Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Stelletje dikke-ikken

dikke!Het is weer maandag, tijd om jullie eens even een spiegel voor te houden. Want vertel eens eerlijk: was dat bezoek aan de mediamarkt, autodealer dan wel het sterrenrestaurant dit weekend nou echt nodig? Stelletje dikke-ikken. Pardon? Ja, u leest het goed, de afgelopen tien jaar heeft het dikke-ik Nederland veroverd. Ofwel: “Ikke ikke ikke en de rest kan stikken.” Het dikke-ik staat voor onmatigheid, voor de onverzadigbare zucht naar meer, beter en duurder, voor lomp gedrag en voor een dikke huid. Het is veelzeggend dat de snelle uitbreiding van het Chinese autopark bij ons vooral zorgen wekt omdat daardoor bij ons de benzineprijs stijgt. De ecologische gevolgen krijgen nauwelijks aandacht, terwijl de mensheid zich op planetair niveau steeds meer als een kortzichtig dikke-ik gedraagt en op een ecologisch hartinfarct afstevent. Ja ga daar maar eens over nadenken…

Reaguursels

Inloggen

@prohibitandis, ja, samenwerking én concurrentie. Hoe voorbeeldig het systeem wordt uitgelegd. Door concurrentie zal de prijs dalen, en dat is goed voor de consument. Wat ze er niet bij vertellen is dat als de concurrentie te moordend wordt , zoals bij die supermarktprijzenoorlog, het niet meer winstgevend wordt, ze iemand inhuren die een grote schoonmaak houdt in het werknemersbestand, of erover gaan klagen dat de consument er zo gewend aan raakt dat bijvoorbeeld de echte prijs van een halve liter Heineken stukken hoger ligt.

Concurrentie is toch een aanzet tot individualisme. Zelfs als je moet concurreren voor dezelfde opdracht of baan of weet ik veel, met bijvoorbeeld een of andere vent met (pak de viool er maar vast bij) een doodzieke vrouw , 4 kinderen en een torenhoge hypotheek, jij wil toch winnen, en er beter van worden.

Bovendien zou ik het niet echt samenwerking willen noemen, maar meer het aanbieden van diensten tegenover een bepaalde vastgestelde prijs.

En dat menselijke hebzucht en de behoefte d.m.v. statussymbolen zich boven elkander wil plaatsen is waarom communisme nooit zou lukken ja. Maar als ik bijvoorbeeld "the fabulous life of Justin Timberlake" op VH1 zie, met z'n rolexcollectie, of die vette zeug van een Missy Elliot, die haar custom-made sportschoenen op laat blingblingen voor 10.000 dollars om ze een keer te dragen en daarna weg te gooien, en dat terwijl er zoveel mensen daar onder de armoedegrens wonen, die verspilzucht, die bereidheid om zoveel geld in dat soort onzinnige dingen te pompen, dan kan dat toch ook nooit de bedoeling zijn geweest. En wat hebben die mensen nou helemaal gedaan, bereikt, betekend? Om over Paris Hilton maar niet te spreken.
Is dat dan het summum van een kapitalistisch wordt-zo-rijk-je-wilt systeem? Dat je zo verspilzuchtig, arrogant, patserig bent, omdat dat nou eenmaal kan? Lang verhaal alweer, moet ik toch echt mee kappen

Kees Balbet | 10-10-05 | 17:08

Ik moet 4 kilo afvallen van 57 naar 53 :(

Niflheim | 10-10-05 | 16:41

Ik haat dikke mensen. Ze zouden eens wat minder cola moeten drinken en wat minder wit brood van de Aldi moeten eten. Dat zal ze leren.

skcus-idlA | 10-10-05 | 16:35

@Kees Balbet,
.
Je kunt ongetwijfeld veel kritiek hebben op de kerk - in de gemeenschapszin - maar niets is perfect. Je schrijft zelf dat mensen niet volwassen genoeg zijn voor communisme, nou, dat zullen in jouw woorden mensen ook nooit worden en dat is precies de achilleshiel van het systeem.
.
Verder stel je dat kapitalisme tot individualisering leidt. Dat is pertinente onzin, omdat je voor succes één heel erg belangrijk ingrediënt nodig hebt: samenwerking. Productie en handel zullen zonder samenwerking nooit succesvol zijn. Dat is met communisme juist anders. Als de boer de kantjes eraf loopt en zijn oogst mislukt, dan krijgt ie nog steeds inkomen van de overheid.

prohibitandis | 10-10-05 | 15:46

@blawablawa, als wij tegen elkaar schaken, dan is het wel handig als we beiden dezelfde spelregels hanteren. Jij hebt het over zaken die er in mijn verhaal absoluut niet toe doen. Als jij vind van wel en je ook vind dat dat een goede reden is om blind te zijn voor het punt dat ik probeer over te brengen, tsja, dan kan ik daar erg weinig aan doen. Ik ga mij in ieder geval niet aanpassen aan jouw spelregels en daarmee bedoel ik dat ik jouw discussielijn niet ga volgen.

prohibitandis | 10-10-05 | 15:38


Ag ja extreme welvaart en alles hebben wat je hartje begeert is ook niet altijd leuk.Dat het ten koste van andere gaat is al millenia zo dus ga niet doen alsof het een nieuw fenomeen is of ben je kolonialisme en uitbuiting van minderheden al vergeten?

sluw maar stijlloos | 10-10-05 | 15:11

@prohibitandis 10-10-05 @ 11:44
De paus zat bij de Hitlerjugend. Zo iemand hoeft geen normen en waarden aan Afrika te verkopen. En het gaat niet hartstikke mis in Nederland, het gaat hartstikke mis in dat hoofd van je. Ga ff iets slikken tegen die stemmen in je hoofd voordat je weer wat post.

blawablawa | 10-10-05 | 15:00

Bijzonder sarcartisch artikel of Fleisch heeft voor het eerst zijn verstand gebruikt, wat is het nou?

Tsabaothiemynoia | 10-10-05 | 14:54

lomp ? zalk je effe lekker in je bek schijten ! hihihihi ...

Draaitafel Demagoog | 10-10-05 | 14:46

"Ah, we gaan weer geld ophalen met zijn allen. Na orkaan Katrina was het niet nodig een gironummer te openen, maar nu er in Pakistan een paar grotten zijn ingestort, worden we wel geacht massaal te storten."

En jij durft je mond open te doen over egoisme Vleesboom? Dat noemen ze geloof ik een gotspe, ik noem het simpelweg hypocriet. Dat staat duidelijker.

Jullie propageren goddomme die levensstijl zelf op deze site. Boter en hoofd...

TM | 10-10-05 | 14:30

@ prohibitandis, je stukje van 13:55 daar heb je gelijk in. Al wil ik wel een paar nuanceringen toevoegen.
De rode draad hier is dat je een bepaalde levenswijze of politiek systeem gebaseerd op idealen niet van bovenaf op kan leggen.
Of het nou het communistisch ideaal is dat iedereen gelijkwaardig aan elkaar is, en over dezelfde middelen zou moeten beschikken kan alleen als iedereen daarvan overtuigd is. Door een diktatuur krijg je dat nooit voor mekaar. Bovendien waren de communistische leiders zo corrupt als wat, en hetzelfde zie je bij de zogenaamde salon-socialisten, die zich het lot van de gewone man aan zien te trekken, maar dat het nogal krom overkomt als ze in hun luxe auto voorbijscheuren.

En mensen zijn gewoonweg niet 'volwassen' genoeg voor een communistisch systeem. Of waarschijnlijk zit het niet in onze aard om wel als een kudde ons te laten leiden door iemand anders zijn/haar denkbeelden en visies, maar daarnaast zich altijd te willen onderscheiden van elkaar d.m.v. statussymbolen.
De kerk doet dat anders. Die predikt hel en verdoemenis voor de ongelovigen die Jesus niet aanvaard etc. En hoewel ik zelf niet christelijk ben, vind ik dat ieder persoon die 10 geboden serieus moet nemen, en niet moet zien als iets dat komt van een instelling waarvan de autoritaire figuren de meest zondige dingen uitvoeren met kinderen.
Dat staat me tegen van de kerk. Ze prediken niet hoe geweldig het is om bijvoorbeeld te leven zoals Jesus wil dat je leeft. Nee, ze boezemen je angst in als je niet comformeert naar hun regels.
En dan dat je je zonden af kon betalen in de Middeleeuwen, of dat je al in kan schatten hoeveel weesgegroetjes het je gaat kosten terwijl je een zonde begaat.

Over het kapitalistische systeem, dat werkt individualisme in de hand. Laat de ander maar verrotten, zolang jij maar als de winnaar uit de strijd komt. Empathie past niet in dit systeem. Daarnaast is het kapitalistische systeem zeer destructief, aggressief, over lange termijn wordt niet nagedacht, tenzij het om investeringen gaat, en de nieuwe God heet economische groei. Dat systeem gaat ons ook een keer opbreken.
Dat we 30 jaar geprobeerd hebben van 'elkaar te leren' en 'tot elkaar te komen' is mislukt omdat we het nut er niet van inzagen, en omdat het van bovenaf min of meer opgedragen werd, of simpelweg weigerden. De dunne grens tussen tolerantie en onverschilligheid is vaak blootgelegd. Het begint alweer een lang verhaal te worden, dus hou ik er eerst mee op.

Kees Balbet | 10-10-05 | 14:15

En.. je gulden is een daalder waard!

-=Bring-It-On=- | 10-10-05 | 13:44

Een word: SUV

wannabecool | 10-10-05 | 13:37

Kees Balbet,
.
Ik ben zelf niet gelovig, maar ik durf wel te stellen dat kerken niet zo achterlijk zijn als door een boel mensen wordt gesteld. Sinds Nederlanders massaal de opvatting hebben dat zowel de politieke kerk als de kerk in samenleving een stelletje achterlijke idioten zijn, gaat het hardstikke mis in Nederland. Dat terwijl die kerken toch eeuwen heel wat samenlevingen bij elkaar heeft weten te houden. Dat jij al de motieven van kerken voor missionariswerk verdacht maakt vind ik maar erg kortzichtig. En die linkse ideeën van "tot elkaar komen", dat hebben we de afgelopen 30 jaar geprobeerd; dat willen de mensen niet, dat willen alleen idealistische "intelectuelen". Het toont voor de zoveelste keer aan dat die "intelectuelen" absoluut niet in staat zijn om de plus, maar ook de minpunten van de mens mee te nemen in hun ideeën. Het werkt niet. Neem het communisme, intelectuelen gingen daarbij eenzijdig uit van de menselijke krachten, uiteindelijk stortte de boel in elkaar wegens de menselijke zwakheden. In het kapitalisme worden zowel de sterke als de zwakke kanten van de mens beschouwd en het is tot nu toe het enige systeem met langlopend succes van welvaart en welzijn dat deze planeet gekend heeft. "De markt", met kraampjes dus, bestaat al duizenden jaren!

prohibitandis | 10-10-05 | 13:35

Als anderen een keer met mij rekening houden, dan wil ik ook wel eens met hen rekening houden.

Boeiend dat iedereen aan zichzelf denkt. Natuurlijk denkt iedereen aan zichzelf. De paar mensen op deze aardkloot die dat niet hebben gedaan (De moeder Theresa's onder ons) werden ook meteen bekend, omdat ze eigenlijk gewoon half mal zijn.

Inderdaad. I am no. 1!!!!

-=Bring-It-On=- | 10-10-05 | 13:31

@ Mesa, je bedoelt hoe je je al dan niet belangeloos in kunt zetten voor je medemens zonder respect voor hen te hebben?
Nou, je kan het zien als een missionaris in donker Afrika die daar mensen te eten geeft en ze ondertussen introduceert met Jezus. Die missionaris doet dat bijvoorbeeld om God te dienen, en daarom in de hemel te komen, niet omdat hij het zo zielig vind dat die mensen niets te eten hebben, of de eeuwenoude levenswijze, mythologie en cultuur maar heidens vindt, en dat graag veranderd ziet.
Je kan het zien als Hennie Huisman's surprise show, hij helpt bijvoorbeeld een familie herenigen uit Nederland en bijvoorbeeld de Molukken, om vervolgens in te zoomen op de tranen van blijdschap van die mensen na de reclameboodschappen.

Is dat respect voor je medemens?
Laat je ze in hun waarde? Erken je hun andere levenswijze, en laat ze daarin met rust?
En het zijn niet mijn spreekwoordelijke middelvingers.

en @prohibitandis, verzuiling zal nooit werken. We hebben een democratie, waarbij we er met z'n allen toch uit zullen moeten komen. Verzuiling, jaja, heb je enig idee hoe het woord "integratie" dan overkomt, waar we zo op hameren tegenover de allochtonen? Als we met z'n allen ons eigen clubje op gaan zoeken?
Dat mensen elkaar met rust moeten laten, betekent nog niet dat we elkaar maar links moeten laten liggen?
Nee, we moeten juist tot elkaar komen, van elkaar leren, want iedereen heeft in zekere zin gelijk in zijn of haar perceptie. En dat kost energie, en niemand heeft zin of tijd om daarmee bezig te zijn.
Maar ik moet er weer vandoor,

Befzemoar weur

Kees Balbet | 10-10-05 | 13:19

Lekker goor feautootje ook weer !!! Ik hoop dat ik het voer van zojuist nog even binnen kan houden !

Maintain | 10-10-05 | 13:08

De voordelen van het individualisme wegen niet op tegen de nadelen. Groepsdenken leidt altijd tot onderdrukking.

Dr. Faustus | 10-10-05 | 13:05

Goh Fleischbaum, ik ben het niet vaak eens met een GS-artikel, maar in dit geval kan ik 't er helemaal mee eens zijn. Welkom bij de veramerikaaniserende, kapitalistische, eigen-ik-eerst mentaliteit van ons nieuwe Europa.
-
Gelukkig is t over 30-40 jaar allemaal afgelopen, als die olie *eindelijk* op is. Gaat 75% vanzelf dood en de rest kan weer op een fatsoenlijke, ecologische manier voor zichzelf gaan zorgen.

Amstel | 10-10-05 | 12:22

Even super radicaal, maar als wij nu allemaal een dikke-ik zouden worden, dat betekent dus jezelf verzorgen en je alleen maar bezig houden met je directe omgeving, zouden dan niet vrijwel alle problemen in de wereld opgelost worden?
Als we daar massaal gelukkig van worden, voeren we iig geen oorlog meer, kan het ons geen fuck meer schelen of onze landgenoten heidense klootzakken zijn en is aids ook geen dilemma, want who cares.

En even over het verneuqen van de aardkloot door ons egoïsme. Dus?? Het enige wat we kunnen hopen is dat we er snel genoeg mee zijn voordat we als mensheid de rest van het universum gaan verkloten, want we zijn nu eenmaal parasieten.

Nog 1 puntje: Als ik nooit een boek had gelezen maar wel godvergeten rijk zou zijn had ik er ook mee lopen pronken. Je hebt gewoon tegen alle vooroordelen in bewezen dat ook ongeeduceerde mensen ook rijk kunnen worden, mag je best trots opzijn.
Dus Beckham: wees blij dat je interesse hebt voor geld en niet voor lezen

daft stiyjle | 10-10-05 | 12:19

Lacht uit Luid naar Icebar.

superjan | 10-10-05 | 12:14

@superjan
Opvallend bij een lengte van 3 cm ja.

Der Icebear | 10-10-05 | 11:49

@der icebar> nee, wel een opvallend dikke lul.

superjan | 10-10-05 | 11:47

@lara
Het echte treurige is dat dat soort klootzakjes niet alleen wordt verheerlijkt door het klootjesvolk, maar ook volop in de media. Met name door mensen als Bo van Erven, de Victoria Beckham onder de presentatoren.

Der Icebear | 10-10-05 | 11:45

@milo,
.
Voordat je de paus een moordenaar noemt, vanwege een verbod op rubbertjes. Stel dat de paus dit zou aanbevelen, maar Afrika houdt zich niet aan die aanbeveling, is de paus dan nog steeds een moordenaar? Waarschijnlijk is het op dat moment de schuld van de Afrikanen zelf toch?
.
Wat wil nu het geval, de paus is tegen rubbertjes, maar de paus is vóór huwelijkse trouw en geheelonthouding voorafgaand aan het huwelijk. Het zal wel even duren voordat het kwartje valt, maar als alle Afrikanen zich aan déze regels van de paus zouden houden, dan zou Aids ook veel sneller uitgeroeid zijn in dat land, zonder dat de Afrikanen kosten moeten maken voor rubbertjes van geld dat zij niet hebben en wij eigenlijk niet willen geven.
.
Kun je zeggen dat geheelonthouding niet bij jouw persoonlijke levensstijl past, prima, maar het wérkt wel als Aidsbestrijder, dat kan niemand ontkennen.

prohibitandis | 10-10-05 | 11:44

Er is ook een groep bezig met minimaliseren of wel gedwongen of wel vrijwillig. Die bling bling groep zijn de nieuwe rijken ofwel de nieuwe aso's die nergens over nadenken. En in hun hele leven nog nooit een boek hebben gelezen zie het verhaal van de Beckhammertjes waar zij trots vertelde nog nooit een boek te hebben gelezen. Jesus wat een droefenis dat soort. En daar zijn er een boel van. Maar ja zoalng de massa dit soort mensen schijnt te verheerlijken!

lara | 10-10-05 | 11:42

@milo, ik had het niet over de politieke kerk en jij wel. Oorlogen hebben niks te maken met het feit dat mensen vroeger meer gemeenschapszin hadden dan ze nu hebben. De kerk heeft meer kanten dan de kruistochten en over die andere kanten heb ik het nu juist.
Ik ben het wel eens met je punt over de dienstplicht.

prohibitandis | 10-10-05 | 11:37

@superjan
heb je ook rood haar?

Der Icebear | 10-10-05 | 11:33

@prohibitandis

Bullshit, kerken die de motor waren achter de menslievendheid, bwahahah, echt nonsens. Kerken zijn mede oorzaak van al deze ellende die juist vandaag de dag zo duidelijk afspelen. Kerken zijn voor 90% oorzaak nummer 1 van alle oorlogen op deze gigantische verklote aardkloot en voor de angst voor elkaar vandaag de dag.

Zuigende pausen die rubbertjes verbieden in Zululand, impotente Imaampjes die oproepen tot de heilige oorlog....... tjsees bij wie heb jij in de kontnaat gehangen de laatste tijd.

Laat de dienstplicht weer lekker ingevoerd worden zodat het jonge tuig van vandaag de dag toch nog wat discipline krijgen welke zij van hun ouders en onze "opvoedende" maatschappij niet krijgen.

milo | 10-10-05 | 11:33

@KaiserSoza: Tuurlijk, Postbus 51 = ikke, alleen dan in een groter verband. Wat is het antwoord dan? Als je maar niet met de conclusie komt dat vragen zinloos zijn.
@Kees Balbet: geef ff fijn een opsomming van 'respect voor je medemens'. Ik zou niet weten wat voor andere definitie je d'r aan wilde hangen, maar de puntjes die je noemt vallen gewoon onder die noemer. Dus stop dat tekort aan middelvingers maar lekker in je reet, dat zou een boel schelen.
@prohibitandis: applaus.

Mesa | 10-10-05 | 11:32

@Icebar> Met een lekkere sterke kop espresso loop ik over mijn nieuwe kavel. En zie dat het goed is.

superjan | 10-10-05 | 11:28

Tijd voor een mok espresso, dat is het!

pietro | 10-10-05 | 11:25

@superjan
heb je een kavel toegewezen gekregen?

Der Icebear | 10-10-05 | 11:25

@prest en pietro> sorry, ben een beetje in een softe bui.

superjan | 10-10-05 | 11:23

Naast dat het maandag is is het ook nog OCHTEND! Wat mij betreft dondert de hele wereld in elkaar...

pietro | 10-10-05 | 11:22

die laatste zin komt zeker van Donnert??

prestodegekste | 10-10-05 | 11:22

Het woord en begrip "respect" is gestolen van gewone goedwillende burgers, door misdadigers, schoffies en ander tuig. Net als het V teken van de geallieerden werd gestolen door een duivelsch slimme herr doctor Goebbels.

Het is tijd dat we het woord respect weer laden met de goede waarden die het heeft.

Respect voor de ouderdom.
Respect voor de doden.
Respect voor wijsheid.
Respect voor iedereen die respect teruggeeft.

superjan | 10-10-05 | 11:21

Kees Balbet, die verzuiling was inderdaad helemaal niet zo'n ramp. Toen had je bekrompen mensen met gemeenschapszin, tegenwoordig heb je bekrompen mensen die zich van de rest hebben losgemaakt.
De kerken hebben inderdaad hun eigen geloofsgemeenschappen bij elkaar gehouden en omdat alle zuilen dat deden, werkte dit ook. En dat ze ver van de concurrent moesten wegblijven is gewoon geen ramp.
Bovendien breng ik geen pleidooi vóór verzuiling.
En het was wel degelijk links die voor ontzuiling of eigenlijk voor ontkerking gezorgd heeft. De linkse idealen vielen toevallig samen met de behoeften van de babyboomers.
Respect voor je medemens heeft volgens mij erg veel te maken met sociale cohesie. Dat uit zich niet alleen in respect voor de eigen soort, maar ook voor het onbekende. Mensen die belangeloos iets doen, zullen ergens in moeten geloven, anders doen ze het simpelweg niet.
Sociale cohesie betekent wel dat er bepaalde remmingen moeten bestaan en tegelijkertijd dat mensen een stukje vrijheid inleveren. Of die gemeenschapszin/sociale cohesie zich nu uit via zuilen, kleine kerkgemeenschappen of wat dan ook, dat is echt niet belangrijk. De kerken hebben het - zij het met zuilen - tenminste gepresteerd en dat ook nog voor honderden jaren; dat kan links niet zeggen.

prohibitandis | 10-10-05 | 11:16

Whatever, eer het zover is ben ik al heen.

..zapper | 10-10-05 | 11:15

Heee Fleisch> Goed verhaal. helemaal waar.
We zitten in een marketing media nightmare vortex. We worden aan alle kanten geindoctrineerd dat we meer moeten, meer kunnen, harder moeten zijn en werken, dat een gewone Porsche niet voldoende is, dat het dat laatste model moet zijn.
Fleisch, je hebt helemaal gelijk. En ik doe er naar hartelust aan mee. Tragisch maar waar.

De anti reactie is ook al merkbaar.

Om mij heen zie ik van de weeromstuit steeds meer beleefdheid en vriendelijkheid. Middelvingerts op de snelweg associaal gedrag het wordt steeds meer geassocieerd met minderwaardigheid. Mensen zijn dus wakker aan het worden uit het brute tijdperk van vorig jaar en het jaar ervoor. Netjes zijn en vriendelijk is weer chique en chique kun je gelukkig nog steeds niet kopen.

superjan | 10-10-05 | 11:12

Typisch gs om de maandagmorgen met een dikke hoax te beginnen

MILF | 10-10-05 | 11:09

Ik zat erop te wachten en hoppetee, iemand noemt het stukje weer "politiek correct" om het daarmee direct weer in een hokje te plaatsen om er daarmee vanaf te zijn.
Maar zo makkelijk gaat dat dus niet, hé!
Grappig toch, hoe juist de lui die schreeuwen dat "dit land naar de klote gaat" het direct niet eens zijn met een stukje tekst dat nou juist DAAR over gaat.
Dus toch IKKE IKKE IKKE!

Pharos | 10-10-05 | 11:08

Kijk eens op de website van het HV. Ze hebben iets van 11000 leden. En dan moeten wij ze zien als een 'main stream' in de maatschappij? Het is meer een elitair klubje die riant gebeiteld zitten in hun villa. Veelal gearriveerde baby boomers die lekker van hun vroegpensioen genieten. En dan afgeven op de 'generatie Nix' die zich uit de naad moeten werken om dat allemaal te betalen.

Kees3382 | 10-10-05 | 11:05

H u m a n i s t . . .

zinloosgekweld | 10-10-05 | 11:01

@ prohibitandis , ja, en die zuilenmaatschappij was een feestje met een grote slagroomtaart zeker. Bovendien is het links van begin 20e eeuw niet te vergelijken met het links van nu.

En kerken hielden "de boel" nietzozeer bij elkaar. Ze hielden hun eigen geloofsgemeenschap bij elkaar en zo ver mogelijk bij de 'concurrent' vandaan. Een protestant trouwde in die tijd niet met een katholiek of een socialist.
En links heeft die verzuiling niet doorbroken, heel Nederland heeft dat gedaan.

En het gaat hier niet zozeer om respect voor je medemens, maar gebrek aan sociale cohesie, individualisme, materialisme, egocentrisme, bereidheid je in te willen zetten, of belangeloos iets te doen voor de samenleving waar je deel van uit maakt. En dat is nogal moeilijk als je , zoals Marylin Manson al zei, geboren bent met te weinig middelvingers.

Kees Balbet | 10-10-05 | 11:00

consumeren.... wel goed voor den economie.

de_rest_van_NL | 10-10-05 | 10:56

@Zweefvlieger, Kanneman trekt niet echt ten strijde tegen de individualisering of het jezelf op de eerste plaats stellen; het gaat meer over de morele vervlakking die daarmee hand in hand gaat. Hij beweert ook niet dat individualisering per definitie tot vervlakking leidt, maar wel dat het een gevaar is dat daarbij op de loer ligt.
Ik moest eerst ook niets van het stukje hebben maar ik heb het nog maar eens goed gelezen, en op een paar foutjes na vind ik het zo slecht nog niet. Afgezien dan van het taalgebruik... "zingeving", gadverdamme.

Muxje | 10-10-05 | 10:49

Zie je nou wel :-)

knutsel | 10-10-05 | 10:45

ik dacht dat volgens GS alles de schuld was van Europa en niet van de bevolking?

vdm | 10-10-05 | 10:45

Alleen mensen die het zelf niet voor elkaar hebben maken dit statement. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes dus ook voor je eigen sores.

creatyfuslijer | 10-10-05 | 10:44

Oh god, wat een heerlijke klaagstukkie weer. Bla bla bla bla, verzin eens wat nieuws.

Dinalfos | 10-10-05 | 10:43

Kolere

De geest va LLL waart wel rond op de redactie zeg. Vanwaar die politiek correcte statements

style.councillor | 10-10-05 | 10:41

Tsjonge jonge wat een kortzichtige eikel die Kanneman. Nederland is al eeuwen kapitalistisch en dat heeft altijd goed gewerkt. Niet dat ik gelovig ben, maar kerken (dus priesters, dominees en missen) hebben er zeker voor gezorgd dat mensen respectvol met elkaar omgingen. Kun je het oneens zijn met een aantal normen van de kerk, links heeft in de jaren zeventig de complete nekslag gegeven aan kerkelijke normen en daarmee is meer verloren gegaan dan die paar strenge regeltjes waar links het niet mee eens was. Die kerel geeft het kapitalisme de schuld en beweert dat linkse ideeën de oplossing zijn. Nou, linkse ideeën zijn voornamelijk het probleem dat hij stelt. Links moest zonnodig alles wat vastzat losvechten/vrijvechten. Dan snap ik niet dat ze niet blij zijn met het resultaat.
De manier waarop kerken (dominees, priesters, missen) vroegah "de boel bij elkaar" hielden heeft eeuwenlang gewerkt voor het kleinburgelijke leven, links heeft die banden doorsneden en dacht dat zij het antwoord hadden om de boel bij elkaar te houden. Het enige dat blijkt is links in haar methode heeft gefaald; nou, dan deden kerkengemeenschappen het zo slecht nog niet. Kanneman is echt kortzichtig, om de problemen van links te bestrijden hebben we nog meer linkse oplossingen nodig. Doei. Godvrezende mensen hebben in het algemeen toch echt meer respect voor hun medemens dan Marx of milieuvrezende mensen en onze samenleving en haar geschiedenis zijn daar het levende bewijs van.

prohibitandis | 10-10-05 | 10:38

@Brusselmans
de samenleving, dat ben j..

manna | 10-10-05 | 10:37

@ Traag 10-10-05 @ 10:16

"Business up front, and party at the back"

Er zijn milieux waar de mat (mullet) nooit in is geweest, en never nooit in zal komen.

a) het helpt al om NIET in Den Haag te wonen.
b) als je dan niet in Den Haag woont en toch een mullet hebt, zit je sociaal gezien, meestal toch tussen de goot en mensen die weten te leven van een uitkering.

Enfin, just my 2 cents.

KaiserSoza | 10-10-05 | 10:36

De zoveelste weg-met-ons van bevoegde zijde..

Allemaal leuk en aardig maar wat heb ik hier effectief aan?

Brusselmans | 10-10-05 | 10:34

leuk, zo'n humanist.

verteld echter niets nieuws maar heeft in feite de standpunten van de RK-kerk klakkeloos overgenomen/ geciteerd.

kennen we trouwens nog de termen patat-generatie of generatie- nix?

dat het kapitalisme een grote rol speelt is helder, maar dit echter een 'trigger'.

normen en waarden, een term die in vele gevallen met hoon wordt bejegend, zijn bij de jongere generatie tanende en dit gebrek komt met name door de individualisering.

aandacht voor dit item is herhaaldelijk in het nieuws. oplossingen worden echter niet tot nauwelijks aangedragen.

manna | 10-10-05 | 10:34

De olieprijs was nou net weer gezakt naar het niveau van Juli....

Qantrix | 10-10-05 | 10:34

D'n anderen eerst!! Ik ben d'n anderen! Legendarische uitspraak van troetelbelg Urbanus uit een ver verleden.

millhill | 10-10-05 | 10:29

@ traag, goed, nooit 'uit' geweest, maar nou is het weer trendy, of was een tijdje geleden, ik houd me er niet zoveel mee bezig. En de mat is zoo vaud. Zelfs meisjes hebben van die matjes. Gadverdamme, en het staat ze niet.

Kees Balbet | 10-10-05 | 10:29

@kees balbet, mooi gezegd, wat míj tegenwoordig ook zo tegenstaat dat wil je er bij horen je regelmatig het woord PASSIE moet laten vallen:
-mijn passie is mijn werk
-mijn passie is mijn hobby
-mijn passie is maakt niet uit

als je iets maar met passie doet is het goed, stelletje kuddedieren vind het eerder passief.

Onderbuik | 10-10-05 | 10:26

Ik ben NIET dik.
Ik ben hooguit wat gezet....

tichtus | 10-10-05 | 10:20

Die eikel geeft het kapitalisme de schuld. Terwijl het verschijnsel dat ie beschrijft nog maar een paar decennia oud is, net zo oud als de ondergang van conservatisme dus.

prohibitandis | 10-10-05 | 10:20

@Kees Balbet,

Ik weet niet onder welke steen je vandaan komt kruipen maar de mat is nooit uitgeweest.

Traag | 10-10-05 | 10:16

Zolang ik rijk ben vind ik alles best

SimpelZat | 10-10-05 | 10:15

Mooi resultaat van het humanisme dat in NL heerst. Maar goed om te horen dat de kritiek uit eigen gelederen komt.

KirmiziBeyaz | 10-10-05 | 10:15

dikke-pik

Dr. R. Clavan | 10-10-05 | 10:14

Inderdaad, ik denk veel aan mezelf: je moet immers zorgen dat je jezelf goed redt, verder overal schijt aan hebben, dan leef je het makkelijkst...

KABAAL | 10-10-05 | 10:10

Ja ik heb er dus over nagedacht en nu?

Siol nan Gaidheal | 10-10-05 | 10:09

Ach ja, de consumptiemaatschappij die ons voorhoudt dat onze levenskwaliteit aanzienlijk verbetert door het bezit, nou ja, in ieder geval de aanschaf van een of ander onding. En van die verveelde huisvrouwen, of van die kinderloze carrierewijven die hun eenzaamheid en leegte op proberen te vullen met iets wat je kan kopen. Erg triest hoor.

En alles moet ook zo trendy zijn.
Gadverdamme. Van die modemeelopers heb ik nooit begrepen, die lekker trendy lopen te wezen.
Van die trendy feestjes, waar je totaal geen persoonlijkheid vind, nergens. Alleen maar van die opgedirkte mensen die trendy met hun designmobieltjes lopen zwaaien. En dan die trendy kapsels, die ze helemaal niet staan omdat ze er simpelweg de kop niet voor hebben. Of van die meisjes met van die hairextensions waarvan je al ziet dat ze al een beetje kalend worden.

Het is godverdoemme en soort tweede jaren 80. De populaire muziek is zaad, de mode ziet er niet uit (zelfs de mat kwam terug, ..... de MAT), economisch gaat het zaad, maar materialisme en statussymbolen zie je echt overal op de TV, internationaal staan dingen aardig op scherp, net als in de Koude Oorlog,noem maar op.

Ach zo kan ie ook wel weer

Kees Balbet | 10-10-05 | 10:09

@Mesa 10-10-05 @ 10:02

Hoe was die Postbus51 slogan nu ook al weer? Iets met "begin bij jezelf" ofzeau?

GS heeft niks van doen met politiek, religie of maatschappelijk draagvlak; wij als reaguurders maken slechts deel uit van een giganties experiment, om de vraag bij het antwoord 42 te vinden...
-Douglas Adams-

KaiserSoza | 10-10-05 | 10:08

Wel een beetje jammer dat dikke-ik een term is die er teveel op duid dat alleen vadsige mormels egocentriche eigenheimers zijn. Ook magere mensen willen steeds meer en meer... ze mengen het alleen met de broodnodige braakbak bezoekjes....

daft stiyjle | 10-10-05 | 10:03

mensen allemaal een prettige dag gewenst voorzover mogelijk, het lijkt i.i.g. goed weer te worden... groetjes

Onderbuik | 10-10-05 | 10:03

Verbaas ik me ff tien keer in de rondte vandaag hier op GS. Lichtelijk sociaal linkse mening hier, en dan nog citeren uit Trouw ook, van een humanist nog wel. GS is ook opzoek naar de 'nieuwe religie'? Of is GS de 'nieuwe religie' door niet alleen te beredeneren vanuit rechts van het midden, maar te gaan voor een zo breed mogelijk maatschappelijk draagvlak? Begrijp me niet verkeerd, ik zie het als vooruitgang. Maar wat hebben wij als Hollanders nou voor vinger in de mondiale pap te roeren?

Mesa | 10-10-05 | 10:02

Waarom zou ik mezelf niet als eerste plaatsen? Wat is daar mis mee? Als er iemand in Amerika vermist wordt, roep ik toch meteen om een boycot van Amerika? Hoort dat dan niet?
Ik weet wel dat ik letterlijk alles over heb voor echtgenote of kinderen, maar verder? Lijkt me niet meer dan logisch.

zweefvlieger | 10-10-05 | 10:01

@roker t @kaisersoza, @e.a. ja IK vond mezelf wel goed en snel, IK ben net wakker, en IK zat net aan mijn eerste kopje koffie, en IK dacht: laat ik eens spitsvondig reaguuuuren... :-)

Onderbuik | 10-10-05 | 09:59

Wat heb IK hieraan?

Dip | 10-10-05 | 09:57

Zolang losers als Yumpie blijkbaar de tijd hebben om op een futiel weblog te posten, is 'het Nederlandsche volck' nog niet genoeg genivelleerd en onderdrukt.

daniela | 10-10-05 | 09:56

@RokerT 10-10-05 @ 09:51

*LOL*

Onderbuik is juist stijlloos on-topic, daarmee...

KaiserSoza | 10-10-05 | 09:55

.... alhoewel de comment dit keer weer wel en tikkie op zijn plaats is.
Lol@Onderbuik

RokerT | 10-10-05 | 09:53

Is wel erg zware stof zo op een maandag morgen, als ik net bij de psycholoog vandaan kom, me zelf volprop met eten terwijl ik aan het kijken ben wat ik nu weer eens voor mezelf kan kopen...
Het is helemaal waar, ik herken me gevaarlijk veel hierin.

Steve | 10-10-05 | 09:52

@Vleesboom: de edit "ook voor jou een extra gratis IP-ban" voor Onderbuik laat lang op zich wachten. Of zijn jullie milder geworden?

RokerT | 10-10-05 | 09:51

Ja dat krijg je er van! Al jaren wordt het NL volk er onder gehouden en genivelleerd tot en met, dan is het onvermijdelijk dat dat er een keertje uit komt. Elke actie heeft zijn reaktie.

yumpie | 10-10-05 | 09:50

De mediamarkt was weer gezellig.

Desperado | 10-10-05 | 09:49

Boeie

gekke gerrit | 10-10-05 | 09:49

Jezus, wat een maandag ochtend bericht.
Ik zou zeggen, Fleisch, ren naar de apotheker! Ze zijn weer open! De prozac is weer erg nodig...

bwahaha | 10-10-05 | 09:47

Hoezo in China zijn ze toch links en doen ze toch alles voor het volk en de natuur?

Lucifer | 10-10-05 | 09:47

.. daarom ben ik nu ook aan het lijnen.

RokerT | 10-10-05 | 09:44

wat is je punt dan? waarom zou het eerste ik erg zijn?

langneus | 10-10-05 | 09:44

Ik eerst!!!

Onderbuik | 10-10-05 | 09:43

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl