Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het lelijke eendje in de sportwereld

Geen eredivisievoetbal afgelopen weekeinde, maar sport genoeg. Onze onvolprezen SlamDunk! was te gast op het WK honkbal en zag bij thuiskomst op de buis diverse sporten met maar één overeenkomst: een falend Nederland. Weinig verrassend, want onze Slam! was er al langer zeker van dat wij het lelijke eendje van de sportwereld worden. Staatssecretaris Ross; bukt u even...

Nederland wordt het lachertje
"Een gelukkig mens" noemde sport staatssecretaris Ross zich afgelopen week. Er gaat bijna 100 miljoen euri naar de sport. Dat lijkt een hoop geld, maar dat valt wel mee. Bijna 20 miljoen gaat naar schimmige gezondheidsprojecten en 60 miljoen wordt gebruikt om allochtonen aan het bewegen te krijgen. Nee, je leest het goed: ZESTIG MILJOEN EURI voor gym met een hoofddoek! Dit laatste project heet "meedoen door sport". Naar de vaderlandse topsport gaat 25 miljoen.
Maar het duurt niet lang meer of de Nederlandse topsport zelf krijgt het stempel "Meedoen door sport". Nederland wordt namelijk langzaam het mondiale lachertje. Decennia lang waren wij een grote naam in teamsporten, maar nu zijn wij een sportland in verval. Neem nou alleen het afgelopen weekeinde. Overal stond wel ergens een Nederland team binnen de lijnen en dan vergeten we bewust even die wanvertoning van onze voetbalmiljonairs tegen Armenië. De basketballers gingen er in hun EK-kwalificatiereeks met boter en suiker in tegen nota bene België. Nederland gaat misschien zelfs degraderen naar de B-poule. Volleyballers (remember Atlanta) verloren op hun EK driemaal op rij en moeten vrezen voor hun officiële status als topsporters bij NOC*NSF.
Gelukkig waren er nog de hockeyers, want in sporten die wereldwijd nauwelijks beoefent worden blinken wij meestal uit. Maar nee, de hockeyers grepen naast de Europese titel en gaven volgens goed Hollands gebruik de scheidsrechter de schuld. En ach, waarschijnlijk was alles 's avonds bij een biertje op het terras weer vergeten.
In de marge van dit sportweekeinde werd de beste Nederlander bij het WK mountainbike 22-ste. De organisatie van het tennistoernooi US Open weet niet eens waar Nederland ligt en bij de debiele sport Polo pakte Oranje brons op het EK (er deden drie landen mee?) Oh ja, bij het WK roeien in Japan werden drie medailles behaald, maar dat lijkt meer dan het is met zoveel verschillende klassen. Bovendien is roeien ook al zo'n madurodamsport.
Nee, de eer werd hooggehouden door de honkballers. Ook honkbal is internationaal een overschatte sport en moet daarom van de Olympische Spelen verdwijnen, maar goed driemaal winst op het WK is niet slecht. Bovendien kan je nauwelijks spreken van een Nederlands team met zoveel Antilianen. Sommigen spreken geen Nederlands en zijn hier voor het eerst dus een deel van die 60 miljoen kan ook naar de honkbalploeg.
Nederland wil terug naar de toptien van beste sportlanden van de wereld zoals vijf jaar geleden het geval was. Vergeten is dat die positie zeer geflatteerd was en vooral te danken aan de individuele topprestaties van bijvoorbeeld Pieter Van den Hoogenband, Inge de Bruin, Leontien van Moorsel, Mark Huizinga en Anky van Grunsven. De komende jaren zal Nederland meer dan ooit afhankelijk zijn van een paar uiterst getalenteerde individuen om het falen van de rest te verbloemen.
Om te voorkomen dat Nederland alleen nog maar het lachertje wordt, is namelijk nog meer geld nodig. Coaches moeten opgeleid en meer talenten beter begeleid. Maar ja, in Den Haag onderzoeken ze liever voor 60 miljoen waarom de allochtonen maar niet gaan en/of willen sporten. Kortom: Als je het antwoord op die prangende vraag nu in de comments plempt, dan kan dat geld alsnog naar topsport. Het is namelijk een stuk leuker TV kijken als er ook de komende tien jaar wat oranje meedoet aan grote evenementen.

SlamDunk!

Reaguursels

Inloggen

Zoals ik vroeger al heb gezegd:

Geef het volk brood en spelen.

Julius Caesar | 08-09-05 | 14:45

Mjah, ik denk niet dat je Katwijkse basketballsters in een bikini het veld opgestuurd krijgt ;).

De sponsoren komen nooit vanzelf bij een andere sport dan voetbal, dus daar hoef je niet op te rekenen...

jpschadde | 07-09-05 | 16:53

Die dames basketballers mogen ook best wel wat sexier outfit aan.
Komt er misschien wat meer publiek kijken, komen ze vaker op de tv en volgen de sponsors van zelf.
En dat geldt natuurlijk ook voor die Kattekse Grasshoppers.

Morrizz | 07-09-05 | 13:48

Och jee och jee, zelfs bij darten zit het niet meer mee! UTRECHT - Raymond van Barneveld is al in de tweede ronde van de World Darts Trophy uitgeschakeld. De favoriete Hagenaar verloor dinsdagavond in Utrecht kansloos in drie sets van de Engelsman Martin Atkins: 0-3.

Mare | 07-09-05 | 03:35

@Morizz: Beachvolleybal is de enige goeie sport voor vrouwen, naast dameshockey. In alle andere sporten hebben ze gewoon foute pakjes aan (voetbal, basketball, volleybal...). Bij tennis klinkt het kreunen zo a-erotisch dat het ook niet meer de bom is. Bovendien spelen daar allemaal allochtonen ;).

Meer basketball op tv, met sexy Amerikaans commentaar ("Wow, what a brick!" klinkt beter dan Mart: "Het lijkt wel een baksteen jongens!"). Maar goed, de NBA is nog niet bepaald begonnen, helaas...

@SlamDunk!: Allochtonen aan het sporten krijgen? Die 60 miljoen moet dan sowieso weg.. .. en de basketballverenigingen vangen sowieso alle Joego's/Kroaten/etc. op. Maroc/Turk dudes gaan volgens mij allemaal op voetbal, dus what's the problem? Niks, noppes, nada, niente! Geef die 60 miljoen subsidie maar aan Grasshoppers, dan zijn we 100 jaar achter elkaar kampioen in Europa!

jpschadde | 06-09-05 | 23:47

Tsss. SlamDunk heeft z'n supporters geteld. Een krachtig statement. Doe mij die ongeziene tiefus maar.

Als je wilt dat we op ochtonen gaan schelden, moet je toch echt wat meer in je mars hebben.

Iovanni | 06-09-05 | 21:26

Wat volleybal niet geyl om naar te kijken?????
Wat dacht je van damesvolleybal. Lekkere lange meiden met eindeloze benen. Of nog beter: beach-volleybal.
Maar veel meer basketbal (en dan zonder commentaar van gewichtige Mart) is ook prima.
Zien we misschien wel een echte slamdunk.

Morrizz | 06-09-05 | 21:03

Slam!, wat heb ik jou gemist zeg!

Je hebt puur gelijk (en slechts 1 spelfout in het hele stuk). Voornamelijk met basketball --> we hebben de langste mensen ter wereld en het slechtste basketballteam...

Ton Boot die het Nederlands team doet, met Elson en Gadzuric en een paar nieuwe supertalenten kunnen we makkelijk winnen. Kan Sander van der Holst ook de Noordwijkse faam hooghouden (MSV basketball hoeft alleen nog maar dood te gaan; ademhalen doet de club al niet meer).
Tijd voor basketball. Basketball, basketball & nog eens basketball. Honkbal zuigt en volleybal is niet geyl om naar te kijken. Basketball!

Nog maar een keer; gelukkig weer hippe stukjes op gs.nl. Slam!, welcome back!

jpschadde | 06-09-05 | 18:50

Die 60 miljoen moet naar het rugby, zie ik ook eens iets terug van m'n belastingcenten.

schele henk | 06-09-05 | 18:48

@Funki. Het valt reuze mee hoeveel Antilianen hier nu voor de 1e keer zijn. Volgens mij zijn er maar 3 die niet in Nederland spelen. zie ook www.honkbalsite.com/events/wk2005/sele...

Er zijn er 3 die niet mee konden doen omdat hun eigen teams op dit moment nog actief zijn. En dat vinden ze in de US toch wel wat belangrijker dan een WK. Mayor League spelers kan je al helemaal vergeten, die kosten zo'n club zoveel geld die laten ze hier echt niet voor los. Meen dat het Nederlands team dat in het verleden wel heeft geprobeerd maar toen konden zelfs de verzekeringen niet betaald worden die voor die gasten afgesloten moesten worden.

OsoCrazy | 06-09-05 | 13:30

Waarschijnlijk is het probleem dat steeds meer Nederlanders alleen maar over anderen lopen te zeiken en zelf niet meer de verantwoordelijk nemen voor hun eigen succes. Wat ook weer blijkt uit het nivo van deze post.
Topsport is gewoon hard werken.

Deze post was sowieso meer een excuus om nog een keer te kunnen vertellen dat mensen met een andere kleur geen Nederlanders zijn en dat het belachelijk is dat er geld aan 'allochtonen' (in veel gevallen ook gewoon Nedelanders) wordt gegeven. Het nivo is dalende.

Hatseflatse | 06-09-05 | 13:00

SlamDunk! 06-09-05 @ 10:51
Daar wordt je moe van.

Pannie | 06-09-05 | 11:26

Wil je een antwoord op je vraag zul je toch wat allochtonen moeten vinden. Die weten het zeker. Voor de rest blijft het gokken.
Misschien houden ze van andere sporten dan die hier veel beoefend worden, douchen ze niet graag samen, interesseert het ze geen ruk... who knows?

Tremor | 06-09-05 | 11:03

Nederlanders zijn te snel tevreden met een eervolle klassering. Zeker als daar dan ook nog de opmerking bij komt dat het allemaal zo aantrekkelijk is voor de neutrale toeschouwer, dan zit heel sportminnend nederland tevreden te spinnen. Mooiste voorbeeld is dan wel het wk voetbal in Frankrijk '98. Halve finale eruit maar oh wat was er toch mooi gespeeld. Ja ... maar wel gewoon 4de. Te vaak is het, bij welde sport dan ook: Jammer, er had wel meer ingezten. Haal het gvd er dan eens een keer uit.

Ikdus | 06-09-05 | 10:59

Bovenstaand stuk heb ik niet geschreven naar aanleiding van een groots onderzoek (dat is er niet) maar gewoon na een weekeinde sport kijken. Daarom ook de zinsnede: "Neem nou alleen het afgelopen weekeinde". En er wordt in septembe rniet geschaatst en gedart etc...
Zij die wel goed gelezen hebben (oa Hollandia, Mare, VanderF, Nappert, Arma en Funki) dank, de rest knipperde drie keer met de ogen en kwam met onzin: ongezien de tiefus!

Opvallend dat nauwelijks iemand met een antwoord komt op de vraag waarom allochtonen maar niet gaan en/of willen sporten?

SlamDunk! | 06-09-05 | 10:51

jammer stukje, loop niet zo te zeiken man. Populaire praat, 't lijkt wel alsof je stoer wilt doen!

A8 | 06-09-05 | 09:14

Het maakt toch geen f*ck meer uit of een nederlander iets wint of een buitenlander? Kijk naar onze eredivisie voetbal, meer buitenlanders dan Nederlanders. Bovendien, Nederland bestaat niet eens meer. Kijk om je heen, lees de kranten!

fuckje | 06-09-05 | 09:04

Ik heb heel wat domme stukjes gelezen maar deze slaat echt alles.
Dit is weer duidelijk het bewijs dat in nederland de sport'journalisten' nog lager dan varkens scoren.
Als je geen zin hebt om te schrijven slamdunk, en je laat een of andere mongolide VMBOer iets schrijven, zet dan ook je eigen naam er niet onder..

Momus | 06-09-05 | 08:53

Ga eens even naar de Olympische Spelen kijken. Nederland staat standaard in de top 20 van het medailleklassement aan het einde van een Olympische Spelen. Ja, zelfs tijdens de Zomer Spelen komt Nederland de laatste 20 jaar gewoon in de top 20 terecht. Voor de Winter Spelen spreekt het natuurlijk voor zich dat Nederland rond de #10 hangt.

Ik vind niet dat je de gehele Nederlandse sport kan beoordelen op 1 weekend. De Oplymische Spelen geeft IMO toch echt een beter/eerlijker beeld van de Nederlandse sport, die, zeker met het feit dat er "maar" 16 miljoen inwoners zijn, altijd wel goed is.

Jerotisch | 06-09-05 | 08:48

"Wij doen het niet slecht voor een landje met 16 miljoen inwoners." Maar ook niet zo goed:

simon.forsyth.net/olympics.html

Gouden medailles per hoofd vd bevolking. In 2004 was Hol 19e, in 2000 7e, in 1996 15e.

20 miljoen voor topsport en 60 miljoen voor allochtonensport is wat krom ja. Aan de andere kant, lekker veel sporten die lui, zijn ze lekker te moe om tasjes te roven.

holtor | 06-09-05 | 05:44

("Bovendien kan je nauwelijks spreken van een Nederlands team met zoveel Antilianen."

Waar slaat dat nu weer op?

. Knatser 05-09-05 @ 20:51)

hier heeft Slamdunk wel gelijk in.

De reden dat NL het de laatste jaren zo goed doet met honkbal is omdat de coach (robert eenhoorn) creatief is omgesprongen met onze overzeese koninkrijksdelen.

Het grootste deel van onze basis-lineup heeft nooit in Nederland gewoond..... zij zijn geboren op de antillen, op een gegeven moment verhuisd naar de states, en daar in de Major League beland. Zij hebben dus een Amerikaans paspoort, en 1tje van de antillen, dus van ons koninkrijkje. Zij weten niets van nederland, spreken de taal niet.... maar elke keer als er een toernooi gespeeld moet worden, laat eenhoorn een vliegtuig van deze jongens komen, komen de nederlandse jongens niet aan spelen toe, en zijn we nog een subtopper in een wereldwijd matig gespeelde sport...

Funki | 06-09-05 | 01:27

Ok... stukje gelezen... en dan krijgen we nu te horen welke sport Slamdunk beoefend (if any) en welke titels hij zoal op zijn naam heeft geschreven... wat een k*t onderwerp weer...

Plonk | 06-09-05 | 00:49

waarom wordt er over darten geluld terwijl het hier over sport gaat.
Andy fordham, do ineed to say more................ nou vooruit dan Barneveld.

collapse | 06-09-05 | 00:40

@Mare
Welterusten...

da wizard | 06-09-05 | 00:34

En nu ga ik slapen, in een hele sportieve pyama.

Mare | 06-09-05 | 00:27

@da wizard
Als het niet wordt uitgezonden, kun je er ook niet na kijken. Pas als iemand succesvol wordt, neemt de media aandacht toe.

Mare | 06-09-05 | 00:24

Darten is alleen populair geworden door het succes van Barney. Aan het begin van zijn succesvolle carriere een sponsorloze Barney. Je moet niet oorzaak en gevolg door elkaar halen. Of darten een echte sport is, daar kunnen de meningen over verschillen. Het is in ieder geval geen olympische en daarnaast is het zeker geen mondiale. Op het hoogste niveau zijn de sporters vrijwel allemaal Brits.

Mare | 06-09-05 | 00:23

Harige Bangmaker 05-09-05 @ 23:47
Het feit dat jij verwacht dat Ome Geert veel steun gaat krijgen getuigt niet echt van veel inzicht van jouw kant.

Pannie | 06-09-05 | 00:21

@. Mare
Dat ligt aan de Nederlander, darters krijgen veel Nederlandse sponsors omdat er genoeg mensen kijken. Of gaan we nu de omroepen daar de schuld van geven...

da wizard | 06-09-05 | 00:12

@da wizard
Sponsors zijn niet (logischerwijs) nauweijks te porren voor sporten die weinig media aandacht genereren; in Nederland elke sport buiten voetbal, wielrennen, tennis en schaatsen.

Mare | 06-09-05 | 00:06

@harige bangmaker, Oke we schaffen gewoon alle sporten af. Daarin schieten we volgens jou toch tekort. Maar harige, dat betekendt ook dat je ook geen denkpuzzels meer mag maken. Dat zal jou wellicht een zorg zijn omdat je daarbij moet nadenken. en dat doet pijn nietwaar?

tiswat | 06-09-05 | 00:02

@Mare
Oké dan, voor topsport geldt dat er nooit genoeg geld voor is. Topsport kost veel geld. Daar hebben we sponsors voor, anders is het nooit te verdelen.
@Harige Bangmaker
Schaken en darten zijn zeker topsporten, maar je moet dan wel verder kijken dan dan een goede conditie hebben en een lekker lijf hebben.
Iedere sporter gaat op zijn manier voor de winst, en dat telt toch...

da wizard | 06-09-05 | 00:02

Voor een harige bangmaker vind ik je nogal suf. Volgens mij ben je gewoon een ouwe lul.

Iovanni | 05-09-05 | 23:58

@FES
Ik heb het niet over breedtesport maar prestaties in de breedte van een topsportevenement. Zo zijn er bij het WK zwemmen vele tientallen afstanden, terwijl er slecht hier en daar een Nederlander opduikelt, meestal niet verder gerakend dan een serie of halve finale. Relateren aan bevolkingsaantal is niet zo zinvol. Welvaartsniveau en kennisniveau zijn relevantere factoren. Daarnaar gekeken zou Nederland veel en veel beter moeten kunnen presteren. EN OVER WELKE RANGLIJST HEB JIJ HET NOU?? Sorry voor de hoofdletters.

Mare | 05-09-05 | 23:49

@. da wizard

Mwah. Kan enigszins met je meekomen. We leven in een land vol kankerende zuurpruimen. De kansloze steun voor Pimmetje en waarschijnlijk Geert verbaast mij wat dat betreft dan ook niets.

Maar de voorbeelden die je hier aandraagt zijn werkelijk kansloos.

Schaken noemen als topsport is de eerste fout.

Tennis de tweede. En een cruciale. 1 Grand-Slam winnaar kennen we. Momenteel staat er geen toonaangevende Nederlander in de top-100. Al jarenlang teren we op het dubbelsucces (het ondergeschoven en uitermate onbelangrijke kindje van het internationale tennis) van die mongeaulen, die nu bij RTL5 verslag doen. In de tenniswereld heeft Nederland helemaal niets, echt noppes, nada, nein, njet, nothing, te zoeken.

Schaatsen? Nationale folklore. Nederlandsch Mongolië staat stijf achter idioten als Erben en Rintje, maar zodra de Amerikanen mee gaan doen stellen ze geen ene reet voor.

Wielrennen? Alla. De Raboploeg doet het redelijk, maar niet meer dan dat. Belgische renners als Boonen zijn wat dat betreft veel beter, en ik zie een Nederlander nog niet zo snel de Tour winnen.
"Maar dat is niet het enige in de wielrennerij, die Tour!", hoor ik je zeggen. Klopt als een bus. Maar het telt wel voor de leek. Ik, als Nederlander, wil een Nederlander de Tour zien winnen, maar ik betwijfel of dat tijdens mijn leven nog gaat gebeuren.

Darten > Kunnen we heel kort over zijn, dat is geen sport.

In het mountainbiken hebben we, naar ik weet, 1 goede man vertegenwoordigd. Die is de 30 al gepasseerd en zal weldra de fiets aan de wilgen hangen.

Roeien > Mooi voorbeeld van een sport, waar echt niemand, behalve de dichtgetikte student, iets om geeft.

Alleen met het voetbal kunnen we enigszins meekomen op internationaal niveau. Maar zelfs dat wordt de laatste jaren twijfelachtig. Van Robben alleen kunnen we het niet hebben. En, nogmaals, het gegeven dat een Ivoriaan ons Oranje moet komen versterken zegt al genoeg. Belachelijk is het. Misschien moeten we alle getalenteerde Chinezen, Noord-Koreanen, Sri-Lankanen, Sudanezen, Nigerianen of alle andere onderdrukten, die in armoede leven, maar wel lekker kunnen ballen, tot Nederlander bombarderen...

Nee, Kalou in Oranje is voor mij de doodsteek. Dan kap ik met voetbal. Scheelt weer, hoef ik geen Talpa meer te programmeren.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 23:47

@da wizard
Het stukje van SlamDunk gaat niet over 'meedoen' maar over het niveau van onze topsport. Voor vrijwel ieder land, groot of klein, geldt dat ze wel wat goede sporters hebben, dat is niet de issue.

Mare | 05-09-05 | 23:42

Mijn zuster heeft een adelaarsoog met een fantastische timing. Als we samen gaan jagen is zij de enige die met een meesterschot de prooi in het hart raakt. Maar van pappa muhammed moet ze beslist een burqa dragen. En dat schiet niet op. Volgens mij is hij jaloers dat ie zelf niks kan raken. Het scheelt Nederland wel een gouden medaille met schieten.
I.p.v. 1 miljoen subsidie maar gewoon de moskee platwalsen?

tiswat | 05-09-05 | 23:39

Slamdunk, we spreken elkaar wel weer als de zware mannen 4 (zilver op WK) goud haalt op de Olympische spelen. Allez Matthijs Vellenga!

ander | 05-09-05 | 23:36

@Mare
Vergelijk ons met ieder ander land en je zult zien dat een Nederlander er goed in is. Wij hebben 16.000.000 mensen en de meeste landen veel meer.
We doen overal mee en winnen vaak, maar dat word altijd snel vergeten omdat het hier nooit goed genoeg is. We hebben goede schakers, mountenbikers, tennissers, voetballers, roeiers, schaatsers, darters, wielrenners, roeiers enz enz.
Dan heb je nog mensen uit Nederland die records breken en uitdagingen aangaan, denk aan de oceaan over in een roeiboot of dat soort dingen.
We doen het echt niet slecht, maar in de sport kan het altijd beter. Maar meedoen is goed, iets betekenen beter, winnen de top. Maar sportieviteit staat voorop.
Alleen is de Nederlander niet trots op een zilveren plak want het had goud kunnen zijn. 2de worden na Duitsland doet zelf na 30 jaar nog pijn.
Ik ken al dat gelul van :"de tweede plaats is de eertse verliezer" en dat soort shit, maar als iedereen wat meer de sporters zou steunen (en niet alleen als ze winnen) dan komen er vanzelf meer sponsors en krijgen die sporters meer geld.
En zo kan ook die subsiedie worden afgeschaft.
Maar ja wij houden van winnen niet van meedoen...

da wizard | 05-09-05 | 23:28

Ah!
percentage oorlog...

vander F | 05-09-05 | 23:20

@ Mare:
4,2 % van de medailles met slechts 0,27 % van de wereldbevolking. Wat heeft trouwens breedtesport met topsport te maken? Aan het einde van de streep gaat om de medailles en toevallig scoren wij hoog op de ranglijst!

FES | 05-09-05 | 23:19

@. Noodles 05-09-05 @ 23:07

Wel in het elftal van Van Basten. Maar dat gaat om mijn punt heen. Die gast heeft werkelijk niets in Oranje te zoeken.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 23:16

@FES
Niet goed gelezen, hij zeikt helemaal niet op de sporters.

Mare | 05-09-05 | 23:15

@bosatlas
Met alle respect, als je niet veel van sport weet, moet je gewoon niet meepraten. China staat op de tweede plaats van de medaillespiegel van de OS van 2004. India is een van de armste landen ter wereld, op 1 hap rijst per dag wordt je inderdaad geen wereldkampioen.

Mare | 05-09-05 | 23:13

@Harige Bangmaker.

Maar met dat potentieel in nummers, zetten ze een vloeitjes-elftal neer.

En ihkv. Beijng-2008 hebben ze natuurlijk allang alle ex-dopingexperts die er nooit waren in de ex-DDR, ingeschakeld.

boasatlas | 05-09-05 | 23:13

Waardeloze column. Als je jezelf irriteert aan overheidsteun, dan moet je dat uitspreken en niet gaan zeiken op de topsporters in Nederland. Nederland speelt een aardig balletje mee, als het om de knikkers gaat. Begin juli springt Slamdunk als eerste in de Amsterdamse grachten...

FES | 05-09-05 | 23:12

@da wizard
Dat Nederland in iedere sport wordt gezien als een kanshebber, is gewoonweg niet waar. In het overgrote deel van de sporten, speelt Nederland een marginale rol. Natuurlijk hebben we een aantal helden. Maar ook in de zwemsport, waarvan jij vermoedelijk denkt dat 'Nederland' wordt gezien als kanshebber, stellen 'we' in de breedte niets voor. Onze kanshebbers legden beslag op 5 van de 119 medailles...

Mare | 05-09-05 | 23:08

@HAiry Scary

Kalou is geen vleugelspeler.

Noodles | 05-09-05 | 23:07

@. boasatlas

Let maar eens op China in Peking tijdens de komende O.S. Tel de medaljes maar. Geloof me, die gaan knallen.

En zodra die Kalou bij Oranje komt ballen, stop ik resoluut met voetbal kijken.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 23:07

@Mare

Behalve die lamlullen in China en India dan. Qua inwonertal zouden die overal 1 en 2, over tien jaar 2 en 1, moeten zijn.

boasatlas | 05-09-05 | 23:02

Je zou ook eens kunnen reageren, Slamdunk. GeenStijl, tenslotte. Of heb je een beschermde status?

Iovanni | 05-09-05 | 22:57

@Mare
En daarom moeten jonge allochtonen dat wel krijgen, dat zijn de voetballers van de toekomst...

da wizard | 05-09-05 | 22:48

Nederland is een sport land, of je nou aan schaatsen doet of aan honkbal overal word Nederland gezien als kanshebber.
Topsporters kunnen een uitkering krijgen voor 4 jaar en dan moet je jezelf maar kunnen redden met sponsorsdeals.
Kun je dat niet, ga er maar bij werken.
Darters moeten het ook zelf rooien...

da wizard | 05-09-05 | 22:47

@da wizard
Profvoetballers hebben inderdaad geen subsidie nodig. En dat krijgen ze dan ook niet.

Mare | 05-09-05 | 22:46

Ik denk dat Lammedunk het vooral frustrerend vindt dat die paar echt goede sporters die NL heeft ook nog eens allemaal van onder de rivieren komen...

amsmad | 05-09-05 | 22:42

Er worden jaarlijks miljoenen in veiligheid gestoken bij voetbal, voetballers verdienen astronomische bedragen, dus als je voor de eer van je land speelt kan dat makkelijk gratis. Conclusie: voetbal heeft geen subsidie nodig...

da wizard | 05-09-05 | 22:42

@bosatlas
Ik heb het idee dat met jouw maatstaven vrijwel elk land het 'niet gek' doet.

Mare | 05-09-05 | 22:36

Onzinnig geneuzel weer.

2e. op EK Hockey
Tabellenfuhrer in Groep 1 naar het WK voetbal.
Barney wereldkampioen.
Etc.

Met die 16miljoen lamlendige klootzakken hier, hetgeen een druppel op de gloeiende plaat is, doen we het niet gek.

boasatlas | 05-09-05 | 22:33

Volgens mij levert een topprestatie van een aansprekende Nederlandse sporter of sportteam meer postitieve (neven)effecten op dan de meeste al dan niet vage beleidsplannen in het kader van het welzijn van de Nederlandse bevolking. Zulks in termen van doelgroepenbeleid, integratiefestiviteiten, regiostimuleren, noem maar op.

Gebleken is dat sport niet alleen oorlog is, maar ook bindt, zo kent de voetballerij velen niet autotone Nederlanders die prima functioneren en door alle lagen van de bevolking als volwaardig sporter etc. worden geaccepteerd. Zijn zijn vervolgens rolmodellen voor de zgn kansarmen.

Daarnaast is sporten gewoon leuk, in beginsel gezond en een prima tijdverdrijf.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, niet alleen op individueel niveau, maar ik geloof ook inhet adagium dat in doorsnee een sportieve natie "gezonder" qua leefbaarheid en onderlinge verhoudingen dan een land wat geen of nauwelijks effort steekt in sport en sportvoorzieningen.

style.councillor | 05-09-05 | 22:31

@. Mare 05-09-05 @ 22:20

Wat het schaatsen betreft, maak daar maar een enkele Amerikaan, een enkele Japanner en een enkele Duitsert (m/v) van...

In Nederland echter, is het een massaal volksgebeuren. Maar desondanks zijn 2 a 3 Amerikanen, een paar Duitserts, en 1 Japanner in staat om ons landje weer even terecht te wijzen.

Tekenend voor ons matige niveau is trouwens het massaal gesteunde voornemen om een of andere Ivoriaan tot Nederlander te bombarderen, bij GEBREK aan vleugelspelers. Die Kalou heeft niets met Oranje, echt he-le-maal niets. Die speelt over 2 jaar ergens in een warm land en wenst Nederland ongezien de tiefus. Ik vraag me uberhaupt af of de man wel weet wie onze M.P. is... Maar goed, dat vraag ik me wel van meer voetballerts af.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 22:29

@sjonniej
Ja, maar niet uit NEDERLAND.

Mare | 05-09-05 | 22:22

@Amsmad
Hoe je het ook wendt of keert, hockey wordt in een relatief klein aantal landen op hoog niveau beoefend. Schaatsen is ook geen grote sport, al doen er Amerikanen, Canadezen, Japanners, Duitsers, Noren en Russen aan mee. En 1 Belg.

Mare | 05-09-05 | 22:20

Terzijde: mijn eindredacteur zou je stukje een rode uitstraling hebben gegeven, SlamDunk. Dat moest ik nog even kwijt, na die achterlijke opmerking van je over Antillianen.

Iovanni | 05-09-05 | 22:19

@Huh..? Engeland haalde 9 gouden, 9 zilveren en 12 bronzen medailles op de Olympische Spelen van 2004, en dat terwijl darts en cricket geen olympische sporten zijn en voetbal door de toonaangevende landen niet serieus wordt genomen als olympische sport.

Mare | 05-09-05 | 22:16

Antilianen...

Komen die niet van de NEDERLANDSE Antillen?

sjonniej | 05-09-05 | 22:15

@pannie
Vechtsport is geen sport maar een bezigheid voor gefrustreerde Ali's die menen dat ze daarmee een grote jongen zijn maar in werkelijkheid een triest ventje zijn.

amsmad | 05-09-05 | 22:14

Ik vind dat Nederland voor zo'n klein kutlandje nog aardig mee kan komen.
En nogmaals kijk eens naar de vechtsporters, daar zit Nederland zonder subsidie of mediaaandacht maar puur op knowhow en karakter bij de wereldtop.
(wel jammer dat sommige van die topsporters door gebrek aan geld en toekomstperspectief in de onderwereld belanden, maar dat is weer een heel ander verhaal)

Pannie | 05-09-05 | 22:10

Wat meer geld voor de topsport lijkt me een hele goede zaak. En als de allochtonen graag 60 miljoen willen hebben dan moeten ze maar zorgen dat ze goed worden, krijgen ze vanzelf geld!

Nog 1 opmerking overigens; ik ben niet zo'n hockey fan (hoewel vrouwenhockey wel lek.. euh aardig is om naar te kijken. Maar slampunk noemt het een sport die wereldwijd nauwelijks beoefend wordt, ik dacht toch Spanje, Duitsland, Engeland en vorig jaar op de OS Australie, Argentinie, Pakistan, India, Zuid Afrika en zo nog een hele rits gezien te hebben...

amsmad | 05-09-05 | 22:10

Het kan allemaal nog veel rotter imho.
Kijk eens naar Engeland bijvoorbeeld, waar staan die dan op die lijst? Zelfs in typisch engelse sporten als voetbal, darts en cricket laat iedereen ze alle hoeken van het veld zien. Zelfs al zou Nederland in de top 25 staan, dan vindt ik dat nog een prestatie voor zo'n klerelandje waar zeiken volkssport #1 is. En natuurlijk stonden we in de top10 obv individuele talenten, ook teams zijn samengesteld uit de grootste individuele talenten. Daar is toch niks mis mee? 7 vette jaren, 7 wat minder vette jaren, maar da's nog steeds geen 7 magere jaren.
Zijn alle landen die boven Nederland op die lijst staan (waar vindt ik dat kreng trouwens?) beter in teamsporten? En zo ja, so what?

Huh..? | 05-09-05 | 22:09

En slamdunk wil je met je negatieve blik op Mart Smeets lijken?
Ook zo'n gefrustreerde ex-basketballer.
Kan je eigenlijk wel slamdunken?
Of wordt je in your face geschoten?
Volgens mij struikel je nog over je veters bij een lay up over rechts.

Morrizz | 05-09-05 | 22:08

Hulde aan Mare. Laat die mafketels maar lullen hier. haha! We kunnen beter zoals Slam zegt nog 100 miljoen in die hoofddoeken pompen! Misschien dat we straks dan wel goud hebben op de honderd meter horde met bomgordel.

Armageddon | 05-09-05 | 22:08

Hahahaha !! Leuk stukkie, Slam!

Het zal me overigens aan me reet roesten of 'de sport' in NL een beetje van de grond komt. Who gives a fuck? Basketbal? Honkbal? Rot toch op met die debiele kutspelletjes. Straks ga je nog over wielrennen beginnen. Niks aan, stelt niks voor en zal ook nooit wat voorstellen.
Een béétje F1-team gebruikt al meer euri om één auto te laten rijen, laat staan twee.
Voor die 60 miljoen weet ik trouwens nog wel een goed doel.
Nee, géén New Orleans, maar 'Help Nappert De Herfst Door'.

Nappert | 05-09-05 | 22:07

@ Toine Rorije ,
vandaar dat we die paar talenten die we hebben moeten koesteren.
we kunnen niet een blik van die gasten opentrekken zoals de Yanks en de Russen.

vander F | 05-09-05 | 22:04

@Toine Rorije
Maak jij een grapje? Rusland pompt bijna meer roebels in de topsporters dan kogels in de Tsjetsenen.

Mare | 05-09-05 | 22:04

@CloudBolt
Gezien de populariteit van de roeisport in Nederland is het behalen van 4 van de 77 medailles een magere score.

Mare | 05-09-05 | 22:01

Heil Mare,
zie daar de kruideniersmentaliteit leuk voorgerekend.
Voor een duppie op de eerste rang willen zitten en vervolgens in de grijze middenmoot verzinken.
Nederland kan beter.
Maar met die uitgezakte rekenmeesters van het huidige kabinet valt er op het gebied van uitdaging en mogelijkheden helemaal niets te verwachten.

vander F | 05-09-05 | 22:01

@mare
alsof in andere landen de talenten wel zakken geld krijgen. Ik geloof er echt niet in dat zoiets in een land als rusland gebeurt. En toch wordt de wereld overspoelt met goeie russische sporters. Nu zul je wel zeggen dat er in rusland veel meer mensen wonen. En dat is natuurlijk ook zo.

Toine Rorije | 05-09-05 | 21:59

SlamDunk heeft groot gelijk. Zoals Kanye West zou zeggen: Nederland doesn't care about topsporters. Ben over het algemeen geen groot voorstander van subsidies, maar als je voltijd voor je sport wilt gaan (in de regel een absolute voorwaarde voor het bereiken van de top) heb je simpelweg financiele steun nodig. Het is toch om te huilen dat de meeste topsporters met hangen en wurgen de kosten voor hun sport kunnen opbrengen, en noodgedwongen erbij moeten werken. Ja Iovanni, ik heb wel eens van Rens Blom gehoord. Maar dankzij de uitermate vrekkige houding van de overheid, heb ik van tientallen andere wereldtalenten nog NOOIT gehoord. Op eigen kracht kun je ongetwijfeld ver komen, maar als je concurrent zich het zwart voor de ogen traint terwijl jij op kantoor alleen je zitvlees ontwikkelt, heb je toch echt het nakijken, bij hardlopen ook erg letterlijk. Van de steun waar een handjevol sporters onder strikte voorwaarden op kan rekenen, zakt ook je sportbroek op je enkels: het Stipendium is een inkomensvervangende/-aanvullende uitkering, bedoeld voor sporters die de A-status hebben en minder dan het minimumloon verdienen. De hoogte is gerelateerd aan je inkomen en kan oplopen tot maximaal 70% van het wettelijk minimumloon.
Het minimumloon is op 1 januari 2005 vastgesteld op 1.365,98 euro bruto per maand, inclusief vakantiebijslag. Dit betekent dat de hoogte van het stipendium voor iedereen maximaal 956,19 euro bruto per maand is, inclusief vakantiegeld.
Niet gek dat Nederland inderdaad geen ene kont betekent op sportief vlak!

Mare | 05-09-05 | 21:48

En Dick Jaspers natuurlijk...

Ook al jaaaa-haaaa-renlang toonaangevend in die andere kroegsport. Dat vergeet Slam dan ook weer te vermelden.

Kaatsen, klootschieten en fierljeppen... Zijn we ook goed in!

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:44

het honkbalteam doet t tot nu toe hartstikke goed(wel jammer dat dé pitcher bij uitstek is gestopt, Eelco Jansen), de voetballers hadden gewoon hun dag(en Robben) niet, Marit van Eupen wint bij het roeien en de basketballers gaan onderuit tegen "die in het zuiden". er zijn dus veel dingen op het moment die kudt gaan, maar ook veel die goed gaan. Slam, je bent véél te pessimistisch!

CloudBolt | 05-09-05 | 21:40

iedere keer als Nederland iets goeds doet qua spurt, krijg je afgrijselijke Nationale nederlanden spotjes en in oranje klompen gehulde mongeaulen. Sport is kudt. En allochtonen... al pomp je er 100 miljoen in, die patato's komen niet van de couch. of het moet voor een stormbaantje in bananistan zijn.

superjan | 05-09-05 | 21:34

@. Joris de Lognazi

Durf je te beweren dat darten geen topsport is dan? Waarom wordt die held dan uitbundig binnengehaald en besteedt onze nationale tokkiezender er uitgebreid zendtijd aan? Het wordt zelfs live uitgezonden! (En goed bekeken...)

Nee nee, onderschat het darten niet! Daarvoor moet je uren, dagen, weken, wat zeg ik JAREN voor kansloos uitkeringstrekkert zijn, om die tak goed onder de knie te krijgen. Dat is geen sinecure, hoor, wat onze Barney-Return-Of-The-Legend presteert!

Repsekt voor de Hagenees en het hooghouden van Oranje in de internationale sportwereld.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:33

@Hollandia: kun jij niet beter een ingezonden brief naar "De Kampioen" sturen?

Iovanni | 05-09-05 | 21:31

Joris, ik zou je bijna wegjorissen.

Iovanni | 05-09-05 | 21:28

Je snijdt een aantal goede punten aan. Zoals altijd weet je column me te boeien. Ga zo door.

Hollandia | 05-09-05 | 21:27

Ik vind juist da het goed gaat met de nederlandse sport. Die man van de rabobank wint de ronde van spanje en psv was sinds een aantal jaar weer eens winnaar van de eredivisie.

Toine Rorije | 05-09-05 | 21:27

En Kluivert moet terug in Oranje. MOET! Mits hij in vorm is natuurlijk...
Dus Marco, luister nou gewoon naar me, en haal die negert erbij!

Aan de andere kant zijn wij 'Ollanders misschien te nuchter:

"STOCKHOLM - Het halen van de internationale top is voor een sporter ook niet alles. Wie het zo ver schopt, heeft twee keer zoveel kans plotseling te sterven. Dat heeft de Italiaan Francisco Furtanello maandag in Stockholm tijdens het congres van de European Society of Cardiology laten weten."

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:27

Harige Bangmaker 05-09-05 @ 21:20
Ja je wordt er wel hard van, dat is een feit. In dat veld lopen ze ook al heel de tijd voorover gebukt natuurlijk.

Pannie | 05-09-05 | 21:25

@Harige Bangmaker: Het gaat hier over sport, waarom haal jij darten erbij?

Rest In Privacy | 05-09-05 | 21:24

@ . Pannie 05-09-05 @ 21:16

Ah, vandaar dat ik altijd in mijn reet geneukt werd tijdens het douchen.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:20

Tja Slamdunk, dat wordt wennen de komende jaren. Nederland zal vooral gaan uitblinken in tot nu toe onbekende sporten zoals geyten hoeden, vrouwen meppen, pony rijden ...

Trouwens, we hebben net een wereldkampioen luchtgitaar in ons midden!

SuperG | 05-09-05 | 21:18

"Om te voorkomen dat Nederland alleen nog maar het lachertje wordt, is namelijk nog meer geld nodig."

zeiken om subsidie op geenstijl... triest

ASDF | 05-09-05 | 21:17

Slam vergeet hier even de edele schaatssport te vermelden. Ook zo'n fijn voorbeeld van achterlijke folklore, waar de rest van de wereld geen kloot om geeft. Maar wij wel! Wij koene ridders, overwinnaars van het water! Wij herbergen de ab-so-lu-te wereldklasse in deze tak.

Totdat de Amerikanen zich ermee gingen bemoeien. Het afgelopen W.K. kortebaan (o.i.d.) is daarvan het schrijnende bewijs. Heb me zelden zo vermaakt. Ongezien de tiefus voor mongeaulen als Ritsma en E-e-e-e-e-rben.

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:17

Harige Bangmaker 05-09-05 @ 21:06
Ik had het niet over de toeschouwers maar over de beoefenaars natuurlijk.

Pannie | 05-09-05 | 21:16

aardappel 05-09-05 @ 20:59
Basketball een zuigsport? Omdat negerts er beter in zijn zeker?
Of bedoel je baseball?

Pannie | 05-09-05 | 21:14

En Van Barneveld dan? Ray doet het zo slecht toch niet in deze uiterst harde tak van sport. Zo'n pijltje weegt niet niks! Daar moet je afgetraind voor zijn! Om nog maar te zwijgen van de helden die jaarlijks duizenden dominosteentjes achter elkaar weten te leggen.

@Pannie.

Nu je het zegt. Vroegah, op de hockeyvelden, zag ik nergens lekkere wijven in korte rokjes rondglijden op de kunstgrasvelden. Dat was bij de plaatselijke voetbalvereniging waarschijnlijk wel anders geweest! Wat een heaumeausport, dat hockey!

Harige Bangmaker | 05-09-05 | 21:06

Antillianen, Friezen, 't is me wat, SlamDunk. Maar wel Nederlanders met een oranjeshirt, hoor. Daar had je het toch over?

Wel eens van Rens Blom gehoord? Maar, ja, Limburg inderdaad.

Iovanni | 05-09-05 | 21:04

Er jaren later won SlamDunk tot twee keer toe het WK Bommetje.
*ook goedendag*

Pritt Stift | 05-09-05 | 21:02

... Al moet natuurlijk wel even worden opgemerkt dat basketbal een enorme amerikaanse zuigsport is, en dat ik het een schande zou vinden als men in NL daar wel goed in was. 60 Miljoen voor allochtonenknuffelen bij de voetbalclub is van de zotte. Ga maar eens naar de voetbalclub op de hoek. Allemaal hetzelfde verhaal: de Nederlanders zetten zich in voor de club, hielpen mee als vrijwilliger etc. Die Nederlanders zijn inmiddels weg, en de import zal het aan de reet roesten hoe het met de club gaat. En daar helpt geen 60 miljoen tegen.

aardappel | 05-09-05 | 20:59

Barbapoeppa 05-09-05 @ 20:49
Bij de wereldkampioenschappen 'bommetje' in Duitsland sloegen we helaas een modderfiguur.. ;(

Pannie | 05-09-05 | 20:57

Hoezo sport is toch totaal onbelangrijk in een mensenleven?
Big deal dat iemand 0,001 seconde sneller is dan een ander.
Trouwens je moet maar eens naar Fightclub op Eurosport kijken, daar zie je volop Nederlanders die WEL karakter tonen en waar de hele wereld voor ontzag en bewondering naar kijkt.
En hockey is en blijft een homosport.

Pannie | 05-09-05 | 20:55

Slamdunk werd vroeger altijd als laatste gekozen met gym...

Knatser | 05-09-05 | 20:55

"Bovendien kan je nauwelijks spreken van een Nederlands team met zoveel Antilianen."

Waar slaat dat nu weer op?

Knatser | 05-09-05 | 20:51

Hoezo problemen? Wij hebben wel de wk luchtgitaarspelen en fietsvouwen gewonnen. En vergeet natuurlijk die neusfluiter niet.

Barbapoeppa | 05-09-05 | 20:49

@auxy
Het is idd best wel een huilende jurk, ja . . .

Momfer-de-Mol | 05-09-05 | 20:46

SlamDunk heeft helemaal gelijk. Hopen dat Nederland met voeballen nog een beetje ver komt in Duitsland. Dat maakt iig nog iets goed.

Armageddon | 05-09-05 | 20:46

@auxy
volledig mee eens, ik vind het een hoop slap gelul. Gewoon een beetje de zaak afkraken om interessant te doen. Er wonnen hier maar 16 miljoen mensen, dan doen we het nog best aardig wat sport betreft!

JuuLes | 05-09-05 | 20:45

Topsporters gaan eerder dood, ik zeg: nu investeren!

l33tor | 05-09-05 | 20:44

SlamDunk JE BENT EEN GROTE ZEIKERD! Tis zo ongelofelijk origineel om de zaak af te kraken! Verzin eens iets nieuws LOSER!

auxy | 05-09-05 | 20:40

Wat is het nut van topsport?

SamF | 05-09-05 | 20:40

Tsja Slamdunk, als we het bij een paar sporten goed doen, is dat dan niet genoeg voor zo'n klein kikkerlandje als Nederland?

TM | 05-09-05 | 20:34

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl