achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Twee Wit-Russische helikopters betraden Pools luchtruim, Polen stuurt extra troepen naar grens

Wat denkt onze favoriete turbodebiel Lukeshenko nou?

Wat wil? De bovenstaande Wit-Russische Mi-8 en a Mi-24 helikopters PENETREERDEN het Poolse luchtruim gisteren zo'n drie kilometer diep nabij Białowieża (maps). In een persverklaring laat het Poolse ministerie van defensie weten dat de penetratie op zeer lage hoogte [zo zeggen Nederlandse piloten dat] plaatsvond, het daardoor niet werd opgemerkt door Poolse radars en het om die reden in eerste instantie werd ontkend door Polen. Pas nadat er beeldmateriaal verscheen werd die verklaring herzien. Ook bericht het ministerie dat de Wit-Russische beweging onderdeel was van een Wit-Russische training, waarvan het buurland Polen van te voren had ingelicht.

Mogelijk een vreemd vliegfoutje, mogelijk een opzettelijke, verkennende pesterij. Wat het ook was, het komt wel onder hoogspanning, want de suggesties en retoriek tussen Polen en Wit-Rusland escaleren gestaag. Na de breek bijvoorbeeld werd er op de Russische NPO een paar dagen geleden nog gesuggereerd dat de Wagner Group Polen aan zou moeten vallen vanuit Wit-Rusland, en Lukashenko zei dat Wit-Rusland Oekraïne (!) zou helpen als Polen Oekraïne binnenvalt (?).

Die suggestie benadrukt overigens impliciet de status van Wit-Rusland. Het is namelijk geen land, het is een Russische provincie en het heeft bovendien geen echt leger, slechts een militaire politiemacht vermomd als conventionele strijdmacht die net aan in staat is de eigen bevolking onder de duim te houden. En daar tegenover staat dan NAVO-lid Polen dat binnenkort met 1000 (!) gloednieuwste tanks en een parate troepenmacht van 300.000 man de grootste tank- en troepenmacht van Europa heeft, dus even dimmen Luka.

Wagner bij Poolse grens

Wagner bij Poolse grens

Russische NPO: Wagner Group moet Polen aanvallen vanuit Wit-Rusland

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Songfestival StamCafé! Want voetbal is gay

STELLING: Even tot Hier moet Ere Nipkow aan Mia&Dion geven

@Pritt Stift | 11-05-23 | 21:00 | 585 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.