Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De NS gaat geweld gebruiken

Boem is ho!Zwartrijders en ander tuig opgepast. De NS gaat al haar conducteurs op gevechtstraining sturen. De kaartjesknippers wordt geleerd hoe geweld toe te passen bij aanhoudingen dan wel confrontaties met lastige reizigers. Het gaat om ruim drieduizend conducteurs, die zullen worden omgeschoold tot kille gevechtsmachines. Oorlog op het spoor! Oorlog ja! Zo zal hen onder meer worden geleerd welke houdgrepen het beste kunnen worden gebruikt om iemand uit te schakelen. Speciale gastcolleges worden verzorgd door Connexxion. Dus opgepast allemaal, want het is de NS menens deze keer. Dus voetjes van de banken, niet roken op het balkon en reinigingsrituelen op het toilet kun je voortaan ook beter uit je hoofd laten. Mooi nieuws ook voor de hooligans: opeens weet je het: je wordt conducteur!

Reaguursels

Inloggen

Hier hadden ze er ook een mooie reactie op ( www.imaps.nl/ns.html ) als hij niet weg is?

Jouwstijl | 27-11-05 | 22:33

@ Han vander Horst: U slaat de spijker op z'n kop

void_ptr | 25-11-05 | 20:29

Opeens weet je het! Je doet aangifte van mishandeling! (Oh wacht, daar doet men niks mee)

void_ptr | 25-11-05 | 20:27

@ henk hunk,

De NS is een kudt bedrijf, maar daar kan het personeel echt geen ene moer aan doen. Ik kan het weten want mijn vriend is conducteur en als je ziet hoeveel leuke regels de NS bedenkt wat hij dan weer mag gaan uitvoeren... daar zakt je broek vanaf.

Ook is het erg slecht gesteld met voorzieningen voor het personeel. Zo werkt er op Amsterdam Centraal nergens een magnetron, is de personeelskantine na 20.00 overal dicht (tja dan rijden er geen treine meer he) en heeft de Conducteur het altijd gedaan in de ogen van de reiziger. Neen lieve kijkbuis kinders, de NS top heeft het gedaan! DIE bedenken hoog en droog op kantoor dat soort leuke regels allemaal.

De ns steekt miljoenen in de nieuwe intercity's maar een kacheltje voor de machinist voorin kan er niet vanaf. Nieuwe bedrijfskleding die omhoog kruipt en na 3 x wassen uit elkaar knikkert... het leven van een conducteur gaat niet over rozen. En reizigers lopen altijd te zeuren.... nou ga dan lekker de halve dag in de file staan in je auto... en hou op met zeuren op het personeel.

En die vechtlessen.... top idee. Kom maar op! Moet oma maar een kaartje met datum kopen in plaats van expres vergeten te stempelen (want dat doen die kudt bejaarden massaal.. de smiechten!)

PestVogel | 25-11-05 | 16:39

De meeste betalende klanten van de NS hebben geen alternatief. Anders meden ze de treinen als de pest. Dit weet de directie van de NS ook en daarom behandelt de directie van dit particuliere bedrijf de klanten - vooral de vaste klanten met een abonnement - als uitschot. Op affiches word je behandeld als een potentiële fraudeur. Van bruikbare informatie is bij de talloze vertragingen geen sprake. Wie zijn abonnement een keer vergeet, moet een boete betalen, terwijl het toch niet zo moeilijk zou moeten zijn om bij de centrale te controleren, of betrokkene een abonnement heeft. Die identificeert zich namelijk en dan belt de conducteur even op met zijn mobiel om dat te controleren. Moet toch niet zo ingewikkeld zijn.

Maar het hoeft niet. Want die reizigers moeten toch. Dit nu, vrienden en vriendinnen, zijn de zegeningen van de privatisering en van de gedachte, dat de markt alles zo geweldig voor je regelt.

Denk daaraan als je weer eens een knokploeg van 10 controleurs en 2 agenten van de spoorwegpolitie een oud vrouwtje of een eerzaam huisvader ziet bekeuren, terwijl je een tlate reinrit achter de rug hebt in een coupé vol halve hooligans of spuitende junks. Want dan is van controle niks te bekennen.

En als je een nette oude heer bent zoals ik, denk je ook aan je kinderjaren, toen er op het station een meneer aan de ingang zat die je kaartje wilde zien. Er zat ook een meneer aan de uitgang, die een kaartje wilde zien.

Er was op de perrons altijd een andere meneer aan de wandel die met de hand de klokken van de vertrekborden op de nieuwe vertrektijd van de treinen zette.

Er was altijd een hoop volk aan het werk op het station. Iedereen betaalde zijn kaartje. Niemand flikte wat. Je werd gezien. Het was er veilig.

Dat was werkgelegenheid - er staat ook iets over die werkelozen op "Geen Stijl" vandaag. En nu zullen er wel weer idioten opstaan die deze oplossing onbetaalbaar noemen en niet meer van deze tijd.

Nee, wat je nu hebt, dat is goedkoop. Dat is kostenefficiënt. Dat bevordert de veiligheid.

Han vander Horst | 25-11-05 | 11:37

@pronto, dat is waar maar juist tegen dat soort mensen kun je beter geen geweld toepassen...

Aatje | 24-11-05 | 21:23

@aatje, er zijn zat situaties dat verbaal iets oplossen helemaal geen nut heeft. Mensen kunnen niet altijd even goed situaties relativeren en actief luisteren.

pronto | 24-11-05 | 20:29

@mister Crabs, maar als er geweld tegen je gepleegd wordt, is het niet zinnig om te leren jezelf te verdedigen? (schietgeweren daar gelaten) Verdediging wil niet gelijk zeggen er vol op los meppen.

pronto | 24-11-05 | 20:27

@iklulmaarwat

Inderdaad, van geweld komt geweld. En de eerste de beste NS conducteur die zijn pas geleerde trucjes probeert komt bij mij ook van een koude kermis thuis.

@ Mister Crabs, ach met vrienden, dat vind ik lafjes. Helaas gebeurd het wel.

Conclusie; Laat ze maar de rustig VERBAAL proberen de boel te regelen, of net zoals (ik geloof) de New Yorkse Politie les krijgen van onze grootse nederlandse Lucia Rijker... Dat werkt wel!

Aatje | 24-11-05 | 20:27

Ik begrijp het wel, want NS'ers verdienen een neqschot, zonder uitzondering, allemaal. Dit zijn de laffe werkschuwe honden die alleen buiten de spits controleren, die 0,0 seconden over degenen zullen nadeken die hun het brood bezorgen als ze weer eens 0,2% meer loon willen en ze de klant kunnen misbruiken en in de kou laten staan. Dit zijn werknemers van een bedrijf dat te stompzinning en te slecht opgevoede mensen bevat om hun klanten op enigszins fatsoenlijke wijze te informeren bij bijvoorbeeld de zoveelste vertraging, want daar zijn ze te belazerd voor, laat ze maar onwetend voorniks in de kou staan. Dit zijn de opgefokte en elkaar steeds meer opfokkende LBO'ers die hun zero-tollerance kutgedrag over brave reizigers uitstortten omdat ze weleens een junk zien of de vorige avond een groepje dronken jongeren zonder kaartje. Ik begrijp dat wel, want een ieder met een greintje zelfrespect heeft de NS al lang verlaten. Wat overblijft zijn de asociale kneuzen. Rrrespect man!

Henk Hunk | 24-11-05 | 20:24

@Mister Crabs *r*e*s*p*e*c*t*! Mag ik jouw handtekening?

vraagstaart | 24-11-05 | 20:17

Leuk joh! :D
Met iemand die zich niet kan verdedigen heb je medelijden... maar iemand die training heeft gehad, kan je tenminste rustig in elkaar rossen. En dat kan natuurlijk in je eentje, maar als je niet zoals ik vechtsport hebt gedaan, kan je natuurlijk ook met een groepje vrienden er op los.

De moraal van dit verhaal: conducteurs kunnen beter geen geweld gebruiken, geweld lokt alleen maar meer geweld uit.

Mister Crabs | 24-11-05 | 20:07

@Pannie Krav Maga? Ervaring mee? Kun je daar die would be kickboksertjes in de trein mee slopen?

vraagstaart | 24-11-05 | 20:03

En terrecht! Ik vind het prima! Hoe vaak worden die arme stakkers van de NS niet aangevallen om 23.05 ed.? Te vaak! Na het uitgaan, na een wedstrijd ajax-psv... Nee prima! Dat zal dat tuig leren! Ik zou het ze haast zelf willen leren, streng aanpakken dat tuig! Want weetje: reizigers zijn eigenlijk te gast bij de NS in hun treintjes, en hoe gedraagt dat tuig zich? Stoelen op de bank en een grote bek geven! Gedraag je eens, dat is vaak genoeg gezegd! Dus over gaan tot actie! Ik zeg: NS's Gonna Kick Some Ass! Yeah babbbbbby!

markdewceend | 24-11-05 | 18:33

@klulmaarwat, je hebt daar dus een heel goed punt. Zwartrijders moeten gewoon de trein niet inkomen, hebben die conducteurs dat gedoe ook niet. Moeten ze in die treinen een apparaatje maken waar je je geldige vervoersbewijs in moet stoppen, als een pinpass, maar dan nog, betaal je gewoon voor 1 station terwijl je 8 verder moet zijn. Maar dan weet jij waneer dan in dit geval de junk uit gaat stappen? Een trein met zoveel mensen, kun je wel pliesie bellen tijdens de rit, maar dan heeft die functie van conducteur toch ook helemaal geen zin meer? Ik vind dat die conducteurs op zijn minst zichzelf mogen kunnen verdedigen. Tja en dan junk of negert....dat is ook weer per situatie verschillend denk ik.

pronto | 24-11-05 | 18:31

offtopic, Kleauteaug, het is JP niet, het is een spoofert.

Conan de Rabarber | 24-11-05 | 18:26

@pronto... Je kan niet altijd weglopen als conductuer... Maar in discussie gaan is niet de kortste weg naar de-escalatie. Proberen weg te komen wel. Juist met junks moet je geen fysieke confrontatie aangaan.. dat is dodelijker dan een klap van een grote .. donkere man. Als conductuer ben je op het moment zelf alleen.. en behoorlijk machteloos. Maar je bent met velen en de zwartrijdert kan nergens heen kan zolang de trein rijd. En Leer ze liever dat het dan maar bij jou werk hoort om je trots als conductuer te temmen bij confrontaties. Het hoort niet bij jou werk om je gezicht te redden tegenover de rest van de coupe.. of om je gelijk te krijgen. Gebruik dat in je voordeel. Conductuers hebben nooit gekozen voor een beroep met geweld. Omdat ze er niet voor in de wieg gelegd zijn. Politiemensen wel... euh.. meer... vaker... sommige.

De oplossing ligt ook in de inrichting van de stations. Zorg dat je zonder kaartje fysiek niet in kan stappen. kijk bv naar de londense metro.

klulmaarwat | 24-11-05 | 18:15

Ik vind dat de conducteur simpelweg bij de deur moet staan, en elke passagier moet groeten met ?De NS heet u welkom, en wenst u een comfortabele reis?, wordt dit niet met ?dank je? of een soort gelijk iets beantwoord? de tyfus schoppen en niet toelaten tot het treinstel.
Dat lost veel interne problemen op lijkt me.
Voor een ritje Groningen ? Schiphol a 54 eurie, wil ik geen gesodemieter in me coupe, los dat buiten de deuren maar op.
Of maak die kaart machines wat ingewikkelder, dat houd 90% van de debielen ook wel buiten de deur, debielen hoeven niet te reizen.
Ik zie geen nut in de verplaatsing van debielen.

..Whatever | 24-11-05 | 18:09


Het is toch simpel mensen. Je moet gewoon een kaartje kopen als je met de trein wil reizen. Kun je wel zeggen dat geweld geweld kweekt, maar kijk ook wie er mee begint, sommigen mensen hebben nu eenmaal een beetje 'hulp' nodig bij hun opvoeding. Als iemand niet wil meewerken dan moet een conducteur de mogelijkheid hebben om een beetje gepaste druk uit te oefenen.

Multikuli | 24-11-05 | 17:57

Maar Klulmaarwat, wat als er weer zo'n agressief type in die trein zit, onder de drugs of alcohol ofzo en die conducteur vraagt om het kaartje en dat figuur staat gelijk op en zegt: "wat moet jij nou? wat moet je nou? Denk je dat je stoer bent ofzow?" Ik heb zo'n hekel aan dat soort gasten. Weten dat je fout zit, maar gelijk grote bek opzetten, zo'n conducteur aan lopen duwen, dreigend over willen komen. (Zie nog zo zo'n impossante negert : He, man, wat jij nou wil dan?) Het gaat denk ik om de situatie op dat moment, want dan is er geen pliesie.

pronto | 24-11-05 | 17:47

gelijk hebben ze, zat van de zomer in de trein naar scheveningen. Parkeren crime daar, in Rotterdam zou een vriend van mij zich bij ons voegen. Die vriend werkt bij ns, dus mocht ik vanaf rotterdam met korting rijden. Ik netjes full tarief kaartje gekocht voor twee stations, daarna met korting. Zit net in de trein, komt conducteur, dus ik mijn twee kaartjes laten zien. Die vent kreeg een rolberoerte omdat ik dus niet zwart reed. Ik had ook voor die twee stations gewoon kortingskaartje kunnen nemen en er op wagen of helemaal geen kaartje. Tja, viel conducteur blijkbaar mee voor een buitenlander.

pronto | 24-11-05 | 17:41

Geweld leid tot meer geweld. De conductuer moet in heikele situaties zijn hachje redden en niet zijn trots. Je kan van die minder sociale zwartrijdert niet verwachten dat hij de eerste is die stopt met meppen. Ik ben geen conductuer natuurlijk maar volgens mij moet het zo gaan... conducteur treft zwartrijder aan.. of hij werkt mee aan kaartje kopen.. of niet.. als zwartrijdert niet meewerkt.. gewoon doorlopen. Opgeleidde stationspolitie haalt m bij eerstvolgende station met overmacht uit de trein. Boete bij inschakeling van stationspolitie 500 euro of 250 uur dienstverlening.

klulmaarwat | 24-11-05 | 17:40

Je zou er bijna (ja, bijna) voor met de trein gaan rijden. Kleunen ze er alleen in bij zwartrijders of gaan die GSM-verslaafden die zonodig hun snol moeten bellen in een stiltecoupé ook hun tanden verliezen in een harde confrontatie met de blauwgele brigade? Komen er fotoreportages in Tussen de Rails, waar van moment tot moment te zien is hoe een paar zwartrijdertjes uit een rijdende trein worden gejonast? Gangbangende conducteurs, die met de stijdkreet "enkele reis Stampersgat" bReEzah-tjes die illegaal in de eerste klas zitten stuktrekken? Passagiers die klagen over koffie uit een rugzak verdrinken in de plee? Gaat de NS de Gouden Boksbeugel uitreiken aan de conducteur die de meeste kaartloze vreemdelingen al bij de treindeur wist te slopen? Mogen machinisten ook meedoen?

vraagstaart | 24-11-05 | 17:37

Dat wordt Kung-Fu fighting in de trein...

prettything | 24-11-05 | 17:37

ze moeten eerst maar eens zorgen dat die fucking treinen op tijd rijden voor dat ze een eigen knokploeg gaan oprichten!

miquel de grote | 24-11-05 | 17:19

[off topic] lekker laf ook van jp, precies zoals we hem kennen: Uw reactie wordt eerst bekeken door de auteur van deze bijdrage alvorens zij wordt gepubliceerd. [/off topic]

kolonel klootoog | 24-11-05 | 17:16

@ arma, ceau
..
het is mooi om te weten dat ook de volkskrant vooraan loopt in de technologische vaart der volkeren.

kolonel klootoog | 24-11-05 | 17:12


Die anti-hardwerkendemens adapten van het OM zullen toch iedere keer genadeloos op de conducteurs inhakken zodra ze de kans hebben, en na het eerste proefballonetje zullen de conducteurs het wel laten om geweld te gebruiken uit angst voor veroordeling.

Multikuli | 24-11-05 | 16:58

Dit is een hele goede actie, wie zo gierig is om niet te betalen moet maar voelen. Die mensen doen ook gewoon hun werk en als je daar niet naar wil luisteren verdien je gewoon een paar teheringklappen

pollie_vld | 24-11-05 | 16:56

@DeKeet
Zelfs de meest agressieve opgefokte conducteur kan je tog echt weinig maken als je n kaartje hebt. Besides, geweld wordt pas n issue als de zwartrijder t eerst gebruikt. Lijkt me niet dat ze geleerd wordt om iedere zwartrijder maar gelijk t ziekenuis in te slaan. Lijkt me ook niet zo lucratief. Ze willen ze toch meestal met hun putertje een oor aan naaien (35 euro + de ritprijs ofzo was het tog...)

inferno | 24-11-05 | 16:54

Dit ruikt hetzelfde als parkeerwachters die meer doen dan bonnen schrijven.

de visser | 24-11-05 | 16:54

Kutscript daarzo. ;-)

Armageddon | 24-11-05 | 16:53

hehehe, thx Arma

Conan de Rabarber | 24-11-05 | 16:52

@ Conan: Extragratis tip. Op die Volkkrantblog. Als je een reactie hebt gegeven. Gewoon op F5 blijven pushen. Dan submit ie hem elke keer weer. hehe. *drukt 100 keer*

Armageddon | 24-11-05 | 16:51

@ Yellowflower
Toen ik de "post" knop induwde wist ik dat ik genaaid zou worden, daarvoor mijn dank!

*mompelt heaumeux

KleefPapiertje | 24-11-05 | 16:47

Sluiproutes heersen ook nog steeds. Filerijden is voor heaumeaux. ;-)

kibbesoeb | 24-11-05 | 16:47

dat gaat ongetwijfeld gezellige taferelen opleveren! Ik zie de krantenkoppen al voor me...."Conducteur eist hoofdrol op in hooligan rel!"

FruitmandjeXL | 24-11-05 | 16:46

@ kibbesoep: De auto heerscht? Kijk even op de fileinformatie dan nu. Wel eens een file-infarct gezien? Dit is het moment.

Armageddon | 24-11-05 | 16:46

@arma, zekers, en garde!

Conan de Rabarber | 24-11-05 | 16:45

@ Conan: Comments worden eerst door de auteur van het stukje bekeken op die AD shitblogtroep. Zullen we hem even wat werk verschaffen? ;-)

Armageddon | 24-11-05 | 16:44

Alle NS-medewerkers krijgen een gratis sporttas.

aivd | 24-11-05 | 16:44

Die condo's doen hun best maar. De tyfus met die hele fokking NS!! De auto heerst!!!!! (vraag maar aan die gasten van Top Gear)

kibbesoeb | 24-11-05 | 16:43

Taalbarbaar, ben je zelf ook. Het emoties? Dacht het niet he.

Yellowflower | 24-11-05 | 16:39

Mooi, trap die ali's met mes die je komen bedreigen maar lekker dood.
Tanden op de stoeprand en trappen maar.

Bonifatius | 24-11-05 | 16:39

het emoties, maar kleefpapiertje, durf jij inferno op de vingers te tikken ?
En wat is een babaar ?

adfundum | 24-11-05 | 16:38

@inferno: Opeens weet je het.... je wordt conducteur! Ik denk dat er nu ineens een heel ander soort sollicitanten op af gaat komen. En je weet het toch: geef ze macht en ze gebruiken het graag.
@KleefPapiertje: groot gelijk. Ze mogen blij zijn dat ik zelden of nooit met die kuttrein rij want als een conducteur ook maar de minste dreiging naar mij uitstraald of naar mijn kinderen doe ik hetzelfde. De tijd van eerst een waarschuwing is voorbij want dan ben je tegenwoordig zelf het slachtoffer.

DeKeet | 24-11-05 | 16:38

@inferno
Als iedereen de woorden voluit zou schrijven had Joris ook eens een dagje vrij

(n r ieder1)

Taalbabaar!

Tevens, koop ik altijd lief mijn kaartje. Toch kan ik mij vreselijk opwinden als er weer een arme sloebert zich precies voor MIJN trein werpt. Het emoties in de coupe lopen dan vaak hoog op.

KleefPapiertje | 24-11-05 | 16:35

Goed zo, dat geeft de gemiddelde treinreiziger het recht om eens flink terug te meppen uit zelfverdediging! Dat ze bij de NS eerst eens leren treintje te rijden voor ze met een eigen legertje beginnen.

DeKeet | 24-11-05 | 16:33

offtopic, er solliciteert nog iemand naar een bezoekje, de Balkenende spoofert op de Volkskrant blogs heft de strijdbijl tegen GS LOL
www.volkskrant.com/weblog/pub/blogs/bl...

Conan de Rabarber | 24-11-05 | 16:32

@Kleef
als jij gewoon n kaartje hebt is r geen enkele reden om aan jou te zitten

inferno | 24-11-05 | 16:30

Ik denk dat dit absoluut geen beste zet is van de NS. Aangezien het de meeste conduteurs met de hakken over de sloot de toenmalige Lts-t stroom hebben afgerond zal het onnodig (lees buitensporig) geweld de pan uitreizen. Anders gezegd, als een gefrustreerde conducteur met zijn poten aan mij of mijn naaste zit sla ik hem zo hard op zijn tievus smoel dat zijn tanden paars gewijs zijn poepertje uit komen marcheren!

KleefPapiertje | 24-11-05 | 16:28

"Showdown at Utreg Central"??? ;)

TM | 24-11-05 | 16:27

het Nederlandse Spoorwegen Bedrijf, shit, daar is de NSB gebleven.
Ik ben overtuigd, voortaan koop ik een kaartje.

adfundum | 24-11-05 | 16:27

Prima, zo komen er vanzelf meer zitplaatsen.

Michiel de Ruyter | 24-11-05 | 16:25

en ook ik vind dit een goed plan :)
wel saai natuurlijk als ieder1 t met elkaar eens is :P

inferno | 24-11-05 | 16:25

Goed plan. Mensen moeten 7 kleuren stront schijten zodra ze een uniform zien. Nu de Politie nog een fatsoenlijk mandaat geven.

Zippy | 24-11-05 | 16:24

Goed zo. Dat zal ze leren. Hebben ze wel een deal met het OM gemaakt?
Overigens: Wel buiten de trein rammen. Op vage station's in de polder.
Treintje rijdt door, en de conducteurs leven de frustraties van die dag even uit op die bijgogem. Geen getuige, en geen ambulance aub. (kost weer belasting centjes)
Reken maar dat vanaf 1/1/2006 het zwart rijden 'bijzonder uit de gratie' zal zijn.
Mijn steun hebben ze.

Weeraanmelden | 24-11-05 | 16:23

Helemaal voor! Eerst in mekaar rossen die passagiers en dan kaartje vragen. Geen kaartje? Dan doodschieten.

ronnie007 | 24-11-05 | 16:22

het 42ste wil bij deze voor eens en voor altijd duidelijk maken dat we hier niets mee van doen hebben!
..
overigens werkt in de meeste gevallen de geur en de aanblik van ns personeel al zo ontzettend beangstigend dat je geen geweldstraining nodig hebt.

kolonel klootoog | 24-11-05 | 16:20

Jij wel Sanchez

Conan de Rabarber | 24-11-05 | 16:20

Eindelijk eens een goede actie van de NS!

Rakesh | 24-11-05 | 16:19

Krijg je ook een klap in je nek als je eerste klas rijd ???

sanchez | 24-11-05 | 16:19

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl