achtergrond

Geenstijl

Het lelijke eendje in de sportwereld

Geen eredivisievoetbal afgelopen weekeinde, maar sport genoeg. Onze onvolprezen SlamDunk! was te gast op het WK honkbal en zag bij thuiskomst op de buis diverse sporten met maar één overeenkomst: een falend Nederland. Weinig verrassend, want onze Slam! was er al langer zeker van dat wij het lelijke eendje van de sportwereld worden. Staatssecretaris Ross; bukt u even...


Nederland wordt het lachertje
"Een gelukkig mens" noemde sport staatssecretaris Ross zich afgelopen week. Er gaat bijna 100 miljoen euri naar de sport. Dat lijkt een hoop geld, maar dat valt wel mee. Bijna 20 miljoen gaat naar schimmige gezondheidsprojecten en 60 miljoen wordt gebruikt om allochtonen aan het bewegen te krijgen. Nee, je leest het goed: ZESTIG MILJOEN EURI voor gym met een hoofddoek! Dit laatste project heet "meedoen door sport". Naar de vaderlandse topsport gaat 25 miljoen.
Maar het duurt niet lang meer of de Nederlandse topsport zelf krijgt het stempel "Meedoen door sport". Nederland wordt namelijk langzaam het mondiale lachertje. Decennia lang waren wij een grote naam in teamsporten, maar nu zijn wij een sportland in verval. Neem nou alleen het afgelopen weekeinde. Overal stond wel ergens een Nederland team binnen de lijnen en dan vergeten we bewust even die wanvertoning van onze voetbalmiljonairs tegen Armenië. De basketballers gingen er in hun EK-kwalificatiereeks met boter en suiker in tegen nota bene België. Nederland gaat misschien zelfs degraderen naar de B-poule. Volleyballers (remember Atlanta) verloren op hun EK driemaal op rij en moeten vrezen voor hun officiële status als topsporters bij NOC*NSF.
Gelukkig waren er nog de hockeyers, want in sporten die wereldwijd nauwelijks beoefent worden blinken wij meestal uit. Maar nee, de hockeyers grepen naast de Europese titel en gaven volgens goed Hollands gebruik de scheidsrechter de schuld. En ach, waarschijnlijk was alles 's avonds bij een biertje op het terras weer vergeten.
In de marge van dit sportweekeinde werd de beste Nederlander bij het WK mountainbike 22-ste. De organisatie van het tennistoernooi US Open weet niet eens waar Nederland ligt en bij de debiele sport Polo pakte Oranje brons op het EK (er deden drie landen mee?) Oh ja, bij het WK roeien in Japan werden drie medailles behaald, maar dat lijkt meer dan het is met zoveel verschillende klassen. Bovendien is roeien ook al zo'n madurodamsport.
Nee, de eer werd hooggehouden door de honkballers. Ook honkbal is internationaal een overschatte sport en moet daarom van de Olympische Spelen verdwijnen, maar goed driemaal winst op het WK is niet slecht. Bovendien kan je nauwelijks spreken van een Nederlands team met zoveel Antilianen. Sommigen spreken geen Nederlands en zijn hier voor het eerst dus een deel van die 60 miljoen kan ook naar de honkbalploeg.
Nederland wil terug naar de toptien van beste sportlanden van de wereld zoals vijf jaar geleden het geval was. Vergeten is dat die positie zeer geflatteerd was en vooral te danken aan de individuele topprestaties van bijvoorbeeld Pieter Van den Hoogenband, Inge de Bruin, Leontien van Moorsel, Mark Huizinga en Anky van Grunsven. De komende jaren zal Nederland meer dan ooit afhankelijk zijn van een paar uiterst getalenteerde individuen om het falen van de rest te verbloemen.
Om te voorkomen dat Nederland alleen nog maar het lachertje wordt, is namelijk nog meer geld nodig. Coaches moeten opgeleid en meer talenten beter begeleid. Maar ja, in Den Haag onderzoeken ze liever voor 60 miljoen waarom de allochtonen maar niet gaan en/of willen sporten. Kortom: Als je het antwoord op die prangende vraag nu in de comments plempt, dan kan dat geld alsnog naar topsport. Het is namelijk een stuk leuker TV kijken als er ook de komende tien jaar wat oranje meedoet aan grote evenementen.

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.