Tonny Eyk hoopt dat Joël Broekaert wordt doodgeslagen met een Franse koksklomp
Afrekening in het culinair circuit
Componist, gevleugelde vriend, kookboekenschrijver en allround levensgenieter Tonny Eyk leeft dus nog. In de herfst van zijn leven (83 jaren oud inmiddels) weet hij dat wraak een gerecht is dat je koud moet serveren. In zijn culinaire column Ici Teun in het gerenommeerde magazine Ditjes en Datjes maakt hij in het augustusnummer korte metten met culinair journalist van onder meer NRC Joël Broekaert. Die laatste vertelde in een interview in de Volkskrant op zaterdag 25 november 2017 (!) dat hij was wezen dineren bij Paul Bocuse - volgens velen de Paus van de Franse cuisine - in Collonges-au-Mont-d’Or om aldaar groots en meeslepend over zijn nek te gaan in 'zo'n potsierlijk toilet, met een bijna gouden pot' (een anekdote die Broekaert overigens in een andere versie al in 2014 in Vrij Nederland aan het papier toevertrouwde). Teun Eikelboom zoals Eyk in het echt heet is - zes jaar later - nog steeds woedend. "Treurig en onbegrijpelijk. De Nederlandse driesterrenkok Jonnie Boer heeft nog met Joël Broekaert samengewerkt voor een boek, evenals Chef Bijdendijk. Waar is het respect voor Paul Bocuse gebleven? Kotsen bij Bocuse! Hoe bedenk je het? Ik heb mijn NRC-abonnement opgezegd. Wat een bofkont dat die Joël Broekaert niet in Frankrijk woont. Ik heb de klompen gezien waarmee Franse koks in de keuken lopen….en dat kan heel hard aankomen." De kostelijke column met de stokoude anekdote over Broekaert, culinair creëeren 'ik krijg wel genoeg van het alsmaar fermenteren van groenten, smakeloze happen, pureren, umami-onzin en daarbij komt restaurant ‘Loetje’ ook nog eens met een plantaardige biefstuk!' en waar u in Amsterdam nog wel een fatsoenlijk stukje vlees kunt bestellen, vindt u hier. Hadden we al gezegd dat Tonny Eyk dus nog leeft?
Reaguursels
Inloggen@Bas Paternotte, die malle dino heeft wel gelijk en ook een ongelofelijke smaak in zijn waffel. Vroeger grote maatjes met oetløl Blokker
Broeckert is een meewaaihipster. Maar door zijn daarbij horende betrekkelijke onwetendheid zijn zijn adviezen op zich vrij puur
Dhr. Broekaert (NRC) zou er goed aan doen na te gaan of hij geen zeurderig griepje onder de leden had en hierdoor met een valse beschuldiging op de proppen kwam. Schriftelijke excuses is wel wat laat, maar voor een echte vent altijd mogelijk.
Joël Broekaert daar krijg ik kostneigingen van als ik hem voorbij zie komen op de beeldbuis.
Met zijn gedateerde knotje, netjes gecoifeerde baardje, ringen, armbandjes en geaffecteerde gebaren als hij weer eens iets mag proeven.
Om nog maar te zwijgen over zijn taalgebruik als hij het voorgeschotelde lekker vindt.
Gewoon een stukkie overjarige kaas of reepje biefstuk.
Aansteller.
Ik vind dit een goed artikel, en wil daar graag een 8 voor geven.
Hahaha, zit nu de hele tijd te lachen.
Ik vind dat kekke knotje van Joel zo koddig! Helemaal nog niet uit hoor! Alleen moet ik op een of andere manier aan Giel denken qua shampoo en zo.
Doe mij maar een pizzaatje met een huiswijntje, of bezorg ik Tonny dan weer een knipperoog?
Wel bij Domino's hè? Voor al uw broodpizzabodems met een kleurtje waar twee champignons overheen zijn gevlogen.
@goedverstaander | 06-08-23 | 19:39:
Voor Domino's haalt de liefhebber natuurlijk zijn neus op. De bodem van een pizza moet dun zijn en de ingrediënten vers. Champignons zijn uit den boze!
Bij mij NY Pizza. Met halal ham van kalkoen. Ze mogen het zelf opeten.
Ik haal Tonny Eyk altijd door de war met Seth Gaaikema. Seth Gaaikema verwar ik dan weer met Paul van Vliet. Vroeger was niet alles beter.
Ik verwar hem met Teun Eikelboom;)
Tonny Gaaikevliet.
Zoals ik het lees vond hij alles wel lekker maar een beetje erg veel, ik kan het mis hebben.
Mwah 83 lekker laten gaan...
En dan ga je dus uitgebreid over kotsen op locatie schrijven. De bezuinigingen op de GGZ worden weer pijnlijk zichtbaar.
Al die prachtige culinaire journalisten zitten achter de betaalmuur. Lekker laten zitten, het is blijkbaar een vorm van Vlaams leedvermaak. Het lult vooral uit heur nek, evenals al die vreselijke receptenmakertjes.
Koken is, na enige oefening, niet moeilijk. De belangrijkste factor is tijd. Pas daarna komt warenkennis. Echt, al die corporate cunts van onze media: als je zelf een beetje kennis en kunde op een onderwerp hebt, stort hun hele clickbaitimperium vanzelf in elkaar.
Ik weet vanuit mijn professie dat er bijna geen chefs meer rondlopen. Het zijn lopendebandmedewerkers geworden in de meeste restaurantkeukens. Elk biefstukje, elk mootje vis wordt vacuüm getrokken aangeleverd. Groenten gesneden besteld, tot gesnipperde uien aan toe. Dat kan iedereen met een beetje bezieling en interesse al snel beter.
@goedverstaander | 06-08-23 | 19:09:
Jij denkt dat voorheen een chef zelf de biefstuk uit de koe sneed?
@JanVergoor | 06-08-23 | 19:20:
*aan zak krabben en gapen doet*
@goedverstaander | 06-08-23 | 19:09:
Mijn asperges met ham, ei, nieuwe aardappelen en botersaus zijn inmiddels buiten mijn boreale provincie fameus. Je mag komen proeven…
Culinair recensent?
De wereld zit vol met culinair recensenten, want iedereen eet iedere dag.
NRC'ers die kotsen, dat is projectie.
Heeft toch wel bijgedragen aan de muziek uit Nederland. Ook met de beste Nederlandse gitarist in die tijd youtu.be/v1M-CTJWjGg
Tonny Eyk schreef de tune van Studio Sport.
Weliswaar inmiddels aangepast, weet niet door wie, maar dan kun je dingen!
Ik ben ook wel heel benieuwd wat ons weer binnenkort mogelojk aanstaande kamerlid Henk Krol hiervan vindt. Mogelijk kan hij eea vast bij BVNL aansnijden vooruitlopend op de verkiezingen.
Tonny Eik is voor mij heilig!
Afblaijven, ander kom ik.
Maar waarom is Joël Broekaert eigenlijk culinair recensent?
Heeft hij er verstand van, iets van een koksopleiding gedaan, of doet hij dit werk omdat hij best vaak in een strandtent een mening heeft over de satéschotel?
Zo'n zelfpijper. Veel met zijn snufferd op de NPO. Dan slaan mensen door en denken dat ze meer zijn dan een ander en vooral dat ze alles beter weten.
Nee een sateschotel is te min. Het is meer zo n afhetrokken varkentype(pulled pork)
Maar, hoe spreek je dat nu echt uit, Joël Broekaert? Laten we het daar eens over hebben.
Doe maar niet. Straks moet hij huilen.
Simpel: L - U - L.
De klassieke Franse keuken. Die kan ik wel waarderen. In Utrecht vind je het beste prijs-kwaliteit evenwicht bij Le Bibelot. Die zit er al een jaar of 40.
Is dat die tent op de Oude Gracht?
Daar kwam ik vroeger altijd met mijn accountant.
@Kaas de Vies | 06-08-23 | 18:56:
Ja, klein zaakje tegenover Kafe Belgie.
Voor twee tientjes een biefstuk. Koopje.
@SterF... | 06-08-23 | 19:01: kafe Belgie zit aan een kade. Bedoel je de overkant aan de lijnmarkt tussen die modezaken?
@Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:52:
Kafe België zit aan de overkant van de oude gracht.
@Shoarmamasutra | 06-08-23 | 23:52:
Even de brug bij de de Postillon over lopen, is 3 minuten.
Kotselijke column, echt waar.
Waar is @wilderst als je hem nodig bent.
Die man weet dingen.
Die is nog niet wakker.
We kunnen hem achter de piano zetten, vanavond in het Stamcafé.
@Papa Jones | 06-08-23 | 18:46: LOL
Joël Broekaert: baard, hippe bril en een knotje? Nuff said.
Heeft Harry Bannink al gereageerd?
Die heeft er al jaren geen woorden meer voor. Hij leidt een ondergronds bestaan.
Kokken bij Bocuse was was vriendelijker geweest.
Tonny Eyk, wereldberoemd als de hoofdgeitenbreier in De Film Van Ome Willem.
Handen af van onze hoofdgeitenbreier.
Tonny Eyk was van de Avro, oelewapper.
Dat zie je toch aan zijn hóófd ?!
‘Lust jij ook een broodje poep?
Ow wacht, dat was die ouwe,,Aart Staartjes
Edit: ik weet het niet meer,,, even opzoeken doet
Oh dat was Harry Bannink.
Eigenlijk heb ik die Tonny Eyk nooit wat gevonden. *kuch*
Nee, dat was Harrie Bannink.
Tonnie Eyk was onder andere de muzikale man achter Koot en Bie
@Papa Jones | 06-08-23 | 18:31: Avro? Nee, ook niet. Tonny Eyk was van de KRO, Klassenwerk.
@Duwbak_Linda | 06-08-23 | 18:44: ik vond Pieke Dassen altijd goed want hij gaf Ome Willem telkens goed weerwoord omdat hij echte levenservaring had,
youtu.be/PLu2DTeOI98
@steekmug | 06-08-23 | 19:09: 'Grapje van August.'
Wat vind Bulletje daarvan?
Bulletje ja. Was hij toen geen jurylid ofzo bij Hennie Huisman?
Marco Borsato zat toch in dat pak?
Heel de culinaire wereld eert Bocuse als een van de grootste koks ooit.
En dan het meninkje van een Nederlandse Broodschrijver.
Ik denk dat meneer zichzelf ietwat overschat.
Bocuse kocht lokaal verse ingrediënten. Overdadig en geen rekening houdend met een caloriearm dieet. Die lul van de NRC is zo'n leesbrilgerechtfanaat. Acht gangen die met het blote oog amper zijn waar te nemen. De negende gang is het beste: Met gang naar huis voor een bruine boterham met kaas.
@goedverstaander | 06-08-23 | 18:37: Bocuse heeft ooit voor een kookboek een recept gedeeld van zijn zuurkool stoofschotel met karbonade, bier en anijs. (En nog een boel ingrediënten..)
Alleen lokale en eerlijke ingrediënten, als je het recept leest fronsen je wenkbrauwen, totdat je hem maakt.
Een mindblowing verfijnd smaakpalet.
@Wijze uit het Oosten | 06-08-23 | 19:00: Ga ik opzoeken en het maken. U krijgt van mij een recensie!
Zero fucks given. Stop making stupid people famous.
Dit topic is hèt bewijs van komkommertijd.
Het is weer eens wat anders dan het kleffe broodje varkenshoarma of de halflauwe magnetronmaaltijd die dagelijks in huize Landgenoten op de tafel wordt gekwakt.
Het gaat over de componist van de Studio Sport tune. De Nederlandse Quincy Jones.
Och, een goede reaguurder is van alle markten thuis
Voordat ze van Rotterdam naar Islamsterdam verhuisden, was NSB Halalblad een goed aangeschreven krant mat een ietwat rechts/conservatief imago. Tegenwoordig is het met stip het meest woke van alle landelijke Belgenkranten.
Folkert Jensma, Birgit Donker en bovenal Peter vd Meersch lijken me ietwat meer voor de hand liggend qua ingeslagen koers.
Vroeger graag gelezen inderdaad… jaar of 20-25 geleden, denk ik
Sinds Joël Robuchon is overleden, ga ik niet meer naar Franse restaurants.
Maar ook Robuchon is schatplichtig aan Bocuse... Toch kookte Robuchon verfijnder dan de Elzasser Bocuse.
Hoe ouder hoe gekker... En het heeft nog stemrecht ook.
Team Tonny, want je hebt sowieso geen duurbetaalde NRC review nodig om de kwaliteit van een restaurant te peilen.
Komkommer nieuws.
Kun je tzatziki van maken.
@SterF... | 06-08-23 | 18:36: Geraspte komkommer wel even in het zout om het meeste vochtig eruit te trekken.
@goedverstaander | 06-08-23 | 18:41:
Of uitpersen in een keukendoek.
Ik zag de foto van Tonny en dacht even dat hij was gestopt met pianospelen.
REAGEER OOK