achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG 37. Wereld houdt adem in voor IDF-grondinvasie, 18-jarige Nederlander gegijzeld in Gaza

U kijkt weer/nog

Ja maar

The great white hope Britse premier Rishni Sunak bezoekt Israel en is in taal en toon gelijk aan Biden; ferm en ondubbelzinnig, maar niet blind voor het Palestijnse lot. En ja, voor de rest is het dus eigenlijk veel van hetzelfde, en vandaag zelfs even iets minder dan voorheen. Ja, nog altijd raketbeschietingen vanuit Gaza, Israelische luchtaanvallen op Gaza, Hezbollah-beschietingen aan de noordgrens en Israelische beantwoordingen van dien. Maar er is eigenlijk maar één thema dat een daadwerkelijke ontwikkeling is: een eventuele IDF-grondinvasie van noord-Gaza en de eventuele Hezbollah/Iraanse beantwoording van die invasie aan de noordgrens.  Er rest vooralsnog enkel speculatie over het of en wanneer. Amerikaanse oud-generaal David Petraeus tegen Politico: "An Israeli ground invasion of Gaza will be "diabolically difficult" and could end up lasting "a decade or more." Een decennium of meer (!?).

Update 13:51 - Islamic Jihad publiceert video van sluipschutter in gebouw: waarschuwt IDF.
Update 14:07 - Het Israelische twaalfjarige 'autistische Harry Potter-meisje' is vanochtend bekend geworden. Ze was vermist, en daarom hoopte familie dat ze ontvoerd was en levend op zou duiken in Gaza. Maar uit opnamen blijkt dat ze tijdens Hamas' aanval samen met haar oma gedood is. "Noya's mother had shared her daughter's tragic final voice message to her - sent as she cowered inside her grandmother's home in Nir Oz while Hamas gunman stalked the kibbutz, searching for residents to kidnap or kill. 'Mom, there was a big boom at the door that scared me,' Noya is heard saying in Hebrew in a voice note. All the windows in Grandma's house were broken at the entrance. Because there was another boom, there are many broken windows. Mommy... I'm scared." Dat waren haar laatste woorden. JK Rowling reageert: "Kidnapping children is despicable and wholly unjustifiable. For obvious reasons, this picture has hit home with me. May Noya and all hostages taken by Hamas be returned soon, safely, to their families."
Update: 14:30 - "Israëlische ambassade: 18-jarige Nederlander onder de door Hamas gegijzelden in Gaza. (...) Het gaat om de 18-jarige Ofir Engel. Op 7 oktober is hij ontvoerd vanuit kibboets Be’eri. Daar was op dat moment met zijn vriendin."
Update 15:13 - Israelische MinDef accepteert verantwoordelijkheid voor slachtingen op 7 en 8 oktober, maar dan op een manier die hem sterkt in zijn missie in plaats van beweegt tot aftreden. "I am responsible for the defense establishment.I was responsible for it in the last two weeks, even in the difficult incidents, and I am responsible for bringing it to victory in the battle."
Update 15:16 - Foto's: **Amerikaanse transportvliegtuigen leveren nieuwe pantserjeeps af in Israel.
Update 15:36 - RELEVANTE UPDATE INZAKE GRONDINVASIE: Er gaan berichten dat de zo'n 360.000 geactiveerde reservisten gefaseerd "terug naar huis" mogen, maar zich wel voor moeten bereiden op "onmiddellijke heractivering" in de komende "dagen en weken". Tijd voor laatste R&R met familie voordat de invasie begint? Of is dit uitstel het begin van afstel?
Update 15:45 - Nieuwe video van IDF drone-aanval op Palestijnse militanten. De aanval was mogelijk een reactie op een IED-voorval waarbij 10 Israelische agenten gewond raakten, waarvan één in kritieke toestand.
Update 16:04 - Hezbollah schoot de afgelopen minuten minstens 20 raketten de grens over.
Update 16:05 - Egyptische president Sisi roept morgen (vrijdag) op tot protesten ter steun van Egyptische humanitaire steun en het openen van de Rafah-grens voor het doorlaten van hulpgoederen. Geen idee wat dit betekent, want die Egyptische grens kunnen ze gewoon zelf openen en is bovendien al open geweest voor humanitaire goederen. 
Update 16:42 - Noordgrensnieuws: vrij hevige vuurgevechten inclusief mortieren en anti-tankprojectielen nog altijd gaande tussen IDF en Hezbollah.
Update 17:15 - Geheimzinnig doen ze er niet meer over, in ieder geval. Hardballer Yoav Gallant spreekt de Israëlische troepen bij de grens toe. "Nu zien jullie Gaza in de verte, straks staan jullie erin. Het bevel zal komen."
Update 17:27 - Generaal-majoor Finkelman: "The maneuver [in Gaza] is going to move the fighting to their territory. It's going to be long and intense."
Update 17:45 - De ontvoerde 'Nederlander' Ofir Engel is trouwens pas vorige week tot Nederlander genaturaliseerd. "De gedachte is dat gijzelaars met een dubbele nationaliteit door internationale druk misschien eerder vrijgelaten zullen worden. Met dat idee ontstond het contact met de Nederlandse ambassade."
Update 18:16 - Teken aan de wand: Israël is ambassades in het Midden-Oosten aan het ontruimen.
Update 18:42 - Als het een troost is voor de familie van Ofir Engel en al die andere ontvoerden: generaal-majoor Nitzan Alon vertelt in deze videoboodschap dat hij 'samen met honderden mensen al zijn ziel en zaligheid stopt' in het terugvinden van de mensen.
Update 19:09 - AFP schrijft dat er volgens een senior European intelligence official tussen de 10 en 50 doden zijn gevallen bij het Al-Ahli Baptist Hospital-voorval.
Update 19:30 - "Drones attacked a US military base in southern Syria today causing minor injuries, two US officials say - AP"
Update 20:26 - Kijk en zo is het ook vervelend voor Oekraïne: tienduizenden 155mm-patronen (artillerie, dus) die naar Oekraïne zouden gaan vliegen rechtsaf richting Israël
Update 20:28 - Ondertussen rollen er ook wat statements van Hamas binnen. Die hebben een grote muil over van alles en nog wat, dus u moet zelf maar bepalen hoe u het weegt: Iran en Hezbollah hebben wapens geleverd, de steun van de VS zal Israël niet helpen, ze zijn klaar voor een lange oorlog - blabla
Update 20:52 - Het wordt nu wel wat ingewikkeld qua wespennest maar de Houthi's in Jemen (andere naam: 'Ansar Allah', en dan weet u wel welke richting) willen ook strijden tegen Israël. De USS Carney heeft daar voor de kust wat raketten moeten onderscheppen. "US has the South of Israel covered
...
"
Update 21:05 - Netanyahu heeft hedenavond de mannen en vrouwen van de Golani Brigade (deze lui) ontmoet en toegesproken. Ze vechten als leeuwen, ja, zijn jullie er klaar voor, JA, gaan we winnen, JAAAA. Dat werk
Update 21:11 - "Ain al-Asad airbase in Iraq which houses U.S. troops is reportedly under drone and rocket attack per Reuters. Multiple explosions are heard on base. " Sjezus man, die regio staat echt compleet in de fik. Wist u ook al wel, maar toch
Update 21:14 - Voortbordurend op de update van 20:52: de raketten uit Jemen zouden afgelopen nacht al zijn afgevuurd. Het doelwit was niet de Amerikaanse Destroyer, maar... het noordelijk gelegen Israël. Dat wordt nog onderzocht, want 'officieel' hebben de Houthi's geen raketten die Israël kunnen bereiken
Update 22:08 - Nu ook weer berichten dat Amerikaanse troepen in Noordoost-Syrië zijn aangevallen
Update 00:00 - Hee, een Iraanse journalist dood in Libanon? Volgens Libanon door Israëlisch vuur. We gaan maar eens slapen. Morgen wereldoorlog!

"IDF soldiers stand in formation while addressed by defence minister near Gaza"

"IDF soldiers stand in formation while addressed by defence minister near Gaza"

Poster van de 18-jarige Nederlander gegijzeld in Gaza

Poster van de 18-jarige Nederlander gegijzeld in Gaza

"Dit nooit meer." Nooit meer is nu

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Plaatje. Dit is nou 'gesegmenteerde logica'

Komt in evenveel kleuren als kampen maar deze valt al jaren het meest op

@Spartacus | 24-04-24 | 21:00 | 227 reacties

Zin in 4 en 5 mei comité's "SEXYLAND over de genocide in Gaza en verschrikkingen in Palestina................... en Israël"

Mooi hè, hoe er dan op het allerlaatste moment met de grootst mogelijke tegenzin door de redactie voor de vorm nog "en Israël" in de kop gezet wordt

@Spartacus | 19-04-24 | 11:00 | 271 reacties

LIVE - Debat over WOIII met NAVO-baas Rutte

War, huh, yeah... What is it good for? Absolutely nothing, uhh

@Pritt Stift | 16-04-24 | 16:47 | 126 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.