Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het licht gaat weer UIT!

Gaat die stekker!!! Groot alarm! Paniek! We gaan allemaal weer DOOD!!! U leest het goed, onwetende NEE-stemmer. De discussie over de EU-grondwet is weer in al haar raffinement losgebarsten. Deze keer is het onze staatssecretaris van Europese Zaken die hel en verdoemmenis voorspelt. Denk maar na. Uw collectieve NEE zou Nederland zomaar eens het lidmaatschap van de EU kunnen kosten. Nee, dat is geen chantage, dat is een waarschuwing. Tot zijn grote schrik las Frans Timmermans ineens dat 65 procent van u voorstander is van een tweede referendum. De PvdA is alleen pro-referenda bij een welgevallige uitslag en dus dient u - eigenwijs stemplebs - maar weer eens flink angst worden aangejaagd. Beste Frans, zullen we je maar meteen uit de droom helpen? Nog een keer die poppenkast is natuurlijk volstrekt overbodig. Welk precieze gedeelte van N.E.E. begrijp je eigenlijk niet? Nogmaals: We willen zelf bepalen hoe hoog het plafond van onze voetbalkantine mag zijn. Zelf uitmaken hoeveel fetakaas we uit Denemarken mogen importeren. Zelf weten of we onze korenwolven en zeggekorfslakken vermoorden. Zelf beslissen of het 's avonds kouder is dan buiten. Kan deze soevereiniteit plus wat vetorechten niet in een miniverdrag of grondwet worden verzekerd? Helaas pindakaas. Dan mooi niet. Dikke middelvinger naar Brussel en stap maar lekker uit die EU. Lang leve Geert en Jan! Kunnen we direct een elektriciteitsverbond aangaan met Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Baas in eigen land!

Reaguursels

Inloggen

TheCFO 31-05-07 @ 12:36
TheCFO 31-05-07 @ 12:50

* proest *

bottehond | 31-05-07 | 21:58

TheCFO 31-05-07 @ 13:24

Die Kerke es van haren lene
ontervet! Dijn herte is van stene,
kerstijn man gaet het di niet na!
Si es dijn moeder, die ic mene,
die di suver maect ende rene
alsmen di in die vonte dwa.
Satanas kinder alghemene
hebben die mammorie allene
beset opdat di toebesta.
Nu roept die Kerke met groten wene:
"Jhesus Kerst van Nazarene,
Men rovet dat erve dat di toega!
Pugna pro patria!"

van Maerlant | 31-05-07 | 14:12

TheCFO 31-05-07 @ 13:24

LOL @ citaat

Om je dat uit te leggen - van dat begin en dat einde - lijkt deze draad een beetje ondankbaar want op z'n eind, vind je ook niet? Tenzij je werkelijk op een verklaring zit te wachten, maar dan zijn we zo dadelijk het archief aan 't volschrijven, en ik voel me nu al zo akelig archivarisch...

van Maerlant | 31-05-07 | 13:59

(oeps, sorry allen voor de 'dubbeling', dacht dat ik nog op tijd was met stoppen)

Tipo, vind dat 'eenvoudiger te corrigeren' argument erg sterk en ben benieuwd wat ik zou stemmen bij het 'volgende referendum'' (dat er schandalig genoeg, ws niet komt)

TheCFO | 31-05-07 | 13:26

Maerlant, vind je idd niet hysterisch. Heb wel het idee dat veel van je politieke ideeen beginnen en eindigen rondom 'migratie en Islam' en dat -hoewel zeer modieus- is niet helemaal mijn ding. Politiek gaat over meer dan doelgroepenbeleid en ik ben op geen enkele wijze 'banger voor de toekomst dan verbaasd over het verleden' (beetje krompraat, excuses). Dus een politieke discussie tussen ons zal nog best ingewikkeld worden, maar ik blijf hier wel hangen so we'll see:

#Dichtet jn latyn van romans
Mit ryemen scoen ende gans
Jnden duytsche dichtet jacop
Van merlant doer nyemans scop
So en wilt hys niet begheven
Eer dit boeck is al volscreven #

TheCFO | 31-05-07 | 13:24

Maerlant, vind je idd niet hysterisch. Heb wel het idee dat veel van je politieke ideeen beginnen en eindigen rondom 'migratie en Islam' en dat -hoewel zeer modieus- is niet helemaal mijn ding. Politiek gaat over meer dan doelgroepenbeleid en ik ben op geen enkele wijze 'banger voor de toekomst dan verbaasd over het verleden' (beetje krompraat, excuses). Dus een politieke discussie tussen ons zal nog best ingewikkeld worden, maar ik blijf hier wel hangen so we'll see

TheCFO | 31-05-07 | 13:22

@TheCFO
Een EU die zeer goed afgebakend is, die de juiste keuzes maakt en goed te corrigeren is, had ik ook wel een grondwet gegund. Maar aangezien de EU dat bij lange na niet is en de grondwet dat niet stande pede verandert, gok ik op NL als democratisch centrum. Enkel omdat deze makkelijker te corrigeren is. Dan wordt NL eindelijk gedwongen keuzes te maken en visie te tonen in al haar beleid. Uiteindelijk wensen we hetzelfde resultaat, alleen verschillen we over de snelste weg er naar toe.

tipo | 31-05-07 | 13:12

tipo 31-05-07 @ 12:48

Ik hoop voorwaar dat je gelijk hebt, maar wacht met ongeduld op de dag dat ik je aan deze draad kan herinneren... ;)

van Maerlant | 31-05-07 | 12:54

TheCFO 31-05-07 @ 12:46

Haha, dat van dat zuipen vind ik best ontwapenend. Geuzennaam accepted, zolang het maar om te lachen is. Ben niet hysterisch tegen, wel resoluut, en durf veronderstellen dat je me bijtreedt in die nuance. Anders hoor ik het wel.

van Maerlant | 31-05-07 | 12:52

Tipo, ik hou niemand voor de gek, zelfs (juist?) Botte niet.

In jouw drie keuzes geforceerd is het idd c, ben dan wel erg benieuwd naar de inhoud van die 'grondwet' en zie ook optie B niet als 'het einde van de wereld'

TheCFO | 31-05-07 | 12:50

@van Maerlant @ 12:40
Dat overleeft Balkenende politiek gezien niet, als de PvdA-tweedekamerleden gaan morren. De Christenunie was tegen de EU-grondwet, dus die zullen ook niet zomaar accoord gaan met een cosmetische verandering. Als SP en PVV het slim spelen, krijgen ze de tweedekamerleden van PvdA en Christenunie mee. Zo niet, dan vertegenwoordigen ze het volk niet.

tipo | 31-05-07 | 12:48

Van Maerlant, (Beste Jacob), ik ben met je eens dat alleen een idioot nooit van mening verandert. Vwb de archivaris-eretitel die komt uit de pijplijn van Botte, en daar ik zijn visie hierin best deel was het dus verder ook niet vervelend bedoeld, maar meer een geuzennaam.

Ik wil met liefde de inhoudelijke degens met je kruizen, maar heb weinig echte argumenten meer met je te delen. Ik ben vooral tegen de hysterische pro en anti eu lieden, en schetste gister wat van mijn proeu ideeetjes. Ik ben namelijk niet zo overtuigd voor als jij tegen bent, dus dat wordt lastig. Ik heb bijvoorbeeld bij het eu referendum helemaal niet gestemd, omdat ik aan het zuipen was, en had, als ik het wel gedaan had, tegen gestemd.

Het zou mij dus ook niets verbazen dat tipo en ik inhoudelijk heel dicht bij elkaar zitten, en het verschil, vnl semantiek is.

TheCFO | 31-05-07 | 12:46

@TheCFO @ 12:36
Bevestig nou even dat je voor C kiest, i.p.v. Botte voor de gek te houden.

tipo | 31-05-07 | 12:42

Je moet wel realistisch en democratisch blijven.

tipo 31-05-07 @ 12:29

Maak je geen zorgen, ik blijf voorlopig tegen heug en meug legalist.

Ik bedoel het volgende: stel

van de uitgebrachte stemmen gaat

32 % naar A
31 % naar B
37 % naar C

In jouw absolute meerderheid-logica wint C, terwijl 63% tegenstemt, daar wees ik op.

Al bij al zijn het louter vrijblijvende oefeningen, Tipo: er komt geen referendum meer. De druk vanuit de EU-leden en -instellingen op Nederland zal te groot zijn om dat toe te laten. Meer nog dan het verlies van de Nederlandse bijdrage zijn ze immers beducht om het precedent dat zou kunnen geschapen worden en de eventueel aanzuigende werking die ervanuit zou kunnen gaan. Daarom ook dat Balkenende wat doekjes om het bloeden probeert te verzamelen; om te kunnen zeggen: 'Kijk eens wat ik voor jullie bij de EU uit de brand heb gesleept, nu is het toch wel goed hè, we gaan julle er nu niet meer mee lastig vallen hoor.'

van Maerlant | 31-05-07 | 12:40

Bij 2 referenda bevooroordeel je de Nee-stemmers, want 61,5% stemt eerst nee en vervolgens A of B, dus die twee referanda komen er dan sowieso.

tipo | 31-05-07 | 12:39

Botte, je stukjes van 1037 hrs heute en 1803 hrs gisteren getuigen van een dusdanige pathetische paranoia en zitten zo ramvol idiote verdachtmakingen dat ik er toch maar ff op reageer, hoewel ik meestal niet in ga op andermans waanvoorstellingen, helemaal niet van ex-communisten.
Ik heb op dit forum uitsluitend de nick CFO gehad, en +/- 95% van al mijn posts hiero zijn -gisteren en vandaag- in deze disc gezet. Goed zoeken buiten deze disc levert misschien nog een drietal-eenregelige posts van ondergetekende op.

TheCFO | 31-05-07 | 12:36

@van Maerlant @ 11:58
Bij het vorige referendum had A+B 61,5% en C 38,5%, alleen was de vraagstelling toen anders, dus zal de uitkomst nu ook anders zijn.
.
Timmermans heeft gelijk dat als je de grondwet niet ratificeert, er nog steeds geen keuze wordt gemaakt voor de toekomst. De keuze tussen A en B moet ook gemaakt worden om snel verder te kunnen en de EU niet in een houdgreep te houden. Als je die keuze niet zelf maakt, wordt je door de EU gedwongen hun keuze over te nemen. Dat wil niemand (Behalve de gladde CDA-boys en PvdA-kopstukken)
.
Ik bevooroordeel dus niemand, want er zijn drie keuze mogelijkheden (naar toenemende intergratie en afnemende inspraak):
1: EER
2: EER+Schengen
3: EU+nieuwegrondwet
.
Een EU zonder nieuwe grondwet is geen keuze meer, want de rest van de landen heeft de grondwet geratificeert. Je moet wel realistisch en democratisch blijven.

tipo | 31-05-07 | 12:29

tipo 31-05-07 @ 11:10

Nog een correctie. Je systeem bevoordeelt de pro-stemmers. Om te zien of je erin blijft of niet, moeten A en B bij elkaar worden opgeteld. Als dat meer stemmen oplevert dan C, moet vervolgens worden gekeken welke de meeste stemmen heeft: A of B.

van Maerlant | 31-05-07 | 11:58

tipo 31-05-07 @ 11:10

Ik kies inderdaad voor A.

Niet de absolute, maar de relatieve meerderheid heeft gelijk. ;)

van Maerlant | 31-05-07 | 11:43

@TheCFO
Een referendum zou de volgende drie keuzes moeten bevatten:
A - Nederland blijft in de EER, maar stapt uit het Schengengebied en de EU
B - Nederland blijft in de EER en het Schengengebied, maar stapt uit de EU
C- Nederland blijft in de EU, ratificeert het grondwettelijke verdrag en dringt aan op democratische en antifrauduleuze hervormingen binnen EU-verband.
.
De absolute meerderheid heeft gelijk, als geen van de drie keuzes een meerderheid behaalt, bepaalt het kabinet de keuze.
.
Ik kies alles afwegende voor B
Ik gok dat vMearlant voor A kiest
en ik denk dat jij voor C kiest.
.
Heb ik gelijk?

tipo | 31-05-07 | 11:10

TheCFO 31-05-07 @ 09:12

Haha. As usual het karakteristieke natrappen. Ik wist wel dat jij onder een zekere andere nick opereert. Als je dan een andere nick neemt verdient het aanbeveling niet exact dezelfde modus operandi van je andere nick te nemen. Gotcha. Haha. Wat ben je toch een een zuurpruim. Bekeerling? Da's een goeie. Haha. Had je nog iets on topic te melden?

bottehond | 31-05-07 | 10:37

TheCFO 31-05-07 @ 09:12

In die discussie was ik het die zich verbaasde over het feit dat Bottehond de problemen met de islam al zo lang van tevoren heeft zien aankomen, en dus vroeg ik naar het fijne daarvan; spreek daar dus gerust mij op aan. De uitwisseling van info daarover - toegegeven, ietwat in slowchat - heeft geen 20 regels in beslag genomen, dus zo ondraaglijk klef zal het wel niet geweest zijn. Over die 'bekering': ik ben van overtuigd pro EU geëvolueerd naar overtuigd tegen, omwille van de combinatie islam - demografische ontwikkelingen - gijzelingskarakter van het globaliseringsargument. Alleen dwazen veranderen nooit van mening. Wat die archivaris betreft: ik ben daar veel te nonchalant voor en vind het ook maar saai klinken; zie dat maar als een geenstijlse parabool waar eens mee gelachen mag worden, ok? Heb je zin om INHOUDELIJK de degens te kruisen - ik vind je ondernemersbenadering nogal ééndimensionaal - dan kan je m'n standpunt in deze terugvinden, eerst in de draad waarnaar in het stukje van Brusselmans gelinkt wordt onder 'Geert en Jan', vervolgens in deze. Had je dat nu dadelijk gedaan in plaats van elders spijkers op laag water te zoeken, dan was je meteen ook on topic geweest.

van Maerlant | 31-05-07 | 10:09

Mogge Botte, getriggerd door de discussie van gisteren viel mijn oog zojuist op een paar posts van jou onder de Wilders/Vlag kolom van een paar weken terug, gericht aan de 'huisarchivaris van GS'. Hoewel dat naar mijn persoonlijke smaak wel wat erg klef was, vond ik het ook aandoenlijk te lezen over jullie 'bekeringsproces'. Soort van de lamme helpt de blinde.
Bekeerlingen brengen zelf hun 'ontwikkeling' vaak als 'groei'. Terwijl ik juist een afkeer heb van bekeerlingen. Ze zijn meestal zo fanatiek en hemeltergend zwart-wit. Ik zou dan ook zelf juist zeggen dat, omdat bekeerlingen vroeger blijkbaar niet in staat waren een interessante -in dit geval politieke- visie te ontwikkelen, er geen enkele reden is om aan te nemen dat dit nu wel zo zijn.
Samengevat, ik kan goed leven met het feit dat jij mijn posts en uitleg als 'de facto niets voorstellend' beschouwt.

TheCFO | 31-05-07 | 09:12

Gooien we de EU open, tsja. Dan staan wel weliswaar sterker als front, maar is er nog steeds lekkere interne ruzie.
Nederland is een dienstverlenend land. Wat gaat ik zien? Textielhandel naar turkije, landbouw naar polen etc. En wij? Wij worden de financiele diensverleners, de aanjakkeraars van de economie, bah...!

Achja, we blijven vast wel allemaal weer lekker 'foeballuh' kijken...

BlackNovember | 31-05-07 | 01:25

tipo 31-05-07 @ 00:43

Als het Nederlandsch Volkje zulks wil, en dat wil het, dan mot het zo geregeld worden. En niet zoals die handvol topambtenaren en machtige 5 politici die de facto de eu aan die miljoenen burgers verkopen, opdringen of afdwingen. Het lijkt goddomme wel een suske en wiske verhaal met een volstrekt heldere afloop: de eu zuigt, stinkt en is bad news en verrot.

bottehond | 31-05-07 | 00:47

@bottehond @ 00:15
Ja, ik heb ook liever een dam dan een brug, begrijp me niet verkeerd. Alleen slimme schapen mogen over de dijk.

tipo | 31-05-07 | 00:43

tipo 31-05-07 @ 00:06

Sarkozy wil de eu shapen naar zijn (frankrijks) belangen. Een ordinaire strijd om de macht in de eu. geen strohalm van heaup heur. Wat hebben wij daar mee te maken? sarkozy is echt het antwoord niet, hij heeft met prodi al afspraken gemaakt.

# EFTA #

bottehond | 31-05-07 | 00:15

@v Maerlant @ 22:23
mooie link, slecht nieuws.
oplossingen:
kinderbijslag voor maximaal 2 kinderen voor maximaal 5 jaar, permanente greencards voor HBO/WO+, Geen greencards voor VMBO/MBO, Geen greencard = geen uitkering = 3 maanden vertrektijd, Geldt ook voor trouwpartners uit buitenland, vakschool-internaten verplicht voor uitkeringstrekkers onder de 27 jaar oud. Nederland uit Schengen zodat eigen beleid snel ge-implementeerd kan worden.
.
Ik ben niet zo pessimistisch dat het al te laat is, maar de angst om keuzes te maken in het huidige kabinet, stemt niet vrolijk.
.
Sarkozy noemde zijn mediterane unie overigens een brug ipv een dam. Dat is een wezenlijk verschil.

tipo | 31-05-07 | 00:06

tipo 30-05-07 @ 21:52

Gelezen. Moest het effectief een dam kunnen opwerpen tegen de immigratie, dan zou ik het nog zien zitten, mag zelfs wat kosten, maar ik denk dat de Fransen (weer eens) hun hand overspelen. Enne... een MO, verscheurd tussen fundamentalisme en moderniteit?? Libanon: islamiseert in snel tempo. Egypte: in de greep van de moslimsbroederschap. Algerije: de secularisten zijn er bang van hun eigen schaduw. Marokko: de fundi's dreigen bij de volgende verkiezingen de bovenhand te halen. Turkije: de islamisten rukken op. Ergens moet ik iets gemist hebben.

Check eventueel ook 's mijn link 15:40. Redelijk lang artikel, maar je wordt er wel wijzer van.

v Maerlant | 30-05-07 | 22:23

@v Maerlant @ 21:17
Wanneer de mediterane Unie van Sarkozy en Zapatero ook Schengen-fahig wordt, gaat jouw doemscenario helemaal helemaal bewaarheid worden. Misschien al ruim voor die tijd.
www.iht.com/articles/2007/05/10/africa...

tipo | 30-05-07 | 21:52

Ferdie 30-05-07 @ 21:40

Ergo: Ferdi is niet cool maar wel een beetje weird.

bottehond | 30-05-07 | 21:52

Europa is cool. Plebejers niet.

Ferdie | 30-05-07 | 21:40

bottehond 30-05-07 @ 21:26

lol, in rekenen was hij nooit echt goed zeker? Stelletje VBMO'ers + stelletje studentjes + paar boeren is wel +61%! Enfin, goed dat je me waarschuwt, zou eens vroeg willen gaan slapen.

v Maerlant | 30-05-07 | 21:29

v Maerlant 30-05-07 @ 21:17

flippo is mijn domme broertje. Uit zijn post blijkt al dat hij volstrekt geen benul heeft waar het in de draad over gaat. Niet gehinderd door enige kennis van zaken blaft hij maar wat algemene ergernissen die hem kennelijk als steenpuisten op het bewustzijn plakken. Niet te veel aandacht aan besteden. Hij is een beetje simpel, laat hem maar.

bottehond | 30-05-07 | 21:26

Flippo 30-05-07 @ 20:34

De EU beschouwt enerzijds de toestand waarin de natiestaten uiteindelijk in elkaar overvloeien en dus opgeheven worden als een soort hoogst bereikbare ideaal. Anderzijds wil de EU doelbewust en uitdrukkelijk een immigratie-unie zijn cq worden; recente initiatieven illustreren dat ten overvloede. Je kan dus rustig stellen dat de immigratiegolven - van de laagstopgeleide en minst makkelijk integreerbare bevolkingsgroepen notabene - mee tot doel hadden en hebben de wil, de éénheid en uiteindelijk de identiteit van de autochtonen van de betrokken landen te (door)breken. Die autochtonen hebben daar nooit om gevraagd. In elk EU-land beheersen de uit de hand gelopen problemen met de opgedrongen multicul de politieke agenda - zij het niet openlijk, dan wel onderhuids. De EU-landen staan nu al, gelet op de demografische ontwikkelingen, voor gigantische (toekomstige) problemen van politiek-etnische aard. Een EU die zich om haar inwoners bekommert zou zich over die problemen buigen en er oplossingen voor aanreiken. Deze EU serveert ons slechts meer van hetzelfde. Sta dan ook niet verbaasd te kijken dat ze van burgers die ze in haar dédain als aboriginals schijnt te beschouwen geen mandaat krijgt. Door haar volgehouden dwalingen is de EU een beest geworden dat zichzelf in de staart bijt en ons uiteindelijk opzadelt met dat waarvoor ze ons moest behoeden: (burger-)oorlog. En pleur nu zelf op zeg, brutale hond.

v Maerlant | 30-05-07 | 21:17

@hooggeleerde Flippo @ 20:34
Nederland kan uit de EU en vervolgens in het Schengengebied + Europese Economische Ruimte (EER) stappen. Noorwegen zit ook in de EER en behoort ook bij de Schengenlanden. Dus je spookverhalen gaan niet op.

tipo | 30-05-07 | 21:09

TheCFO 30-05-07 @ 20:21

Het is en blijft een zaak van waardering. Ik ben in ieder geval niet bereid Nederland te offeren. Jij wel: mot jij weten. Overigens ben ik van mening dat "niets blijft hetzelfde" een dooddoener van jewelste is en als argument van nul en generlei waarde. Ik hecht er aan dat Nederland souverein blijft. Alle mitsen, maren inzake souvereiniteit deren me geen reet. In the end weten jij en ik precies wat ik daarmee bedoel. En in mijn ogen stelt de Nederlandsche identiteit, met haar buitengewone eigenaardigheden en Vrijheidsliefde heel veel voor. Heel wat meer dan jouw denigrerende voorbeelden. Ik vind het opvallend dat je het ene na het andere discussievervuilende non- argument aanvoert. Dat zegt me echter genoeg over de status van je posts: die stellen de facto niets voor.

bottehond | 30-05-07 | 20:59

@TheCFO @ 20:21
Een buitenland-co-ordinator is uitsluitend semantiek en marketing, welke niet kan verhullen dat Duitsland en Frankrijk door hun geschiedenis geheel anders tegen oorlog aankijken dan Engeland. Dat valt niet te stroomlijnen en dat moet je ook niet willen, want daarmee zet je de ook de economische en technische samenwerking onder politieke druk.
.
Meer pragmatisme en minder idealisme is wat de EU nodig heeft. Het ziet er niet naar uit dat daar in de EU naar gestreefd wordt, dus moet Nederland weer terug naar de neutrale positie van voor de oorlog. Met voldoende mankracht op de ambassades en voldoende zeggenschap over wat er binnen haar grenzen mag, of niet.
.
De scheiding tussen politiek (lokaal bepaald) en techniek/economie(globaal bepaald) is hier heel belangrijk. Wanneer die door elkaar gaan lopen, krijg je onvrede en de EU stuurt nu juist op die mix aan.

tipo | 30-05-07 | 20:46

Het is voor Philips veel beter als alle apparaten met 1 stekker geleverd kunnen worden in plaats van met 7 verschillende. Het is voor de Rotterdamse haven veel beter als onze vrachtauto's direct naar het achterland kunnen doorijden in plaats van 3 uur wachten bij elke grensovergang. Het is voor Amsterdam veel beter als intercontinentale transito passagiers via Schiphol vliegen in plaats van via Parijs of Brussel. En voor Nederland is het beter dat we al 60 jaar geen oorlog hebben gehad in Europa. Dus waarom die angst voor Europa en voor de EU? Omdat een stelletje VMBO'ers onderbuikgevoelens hebben, een stelletje studenten hier graag brallen en een paar boeren uit Venlo angst voor alle buitenlanders? Pleur op zeg!

Flippo | 30-05-07 | 20:34

Chargeren maakt de zaak lekker helder.Landverrader of eu-tegenstander.
De wereld verandert in hoog tempo. Lekker vasthouden aan hoe het was is alleen voor ambtenaren en bejaarden een serieuze optie.
Je ideeën formuleren uitsluitend tegen iets (géén EU) of al te rigide gebaseerd op een of andere 18e eeuwse staatsvorm (those were the days) is leuk en zo, maar veuls te reactief en biedt daarom ook geen reallife kansen voor ons ondernemende landje. De wereld verandert, praise the lord for de goedkope, werkwillige Polen en blijven zaniken over vroeger doe je maar in het reeds door Tipo gememoreerde bejaardenhuis.
Nogmaals, ik hou ook van dit landje en ben blij met de hypotheekrente-aftrek, de groningse metworst (sinds vandaag voor eeuwig in een ander licht) en de Rotterdamse skyline, en toen ik vanmiddag hoorde op de radio over ‘onze’ pensioenhouding was ik het voor het eerst van mijn leven hartgrondig eens met Donner. Dus de EU is zeker niet de weg, de waarheid en het leven. Maar dat geldt ook voor de natiestaat. Niets is voor eeuwig.

Mijn mening is je vast wel duidelijk nu, dus ik stop maar met mezelf herhalen. In jouw woorden een landverrader, soit. Maar dan wel verraad van het landje van gisteren, en verraad ten faveure van het land van morgen met een open en assertieve houding naar de toekomst. Heldere eenduidige regels (zeker niet te veel!) op een groter aantal gebieden. Veel betere parlementaire controle en democratie.Als distributieland hebben wij belang bij een grote en goed geïntegreerde europese markt, met de maximale vrijheid van vervoer voor mensen goederen en geld. Maar, zoals ondernemers weten, vooruitgang boek je alleen als je uitgaat van kansen, en niet steeds van bedreigingen.

---

Tipo, ik zie best de kansen van een EFTA en ook de potentiele voordelen op sommige gebieden tov de huidige unie. Ik denk echter dat als je al die zaken die jij, net als ik, wil regelen ook daadwerkelijk goed organiseert je daardoor al veel meer politieke integratie bereikt dan je nu schijnt te denken. Vandaar ook mijn oorspronkelijke statement dat een groot gedeelte van het verschil vooral semantiek en dus eigenlijk marketing is.

TheCFO | 30-05-07 | 20:21

TheCFO @ 18:56
Ik geloof niet zo in de politieke stroomlijning van de EU. Alleen technische en economische stroomlijning heeft zin, maar zelfs daar moet iedere natiestaat zelf over kunnen beslissen.
.
Wanneer je stroomlijning van bovenaf oplegt, dan gaat Jan Huygens ton buigen en buigen en barst hij op den duur in duigen. Daarom moet er geen politieke unie, maar een technisch-economisch gemeenschappelijke unie komen voor NL, waarin NL zelf ook zeggenschap en VETO-recht houdt.
.
Een vrijhandelszone + europolitie + inlichtingendienst + technisch norminstituut vwb adaptiviteit van apparatuur e.d. + stroomlijning van Nutsvoorzieningen
.
De rest is overbodige ballast die je beter dicht bij huis kan regelen. Ik snap dan ook niet wat er zo freakerig aan de EFTA is, want die komt bij het bovenstaande aardig in de buurt. Dat idealistische van de politieke EU komt op mij veel creaperiger over.

tipo | 30-05-07 | 19:32

@ The CFO

Vlot antwoord, prima! Ik zal de discussie naar een ander, maar relevanter gezichtpunt trekken, met je welnemen (overigens hulde voor je aangename toonzetting, kennelijk lukt het je door de mijne heen te kijken en dat dwingt mijn restecp af). Beetje jammer dat je nu al "EFTA- freaks" schrijft. Da's een gemene diskwalificatie en dat doe je niet voor niets. Ondanks je rustige toonzetting doe je dat meer en ik ken een reaguurder die dat ook doet. Gemene diskwalificaties in een (ogenschijnlijk) verder open toonzetting. Waarvan acte: ik houd daar niet van en het verraadt iets. Nogmaals: geen idee wat, maar ik heb het vermogen om erg goed te lezen als ik zin heb en mijn luistervaardigheden zijn, in alle bescheidenheid, vrijwel onovertroffen, maar dat hangt dus samen. Nogmaals: mijn instinct zegt dat er iets aan jouw opstelling niet pluis is, ik weet nog niet precies wat maar vooruit. Dat andere gezichtspunt dus. Komt 'ie:

Lees wat de werkelijke bedoeling is van die eu. Dat is creeeren van een SuperSStaat en het daartoe opheffen (iets anders kan ik zulks niet noemen) van de natiestaat Nederland.

kwoot:
"The introduction of the euro is probably the most important integrating step since the beginning of the unification process. It is certain that the times of individual national efforts regarding employment policies, social and tax policies are definitely over. This will require to finally bury some erroneous ideas of national sovereignty. I am convinced our standing in the world regarding foreign trade and international finance policies will sooner or later force a Common Foreign and Security Polic worthy of its name. National sovereignty in foreign and security policy will soon prove itself to be a product of the imagination."

German Chancellor Gerhard Schröder on 'New Foundations for European Integration', The Hague, 19 Jan.1999

ontkwoot

De voorbije 8 jaar laten geen enkele twijfel meer bestaan over het realiteitsgehalte van deze kwoot van Schröder. De natiestaat dient opgeheven en zal hoogstens nog als folkloristisch fenomeen met vlag en voetbalelftal blijven voortbestaan. Een soort provincie van de eu. Is het je trouwens opgevallen hoe vaak men "Europa" zegt terwijl men de eu bedoelt? Zelfs betreffende bewindspersonen gebruiken deze flagrante belediging aan bv. mijn lovebaby Servië en Rusland, to name a few. Maar weer terug naar mijn punt: Gezien het bovenstaande is een voorstander van de eu tegenstander van de natiestaat Nederland en daarmee een landverrader. Laten we de zaken wel helder blijven voorstellen.

bottehond | 30-05-07 | 19:15

Murdockyoufool 30-05-07 @ 16:13

Ben behept met 'n bijna masochistische nieuwshonger die me steeds weer op zoek doet gaan naar die bevrijdende invalshoek, dat sprankeltje hoop... Als de redding op komst is, zal zuster Anna het van mij het eerste horen. Voorlopig echter duwen de (Blauw)Baarden me steeds weer met m'n neus op de feiten. Het doet een beetje denken aan de verkoper die steeds weer 'nee!' te horen krijgt, maar koppig volhardt tot hij dat geweldige contract binnenrijft - of totdat z'n stoppen doorslaan natuurlijk.
*duikt spoorslags de garage in op zoek naar iets om kapot te stampen*

v Maerlant | 30-05-07 | 18:57

Dank voor de uitgebreide –in woorden- moeite die je genomen hebt mij te beantwoorden, Botte. I’ll return the favor, maar zal het iets beknopter houden. Ook dank voor de paar warme woorden over mijn intelligentie. Zelf geloof ik niet zo in de door jou geschetste relatie tussen woordgebruik en intelligentie, dus deze ‘favor’ retourneer ik niet gelijk.

---“ De euro zou een EFTA- maatregel zijn? Nuf said daarover dus, want volgens mij is dat 100 % bullcrap. –“--- Sorry voor de geschapen onduidelijkheid. Wat ik bedoelde -vandaar de aanhalingstekens, als ik die plaats altijd ff extra goed oplette!- is dat mijn steun voor de euro an sich niets zegt over het goede van mijn eu-ideeetjes, omdat die euro ook prima past binnen de gedachten van de EFTA freaks.

--- “Kennelijk draait het jou in je cynische onthechtheid maar om één ding en dat is het ondernemersbelang. Ik heb nieuws voor je: dat ondernemersbelang is voorzien door lidmaatschap van de EFTA, namelijk als gevolg van de EER.” --- Hier ben ik dus niet zo van overtuigd. In de huidige halfwat-status van europa is de hoeveelheid administratieve hassle en regionale beperkingen nog steeds bizar remmend voor het bedrijfsleven in vergelijking met andere ontwikkelde gebieden. Verdere politieke ‘desintegratie’ zal daar naar mijn visie niet aan bijdragen. Ik ben niet voor een europa met als ‘onderprovincie’ Holland, maar denk dat er meer moet gebeuren dan een munt invoeren. Op politiek vlak –opsporing, belastingen, milieuregels, warenwetten, migratie etc- moet er een vereenvoudigingsslag plaatsvinden die wat mij betreft prima op europees nivo geregeld kan worden. Hoe leuk US en China ook zijn, meer dan 75% van onze handel vindt binnen de EU plaats. Samengevat: Verdere europese integratie op velerlei–maar niet alle- gebied is in het belang van de zo door jou en mij gekoesterde ‘natiestaat’.

---"Maar ik heb zo'n idee dat jij heel doelbewust bezig bent en heel goed weet wat er speelt. (…)Geef eens openheid van zaken en dat echt?" --- Ik begrijp niet helemaal wat je hier allemaal zegt, maar ik denk dat ik dat niet zo erg vind.En vind het enerzijds ook best leuk dat je mij verwarring zaaien verwijt. Ik hoop echter niet dat je er onrustig van slaapt, want zo heb ik het nooit bedoeld. Concretere vragen wens ik op zich best te beantwoorden.

TheCFO | 30-05-07 | 18:56

Cyrus da Virus 30-05-07 @ 15:44

Jaha: het is inderdaad schokkend als blijkt dat de eu níet heilig is en níet het zogenaamd "enige alternatief" is. Lees je goed in, zodat je begrijpt wat de eu, de EFTA en de EER inhouden en betekenen. Tsjek de feiten inzake de economie van de EFTA- landen en ga er dan eerst over nadenken. Laat het rustig bezinken, want tout 0031 leeft in een verkeerde veronderstelling en 070 en de SStaatSSteevee zullen je hierover niets vertellen, zoals ze dat al 20 jaar niet doen. Begrijpelijk dat zo iets moeilijk te accepteren is. Het impliceert namelijk dat ook jij, oh grote denker, je in de maling hebt laten nemen door de biggest scam sinds tijden. Succes. En trust me: het idee wenst als je het eenmaal onder ogen ziet.

bottehond | 30-05-07 | 18:10

# EFTA! #

de "cfo" 30-05-07 @ 11:34

Semantisch nog wel. Dat je dat woord gebruikt is een zekere indicatie van je intelligentie, maar de rest van je gratuite post is weer een indicatie voor iets anders. Geen idee wat: platte domheid, cynisme, eigenbelang, establishmentlidmaatschap, dwarsliggerij, landverraad. Ik heb er geen idee van hoe iemand die de draad gelezen heeft zo'n stompzinnige opmerking durft maken en plein public. Leg het me eensch uit?

@ cfk 12.22

Volgens mij weet jij niet eens waar het hier om gaat, dat wil zeggen: wil je die indruk wekken. De euro zou een EFTA- maatregel zijn? Nuf said daarover dus, want volgens mij is dat 100 % bullcrap.

Dan het volgende:

"Maar de nederlandse vox populi -als immer hier op GS in al zijn verscheidenheid te horen- is, meen ik, toch voornamelijk samengesteld uit steuntrekkers die bang zijn dat de uitkeringen zullen dalen tot Spaans nivo, tokkies die bang zijn dat de polen hun baantjes opvreten, en stuffkickers die menen dat ons coffeeshop beleid op de helling gaat.

TheCFO 30-05-07 @ 12:54

Met zo'n post wensch je anderen te diskwalificeren, maar tsjek eens goed. Als je zo iets durft posten zet je jezelf in mijn ogen enorm voor paal. Kennelijk heb je de draad inderdaad niet gelezen en roep je maar wat, niet gehinderd door de minste kennis van zaken. Je noemt jezelf ondernemer, maar dat betwijfel ik ten zeerste. En dan tenslotte de laatste beuk van je totale afgang:

" Mij -en ook de mij bekende medeondernemers- maakt het geen reet uit of jouw Wouter Bos of de Italiaanse Berlusconi regelt dat er eindelijk veel meer overeenstemming komt in regels dan nu, als het er maar komt.

TheCFO 30-05-07 @ 13:23"

Je begrijpt inderdaad niets van de draad. Waar het om gaat is dat kennelijk velen wél hechten aan Nederland als natiestaat. Jij hebt werkelijk niet een begin van zicht op wat de eu wil en nastreeft, in politieke zin. Voor een cursus dienaangaande verwijs ik je naar de uitmuntende GS huisarchivaris @ v Maerlant. Kennelijk draait het jou in je cynische onthechtheid maar om één ding en dat is het ondernemersbelang. Ik heb nieuws voor je: dat ondernemersbelang is voorzien door lidmaatschap van de EFTA, namelijk als gevolg van de EER. Je schimmige pleidooi vol verdachtmakingen heeft geen ander doel dan verwarring zaaien. Ook voor wat jou betreft: je verhaal rammelt en deugt niet, je slaat de plank mis, noemt drogredenen en eenvoudigweg oliedomme non- argumenten en dát mot dan meepraten. Ga je eerst eens inlezen en kom dan nog eens terug. Maar ik heb zo'n idee dat jij heel doelbewust bezig bent en heel goed weet wat er speelt. Maar kennelijk ben je het daar niet mee eensch. Kennelijk hecht jij veel meer aan die eu dan je toegeeft en weet je heel goed waar de eu op aan koerst en is dat precies wat jij wilt. Zo niet: dan blijk je in the end toch wel schokkend dom en vergis ik me vwb je intelligentie. Maar ik denk van niet. Er zit een luchtje aan jou en dat bevalt mij helemaal niets. Geef eens openheid van zaken en dat echt?

bottehond | 30-05-07 | 18:03

@Cyrus

Idd Get real. Maar dan jij. It is gonna happen. Als stichter van de EU had Nederland bepaalde doelstellingen. Oorspronkelijk begonnen als de Unie voor Kolen en Staal en later de EEG, was dit vooral een economisch samenwerkingsverband. Totdat Nederland onderuitgleed en niet probeerde te voorkomen tot wat de unie nu dreigt te worden: een politiek monster waar alleen grote landen de dienst uitmaken (zoals dat nu gewoon al is) en de kleintjes de rekeningen mogen betalen, voornamelijk voor het binnenhalen van sloeberlanden die nog niet eens orde op zaken kunnen houden in eigen huis door corruptie, wanbeleid en economische puinhopen.
Nederland hoeft dus helemaal niks met dat predikaat STICHTER. Hier is Nederland geen stichter van. Dit hoeft niet meer verdedigd te worden.
We zullen economisch groeien als kool als de bergen bureaucratie, de enorme netto afdracht verdwenen zijn en de totale vrijheid van econmische handelen weer terug is.
Voor terrorismebestrijding maken we apart verdragje. da's wel handig. Maar Europa brengt 90% ellende voor Nederland.
ZWITSERLAND!!!!! NOORWEGEN!!!!! We komen eraan!!!!!!En die gekke Britten? Die hadden altijd al gelijk met hun EU scepsis. Europa mag de miljoenen handophouders zelf te vreten gaan geven. Nederland doet wat mij betreft daar niet aan mee.

inquisitra | 30-05-07 | 17:22

TheCFO 30-05-07 @ 13:16
Goede voorbeeld en zo. Tweehonderd miljoen enkel en alleen omdat men het niet op kan brengen om op het meest elementaire niveau de boel goed te organiseren. En dan ons vertellen dat we samen moeten werken omdat dat efficiënter is. Ik bedoel maar.

Schoorsteenveger | 30-05-07 | 16:36

Make an offer:
nee.eu/

tipo | 30-05-07 | 16:34

@van Maerlant 30-05-07 @ 15:40
True, it's about our well being, which includes economy. Hoe komt u toch altijd weer aan die interessante links? Kwestie van goed zoeken natuurlijk. Maar soms, heel soms, wil ik niet zoeken. Het is ook zo fijn om de warme helm van onwetendheid te dragen...

Murdockyoufool | 30-05-07 | 16:13

Nederland uit de EU? Is not gonna happen! Nederland vormt als onderdeel van de Benelux een pijler onder de oprichting van de EU. Referenda over een Europese Grondwet zijn bullshit, wat slechts enkelen weten waar het over gaat (blijkbaar). Referenda voor/tegen betaald parkeren in Slotervaart A'dam, daar zie ik het nut nog wel van in... En dan dat geneuzel over de gulden terug... zonder de Euro zou de inflatie nog harder gestegen zijn... Misschien moeten we terug naar de tijd dat ieder zijn eigen grot, kampvuur en knuppel had... Get real

Cyrus da Virus | 30-05-07 | 15:44

Murdockyoufool 30-05-07 @ 12:04

Ben het een zeldzame keer niet met je eens Murdock. It's NOT about economy, not this time, now it's (primarily) about demography:

gatesofvienna.blogspot.com/2007/05/you...

van Maerlant | 30-05-07 | 15:40

@TheCFO 30-05-07 @ 13:53
Dat is iets waar ik ambivalent tegenover sta. Aan de ene kant haat ik die ambtenarenmentaliteit van het meepikken van allerlei voordeeltjes en niet bereid zijn een stapje harder te lopen. Andere kant: niet iedereen bezit de capaciteiten om voor zichzelf te beginnen en het maximale uit zichzelf te halen. De bouwvakkers, schilders en magazijnbeheerders van deze wereld staan dan wellicht langs de kant toe te kijken hoe de werkgevers goedkope buitenlandse binnenhalen. Hee, dat is ondernemerszin, maar ik ben er niet altijd even blij mee. Misschien moet de Nederlandse werknemer zich eens realiseren in welke luxepositie hij zich bevindt. Werken voor je geld (en je voordeeltjes)!

Murdockyoufool | 30-05-07 | 15:04

-weggejorist-

Moozart | 30-05-07 | 14:56

De burger wikt, het kabinet beschikt. Er komt geen referendum meer.

van Maerlant 30-05-07 @ 14:17

Logisch, want dan zouden de haagse zakkenvullerts hun matties ggen baantjes meer kunnen toeschuiven in brussel!

latinha | 30-05-07 | 14:30

Wattes? peil.nl? goh, ja daar kun je van op aan lijkt me...

De Nachtzuster | 30-05-07 | 14:25

De burger wikt, het kabinet beschikt. Er komt geen referendum meer.

van Maerlant | 30-05-07 | 14:17

Dat de Polen (en chinezen) hier de werkmentaliteit opkrikken, dat ben ik dan wel weer met je eens. Het toelatingsbeleid zoals Noorwegen dat heeft (EFTA), maakt dat gewoon mogelijk. Permanente greencards voor ingenieurs en tijdelijke greencards voor Vox Populi. Duidelijker kunnen we het niet maken.

tipo | 30-05-07 | 14:02

TheCFO @ 13:42
Een sterkere transatlantische band en China-Holland-band zal een verdergaande liberalisering in NL mogelijk kunnen maken, met het zelfreinigend vermogen dat daar bij hoort. In de EU zijn het toch vooral Greenpeace, 3VO en christelijke moraalridders die de weg goed kennen, terwijl de liberale mentaliteit vooral in de markt en niet op het pluche wordt gehoord. In NL is het niet veel beter, wellicht eerder slechter. Ik zie ook wel dat hier heel wat Femke Halsema's de gracht in gegooid moeten worden, voordat de bureaucraische sanering hier gestalte kan krijgen. Zonder door de EU-politiek overruled te worden, bitte.
.
Elke ondernemer heeft nu te maken met 4 politieke bestuurslagen. Laten we er 2 van maken door de EU en de provincies uit te zwaaien. Dat praat wat makkelijker.

tipo | 30-05-07 | 13:55

Murdock, we betalen nu idd veel -ietsje minder dan vroeger- aan de EU maar we worden ook nog steeds gedwongen een nederlandse arbeidskracht -ramvol cao afgetikte voordeeltjes, ATV, vaderschapsverlof, zorgverlof, aardappelmeelvakantie- te betalen omdat de vox popli denkt dat Polen opvreters zijn, terwijl ik daar bijna twee keer zoveel produktiekracht vor hetzelfe geld heb als hier en onze producten dus ook veel goedkoper bij de nederlandse consument hadden kunnen komen.

TheCFO | 30-05-07 | 13:53

Niet voor Jan 29-05-07 @ 21:22
Laat maar niet te laat. Op alles wat jij vindt dat ik wil is het antwoord nee. Ik wil grenscontroles, geen eenheidsmunt en wat nog niet meer dat jij noemt.

Leve de EVA (nl voor EFTA) en de Republiek der 7 Verenigde Provinciën

jecus | 30-05-07 | 13:50

Tipo, had ik dat woord maar nooit gebruikt:-)
Heel graag meer, veel meer, verantwoordelijkheid aan de burger en minder aan het pluche. Vind ik -gezien onze uitkeringen, praatgroepjes, inspraakorganen etc etc- trouwens niet zo heel Hollands. Ik zie Wouter, JP, Jan, of zelfs Geert niet zo snel de bijl zetten aan de wortel van ons sociale systeem. Een keer lekker knopen doorhakken om een serieus europees speelveld te krijgen zal dan naar mijn mening dan ook nooit in Nederland beginnen.
Maar ik help het je hopen.

TheCFO | 30-05-07 | 13:42

@TheCFO 30-05-07 @ 12:22
Dat is het gevaar van het inkloppen van een voorbeeld uit eigen doosch... Mijn EU-scepsis komt niet voort uit de genoemde ervaring, noch ben ik verbitterd om de aanpak van de projectontwikkelaar (hé, 'k kreeg als stijfkop nog een aardige oprotpremie mee). Wilde alleen tonen dat de EU tot op straatniveau ingrijpt. Geen ver-van-mijn-bed-show, maar maatregelen die burgers én ondernemers op kosten jagen.
Kan me voorstellen dat een logistiek ondernemer baat heeft bij het gladstrijken van grenzen en handelsbarrières. De regeltjes worden er door de invloed van de EU echter niet minder om, hetgeen u wel nastreeft. Tel daarbij de grote bijdrage van Nederland op. Niet echt wat men noemt waar voor je geld.

Murdockyoufool | 30-05-07 | 13:38

@Flippo @ 13:01
Niet zo hysterisch. Nederland is dichtbevolkt en een distributieland, waar een zuid-oostenwind zijn werk doet. Fijnstof pak je niet aan door wegen en woningbouw te verbieden, wat wel de insteek van de EU in NL is. Fijnstof pak je aan met technische innovatie van brandstoffen, motoren en filters. Ik woon trouwens al 10 jaar dolgelukkig op de meest luchtverontreinigde plek van 040. Ik ben geheel vrij om naar de Alpen te verhuizen, maar ik woon liever ergens waar ik werk en gezelligheid goed kan combineren. Dan maar eerder dood.
@TheCFO @ 13:04
Als we de EU-politici hebben uitgezwaaid, dan saneren het beleid van onze eigen politici (met 100% verantwoordelijkheid) daarna. Stapje voor stapje meer verantwoordelijkheid en meer vruchten voor de burger. Dat moet een Anarcho-kapitalist toch deugd doen?

tipo | 30-05-07 | 13:32

Nou Tebbes, jouw eigen Haagse regering heeft daar gisteren zelfs over vergaderd, dat hebben ze in Brussel nog niet gedaan

TheCFO | 30-05-07 | 13:29

Twas voor mij zelfs een nieuw woord Koerbagh, maar jij schijnt het al te kennen.

Je mooie optelsom is verder alleen dramatechnisch interessant maar snijdt verder geen hout. Mij -en ook de mij bekende medeondernemers- maakt het geen reet uit of jouw Wouter Bos of de Italiaanse Berlusconi regelt dat er eindelijk veel meer overeenstemming komt in regels dan nu, als het er maar komt. Wel eens een patentje aangevraagd?

En dat we dan ons coffeeshopbeleid of ons loongebouw wat moeten wijzigen is voor mij een 'small price to pay'

En, maar dat had je vast al gelezen, ik ben dus ook tegen bemoeizucht, danwel uit den Haag danwel uit Brussel

TheCFO | 30-05-07 | 13:23

wanneer worden we er uitgetrapt,dan hebben we elk jaar 4 miljard in de knip.
Iedere nederlander een leuke a.o.w.,de nationale schuld weg en nog wat leuke dingen meer.

jentje trekhendje | 30-05-07 | 13:17

Blijf nog steeds Nee stemmen.

Ze bemoeien zich met onzin zaken zoals die donorshow en over al die middeleeuwse praktijken m.b.t. Homo's in o.a. polen hoor je ze niet kraaien.

Zakkenvullers zijn het!

tebbes | 30-05-07 | 13:16

Schoorsteen 1250 hrs, das nog geen €0.60 per EU inwoner, nauwelijks een echt real life probleem lijkt me zo en tis echt een schijntje in vergelijking met die wezenloze subsidies die de EU verstrekt aan de landbouw. Typische antiEU propaganda, je druk maken over de kleur van het koffiezetapparaat, maar niet over de echte zaken.

TheCFO | 30-05-07 | 13:16

EFTA!
@TheCFO 30-05-07 @ 12:54:
Gelul. De grootste en belangrijkste reden om tegen de EU te zijn is de verregaande Brusselse regel- en bemoeizucht. Blijkbaar heeft je omgeving je niet zo heel best ingeschat. Een werkelijke anarcho-kapitalist is faliekant tegen de EU. Feit is namelijk dat we in NL al bijzonder weinig hebben in te brengen en als we stemmen voor verdere Europese integratie heb je als Nederlander helemaal geen kut meer te zeggen, maar worden de regels bepaald door 80 miljoen Duitsers, 60 miljoen Fransen, 60 miljoen Britten, 60 miljoen Italianen, 40 miljoen Polen en 40 miljoen Spanjaarden. De middelgroten Nederland, Portugal, België, Oostenrijk, Griekenland en de rest van het oostblok, alsmede de kleintjes hebben nu al geen reet in te brengen, en dat wordt alleen maar erger.

koerbagh | 30-05-07 | 13:09

Tipo, ik ontken ook niet dat er veel te veel geregeld wordt, maar das niet zozeer een gevolg van 'europeisering' als wel van de homo politicus die graag zijn ding doet. Wel eens op een willekeurige zaterdag de Intermediar gecheckt? Hoeveel beleidsmedewerkers, programmamangers, deelraadassistenten kom je tegen?

(ik ben trouwens voor een nieuw referendum -als je a zegt, moet je ook b zeggen- en ga er vanuit dat onze hagenezen het oordeel van het volk zullen respecteren, ook als dat contraproductief voor s lands economie is)

TheCFO | 30-05-07 | 13:04

Fijnstof lastig? Je bedoelt dat je er liever dood aan gaat? Minder lastig OK, maar dan ook direct aan de snelweg wonen met jou.

Flippo | 30-05-07 | 13:01

Maaier, ik -volgens mijn omgeving anarchokapitalist- ben me zeer wel bewust van de valkuilen die de politieke regelmakerij met zich meebrengt. Daar moeten we -zij het Haags of Brussels- ook zeer scherp in blijven. En ik ben ook tegen idote bangmakerij a la Timmermans of Brinkhorst.
Maar de nederlandse vox populi -als immer hier op GS in al zijn verscheidenheid te horen- is, meen ik, toch voornamelijk samengesteld uit steuntrekkers die bang zijn dat de uitkeringen zullen dalen tot Spaans nivo, tokkies die bang zijn dat de polen hun baantjes opvreten, en stuffkickers die menen dat ons coffeeshop beleid op de helling gaat.

TheCFO | 30-05-07 | 12:54

"Tuurlijk zijn er ook kontregels, maar die worden er naar mijn mening ook plenty gecreeerd in Den Haag."
@TheCFO @ 12:22
Klopt, maar Den Haag-kontregels zijn makkelijker te be-invloeden als Nederlands bedrijf of burger dan EU-kontregels. Het politieke bondgenootschap is vanuit Nederland straks nauwelijks te controleren.
.
Het economische bondgenootschap (en ook de Euro) zijn voor Nederland wel goed. Interpol ook. Maar als die politieke EU-doelstellingen van fijnstof, verkeersdoden, luchtemissies, Galileo, etcetera, die worden op bureaucratische wijze van bovenaf bepaald, zonder te weten wat er onder in praktische zin speelt. Dat leidt tot verpilling in energie en geld van ondernemers. Wanneer dit beleid via Den Haag loopt, is de correctie veel makkelijker te maken.
.
Een distributieland aan de zee kan daarnaast nooit dezelfde fijnstofregels hebben als de franse alpen, wat nu wel het geval is.

tipo | 30-05-07 | 12:51

TheCFO 30-05-07 @ 12:22

Het probleme is dat de nuttige eenwording van regels gepaard gaat met -op het oog- onnodige regelgeving. Die regelgeving komt echte r vaak voort uit concurrentiebevordering. Het bekende voorbeeld van de glazenwasser die niet op de trap mag staan, komt voort uit (ongeveer):in Griekenland flikkeren twee glazenwassers van de trap, in Griekenland komt er een regel tegen trapgebruik door glazenwassers, dát is oneerlijke concurrentievervalsing, omdat ze dan duurder zijn, waardoor de hele EU trappen niet meer mag gebruiken. Dat proces is echter weinig doorzichtig te maken, terwijl uiteindelijk het voor iedereen eerlijker is als iedereen óf met óf zonder trap gaat werken. Maar zo komen de 'kontregels'de wreld in.

Maaier | 30-05-07 | 12:44

Murdock, ik vind het ook niet leuk voor je dat je je appartement uitmoest, maar de kern van de door jouw geschetste situatie is natuurlijk extreem treurige planning en uitvoering door jouw stad.
Hoewel mijn eigen 'netwerk' nogal Rotterdams en dus logistiek gerelateerd is -ik ben dus een beetje biased- ken ik werkelijk geen enkele ondernemer die geen haast wil maken met verdere eenwording van regels. Hoewel door invoering van de euro (een 'EFTA-maatregel') al heel belangrijke stappen gezet zijn, is de brij aan elkaar tegensprekende, overlappende en uitsluitende regelingen een doorn in het oog van velen. Ook vind ik persoonlijk het erg goed dat ons waanzinnige sociale stelsel onder spanning gezet wordt door lagelonen Polen en andere oostblokkers.
Tuurlijk zijn er ook kontregels, maar die worden er naar mijn mening ook plenty gecreeerd in Den Haag.

TheCFO | 30-05-07 | 12:22

Denk je nou echt dat Nederland uit de EU word geflikkert als wij nee zeggen, dream on.
Wij zijn logistiek gezien zo belangrijk voor de EU dat ze dat nooit zouden doen. Dit is gewoon bangmakerij. Voor Nederland zou het alleen maar voordelig zijn overgens.

blendedperfection | 30-05-07 | 12:13

@TheCFO 30-05-07 @ 11:34
It's the economy, stupid! De EU is natuurlijk veel meer dan een verbond tussen handelspartners. Het zijn de onderdelen van het 'meer' die beklemmend werken. Wat ondernemerschap betreft, is jouw stelling -'kansen'- dan ook een giller. Waarschijnlijk zijn er betere voorbeelden, maar een eigen ervaring is leuker. Bewoners van een appartementencomplex in het centrum van een stad horen als sinds 1990 dat hun flatjes plaats moeten maken voor een winkelcentrum + parkeergarage. Vanaf 2000 begint de projectontwikkelaar er druk achter te zetten door bewoners met bezoekjes te vereren en inmiddels vrijgekomen appartementen met gajes te vullen. Ondergetekende en partner vertrekken als laatsten in 2003, de uiterste deadline. Anno 2007 staat het met krakers gevulde complex nog steeds fier overeind. De weg is opengebroken geweest en de winkeliersvereniging heeft trots een presentatie gehouden. Weggegooid geld, want die Europese regels omtrent fijnstof hè...

Murdockyoufool | 30-05-07 | 12:04

@The eimer @ 11:50
Tja, als we het bejaardenhuis ingaan, dan zal ons pensioen afgeroomd worden als een meerderheid van de armlastigere bejaarden daar voor stemt. Dan kunnen we tegenstemmen wat we willen, maar de meerderheid beslist. There you go!

tipo | 30-05-07 | 12:00

@TheCFO @ 11:34
Als het verschil tussen EFTA en EU enkel semantisch is, waarom dan een grondwet met een president, EU-minister van 'buitenlandse zeken', vlag, volkslied en een bevestiging van de verschuiving van het politieke primaat van NL naar de EU in de grondwet?
.
Het is alsof Nederland voorgoed het bejaardenhuis ingaat, als ze accoord gaat met de EU-grondwet. Terwijl Nederland door haar strategische ligging en know-how vitaal genoeg is om zelfstandig haar beslissingen te nemen. Met de EFTA kiest Nederland voor de aanleunwoning, naast het bejaardenhuis. Dan moeten we zelf beslissingen nemen, zelf de boodschappen doen, maar dan beslissen we ook wat we eten, hoe we eten en wanneer we eten. Beter voer als dat uit de gaarkeuken van het Bejaardenhuis in ieder geval.
.
Nederland is niet seniel, dat wordt ons aangepraat door politici en belanghebbenden van het bejaardenhuis.

tipo | 30-05-07 | 11:55

@tipo:
Dan hebben we het nog niet gehad over ons pensioenstelsel waar zo,n slordige 600 miljard geparkeerd staat en met begerige klauwen wordt belaagd door staten die straks hun pensioenengerechtigden niet meer kunnen uitbetalen wegens de vergrijzing van hun bevolkingen en hun pensioen betalings-omslagsysteem.
Nog een reden destemeer om het wanstaltige EU gewrocht te wantrouwen.

.

The eimer | 30-05-07 | 11:50

@Jan de Bouvier 30-05-07 @ 10:00:
Zalm bekwaam? De über-boekhouder van Paars I & II die het nodig vond om incidentele meevallers uit te delen aan ministeries voor structurele kosten?
De sukkel die Bakellende I, II en III van het ene financiële debacle naar het andere sleepte (met een gulle glimlach, dat dan weer wel).
Man, de gemiddelde tokkie in Helmond met een bijstandsuitkering heeft z'n huishoudboekje beter op orde dan Zalm ooit had.
Bot bekwaam? De überslijmjurk die vuistdiep in de diplomatieke wereld zat en Nederlandse belangen verkwanseld heeft aan de VS?
Hoe dan ook: dit soort (in de praktijk) onomkeerbare zaken en beslissingen met betrekking tot de toekomst van dit land is veel te belangrijk om aan politici over te laten.

"Met referenda devalueer je de rol van volksvertegenwoordigers en leidt enkel maar tot chaos."
Ja, Zwitserland verkeert inderdaad in een permanente staat van chaos. NOT!

koerbagh | 30-05-07 | 11:43

Hoezo alleen bangmakerij in de pro-eu comments? Ondernemers zien juist de kansen die verdere integratie biedt, of je dat dan EFTA of EU noemt is verder alleen maar semantische interessantdoenerij.

TheCFO | 30-05-07 | 11:34

@Jan de Bouvier @ 10:00
Zalm en Bot zeggen op hun beurt, dat Prodi, Sarkozy, Blair en Merkel het beter weten dan Zalm en Bot. Dus moeten we maar schikken naar het lot dat de grote landen ons opdringt? Die wijsheid is een ballon waar iedereen doorheen kan prikken. Nederland wenst niet mee te betalen aan Italiaanse of Franse wijn die door het gootje wordt gespoeld, als de belastingdruk in NL en de gebrekkige bereikbaarheid van de Randstad het vestigingsklimaat in Nederland aantast.
.
Nederland kan de accijns op diesel verlagen om de transportsector tegemoet te komen. Nederland kan de Rotterdam staatssteun geven, wanneer ze de invoerbelasting niet direct aan de EU hoeft over te dragen. De Europese Economische Ruimte is niet in het geding. Het politieke primaat moet gewoon weer terug waar het hoort: Den Haag.

tipo | 30-05-07 | 11:24

# EFTA #

Jan de Bouvier 30-05-07 @ 10:00

Haha, wat zit je nou te drogdenken, man. Met referenda devalueer je de rol van volksvertegenwoordigers en e.e.ea. leidt maar tot chaos?? Je spreekt jezelf geweaunweg tegen. Om 4.40 zeg je dit:

" Waarom zou het beleid gemaakt moeten worden mede door de vele zwakzinnige tokkies die er in 0031 rondlopen"

Wordt het parlement tegenwoordig gekozen deur uitsluitend hoger opgeleiden of zeau? Nee, mister: die mandaatverkrachtende plucheklevers en nepotisten in 070 zijn evengoed door die "tokkies" gekozen. Zelfde stemvee als bij een referendum. Dikke faux pas, waarmee je betoogje ineen dondert. Aangezien je niet dom bent en je bezwaren tegen referenda dus geen stand houden rijst de vraag waar het je werkelijk om gaat. Heeft dat wellicht iets met de eu te maken? Tsjek álle pro- eu comments: allemaal bangmakerij, eenzijdige intimiderend bedoelde info. Whattaf@k, er zitten belanghebbenden in de draad! En jouw belang is? Assistent van franz zimmermannSS? Ambtenaar wellicht?
Zet maar eens uiteen waarom 0031 niet naar de EFTA over moet stappen?

bottehond | 30-05-07 | 11:18

Ja... vraag het me dan niet!!!! Weg met dat geldopslorpende ambtelijke regelzuchtige monster. Eén Europa is vanaf begin af aan een krankzinnig idee geweest; een masterplan waar de bevolking van de West-Europese landen zeker niet beter van wordt.

Murdockyoufool | 30-05-07 | 11:17

Bernhard Bang 30-05-07 @ 10:51

Wat is precies de leugen aan "nieuwe lidstaten"?

Maaier | 30-05-07 | 10:52

We zijn in 1919 uit elkaar gepeuterd, hebben na '45 slechts enkele jaren van gezond verstand meegemaakt, en werden daarna tot 1989 in de waan gelaten dat er minstens twee Europa's bestonden. Laten we nou eerst eens zorgen één Europa te worden, voordat er zonodig een 'gemaakte' Europese Unie moet ontstaan. De zogeheten 'nieuwe lidstaten' (wat een historische leugen) komen heus hun deel wel opeisen, daar is echt Brussel niet voor nodig.

Bernhard Bang | 30-05-07 | 10:51

Zal toch stemmen, ondanks dat 't poppenkast is.
Eerst de vraag goed lezen (ies b'langraik!!!), en dan europa de tyfus wensen.
Zoals al gezegd valt geert nu af. Jammer, maar aangezien ik eventueel onder "ander verwerpelijk tuig" ben te categoriseren* zal geert niet het stuk touw zijn om mij op te knopen.
hij heeft een heel erg foutje begaan door dit te zeggen, en als we er wat van zeggen dan gaan we nog tegen de muur ook.

ignorance is strenghth, war is peace, freedom* is slavery en dat soort dingen.
Ik heb namelijk een vermoeden dat Dìt een/de tijd is van universeel bedrog...*

diegenen die het licht kennen en anderen in duisternis laten zitten,
zullen zellef nooit het licht kennen.

hallevvezool | 30-05-07 | 10:47

Meeste ondernemers zijn voor meer eu-integratie, meeste GS-ers zijn tegen, net als de SP en Wilders.
Ik steun de ondernemers, en niet de socialisten en populisten!

TheCFO | 30-05-07 | 10:26

"Zelf beslissen of het 's avonds kouder is dan buiten"
HAHAHA

Alcoholic | 30-05-07 | 10:19

Na WO-II moesten ook opnieuw beginnen, maar dat was beter dan onder een slecht regime te hebben moeten bukken.
-
NEDERLAND MOET UIT DE E.U.

DenkZelfstandig | 30-05-07 | 10:09

Er was eens een offspring-of-a-retard-fishsquirl-having-buttsex-with-a-retarded-monkey a.k.a. homo Snapjeniet. Dat maakt Shakespeare's eeuwenoude zin "To be or not to be", zo simpel doch intelligent.

bd | 30-05-07 | 10:02

Eagle_Eye 30-05-07 @ 09:13
De overheid heeft ook nooit maar één valide argument kunnen vinden om lid van de EU te blijven.
Er is namelijk geen argument op lid te blijven.
Vandaar dat ze met volledige onzin verhalen als Holocaust, Oorlog etc. op de proppen kwamen
-
Gewoon volksverlakkerij van een kabinet dat zelf beweert "Waarden en Normen" hoog in het vaandel te hebben.
Probleem voor overheid is dat ze hun eigen "oudedag voorziening" niet kwijt willen.
Zoals bekend is levert EU grote hoeveelheden matsbaantjes voor ex politici.
Daarom moeten wij 5 miljard per jaar betalen.

Moi2 | 30-05-07 | 10:02

@ koerbagh 30-05-07 @ 04:46
@ inquisitra 30-05-07 @ 05:29
@ .. Whatever 30-05-07 @ 06:17
Voormalige bewindslieden (het is nog vroeg om de huidige te beoordelen)zoals Zalm en Bot vind ik op hun respectievelijke vakgebieden bekwamer dan de gemiddelde Nederlander, daarvoor hoef je niet terug te gaan naar Thorbecke. Geen enkel system is perfekt maar referenda zijn zeker niet "de enige manier" om invloed uit te oefenen. Schrijf een ingezonden brief, vermeng je in het publieke debat, begin zelf een publieke partij. Een logika die James Madison met Federalist Paper 10 aan de dag legt heeft een periode van 220 jaar van kritiek en trial-and-error overleeft en heeft bewezen dat een parlementaire democratie nog altijd beter is dan een directe democratie, waarin emoties en conflicten de boventoon voeren (zoals deze grondwetdiscussie laat zien). Met referenda devalueer je de rol van volksvertegenwoordigers en leidt enkel maar tot chaos.

Jan de Bouvier | 30-05-07 | 10:00

de eu was leuk en interessant voor de toekomst toen het nog uit 15 landen bestond!

latinha | 30-05-07 | 09:51

@superjan
hereby I pledge alligiance to the flag! who's with us?

ed.. | 30-05-07 | 09:48

Leuk stukje in het Vrije Volk:
De rekenkamer heeft geconstateerd dat bij onze EU bijdrage van 5 miljard niet achterhaalbaar is of dat geld nuttig besteed is. Ontvangende EU lidstaten weigeren openheid van zaken te geven wat zij met dat geld doen.
Dat betekend zeker dat die 5 miljard, en mogelijk een fors deel daarvan, in das blauwe hinein verdwijnen.
Wij betalen ons dus blauw als grootste nettobetaler en mogen niet eens weten wat er met dat geld gebeurd.
Nog los van het feit dat we zelfs straks ook geen mallemoer meer over ons eigen land te vertellen hebben, moet je toch een ontzettend groot bord voor je kop hebben om dat EU gewrocht als redmiddel te zien.

The eimer | 30-05-07 | 09:37

balkie doet erg zijn best zich compleet te vervreemden van het volk dat hij zegt te representeren...

Jan Hus | 30-05-07 | 09:32

waarom worden we niet de 53?ste staat.

defensie verzekerd
grote auto's
goedkope benzine
wapens!
immigratiewetten van de US
geen/ minder profiteurs
bermonderhoud
geen den haag meer
koningin als attraction.
geen nederlandse politici meer
binnenkort Barrack Obama als president
wendy's
basball
raketschild.

Ik denk dat ze in de states wel een miljoen pp over hebben voor 2 enorme havens, een paar luchtmachtbases en Pretpark Amsterdam.

i am all for it.

superjan | 30-05-07 | 09:31

@bottehond 29-05-07 @ 23:15

"the meek shall inheret nothing".

Of nog mooier gequote:
"Perhaps the meek shall inherit the Earth, but they'll do it
in very small plots - about 6' by 3'."
-- Robert A. Heinlein

Patrick Bateman | 30-05-07 | 09:20

De EU kost ons meer dan dat het ons oplevert. Weg met de EU!

TaLoN.NL | 30-05-07 | 09:17

@red: Chapeau! Laat die bureaucraten in Brussel maar barsten met hun pathologische regelzucht (ladder van een glazenwasser mag niet van hout zijn, moet van aluminium, hoogte van plafonds, locatie van de meterkast etc etc... ZIEK!). Ze dienen geen enkel Europees belang en zitten er alleen maar voor zichzelf. Optyfen dus!

Rashit | 30-05-07 | 09:15

Allereerst zijn zo goed als alle argumenten om voor te stemmen je reinste chantage. 'Europa gooit haar deur voor 0031 dicht', 'We krijgen het economisch moeilijk', 'Verzorginsstaat is niet meer te onderhouden'.<br />
Heeft iemand er wel eens bij stil gestaan dat er meer geld NAAR de EU gaat dan dat we terug krijgen? In normaal nederlands heet dat: betalen!<br />
Switzerland doet het uitermate goed zo zonder EU lidmaatschap. Er zijn voldoende landen die WEL zaken met 0031 willen doen om hier de economie op peil te houden. We hebben verdorie niet voor niets Schiphol en Rotterdam Haven.<br />
Het grote plan is reeds in werking gezet en wij als burgers moeten het maar weer slikken. Oftewel, het wordt ons door de strot gedouwd, net als de Euro.

Eagle_Eye | 30-05-07 | 09:13

@ xqsme!? 30-05-07 @ 08:28: JE geeft aan dat pro EU mensen denken dat het electoraat niet inteligent genoeg is om te kiezen. Ik ben pro EU, en tegen referenda. Mijn argument tegen referenda is dat het niet thuis hoort in het Nederlandse systeem. Er zou hier een parlementaire democratie zijn, en die dient te besluiten namens het electroraat. Tevens zal je ook moeten toegeven dat er veel mensen tegen de EGW hebben gestemd omdat ze het niet eens waren met het toenmalige kabinet, tegen toetreding van Turkije en meer meningen waar niet om gevraagd werdt. Als er op een manier een referndum gehouden wordt, waarbij de regering/tweede kamer niet met duidelijke standpunten komen en het electoraat laat zien dat ze geen vraag kunnen beantwoorden, dan kunnen we het beter afschaffen, of je nu pro of contra EU bent.

Cum infamia | 30-05-07 | 09:12

@Rabarberke 30-05-07 @ 08:52
Dat klinkt aantrekkelijk. Ik zie ineens betaalbare starterswoningen!

CoJoNes | 30-05-07 | 09:02

OT
onze vrind Farshad Bashir heeft goedverdomme alle (op twee na dan) reacties weggejorist... dat is dus de moderne beschaving, censuur, censuur en censuur...

ed.. | 30-05-07 | 09:01

@ sjaakdeslinksesul 30-05-07 @ 08:48

Mwah, denk het het niet. Zolang we korte termijn blijven denken kan het weleens eens in een particuliere situatie terecht komen. We kunnen china, india, vs, rusland etc nou eenmaal niet negeren. Europa moet op een paar, maar o zo urgente, punten samen gaan werken. Lange termijn denken is natuurlijk vervelend en inconvenient op korte termijn, maat dat geldt dus ook andersom. Tel uit je winst...

bd | 30-05-07 | 09:01

Dikke Boehoe
.
Nederland de EU uit is mijn natte droom !!!

Burgerlijke ongehoor | 30-05-07 | 09:00

laten we eerst maar es beginnen met het terruggaan naar de Europacup 1! dan kunnen we vanuit daar langzamerhand weer terug naar het europa van de zes... en dan mogen alle andere loserlandjes ook een pactje beginnen, daar wat bi-laterale handelsafspraken mee en hoppakee, iedereen weer gelukkig :)

ed.. | 30-05-07 | 08:56

Uit de EU want nu willen ze ook onze pensioen geld (800 miljard) inbeslag nemen Dat schorem zooitje in Brussel!!!

Qutjejuq | 30-05-07 | 08:54

Volgens mij bestaat de agrarische sector in Nederland alleen dankzij Europese subsidies. Eenmaal uit de EU kunnen we het bestemmingsplan wijzigingen naar bouwgrond en recreatiegebied.

Rabarberke | 30-05-07 | 08:52

capo @ 00:45 has said it all, niets aan toe te voegen

sjaakdeslinksesul | 30-05-07 | 08:48

@ me

Probeer eens grammiticaal conform te schrijven, met je concreet geouwehoer smartass.

bd | 30-05-07 | 08:48

@ xqsme!? 30-05-07 @ 08:28

Weinig intelligent is maar hoe je het definieert. Concreet zijn is één, weten wat je zegt en doet is twee. Samenwerken europagewijs is absoluut wenselijk, alleen moet je de prioriteiten (klmaat, terrorisme, immigratie) prioriëren, for voortbestaan der homo sapiens thus evolutie. Ik weet het, vaag gelul maar ergens meen ik wat ik zeg.

bd | 30-05-07 | 08:42

@bakoenin 30-05-07 @ 08:35

Helemaal waar maarrrrrr, vanaf MORGEN hebben de BILDERBERGERS weer 3 DAGEN werk ende plezier in ISTANBUL!

En vanzelfsprekend worden de notulen daags na afloop openbaar gemaakt: zao doen we dat in een DemoNcratie!

xqsme!? | 30-05-07 | 08:39

Maar ja Nederland uit de EU, waar moeten we al die werkeloze Bilderberg intriganten laten, postbode lukt ook niet meer.
En een topfunctie in het bedrijfsleven is de nekslag voor iedere onderneming.

bakoenin | 30-05-07 | 08:35

In plaats van te bakkelijen over een greuntwet of veurdrag, zouden we misschien eerst onszelf eens collectief gaan synchroniseren. Hoe? Kijk naar de feiten en act upon it. Meten is weten, evolueren moet je leren (TM), niet geschoten is altijd mis. Wachten op de climax is leuk, maar vooral dom. Voorkomen is beter dan genezen. Trust history on this one.

bd | 30-05-07 | 08:34

@bd 30-05-07 @ 08:06

CONCREET: Da's nou exact wat ontbreekt in alle propaganda inzake de "noodzaak" ende het "belang" tot toetreding tot de EU en het aannemen van haar grondwet.

Wat we WEL zeker weten is dat als onze regenten niet in staat zijn om CONCREET aan te geven wat de voordelen zijn (Netto EURO's per jaar per ingezetene) we wederom worden genaaid!

De posts welke pro-EU zijn inhoudelijk te hebben verkend, meent men dat het NL-electoraat te weinig inteligent is om een rationele overweging ter zake te kunnen maken.
Wellicht zouden de regenten dan een EENVOUDIG voordelen/nadelenlijst moeten maken. Maar we weten dat dat niet gebeurt; immers: dan worden alle nadelen wel HEEL duidelijk!

xqsme!? | 30-05-07 | 08:28

samenwerken okej, maar als europa een politiestaat moet worden een groot NEE

Patrick Zweedsey | 30-05-07 | 08:25

De euro is wel handig, maar per saldo denk ik dat de giga-bureaucratie van Europa meer nadelen dan voordelen heeft. Misschien is het best goed er uit te stappen.

knurfie | 30-05-07 | 08:21

Jaaaa, we willen graag zelf uitmaken dat we arm zijn, dan we geen handel met de rest van Europa meer kunnen drijven, dat onze transportbedrijven bij elke grensovergang uren moeten wacht op controle van de ladingpapieren. Jaaaa, we willen graag zelf bepalen dat de Rotterdamse haven 15% duurder wordt doordat de douanes van alle andere landen in Rotterdam komen controleren, we willen graag zelf dat intercontinentale vluchten via Parijs of Londen gaan vliegen in plaats van via Schiphol. Jaaaa, we willen graag zelf bepalen dat we dom zijn en arm en het Jutland van Europa.
Tot er dan een weblog opstaat en roept dat we absoluut niet het Jutland van Europa moeten worden. En dat diegenen die toen tegen Europa waren domme klootzakken waren en D.E.A.U.D moeten. Armoe, lekker dom!

Flippo | 30-05-07 | 08:19

Als we eerst met zijn alle gaan afspreken dat we een parlement hebben moeten we geen referenda willen. Maar de reden om de EU op te zetten waren in de jaren 50 veel meer zichtbaar aanwezig. Als we nu alle voordelen van de EU zien als logische "garanties" dan is het niet zo vreemd dat we tegen de EU zijn. Als we nu terug zouden gaan naar een situatie waarin elk land een eigen valuta zou hebben, overal paspoortcontrole en geen samenwerking, dan zou iedereen op zijn achterste benen gaan staan. Niks is makkelijker dan vanuit Nederland de trein of bus te pakken voor een vakantie zonder enige grenscontrole. Toch is dat een situatie die alleen kan binnen de EU. Het probleem is ook dat te weinig menensen weten wat de EU is, en wat niet. Als er bijnan niemand goed op de hoogte is krijgen we een debat wat niet boven een PVV/SP niveau uitstijgt. Als dat moet, dan liever geen debat.

Cum infamia | 30-05-07 | 08:16

@ Jane Doe 30-05-07 @ 08:00

Ik weet niet waarom, maar op de een of andere manier heb ik een hekel aan het woord brainf*art...

bd | 30-05-07 | 08:08

@ redactie "We gaan allemaal weer DOOD!!!"

Unless je ontsterfelijk bent (zo ja, laat ff weten hoe), lijkt mij het knap lastig om het te voorkomen. Wat de EU (Eeuh.. Uitleggen?) betreft, leer eens concreet te zijn! Lutsers.

bd | 30-05-07 | 08:06

Er is geen Europa en er zal nooit een Europa komen althans niet in de zin van een Verenigde Staten van Europa.
Het is een uit de hand lopende brainfart van een paar idealisten.
Het is cultuurverkwanseling en financiele kamikaze politiek.
Margaret Thatcher zag het indertijd heel goed.
Kom maar op met dat tweede referendum over de EU grondwet. Dan zegt de democratische meerderheid opnieuw NEE.
.
Nu het we toch over stijlloosheid hebben: ik wil graag een referendum over het bannen van Fr@nky @ 21:26 !!
Wat ie (zonder mijn medeweten) deed mag wellicht laakbaar zijn geweest, het rechtvaardigt geen ban. Een wegjorissen en waarschuwen had ook gekund. Sommigen mogen hier hartelijk naar de lucas site linken zonder enige consequenties. Twee maten systeem? Een Geen Stijl Offensief?? Mwoah...

Jane Doe | 30-05-07 | 08:00

Na meer dan ampele overweging besloten de Nederlandse ingezetenen dat ALLES met EURO erin diende te worden gemeden als de PEST.

(Enkele ongemakken zoals bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend, het gemis van een dEUROpening voor lief nemende!)

En dat Zwitserland maar verder afzakken hè, omdat ze geen lid zijn van de EU noch de EUROPEESCHE grondwet verkiezen boven hun eigen souvereiniteit...

xqsme!? | 30-05-07 | 07:48

De regering gaat ons de EU binnen jassen en de SP probeert dan een eigen referendum te organiseren. Daarbij kunnen ze die gek met dat gat in z'n voet niet meer van hun lijf houden en wordt het natuurlijk een debacle, want zodra MozarT zich ermee komt bemoeien zal de pers er een operette van maken en blijven de kiezers weg als. Jammer dan, Nederland in de EU en dankzij de eendrachtige samenwerking tussen de Veluwse refo's en de tokkies staan we daar en ind e rest van de wereld voortaan bekend als het land van de kleine lulletjes. Zo ongeveer zal het gaan, denk ik.

KenniQ? | 30-05-07 | 07:47

Hahaha.. heel nederland gaat de kudt op.. ik begin alvast met mijn graf graven..
Nee wacht.. er zijn nog meer landen.. ik ga naar frankrjik.. Sarkozy!

ManiacMansion | 30-05-07 | 07:37

Jan de Bouvier 30-05-07 @ 04:40, ik heb net genoeg live debatten gezien om te kunnen concluderen dat het een mooi stelletje kiftende kleuters zijn. Buiten dat wordt je om de oren geslagen met het één na de andere ballonnetje, ideeën welke niet zouden misstaan op een goede zuippartij met me maten, met dat verschil dat wij er om lachen de volgende dag.

Laat ik de corruptie nog even in het midden.

Zwakzinnigen die nog denken dat er handige jongens rondlopen in Den Haag zouden van het stemrecht ontheven moeten worden.
Herstel, handig zijn ze wel (en dat is ook te betwisten), echter dat is iets anders dan vakkundig.
Vakkundig.., het is je nog niet opgevallen dat er al een mooie tijd niets opgelost wordt? Er worden enkel fouten hersteld, dingen terug gedraaid en absurde ideeën op tafel gegooid.

Een echt handige vakkundige jongen had allang korte metten gemaakt met alle rotzooi, zo moeilijk is dat niet. Kwestie van recht door zee, fair, en doen.

En dan wil men uitbreiden, ik zeg doe eerst maar eens het blok aan de praat krijgen alvorens de bak er achter te hangen.

..Whatever | 30-05-07 | 06:17

@ Jan de Bouvier

Referenda waardeloos? Dit is juist de enige manier om die pro-Europa zwakzinnigen zonder een revolutie tegen te kunnen houden in hun drang tot uitverkoop van Nederland. Daar hoef je geen Tokkie voor te zijn om dat te begrijpen.
Ik vind het ook altijd bizar dat je aan die pro-Europa mongeaulen precies kan merken wanneer democratie ze wel of niet uitkomt. *kots*

inquisitra | 30-05-07 | 05:29

Hoe meer referendums hoe beter! Laat meer het woord van het volk horen.
Maar snappen ze het na de eerste keer nouw echt geen enkele HOL?
NEE is NEE punt!

FuBrein | 30-05-07 | 05:24

EFTA!
@Jan de Bouvier 30-05-07 @ 04:40:
En wanneer was de laatste keer dat gewone verkiezingen in staat zijn gebleken een eenmaal door de HH politici geratificeerd verdrag terug te draaien?
Wat was de laatste vakkundige minister? eh... eh... eh... Thorbecke, wellicht?
Politici en ministers zijn ook gewoon voor 80% zwakzinnige tokkies. Get real.

koerbagh | 30-05-07 | 04:46

Ze hadden nooit met een referendum moeten beginnen. Referenda zijn waardeloos. Waarom zou het beleid gemaakt moeten worden mede door de vele zwakzinnige tokkies die er in 0031 rondlopen? Ministers zijn vakkundig genoeg (uitzonderingen daargelaten www.youtube.com/watch?v=UMBM-6Di_qE&am...) laat hen het lekker besloten. Niet mee eens? Daarvoor zijn verkiezingen uitgevonden.

Jan de Bouvier | 30-05-07 | 04:40

"Wie mag wat u betreft de compound verlaten?"

Brusselmans! Van humor gespeende stukjes met een hoog Telegraaf-prive-gehalte, meestal van ophitsende aard.

holtor | 30-05-07 | 04:25

la die de la, stem vooral de pvda! of nog beter... la die de la stem CDA. Jawel zo komen we nog eens ergens!

McFly | 30-05-07 | 03:13

o ja... traag moet niet weg!
stelletje makkelijkke kiezers!
weessi s orgy neel!

Chris Z. | 30-05-07 | 03:09

500+ comments.... pff... ga beter slapen!
fap fap alizee... ole!
rutger slaap lekker.. tiz 3 uur, ga uit m'n stekker
geen drugs en alcohol meer,
snuif pas later weer,
alles gelezen,
geen stijl geprezen!
dit is mijn proza...
o ja .. lala
fuck off
ga na!

Chris Z. | 30-05-07 | 03:08

koerbagh 30-05-07 @ 02:54

Sounds like your kinda god, hehehehehhe.....

neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:56

Zodra je bereid bent deze last te dragen ben je veur botte geleaufwaardig. En het is anno 2007 eigenlijk niet eensch een hypothetische vraag.

www.youtube.com/watch?v=dGoWAKhETKY

bottehond | 30-05-07 | 03:06

@botte
inderdaad, daarom moet jan zijn billetjes (of tanden) laten zien.
Timmermans in overdrachtelijke zin: www.youtube.com/watch?v=gTmLNiEWLtA

@all
prettige voortzetting.
*bedstede opzoekt*
EFTA!

Herman Flipsen | 30-05-07 | 03:02

bottehond 30-05-07 @ 02:57

Hmmm, had tog altijd een hele andere gedachte bij donar, maar misschien omdat ik geleerd heb dat hij op een strijdwagen reed met paarden ervoor:-)

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 03:02

wellicht kan Chaos ons nog helpen....... (je ziet, mijn hoop is diep gezonken)

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:56

bottehond 30-05-07 @ 02:49

Kun je nagaan, ik zou zeggen gooi er een artemis, neptunus, minerva of een hermes in. Misschien waren die oude grieken helemaal niet zo maf en kunnen we wellicht iets van hun leren.

*stuurt donar met zijn kar richting groenlinks om eens een paar donderstralen op hun af te sturen*

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:54

@bottehond 30-05-07 @ 02:49:
De alom afwezige, geheel onmachtige en oneindig kleine Atheus. Die van "De Heilige Tien Suggesties", weet je wel...

koerbagh | 30-05-07 | 02:54

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:50

jan Tomaat gaat de SP verliezen aan GL en pvda- vluchtelingen. XDie maken er hun eigen ding van. Dat ken ik van de oprichting van GL. Alle hens, Jan, anders ben jij die SP van je kwijt.

bottehond | 30-05-07 | 02:54

@botte
Jan Tomaat, is tot op heden niet echt sterk gebleken in het maken en uitspreken van controversiële keuzes (zie het debat over de dubbele nationaliteit), maar inderdaad ook hij zal zijn rode billetjes moeten tonen aan de kiezer. De SP is nu te groot geworden, om verstoppertje te blijven spelen.

Herman Flipsen | 30-05-07 | 02:50

neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:47

over welke god zou een atheist het motten hebben, inzake "mijn god"?

bottehond | 30-05-07 | 02:49

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:36

Mijn god, ik ben atheist moet je nagaan, dit soort mensen ook in de 1e kamer, pff, en ik maar denken dat het na rosemuller en Femke niet gekker kon

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:47

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:36

Ik zei al: jan Tomaat zit in het nauw en zal motten kiezen veur islamisering en verdere chaotisering of motten kiezen veur een nationeel georiënteerde linkse partij, die de pvda op middellange termijn op zal vreten. Na die extraplus leidde de SP geen noemenswaardig verlies in de peilingen, ondanks de alom georchestreerde dreigbrieven van de polikorsosjalisten die geinfiltreerd zijn in de SP. Als de SP islamkritisch wordt blijft zij stemmen trekken. Jan Tomaat: uitgaan van eigen kracht. Die polikor is een flinterdun laagje.

bottehond | 30-05-07 | 02:44

@neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:41
Pak maar, die liggen bij botte in de bak. Hij doet niks, meestal,

CoJoNes | 30-05-07 | 02:43

koerbagh 30-05-07 @ 02:37

het is heel goed mogelijk dat je gelijk hebt, maar de bushmills en de Laphroig gaan een beetje werken.

*vraagt of de bitterballen niet eens uit het vet moeten*

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:41

@neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:30:
Verstandig. Als je achter de kudde aanloopt stap je in de stront van anderen. Maar dat betekent niet dat je als zelf hebt nagedacht en het blijkt dat anderen er ongeveer net zo over denken dat je je niet bij hen zou kunnen aansluiten. Niet om er achteraan te hobbelen, maar je eigen stem te laten horen.

koerbagh | 30-05-07 | 02:37

CoJoNes
ziet er uit als doelbewuste actie richting partijtop, ook in ZH is er aan Meijer voorbij gegaan: Voorkeurstemmen GroenLinks Zuid-Holland: Jan Laurier in de Eerste Kamer lees het artikel maar eens www.groenlinkszuidholland.nl/nieuws/?i...

Herman Flipsen | 30-05-07 | 02:36

neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:30

Dat is en vrij duielijke "schild en vriend": ergo: neem nog wat van cojo zijn drank!

bottehond | 30-05-07 | 02:35

@botte
Doet me denken aan een Elpee van No Means No met de titel 'Wrong', als ondertitel 'Only Sheep Need A Leader' en als motto 'To Wrights can make a Wrong'

Da's wel heel veel symboliek in één LP-tje

www.youtube.com/watch?v=U4eY59blvSM

CoJoNes | 30-05-07 | 02:34

*neemt nog meer eens een tripple bushmilletje om te chillen*

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:31

bottehond 30-05-07 @ 02:26

Sorry, ik ben geen kudde dier, al heb ik genoeg gezien in mijn leven om te zien dat de meesten als een mak schaap overal achteraan lopen.

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:30

neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:21

Je mot Alice in Wonderland eensch lezen. Leerzaam. En dit is ook goed:

www.youtube.com/watch?v=tcxKR1GqeKs
www.azlyrics.com/lyrics/pinkfloyd/shee...

Die samen verklaren alles. Doe veur de gein nog the matrix' blue of red pill en je snapt waar het om gaat anno 2007 met ons mooie landje. Tsjek dat "nu eenmaal" van luidruchtig en trots maar.

bottehond | 30-05-07 | 02:26

CoJoNes 30-05-07 @ 02:22

Ik gooi er nog een paar flessen bushmills en jamesons bij, we zullen het nodig hebben om niet volslagen door te draaien in deze ........ maatschappij

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:26

*fles Laphroig in het topic gooit*
Tast toe!

CoJoNes | 30-05-07 | 02:22

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:21

ROFL, LOL

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:22

CoJoNes 30-05-07 @ 02:18

Degene die dat gedaan heeft is een fijne stiekeme diep in zijn hart rechtgestaarde ondergrondse islamwatchende NederlanderT. Hulde veur dat wijf/ die vent! Moeha! Het lijken wel de ludieke akties van provo bij de kleinsslinkssen!

bottehond | 30-05-07 | 02:22

@mezelf
Of misschien was de Herman Meijer FU al gevoeglijk bekend.

CoJoNes | 30-05-07 | 02:21

@neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:13
3x waarom en 3x vragen in één post....
Luister, er is een reden voor dat ik geen kinderen heb~!

*glas leeg heeft en in ruil voor een glaasje CoJones wel een marsreep in het kistje wil stoppen*

Herman Flipsen | 30-05-07 | 02:21

Willen jullie aub ontopic blijven want het duizelt me zo al.

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:21

@bottehond 30-05-07 @ 02:18
Agreed, maar dat was wel bekend. Tot m'n emigratie dan, hè?!
HEHEHE

CoJoNes | 30-05-07 | 02:19

@Herman
Lees dan:

"Ik betreur het ten zeerste dat GroenLinks door een ongeldig stembiljet uit Noord-Holland de vijfde Senaatszetel niet zal krijgen. Persoonlijk betreur ik dat des te meer omdat ik dat Herman Meijer van harte had gegund."

ROFLOL het kost Herman Meijer de kop. De ouwe pedovriend van Joris Demmink.

CoJoNes | 30-05-07 | 02:18

CoJoNes 30-05-07 @ 02:13

X geschikt
- ongeschikt

Agreed?

bottehond | 30-05-07 | 02:18

*Schenkt neemjemoederindemali een tripple Laphroig, onderwijl de van Dobben op de achtergrond steeds luidruchtiger hoort worden*

CoJoNes | 30-05-07 | 02:16

@CoJoNes
Van de GL site:

"Vanmiddag heb ik in de fractievergadering aan alle leden tweemaal indringend de vraag voorgelegd of hij of zij verantwoordelijk was voor de bewuste ongeldige stem. Dit is door een ieder ontkend. Gezien het hierboven geschetste rest er niets anders dan de wrange conclusie dat iemand daarbij niet de waarheid heeft gesproken." www.groenlinks.nl/lokaal/provincienoor...

wie kan het beste liegen? www.groenlinks.nl/lokaal/provincienoor... of zou het iets met de Probo Koala te doen hebben (*zwaait* hoi Marijke)

Herman Flipsen | 30-05-07 | 02:15

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:06

Die ratten willen altijd naar de top kruipen en zichzelf uiteindelijk (in hun gheylste dreaumen) zichzelf tot ende Keyzer te kreaunen. Die eu noemt zich europa. Is dat arrogant tov Rusland en bv. mijn lovebaby Servië? Dat lijkt me wel. De koloniale reflexen woekeren Europa in een burgeroorlog, en niets anders. Let op Uw saeck. Die eu: die is bad news, volgens mijn instinct.

bottehond | 30-05-07 | 02:14

Goddomme botte, geef me een poot.
Zoals jij dat brengt, krijg ik weer zo'n clubgevoel met ondergrondse hutten. Net als op de basisschool. Naam in bloed en een kistje vol met snoep.

CoJoNes | 30-05-07 | 02:13

CoJoNes 30-05-07 @ 02:05

doe maar een flink portie bitterballen en zullen we gezellie aan de whiskey gaan (ierse aub)

Herman Flipsen 30-05-07 @ 02:06

maar waarom moet ik als niet duitsert solidaridats belasting betalen? waarom moet ik franse boeren geld geven? waarom moet ik oostblokkers spekken? vragen, vragen, vragen. en dan heb ik het nog niet eens over de wao trekkers en andere vissende medebewoners waar ik voor moet werken. vragen, vragen, vragen, maar helaas geen antwoorden.

Doe mij maar een driedubbele whisky vriend CoJoNes

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:13

Inspiratieloos 30-05-07 @ 02:03

Uitgaan van éigen kracht, remember. Doe er iets mee, praat er over en doe de EFTAtest: vraag aan minstens 10 Menschen in je omgeving wat ze na kennisname (voor het eerst, echt waar!) van de feiten omtrent EFTA en eu (zie links veaur hulpmateriaal) vinden van de bedreiging deur farnz timmermannSS en de intimidatie deur maxima verhagen en zo vele politici veaur hen. Vraag ze, als ze iets voelen veaur de EFTA om dezelfde vragen aan nog eensch 10 Menschen te stellen. Ik zeg: GS ontketent stijlleauze revolutie. Dé nieuwe manier van revolusies middels het www, hetgeen overigens geheel OT de pvda aan banden wil leggen!

bottehond | 30-05-07 | 02:10

@neemjemoederindemali 30-05-07 @ 01:49
BeNeLux, was een douane-unie (economisch motief)
Euratom en EGKS (D, F, I) (economisch motief, met achterliggende gedachte vrede)
NATO is opgericht om vrede te bewaren, hoofdzakelijk als tegenwicht aan de sovjets.
EEG (samenvoegin benelux, euratom en egks) had economische redenen, vergroting van de markt, nadien uitbreidingen geweest, die de EG tot gevolg hadden, vergroting van de markt en het steunen van landen als Spanje (na dictatuur) en Ierland, die zowel financieël als bestuurlijk aan de grond zaten.
EU, geen flauw idee (ik raak hier altijd de weg kwijt, maar dat deden er blijkbaar meer), hoofdzakelijk shengen en munteenheid, heeft ook iets te maken met het schuldgevoel t.o.v. voormalige oostbloklanden... is meer een sociaal projectje geworden van de regeringsleiders.
*toegeeft erg kort door de bocht te gaan*

Herman Flipsen | 30-05-07 | 02:06

@ neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:02
Ik kan je uitleggen dat de eu links gristentuig is

HoiIkBenBoy | 30-05-07 | 02:06

@CoJoNes 30-05-07 @ 02:00:
Wim Heitinga ook niet... Terwijl die volgens Chef toch wel degelijk op de payroll van GeenStijl Inc./B.V./G.m.b.H./A.S. ® staat.

koerbagh | 30-05-07 | 02:05

CoJoNes 30-05-07 @ 01:46

Die linkse groenreaude nazies van de islamisering verlaten en masse het zinkend schip van de multikuldictatuur. As usual. Wel mooi dat Jan Tomaat nou tog mot gaan kiezen, want de slinkSSe polikor wil nu achter de reet van anja m., die emancipatiesuccesgeile trut Jan Tomaats (oprotpremie)SP kapen. Jan mot rap wakkeer worden,anders is de SP het nieuwe bolwerk van de polikor. Opletten, Jan Tomaat. BTW: Als Jan Tomaat zich distantieert van de PVV, dan is er juist wél iets aan de hand. (Hoi Bob Fosko!).

bottehond | 30-05-07 | 02:05

@neemjemoederindemali 30-05-07 @ 02:02
Wat wil je drinken? Zal ik de frituur nog even aanschoppen?
Slapen doe je toch niet meer, want het is niet uit te leggen.

CoJoNes | 30-05-07 | 02:05

@ bottehond 30-05-07 @ 01:57
Maar straks jaag je hem weg en dan loopt iedereen elkaar maar op de schouders te kloppen en EFTA te schreeuwen... Moeten we ook niet hebben. Een andere mening is altijd leuk om te bestrijden.
Owja.. EFTA

Inspiratieloos | 30-05-07 | 02:03

Wil iemand me het aub uitleggen? Ik slaap vannacht anders nie.....

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 02:02

@Herman
Hij had alle 7 hokjes ingekleurd dus de opties:
- Stierlijke verveling
- Dom
- Kwade opzet en dom
- Revanche

Ik denk revanche en dom, maar die optie geef ik niet. Beetje als in de GS poll, daar staat Matmans ook niet tussen.

CoJoNes | 30-05-07 | 02:00

@Inspiratieloos 30-05-07 @ 01:54:
Dat is botte's favoriete stijlfiguur. Eentje die soms z'n doel voorbij schiet maar vaak wel tot nadenken stemt, mits je er ontvankelijk voor bent.

koerbagh | 30-05-07 | 01:58

Inspiratieloos 30-05-07 @ 01:54

Ik niet. Besides: als je het slechts "een beetje" overdreven vindt mot het geen punt zijn me deze te gunnen. Lijkt me. En dat is geen vraag, hehehehehe. Zonder dollen: je mot soms hard durven zijn, dat gezalf is leuk, maar veur andere tijden. Dus niet zemelen, imho.

bottehond | 30-05-07 | 01:57

@ bottehond 30-05-07 @ 01:48
Zoals ik al zei, ik deel zijn mening zeker niet, neig eerder naar de jouwe. Echter ik vind moffenhoer een beetje overdreven.

Inspiratieloos | 30-05-07 | 01:54

[poppentheater mode] jongens en meisjes, als we nu allemaal heel hard Traahaaaggg gaan roepen, misschien komt hij dan... [/poppentheater mode]

@Co
Inderdaad, wat denk jij opzetje, of een totaal rund die niet weet dat je maar één hokja mag aankruisen...
Ik denk opzet, maar ik vraag me af met welke reden, zijn er spanningen binnen de GL in NH?

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:52

Kan iemand me uitleggen waar het allemaal over gaat?

we begonnen geloof ik met de benelux, navo/nato/ eeg om een tegenwicht te bieden aan de sovjets en ter voorkoming van oorlog en om te proberen een bondgenootschap te worden. I'm i wrong? please correct me.

En nu worden ons binnen een paar jaar een zooitje failliete landen opgedrongen en mogen we niet zelf meer bepalen hoe een frikadel en banaan er mogen uitzien oid? We mogen nog wel meebetalen om de failliete landen op de poten te houden?

Ook is het de bedoeling van de EU om poen te beuren van diverse landen die we dan vervolgens weer gaan verdelen onder die landen onder het motto werkverschaffing..... snap ut nie meer, jongens, soe eens uitleggen.

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 01:49

Inspiratieloos 30-05-07 @ 01:44

Lees dit eensch door. Vol met inconveniant truths.
www.free-europe.org/blog/index.php?cat...

Chill? Chi, bloody, ll? Hoezo: chill. Denk jij er rustig over na. Dat kost hoogstens een half uur goegelen en ZELF nadenken. Niet al te moeilijk tog?

bottehond | 30-05-07 | 01:48

@Herman Flipsen 30-05-07 @ 01:41:
Precies... Gezien zijn hilarische en meestal "spijker-op-de-kop-slaande" one-liners op vele maatschappelijke onderwerpen in het verleden was ik in eerste instantie erg gecharmeerd dat Traag tot de redactie was toegetreden.
Wat mij betreft moet de rolverdeling in de redactie gewoon anders. Laat Pritt de lullige dumpert-advertorials maar doen en geef Traag wat meer "hard nieuws".
Dan hoeft er niemand uit, wat mij betreft.

koerbagh | 30-05-07 | 01:47

Verbaast me trouwens dat er geen topic is geweest over de dissidente GL afgevaardigde, dei door expres ongeldig te stemmen Groenlinks een 1e kamerlul door de neus heeft geboord.

CoJoNes | 30-05-07 | 01:46

EFTA@Traag

CoJoNes | 30-05-07 | 01:45

Trag is gewoon te groot voor het servet en te klein veur het tafellaken. Welkom thuis, Traag!

bottehond | 30-05-07 | 01:44

Botte, chill hem eens. Gaat een beetje ver om iemand een moffenhoer te noemen omdat hij graag een EU-grondwet ziet. Niet dat ik het met hem eens ben, maar het is toch vrij overdreven.

Inspiratieloos | 30-05-07 | 01:44

Dat bergijp ik dus niet van alle GS'ers die op Traag hebben gestemd. Eindelijk een kansenjongere die een baantje heeft gevonden, niet meer meevreet uit de staatsruif en dan na (wat?) een maand alweer zijn biezen moet pakken. Wat moet dit doen bij zo'n jongere, die gaat zich dan tog crimineel gedragen en afzetten tegen de maatschappij...

Nee, het establishment blijft wel zitten (hoe ironisch)

Sikkeneur | 30-05-07 | 01:42

LOL@koerbagh
"NSB poll", dat gevoel kreeg ik er ook al bij.
Inderdaad het lezen van een post van Traag in een draad, was altijd een rustpuntje ter ontspanning en vermeack.
Ik zou graag een politiek of maatschappelijk topic van hem zien, ipv een topic over secondlife of welke onzin dan ook.
Trouwens, volgens mij is het ook de minste poll sinds lange tijd; 2493 stemmen, normaal zijn het er 10x zoveel.

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:41

@Herman
Stem Fleischbaum, de eindverantwoordelijke voor dit misselijkmakende stukje gedelegeerde broedermoord. *retch*

CoJoNes | 30-05-07 | 01:35

@Herman Flipsen 30-05-07 @ 01:29:
Niet stemmen. Alhoewel ik tot mijn schaamte moet toegeven wel gestemd te hebben op de NSB poll, maar dat was meer om Traag terug te halen naar de reaguurderspanelen, waar hij meer toegevoegde waarde heeft dan stukjes te schrijven waarin hij slechts linkt naar filmpjes op Dumpert. Zijn schrijfstijl is helemaal ok, maar zijn onderwerpen zijn puberaal en onzinnig.

koerbagh | 30-05-07 | 01:34

Wat er ook gebeurt na die uitzetting uit de EU; ik ben tegen de Europese Unie. Ik vind die EFTA wel interessant. Ben benieuwd.

rolluf | 30-05-07 | 01:34

@botte
Eerlijk gezegd, ja. Om precies te zijn is de gedachte gaan spelen op 5 januari 2002, na de 2e keer boodschappen doen en de beelden van het Euro circus in het achterhoofd. Daarvoor heb ik me al mateloos lopen opwinden over de vaste wisselkoers DM/HFL (lekker om weer eens te typen). Die is 1.10 gebleven zelfs na de val van de muur. Daar heeft Zalm de grootste blinder in z'n carrière gemaakt. De gulden had 1 op 1 met de DM de euro in gemoeten.

CoJoNes | 30-05-07 | 01:34

excuus, was en mocht, ipv is en mag

Trouwens heeft iemand een stemadvies voor de poll, ik ben er nog niet uit.

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:29

koerbagh 30-05-07 @ 01:28,
Dan kan de democratie inderdaad het raam uit, en resten enkel de ketenen vanhet verleden.

Rest In Privacy | 30-05-07 | 01:29

CoJoNes 30-05-07 @ 01:24

Als Geert Wilders dit een optie vindt, dan zal hij zeker één van zijn collegae opdracht geven e.e.ea. uit te diepen. Die man gaat niet over één nacht ijs en let's face it. Had jij een jaar terug over de EFTA- optie enige gedachte?

bottehond | 30-05-07 | 01:29

@LoudAndProud 30-05-07 @ 01:23:
Dus alles wat onze voorvaderen hebben besloten in het licht van de situatie toen, mag door de nazaten nooit en te nimmer meer ter discussie worden gesteld?
Wat een flauwekul. Ik vind zelfs dat elke nieuwe generatie het recht moet hebben, zelfs de plicht heeft om alles wat vóór hun tijd is besloten ter discussie te stellen en zo nodig alsnog te wijzigen.
Wat een onzin om te stellen dat alles wat vroeger ooit is besloten voor de eeuwigheid geldig te verklaren.

koerbagh | 30-05-07 | 01:28

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:23,
Verdragen worden gesloten.
.
Verdragen worden verbroken.
.
Big deal.

Rest In Privacy | 30-05-07 | 01:27

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:23

Dat had je, denk ik, nou NIET motten zeggen. Ik zeg jou, moffenhoer: dan pakken we Nederland als souvereine staat weer terug. Eat that, landverrader.

* neemt een slokje water *

bottehond | 30-05-07 | 01:27

@LAP
Tja, dit is pas de eerste keer dat "het volk" zich mag uitspreken over alle reeds afgeloten gebundelde en enigszins aangepaste verdragen...
Blijkbaar was "het volk" niet echt blij met de verdragen.

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:25

@tipo
Realiseer je goed dat het concept EU voor de meesten nauw verbonden is met de EG, waar mensen nog steeds (terecht) een warm gevoel bij hebben. Ik denk dat het meerendeel van de NEE stemmers denkt dat Nederland van binnenuit iets kan veranderen aan de EU.

Het idee om uit de EU te stappen en je aan te sluiten bij de EFTA, is voor 95% van de Nederlanders een volkomen onbegrijpelijke conclusie. Immers de EU is bittere noodzaak voor de export. Je leest die groteske drogreden hierboven in ettelijke comments. Zelfs hier, in één van de meest kritische blogs van 0031, weet maar een heel klein gedeelte van de reaguurders wat de EFTA is en hebben we een vrij infantiele campagne moeten voeren om mensen duidelijk te maken dat het een fokking goed alternatief is.

Wilders kán en wíl dit niet uitleggen, omdat het z'n achterban boven de pet gaat en onrust teweeg brengt. KISS weet je wel: Keep it simple, stupid!

CoJoNes | 30-05-07 | 01:24

@LoudAndProud @ 01:09
Dus jij asocieert 62% van de bevolking met oude mannen op de Albert-Cuypmarkt die nergens niks niet verstand van hebben. Getalsmatig kan dat niet kloppen, dus die associatie is te kort door de bocht. De politieke EU moet gewoon weg, omdat het de inspraak van Nederlandse burgers niet kan garanderen. Het economische bondgenootschap kan Nederland via de EER of de EFTA behouden, alleen dan met het pluspunt dat Nederland zelf haar politieke lijn door haar eigen burgers kan bepalen. Desnoods door nationale politici met visie en ballen. Die zijn er nu nog niet, maar die zullen er dan wellicht komen, zodra het kabinet meer te vertellen heeft dan de EU.

tipo | 30-05-07 | 01:23

Maar Loud and Proud hoe verhoudt het hebben van meer invloed van Nederland dmv het Europees parlement zich met het wegen van stemmen op basis van bevolkingsaantallen zoals in de grondwet staat.
We hebben dan niets meer te vertellen maar wat nog erger is doordat dezelfde grondwet ons veto recht ook een kopje kleiner heeft gemaakt gaan we dingen door de strot geduwd krijgen zoals men foie gras maakt.

capo | 30-05-07 | 01:23

bottehond 30-05-07 @ 01:20
Of je het leuk vindt of niet ,Nederland is geen 100 % souvereine staat meer.Al tientallen jaren niet meer.Dat is in 1957 begonnen ,en gaat met elk verdrag verder.
Dat jij daar nu pas achterkomt is vervelend ,maar maakt het niet minder waar wat ik zeg.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:23

@LoudAndProud 30-05-07 @ 01:15:
Lees even terug wil je... Ik heb al eerder betoogd dat ik helemaal niet tegen een stel grondwettelijke regels voor de EU ben, integendeel. Maar wat ons keer op keer door de strot wordt geduwd heeft niks met grondwettelijke rechten voor individuen en nationale staten te maken, maar het is een ondoorgrondelijke ambtelijke brei van ambtelijke regels.
Maar als jij meer positieve punten kan vinden in die achterlijke bureaucratische onzin die ons 2 jaar geleden werd voorgeschoteld als "grondwet", ga je gang...

koerbagh | 30-05-07 | 01:23

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:12,
Precies, en daarom mag die EU dus weg. Om te beginnen in nederland. We zijn tenslotte een gidsland.
.
Er is namelijk geen behoefte aan EU-beleid, en daarmee niet aan een EU-parlement, niet aan een EU-volkslied, noch een EU-zuigfestival, en al helemaal net aan een EU-grondwet.
.
Enkel aan Europese samenwerking. En dat kan evengoed via de EFTA.
.
Soevereiniteit afdragen was dus niet nodig, en kan teruggedraaid.

Rest In Privacy | 30-05-07 | 01:22

@bottehond 30-05-07 @ 01:11
Geld is een eendimensionale projectie van het succes van een land. Niet maatgevend doch wel indicatief.

Norman N. Warden | 30-05-07 | 01:22

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:19

Je begrijpt het heel goed zie ik. Mooi zo.

bottehond | 30-05-07 | 01:21

" nu eenmaal "

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:12

Nuf f*cking said. Wat nou: "nu eenmaal"? Niks "nu eenmaal". Wij zijn godgloeiende godverdegodver een souverine natiestaat. en één om zeer trots op te zijn inzake haar nog korte geschiedenis. Damn die eu en dat ep al helemaal. "Nu eenmaal" is intimiderend arrogant misplaatst en so bloody typical veur dat establishment. Dat schuift dan die psychopate egomane narcissus van een lj brinkheurst om haar saeck te bepleiten. Onbegrijpelijke zelfoverschattende q@tambtenaartjes en politici. Poten áf van Nederland.

* ahem *

bottehond | 30-05-07 | 01:20

bottehond 30-05-07 @ 01:12
Nog steeds geen idee wat je bedoelt.Ben ik een mof of zo?
Sorry ,ben geboren en getogen Nederlander, Amsterdammer om precies te zijn.
En eentje die morgen vroeg op moet .
Trusten.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:19

bottehond 30-05-07 @ 01:15
Jij kent geen burger die denkt zoals ik?Dus is mijn mening maar meteen raar of werk ik voor de EU?
Ik krijg het helemaal niet op mijn heupen van jullie meningen trouwens ,die respekteer ik.
Ik heb alleen een pleurishekel aan die simplistische zogenaamd provocerende stukjes van Brusselmans.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:17

@tipo 30-05-07 @ 01:14:
Weest gerust, GS wordt in het tweede kamergebouw erg goed gelezen. Het sijpelt vanzelf door naar kamerleden.

koerbagh | 30-05-07 | 01:16

tomsan 30-05-07 @ 00:50
Na de verdere uitleg van cojones en tipo valt het kwartje misschien wel?
Verder ben ik met mate nationalistisch waar niets mis mee is tenzij je volledig geïndoctrineerd bent door onze slinkse policor maffia, wat ik wel ben is zeer internationaal georienteerd en juist dan kom je tot de conclucie dat de EU zo snel mogelijk ter ziele moet in ruil voor een economische unie zonder al die kudtlanden die nu zo pro EU zijn aangezien ze de grote zak met geld geroken hebben.

capo | 30-05-07 | 01:16

@LAP
Eens, maar Brusselmans is dan ook niet mijn referentiekader als het gaat om z'n onderbouwde mening. Brusselmans is mijn referentiekader als het gaat om stijl, symboliek en analogie.

De aanzet van Brusselmans is meesterlijk en laat ruimte alle meningen. De enige die ik hier kan betrappen op met feiten onderbouwde topics is Pritt, maar dat is een dan ook een heaumeau met een Komrijesk verleden.

CoJoNes | 30-05-07 | 01:15

koerbagh 30-05-07 @ 01:12
Iedereen heeft hier de mond vol van "democratie".
Wat is de basis van ELKE constitutionel democratie?Juist de CONSTITUTIE.
Willen we in Europa ooit vooruit komen met de punten die jij aanvoert ,dan zal er mijns inziens een constitutie nodig zijn.
En er zijn wel meer dan "een paar" positieve punten in die grondwet terug te vinden.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:15

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:12

Wát een exposé. Verdien jij je centen aan die eu of dat ep, of zeau. het lijkt er verdacht op, gezien de compleet irrelevante agitprop veur die Sauron calles eu en schaamlapje veur de democratie ep. je krijgt het te zeer op je heupen out of the blue om zulke rare posts te verklaren. ik ken geen burger die zo denkt als jij, mol.

bottehond | 30-05-07 | 01:15

@tomsan 30-05-07 @ 01:07
"btw ik haat wel alle marokkanen"

Nou nou, nu ben je werkelijk een serieus te nemen figuur.... Wat wil je daarmee zeggen, dat je niet van de boomknuffelbrigade bent, dat je standpunten daarom wel serieus geneomen moeten worden?
Zak Hooi!!!!

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:15

@CoJoNes @ 01:00
We zijn het eens, zelfs over katten en sociologiestudenten, maar dat is een heel ander verhaal.
.
Wat ik jammer vind is dat ik hier door jou over de EFTA (EER vindt ik mooier klinken) heb gehoord, maar er nergens anders over hoor als alternatief voor de EU. Ook van Bommel en Wilders hoor je er niet over. Dat moet de komende maand wel gebeuren, voordat de gelikte CDA-boys en Tichelaar het volk een rattenstreek hebben geleverd.

tipo | 30-05-07 | 01:14

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:09

Sterph, moffenhoer.

bottehond | 30-05-07 | 01:12

bottehond 30-05-07 @ 01:09
geen idee waar je het over hebt.
HP 30-05-07 @ 01:08
Ik bedoelde op EUROPEES niveau, daar hadden we het tenslotte over.Op Europees niveau is de enige invloed die je als Europeaan op het beleid kunt uitoefenen via het Europees parlement.En die had nu juist meer macht gekregen met de nieuwe grondwet.
En we hebben zo'n "ding" nodig omdat de EU nu eenmaal een supra nationaal karakter heeft, oftewel: we hebben een deel van onze souvereiniteit overgedragen aan de EU.Wel zo prettig dat we dan op EU niveau nog enige invloed zouden kunnen uitoefenen op de beleidsmakers.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:12

EFTA!
@LoudAndProud 30-05-07 @ 01:03:
Een tweetal positieve puntjes uit een grondwettelijk verdrag voor de EU wegen niet op tegen de vele tientallen negatieve van datzelfde verdrag. Uiteraard moet er meer democratische controle op de EU, maar dat kan ook op nationaal niveau. De EU is een op hol geslagen monster dat veel te veel geld kost en te weinig oplevert. Het gaat om de rol van de EU, de toekomst van de EU, en de soeverenititeit van de lidstaten; daar dient de discussie over te gaan, niet over een paar goede ideetjes voor de besluitvorming van de EU in de "grondwet".
Alles meer dan een vrijhandelszone met een harmonisatie van sociale en fiscale wetgeving is mijns inziens volkomen overbodig.

koerbagh | 30-05-07 | 01:12

Norman N. Warden 30-05-07 @ 01:08

Haha, wanna make history and kick some totalitaire ass? De cijfers ja, die acht ik persoonlijk van geen belang, maar ik begrijp dat menigeen mede met de portemoNEE denkt. Scusi.

* proest *

bottehond | 30-05-07 | 01:11

@ Willemze 30-05-07 @ 01:02
Ja, maar in Noorwegen en IJsland hebben ze niet zoveel Finnen die het BNP per capita naar beneden drukken.

Rietsigaar | 30-05-07 | 01:11

Whoooooooooooooooo Go Brusselmans !

Fumando | 30-05-07 | 01:10

tipo 30-05-07 @ 01:04
Simplistisch is het ook om wat populistische zinnen achter elkaar te breien zonder ook maar ergens eigenlijk echt inhoudelijk op in te gaan of een standpunt in te nemen.
Brusselmans toont keer op keer weer dat hij niet gehinderd wordt door ook maar enige kennis van zaken over de onderwerpen waar hij over schrijft.
Zoals hij in een tiental zinnen de hele Europa politiek en de inhoud van het referendum neerzet doet mij het meest denken aan die klagende oude mannen op de Albert Couypmarkt die nog steeds vol trots vertellen dat ze NEE hebben gestemd omdat de gulden er niet meer was "en die moet weer terugkomen"

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:09

LoudAndProud 30-05-07 @ 01:03,
Dus de tweede kamer draagt niet "een zweem van volksvertegenwoordiging in zich"?
.
En in geval u toch overstag gaat en toegeeft dat dat wel het geval is:
Waarom hebben we nog zo'n ding op EU-niveau nodig dan?
.
"Hoeveel parlementaire democratieën wilt u precies stapelen?", wordt dan de relevante vraag.

Rest In Privacy | 30-05-07 | 01:08

Nee, we kunnen echt niet zonder de EU. NOT!

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook

EFTA:
Iceland GDP - per capita $38,100 (2006 est.)
Switzerland GDP - per capita $33,600 (2006 est.)
Norway GDP - per capita $47,800 (2006 est.)

EU:
Netherlands GDP - per capita $31,700 (2006 est.)

Norman N. Warden | 30-05-07 | 01:08

@CoJoNes 30-05-07 @ 00:58
rightt!!! dat heb ik echt nog nooit gehoord, en ik geloof er ook geen ene snars van... klinkt een beetje als een consipracy.

immigranten met greencards worden illegalen, en waarom ze niet gewoon toegang verlenen? hen(thuisfront) helpen met het stabiliseren van hun economie, in plaats van je kop in het zand steken. Hoezo denk iedereen hier uit eigenbelang? de grondwet gaat ons echt niet kapot maken hoor zoals vrij veel van jullie lijken te beweren?

het is bijna een empirische wet dat samenwerken altijd beter werkt dan alleen (er zijn toch uitzonderingen)

MAAR, de hele discussie is vrij irrelevant, want zoals ik al zei: de grondwet is niet veel meer dan een bundeling en verbetering in verdragen die er TOCH AL zijn.... cathc my drift???

ik ga nu wel pitten dus kan nie meer reageren..

btw ik haat wel alle marokkanen

tomsan | 30-05-07 | 01:07

@LoudAndProud @ 00:58
Simplistisch is het om de politieke verantwoordelijkheid over Nederland volledig uit handen te geven, alleen omdat dat MOET. Simplistisch is het om de democratie af te schaffen, omdat de uitkomst soms onverwacht kan uitpakken. Er is niks simplistisch in geloof in eigen kunnen en daar naar te handelen. Probeer het eens en je zult zien hoe complex dat is, maar de beloning zal groot zijn.

tipo | 30-05-07 | 01:04


En iedereen hier maar blij zijn met hun NEE.
Terwijl als je "zelf bepalen hoe hoog het plafond van onze voetbalkantine mag zijn. Zelf uitmaken hoeveel fetakaas we uit Denemarken mogen importeren. Zelf weten of we onze korenwolven en zeggekorfslakken vermoorden. Zelf beslissen of het 's avonds kouder is dan buiten" je beter JA had kunnen stemmen.
Een JA had het Europees parlement - het enige orgaan dat ook maar een zweem van volksvertegenwoordiging in zich draagt- in ieder geval meer macht gegeven.

LoudAndProud | 30-05-07 | 01:03

@tomsan
Goed idee, 80% van de academici wordt opgeleid tot ambtenaar!
Bovendien, ik zou een socioloog mijn katten nog niet een week laten verzorgen.

CoJoNes | 30-05-07 | 01:02

Zie dat het licht in Enschede inmiddels al uitgegaan is...

XF | 30-05-07 | 01:01

*licht gaat uit bij vander F*

vander F | 30-05-07 | 01:01

lol@tipo
Volgens mij zijn we het eens...

CoJoNes | 30-05-07 | 01:00

@tomsan
ook dan ben ik tegen, lastig hè democratie voor WO'ers

Herman Flipsen | 30-05-07 | 01:00

@Herman Flipsen 30-05-07 @ 00:50

dat is ook de reden dat ik wil dat alleen universitair opgeleiden het recht van stemmen krijgen.

tomsan | 30-05-07 | 00:59

"Dikke middelvinger naar Brussel en stap maar lekker uit die EU." tjesus de stukjes van Brusselmans worden met het uur simplistischer.

LoudAndProud | 30-05-07 | 00:58

@tomsan @ 00:50
Zonder EU geen oost-europeanen meer in NL? Waar haal je het vandaan? Natuurlijk zijn er oosteuropeanen in NL als NL in de EFTA/EER zit. Alleen dan mogen we er eisen en quota aan stellen. Ingenieurs permanent erin en ongeschoolde harde werkers krijgen tijdelijke greencards. Het wordt alleen maar beter zonder EU.

tipo | 30-05-07 | 00:58

@tomsan
Heb jij je ooit afgevraagd wie de Franse en Duitse ambtenarenpensioenen gaan ophoesten? De tegoeden zijn namelijk gebruikt om de staatsschuld af te lossen om zo aan de EU criteria te voldoen. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn keihard failliet, toekomstige verplichtingen horen namelijk op een balans.

Nederland kan die vergrijzing prima aanpakken, als we maar gekwalificeerde immigranten toelaten. Als we maar een greencard systeem mogen invoeren.
China en India worden onze moneymakers en handelspartners, de EU wordt een armlastige neef, die je af en toe geld moet toestoppen omdat ie anders de deur plat blijft lopen.

CoJoNes | 30-05-07 | 00:58

@tipo 30-05-07 @ 00:42,
oooh, wat houden die ratten van het CDA de kaarten strak tegen de borst zeg!

'We weten niet welk verdrag er komt en óf er een verdrag komt. We moeten ons nu op de inhoud richten.’

Die zijn al uitgangen aan het aanleggen.

vander F | 30-05-07 | 00:52

Soms wordt ik nog wel eens badend in het zweet wakker. Droom ik weer hoe EU buitenlandcoordinator Javier Solana diep, heel diep, bukte voor de baardmannen uit het Midden-Oosten tijdens de Deense cartoon-affaire. Schermen met Europese verlichtingsidealen maar wel bij de minste dwang door religieuze fanatici beperking van het recht op vrije meningsuiting bepleiten. Erg (kuch) mooi ook die Europese solidariteit ook van (kuch) alle lidstaten met de Denen.

dawg | 30-05-07 | 00:51

@tomsan 30-05-07 @ 00:45
"trouwens wat mij betreft wordt europa een land, met nog veel meer overeenkomstige wetten en regels"

Nou, dat is juist wat ik niet wil, lastig hè... democratie

EFTA!

Herman Flipsen | 30-05-07 | 00:50

@capo 30-05-07 @ 00:45

ja soms moetje geven om te nemen. je klinkt heel erg als een nationalist ondanks je mooie inleiding.

hoe wil jij de vergrijzing oplossen zonder oost europeanen??
hoezo wil je niet een klein beetje inleveren om een heleboel mensen een VEEL beter leven te gunnen?

uiteindelijk zullen we toch met elkaar moeten leren leven, klinkt patetisch, maar het is wel zo.... en trouwens met een goede grondwet werk je landen die 'toch wel doen waar ze zin in hebben' heel erg tegen, eerder een pluspuntje dus...

tomsan | 30-05-07 | 00:50

Goeddoemme, lekker topicje, ben ik er niet.
EFTA!

Nederland kan alleen maar winnen met uittreding. We zijn een netto betaler en een spin in het web van Europa. Rotterdam is van de Chinezen. De Chinezen betalen nog steeds met dollars. Ik bedoel maar.

De EU is een papieren tijger en een bureaucratische rem op alles dat te maken heeft met innovatie en vrijhandel. De hele EU produceert niets wezenlijks, behalve Duitsland. Ga maar na.

CoJoNes | 30-05-07 | 00:46

grappig hoe mensen zo faliekant tegen de grondwet zijn terwijl het niet veel meer is dan een bundeling van al bestaande vedragen, die enigzins zijn aangepast.
Ik zie echt geen enkel probleem in de grondwet, misschien wel in een aantal verdragen, maar die zijn er toch al. De grondwet zorgt enkel voor een wat betere besturing en uitvoering van die reeds bestaande verdragen.

trouwens wat mij betreft wordt europa een land, met nog veel meer overeenkomstige wetten en regels.

Ik las iemand schrijven over dat de eu toch wel vervalt bladibla, ik denk en hoop eerder het tegenovergestelde.

tomsan | 30-05-07 | 00:45

Timmermans jij en je kornuiten in Den Haag hebben het niet goed begrepen.
Het gaat niet om die vlag, volkslied en al die opsmuk.
Het gaat erom dat we op het gebied van immigratie, huisvesting, pensioenen etc, etc zelf de dienst willen uitmaken en ons niet willen uitleveren aan de willekeur van anderen, zie het zogenaamde monetaire pact wat zo mooi voorschreef hoe hoog de tekorten mochten zijn behalve toen het Duitsland en Frankrijk er schijt aan hadden want het kwam hun niet zo lekker uit.
We willen controle over de toelating van nieuwe landen en niet zoals nu gebeurt is allerlei landen waarvan zelfs de Europacraten in Brussel van vinden dat ze eigenlijk niet klaar zijn ( Roemenië en Bulgarije ) die zo maar binnengehaald worden. We willen veto recht houden op voor ons belangrijke gebieden en zeker geen gewogen stemrecht zodat Nederland met zijn in verhouding kleine inwoneraantal allerlei bullshit opgelegd gaat krijgen door grotere landen. We willen geen Europees buitenlands beleid aangezien iedere oetlul weet dat dit geen haalbare kaart is met al die verschillende belangen in Europa.
We willen eigenlijk gewoon de EEC terug, een economische unie met een tak veiligheid erbij en dan heb je het wel gehad.
Dat was de boodschap twee jaar geleden maar jullie regenten denken als we de vlag en nog wat van die rommel opruimen dan is het wel goed.
Niet dus, gewoon doen wat de kiezer wil dat is waar je voor aangesteld bent lutser.

capo | 30-05-07 | 00:45

Iedereen op GS is redelijk verheugd met deze 2 beloftes van Timmermans:
- een referendum
- uittreding EU en op zoek naar beter alternatief.
.
De Politici zijn echter furieus:
www.depers.nl/binnenland/67121/Maar-wi...

tipo | 30-05-07 | 00:42

milo 30-05-07 @ 00:20

Ik zou een stap verder gaan , 0031 is die hele eu zat. dát was de neestem.

bottehond | 30-05-07 | 00:41

@Mank LOL. Doe mij maar een vette Hummert met geile wijven er in.

Shareholder | 30-05-07 | 00:41

Doet mij maar een Europese unie. gewoon alles geregeld vanuit een apparaat. bv 3 presidenten (atheïsten aub) een clubje ministers (ook atheïsten), een groep, bestaande uit groepjes die de verschillende overtuigingen in de samenleving vertegenwoordigen, die als klankbord fungeert. En een groepje (atheïsten die de belangen behartigen van de groepjes uit het klankbord) dat condoleert.
Het grote voordeel, dan hebben we heel europa om personeel in te vinden! Krijgen we misschien eindelijk wat talent op de juiste plaatsen…. Damn, wat een BS! Dat wordt weer N.E.E. stemmen.

MANK | 30-05-07 | 00:34

Mensen, 't is zo simpel.

Uit de Eu stappen = 6 miljard in de pocket houden dit jaar en komende jaren een nog groter bedrag.

Uit de eu stappen betekent dat we minimaal tegen 10.000 raamambtenaren bye bye, zwaai zwaai kunnen zeggen = wederom een besparing van 0,5 miljard exclusief gebouwen e.d.

Ik zie geen bezwaren, louter heul veul veurdelen, dus.........

neemjemoederindemali | 30-05-07 | 00:25

Het gaat er dus niet om dat NL eruit getrapt wordt, dat is bullshit, het gaat er simpelweg om dat wij: het NL volk, nogmaals duidelijk maken dat wij GEEN grondwet willen met allerlei stupide en geldverslindende regeltjes en wetten.

JP en zijn clan zou nu toch onderhand wakken moeten worden en aanschouwen dat een EU zoals wij die nu kennen kansloos is tegenover de grootmachten USA en bovenal Azië.

milo | 30-05-07 | 00:20

@bagarella Een verklaring zou kunnen zijn, dat je voor dat soort antwoorden moet gaan kijken wie/wat bepaalde personen/partijen positioneren en in zadels houden. Kijktip: niet naar het volk.

Shareholder | 30-05-07 | 00:20

@baggerella 30-05-07 @ 00:06
Er zaten wel goede zaken verwerkt in de "grondwet", zoals het democratischer en doorzichtiger maken van de EU (o.a vergroten van de invloed van het Europees Parlement). Tevens zou de EU minder bureaucratisch functioneren, omdat de grondwet een samenvoeging was van oude verdragen.
Vandaar dat partijen voor de grondwet waren.

Herman Flipsen | 30-05-07 | 00:17

@baggerella @ 00:06
Het moet iets menselijks zijn: Een gebrek aan zelfvertrouwen gecombineerd met grootheidswaanzin, welke alle politici uit het midden zo langzamerhand moeten hebben. Ze verachten het kleine en verafgoden het grote. Maar vertrouwen in eigen kunnen en de naakte waarheid ontbreekt. Bij gebrek aan visie van landelijke politici bouwen ze een politiek kader op dat hen van bovenaf aanstuurt.
.
Daarnaast spelen er belangen van pansioenfondsen (ING, Nationale Nederlanden etc.) die fors hebben geinvesteerd in vastgoed in het Oostblok. De waarde daarvan is deels afhankelijk van het succes van de EU. Die hebben heus wel wat mensen in Den Haag en Brussel rondlopen om dat succes te waarborgen met een grondwet.

tipo | 30-05-07 | 00:16

baggerella 30-05-07 @ 00:06,
Nieuwe ambtenaren banen en groei trajecten, geld en macht.
.
Nieuwe speeltuin voor die lui.

Rest In Privacy | 30-05-07 | 00:15

Referendum? Welk referendum?

Rest In Privacy | 30-05-07 | 00:14

Oh en voor de zekerheid : EFTA !

Shareholder | 30-05-07 | 00:10

@baggerella 30-05-07 @ 00:06,
je verkijkt je op de polikolder,
uiterst virulent virus.

vander F | 30-05-07 | 00:10

@Geus Wow heeft Geert dat echt gepleidooid? Dan mogen Thieme/Tomaat zich serieus zorgen maken om mijn stem. Jottum. Maar goed wat HP zegt: [strike] First rule abou.. [ /strike] First things first.

Shareholder | 30-05-07 | 00:08

bij de weg: EFTA!

baggerella | 30-05-07 | 00:07

Ik heb altijd geleerd om naar motieven te kijken. De partijen op de flanken zijn lekker aan het vissen naar zieltjes uit de middenruif. Wat ik nou niet begrijp is waarom alle grote traditionele middenpartijen voor de grondwet zijn. Er moet toch ergens een voordeel te behalen zijn. Die partijen zijn kennelijk bereid om macht in te leveren en dat is niet bepaald een alledaagse overlevingsstrategie voor een politicus. Wie legt me dat nou eens uit? Geen alu-theorietjes graag.

baggerella | 30-05-07 | 00:06

@vander F @ 23:56
En dan raak je door de grondwet ook nog je stem kwijt in dat Angstpaleis zonder dat je ongeschonden kan weglopen. Toen ik zes was had ik vaak zulke nachtmerries. Timmermans niet blijkbaar, die vindt het heel spannend om overgeleverd te zijn aan collectieve waanzin. Kosmopolitisch noemt hij dat, lekker opgaan in de kakfonie en dan zelf voor eeuwig toeschouwer zijn.
.
Nee, het heft in eigen handen (een echte zeeterm!). Daar kwamen we vroeger ook heel ver mee. Wat nou verschuilen achter de dijken en verstikken in onze spruitjeslucht? Wakker worden, koers bepalen, ballast overboord en volle vaart vooruit!

tipo | 30-05-07 | 00:03

De Geus 29-05-07 @ 23:56,
Laten we die Geert vs. Jan discussie in de ijskast plempen totdat we dit EU-varkentje gewassen hebben.
.
'Tis niet alsof we in verkiezingstijd zitten. Tijd zat derhalve, nietwaar?

Rest In Privacy | 30-05-07 | 00:00

@bottehond 29-05-07 @ 23:41
Amien!

*zingt uit volle borst: 15 miljoen mensen, op dat hele kleine sttukje aarde. Die douw je niet het keurslijf in, die laat je in hun waarde*

Ahasveros | 29-05-07 | 23:58

@kapotte, ik herwaardeer het alszijnde te vaag ende onduydelyck.

Shareholder | 29-05-07 | 23:58

@Tipo,
goh, ingewikkkeld allemaal hoor;
- EFTA
- EER
- trans-atlantische band
- Holland-China band
- Holland-India band
- Zuid Afrika, Suriname, Antillen, Indonesie.
- NAVO, VN
- en met losse internationale verdragen (Universele verklaring van de Rechten van de Mensch, ratificatie Kyoto-protocol etc.)

Een hele wereld aan mogelijkheden.
Nee, laat mij maar lekker in het conservatief-marxistische angstpaleis-in-verval genaamd de Europese Unie zitten.
Lekker veilig....
TOCH?!?

vander F | 29-05-07 | 23:56

Geert en Jan. Jan dan, wat mij betreft. Geert was veelbelovend, maar begint nu helaas door te slaan met dat pleidooi voor het neerschieten van relschoppers. Jammer dat het Geert wat in de bol slaat.
Jan dus.

De Geus | 29-05-07 | 23:56

Volgens mij zit het Timmermannetje nu verbijsterd achter zijn computer al die enthousiaste reacties te lezen van mensen die liever vandaag dan morgen uit de EU willen stappen. Vast niet de reactie die hij had verwacht. Moehahaha! Misschien toch nog educatief?

Shani | 29-05-07 | 23:53

@neemjemoederindemali
Typerend hoe goed EU samenwerking ook niet kan gaan.

kapotte_stofzuiger | 29-05-07 | 23:52

@Shareholder
U heeft al spaarlampen gekocht? Zo niet, even reaguursel herwaarderen.

kapotte_stofzuiger | 29-05-07 | 23:50

Verzet bergen en vertrouw op eigen kracht. That's all it takes. Enne, psssst: de eu heeft 0031 harder nodig dan Nederland de eu. heb je al eensch zo bekeken? Nuf said.
.
bottehond 29-05-07 @ 23:41
.
Mooi gesproken. Netto-betaler, inderdaad. En op één of andere wijze hebben ze mensen hier wijs weten te maken dat wíj de EU nodig hebben. Sterker nog, alsof de hele handel hier afstort als we de EU verlaten.
.
De wereld op zijn kop.
.
De EU is counter-productieve papier-parasiet!
.
Bedillerige ballast. Weg ermee.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 23:49

@superjan,
'maar alleen de preambule was al een openhaard vol gelul.'
idd, ROFLOL!

Weer een op zich lekker topic grotendeels gemist,
.......... ehm, o ja,
EFTA!

vander F | 29-05-07 | 23:49

htf is Frans Timmermans...

Reykjavik | 29-05-07 | 23:47

@Neuken geen bezwaar 29-05-07 @ 23:16:
Da's heel goed mogelijk. Sterker nog, ik denk dat je gelijk hebt. De zin kwam in mijn familie-, vrienden- en kennissenkring in zwang n.a.v. Pelleboer. Ik kende John O'Mill wel, maar dat gedicht van 'm niet. Zo zie je maar, je kan elke dag weer wat leren. Bedankt voor de info.

koerbagh | 29-05-07 | 23:45

Zonder de EU brandt het licht hier voor minder kWh.

Shareholder | 29-05-07 | 23:44

Beda 29-05-07 @ 23:18

Natuurlijk. Denk jij werkelijk dat als het er op aan komt de eu 0031 zal overrulen en ons tegen zal houden? Moeha. get real: de macht van de eu valt of staat bij de macht die we hen geven. Neen, dude. Stoppen met het zoveelste rampzalige sociaal-politieke eksperiment. En wel zo snel mogelijk. Scheiden dioet pijn en de Menschelijke aard verzet zich tegen zulke ingrijpende stappen, maar ik meen dat het Nederlandsch volk voldoende zelfrestecp en eigengereid gezond verstand heeft om uit die eu te stappen. Met of zonder topestemming van de eu. Wat nou: toestemming. Up theirs! Leve Nederland en wég met die regelzuchtige moloch, die vroeg of laat sowieso zal stranden. Verzet bergen en vertrouw op eigen kracht. That's all it takes. Enne, psssst: de eu heeft 0031 harder nodig dan Nederland de eu. heb je al eensch zo bekeken? Nuf said.

bottehond | 29-05-07 | 23:41

tipo 29-05-07 @ 23:38

U heeft een tijdje in het buitenland gewoont? VMBO examen wiskunde al gezien?

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 23:40

@mij: kudt, ik ga oefenen op spellingscontrole..

tipo | 29-05-07 | 23:39

@bottehond @ 23:15
Campagnetechnisch is dat het grote struikelblok. Nu wordt de indruk gewekt dat het erop of eronder is: The EU-way or the highway. En dat Nee-stemmers niet verder kijken dan de eigen landsgrenzen (zich verschuilen achter de landsgrenzen)
.
Terwijl er zijn verschillende internationale alternatieven te verzinnen zijn met bondgenootschappen bestaande uit:
- EFTA
- EER
- trans-atlantische band
- Holland-China band
- Holland-India band
- Zuid Afrika, Suriname, Antillen, Indonesie.
- NAVO, VN
- en met losse internationale verdragen (Universele verklaring van de Rechten van de Mensch, ratificatie Kyoto-protocol etc.)
.
Puur pragmatisch, over oceanen heenkijkend en niet politiek. Maar in welke krant kan ik hier over lezen? Is GS dan werkelijk de enig overgebleven intellectuele avant garde? Met alle respect, dan is het wel slecht gesteld met het Nederlands intellect.

tipo | 29-05-07 | 23:38

kapotte_stofzuiger 29-05-07 @ 23:24

Vraag ik me ineens af welke stekker eruit gaat als we NEE stemmen.

Model C,D,E,F,G,J of toch maar K?

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 23:32

Dit is het probleem... die gasten gaan net zo lang door totdat we Ja zeggen en als dat niet snel genoeg gaat dan doen ze et zelf uit 'landsbelang'. Accepteer het, democratie is erg lastig als het volk niet wil wat de leiders zo graag willen... zij zijn nou eenmaal het grootste kind in de speeltuin...
We verliezen onze identiteit en we moeten betalen... maar dat is blijkbaar een kleine prijs om te betalen om bij het vage 'geregeer' van Brussel te horen!
Wie weet eigelijk wat ze daar doen... weten ze zelf wel wat ze doen, en zo ja, leg et mij effe uit dan...
We gaan aan die grondwet, dat is zeker, maar we moeten niet over ons heen laten lopen door een regering die alleen maar aan politiek denkt en niet aan de gevolgen daarvan...

JoeyMikeyeah | 29-05-07 | 23:32

kapotte_stofzuiger 29-05-07 @ 23:24

die crepeerders hebben het maar zwaar. Eerst met je sleephut door de alpen/pyreneen kruipen en dan mag je een cursus stekkerpluggen volgen.

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 23:30

Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet om de EU te verlaten, zeker economisch niet. Nederland kan voor NW-Europa zijn wat Hong Kong is voor China of in mindere mate Singapore voor east-west trade. Sluit een EFTA light verdrag met EU + EFTA en maak een (semi) vrijhandelszone van Nederland.

Vladimir Poetin | 29-05-07 | 23:27

graag een fusie met oekraine

bamipakket@tofoeboy | 29-05-07 | 23:27

Eén Europa? Moet je eens een half uurtje rechts gaan rijden in Engeland....
En dan zeker ook nog als bonus in de toekomst misschien de bananenrepubliek Turkije er bij krijgen? Neen, ik dank U!

Dr. Knochenhausen | 29-05-07 | 23:21

Het leukste is de NEE stemmers die tegen de EU zijn hadden juist VOOR moeten stemmen. In het verdag was namelijk de mogelijkheid opgenomen om UIT de EU te stappen. Een mogelijkheid die er nu gewoon NIET is... Maargoed.. referenda zijn eigenlijk gewoon geen goed idee

Beda | 29-05-07 | 23:18

@Zeepvrij 29-05-07 @ 23:10
rustig nou maar, de poll gaat alleen maar over wie er morgenmiddag erop uit gestuurd wordt om loempia's te halen voor bij de lunch.

daskapitalist | 29-05-07 | 23:16

@ Koerbagh@20:20
Het vermoeden bestaat, dat de zinssnede oorspronkelijk afkomstig is uit het volgende gedichtje van John O'Mill nl.wikipedia.org/wiki/John_O'Mill

Als de Walen wielen fluiten
wordt het 's avonds kouder dan buiten
maar de Vlamingen zo vrezen wij
blijven van veraf dichter dan mooi bij

Als ik het goed heb, staat het in zijn bundel "Louter Leuter" uit 1962.

Neuken geen bezwaar | 29-05-07 | 23:16

Amsterdance 29-05-07 @ 23:05

Een Mensch die niet van eigen kracht uitgaat zal zelden tot nooit krijgen wat hij wenst en dat geldt al zeker voor de amorfe massa called stemvee. Of zoals Frank Zappa het zei: "the meek shall inheret nothing".

# EFTA #
( vandaag 6 Menschen gespreauken over de eu, en allen (sic!) waren uiterst verbaasd over de indo over de EFTA en de EER en zeiden dat ze zonder meer tegen de eu zouden stemmen als er een alternatief was, hetgeen het establishment verzwijgt. Ik daag een ieder uit morgen de proef op de som te nemen)

bottehond | 29-05-07 | 23:15

Karel kwakbol 29-05-07 @ 23:04

Ik geef grif toe dat de aanzwellende allochtonenstemmarkt ook voor de SP oogverblindend werkt en dat de kans groot is dat ze zich daarnaar gaan gedragen. Zoals je zal gemerkt hebben sta ik redelijk alleen in m'n benadering van het EU-vraagstuk - niet vanuit economische, maar vanuit demografische invalshoek. Toch blijft dat voor mij de enige juiste. Daar verandert het standpunt van de SP niets aan. Trouwens, vanuit economisch standpunt, onder de paraplu van de EU zou het veilig schuilen zijn? An me hoela! Herinner je je de Lissabon-doctrine nog 'EU dé kenniseconomie tegen 2010? Als ik me niet vergis geformuleerd in 2004, alweer verlaten in... 2006! Mijn stelling is dat het Europese continent sowieso niet gewapend is om de strijd aan te gaan tegen de BRIC-landen, en dat we daarom nu ons verlies moeten nemen om straks weer gelouterd tevoorschijn te komen: réculer pour mieux sauter. Laat ons dan die tijdelijke baisse maar voor lief nemen en gelijk van de gelegenheid gebruik maken om demografisch de boel te ordenen. Beter even op een houtje bijten dan straks geen stekje meer hebben.

v Maerlant | 29-05-07 | 23:13

OT: Poll
Traag is lief! Zijn grappen worden gewoon uit de stukjes gesloopt door de eindredactie!

Rest In Privacy | 29-05-07 | 23:10

Jezuskudt, zijn nee-stemmerts eauk links..
eurodusnie.nl/

Attila23 | 29-05-07 | 23:10

v Maerlant 29-05-07 @ 23:06,
U heeft me weer helemaal gerustgesteld :-P

Rest In Privacy | 29-05-07 | 23:08

@ Balsaq 29-05-07 @ 22:30

Amice, je hebt volkeumen gelijk.

Overigens, een IQ van 120 is niet zo vreselijk hoog, een beetje student (WO, dat wel) doet dat geweun even.

Een ferme handdruk allen vanuit het wufte Geneve.

annefleur canteclaer | 29-05-07 | 23:06

HP 29-05-07 @ 23:03

Die is raak!

Nah, ik zie het polariseren: minder autochtonen zullen voor de PVDA gaan stemmen (optimistisch), maar meer allochtonen (pessimistisch), en de allochtonen hebben de toekomst: pessimisme wint. Niets aan het handje hoor!

v Maerlant | 29-05-07 | 23:06

Al sputteren we nog zo hard TEGEN. Het word toch een JA.

Amsterdance | 29-05-07 | 23:05

v Maerlant 29-05-07 @ 23:02
We zullen zien wat er met de SP gebeurd als het er echt op aankomt.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 23:04

v Maerlant 29-05-07 @ 23:02,
U wordt nog optimistisch.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 23:03

Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:56

O ja, zeker: voorbij Meulenbelt kan je niet kijken, en velen in haar zog. Maar 't is wel een anti-establishmentpartij, en al ben ik lang niet zo optimistisch als Bottehond, ik denk toch dat daar een zekere reserve heerst - denk aan de dubbele nationaliteit-discussie. Ik denk dat de SP in twee grote blokken uiteenvalt, de knuffelaars zowel als de resoluut niet-knuffelaars. Verder zit de PVV nog altijd in de lift, is er het Fortuyn-potentieel... Toch genoeg om in NL van een Tegenbeweging te spreken.

v Maerlant | 29-05-07 | 23:02

Koeberg 29-05-07 @ 22:41
En zo zit het precies in elkaar, tel daarbij de dienstverlening zoals de doorvoer havens en zie hoe kwetsbaar je dan wordt als je nee zegt.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 23:01

@Inspiratieloos 29-05-07 @ 22:52

Mijn stem gaat naar Teen, blikjegrolsch zou een goede tweede zijn.

Colinda | 29-05-07 | 23:00

kapotte_stofzuiger 29-05-07 @ 22:58,
Die goeie ouwe tijd. :-)

Rest In Privacy | 29-05-07 | 22:59

Inspiratieloos 29-05-07 @ 22:52

je doet je naam eer aan

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:58

v Maerlant 29-05-07 @ 22:43
Ik denk dat jouw inschatting van de SP veel te optimistisch is. Er wordt daar bij die SP heel wat afgeknuffeld,

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:56

Inspiratieloos 29-05-07 @ 22:52

Zeer vereerd. Nu je naam nog veranderen!

v Maerlant | 29-05-07 | 22:56

Het punt is m.i: "Nobody needs Europe".

Shareholder | 29-05-07 | 22:55

@Captain Orange 29-05-07 @ 22:46
en hoe denkt je Peaulse neef erover? ... Dat is het probleem..
Persoonlijk ben ik voor een EEG-plus variant, ik heb niets tegen verregaande samenwerking op bijv. veiligheidsbeleid (hoewel De Vries er een zooitje van gemaakt heeft).

Trouwens is er een bindend stemadvies voor de poll, ik luister altijd braaf.
*zwaait naar Frans Timmermans*

Herman Flipsen | 29-05-07 | 22:55

@Herman Flipsen, goed gezien, goed gezegd, goed gedaan

BassiesMooisteWalthe | 29-05-07 | 22:54

We moeten zoiets als die pol ook voor reaguurders hebben, alleen dan omgekeerd. De populairste reaguurder. Mijn stem gaat naar v. Maerlant, omdat ik op vrijwel alle punten zijn mening deel, en zijn posts altijd informatief en vermakelijk zijn.
Tis maar dat jullie t ff weten!

Inspiratieloos | 29-05-07 | 22:52

kapotte_stofzuiger 29-05-07 @ 22:49,
Met de EU verdwijnen ook boterbergen, melkplassen, enzo. Dat is waar.
.
Maar - paradoxaal genoeg - zal datzelfde spul wel goedkoper worden. :-)

Rest In Privacy | 29-05-07 | 22:52

Jan Passant 29-05-07 @ 22:44,
Waarom bibberen?
.
U denkt u achter de EU te kunnen verschuilen? Integendeel. O.a. juist wij staan te trekken aan die EU, als ware het een dood paard.
.
Netto betaler, inderdaad.
.
Die EU bestaat pas sinds 1992. U ouders/grootouders/overgrootouders/etc.. bibberden toch ook niet van angst toen het er nog niet was, toch?
.
Het is enkel ballast. Weg ermee.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 22:50

*gaat alvast voorraadje boter aanleggen.

kapotte_stofzuiger | 29-05-07 | 22:49

De EU is een misverstand, gebaseerd op de gedachte dat alleen grote staten er toe doen op het wereldtoneel. Dat is onzin, en bovendien zijn kleine staten rijker en gelukkiger.

Terecht, want die Unie is een farce, zoals alle landen buiten de EU weten. De EU is een economsiche ontwikkelingsorganisatie, heel wat lucratiever voor arme landen dan IMF en Wereldbank. Daarom willen al die loserlanden erbij horen, niet vanwege de hoogdravende idealen van zedenmeesters als Timmermans.

Zou een van de vrome voorstanders van lidmaatschap hier echt denken dat de handel plotseling stilvalt als Nederland uit de EU stapt? Die handel gaat, zonder EU en zelfs zonder euro, gewoon door.

Nederland wordt dan behalve verstandiger ook rijker, want het enige dat met uittreding zal stoppen is de zinloze afdracht aan Brusselse bureaucratie, en het dumpen van uitgerangeerde politici.

BassiesMooisteWalthe | 29-05-07 | 22:48

Waarde Flipsen, krachtig betoog! Ik ga ze toch nog even proberen te beantwoorden vanuit mijn (on) kunde
- waarvoor dient de EU
Handelsgrootmacht, puur business, geen politieke inmenging maar zaken doen overlaten aan zakenmensen. Staten behouden soevereiniteit, eigen grondwet, eigen grenzen, business doen staat hoogst in vaandel
- Hoe groot kan de EU worden
Groter worden doe je door winstgevende business over te nemen, geen half failliete bedrijven. Uitzuigen van zwakkeren om fort Europa solide te maken.
(bedrijf = landen)
- Wat is einddoel van de Unie (VS van Europa, of vrijhandelszone)
De staten in Amerika hebben meer soevereiniteit als de lidstaten in de unie. Vrijjhandelszone zou doel moeten zijn. Dus een EEG en geen Unie. Liever 10 frontsoldaten dan 1 sergeant.

Captain Orange | 29-05-07 | 22:46

NEE. Bibberend van angst, dat dan weer wel

Jan Passant | 29-05-07 | 22:44

offtopic:

de poll ziet er niet goed uit voor Traag. Waarschijnlijk gaan Hoxha en De Chileen zichzelf een salarisverhoging toebedelen a 30%.

tasmaniandevil | 29-05-07 | 22:43

Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:34

Goeie vraag! Zeker gelet op het verleden - Nederland heeft het samen met Zweden toch wel het bruinst gebakken inzake cultuurrelativisme etcetera? Mààr: 1. de tijden zijn aan het veranderen (SP, PVV) en 2. zonder EU maak je tenminste nog een kans; in de EU ben je straks reddeloos veranderen, heel recent nog is alweer immigratie bepleit, denk ook aan Bat Ye'or en het door Fransen geïnitieerde verraad (Eurabia). Wat niet wegneemt dat je intussentijd wél het EU-instrumentarium kunt gebruiken om te redden wat er te redden valt; ik denk daarbij bijvoorbeeld aan EU richtlijn 2003/86/EG die toelaat om gezinshereniging drastisch te beperken (hoewel dat niet ver genoeg gaat, zou een absolute stop moeten zijn) gekoppeld aan een verbod op cascade (je mag maar één iemand laten overkomen, maar wat mij betreft helemaal niemand). Hoe dan ook: alleen uit de EU stappen is noodzakelijk, maar op zichzelf niet genoeg. Meer schrijf ik niet, anders lees je het niet!

v Maerlant | 29-05-07 | 22:43

Over uit de EU stappen: kan wel, maar dan moet je als land verdomd goed weten wat je doet. Je gaat namelijk als klein landje concureren tegen een economische supermacht. Als Nederland goedkoper kan produceren dan de grote landen om ons heen, dan wordt Nederland rijker dan het ooit binnen Europa zou kunnen worden. Als het niet lukt om goedkoper te zijn dan de grote landen om ons heen met hun Europeese schaalvergroting, dan wordt Nederland economisch volledig weggevaagd.

Als je iets doet, prima, maar doe het rationeel en berekend, niet omdat je een hekel hebt aan Polen of per definitie welk kabinet dan ook niet vertrouwd (wat voor veel mensen hier geldt).

koeberg | 29-05-07 | 22:41

Waarom staat Ruktor niet in die poll? Wel dure filmpjes maken maar altijd weinig reacties.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:39

Critical Distance 29-05-07 @ 22:31
Een persfotograaf waar 'k bij in dienst was (Fotondehaan in R'dam) had eauk zoiets gaande na de wedstrijd: Tottenham/Feyenoord.. Eerst kwamen er een stel hoolies de ruiten inkeilen en daarna kwam de pliesie met een dwangbevel om de feauteaux af te staan..

Attila23 | 29-05-07 | 22:39

@ koeberg:
Wij zijn de enige niet die uit de EU willen. De duitsers denken inmiddels precies hetzelfde. Zien ook meer nadelen als voordelen en willen vooral geen EU superstaat. Over de Engelsen kunnen we beter zwijgen. Daar wordt voorlopig de eerste 25 jaar geen euro ingevoerd.

The eimer | 29-05-07 | 22:38

@depete @22:35
Doe huiswerk eens opnieuw.

Chiant | 29-05-07 | 22:37

Vanaf het begin (EEG) is de samenwerking binnen Europa (de huidige EU) een dolende bedoening.
Geen eenduidige visie BeNeLux (was een samenwerkingsverband puur gericht op opheffing economische en financiële handelsbarrières, m.a.w. een douane unie) Euratom en EGKS (hoewel het ook voor samenwerking op economisch vlak, hadden vooral het doel; voorkomen van toekomstige oorlogen in europa).
Door dit -van begin af aan gevoerde- tweestromenbeleid, is er altijd al een verschil geweest over de toekomstige strekking van de bevoegdheden van de toenmalige EEG, na verloop van tijd is de tweede E(conomische) niet voor niets verdwenen. Vooral, omdat er meerdere landen waren die vonden dat de samenwerking intensiever moest worden en op meerdere vlakken moest grijpen.

Bij de oprichting van de EU, durfde men de kernvragen over de EU:
- waarvoor dient de EU
- Hoe groot kan de EU worden
- Wat is einddoel van de Unie (VS van Europa, of vrijhandelszone)

Iedereen wist, dat wanneer men die vragen eens aan de orde zou stellen (vooral na de toetreding van de UK), de EU in de huidige vorm niet meer zou kunnen voortbestaan.
De *kuch* "grondwet" moest de unie democratischer en effectiever maken, echter ook in die "grondwet" staan de kerntaken van de EU niet omschreven. Hetgeen ook onmogelijk is, omdat men pas na de uitbreiding met 10 extra landen begonnen is met het schrijven van het boekwerk.
25 (nu 27) individuele staten, met individuele en specifieke belangen, moeten op basis van een-oorspronkelijk- tweestromenbeleid, onderhandelen over de toekomstige vorm van de EU, de bevoegdheden van de Europese raad, het democratische gehalte van de commissie en het parlement, de stroomlijning van het (enorme) ambtelijke apparaat, de discretionaire- en de subsidiaire bevoegdheden van de lidstaten zelf.....

Daar kan niets concreets uit voortvloeien, dat is gebleken. De burgers van Nederland hebben dat ingezien, echter pikken de bestuurders van de EU dat niet.
Nu heeft Nederland een probleem, het volk heeft doorzien hoe groot de puinhoop, die EU heet, is, maar Balkenende moet koste wat het kost, die puinhoop proberen te verkopen aan het volk, anders zijn de andere heldhaftige (geen ballen om een referendum te houden) Lidstaten boos.
Nou Frans, ik zal je helpen... stel Angela Merkel de drie vragen, ga vervolgens naar Gordon Brown en stel de vragen nogmaals, zit er veel licht tussen de standpunten?
Dat dacht ik al, conclusie:
EFTA!

Herman Flipsen | 29-05-07 | 22:37

/* gaat slapen, morgen weer 52% verdienen (inleveren) voor Europa*/

Captain Orange | 29-05-07 | 22:37

De meest welvarende landen van het Europese continent zitten NIET bij de EU.

Het kan dus,en het zou van een ongeloofwaardige hoeveelheid visie ende lef betuigen (VOC Mentaliteit!) als dit gristenhonden kabinet zou besluiten om uit de EU te stappen en een geheel eigen koers te gaan varen.

Met andere woorden,geen referendum,hallo Europese grondwet. :-(

depete | 29-05-07 | 22:35

v Maerlant 29-05-07 @ 22:25
En zonder de EU zouden de problemen voor Nederland niet dan zo groot zijn?

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:34

@captain Orange> Als jij nou de roverskapitein wordt, laat mij dan maar lekker de joker zijn. Wel liev van je trouwens.

superjan | 29-05-07 | 22:33

Ik heb in 1982 een visie van een accountant (waarvan de naam door chef vast niet genoemd mag worden), gehoord die eauk toendertijd, Duisenberg heeft geadviseerd,; Europa is te versplinterd en het hele idee zal niet lukken..

Attila23 | 29-05-07 | 22:33

Prima hoor een referendum, maar dan dit keer wel graag een duidelijke keuze tussen twee (of meer) richtingen die we op kunnen gaan.
Dus niet weer de keuze tussen Ja, verandering (volgens sommigen een verbetering, volgens anderen een verslechtering) of Nee, kop in het zand.

koeberg | 29-05-07 | 22:33

vinden = vrienden

Chiant | 29-05-07 | 22:33

lol @ neemjemoederindemali 29-05-07 @ 22:29

Critical Distance | 29-05-07 | 22:32

@Captain Orange @22:27
Tsja, de grootschalige maatschappelijke experimenten van onze linkse vinden zijn nu eenmaal kostbaar. En aangezien zij zelf het geld er niet voor hebben, zijn wij allen via de mediagestuurde democratie de sigaar.

Chiant | 29-05-07 | 22:32

superjan 29-05-07 @ 22:27
Houzee! En jij worde de grote leider. Verrot maar met je butenland, grenzen dicht dwz ten zuiden vande grote rivieren, ten oosten van de utrechtse heuvelrug en de linie Alkmaar/Boertanghe!
Op de Barricaden, gepeupel en onnozel aan het front!
Ik wordt de hofnar van Superjan!

Captain Orange | 29-05-07 | 22:31

ff OFF-TOPIC

Vraag van vandaag
De politie wil foto’s de redactie van Mzine foto’s hebben van de rellen na Jong Oranje – Jong Marokko in Tilburg. De redactie wil die niet afgeven. Wat vind jij?

Afgeven, die relschoppers moeten worden opgepakt (93%)

Niet geven, laat de politie zelf maar opsporen (7%)

bron: omroepbrabant.nl

Critical Distance | 29-05-07 | 22:31

@annefleur canteclaer 29-05-07 @ 22:19:

Als je een IQ van boven de 120 hebt, en een fatsoenlijk jaersalaerisch wilt, dan heb je als het goed is Nederstan allang verlaten, en zit je --net als ik-- in Zwitserland.

Balsaq | 29-05-07 | 22:30

@ de canteclaer>

een man die roderick jean heet is gay en koopt zijn kasteelinrichting bij divano en divani

superjan | 29-05-07 | 22:29

Criminal Minds 29-05-07 @ 22:21

je doet het fout, eerst graaf, graaf, "grondwet" er in pleuren (eventueel met Colinda) grond erover heen en dan heel hard stamp stamp doen, vervolgens een hele, hele grote steen er boven op en klaar is kees.

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:29

@annefleur canteclaer 29-05-07 @ 22:19

Ga eens deaud stomme bal

Criminal Minds | 29-05-07 | 22:27

koerbagh 29-05-07 @ 22:21
Karremans-gevoel, en gelijk heb je, maaarrr da's volgens mij NAVO stuff en niet EU. Ware het niet dat JP ook weleens een sigaartje rectaal kreeg van Chirac.

Maar even over mezelf; net een cabrio geimporteerd uit onsch aller Deutschland, qua kosten met BPM etc had ik er ook een nieuwe voor kunnen kopen in Deutschland. Evenzeer de Belgen met hun benzine en auto en huizen en levensonderhoud en belastingen en individuele vrijheden en goedkoper bier en lekkerder waterzooi zijn mij een doorn naast de balk in mijn oog.

Captain Orange | 29-05-07 | 22:27

in de geschiedenis waren vrijplaatsen altijd broeinesten van cultuur, handel, hoeren, drugs, libertarisme, kortom alles dat lekker is. Laat nederland op eurazische schaal gezien nou de perfecte locatie en infrastructur hebben om het piratennest, de roversburcht van Europa te zijn.

Leve de oversburcht Hollandia, leve de EFTA

superjan | 29-05-07 | 22:27

Je kunt mij vele referenda voorschotelen:

Nederland in de EVA/EFTA? Ja!

Nederland in de EER/EEA? Ja!

Nederland in een nieuw te vormen Noord(-West) Europese unie / N(W)EU? Ja!

Nederland in een Unie van Rijke Europese Landen (UREL)? Ja!

Maar...

Nederland in de huidige EU, waarin een duidelijke scheiding tussen Betalië en Profiteurië bestaat? N.E.E.N.!

Ik bedoel dus:

Danwel deze: en.wikipedia.org/wiki/Image:GDP_nomina...

Waarin de NWEU/UREL zou bestaan uit Ierland, Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en --als ze dat zouden willen-- Zwitserland.

Danwel deze:

en.wikipedia.org/wiki/Image:GDP_PPP_pe...

Waarin de UREL zou bestaan uit IJsland, Ierland, UK, België, Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, en --zouden ze dat willen-- Zwitserland.

Balsaq | 29-05-07 | 22:26

@koerbagh @22:21
Allemaal waar en niets op af te dingen. Maar we moeten ergens beginnen en ik geloof werkelijk dat de tegenstellingen niet meer zo groot zijn als 30 jaar geleden. We moeten het echter ook niet willen forceren, zoals ik nu regelmatig het gevoel krijg bij het door de strot wringen van allerlei EU-verdragen en -regelgeving.

Komt tijd, komt raad. Laat de zaken zichzelf regelen en laat het bestuur de noden van het volk volgen. Niet andersom.

* koerbagh de hand schudt *

Chiant | 29-05-07 | 22:26

annefleur canteclaer 29-05-07 @ 22:19

Ik ben bang dat jij en je R.J. niet mogen stemmen. Overigens is een iq van 120 rijkelijk hoog. Ik denk dat een iq boven de 85 goed voldoet. Mensen met een iq van 85 en een jaarsalaris van, zeg 25 k weten heel goed wat het betekent om nog langer deel uit te maken van de EU. Liever vandaag dan morgen eruit

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:25

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 22:25


Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:16

2020 wordt me het jaartje wel. Hierrr (pdf-alert)

www.burkestichting.nl/picture_library/...

(16e regel ongeveer van pga 1) lees je dat in datzelfde jaar het merendeel van de in Nederland geboren kindertjes islamitische kinderen zijn. Doe daar deze jongen nog bij (eerste 4 paragrafen)
www.trouw.nl/deverdieping/overigeartik...
en de rapen zijn gaar. Ziehier mijn voornaamste bezwaar tegen de EU.

v Maerlant | 29-05-07 | 22:25

@Critical Distance 29-05-07 @ 22:17

stamp stamp... trap, graaf graaf

Criminal Minds | 29-05-07 | 22:21

@Chiant 29-05-07 @ 22:06:
Zweden heeft het de gehele Koude Oorlog door prima gedaan met z'n defensie. Met een bevolking vele malen kleiner dan Nederland en heel wat meer grenskilometers waren ze in staat een uitstekend uitgerust en georganiseerd defensie-apparaat te onderhouden.
Niettemin, als het erom gaat de buitengrenzen van de EU te bewaken dan kan dat wellicht best in samenwerking, maar et punt is dat ik niet geloof dat een gemiddelde Italiaan zo heel erg gemotiveerd is in de verdediging bij een invasie op het strand van Scheveningen en dat een Deen dat niet is bij een invasie op Kreta.
Dat, en de bevelsstructuur van een Europees leger (of samenwerkingsverband) lijkt me ook nogal een probleem. Laten we in dit verband even denken aan Srebrenica waar een Franse generaal niet zoveel trek had in luchtsteun aan Dutchbat hoewel hij dat wel verplicht was in de afspraken vooraf. Als Srebrenica onder bescherming van Franse eenheden had gestaan dan had deze meneer waarschijnlijk niet geaarzeld om Mladic en zijn bende met een squadron Mirages naar het hiernamaals te bombarderen.

koerbagh | 29-05-07 | 22:21

@Colindatita,

Wie heeft het hier nou over moslims?

Attila23 | 29-05-07 | 22:20

Critical Distance 29-05-07 @ 22:17

Volgens mij zijn we volop bezig met beide.

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:20

Colinda 29-05-07 @ 22:16
Nee, maar de grote initiator tegen de grondwet was Harry van Bommel en niet Geert Wilders.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:19

@Colinda @21:59
Interessant statement. Opzienbarend ook, overigens. Graag zou ik deze mening delen. Waar kan ik de feitelijke dan wel wetenschappelijke onderbouwing vinden?

Chiant | 29-05-07 | 22:19

Hemeltjelief, altijd dat affreuze gedoe met die plebejers. Afschaffen dat algemeen stemrecht. Ik zei nog tegen mijn Roderick-Jean: "eigenlick moest je alleen maar mogen stemmen met een bewezen IQ beuven de 120 en een jaersalaeris niet onder de 120 (K)." Het zijn deckselse tijden.

annefleur canteclaer | 29-05-07 | 22:19

Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:16
Die werklozen kunnen dan mooi in Polska aan de slag.

Captain Orange | 29-05-07 | 22:19

@ Neuken geen,..:

Wat denk je van je eigen grenzen weer terug hebben?
Onbetaalbaar veilig en waterdicht voor elke gelukszoeker die hier wil hangmatten

The eimer | 29-05-07 | 22:18

1. We gaan echt niet uit de EU als we alleen maar weigeren onze souvereiniteit op te geven aan een ondemocratische oligargie die hun politieke ideologie (vrije markt fundamentalisme) dwingend aan ons willen opleggen; De bestaande verdragen zijn geratificeerd en blijven gewoon geldig. Dus economische rampscenario's daar hoeft niemand mee aan te komen.

2. Hoe ver kan je als bestuur van je bevolking afstaan: serieus denken dat de vlag en wat Europese symbooltjes onze grote bezwaren zijn tegen de EU. De centrale thema's waren en zijn immers: opgeven van vetorecht/soevereiniteit en uitbreiding EU met landen die daar nog lang niet aan toe zijn (homohaters Polen, religieus en mensenrechten onstabiel Turkije)

3. Laat die idioten in Brussel eerst die belachelijke peperdure en nutteloze maandelijkse verhuizing van Strassbourg naar Brussel en vice versa eens ophouden alvorens anderen op de vingers te gaan tikken.

4. Voor de duidelijkheid: het was onze grote vriend GERRIT ZALM (VVD!) die onze gulden willens en wetens tegen een lagere waarde heeft ingeruild. Onze Gerrit dacht via een handig truukje een flink aantal procentjes van de staatschuld af te kunnen snoepen. Immers, als gulden minder hoog wordt ingeruild voor de Euro, dan wordt de staatschuld lager ingeruild in Euro's. Dat de centjes van de burger ook met zo'n 20% minder waard worden nam onze Gerrit Zalm (VVD!) er op de koop toe. GS, gaan we daar ook niet eens een topic over schrijven?

Kyokushinkai | 29-05-07 | 22:18

@fuckje 29-05-07 @ 22:11
Boeien, zodra er 1 een raket afschiet stopt het toch allemaal.

Hellsmurfje | 29-05-07 | 22:17

nou mensen volgens mij snapt Colinda het nu wel hoor, ze had een domme opmerking inderdaad maar geen reden om haar zo de grond in te trappen.

Trap liever de -grond-wet in de -grond-

Critical Distance | 29-05-07 | 22:17

@Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:09

Ik weet, ik weet, het krioelt hier van de Wilders-adepten, maar is het nou echt nodig om in ieder topic de moslims erbij te slepen?

Colinda | 29-05-07 | 22:16

v Maerlant 29-05-07 @ 22:09
Ken je deze nog?
www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuse...
als dat zo is dan denk ik dat ik tegen die tijd met de euro beter af ben dan met de gulden.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:16

@Critical Distance @22:09
Ja ja... En met die vrijgekomen miljarden weten Woutert de Boskaboutert en zijn PvdA vervolgens wel weer raad! Die gaan o.a. naar de grieven van Atilla23 @21:56

Chiant | 29-05-07 | 22:16

@Colinda, doe wederom es even zuigen, of hoe anders een sop!

Attila23 | 29-05-07 | 22:15

Colinda 29-05-07 @ 21:59

of ga je me nu uitleggen dat 57% van de zwitserse bevolking armoede lijdt?

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:14

De Fransen krijgen hun landbouwsubsidies.
De Engelsen betalen nauwelijks.
Zowel de Duitsers als de Fransen mogen ongestraft 3% begrotingstekort overschrijden.
Spanje en Italie blijven met erg creatieve manieren binnen deze 3%.
.
Dat zijn al vijf landen die de groep bedonderen of er voor hun eigen belang zitten. En 0031 wel netjes 6 miljard per jaar netto afdragen aan dit EU clubje en braaf alle regeltjes die het uitspuugt slikken.. nee bedankt!
.
Handelsverdragen tussen landen: JA
Bureaucratisch circus dat 0031 bakken geld kost: NEEN.
.
www.volkskrant.nl/economie/article1375...

Lobo | 29-05-07 | 22:14

@Neuken geen bezwaar 29-05-07 @ 22:11

inderdaad al die - wet- en regelgeving die ons door de strot wordt geduwd. dat is voor mij het belangrijkste argument

Critical Distance | 29-05-07 | 22:13

@tipo @22:08
Ook weer waar, maar daar heb je dan nog altijd voor een aanzienlijk deel de Amerikanen voor nodig. En voor een minder aanzienlijk deel de Canadezen. En de vraag is dan natuurlijk of je die afhankelijkheid als Europa wil hebben. Nog even los van de recalcitrante Franse houding binnen de NAVO.

Daarenboven zijn niet dezelfde landen vertegenwoordigd in de NAVO als in de EU. Dus vanuit welk perspectief wordt dan geacteerd?

Chiant | 29-05-07 | 22:12

Colinda 29-05-07 @ 21:59

Moehahaha, idieaut, wel 's in zwitserland geweest?

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:12

Als we mogen stemmen over het EU-lidmaatschap, lijkt me dat een mooie gelegenheid om in één keer af te komen van:

- de euro
- onze subsidies aan Franse boeren
- Poolse roversbendes
- wet- en regelgeving die ons door de strot wordt geduwd
- die kop van Timmermans op tv

Neuken geen bezwaar | 29-05-07 | 22:11

Ach, we zitten lekker veilig tussen die Russische en Amerikaanse anti-raket-raket-raket-schilden.

fuckje | 29-05-07 | 22:11

Maar even serieus;
Is het nou een links gedachtengoed of een rechts gedachtengoed om ja/nee te stemmen?
Ik weet het niet meer maar als ik Marijnissen lees komen onze raakvlakken griezelig dicht bij elkaar...
/*loopt naar de koelkast om een tomaat te bashen*?

Captain Orange | 29-05-07 | 22:10

@Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:09

Zelfs de Christenunie is tegen Europa....

dat zijn er dus al drie

Critical Distance | 29-05-07 | 22:10

@dr Geisteskrank 29-05-07 @ 21:57@

de Europese aanbestedingen zijn op zich al een Europese administratief monster.Die hele papier winkel zouden ze overboord moeten gooien dat zou de concurrentie positie zo wie zo verbeteren.
Oke dat als je eruit stapt zal je waarschijnlijk wel wat aanbestedingen verliezen maar dat wil nog niet zeggen dat je als land economisch kapot gaat.
Ik denk dat zelfs bij een tweede nee Nederland niet uit de EU gegooid wordt.
Het zal alleen wat uitstel zijn het is namelijk onomkeerbaar geworden

Ronnie | 29-05-07 | 22:10

Karel kwakbol 29-05-07 @ 22:02

Je hebt volkomen gelijk, we zitten amper weer in hoogconjunctuur mede door het afgelopen kabinet, en de hulpsinterklazen Wouter, Jan en achterban verkwanselen de boel al weer. We kunnen er de klok op gelijk zetten wat ons over 4 jaar te wachten staat.

Het keiharde NEE tegen de europese "kuch" grondwet is geen NEE tegen de grondwet, maar een keihard NEE tegen de ongebreidelde groei van de europese unie

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 22:10

Chiant 29-05-07 @ 22:01
Het verschil tussen het jarenlange ''ontwikkelings-gedoe'' en de ''investeringen'', zie ik eauk het duidelijke verschil in.

Attila23 | 29-05-07 | 22:09

Colinda 29-05-07 @ 21:59
Voortaan de SP noemen in plaats van Wilders.
Wilders is tegen Europa en tegen moslims. De SP is alleen tegen Europa.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:09

Wie denkt dat je als EU-lid best nog wel je souvereiniteit kunt bewaren: ongeveer 80% van de wetgeving komt van de Europese Draak.

-

Lizzard 29-05-07 @ 22:07
Lizzard! Mond spoelen met Blauwe Hand!

v Maerlant | 29-05-07 | 22:09

Maaier 29-05-07 @ 21:59,
Sommmige van die clubs die vooraf gingen aan de EU, hadden nog realiteitszin.
.
Echter, vanaf het moment dat het de EU heette, in 1992, was het mis. De EU heeft van meet af aan gezogen. Daarvoor was dat zelfs al zo. Het omkeerpunt lag begin jaren 70, als u het mij vraagt.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 22:09

@Chiant 29-05-07 @ 22:06

Dat financieren we wel met al die miljarden die we besparen aan het Grote Europa

De rekening in Crediet Courant van 0031 staat dan mega in de plus

Critical Distance | 29-05-07 | 22:09

@koerbagh @22:01
* [doorhalen] kwartje [/doorhalen] 10 eurocent valt *

Chiant | 29-05-07 | 22:08

@Chiant @ 22:06
NAVO.

tipo | 29-05-07 | 22:08

koerbagh 29-05-07 @ 22:01

Hoho, de Hongaarse marine doet goede zaken op het Balatonmeer.. EN Horthy was een beste admiraal.

Maaier | 29-05-07 | 22:07

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 22:07

@koerbagh @22:01
Is wat voor te zeggen, maar alles heeft zijn prijs. Wil je als land alles zelfstandig blijven doen op gebied van defensie, dan heeft dat ook een prijskaartje.
Los daarvan denk ik dat samenwerken met Europese partners wel degelijk heel veel voordelen heeft zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van de soevereiniteit van een land.

Chiant | 29-05-07 | 22:06

Yo.. Brusselmans ik kan het niet beter zeggen

Mulatin Rome | 29-05-07 | 22:06

En wie zwaait met de scepter in het fort Europa nou eigenijk?
Duitschland en Frankrijk, toch zeker wel?

Attila23 | 29-05-07 | 22:05

@ Colinda:

Jij bent behoorlijk gehersenspoeld en vooral een angsthaas.
Vergelijk de economieen van Zwitserland, Denemarken Zweden en Noorwegen met EU landen. Ze scoren op alle fronten beter.
En als Wilders stemmen wint door tegen de EU te zijn, vergeet dan niet dat zijn achterban dat wenst.
Als je die plebs noemt, dan komen er weer 2 zetels bij.

The eimer | 29-05-07 | 22:05

Lol @ Critical Distance 29-05-07 @ 22:01

haha ben het helemaal met je eens, dat mens is gek!

Criminal Minds | 29-05-07 | 22:05

Colinda 29-05-07 @ 21:59

Dus ik moet Nee stemmen?

Captain Orange | 29-05-07 | 22:04

We kunnen best onze eigen boontjes doppen, dat laten we in elk geval zien met :
- het generaal pardon
- het met rust laten van de weigerambtenaren
- het bevoordelen van de allochtonen bij stageplaatsen en sollicitaties
- de hoogste belastingdruk op brandstof
- de plannen om het verbruik van elektriciteit aan banden te leggen desnoods gaat het op de bon.
- het oplossen van de voedselbanken, want daar hoor je niemand meer over.
- het aanpakken van de aandachtswijken, zodat in 2010 de criminaliteit fors is gedaald en iedereen meedoet met het arbeidsproces.

Stel je toch eens voor dat Europa dat allemaal zou hebben tegen gehouden.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 22:02

@Chiant 29-05-07 @ 21:58:
En willen we dat? Ik niet. Laat ik zeggen dat ik niet al te veel vertrouwen heb als de marine van pak 'm beet Hongarije of Slowakije hier de kustbewaking moet gaan doen.

koerbagh | 29-05-07 | 22:01

@deurwaarder @21:56
Die kan ik niet helemaal volgen. De Chinezen willen er niet vanaf, ze willen ze juist hebben.

@Attila23 @21:56
Maar dan haal je "ontwikkelingsgelden" en "investeringen" door elkaar. Die twee dienen een totaal ander doel.

Chiant | 29-05-07 | 22:01

Colinda 29-05-07 @ 21:59

Baseer jij deze informatie op feiten? of zijn het gewoon jou hersenspinsels die een mening fabriceren die niet gepaard gaan met de realiteit?

Critical Distance | 29-05-07 | 22:01

Colinda 29-05-07 @ 21:59
Vandaar de enorme economische malaise in IJsland,Noorwegen en Zwitserland..... LOL
Je praat peop

tasmaniandevil | 29-05-07 | 22:01

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 22:00

@dr Geisteskrank @ 21:57
De europese aanbestedingen kunnen nog steeds plaatsvinden binnen de EER. Dat is het deel van de EU waar je in wilt blijven, maar dan kan je nog wel uit de rest. Noorwegen zit ook in de EER.

tipo | 29-05-07 | 22:00

@The eimer 29-05-07 @ 21:57

mee eens

Critical Distance | 29-05-07 | 21:59

Ik zal het nog één keer uitleggen, en dan kan deze discussie gesloten worden.
Een NEEN heeft een desastreus effect op onze export, wij hebben op economisch gebied Europa hard nodig en dat kan andersom niet gezegd worden.
Mocht het plebs toch achter idioten als Wilders aanblijven rennen dan leeft in de toekomst 57% van de mensen in ons land een armoedig bestaan. Voor hen is dan te hopen dat de VN voedselpakketten komt uitdelen.

Colinda | 29-05-07 | 21:59

HP 29-05-07 @ 21:40

NIet vanaf het begin, de EGKS en Euratom waren kleine, en zeer fijne clubs, met meer dan nuttige functies. Het probleem bij de EU, zoals bij alle machtscentra, is dat ze inherent steeds meer macht willen. Zo is het met Den Haag gegaan, eerder met provinciekernen als ANtweerpen of Den Bosch, zo gaat het met de EU en zelfs , al lukt dat voor geen meter, bij de VN.

Maaier | 29-05-07 | 21:59

@koerbagh @21:52
Op zich mee eens, echter kleine correctie. Ook de EU heeft de wens om op defensiegebied een eenheid te vormen ter stabilisering van de wereldvrede (iets genuanceerdere omschrijving) en draagt daar actief aan bij:
www.euforbih.org/
en
www.eurogendfor.org/

Chiant | 29-05-07 | 21:58

@jorickdd 29-05-07 @ 21:55:
Ten eerste: Schreeuw niet zo. Ten tweede: Een paar regeltjes? Een PAAR regeltjes? Ha! Was dat maar waar. Het is een pakket regels waar je de honden geen brood van lusten. En het komt zeker niet iedereen ten goede. Je zou er goed aazn doen je eerst even te informeren wat die regeltjes precies zijn en wat de consequenties daarvan zijn. Dan lul je wel anders.

koerbagh | 29-05-07 | 21:58

jorickdd 29-05-07 @ 21:55,
Niet schreeuwend uit uw mond peopen.
.
Moet u kijken wat u gedaan heeft. 'T zit overal.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 21:58

Maaier 29-05-07 @ 21:54

In 2001 was ik nog passioneel pro (nuja, passioneel, 't blijft natuurlijk wel een oud wijf, Europa) maar nu niet meer. De EU zit met de Europeanen niets in, en een bestuur dat geen hart heeft voor z'n onderdanen heeft geen reden van bestaan. De duif moet dood, meneer.

v Maerlant | 29-05-07 | 21:58

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 21:57

@Critical...:
Ik blijf er op hameren, Sinds die Euro is het alleen maar inleveren geblazen.
En alle zelfbelazeraars die het integendeel beweren zijn dieven van hun eigen knip. Natuurlijk zin de Balkenende kabinetten daarvoor behoorljk verantwoordeljk. Die gulden is verkwanseld door naieve idoten.
Daarom alleen al is het een lacher te beweren dat we rijk worden van die EU.
Voeg daarbij die 6 miljard die we jaarlijks schokken, daarvoor niets terugzien en het vooruitzicht niets meer over je eigen land te vertellen te hebben en het is een godswonder dat er nog mensen voor gestemt hebben.

The eimer | 29-05-07 | 21:57

@ Ronnie 21:46
OK dude, globaal gezien heb je daar dan weer gelijk in. Maar ondanks dat postje over het VMBO is het kennisniveau in 0031 nu nog redelijk te noemen. En ken je de Europese aanbestedingen? Vast wel. Die raak je kwijt, tenzij je gaat teamen (als subcontractor), maar geeft altijd extra moelijkheden. De diensten, werken etc. die europees aanbesteed worden zijn voor veel industrieen toch redelijk grote kluiven.

dr Geisteskrank | 29-05-07 | 21:57

Chiant 29-05-07 @ 21:53
Maar de gelen besteden hun geld dan wel een stuk beter dan alle ''ontwikkelings-weldoenerts'', hiero..

Attila23 | 29-05-07 | 21:56

@Captain Orange 29-05-07 @ 21:51

Ik houd ook niet van doemdenken, maar kijk eens goed om je heen wat je de laatste jaren al aan vrijheid hebt moeten inleveren en voor wat? een "Terrorist" die ergens in de bergen woont en misschien wel 0031 wil bombarderen met "weapons of mass destruction" die hij niet heeft?

Ik heb ook niks te verbergen, maar dat ze alles van je weten geeft jou dat een fijn gevoel? Kennis is macht en zodra deze kennis in verkeerde handen valt kunnen er dingen gaan gebeuren die we niet meer in de hand hebben en zijn de gevolgen misschien niet te overzien.

Maargoed ik ben een positief denker, en ik breng dadelijk dan ook heel positief mijn NEE stem uit!

Critical Distance | 29-05-07 | 21:56

Chiant 29-05-07 @ 21:53
Denk dat China als het wil snel genoeg van de fossiele brandstoffen af is, en dat ze Afrika daar niet voor nodig hebben.

deurwaarder | 29-05-07 | 21:56

-weggejorist-

jorickdd | 29-05-07 | 21:55

Jezus... we leven nog.

deaardeisplat | 29-05-07 | 21:54

v Maerlant 29-05-07 @ 21:49

dat is helemaal waar. Het ergste is natuurlijk dat we direct wééér erover moeten stemmen, terwijl er 150 + 75 + 27 mensen hebben gekozen die - gedwongen- al tijden uit hun neus aan het eten zijn en daarvoor niet te zuinig betaald worden. Ook erg natuurlijk dat die grondwet niet aangenomen wordt..

Maaier | 29-05-07 | 21:54

@Attila23 @21:47
Ja dat klopt, maar niet uit filantropisch oogpunt. De Chinezen weten dat zij vanwege hun enorme economische groei binnenkort uit hun fossiele brandstoffen gaan gieren en de olievoorraden buiten de eerste en tweede wereld zich in Afrika bevinden.

Chiant | 29-05-07 | 21:53

Blanco stemmen, is dat wat?

Attila23 | 29-05-07 | 21:53

@Ronnie 29-05-07 @ 21:39:
-Door de Euro heb je meer te besteden.
Eh... ik ben er netto op achteruit gegaan hoor. Ik betaal tegenwoordig relatief bijna 2x zoveel voor mijn dagelijkse boodschappen, mijn biertje op het terras, mijn treinkaartje, mijn bioscoopkaartje en meer van die dingen. Ik heb zeker niet meer te besteden dan in het gulden-tijdperk

-Door de europese unie hebben ook buitenlanders dezelfde kansen
dus jij kan ook eenvoudiger in het buitenland werken polen b.v
Praktisch gezien is er niet zo vreselijk veel veranderd. De hoeveelheid papierzooi mbt belastingen en migratie bij een arbeidsovereenkomst in het buitenland is nog steeds ongeveer net zo groot als voorheen.

-Geen gelul meer bij de grenzen
dat is het Schengen-verdrag en dat heeft op zich weinig met de EU te maken. Vóór WOII kon je op een studentenkaart al heel Europa doorkruisen.

-Het milieu wordt beter
Muljeu? Welk muljeu?

-1 Grrot europees machtsblok tegen aggressors.
Enne wie zijn die agressors? Ik dacht overigens niet dat de EU daarvoor was, maar de NAVO en de WEU.

koerbagh | 29-05-07 | 21:52

YES!!!!
SCheelt een miljardje of wat, dus voor de KINDERLOZE-loze, jarenlang werkende vrijgezellerts, lattenende chicks in de geyle mini cabrio met hippe baantjes & nog lang geen kinderwens kunnen een procentje of 10 belasting korting krijgen?
We krijgen ook weer de gulden terug , maal 2,20734, en de a1 mag weer 5 baans worden?!
Hoe kan je daar nou slechter van worden?
De meeste van ons verdienen nu eindelijk weer net zoveel als in het guldentijdperk, alleen andere valuta symbooltje, dus laat die gulden maar weer komen.
Kijken of je nog steeds 8,5 voor een pakje luckies neerteld, of 9 gulden voor ijskoude heineken in de kroeg.
Ik heb er zin an!
Wanneer komt het referendum?
1 juli lijkt me wel een mooie dag,, of stel het uit tot volgend jaar, eurodag.
Wachten we nog wel even met overmaken, die rente kunnen we wel lasten.
Koekoek!

Weeraanmelden | 29-05-07 | 21:51

Critical Distance 29-05-07 @ 21:47
1984 Orwell was een hoax, was een boek ter voorbereiding van Big Brother (en niet die van tv). Men smulde vna het boek... sinds 84 zijn we er al aan gewend, de discussie is over, waarmee ik niet wil zeggen dat ik een tegenstander ben van uber uber control door de pliessie, ik heb niks te verbergen.

Captain Orange | 29-05-07 | 21:51

@Ronnie 29-05-07 @ 21:50

goedzo Ronnie, en nu dalijk braaf NEE stemmen

Critical Distance | 29-05-07 | 21:51

@Captain Orange 29-05-07 @ 21:47@

ha ha lol ik wou even de sterke punten eruit lichten.

Ronnie | 29-05-07 | 21:50

In Nice 2001, bij de afspraken over het 'landelijk gewicht' in het vooruitzicht van de uitbreiding, is het definitief fout gelopen. Niemand was daar écht tevreden met wat er naar buiten kwam, maar de Fransen - alweer de Fransen, die ons met hun MO gemarchandeer al zoveel pijn hebben gedaan - wilden per se een akkoord. Nou, dat zullen we geweten hebben. Achteraf bekeken hebben Frankrijk met hun misplaatste gekrenkte trots en Engeland met z'n eeuwige verdeel-en-heers het project de das omgedaan. En heeft Duitsland, dat mag ook wel eens worden gezegd, zich van de voormalige grote drie nog het best gedragen.

v Maerlant | 29-05-07 | 21:49

@broodjuh> aha jij begrijpt het grondwettelijk verdrag dus? Ik niet. vertel eens kanjer!

superjan | 29-05-07 | 21:48

huppelkudtje 29-05-07 @ 21:24

Tot nu toe brengt China wat op ja. Dat zal ook nog wel even zo zijn. Maar ik denk dat er weinig mensen op zitten te wachten dat China de hele wereldmarkt gaat domineren, met zijn 1.3 miljard werklustige arbeiders.

deurwaarder | 29-05-07 | 21:48

@Ronnie @21:39
Met uitzondering van dat gelul met wisselen aan de grenzen was je post neem ik aan satirisch bedoeld. Hoop ik.

Chiant | 29-05-07 | 21:48

@ Ronnie

Je argumenten slaan werkelijk nergens op! Heb je ooit weleens een Terrorist gezien? allemaal bang makerij van onze overheid zodat wij onze veiligheid inleveren en dat zij dan meer macht krijgen.

ik adviseer je het boek 1984 eens te lezen. misschien dat dat je ogen opend

Critical Distance | 29-05-07 | 21:47

Ronnie 29-05-07 @ 21:46
He'nou ben je ineens tegen? Ikkuh nie begrijp

Captain Orange | 29-05-07 | 21:47

De chinezen hebben het pas slim bekeken! Ze ''helpen'' Afrika met het dichten van de kloof door de infrastructuur daar op te bouwen.
En wat gebeurt er hier? Incontinentaal zeiken op/over het fort Europa.

Attila23 | 29-05-07 | 21:47

@dr Geisteskrank 29-05-07 @ 21:37@

Oke daar heb je een punt dus wij als 1 van de grootste netto bijdragers worden nog dubbel benadeeld.
De industrieen en multinationals zullen altijd naar de goedkoopste gaan
misschien kan Nederland zijn concurrentie positie wel verbeteren als we die geldverslindende molensteen kwijt zijn.

Ronnie | 29-05-07 | 21:46

Ronnie 29-05-07 @ 21:39

-Dat ikmeer te besteden heb ik kul en stel dat dat wel zo zou zijnis dat ten koste gegaan van 3-e wereld landen die niet bij dit machtsblok horen
-Buitenlanders dezelfde kansen laat me niet lachen en je Polen voorbeeld is nonsense, ik noem het moderne slavernij een tegelzetter voor 10 euro p/u zich uit de naad laten werken
-Milieu beter regel je via Kyoto verdrag,handelsblokken hebben uberhaupt scheisse aan milieu, wie kan ze straffen?
-Agressors? Sindsch vriend Oppenheimer hoeven we nergens meer bang voor te zijn, alleen de luizen in de pels die vanbinnen uit de boel ziek maken

Captain Orange | 29-05-07 | 21:45

Lol@"1 Groot europees machtsblok tegen aggressors."
haha!
We zijn al lid van de NAVO hoor. Is meer dan genoeg.

tipo | 29-05-07 | 21:44

@Ronnie 29-05-07 @ 21:39

Hebben wij hier behoefte aan? dit is inderdaad gunstig zoals je zelf al aangeeft als je een Pool of van "Finse" afkomst bent, en ik denk dat de meerderheid hier deze mensen kan missen als een boer met kiespijn!

Door de Euro heb je meer te besteden? Meen je dat nu echt? Serieus? Waar woon jij?

Critical Distance | 29-05-07 | 21:42

@Spankie, ik vroeg me al af wat dat rolletje papier in mijn W.C. deed..

Attila23 | 29-05-07 | 21:40

@ superjan

Zozo, we gaan toch niet toch niet op de toer van de autoritaire prietpraat he? Je studies zullen me een worst wezen, en je moet het niet proberen te lezen, maar proberen te begrijpen. Daar zit ook een verschil in.

Broodjeuh | 29-05-07 | 21:40

De EU verlaten lijkt me een goed plan. De drijvende kracht achter de vorming van de EU was van meet af aan verkeerd.
.
De EU is een bureaucraten-paradijs van een nieuw soort: een geheel nieuw soort staat.
.
Namelijk, eerst kregen we per land een staat die zich boven haar inwoners heeft proberen te plaatsen, en hen vertelt dat zij er niets van bakken, en dat de staat het vééél beter kan - en het pardoes maar begint te doen.
.
Vervolgens kregen we een EU die zich middels de EU-grondwet boven de landen probeert te plaatsen, en hen vertelt dat zij er niets van bakken, en dat de EU-superstaat het vééél beter kan - en het pardoes maar begint te doen.
.
Deze betweterigheid en bedillerigheid op ongekende schaal, met een ongekend budget. Alsof het probleem weggaat door de schaal ervan te vergroten.
.
Je moet er maar voor willen stemmen, zeg.
.
Neem dan aub de EFTA als alternatief:
Een vrije handelszone, maar wel met autonomie binnen landsgrenzen. Alle voordelen, niet de nadelen.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 21:40

@Captain Orange 29-05-07 @ 21:34

-Door de Euro heb je meer te besteden.
-Door de europese unie hebben ook buitenlanders dezelfde kansen
dus jij kan ook eenvoudiger in het buitenland werken polen b.v
-Geen gelul meer bij de grenzen
-Het milieu wordt beter
-1 Grrot europees machtsblok tegen aggressors.
- enz enz

Ronnie | 29-05-07 | 21:39

-weggejorist-

de grote boze wolf | 29-05-07 | 21:39

@neemjemoederindemali @ 21:21
Nee, dat is inmiddels geworden SMINGD KLOPS SMIFFAB.

Spanje
Monaco
Ierland
Nederland
Griekenland
Duitsland

Kosovo
Luxemburg
Oostenrijk
Portugal
Slovenië

San Marino
Monaco
Italië
Frankrijk
Finland
Andorra
België

En dan reken ik Vaticaanstad en de overzeese gerelateerde gebieden niet mee.

Chiant | 29-05-07 | 21:38

Cool, het gaat weer beginnen! Get it on! Het is en blijft: NEE!!!!!

FlyingSpaghettiMnstr | 29-05-07 | 21:38

{anjameulendeyk on}
Nou het akteergehalte is heus verwaarloosbaar!
{anjameulendeyk off}

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-05-07 | 21:38

@spanko> oooh is dat het.... *krabt nog ns een kostje weg*

superjan | 29-05-07 | 21:38

@dr Geisteskrank 21.19.
Denk eerder 3 e wereld land met ontwikkelingshulp vanuit China.
*duikt weer in de cursus chinees voor toekomstige ontwikkelingshulpontvangers*

Uw Verzekeringsadvis | 29-05-07 | 21:38

Critical Distance 29-05-07 @ 21:37

Hulde!

Captain Orange | 29-05-07 | 21:37

@ Ronnie 21:25
.
Niet zomaar slag in de lucht: er zijn bedrijven vertrokken uit NL om zich bv in Ierland te vestigen: daar was de subsidie van de EU nl nog hoger dan in NL. Het verschil neemt nog verder toe als we ons uit de EU terugtrekken. Hoeveel groter het netto effect is, daar zullen de economen wel modelletjes voor opgezet hebben (die ik overigens niet blindelings zal geloven).

dr Geisteskrank | 29-05-07 | 21:37

lekker boeiend waar we lid van worden, Nederland kan het heus wel zonder Europa. De handelsgeest in die land "owned" alle continenten.

Critical Distance | 29-05-07 | 21:37

Iedereen die NEE heeft gestemd is te dom om zijn reet af te vegen

Spanko | 29-05-07 | 21:36

Traag gaat snel aan kop. De compound, das ouwe Horse terminologie, komt ie weer terug?

..zapper | 29-05-07 | 21:36

Nog 1 keer dan het is de MEFTA: Middle East Free Trade Initiative
waar we lid van moeten worden en niet de EFTA, niet de FETA en niet de BEFTA (da's helemaal een vies gebeuren, zie vorig topic)

En als nou 1 iemand me uit kan leggen dat de EU mijn leven structureel beter heeft gemaakt.... GRAAG!!! En diegene die mij uit gaat leggen dat ik mn euro niet meer hoef te wisselen voor Spaanse euro's gaat direct door naar de inquisitie!

Captain Orange | 29-05-07 | 21:34

@Eyeopener:
Het gaat allang niet meer om de grondwet, Het gaat om het lidmaatschap van NL aan het Europese Politieke Esthablishment en het hoge lidmaatschap daarvan. Blijven we daar inzitten en meebetalen zonder mee te bepalen, of gaan we daar zelfstandig en met opgeheven hoofd uit? In de Economische Europerse Ruimte blijven we sowieso, dus economisch leiden we geen schade. Hoogstens zal er het een en ander verschuiven.

tipo | 29-05-07 | 21:33

Dit komt niet onverwacht. Frankie Timmermans is tenslotten mede-opsteller van de EU-grondwet in de afgekeurde vorm en daar gaat hij niet bepaald elegant mee om.
.
Bovendien heeft hij bij zijn aantreden al aangegeven dat hij als zijn "grootste wapenfeit" van de kabinetsperiode het liefst zou zien dat "Nederland meer in het hart van" de EU zou terechtkomen.
.
En het mooiste is: hij gaat dat doen door héééél realistisch te zijn.
.
Goed begin is het halve werk, zeg maar.
.
ministerie.noterik.com/asx/17_timmerma...
.
Welnu, ik mag ook hopen dat nederland in het hart van de EU gaat terechtkomen. Zoals een houten staak in het hart van dracula met andermaal een luid en duidelijk NEE.

Rest In Privacy | 29-05-07 | 21:32

Zo is het maar net! Mooi gezegd!

RightOfMind | 29-05-07 | 21:32

Grijp deze kans Nederland en join zwitserland!

HoiIkBenBoy | 29-05-07 | 21:31

inderdaad, mooi stukje! weg met die Europese Grondwet. stem nee tegen Europa. Lang leve Zwitserland

Critical Distance | 29-05-07 | 21:28

Eyeopener heet in het dagelijks leven Frans Timmermans.

Aussie | 29-05-07 | 21:28

@Jane Doe, van harte gefeliciteerd!

Attila23 | 29-05-07 | 21:28

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 21:28

Ik overweeg om me klakkeloos aan te sluiten bij Eyeopener 29-05-07 @ 21:23. Zijn slap gelul komt bij mij zeer overtuigend over.

linksisooknietalles | 29-05-07 | 21:27

-weggejorist en opgerot-

Fr@nky | 29-05-07 | 21:26

"hun mogelijkheid rechtzaken boven een nationaal niveau uit te tillen"
@Niet voor Jan 21:22

Ja we hebben allemaal kunnen zien welke vruchten we daar van plukken.
www.geenstijl.nl/mt/archieven/876381.h...

Aussie | 29-05-07 | 21:26

@niet voor jan> voor onafwendbare dingen moet je nooit een referendum uitschrijven. dat is de les.

superjan | 29-05-07 | 21:25

"hun mogelijkheid rechtzaken boven een nationaal niveau uit te tillen"
@Niet voor Jan 21:22

Ja we hebben allemaal kunnen zien welke vruchten we daar van plukken.
www.geenstijl.nl/mt/archieven/876381.h...

Aussie | 29-05-07 | 21:25

@dr Geisteskrank 29-05-07 @ 21:19@

Dat grote industrien vertrekken is een slag in de lucht van je de enigste rede zou zijn dat het ergens anders goedkoper kan.
Trouwens zie je nu ook al gebeuren wat je nu ook zie gebeuren dat ze na een paar jaar weer terug komen hollen.

Ronnie | 29-05-07 | 21:25

pardon

Don Quichote | 29-05-07 | 21:25

@deurwaarder 29-05-07 @ 21:16
Sterker nog: China is en India zal ook één van de belangrijkste handelspartners van NL worden.
Daar hebben wij de EU niet voor nodig.
Bangmakerij om niks; China heeft ons veel opgebracht.

huppelkudtje | 29-05-07 | 21:24

CoJoNes 29-05-07 @ 21:15 geheime EFTA! groet?? Doe eens een klein tipje van de burqa oplichten.

Overigens stem ook ik teugen Europa, maar dat zal ook wel aan mijn VMBO-zwakstroom achtergrond liggen.

linksisooknietalles | 29-05-07 | 21:24

Hmm.. toch jammer dat geenstijl niet wat beter is ingelicht over de EU-Grondwet. Als ze die moeite hadden genomen zich in te lezen en niet klakkeloos achter Wilders, de SP en andere populisten aan lopen hadden ze geweten dat meer dan 90% van de Grondwet niet nieuw is maar al geregeld wordt door verdragen, arresten en andere secundaire wetgeving en die laatste 10% slechts nodig is voor het degelijk en op een verantwoorde manier leiden van de gemeenschap. Erg jammer hoor.

En o ja, een referendum: hell no, het volk is daar véél te dom voor.

Eyeopener | 29-05-07 | 21:23

@koerbagh

Handig, dan worden de zwitserse kazen en horloges goedkoper. Prima idee. Join the EFTA!

Rabarberke | 29-05-07 | 21:22

De EU is onafwendbaar, alleen al daarom kunnen we maar beter ons stinkende best doen om er zo'n mooi mogelijk feestje van te maken. En dat het onafwendbaar is, komt heus niet door een paar PvdA/CDA/VVD stemmerts - het komt omdat iedereen buiten ons ons al als zodanig ziet en ons al als zodanig behandelt. Het komt omdat bedrijven niet alleen handelen (waar je een kale economische unie voor nodig hebt), maar omdat ze ook belasting betalen, en lonen, en aan marketing doen, en aan transport. En de mensen van de EU die zeggen dat ze geen EU willen, willen toch ook hun paspoortloze grenzen, hun mogelijkheid rechtzaken boven een nationaal niveau uit te tillen, hun centrale munteenheid en hun goedkope polen niet kwijt. Dat er nadelen aan vast zitten - soit - dat is nu juist wat ons zou moeten oproepen om er verbetering in aan te brengen, niet om de boel maar gelijk te torpederen.

Niet voor Jan | 29-05-07 | 21:22

deurwaarder 29-05-07 @ 21:16

Mag ik je voor m'n antwoord daarop verwijzen naar de link onder 'Geert en Jan' in het stukje, met name 14:46, 15:51 en verder (Ctrl f4)?

v Maerlant | 29-05-07 | 21:21

Btw geldt dat "bibs flopt ding" eigenlijk nog nu zalm de flipper weg is?

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 21:21

En trouwens, Timmermans luldt uit zijn nek als de Fransen ook een referendum eisen van Sarkozy. Mochten de Fransen wederom "nee" zeggen en wij volgen daarop ook met een volmondig "neen", dan zijn de rapen gaar. (NOT)
Wie denkt er nu werkelijk dat de EU én de stokbroodvretende Soozen én de klompendragende Blowerts dan uit de unie wil knikkeren?

Chiant | 29-05-07 | 21:21

Vertrouw die Stijlloze poll voor geen meter. Hoxha pas op 5%!!!

Colinda | 29-05-07 | 21:21

@Rabarberke @ 21:13
De beestjes worden op natuurlijke wijze gemolken onder licentie van het Limburghs Landschap!

Don Quichote | 29-05-07 | 21:20

@fuckje 29-05-07 @ 21:16:
Nou vooruit, als je je maar gedraagt.
@Babs:
Deze: en.wikipedia.org/wiki/EFTA

koerbagh | 29-05-07 | 21:19

Europa is op de lange termijn ok. Stel je voor dat de SP hier aan de macht komt en 0031 niet langer bij de EU hoort. Dan kan 0031 alleen voor de helft van de EU (+ NL)-vluchtelingen zorgen. Fijn hoor!
Wat denk je van grote industrien? Die tieven op. Hoofdkantoren worden verplaats (imago - HQ in 0031 buiten de EU is zielig) en daarmee kunnen bedrijfswinsten niet in de staatskist van 0031. Qua geografie gaan we het nog een tijdje redden, maar op de lange termijn worden we een 2e wereldland.

dr Geisteskrank | 29-05-07 | 21:19

Het wordt toch eens keer tijd om stickers te halen voor mijn brievenbus met "NEE GEEN GRONDWET en NEE GEEN EURO"

RobDrop | 29-05-07 | 21:19

@gentle giant,
is dat Fleur op die foto?

fuckje | 29-05-07 | 21:19

Ik klik alleen "vote" maar dan F5't de pagina alleen maar. Ik weiger iemand weg te stemmen namelijk! Ben ik zwaar op tegen: wegstemmen. Ik ben trouwens ook helemaal niet democratisch.

fromwalking | 29-05-07 | 21:19

EFTA!
De verbaasde houding van lieden als Timmermans is trouwens op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. De Nederlandse bevolking heeft nooit een vinger in de pap gehad bij essentiële zaken als de uitbreiding van de EU en de invoering van de Euro. Dan is het toch niet vreemd dat als je dan een keer een referendum organiseert er en masse 'nee' wordt gestemd?

Aussie | 29-05-07 | 21:18

EFTA? Welke van de tientallen EFTA's?

Rabarberke | 29-05-07 | 21:17

@cojones> is die erectie echt verplicht tijdens het brengen van de geheime groet. ik krijg kramp en ben ook al de jongste niet meer.

superjan | 29-05-07 | 21:17

CoJoNes 29-05-07 @ 21:15

Cheers; gaat die pijn bij dat groeten over na een tijdje?

v Maerlant | 29-05-07 | 21:16

@CoJoNes,
ik weet niet wat EFTA is, maar mag ik er ook bij?

fuckje | 29-05-07 | 21:16

Ben een heel groot voorstander van de EU als we daarmee van onze gristenhonden en woutertje b. afkomen.

Cloodtvieaul | 29-05-07 | 21:16

@v Maerlant
En u denkt dat Nederland en de rest van europa zonder europese eenwording het nog lang vol zal houden tussen opkomende grootmachten als China en India?

deurwaarder | 29-05-07 | 21:16

@General Lee @ 21:04
Als milieuwetten files veroorzaken of de huizenprijzen opdrijven, dan moet je als land in kunnen grijpen. Dat kan binnen de EU niet, en binnen de EER/Efta wel. Leefbaarheid is meer dan alleen een mooi getal of de luchtverontreinigingsmeter. Die kan je lokaal (per land) veel beter bepalen.
.
Daarnaast kan NL overwegen om Kyoto al dan niet te ratificeren. Daar heeft NL de EU geheel niet voor nodig. Als NL Kyoto ratificeert, dan kan ze die snelwegen en huizen nog steeds bouwen, zolang ze maar investeert in zuiniger auto's en schonere energie, met haar eigen miljarden die ze bespaart op de EU-bijdrage.
.
Het is gewoon gezond om die overbodige politieke bestuurslaag van de EU eruit te halen, zodat de nationale politiek slagvaardiger wordt. Voor een deel zal het dezelfde doelen als de EU nastreven, maar wel altijd vanuit de eigen positie bepaalt.

tipo | 29-05-07 | 21:16

proficiat Chileen. een doos cohiba's komt jouw kant op, ouwe brombeer.

superjan | 29-05-07 | 21:15

-weggejorist-

Lizzard | 29-05-07 | 21:15

@v Maerlant
Welkom bij de EFTA! typers. Je verkeert in goed gezelschap, zelfs G-Unite is lid geworden!
*brengt geheime EFTA! groet aan de leden*

CoJoNes | 29-05-07 | 21:15

Stijlloze poll trouwens. Moet Geenstijl bezuinigen?

Don Knieschot | 29-05-07 | 21:14

huppelkudtje 29-05-07 @ 21:06

België is een nettobetaler, domoor.

v Maerlant | 29-05-07 | 21:13

Amen Brusselmans, amen.

Perv | 29-05-07 | 21:13

Korenwolf is toch wit bier?

Rabarberke | 29-05-07 | 21:13

hey, geen leipe mocro voetbal flavor bij opsporing verzocht. curieus. wel een blanke fietsendief.

superjan | 29-05-07 | 21:13

Laten we anders JA stemmen, of ben ik dan niet goed?

JoeMuller | 29-05-07 | 21:12

Tegen de EU stemmen is stemmen voor lijfsbehoud, als het daar al niet te laat voor is. Overal in EU-Europa kreunt en steunt de bevolking onder de last van de immigratie. En wat wil de EU? Juist, ja: een immigratie-unie zijn. Je stapt toch niet op de trein naar Amsterdam als je naar Eindhoven wil? Economische argumenten doen er dus niet echt toe, ze zijn niet relevant. Het economisch primaat is een vals, een oneigenlijk primaat, omdat de bekommernis omtrent de mate van welvaart dient te wijken voor het meest essentiële: leefbaarheid. Precies dat wordt door de EU ondermijnd. Ergo: alleen een masochist stemt nog voor de EU.

Vooruit dan maar: EFTA.

v Maerlant | 29-05-07 | 21:12

Ding Dong....... Traag has left the building.

Don Knieschot | 29-05-07 | 21:12

Waarom staat de Telegraaf niet in die poll?

gentle giant | 29-05-07 | 21:11

Zolang socialistische subsidiestelsels de ruggengraat van de economie van EU blijven vormen ben ik tegen ieder verdrag dat voorziet in handhaving daarvan.
Zolang liberale absurde nationale uitwassen op gebied van belastingen, drugs, abortus, media en vreemdelingenbeleid niet worden geregeld in een Europees verdrag blijf ik tegen.
Zolang het instituut EU bijna 12% van alle inkomsten opsoupeert aan eigen instandhouding blijf ik tegen verdere verdragen in naam van deze moloch.

Chiant | 29-05-07 | 21:11

Waarom staat Ruktor niet in die poll?

Karel kwakbol | 29-05-07 | 21:10

We kunnen helemaal niet nog eens stemmen over die europese "kuch" grondwet op basis van het ne bis in idem / non bis in idem rechtsbeginsel

neemjemoederindemali | 29-05-07 | 21:10

@broodjuh> jouw reactie dd 21:00 doet het gruwelijkst vermoeden over jouw staatsrechterlijke kennis... maar dat terzijde. Ik heb, met drie onafgemaakte studies en een functie op directieniveau, de preambule ternauwernood kunnen doorkauwen, maar ik neem aan dat jij... broodjuh (sic) ... het documet hebt doorgeworsteld. Dan graag een korte wellevende samenvatting.

EFTA!!!!!

superjan | 29-05-07 | 21:08

en waar blijft Niceau/Kouwes?

Don Quichote | 29-05-07 | 21:08

Omdat er toen NEE was gestemd moeten we nu opnieuw stemmen, pas als er JA gestemd is hoeven we niet meer opnieuw te stemmen.
Ik dacht dat dit een democratie was.
Als we van de eu af zijn, zijn we dan ook van die poolen af.

stijlloze1988 | 29-05-07 | 21:06

Burema? Die zie ik regelmatig in de parkeergarage, gehuld in regenjas.

@CoJo
Ook mijn 1e gedachte maar bij nadere beschouwing is het een doordachtte hetze tegen Traag, wat ik dan weer toejuich. Maar idd, het boeit niet.

Don Quichote | 29-05-07 | 21:06

Fransje Timmer laat zich wel erg makkelijk intimideren door Europa.
Hebben parasitaire landjes als België al uitgerekend wat hun dat gaat kosten als Nederland niet meedoet?
Fransje: laat eens zien dat je een VENT bent.

huppelkudtje | 29-05-07 | 21:06

Brusselmans, ik verlaag me nu inderdaad tot het laagste niveau van de samenleving namelijk GeenStijl, val dood...

Sebastianos | 29-05-07 | 21:05

@tipo 29-05-07 @ 20:59: Het is inderdaad heel zinvol als elk land z'n eigen milieuwetten gaat maken. Milieuproblemen zijn immers helemaal niet grensoverschrijdend.

General Lee | 29-05-07 | 21:04

Zou het niet zo zijn dat alles wat nederland aan de EU betaald al lang 'terugverdiend' is door het genieten van vrijhandel?

deurwaarder | 29-05-07 | 21:04

Ik wacht nog steeds op de Holocaust, Oorlog, De Pest, dode zeehondjes en wat al niet meer die ons beloofd zijn als we NEE zouden stemmen.
-
Als we bij de EU blijven dan zie ik hordes parasieten, sorry "Asieligzoekers", vanuit Spanje via de open grenzen naar NL komen.
-
Ik zie Miljarden die we jaarlijks moeten betalen waarvoor we, als we geluk hebben, miljoenen voor terug krijgen.
-
Ik zie NL als speelbal van de grote jongens in de EU. NL is zo klein dat een land als Frankrijk of Duitsland zijn landsbelang altijd voor dat van NL zal stellen (=Normaal menselijk gedrag)
-
Ik zie honderden van die Groen Links wetjes, waardoor belachelijke acties, zoals bv de Dominomus of de niet aanwezige Korenwolf mogelijk worden.
-
Ik zie een belachelijk dure organisatie die zoveel leden heeft dat besluitvorming onmogelijk is geworden, behalve dan voor die onbelangrijke puberale Groen Links wetjes.
-
Een ding wat is NIET zie is een reden om lid te blijven

Moi2 | 29-05-07 | 21:04

@Broodjeuh
Bomans! Mooi.

OT/
Waarom staat Matmans niet in de poll? Te bang of een jaarcontract?

CoJoNes | 29-05-07 | 21:04

Wij hebben nog duizenden guldens op zolder liggen, voor het geval dat; en je ziet, er is weer hoop!
* Gronings aardgas voor de Groningers*

fuckje | 29-05-07 | 21:04

Heel mooi geschreven! Ik vraag me al heel lang of, of GS-redacteur Brusselmans niet de bekende Vlaamse schrijver Herman Brusselmans is!?
Bij die zogenaamde grondwet moet ik altijd denken aan die uitzending van Barend&vanDorp met Bart Cabot, die op zeer komische wijze duidelijk maakte dat het verdrag (toen openbaar gemaakt via gratis te verkrijgen kranten ofzoiets) volstrekt onleesbaar was. Het maakte ook niet uit, als je zomaar met blinde vinger een zin eruit pikte en deze vervolgens aan een andere zin op een andere pagina plakte, klopt taalkundig precies, het waren/zijn ook allemaal Nederlandsche woorden, maar in onbegrijpelijke volgorde.
Pff, lange bla, sorrie!

fromwalking | 29-05-07 | 21:04

En weet je wat: als we eenmaal uit de EU zijn gestapt, en men in de rest van de EU ziet dat wij niet meteen op een houtje hoeven te bijten, dan volgt de rest van zelf.

Don Knieschot | 29-05-07 | 21:04

Door uitspraken als die van Frans Timmermans krijg ik behoorlijk zin om NEE te stemmen zonder erover na te denken. Die invloed heeft hij vast niet alleen op mij. Hij doet exact hetzelfde als JP: "Bij nee sta ik voor gek." Nog een mooie (Redactie Azijnbode): "Als je tegen stemt deug je niet, toen niet en nu niet". HOPPA. Pak aan.

kezie | 29-05-07 | 21:03

Volkomen eens met Brusselmans.

Don Knieschot | 29-05-07 | 21:03

@bottehond et al.
We hebben het in ieder geval wel geflikt. Een compleet eigen topic over de EFTA.
Kick butt, heren. Ik moet helaas over een minuut of 20 de deur uit.

CoJoNes | 29-05-07 | 21:02

sommige mensen willen redactie zij

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-05-07 | 21:02

"Het 'fascisme' is niet een systeem, maar een gesteldheid. Het kan als atmosfeer in een progressieve zaal hangen."

Ik impliceer trouwens niets...

Broodjeuh | 29-05-07 | 21:00

@DQ
Boeit niet. Als die luie flikkers af en toe de moeite zouden nemen om de comments te lezen, hadden zie de enge poll niet hoeven houden, dan weten ze wat de reaguurders denken. Fuck de lurkers en gluurders, da's laf schijtvolk, die hoef je niet te pleasen.
Dit polltje is wel het eest ranzige dat ik tot nu toe op GS heb mogen aanschouwen en geloof me, ik heb weleens een linkje van @Minister van Dood aangeklikt.

CoJoNes | 29-05-07 | 20:59

@General Lee @ 20:50
De verscherping van de luchtkwaliteitsnormen van de EU is de oorzaak van het stilleggen van veel bouw en infrastructuurplannen. Dit terugdraaien via de EU kan nooit, terwijl het op nationaal niveau wel kan. dus.

tipo | 29-05-07 | 20:59

Een 2e referendum heeft gewoon hetzelfde resultaat, heeft geen zin. Jammer omdat ik destijds ja stemde en dat weer zou doen maar op het ogenblik denken de meesten dat Nederland het wel alleen af kan in politieke zin.

1oog | 29-05-07 | 20:58

Paniek in Den Haag. De politci zijn bang dat de grote afvalbak genaamd europa voor hen dicht zal gaan.

Willem VanDer Decken | 29-05-07 | 20:58

Haha zegt Brusselmans, die in zijn vorige niemendalletje nog indirect pleitte voor de afschaffing van de vrije pers. Muahahha.

Rabarberke | 29-05-07 | 20:57

@ Broodjeuh
De ECONOMISCHE europese ruimte is niet in het geding. NL kan in de EER of EFTA blijven, als ze uit de EU stapt. De POLITIEKE europese ruimte, daar zeggen de NEE-stemmers nee tegen. Omdat door politieke spelletjes in de EU de zelfbeschikking en de macht van Nederland op het spel worden gezet, zonder gecorrigeerd te kunnen worden. Economische voordelen van de EER blijven dus gewoon bestaan, terwijl we van het politieke drijfzand van de EU af kunnen geraken. Nogmaal, dit is geen chantage, maar een moi vooruitzicht.

tipo | 29-05-07 | 20:56

@brutus68 29-05-07 @ 20:52: De afstand tussen politici en burgers is nog nooit zo klein geweest als tegenwoordig. Dat gezeik altijd van mensen die denken dat politici het iedereen naar de zin kunnen maken en alle problemen voor ze kunnen oplossen.

General Lee | 29-05-07 | 20:55

@JJJJ

Pritt is Marck Burema, die je nog wel kent van Propria Cures, die kán gewoonweg niet zo diep vallen dat ie dit polltje trekt.

CoJoNes | 29-05-07 | 20:55

@ koerbagh 29-05-07 @ 20:42
-
Neen, ik heb het document niet gelezen, ik heb me door anderen die het wel grondig bestudeerd hadden laten informeren. Ik begreep dat het vooral ging om het opschonen van een woud aan regeltjes tot een "overzichtelijk" verdrag. Daar hoeft soevereiniteit wat mij betreft niet in behandeld te worden.

U.S. Arseman | 29-05-07 | 20:55

@CoJo, niet om met veren te leuren maar de bijdragen uit brusselmans' zandleauper zijn dieper gedolven.

Don Quichote | 29-05-07 | 20:55

@Trrrraaaagggg, kom je terug als reaguurder?

Attila23 | 29-05-07 | 20:54

@General Lee 20:52

Ik denk dat jij je eerst eens moet gaan verdiepen in de ambities van de EU alvorens je zo'n comment maakt.

Aussie | 29-05-07 | 20:54

maarruh pritt stift is eauk maar een menschje en barbarossa is slechts crixus

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-05-07 | 20:53

EFTA trouwens, stelletje kudthonden dat jullie zijn!

CoJoNes | 29-05-07 | 20:53

@Aussie 29-05-07 @ 20:48: Als een asielzoeker ergens in de EU wordt afgewezen is het automatisch in de andere 26 landen ook Nee. Maar daar stap jij liever van af?

General Lee | 29-05-07 | 20:52

Aussie 29-05-07 @ 20:48
Dat kun je inderdaad beter overlaten aan figuren zoals Meulenbelt en andere SP dhimmys.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 20:52

Tsja, wederom NEEN zeggen is wellicht niet zo verstandig. Maarrrrr, de heer Timmermans slaat wel een beetje door in zijn arrogantie en betuttleling naar het stemvee toe. Stemmingmakerij is het, en een staatssecretaris onwaardig.
Immers, zomaar uit de EU stappen is praktisch onmogelijk.
Terug naar de gulden, de grenzen dicht, kortom het populistisch gebral van het soort lieden dat bij god niet weet waarover ze lullen is immers praktisch gezien onuitvoerbaar. We moeten met ons allen beseffen dat we vuistdiep in Europa zitten, en de weg terug praktisch onmogelijk is. Met dank overigens aan de heren & dames politici die in compleet andere dimensie leven dan de man/vrouw op de straat. Een 2e keer NEEN zou wederom leiden tot uitstel van de Europese grondwet, maar niet tot afstel, want uiteindelijk zal er toch weer een consensus gevonden worden. Het voordeel van een 2e keer NEEN zal niet de obstructie zijn, maar wederom een duidelijk signaal naar Den Haag dat de kiezer/stemvee niet argeloos over zich heen laat lopen, maar een duidelijk signaal afgeeft hoe groot de afstand tussen politiek/burger is geworden.

brutus68 | 29-05-07 | 20:52

Alweer die verwarring alom, een regulering van wetgeving is geen grondwet.
Maar ik ben overal tegen dus ook Nee!

Don Quichote | 29-05-07 | 20:51

Mag ik de redactie complimenteren met NSB poll van vandaag? Er is maar één stem mogelijk met zo'n triest staaltje delegeren om het dossier te vullen. Gadverdamme.

Wat mij betreft is maar één stem verantwoord en dat is FLEISCHBAUM, als Übergruppenführer en eindverantwoordelijke voor deze poll.
Gadverdamme, Anne Frank is door ethischer mensen verraden.

CoJoNes | 29-05-07 | 20:51

@tipo 29-05-07 @ 20:45: Ik denk niet dat het je zal helpen. De Nederlandse milieuregels zijn doorgaans strenger dan de Europese.

General Lee | 29-05-07 | 20:50

Spanje heeft trouwes toch eauk de vette soepsidies nodig?

Attila23 | 29-05-07 | 20:50

@Broodjeuh 20.38

Alleen al de machtsoverheveling naar Brussel op het gebied van immigratie is voor mij een reden om tegen die grondwet te stemmen. Leg mij maar uit wat het voordeel ervan is als Brussel gaat bepalen wie er toegang krijgen tot onze verzorgingsstaat.

Aussie | 29-05-07 | 20:48

Die schoppen ons NOOIT uit de EU.
Nederland is de gekke henkie van de EU.
We mogen alleen miljarden euro´s betalen en krijgen er alleen regels voor terug.
Kijk eens naar de landen die niet voor de EU hebben gekozen.
Zwitserland kent de meeste miljonairs...

ik lul ook maar wat | 29-05-07 | 20:48

@ superjan,

Die eerste zin in je commentaar nekt je al, als je ook maar enigszin wat kennis omtrent de politiek,economie en sociaalmaatschappelijk vlak had, dan had je commentaar mssn wat meer inhoud gehad als je daadwerkelijk dat hele plan door had gelezen.

Broodjeuh | 29-05-07 | 20:47

Brusselmans bedoel je dit? Dan moeten we toch juist NEIN stemmen??

"een volk dat voor finnen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht…"

Captain Orange | 29-05-07 | 20:47

Maar stel dat ik nou met mijn sleetje over de Zuytpeal wil racen? En ik kom Anja Meulenbelt of Michiel Smit tegen ofzeau?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-05-07 | 20:46

Bij een referendum is Maurice de Hond de enige die telt. Ontzettend kuddevee loopt elkaar ontzettend hard achterna, bang om afgekraakt te worden om hun eigen mening. Als hier een topic zou staan met hoe belangrijk de EU was, kon men niet hard genoeg juichen. Iedereen loopt verder allemaal te zaniken over die o zo geweldige gulden. Als ik nu mijn ponden omwissel naar guldens men ik al iedere keer een tientje kwijt. Laat staan als ik dat ook nog eens zou moeten doen om vuurwerk ofzo te kopen.

Guantanamo Airways | 29-05-07 | 20:46

Grondwetten werken niet!

Attila23 | 29-05-07 | 20:46

@General Lee @ 20:41
Wegens luchtkwaliteitseisen uit de EU mogen hele woonwijken en hele snelwegen niet gebouwd worden in NL, terwijl de plannen er al lang klaar voor zijn. Als NL uit de EU is, zijn we van dat verbod af en kunnen we weer bouwen aan een ruim bewoonbaar en bereikbaar landje.

tipo | 29-05-07 | 20:45

Het licht gaat weer uit: is het wel eens aan geweest dan??

metalgrandpa | 29-05-07 | 20:44

EFTA!
@U.S. Arseman 29-05-07 @ 20:25:
Heb je die "grondwet" de vorige keer gezien? Dat helemaal niets met grondwet, of grondrechten van individuele burgers te maken, laat staan dat de souvereiniteit van lidstaten daarin adequaat werd geregeld. Ik ben principieel à priori helemaal niet tegen grondregels (10 pagina's a4, hooguit) voor een Europese Unie, maar die 10.000+ pagina's ambtelijke flauwekul die ons vorige keer bijna door de strot werd geduwd had helemaal niks met een grondwet te maken, maar alles met een verdere uitholling van de souvereiniteit van de lidstaten en een verregaande suzereiniteit van Brussel. En met alle respect: daar pas ik voor.

koerbagh | 29-05-07 | 20:42

lol@Colinda.... of meen je het echt? ( zeg nee, alsnog :) )

blup ? | 29-05-07 | 20:42

HULDE!!!!! UIT DE EU!!!! EN SNEL!

inquisitra | 29-05-07 | 20:41

Wie is Frans Timmermans?

dr.spin007 | 29-05-07 | 20:41

Het is wel flink verdienen als europarlementarier zijnde!

Attila23 | 29-05-07 | 20:41

@tipo 29-05-07 @ 20:39: Verbod op snelwegen en woningbouw? Waar heb jij het over?

General Lee | 29-05-07 | 20:41

mensen, de EU is echt wel goed voor ons! Altijd dat eeuwige gelul over zelfbeschikking. *zucht*
Doe ja stemmen!

emmuzzz | 29-05-07 | 20:41

@broodjuh> ik heb het (geprobeerd te) lezen, maar alleen de preambule was al een openhaard vol gelul. De rest was schier onleesbaar.
Jij hebt uiteraard alle stukken doorgenomen?

superjan | 29-05-07 | 20:40

Als we nou lid worden van de MEFTA, kunnen we freetrade voeren met Finland, wordt export van scooters en handtasjes iets van hollandsch glorie.
Import zand voor onsche kusten zal aansienlijck goedkoper worden..

Captain Orange | 29-05-07 | 20:40

(vanuit de link vanaf Trouw)
*... Timmermans een ander soort volksraadpleging ...*

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-05-07 | 20:40

Laten ze nou eens het goede voorbeeld geven en dat verhuizen tussen Brussel en Straatsburg afschaffen. Dan begin ik pas te geloven in de goede wil van de politiek. Europa is niet geloofwaardig als er zelfs al gesteggel is tussen lidstaten over de plaats waar Europa zetelt, gesteggel dat veel onnodig geld kost en niet bepaald getuigt van de wil om over de eigen grenzen heen Europees te denken.

Schoorsteenveger | 29-05-07 | 20:40

Dreigen doe je toch door bedreigde onwelkome en/of angstaanjagende ontwikkelingen voor te spiegelen?

Tip voor Frans T. : een LOI cursus effectief dreigen. Bel anders even met die franse troela Royale, of met een willekeurige moslim organisatie, voor wat leuke ideetjes. "Rellen in de bi-culturele aandachtswijken!"

PreventiefRuimen | 29-05-07 | 20:40

D.N.A. @ 20:31
Onzin. NL kan uit de EU, maar in de Europese Economische Ruimte (EER) blijven. Danb zijn we van de politieke, netto-betaalpositie, fraude en verbod op snelwegen en woningbouw af. Je bent duidelijk niet op de hoogte.

tipo | 29-05-07 | 20:39

nu stem ik zeker nee wat een vooruitzicht uit de eu gezet worden kan niet beter allemaal nee stemmen

p-aard | 29-05-07 | 20:39

@ Arsemen! Toppie kerel, jij weet waar het over gaat.

Helaas heeft 99,9 % procent van de bokito's die hier reageert nog geen 1 keer dat grondwet plan gezien. Jammer is dat, beetje kudt roepen terwijl dat plan juist voor verbetering zorgt in veel regelgeving.

Kijk als jullie zo graag balkelende willen dwarsbomen, doe dat dan in je eigen tijd. Nu gaat iedereen er dalijk op achteruit dankzij jullie!

Broodjeuh | 29-05-07 | 20:38

@ Shalome: nou, dan denk ik dat we het maar eens op zijn manier moeten proberen... :)
-
@ superjan: ik kan altijd smakelijk lachen om zeikende anti-europese protelen op TV, inderdaad.

U.S. Arseman | 29-05-07 | 20:37

oh jee traag, daar ga je jongen.

superjan | 29-05-07 | 20:37

@Superjan 20:28 Kotsen is een mensdaad tegen de misselijkheid.

knutsel | 29-05-07 | 20:36

In een land waar, een groepje staatsondermijnende, provocateurs maar wat roepen, is het zo af en toe wel eens goed om het plebs duidelijk te maken wat de consequenties zijn van een NEEN. Dat is geen chantage, dat is politieke verantwoordelijkheid nemen.

Colinda | 29-05-07 | 20:36

@G-unite 29-05-07 @ 20:27: Welke van die figuren is Weesie ook al weer?

General Lee | 29-05-07 | 20:36

Gewoon fuseren met Duitsland. Daarna Frankrijk binnenvallen...

dehik1958 | 29-05-07 | 20:35

@US arseman> t levert wel een uiterst vermakelijk spektakel op, vind je niet?

superjan | 29-05-07 | 20:35

@ US Arseman 20:31
Saddam kreeg indertijd 99,9% van de stemmen ;-)

Shalome | 29-05-07 | 20:34

@.. zapper 29-05-07 @ 20:29

Ik heb een langlopend prestatie contract met een uitstekende bonus/malus regeling voor bepaalde doelstellingen. En die worden steeds makkelijker gehaald.

G-unite | 29-05-07 | 20:34

Als ik moet kiezen tussen de EU of het communisme van Jan, dan toch maar de EU, maar vooralsnog Geert!!

derkcs | 29-05-07 | 20:34

Dit is gewoon ordinaire intimidatie van de EU-lovers....

Quichegerechtigde | 29-05-07 | 20:33

Door dat xenofobe gedrag van de SP tegen Europeanen denk ik dat ik maar voor ga stemmen.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 20:33

@ superjan
-
Burgers braken altijd van politiek, in elk land, waar dan ook. heb jij ooit gehoord van een land waar de regereing een dikke vette 90% approval rating krijgt? Maar ik ben met je eens dat het referendum een nog dommer idee was dan de naam"grondwet".

U.S. Arseman | 29-05-07 | 20:31

hmm de gemiddelde nee stemmer kan niet verder kijken dan dat de voetbalkantine hoog is.. Ben benieuwd hoe nederlanders het als gelukszoekers en economische immigranten doen.. Naja tegen die tijd heeft europa zijn grenzen voor nederland dichtgegooid ;)

D.N.A. | 29-05-07 | 20:31

@ koerbagh 29-05-07 @ 20:20

Okay, een fraai taalkundig ornament aan een nutteloos stukje, dat geef ik je ;)

Baudelaire | 29-05-07 | 20:30

Er is al een mooi alternatief voor de EU: EFTA!

Aussie | 29-05-07 | 20:30

@The eimer 29-05-07 @ 20:26: Heb jij toch iets verkeerd gedaan.
@brulkikker 29-05-07 @ 20:27: Het halve Westland zou inmiddels op z'n gat liggen zonder al die Oost-Europeanen.

General Lee | 29-05-07 | 20:30

Kort door de bocht is de EU natuurlijk alleen maar bedoeld om een enorme afzetmarkt te creeren voor het bedrijfsleven, opdat u zo veel mogelijk nutteloze onzin tegen een zo laag mogelijke prijs zult aanschaffen. Voor de rest kunt u Brussel worst wezen. Wat mij betreft mag daar intussen wel eens een stokje voor gestoken worden.

OhJee | 29-05-07 | 20:29

G-unite 29-05-07 @ 20:27
Aan de tussenstand te zien hebben jullie zelf ook al volop gestemd.

Karel kwakbol | 29-05-07 | 20:29

@G-unite, ik wilde eigenlijk op jou stemmen, waarom sta jij er niet bij?

..zapper | 29-05-07 | 20:29

@arseman, grote strijder> ze hadden nooit een referendum moeten doen, daarmee is de deur opengezet, de doos van pandora, voor de burger om te laten zien dat ze kotsen van politici en regels. europees of hoe dan ook.

superjan | 29-05-07 | 20:28

NL moet zich niet politiek laten insluiten binnen de EU. Dat is nergens voor nodig. Aansluiten bij EFTA of EER is voldoende voor de de economie.
.
NL uit de EU is geen chantage maar een belofte bij een hardgrondig Nee! Het zal veel ondernemers deugd doen.

tipo | 29-05-07 | 20:28

Mooi, en dan meteen de grenzen dichtgooien.

..zapper | 29-05-07 | 20:28

Mag ik uw even storen door op de poll rechtsboven te wijzen?

Is namelijk van belang bij de komende salarisonderhandelingen.

Dank voor uw aandacht.

G-unite | 29-05-07 | 20:27

@ behoorlijk 29-05-07 @ 20:20
Net binnengekomen: "Pool slaat agent voor kanis in hertenverblijf."
Inderdaad, zie eens wat een ellende er van die EU komt.

brulkikker | 29-05-07 | 20:27

@ behoorlijk:
Je behoort nog tot de onnozele groep die roept dat wij zo geprofiteerd hebben van die EU.
Kijk je loonstroken vande afgelopen 6 jaar eens na en kom tot de conclusie dat je 10 tallen procenten in koopkracht ingeleverd hebt.
Dus dat verhaal klopt niet.
Daar heb je geen visie voornodig,maar realiteitszin.

The eimer | 29-05-07 | 20:26

Het enige voordeel van de EU is dat ik straks ook in het buitenland kan studeren - MOOI! Hoe eerder weg uit Nederland, hoe beter. Niet dat het in het buitenland zoveel beter is maar daar hoef ik mij tenminste geen zorgen te maken over de politiek omdat ik toch niks begrijp van de buitenlandse politiek. En aangezien het Europese/Internationale stelsel van Bachelor/Master al in Nederland is ingevoerd, zie ik geen belang in een Europese grondwet, wat de eerste stap zou zijn naar een Verenigd Europa.

RedRain | 29-05-07 | 20:26

behoorlijk @ 20.20 heeft gelijk, stelletje lutserts. Jullie verkijken je allemaal op die naam "grondwet". Het had beter "stoppenmetgeldverspillenaanongestroomlijnderegelgeving-plan" kunnen heten. Dat is wat het is: stroomlijning van de europese regels. Ik dacht dat de meesten hier juist minder regels wilden? Dan zou je dus juist voor moeten zijn...

U.S. Arseman | 29-05-07 | 20:25

Ik ben VOOR een Europese Grondwet. Ik herhaal: voor!
Krijgen we dan nu een referendum?

Chiant | 29-05-07 | 20:24

EFTA forever!

Dit wordt zo weldadig genieten, het gekronkel en gekerm zal niet van de lucht zijn. maar uiteindelijk wordt het weer een vette NEE.

superjan | 29-05-07 | 20:23

Die 30-plus procent die voorstander is van dat EU-verdrag zijn volgens mij allemaal politici, de ambtenarij, de intellectuelen en een ieder die ze nog een paar ruggen verschuldigd is, want voor de rest zie ik eigenlijk een behoorlijke consensus onder het volk. NEE dus.

brulkikker | 29-05-07 | 20:23

@Frotklob 29-05-07 @ 20:16: Sarkozy zei NEE tegen een nieuw referendum en JA tegen een nieuw verdrag. Wel opletten!

General Lee | 29-05-07 | 20:22

Op korte termijn misschien een beetje lastig voor de nederlandse economie.
Maar gezien het punt dat steeds meer multinationals uit nederland overgenomen worden door buitenlanders, hoeven we ons daar niet druk om te maken.
Op langere termijn zal uit de EU stappen de beste stap zijn van Nederland sinds het begin van de 80-jarige oorlog. Een vrije haven in het westen is erg belangrijk. Het zal een andere economie geven, dat natuurlijk wel. Maar het zal ons echt niet armer maken als in de EU blijven. En we houden onze zelfstandigheid.
De EU stort van zelf wel in. Zonder Nederland zal de EU ook in storten, alleen zal nederland niet in elkaar storten!

Quacka | 29-05-07 | 20:21

@behoorlijk , wat dan?

"europa rules" waarom ?

blup ? | 29-05-07 | 20:21

@Baudelaire 29-05-07 @ 20:12:
Dat is briljant. Ik zal je de oorsprong van die zin even uitleggen. Die is ontstaan in de tijd van Jan Pelleboer (voor de jeugd: een inmiddels allang met roken gestopte weerman van de Tros uit Paterswolde) die zijn weerpraatje vaak afsloot met een volkswijsheid over het weer. Het is dus een ironisch bedoeld commentaar op "volkswijsheden".
Ik was in de veronderstelling dat die zin alleen in deze regio werd gebezigd, maar blijkbaar is het al over den lande verspreid... Of Brusselmans woont ook in de buurt, dat kan ook nog. Ik vraag me af of deze zin al is opgenomen in het Perplexicon van Gerrit Komrij. boeklog.info/2007/05/21/perplexicon/

koerbagh | 29-05-07 | 20:20

Wat een flauwekul. Ik wil helemaal niet dat een of andere vergadertijger met ringbaard in de deelraad over dat soort dingen gaat. Europa rules zeg ik je! Veel plezier met je spruitjes, blij in de infantiele veronderstelling dat je iets 'zelf' beslist.

En referenda moeten direct worden afgeschaft - achterlijk, op hol geslagen stemvee zonder visie of moed moet niet aan de knoppen draaien, zie eens wat een ellende ervan komt.

behoorlijk | 29-05-07 | 20:20

Vergat ik nog aan toe te voegen: de migratiecijfers van de Nederlanders die het luilekkerland moeten betalen, zijn per 100.000/jaar.

Shalome | 29-05-07 | 20:19

brusselmans@ en zo is het en niet anders.(steek een van mijn vingers omhoog richting dat kut brussel en tyffffes kabinet)

wieowie | 29-05-07 | 20:19

Ik zeg JA!! wel zeg ik nee tegen betutteling... Mag toch niet zo zijn dat ik straks door INTERPOL bekeurt wordt voor stoepfietsen..

Obergruppenführer | 29-05-07 | 20:19

Wegwezen uit die EU en zo snel mogelijk.
Kunnen we ook onze gulden terugkrijgen.
Prijsovertreders worden zwaar gestraft.Nu wel.

-edit: En jij dacht dat als de gulden opnieuw ingevoerd wordt de prijzen naar beneden worden afgerond? lamlul.-

The eimer | 29-05-07 | 20:18

Denk maar na. Uw collectieve NEE zou Nederland zomaar eens het lidmaatschap van de EU kunnen kosten??? mooooiii zo

monstrera!!! | 29-05-07 | 20:17

Baas in eigen land! Ik zou dat niet te hard blij roepen. Gezien de wankele economische situatie van Nederland, het gigantische aantal werkelozen en wie gaat dat betalen zoete lieve Gerritje, is NL uit de EU helemaal niet iets om victorie over te kraaien.
Op zich wel natuurlijk, want het zou betekenen dat onze linkse Sinterklazen niet meer kunnen rekenen op de EU-ruif. En al het stemvolk dat heeft gestemd op de partij-van-de-hogere-danwel-ongemoeide-uitkering kan het bezuren.
.
Ik roep dus: verkwansel dat EU-lidmaatschap maar. Stem nee, en zie de gevolgen. Uitkeringstrekkende allochtonen zijn als eerste de pineut, ja? ja? ja? Joepie.

Shalome | 29-05-07 | 20:17

Ik wacht met smart, laten we allen hopen dat er weer NEE uitrolt en de rest van de EU Nederland uit de unie kotst. Iets beters kan ons niet overkomen. Is meteen het begrotingstekort voor de komende 8 jaar opgelost.

Hieronymus van Alphe | 29-05-07 | 20:16

N.E.E. zei Sarkozy en aangezien ik geen eigen mening heb zeg ik dat ook!

Frotklob | 29-05-07 | 20:16

haaah. kan het stof weer van de EU-NEE stickers worden geklopt?

Daan0 | 29-05-07 | 20:16

Zijn alle guldens,knaken en heerlijke 5 guldenmuntjes al omgesmolten??

blup ? | 29-05-07 | 20:15

Als er ook maar weer een klein kansje is om tegen Europa te stemmen zal ik daar graag gebruik van maken.

tasmaniandevil | 29-05-07 | 20:14

En per direct ophouden met het EUROvisie songfestival!

Klukkluk | 29-05-07 | 20:14

...

Wellicht illustreert de volgende zin wel goed hoe slecht dit topic is. Van Brusselmans nog wel. Ouch: "Zelf beslissen of het 's avonds kouder is dan buiten."

Baudelaire | 29-05-07 | 20:12

Maar een 2e referendum, prima!
De 2e nee smaakt des te zoeter.

G-unite | 29-05-07 | 20:11

Zeg Brusselmans, verloochen jij nu je eigen afkomst? Ik dacht dat je met die naam EU-opperhoofd van GS was.

dr Geisteskrank | 29-05-07 | 20:11

EFTA!

G-unite | 29-05-07 | 20:09

Flapdrol..

JoostvanO | 29-05-07 | 20:09

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen