat wordt daar mee bedoeld?

cametoripshit | 15-03-05 | 23:08

@StarF
Ja ja, ik citeer in deze familie die reeds in onderhavig hotel verbleven zonder decortentje even verder op.

Ben nu niet inde gelegenheid om nadere fact finding te doen in deze, maar ik geef hen toch het voordeel van de twijfel, die ik eigenlijk niet heb.

Style Councillor | 15-03-05 | 23:07

@ Style
Had betrekking op een eerdere vraag van beide heren.

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:07

@Style Na onderzoek bleek dat een bullshit verhaal te zijn uit de duim gezogen door een journalistieke eikel.

Starf*cker | 15-03-05 | 23:04

@Sunny
Gaan we polderen?

Style Councillor | 15-03-05 | 23:04

@ @ Ruler en StarF*cker
Geen kruisverhoor heren!

Sunnygirl | 15-03-05 | 23:03

Joop ging camperen, zodra de pers weg was, dook hij het 5 sterren hotel in, en dat vele seizoenen lang.. van die dingen

Style Councillor | 15-03-05 | 23:03

@SFucker
Reflectie en zelfverblinden what's in a name

Style Councillor | 15-03-05 | 23:02

@Style Councillor Niet alleen aan Adje M. maar vooral aan Joop den U.

vanrechtsheeftvoorra | 15-03-05 | 23:01

@Lucas.dll: ik denk dat Osama Bin Laden onder de tafel zit.

cametoripshit | 15-03-05 | 23:01

@sunny
Ik zal de dag prijzen als de xx chromosendragers zich inderdaad niet meer als slachtoffer van welke situatie dan ook zien maar lef constructief aan de slag gaan.

Niets komst vanzelf het is een ratrace daarbuiten; positieve discriminatie benadrukt vermeende tekortkomingen. Aldus
zullen de XX-ers bereid meoten zijn het spel mee te spelen. Je kan niet van XY verwachten dat zij als vanzelfsprekend een stap opzij zullen zetten,dat doen zij voor collega XY-ers ook niet.

Aldus niet mutsen maar poetsen.

Bij de weg Hirshi Ali bij BvD

Style Councillor | 15-03-05 | 23:00

Opeens heb je het. Je wordt Loe de Jong-kenner.

Pritt Stift | 15-03-05 | 23:00

Zou Jan Mulder dezelfde one-liner bij Ayaan durven voorleggen, die Ebru aan hem voorlegde?

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:58

@Starf*cker It is my pleasure. What's in a name, he?

vanrechtsheeftvoorra | 15-03-05 | 22:58

@Style Ach een beetje discussie en reflectie is nooit weg.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:57

De echte vraag blijft natuurlijk: wordt Ayaan hirsi Ali zo dadelijk in Barend en Van Dorp aangevallen/vermoord (nee, dit was geen oproep) of niet? Zou het leger de BvD-villa bewaken? Zou Jan Mulder zijn lichaam in de kogelregen werpen?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:55

Het is toch wel godsgeklaagd dat we anno 2005 op een willekeurige disndagavond ff 60 jaar discussie dunnetjes overdoen en nog denken dat we de wijsheid in pacht hebben ook.

Ook typisch Nederlands, jezelf errug serieus nemen en inderdaad .. dat vingertje

(waarom moet ik dan toch steeds weer aan Adje M. denken)

Style Councillor | 15-03-05 | 22:54

@ Style Councillor 15-03-05 @ 22:45
het feit dat in een hoop europese landen er allang een vrouwelijke premier is geweest bewust dat we in Nederland ten aanzien nog erg conservatief zijn. Vrouwen die nu rond de 35 zijn, is de eerste groep die niet meer is opgeleid vanuit een perspectief van sexe. Ik ben me in mijn werk niet bewust van het feit dat ik vrouw ben. Ik ben me alleen bewust van mijn tekortkomingen en competenties. Daardoor ontwikkel je een onafhankelijk denken en dat maakt dat je vanuit je eigen kracht voor je principes kan staan en keuzes durft te maken. Ik denk dat die spotjes niet voor mijn generatie bedoeld waren maar eerder voor voorgaande generaties, ergens is de knop omgegaan. Ik geloof ook niet in dat soort spotjes alleen. Maar iedereen kent ze vast wel waardoor je het in de tijdsgeest kan plaatsen

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:51

@Van rechts. I suprise you. Ik ben het met je eens!

Starf*cker | 15-03-05 | 22:50

@vanrechtsheeft:besmeur jij nu onze prachtige driekleur? Trek jij nu onze grootsche daaden in twijfel? vergeet jij voor het gemak maar even ons mooie Delftsch Blaauw en de hutspot? Tssss! Ik denk dat ik je naam maar eens ga noemen op gunzilla.net!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:50

@Sunny Zijn dat jouw benen?

Starf*cker | 15-03-05 | 22:49

eh.. wijSvingertje

vanrechtsheeftvoorra | 15-03-05 | 22:49

@Starf*cker We zijn nu eenmaal een laf volkje met een hele grote bek en vooral een priemend wijvingertje dat zich altijd op anderen richt. Hoezo een superieure natie? Eigenlijk verschillen we niet zoveel van Duisres. Oke. Kom maar jongens.....

vanrechtsheeftvoorra | 15-03-05 | 22:48

@Lucas Vast van die rzerO.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:48

@sunnygirl: Zijn dat jouw benen?

Ruler | 15-03-05 | 22:47

@Sunny Onze vriend is vast al aan het schelden geslagen op Gunzilla of volkenvaderland.nl. Forza rzer0

Starf*cker | 15-03-05 | 22:46

Ik las net op het forum van Gunzilla dat GeenStijl een NSB-site is!!! OMG! WAT NU???

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:46

@Sunny
Mee eens maar ik ben niet zo van dat generatiedenken in termen van er komt een hele horde goed opgeleide etc..
Zeker niet als dat gepaard met slogans.

IK gruw van "hordes" of iest wat dat naar riekt, het gaat mij om individuen die zolas jij stelt met beide benen op de grond staan en hun levensmotto niet ontlenen aan overheidbrochures als deze
www.ned.univie.ac.at/non/landeskunde/n...

Style Councillor | 15-03-05 | 22:45

@ Lucasdelinkselul 15-03-05 @ 22:38
Kaalkopjes gedragen zich als duitsers op een nederlands strand met een schepje

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:42

Wel een hilarische banner: 'solidair met de war on terror!' Jullie zijn echte helden Rzr0! Bush zal jullie dankbaar zijn...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:42

@sluw En zo is het. In Denemarken is bijna geen Jood afgevoerd omdat de bevolking daar massaal in opstand kwam.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:42

Ja ja mensen,

honderdduizend joden aan de duitsers overgeleverd("toen wisten we niet wat er met ze ging gebeuren" yeah right), tegen een paar honderd joden gered(die zijn natuurlijk het belangrijkste)

Holland op z'n helfhaftigs

sluw maar stijlloos | 15-03-05 | 22:39

Turkije had al jaren geleden een vrouwelijke premier, die nederlandse vrouwen moeten zich nog maar bewijzen. Ik zie alleen maar een grote bek en weinig wol...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 22:39

@ Style Councillor 15-03-05 @ 22:33
Ik heb liever iemand met een grote bek die ook met beide benen in de maatschappij staan en nog een hele toekomst voor zich hebben. We willen toch vrijheid van mening. En er zijn zoveel mensen doof voor goede argumenten dat je de boodschap wat scherper moet brengen om een doel te bereiken. Het gaat erom dat je je boodschap overbrengt. Vrijheid van mening is toch geen jurysport?

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:38

Sowieso, een slot op teveel kaalkopjes is altijd handig. Die lui zijn een plaag: als je ze eenmaal toelaat kapen ze je hele site. Daarbij, juist kaalkopjes moeten een beetje vorm van onderdrukking toch kunnen begrijpen.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:38

@rzero Helaas is het bij jou altijd beledigen. Voor tegenspreken ben je een te grote lutser. Jij voelt je meer thuis in de bruine gekrochten van het world Wide Web waar je eindeloos mensen kan beledigen en aso-uitschelden. Geeft niet.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:37

@SFucker
Dat het inderdaad stupide is Marcel van Dam te citeren (te allen tijde wat mij betreft)

Style Councillor | 15-03-05 | 22:36

@ rzer0
Vanwaar die conclusie? Volgens mij ging het slot op het topic van GW omdat na 1000 reacties alles wel zo'n beetje de revue gepasseerd was en nieuwkomers niet de moeite nemen om alle comments te lezen en dus de discussie in herhaling valt.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:36

@Style What's the point?

Starf*cker | 15-03-05 | 22:34

yep , we waren er goed in 7.50 piek voor het aangeven van een jood... Hollanders..... bah

hemaworstje | 15-03-05 | 22:34

Ik moet wel voorzichtig hier zijn.
Als ik sterneuker te veel tegenspreek gaat er een slot op. "Te veel kaalkopjes".

rzer0 | 15-03-05 | 22:33

@Starfucker/Sunnyirl
Marcel van Dam behoort tot het gilde der Salonsocialisten, die evenals de meiden van dertig goed op hun toekomst voorbereid waren alsmede in het heden hun zaakjes bovenmatig goed voor elkaar hebben.

Integratie te over, De Marcelletjes van deze Wereld hebben zich goed gemengd met het oude geld. Het enige wat hun nog onderscheid is hun schaamteloos grote bek.

Zo ook Witteman en andere "kritische" journalisten, overetaalde gastsprekers bij Speakers Corner het bolwerk van Appie de Booy mar ook van Pim Fortuijn die mede vennoot was.

Style Councillor | 15-03-05 | 22:33

Wat de neuk is 'gunzilla'?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:33

Ik sta nu bekend als 'bruin' en ik ben nu een staflid van gunzilla?

Ik lach me werkelijk de tering :)

En wat doen jullie op gunzilla eigenlijk?
Stiekem toch rechts? :D

rzer0 | 15-03-05 | 22:32

@sunnygirl -wanneer heb jij Sharon Dijksma zien pieken dan? Toen ze zich als praatpop van Kok en Melkert liet parachuteren voor het partijvoorzitterschap? Kom op hoor

Yore | 15-03-05 | 22:31

Welke bruine sites?
Ja dat van die beschaving doen die lui altijd. Zie ook: Rechts, Nieuw.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:31

@ Yore 15-03-05 @ 22:24
lijkt een verstandige conclusie.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:31

Ben benieuwd naar het gesprekje hierboven tussen Loe en Bernhard. Hebben nog heel wat herinneringen op te halen samen. Zefde voorvallen, verschillende verhalen.

vanrechtsheeftvoorra | 15-03-05 | 22:30

@Lucas RzerO gebruikt zijn bruine sites om als een Hollandse Pinochet met de attitude van een viswijf ordinair te schelden. En dan maar van alles roepen over beschaving. En law en order. Brrr..

Starf*cker | 15-03-05 | 22:29

@Wellicht via het Omroeparchief.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:26

@starfucker

dat intervieuw van japio met a speer staat zeker nergens online?

de belg | 15-03-05 | 22:26

Komt rzer0 op bruine sites? Dat meen je niet...
Lachu man! Doe je de groeten aan Blokkie?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:25

@deze&gene. "Nix aan de hand" politiek en bilaterale theekransjes zijn net zo fout als de knuppel waar Geert W zo onbehouwen mee zwaait.

Yore | 15-03-05 | 22:24

@ StarF*cker
De generatie van vrouwen van midden dertig is in aantocht. Dat is de generatie die is opgevoed met de spotjes: "Een echte meid is op haar toekomst voorbereid". Een groep dames die heeft geleerd voor zichzelf op te komen zonder het op het vrouw-zijn te betrekken. Gewoon als mens. Het is de groep heeft een "niet lullen maar poetsen"mentaliteit. Dat is waar we wat aan hebben. Om maar in de sporttermen te blijven. S. Dijksma heeft te vroeg gepiekt, maar de dames die meer ervaring in maatschappelijke functies heeft opgedaan zijn pro-actief en daadkrachtig. Geen geiten wollen sokken mentaliteit, en ze denk ook minder in hokjes.

@ rzer0 15-03-05 @ 22:19
Kan je niet gewoon lekker met je bloedbroeders op Gunzilla gaan posten? Het is zowaar een leuke discussie zonder overloos gereageer. Of zoek een ander topic op GS.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:24

@rzerO Ik link nergens rechts aan 40-45, maar ik had best van de oude De Jong een historisch kader willen zien bij alle bewegingen ter rechterzijde. En voor dat je weer gaat blaten op zo'n bruine site: ik was het ook altijd erg met Bolkestein eens over de historische schandaden van de Communisten. Voor de rest vind ik van jou verder niks, Marcel van Dam citeren is zo stupide.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:23

Ik had anders ook wel van De Jong willen horen hoe hij over Geert Wilders dacht...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:21

@LdeL
Ondek je plekje
Er zal best nog wel wat te krijgen zijn daar.
Wellicht geen internet, maar daar hoor je ons hier niet over klagen!

Style Councillor | 15-03-05 | 22:20

Geen neprolexjes en boksbeugels enzo, maar toch een ggristen, die denkt dat er ooit iemand aan een kruis heeft gehangen, en tegen abortus en euthanasie. Want ja, CDA, die weten WEL hoe het zit met de werkelijkheid... Lijkt me niet lekker gezellig sex hebben met haar.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:20

"Zo had ik van professor Loe de Jong zelfs op zijn sterfbed nog wel willen horen, hoe hij aankeek tegen het spitsuur thans op de rechtervleugel."

Het lijk is amper koud of jij gebruikt het al om Rechts te linken aan 40-45.

Je bent een minderwaardig mensch, Starfucker.

rzer0 | 15-03-05 | 22:19

VET! Ik wil ook zo'n Lenin in me tuin!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:18

@Lucas Maar van de verstandige tak van de normen en waarden-politie. Niet die van de nep-rolexjes en boksbeugels.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:17

Begrijpelijk dat de meest Nederlander gewoon het beste er van hebben proberen te maken, dit maakt ze geeen collaborateur. Maar om je als volk vervolgens opde borst te slaan en je zelf wijze te maken dat "we' hier collectief en massaal verzet pleegden in tamelijk aanmatigen. Ook geschiedschrijvers (vaak emotioneel betrokken bij WOII) hebben aan de beeldvorming bijgedragen.

Goed bleek wat minder goed Fout lag ook wat genuanceerder, uiteraard de excessen aan beide kanten van het sepctrum dargelten. Er zijn heldendaden geweest, zo er ook een (aanzienlij)aantal aperte ploerten hebben rongelopen.

Extreme omstandigheden brengen het beste dan wel het slechtste in de mens naar boven, maar ook pure overlevingsdrang.

Style Councillor | 15-03-05 | 22:16

Ik heb sowieso het idee dat Femke H en Geert M (niet W) vooral kritische noten willen plaatsen ipv het oprichten van een politiestaatje zoals Geert W. wil. Wel goed, je mond houden en erbij staan kijken is zoooo jaren veertig.
Mirjam Sterk is best lekker trouwens. Jammer dat ze van de normen en waardenpliesie is.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:16

@Sunny Waarom moet ik bij die nep-Mozart toch altijd aan Koot en Bie denken? "De Tegenpartij, is voor jou en voor Mij."

Starf*cker | 15-03-05 | 22:15

sja... Lou de Jong

Beasjt | 15-03-05 | 22:14

@ Lucasdelinkselul 15-03-05 @ 22:08
Hoor liever een doordachte kritische noot van Femke H op naaldhakken, dan de langspeelplaat Wilders de in dezelfde track blijft hangen.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:13

@Sunny Om in sporttermen te spreken: alle ballen op Ebru. Verder las ik zaterdag een heel leuk interview in de Volkskrant met dat CDA-meisje Sterk. Power-dame die de strijd ook aandurft vanuit een grote partij en niet zoals Wilders een Jacobse en Van Es-entourage nodig heeft.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:12

Juischt! Allen bek houden en luisteren naar de fantastische angstzaai-topics van ene Geert W!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:11

@ Yore
Nee, het is het moment om een hoogblonde olifant door de "polariserende" proceleinkast te jagen. Of dat werkt?

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:10

Ik zie zelfs op 14 maart 2005 het na-oorlogse verzet nog langs marcheren.

Starf*cker | 15-03-05 | 22:09

Yore: ah, dus moet men zijn mening maar voor zich houden... het is nu eenmaal zo...?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:08

Ebru is in iedergeval iemand die een bewuste keus heeft gemaakt om haar mondje te roeren en mensen wakker te schudden. Zij laat zich niet in slaap sussen door leasbakken en dikke salarissen op dit moment. En zij is zeer gedreven in haar missie om met haar pennestreken NEderland wakker te schudden.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:07

@Lucas -Makkemans leeft als intellectueel in zijn intellectuele schijnwerkelijkheid samen met andere "nix aan de hand" retorici als Femke H.
Ik ben geen liefhebber van een neocon agenda, maar dit is niet bepaald het moment om op geitewollen sokken ons land een duw in een andere richting te geven...

Yore | 15-03-05 | 22:06

@ Ster, die zien we achteraf, als we wakker worden.

gentle giant | 15-03-05 | 22:03

@ Style Councillor 15-03-05 @ 21:57
Meeste verzetsstrijders met de mond.

Sunnygirl | 15-03-05 | 22:01

Dan moet Ebru maar weer beter schrijven...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 22:00

@SuperJan En zo is het !

Starf*cker | 15-03-05 | 21:59

In intermediair neemt Ebru vooral het koningshuis op de korrel. Je zegt graag koningin te willen worden. Omdat het haar zo leuk lijkt om een godsvermogen te hebben, je tijd te kunnen besteden aan alles wat je mar wil, twerwijl je hele leven wordt gefinancierd in ruil voor linten knippen.

Sunnygirl | 15-03-05 | 21:59

Jezus Lucas is er niets op KraakTV vanavond? Je gaat weer helemaal los!

Ruler | 15-03-05 | 21:57

@LdeLL>blijf eens van Ebru af met je groezige communistenklauwtjes. Zolang zij onder eigen naam post en wij (nog) onder pseudoniem verdient zij alle lof. Als het oorlog is is zij een van de 2500 zullen we maar zeggen.

superjan | 15-03-05 | 21:57

@Gentle Zeker. Maar ik zie geen historische parrallel.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:57

Feit is wel dat Nederland de meeste verzetstrijders had, met name begin mei 1945 liep het storm.

Style Councillor | 15-03-05 | 21:57

Starfuck, jij hebt toch al een carriere? ;-)

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:56

En toen gingen onze ouders lekker slapen.

gentle giant | 15-03-05 | 21:56

@ Lucasdelinkselul 15-03-05 @ 21:40
Is dit een bruggetje naar het huidige politieke klimaat?

Sunnygirl | 15-03-05 | 21:55

@Lucas Prima blad voor een links bolwerk als ik )))...

Starf*cker | 15-03-05 | 21:55

@Colijn was al in 1939.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:54

Sterneukert, waaromm lees jij in godesnaam Intermediar?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:53

@ Starf*cker, we hadden de beste bevolkingsadministratie, daarna de beste persoonsbewijzen, een enkele dappere ambtenaar kon daar ook weinig aan veranderen, en als men wat deed waren de represailles keihard, het was kleiduivenschieten voor onze duitse vrienden, maar volgens Colijn: "gaat u maar rustig slapen"

gentle giant | 15-03-05 | 21:53

@Starf*cker -nope

Yore | 15-03-05 | 21:52

Ach, Yore, het zit zo: iedereen zegt voortdurend dezelfde angstzaaiachtige dingen. Geert Mak is door zijn kennis en stilistische kwaliteit bij uitstek de intellectueel om eens een ander geluid te laten horen. Dat is toch lekker?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:52

@Lucas Er stond een goed interview deze week met haar in intermediair

Starf*cker | 15-03-05 | 21:52

@Yore Heb je in Europa gelezen?

Starf*cker | 15-03-05 | 21:50

Ebru is, net als Holman, zij het zeer begrijpelijk, doorgeslagen. Het is nu alleen nog maar moslimfascisme dit en slappe PVDA dat. Haar laatste column op GS was nou niet echt om ver naar huis te schrijven. Ze is een beetje een vrouwtje zonder platform geworden die nu nog maar es wat extra om zich heenslaat. Al moet ik zeggen dat ik haar Viva-vrouwencolumns niet ken.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:50

Heeft iemand een stream naar dat Kopspijkerslied?

Starf*cker | 15-03-05 | 21:49

@Starf*cker. Dan had ik dat boek ook in de fik gestoken en dat doe ik dan weer niet. En als ik mijn rechterarm te pas en te onpas gestrekt moet houden, kan ik niet makkelijk reaguren. Dus zo erg is het niet.

Er maakt zich echter een chronische voorjaarsvermoeidheid van mij meester als vrind Mak de Groen Links propagandist uithangt en in het Grote Kopje Thee Koor van Tante Job een partijtje meekwijlt.

Dat trek ik slecht

Yore | 15-03-05 | 21:48

Het links fascisme van de SP vertrouw ik uitsluitend als opositie tegen over het retteketet-kabinet van Balk II, kan ik je vast verklappen.
@Rookslaaf: lol. En het is nu al een hit!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:48

@Lucas Wat is er mis met Ebru?

Starf*cker | 15-03-05 | 21:47

Dood=dood. Maar 'op het slagveld van het vrije woord'? Ben jij soms Theodor Holman of Ebru Umar?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:46

@Lucas Je bent goed en scherp vanavond. Zo lang je het links fascisme van de SP er niet bijhaalt ben je goed te pruimen.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:46

Zolang er geen bruine hemden over de Coolsingel marcheren blijf ik erbij dat Wilders een herhaling wordt van Kopspijkers' grootste hit ooit...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:45

@ Lucas, ik noem je niet propagandistisch, maar Pim en Theo noem ik wel dood.

gentle giant | 15-03-05 | 21:44

geen fascistisch extremisme, wel dezelfde retoriek. 'de zittende regering is rot, u wordt uitgebuit, we hebben één vijand (jood/moslim), ambtenaren moeten weg, harder straffen, meer werk, veiligheid, veiligheid.'
Maar inderdaad, qua programma is het meer Neo-con.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:44

@Gentle Giant Begrijp ik niet. Nederland was in oorlog. Dus wat kon men beschermen?

Starf*cker | 15-03-05 | 21:43

Yore, wat had jij je goed thuisgevoeld in Duitsland jaren 30. Boek geschreven? Verbranden die hap. Alleen maar tegendraadse linkse kritiek.
@Gentle:"toch al 2 gesneuvelden op het slachtveld van het vrije woord." Bleeeeh... En dan noem je mij propagandistisch?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:42

Wilders heeft vrij weinig te maken met fascistisch extremisme. Wil je hem plaatsen moet je kijken naar de neo-conservatiev agenda in Amerika. Ook iets waar weinig Europeanen vrolijk van worden maar angstbeelden over een rechtse dictatuur lijken mij even realistisch als een politbureau onder Wouter Bos en de KGB onder Jan Pronk in NL...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:42

Ik leerde vroeger op school al dat men in duitsland tijdens de inflatie zei: 'hopelijk staat er eens iemand op die echt wat gaat doen. Al die zakkenvullers van de Weimarrepubliek maken er een zooitje van!' Het bleek dat een 'democratisch' volk volledig bereid is alles te doen voor iemand 'die echt wat gaat doen.' Nu in Nederland weer? De retoriek is in ieder geval exact hetzelfde...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:40

@ Starf*cker, inderdaad, maar er waren er zovelen, joods of niet joods, die dachten dat hun ( incompetente ) overheid wel voor hun zou zorgen en over hun zou waken, en met enige overdrijving, ik zie overeenkomsten met het heden, toch al 2 gesneuvelden op het slachtveld van het vrije woord.

gentle giant | 15-03-05 | 21:39

@gentle giant> ik had mijn sunscreen ingepakt en een goed boek en de eerste beste bananenboot naar midway genomen. dat had achteraf toch ook middelmatig uitgepakt.

superjan | 15-03-05 | 21:39

Volgens mij had juist Loe de Jong aangetoond dat Nederland helemaal niet zo verzetterig was tegen de Duitsers. Hij kwam toch maar tot ca. 2500 verzetters?

kalief | 15-03-05 | 21:39

@Yore Wat had jij je goed thuis gevoeld in het Nederland van 60 jaar geleden. Boek schrijven. Bek houden.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:38

@Yore: laat dat nou de reden zijn dat ie boeken schrijft...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:37

@starf*cker>goh 'k wist niet dat Benno, Juul en Wilma joodsch waren...

superjan | 15-03-05 | 21:36

@Lucas Scherpe analyse. Kan ik wel volgen. Daarom mijn laatste zin in de column.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:35

Geert Mak is een intellectueel impotente Femke Halsema beffert. Die man heeft niks in het publieke debat te zoeken. Boeken schrijven. Bek houden

Yore | 15-03-05 | 21:34

Helaas zijn er veel mensen die denken dat het terecht is dat ze bang zijn.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:34

Weet je wat ik nou zo eng vind? Dat Brom gelijk heeft: de mensen vonden een dictatuur ok, want de dictatuur bracht 'veiligheid' en 'een goede economie'. Eigenlijk zeiden al die juichers: 'eindelijk iemand die orde op zaken komt stellen. Eindelijk iemand die geen sitnkende wonden maakt.'
En nu, 5 jaar later wil men weer hetzelfde...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:33

Helaas zijn erg veel joden gebleven omdat ze dachten dat het in NL nooit zover zou komen...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:33

hoho Sp=ook anti-euro. Iedereen is anti-euro, behalve JOVDers, die geloven nog steeds ECHT dat het niet duurder is geworden.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:31

@Gentle Giant Nou zou ik als Jood op 10 mei 1940 ook de eerste de beste boot naar Engeland hebben genomen. Veel joden in Nederland hadden de opkomst van Hitler in Duitsland al mogen meemaken.

Starf*cker | 15-03-05 | 21:30

@Lucas
Met je anti-Euro-betoog begeef je je in het kamp van Wilders. Nu begrijp ik wel dat geloofwaardigheid niet telt voor jou, maar toch zou ik wat consistentie in je slogans op prijs stellen. Hou het een beetje overzichtelijk aub.

Ganglion | 15-03-05 | 21:25

Ik wil dat Lucas blijft!
Ik bedoelde niet dat hij naar bed moest hoor, ik verwees enigszins onhandig naar de late great Colijn...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:25

@ Lucasdelinkselul

zuuuucht.. je hoeft niet weg..

Brusselmans | 15-03-05 | 21:22

Op dit moment ligt "Colditz" op mijn nachtkastje, ( het boek, niet het kasteel )de Nederlandse officieren komen er in dat boek best wel goed vanaf, (verzet tegen de Duitsers, discipline, de wil om te ontsnappen, (inventiviteit ), en als je wat verder graaft, dan krijg je het toch het beeld, dat heel veel jongens, de luchtmacht b.v. met ouwe troep, behoorlijk wat hebben tegengehouden, maar, inderdaad, er zaten wel heel snel, heel veel nederlanders in Engeland.

gentle giant | 15-03-05 | 21:21

@Lucas: Nou en of!

Ruler | 15-03-05 | 21:21

Het wordt zo moeilijk uit te leggen dat die mensen in mei 1940 daar echt uit vrije wil stonden te juichen naar de binnentrekkende troepen. Dat net als in 1933 in duitsland de machtovername gewoon een directiewissel was. Dat de nederlandse economie opbloeide dankzij de oorlogsindustrie, dat de misdaad afnam, dat ouderdomsvoorzieningen werden ingevoerd, dat mensen onder het juk van de verzuiling uitkonden, dat ziektekostenverzekeringen ingevoerd werden,arbeidsomstandingheidswetten en sociale verzekeringen voor huissloofjes.
Voor een heleboel mensen was de oorlog gewoon verdomd gezellig. De kwaliteit van voeding ging voor veel mensen juist omhoog. Ik vraag me nog steeds af hoe iemand die niet hier, maar in Londen zat een oorlogsgeschiedenis van Nederland kon schrijven, en nog in zijn eentje ook, met dictatoriale macht op het gebied van informatieverstrekking aan andere onderzoekers die gebruik wilden maken van het Riod. De hele boekenreeks kun je kopen voor 1 euro, vroeger 1 gulden, per deel. Is dat niet een definitief bewijs dat het LdJ toch niet helemaal gelukt is?

brom | 15-03-05 | 21:21

Ik vond Geert Mak overigens een verademing. Eindelijk eens een ANDER geluid. Jullie niet? Houden jullie niet van een ANDER geluid?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:21

Ik vind dat nou zo naar! Telkens als ik iets links zeg moet ik weg! En dat terwijl van rechts de hele tijd roept dat rechts veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel toleranter is!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:19

Yep, net zoals we rustig LPF konden stemmen. Komt allemaal goed Lucas, ga maar rustig slapen...

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:19

Ik heb al een blog met nonsens!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:18

@ Lucasdelinkselul

Lees het AD van vorige week nog even rustig door.

Dat je het verkeerd ziet is niet erg, jokken daarintegen wordt niet geapprecieerd.

Brusselmans | 15-03-05 | 21:18

Oooh! Dan kunnen we met een gerust hart Gert Wilders gaan stemmen...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:17

@boze Buur..
hadden ze een nog knapper wijf kunnen kiezen?? BRRRRR

zenzi | 15-03-05 | 21:16

@Lucasdelinkselul

Kerel, get a life en rot nou eens op met dat eeuwige onzinnige linkse geleuter van je.

Jéééézus, ik word er niet goed van.

"Dankzij een propagandaapparaat wat is afgekeken van Goebbels c.s. is de NEderlandse overheid nog steeds in staat de maatschappij te verdelen en angst te zaaien."

Volgens mij ben jij echt de énige die hier de godganselijke dag propaganda loopt te bedrijven. Begin zelf een blog met die nonsens, lutser !

Van Rechts | 15-03-05 | 21:16

Zolang er geen socialisten aan de macht zijn ben ik niet zo bang voor onderdrukking Lucas. Dat is wat de geschiedenis ons echt geleerd heeft, socialisme leidt al gauw tot dictatuur en moord.

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:16

Propaganda en angstzaaierij is nuttig: hoe denk je anders dat die Euro erdoor is gedrukt?
'Jaa mensen het wordt echt niet duurder!'
en:
'Als we niet meedoen gaan we economisch helemaal kapot! pas op! Boe! Gevaar!'

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:16

@Lucas: Goebbels wordt onderwezen in ELK marketing/voorlichtingsklasje ter wereld. Die video's, gecombineerd met de architectuur van Speer zijn verplichte kost voor elke voorlichter. niets nieuws

mediapik | 15-03-05 | 21:15

Geert Mak leerde echter wel van de oorlog en zegt nu wat destijds niemand wilde zeggen: het valt allemaal niet mee! Let op mensen, deze overheid probeert u te onderdrukken.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:14

Ik ben blij dat lucasdelinkselul niet gehinderd wordt in zijn uitspraken door enige kennis van zaken.

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:13

Effe een off-topikkie.
Was het al bekend dat Hansjepansjepedo een "speciaal voor fleischbaum"link op zn site had gepleurd???http://www.2day.nl/browse.php?id=311993

Zo ja,vergeef me dan deze post!

Boze Buur | 15-03-05 | 21:12

Philips maakt goeie staafmixers, ook ergens anders voor te gebruiken....

fuckje | 15-03-05 | 21:12

Dankzij een propagandaapparaat wat is afgekeken van Goebbels c.s. is de NEderlandse overheid nog steeds in staat de maatschappij te verdelen en angst te zaaien.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:11

Ahum, over de doden niets dan goeds, zeggen ze.

Maar wijlen mijn moeder -wier vader als officier van de Krijgsmacht heel de oorlog ondergedoken zat omdat -ie het niet met de Duitsers op een akkoordje wilde gooien- placht altijd schamper te zeggen: "Loe de Jong ? Die zat als eerste in Engeland".

Net ff gecheckt (leve Google). 10 mei inval door de Duitsers, 14 mei bombardement op Rotterdam, 15 mei Lou de Jong zit in Engeland.

Net zag ik nog een stukje op TV hoe Loe de Jong trots vertelde dat hij "op de vlucht voor de Gestapo" naar Engeland uitweek. Dat dankt je de koekoek; die Gestapo stond nog aan de oostgrens te wachten tot de fronttroepen de klus hadden geklaard (helaas gelukt).

Inmiddels is toch hopelijk genoeglijk bekend dat Loe de Jong er lustig op los loog in zijn "Kroniek van het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog" ?

Er zijn legio rechtzaken geweest van mensen die zich door zijn "standaardwerk" in een hoek gezet, onheus behandeld, miskend, etc. voelden ?

Wat mij betref mag zijn kroniek met 'm in het graf verdwijnen.

Moge hij rusten in vrede !

Van Rechts | 15-03-05 | 21:11

Het tegendeel is waar Lucas en zelfs de vooroorlogse Loe deed daar aan mee. Ook hij dacht dat het met die oorlog wel mee zou vallen.....

Ganglion | 15-03-05 | 21:10

Door Hoogovens open te houden zijn veel mensen uit de arbeitseinzats gehouden. Zwart-Wit beelden trekken altijd scheef in het licht van goede geschiedschrijving. Ik denk dat Loe de Jong daar echter nog niet vrij toe was. Andere landen komen er ook nu pas achter dat WWII niet echt het trotste hoofdstuk uit de geschiedenis. Neem de Fransen die nu pas ontdekken dat Vichy Frankrijk ook nog bestond en dat de Maquisards toch wat dunner gezaaid waren tijdens dan na de oorlog...
Loe de Jong heeft een aanzet gegeven, het is aan hedendaagse historici om dit beeld verder te verkennen en uit te werken en te toetsen aan de bronnen.

Rookverslaafde | 15-03-05 | 21:09

Ik zou dat interview met Albert Speer wel willen zien.

Kuttje | 15-03-05 | 21:08

@ Ganglion

Door het vakkundig om zeep helpen van het onderwijs in de jaren '70 door Den Uyl krijgt Lucas hier dagelijks de mogelijkheid zijn gebrek aan historisch besef te etaleren.

Zet em op Lucas!

Brusselmans | 15-03-05 | 21:08

Ach ja, de jaren '30 angstzaaipolitiek.
De Nederlandse regering doet er nog dagelijks haar voordeel mee.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 21:07

@ Starf*cker

Ach ja, het naoorlogse verzet.

Geert Mak doet er nog dagelijks zijn voordeel mee.

Brusselmans | 15-03-05 | 21:05

De in Hilversum gevestigde Nederlandse Seintoestellenfabriek, onderdeel van Philips, heeft anders een bewonderenswaardige rol gespeeld tijdens de oorlog, door voor veel gevangen verzetsmensen in het kamp Amersfoort bewust een lijntrekkersbaantje te creeren en zo het kampleven draaglijker te maken.

Ganglion | 15-03-05 | 21:05

Ach nog een paar jaar onverschillig doordreutelen en Duitsland is alsnog de baas in Europa. Had ome Loe niet leuk gevonden denk ik.

superjan | 15-03-05 | 21:04

ach, wat betreft dat opgepoetste. Ik zal het de man niet zwaar aanrekenen. Hooguit schuldig bevonden aan een positief wereldbeeld, en een overmatig positief beeld van zijn Nederlandse medeburgers in het bijzonder.

Internationaal gezien hebben wij (nederlanders) de laatste 2 jaar dit beeld aardig onderuit geholpen. Missie geslaagd.

mediapik | 15-03-05 | 21:00

Maar wel met gevoel en ook eenvoudig!

Crimson | 15-03-05 | 21:00

Philips maakt PRUTS producten.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:56

Ik dacht dat we allemaal gingen emigreren omdat het hier zo kut gaat? Wat doet Balkenende er dan nog toe?

Rookverslaafde | 15-03-05 | 20:55

Waarom zou Philips dicht gaan? Of bedoel je alleen in Nederland?

TV Dominee | 15-03-05 | 20:54

Welk pensioen? Ik dacht dat je van Balkenende tot je 70ste moet doorwerken (arbeiseinzats)?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:53

Ik hoop het niet dat kost me mijn pensioen!

Rookverslaafde | 15-03-05 | 20:51

Philips en Hoogovens gaan uit ziczelf wel dicht denk ik...

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:50

ja idd, als het over pedo's gaat komen er meer reacties. de oude Hilterman wist er ook veel van!

fuckje | 15-03-05 | 20:49

Ik neem aan dat Philips en Hoogovens dan ook met nawerkende kracht dicht moeten?

Rookverslaafde | 15-03-05 | 20:48

Ik heb nog een soort van samenvatting van die beroemde serie hier liggen: "De bezetting". Toch boeiend leesmateriaal, zat er als kleine jongen al in te neuzen als ik bij mijn opa was. Nu heb ik het zelf.

Crimson | 15-03-05 | 20:48

Mooi. Afschaffen die Telegraaf zeg ik!

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:47

@lucasdelinkselul
Het leeuwendeel van de Nederlanders overleefde de oorlog zonder ooit iets spannends te doen en de Duitsers te gehoorzamen wanneer ze iets bevolen. Het klinkt nu allemaal prachtig om te zeggen dat het anders had gemoeten maar alleen een aantal avonturiers en die hard communisten die baalden dat zij niet op de plek van de nazis zaten waren echt in het verzet.
De Telegraaf was dus even fout in mijn optiek als de Hoogovens en Philips die ook keurig hun producten en diensten aanboden aan den Duitser en er netjes voor betaald kregen.

Rookverslaafde | 15-03-05 | 20:45

Ochja, Speer is later vrijgekomen.

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:44

't Is altijd wel leuk dat je op Geenstijl zo kan zien wat er speelt in de samenleving.
Met de paar comments die hier staan, en ook de grote tijdsgaten daartussen kan ik maar één ding concluderen:
Het zal iedereen aan z'n reet roesten dat Loe Jong er niet meer is.

Ceristimo | 15-03-05 | 20:43

@StarF*cker:

mag er tussen het allereerste "Loe" en "Jong" ook nog een "de"?

greyked | 15-03-05 | 20:43

en toch..

En toch heeft Loetje de helft weggelaten..
Nu weet ik wel dat je bij zo een oorlog liever de waarheid wat verdraait, tja...
twintig miljoen slachtoffers... En dan nog van verliezer spreken, begrijpt U?
Maar de waarheid is toch wel dat de KINDERNEUKERS die de heterofielen zijn, en hunnie ouders en grootouders vijftig jaar geleden toch ff op hun NEUS gekeken hebben toen de Furher door Europa marcheerde...
Weten jullie wat ik toch wel vreemd vind?
Dat er zo weinig kinderlokkers tijdens de oorlog actief waren.. Tenminste.. in kranten lees ik er NIKS over... Hoe kan dat nou.. Moeten er toch evenveel als nu geweest zijn. Nu slaan ze je ermee dood..
Wellicht dat een DERDE WERELDOORLOG die goeie oude tijd weer terugbrengt... Zijn jullie kinderen tenminste veilig..
Wwwwgghahahahahahahahaha!

min Donner | 15-03-05 | 20:43

@Lucas Jawel. Na zijn vrijlating, pakweg 1970. Een van de beste interviews die ik ooit, uit het archief uiteraard, heb gezien.

Starf*cker | 15-03-05 | 20:41

@Starf*ckert" heeft Jaap van Meekren Albert Speer geinterviewd?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:40

Heeft het 333-punts lettertype en de 'zie verder pagina 12 kolom 8'-schrijfwijze soms met het oorlogsverleden van De Telegraaf te maken?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:39

@ Lucas: Ja joh, niet gemerkt? Is zelfs een serie over geweest op TV, machtig interessant: De Fabeltjeskrant.

Jannes van der Wal | 15-03-05 | 20:36

De man heeft een geweldige prestatie geleverd, door in zijn ééntje die 14 delen bij elkaar te pennen. Hier was met recht sprake van 'een levenswerk'. Die gedrevenheid verdient alle repect. Dat er hier en daar wat op aan te merken valt: het zij zo.

Ganglion | 15-03-05 | 20:36

@ Achie: Je rook een beetje naar Archie Bunker. *GRIN*

Jannes van der Wal | 15-03-05 | 20:36

Is De Telegraaf gerehabiliteerd dan?

Lucasdelinkselul | 15-03-05 | 20:35

@johannes
het is ACHIE

Achie Van de Egge | 15-03-05 | 20:32

@ Archie: Nee joh, dat heet overheidssubsidie, gekkie!

Jannes van der Wal | 15-03-05 | 20:32

is dat nou de man die beweerde dat de NS betaald kreeg voor elke jood die werd gedeporteerd? of ontkende?

Achie Van de Egge | 15-03-05 | 20:29

@Plonk: haha, dat was mijn eerste gedachte ook: 'kostdanou, zo'n WOII naslagwerk?

n0sh | 15-03-05 | 20:26

Wij: goed.

Zij: fout.

Zou er ook een paperback-uitvoering van komen?

Jannes van der Wal | 15-03-05 | 20:23

dat ie in het hiernamaals op nazijacht mag gaan, of indien gewenst in vrede rusten

de belg | 15-03-05 | 20:18

@ ogre , volgens nos teletekst signeerde Louis zijn boeken met Loe, vandaar

de belg | 15-03-05 | 20:17

Vandaag is de befaamde historicus prof. Dr. Loe Jong op...

Volgens mij missen we een 'de'. Ik had nu echt even het 'Loe wie?' gevoel

Ogre | 15-03-05 | 20:15

Loe de Jong heeft niet alleen hét standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog geschreven, hij heeft het ook voor elkaar gekregen dat zo ongeveer elke Nederlandse historicus die iets over WO II wilde schrijven hem als uitgangspunt nam. Dat de conclusies van moderne historici vaak anders zijn dan De Jong's conclusies doet verder weinig af aan deze geweldige prestatie.

Hulde voor een man die veel voor de Nederlandse geschiedschrijving heeft betekend.

bART- | 15-03-05 | 20:14

Het beeld dat Loe de Jong schetste van het vaderlandsche oorlogsverleden was inderdaad enigszins opgepoetst. Bepaalde dingen kon je ook gewoon niet zeggen.
Wie dertig jaar geleden had gesteld dat de hongerwinter te wijten was aan de spoorwegstakingen, uitgevoerd op commando van de regering in ballingschap, in plaats van door de Duitse uitbuiting van Nederland was verketterd geweest.
Heel veel historische feiten hebben tijd nodig, de wonden waren gewoon nog heel erg vers.
Ik ben blij dat Loe de Jong nu gecorrigeerd wordt door hedendaagse historici maar ik bedenk me daar wel bij dat je niet kon zeggen wat nu wel kan.
Ik zou toch zeggen: Moge hij in vrede rusten."

Rookverslaafde | 15-03-05 | 20:14

Raar, dat je pas bij het overlijden van zo'n man denkt... toch eens kijken wat die boeken kosten...

Plonk | 15-03-05 | 20:02

die loe toch, een soort van propaganda masjiene van het CDA

Wolff | 15-03-05 | 20:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl