"Google gaat geen 'Happy Meals' verkopen!"

Maar de vraag had ook kunnen zijn: wat als Apple, Google en Facebook zich met uw geld gaan bemoeien! Het werd een clash tussen bankieren 1.0 en 3.0. De bankiers hadden het moeilijk. Bankieren zou vertrouwen zijn. Tuurlijk, dat hebben de banken goed gedaan zeg. Maar vooralsnog is Apple 'most trusted brand' nr. 1 en Google nr. 2; en zij hebben samen meer eigen vermogen dan de meeste banken ($90 miljard op de balans); hoezo vertrouwen?
Banken zijn tussenpersonen in informatie geworden, laat dat nou net het domein van Google zijn. Google heeft een bankvergunning voor betalingsverkeer en daar gaat het gebeuren. Wie de betaalrekening heeft, weet letterlijk alles. Banken deden er niets mee. Google weet daar wel raad mee. Voorbeeldje? U koopt babyvoeding, u krijgt aanbieding Prenatal; u betaalt hypotheekrente en Google biedt u een alternatief aan (natuurlijk alleen als u het wilt). De mobiele telefoon wordt de pinpas en u betaalt straks met Google- of Apple-geld. In ruil voor advertenties krijgt u mooie spaarvergoeding. Wat zei Larry Page van Google ook weer? "understand what you need, give what you want". Het businessmodel omkeren? Apple deed het eerder met I-tunes en de platenindustrie.
Natuurlijk gaat Google geen 'echte' bank worden. Ze zijn niet gek. Ze gaan tussen u en de 'traditionele' bank zitten en pakken de munten. Banken verliezen daardoor steeds meer contact met de klant, en who cares? Kremers van RBS was zo lakoniek over Google dat Latenstein zich zichtbaar ongemakkelijk voelde. Kremers was de verpersoonlijking van de losgezongen bankier. Zou die man ooit een klant hebben gesproken? Is ie zelf klant of doet z'n secretaresse dat? SNS probeert in ieder geval handschoen op te pakken met pro-actief adviseren bij sparen en ook ABN AMRO ziet de bui hangen en proberen aan te haken.
De zaal was agressief en wilde echte verandering. In de zaal zat ook Annemarie van Gaal. In haar column in FD schreef ze gisteren: "we hebben bankmensen nodig die zich kunnen inleven in hun klanten". Precies, daar gaat het om. En een computer zou dat wel eens beter kunnen dan een mens. Google gaat geen happy meals verkopen.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar