Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Tijd voor Groen Realisme

Het lijkt wel of de groene club wel oog heeft voor schaarse natuur, maar geen snars begrijpt van schaarste in grondstoffen

De partijen en beleidsmakers die een groene agenda voorstaan, zouden zich toch steeds vaker achter de oren moeten krabben, want zowat dagelijks komt er wel nieuws voorbij hoe onmogelijk vele van hun plannen zijn. Het is dan ook tijd dat deze groene groep zich door de realiteit laat bijsturen.

Onlangs kwam Lode Goukens met een goede bijdrage in het blog Doorbraak, waarin hij het megaproject van RWE, een Duitse energiereus, beschrijft. Het betreft een batterijpark met 200 megawatt aan lithium-ion batterijen. Maar RWE ziet er nu vanaf. Door de gestegen lithiumprijzen (maal drie de 2019 prijs), worden dit soort projecten namelijk onrendabel. Zelfs de enorme subsidies en vrijstellingen konden RWE blijkbaar niet verleiden het project door te zetten. Het lijkt wel of de groene club wel oog heeft voor schaarse natuur, maar geen snars begrijpt van schaarste in grondstoffen. Verder houden hun groene plannen in dat we de halve aardbol wederom moeten afgraven om de materialen te bemachtigen die nodig zijn voor de transitie, terwijl de impact op het milieu hiervan onbesproken blijft.

Social

Ook van de week, had BNR een item over elektrificatie van het wagenpark. Specifiek had de Ondernemend Nederland-voorman kritiek op de groene plannen van veel grote gemeentes. Die willen namelijk al in 2025 een verbod op bedrijfswagens die op fossiele energie rijden. Zo zijn de elektrische vrachtwagens twee keer zo duur. Verder heeft de transporteur twee keer het aantal vrachtwagens nodig om de stad te bevoorraden als er voor elektrisch- in plaats van diesel aangedreven vrachtwagens wordt gekozen. Daarnaast bestaat er een enorme wachtrij door leverproblemen en tekorten aan (goedkope) materialen. En of dit al niet genoeg reden is om dergelijke plannen uit te stellen, is het ook nog zo dat er nergens genoeg oplaadcapaciteit is en het aanvragen van laadpunten niet meer mogelijk is omdat het stroomnet al te vol is.

Verder wordt er maar weinig gekeken naar de effecten die dergelijk duur transport zal gaan hebben op de inwoners van dergelijke steden. Immers, alles wat in de binnensteden te koop is, zal in prijs (extra) stijgen. De gemiddelde Amsterdammer krijgt dan niet alleen te maken met hogere drank en voedselprijzen, maar ook met hogere prijzen voor vele diensten (de loodgieter, timmerman, kraamzorg, enzovoorts). Daarnaast zal ook hij op afzienbare termijn de auto weg moeten doen want het verbod wat vanaf 2025 voor bedrijfswagens geldt, zal weldra ook voor particuliere vervoersmiddelen gelden. Het huidige groene beleid zal juist tot een enorme verarming leiden. Nu zullen de overheden dat proberen glad te strijken met allerlei toeslagen, maar zoals we weten is dat niet alleen een recept voor uitvoeringsproblemen (en erger), maar het zal ook een steeds groter deel van de inwoners afhankelijk maken van overheden. Dat is iets wat alle politieke partijen rechts van PvdA, SP en GroenLinks zich aan zouden moeten trekken. 

Tevens afgelopen week, was er een bericht over de toegenomen transport- en stand-by-kosten van de netbeheerders. Door groene stroom is het netwerk namelijk onstabiel geworden. Immers, wind- en zonne-energie komt met horten en stoten en op beperkte gedeeltes van de dag op het stroomnet, maar deze moet zeer nauwkeurig in balans worden gebracht met de stroomvraag. Door wiebelstroom en de onberekenbaarheid van groene stroom, moet er dus voldoende stand-by capaciteit worden ingekocht. Hierdoor zijn de kosten hiervan al met meer dan 200 procent gestegen sinds 2008! En het einde van deze stijgende netwerkkosten lijkt niet in zicht…

Verder zijn er herhaaldelijk netwerkbedrijven die waarschuwen dat het netwerk dermate onstabiel wordt dat stroomstoringen in duur en aantal zullen toenemen. De industrie kan hier last van krijgen waardoor huidige werkzaamheden in gevaar kunnen komen. Dit nodigt ook niet uit tot verdere investeringen door de industrie. Sterker nog, het leidt tot een snelle de-industrialisatie. Het is wederom één van de ongewenste bijwerkingen van de huidige groene koers.

Het is dan ook met stijgende verbazing, dat de betrokken politici en beleidsmakers hun koers niet bijstellen. Sterker nog, ze lijken steeds meer olie op het vuur te gooien (pun intended). Zo komt de EU nu met een natuurherstelwet aanzetten om het leven van ondernemingen en mensen moeilijker te maken. Nog buiten de economische feiten om, zou de groene groep er goed aan doen om wat meer realisme in hun beleid en beleidsplannen te verwerken, anders is er een gerede kans dat het grote publiek niet alleen haar geloof in de groene transitie zal verliezen, maar er zelfs ronduit vijandig tegenover komt te staan. Timmermans c.s. kunnen wel elke keer hun TINA (there is no alternative) bommen laten vallen door gruwelijke toekomstbeelden te schetsen, maar dat is maar een erg dun laagje chroom in deze context. Echte leiders kunnen overtuigen met feiten, met goede ideeën, en met realisme. En juist dat laatste, daar schort het aan.    

Reaguursels

Inloggen

Stroomnet overbelast? Ach dat begint pas net.
Er is nog een keuze van de politiek die onze electriciteits en energie vraag enorm gaat opstuwen. De keuze om sinds de oorlog in oekraine is gestart om de samenwerking met China zoveel mogelijk te frustreren en af te koersen op een handelsoorlog omdat China een bedreiging voor het vrije westen is. Wanneer je het straks voor elkaar hebt dat de relatie met China naar de knoppen is en China zich nog meer op Afrika en andere continenten gaat richten dan wordt het pas echt leuk. Dan moeten we veel producten weer zelf gaan maken.
Hoe dan? We komen nu al handjes tekort, europa heeft bar weinig eigen grondstoffen en daar ook nog een extra groene energie voor produceren?
Veel succes met het irriteren en beledigen van China waar je kunt, maar die boomerang komt vanzelf onze kant weer op.

ZomaarEen | 18-06-23 | 22:44

Wat een grappige mensen zijn het toch ook die linkse rakkers. Vluchtelingen met bootladingen ophalen. Woonruimte? We regelen het wel. Alle huurhuizen voor statushouders? Geen probleem. Opvang in de buurt van de linkse rakkers? Nee, liever niet. Windmolens? Niet bij ons in de buurt. Geen fossiele brandstoffen! Maar wel elektrische auto's en batterijen voor gebouwen. Lekker duurzaam. De stroom wordt fossiel opgewekt en miljoenmiljarden kubieke meters grond worden afgegraven voor al die batterijen. Door arme mensen in derde wereldlanden die van goud mijn naar kobalt mijn gaan. Ruim 160 Natura 2000 gebieden. Godt weet wie ze heeft aangemeld bij Europa maar nu een voldongen feit (en meer in de maak voor de otter). Nu zitten we in een totale impasse; we hebben duizenden extra woningen nodig, zelf opgelegde stikstofregels verstikken bouwprojecten. De prijzen van materialen zijn nog steeds ongekend hoog en de rente stijgt. Gevolg? Veel minder hypotheken en dus veel minder aankopen. En dan de huurwet. Bedoeld om extreme huren in de vrije sector aan te pakken. Gevolg? Beleggers en vastgoedeigenaren gaan massaal vastgoed verkopen waardoor huurwoningen verloren gaan en mensen die alleen kunnen huren, nog minder aanbod krijgen. En beleggers trekken zich massaal terug uit de Nederlandse vastgoedmarkt. Benoem ik nog even het box 3 dingetje waardoor vastgoedeigenaren veel meer gaan betalen als ze uberhaupt nog kunnen verhuren
Dat dit vaak een oudedagsvoorziening voor ondernemers is vergeten we maar even. Dan nog even een pensioenwet er doorheen geramd waarbij er twee opties zijn: 1. Speel op save. Betaal het dubbele en krijg, misschien, 1500 euro op je 75e als je met pensioen mag óf neem de risicovolle weg wat natuurlijk inhoudt dat je roulette met je pensioen gaat spelen en natuurlijk wordt je er niet beter van. De 35-55 jarigen maar vooral rond de 45 jaringen gaan de meloen slikken. De babyboomers zitten gebakken, de gepensioneerden ook en generatie woke ook. Politici behouden hun riante regeling via APPA. Lekker eerlijk. Dan worden er honderden uitstoters uitgekocht (Duitsland is blij met onze boeren). Die zitten er straks warmpjes bij (benieuwd naar het addertje) en de overheid kan grond gaan uitgeven voor woningbouw of asielzoekerscentra? Ontwikkelaars liegen over te dure grond, ze maken gewoon te weinig winst ondanks de hoge prijzen voor materialen en loonkosten. Woningen gaan echt niet goedkoper worden hierdoor. En ondertussen wordt zorg en het sociale vangnet onbetaalbaar én vist lulletje lampekap Nederland in allerlei sectoren naast het net: medicijnen, goede arbeidskrachten (Duitsland zeeft ze eruit) en asieladvocaten die kansloze migranten nog even aan een bonus helpt wegens te lange procedures. De vakantie breekt weer aan en de volvo's met blauwe kentekens trekken weer richting Frankrijk om lekker uit de hoogte te doen in gebrekkig Frans met een lokaal wijntje. Fijne vakantie jelui!

Sliptong | 18-06-23 | 22:26 | 1

Chapeau, goede samenvatting van huidig NL beleid en de gevolgen. Ik ga maar eens slapen, dromen over hoe het leven had kunnen zijn.

Yobke | 18-06-23 | 23:10

Uiteraard werd het pas duidelijk dat het onrendabel werd nadat de Europese subsidie al was gepakt.

Sans Comique | 18-06-23 | 22:18

De mens is simpelweg niet in staat om buiten zijn grenzen van ' ikke-ikke-ikke'. te denken. Om echt stappen te zetten, moet Nederland echt VEEL hardere stappen zetten dan ze nu doet en veel meer dramatische maatregelen nemen dan ze nu doet, en dat gaat ze nooit doen, want er zijn veel te veel mensen die achteruit zullen gaan bij een sustainable economie. Let wel: het zijn niet de armen die moeten veranderen, het zijn de middenklassers en de hogere klasse. We moeten weer grootschalig vanuit huis gaan werken waar het kan, stoppen met lease-auto's, kilometervergoedingen en andere verwennerij, mensen moeten of vanuit huis werken of met het OV, industrie als Tata en de andere grote vervuilers moeten per direct dicht, vliegen moet DIK belast worden, en van daaruit verder.

m@rkus | 18-06-23 | 20:40 | 8

Als de mensen met een bullshitbaan nu eens zouden stoppen met werken, verantwoordelijkheid gaan nemen en een "echte" baan gaan doen waar ze echt iets bijdragen aan de maatschappij zou dat al heel veel schelen. Ik werk bij een metaalbedrijf aan een snijbank en een kantbank, hoe moet ik thuis gaan werken? Het lijkt er op dat de hele overheid er op blijft hameren dat de mensen thuis moeten gaan werken, maar velen kunnen dat niet. En bedrijven willen steeds meer dat mensen naar het kantoor komen, want anders hebben ze managers (bullshitbaan) over die niks mee te managen hebben. Laat de overheid zelf ook eens stoppen met bullshitbanen te creëren en laat die mensen ook eens gewoon zelf gaan werken in iets waar ze wel verstand van hebben dat zou een hoop schelen. Waarom zou ik met het openbaar vervoer mezelf bijna twee uur kwellen als ik met de auto in een half uur op het werk ben? Niet dat ik me er nog heel druk om kan maken omdat ik over 2.5-3 jaar hier weg ben, maar het is niet reëel. Het energienetwerk is helemaal niet toegerust op zoveel mensen, de drinkwatervoorziening evenmin. Conclusie, het is hier te druk, veel te druk zelfs, maar dat mag in den haag niet gezegd worden. de laatste die dat deed werd omgelegd door een linkse idealist.

brie-de-penis | 18-06-23 | 21:53

Mooi. Ik ben al weer bezig met mijn jachtinstinct te stimuleren. Een knots heb ik al Huiden looien gaat ook al goed.

nobodiesunmighty | 18-06-23 | 21:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Lol... RTL nieuws over de brand in Presikhaaf die niet te blussen is: dat komt door de zonnepanelen die als een paraplu tegen het bluswater werken.

NOS journaal: het komt door de zonnepanelen wat een hele nieuwe techniek is waar de brandweer nog geen oplossing voor heeft.

Roos | 18-06-23 | 20:17 | 4

Niet alleen zonnepanelen, dak constructies worden steeds steviger, bijvoorbeeld door betonnen zoldervloeren, isolatie platen of sandwich-panelen, blikken daken in plaats van pakken of asbest golfplaten, pannen die steeds beter op elkaar aansluiten, etc. Vroeger kon je vanaf een zolder bijna tussen de pannen door naar buiten kijken.

W_F | 18-06-23 | 20:36

Zet er een veermechanisme in met een noodontsluiting. Kan niet heel erg moeilijk zijn toch?

m@rkus | 18-06-23 | 20:42

Wellicht is er ruimte in Ter Apel voor de slachtoffers?

m@rkus | 18-06-23 | 20:44
▼ 1 antwoord verborgen

Wiebelenergie kun je gebruiken om
batterijen te vullen, b.v. verwisselbare voor elektrische auto’s. Die kun je dan ook gewoon in 3 minuten omwisselen bij een tankstation. Alleen is daar niet voor gekozen: autolobby geslaagd, politici van links (klimaathysterici) tot rechts (groot geld) door de knieën. Het idee om met wind en zon decentraal het net op spanning te brengen (en houden) is idioot. Dat is net zoiets als iedereen zijn eigen waterpomp laten slaan, doorlopend op laten pompen, soms veel, soms weinig en wat je zelf niet gebruikt door te leveren aan het waterleiding bedrijf. Die nog steeds eigen pompcapaciteit achter de hand moet hebben.

Een net (grid) betrouwbaar laden kan alleen met regelbare opwek (vallend water, fossiele verbranding en kernsplitsing) die centraal wordt opgewekt en dan opgeknipt in steeds lagere voltages wordt gedistribueerd tot aan uw stopcontact.
Wind en zon nuttig maken en iedere kw benutten kan alleen bij electriciteitsopslag.
Dat is zoals het mij (alfa) altijd is verteld.

Lopendbuffet | 18-06-23 | 20:14 | 3

Tesla had een wissel systeem voor accu's, maar automobilisten maakten er nouwelijks gebruik van, en sindsdien zijn snelladers nog een stuk sneller geworden.

Die 3 minuten moet je ook 2x rekenen, omdat je onderweg naar huis weer je eigen accu op moet halen. Je moet er 2x voor omrijden, en je hele vakantie huur betalen voor je huur accu. Door betere bescherming van het accu pakket is wisselen nu niet meer mogelijk bij Tesla. Bij de nieuwste modellen is de accu zelfs een constructief deel van het frame, en zijn de stoelen direct op de accu gemonteerd, dus is wisselen onmogelijk. Er zijn een paar andere auto fabrikanten die auto's zonder accu verkopen, dan moet je altijd huren.

W_F | 18-06-23 | 20:42

Toyota is bezig met een verbrandingsmotor op waterstof, lichter in gewicht, simpelere techniek, makkelijker te produceren en minder schaarse grondstoffen nodig.

www.youtube.com/watch?v=rTawvzH0MQ4&a....

Waarom zou je dan nog liggen vechten met een accu als de in 5 min kan tanken om dan weer 600 km te kunnen rijden?

brie-de-penis | 18-06-23 | 21:57

Uw beschrijving klopt als een bus, kolencentrales draaien vol gas om 50 tot 60 herz op de lijn te houden. Panelen zijn alleen goed voor de portemonnee van de eigenaren. Ik profiteer er zelf ook lekker van maar een bijdrage aan de energievoorziening zijn ze niet. Integendeel. Beste bewijs zijn de gestegen kolen importen in wind- en zon paradijs Duitsland.

HD50 | 18-06-23 | 22:01

Zal die toekomstige batterijpark op het terrein van de aluminiumsmelterij bij Delfzijl nog wel doorgaan dan?, of wordt zoiets alleen maar in de lucht gehouden door langdurige subsidieafspraken met het Rijk?
Grote batterijparken moeten een einde maken aan gratis elektriciteit - nos.nl/l/2472200

steekmug | 18-06-23 | 20:10

Opmerkelijk wel, want referenda zijn rechtse haat:

"Inwoners van Zwitserland hebben in een referendum voor de invoering van een wet voor klimaatbescherming gestemd. 59,1 procent van de kiezers stemde voor een voorstel dat ertoe moet leiden dat het land in 2050 klimaatneutraal is. "

"Doordat de gletsjers in de Alpen wegsmelten, hebben die tussen 2001 en 2022 een derde van hun volume verloren."
nos.nl/artikel/2479439-zwitsers-stemm...

Wel benieuwd hoe Zwitsers die transitie gaan aanpakken.

Duwbak_Linda | 18-06-23 | 20:08 | 3

"Om de klimaatdoelen te bereiken wil de regering inzetten op het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Zwitserland moet minder afhankelijk worden van geïmporteerde energie (nu importeert het land driekwart van de energie die het gebruikt) en inzetten op het ontwikkelen van duurzame bronnen. Om dat voor elkaar te krijgen wordt voor de komende tien jaar omgerekend bijna 3,3 miljard euro vrijgemaakt."

3,3 miljard. Dat is toch een klein beetje zuiniger dan de tientallen miljarden die onze cowboys in Den Haag het raam uit smijten.

Duwbak_Linda | 18-06-23 | 20:18

Overigens prima filmpje bij het artikel waarin ik op rustige en volwassen toon word geïnformeerd over wat gaande is met de gletsjers in Zwitserland. Kudo's NOS.

Duwbak_Linda | 18-06-23 | 20:37

Het was van meet af aan duidelijk: deze groene droom wordt een nachtmerrie door wensdenken en ogen en oren dichthouden voor de echte wereld.
Besluiten voor groene dromen (Bio massa, wind- en zonne- energie, zonder back up van fossiel of kern energie was altijd al kansloos. Behalve in de Haagse Bubbel waar deze feiten simpelweg niet gehoord worden. Kost tientallen miljarden, maar who cares?

marco52 | 18-06-23 | 20:00

De inwoners van Amsterdam moeten vooral GroenLinks en X66 blijven stemmen. Alle kans dat ze straks alleen een loodgieter kunnen vinden die driemaal zo duur is. Als niet alle loodgieters de stad links laten liggen, werk zat. Voor loodgieter kunt u trouwens ook elke andere professional invullen. Links stemmen heeft een hoge prijs.

goedverstaander | 18-06-23 | 19:59 | 6

Iedereen gaat betalen. Ondernemers en burgers. Gemiste "stedelijke" inkomsten gaan ook doorberekend worden.

Lorejas | 18-06-23 | 20:26

@Lorejas | 18-06-23 | 20:26: ondernemers en vooral de prijsvechters gaan er voor kiezen om de stad links te laten liggen. Electrische aannemersbusjes die heeft de goedkoper loodgieter uit Holten niet.

zuurtjeregen | 18-06-23 | 20:31

We gaan het zien.

Lorejas | 18-06-23 | 20:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Met 1 ding volledig eens: "Verder houden hun groene plannen in dat we de halve aardbol wederom moeten afgraven om de materialen te bemachtigen die nodig zijn voor de transitie, terwijl de impact op het milieu hiervan onbesproken blijft.".

Met 1 ander ding is het maar zo dat ze het dan maar moeten voelen. Er zelf voor gekozen, dus onderga het dan ook maar in de komende jaren: "De gemiddelde Amsterdammer krijgt dan niet alleen te maken met hogere drank en voedselprijzen, maar ook met hogere prijzen voor vele diensten (de loodgieter, timmerman, kraamzorg, enzovoorts). ".

Niet janken, maar bloeden voor je keuze.

Gervano | 18-06-23 | 19:52

Het meest bizarre is dat een hoop van die "schaarse" grondstoffen best in Europa gewonnen kunnen worden. Maar geen land wil een nieuwe mijn of raffinaderij (voor zeldzame aardmetalen) op zijn grondgebied!

barrykoningen | 18-06-23 | 19:48 | 1

Natuurlijk weten ze dat allemaal wel. Maar groeien lullen is natuurlijk leuk om jonge stemmers aan je te binden, en allerlei miljarden aan subsidie te kunnen verdelen aan vrindjes via via eigen advies bureaus en mogelijke toekomstige werkgevers.

Blaffendehond | 18-06-23 | 19:37 | 2

Begrijp dat u binnenkort met stevig bewijs gaat komen nav uw bewering. Voor u is er gelukkig nog altijd de klokkenluidersregeling.

johnyl | 18-06-23 | 19:46

De prijs van grootschalige accusystemen zit niet zo zeer in de prijs van lithium. Ook niet in Kobalt, omdat voor niet rijdende toepassingen een ijzer-fosfaat techniek zonder Kobalt meer geschikt is. De prijs zit in het opschalen van productie, het in de fabriek geautomatiseerd samenstellen van complete modulaire systemen tot container formaat, zodat er op locatie maar een kabel en een WiFi verbinding aangesloten hoeft te worden, het zit in goede koelsystemen en verwarming, voor een optimale laad/ontlaad snelheid en levensduur, in de efficiëntie van de chips die heen en weer omzetten tussen AC netspanning en DC accu spanning, het zit in de onderhoudskosten. Tesla rekent 2% per jaar voor monitoring, software updates, etc. Met installaties die 30 jaar of langer mee gaan telt dat toch best aan. Er zijn maar 2 of 3 bedrijven die zeer grote grid-scale accu systemen kunnen leveren. Kleinere partijen, als ze het al zouden kunnen, zouden jaren doen over de productie en installatie, terwijl de gewenste doorlooptijd van dergelijke projecten eerder weken dan jaren is.

Ik denk dat we over een paar jaar deze problemen gereduceerd zijn tot een simpel kosten/baten sommetje, de benodigde investeringen doen, een betonplaat storten, accu's plaatsen, kabels leggen naar transformatoren, en aansluiten op ons 380kV net.

W_F | 18-06-23 | 19:34 | 6

@goedverstaander | 18-06-23 | 20:13: U had er 13 jaar geleden wel aandelen in kunnen kopen. De energie opslag tak van Tesla begint de laatste jaren aardig serieus te worden in de kwartaal cijfers. Het grootste geleverde accu systeem bestaat uit 212 modules, samen goed voor 350 MW, maar volgens Tesla zit er geen limiet op het aantal modules dat gekoppeld kan worden in 1 systeem.

W_F | 18-06-23 | 20:55

Elektriciteit zijn elektronen die heen en weer gaan of onderweg zijn en hoppen van het ene atoom naar het ander. Je duwt ze makkelijk van het ene einde naar het andere (wanneer je een batterij oplaadt). Maar doe je niets... lopen ze weer terug. Er zit veel meer energie in het delen van elektronen tussen atomen met covalente bindingen. Dat is chemie. Je zult never nooit een accu krijgen die in de buurt van de energiedichtheid een "fossiele" energiedrager komt.

Massieve opslag met accu's is een onbegaanbare weg (behalve als tijdelijke (kleine) buffer). Dus we maken er dan eerst waterstof mee (met de nodige verliezen en een gigantische overschot aan zuurstof), en vervolgens zetten we de waterstof om naar een kunstmatige "fossiele" energiedrager. Tot slot verbrand je de drager en je verliest weer energie. Aangezien het huidige elektriciteitsverbruik "verduurzaamd" moet worden (kan je over twisten), moet ook de energie voor warmte en mobiliteit "verduurzamen". Er komt geen vogel meer de Noordzee over... en we halen het nog niet.

Louter Leuter | 18-06-23 | 23:11
▼ 3 antwoorden verborgen

De aarde bestaat voor 70% uit oceanen en haaien leggen hun eieren precies op een Nederlandse stroomkabel? Alleen al het feit dat je niet heel dicht bij een windmolen mag vissen geeft de natuur veel nieuwe mogelijkheden om te herstellen.

W_F | 18-06-23 | 19:42

We kunnen beter Frenske en Diederik Dinner Cards geven, daar is vooral Frenske blij mee, in ruil voor het intrekken van hun desastreuze plannen.

thanseeuwen | 18-06-23 | 19:13

Meer realisme ,de logica is al eeuwen zoek.
Tijd voor een spotpenning met dubbele hersen splijting.

rein9576 | 18-06-23 | 19:12

Ik heb ook leverproblemen maar ik begrijp werkelijk niet wat dat met Groen Realisme te maken heeft.

EnzoIshet3 | 18-06-23 | 19:06 | 1

Eerder met overmatige consumptie van goudgele rakkers

hetgeleteken | 18-06-23 | 19:07

Dat een verbrande boom boos is, dat snap ik.

Plukkieplukkie | 18-06-23 | 19:04

De groene transitie houdt in dat we arm, koud, in het donker, met honger en zonder toekomst zullen leven.
Voor alle XR, GroenSlinks en andere klimaatdebielen heb ik maar een oplossing, save the planet, kill yourself!

4HoogAantWater | 18-06-23 | 19:04 | 2

Prima voorstel dat hout snijdt. Zou het ten zeerste toejuichen als alle voorgangers van de linkse klimaatkerk tezamen met hun volgelingen à la Jim Jones zichzelf volgieten met 'Kool-Aid'. Waarom wachten op het onvermijdelijke einde, toch? Aahh, een mens mag dromen he.

Goed Volk Kijkt Weg | 18-06-23 | 19:19

Sorry hoor maar Het co2 wat daarbij vrij komt is echt onacceptabel.

zuurtjeregen | 18-06-23 | 20:35

We zullen hoe dan ook van fossiele brandstoffen afmoeten. Ten eerste is de voorraad hiervan niet oneindig en ten tweede is het zonde om het te verbranden terwijl deze brandstoffen als mooie grondstoffen kunnen dienen voor de chemische industrie. De beschikbare alternatieven zijn kernenergie, zonne-energie en afgeleiden daarvan (windenergie, waterkracht, getijden-energie, biomassa). Natuurlijk is kernenergie ook eindig, maar volgens de schattingen in de volgende link kan de wereld daarmee zo'n 100 000 jaar voort.
www.daretothink.org/numbers-not-adject...
De vraag is dan: wat levert de minste schade op voor mens en dier. Ik denk zelf: kernenergie.

lekgoot | 18-06-23 | 19:00 | 12

@W_F | 18-06-23 | 20:59:
misschien om aan de elektriciteitsbehoefte van de huishoudens te voldoen. De totale energiebehoefte van Nederland is 3000 petajoule/jaar, dat is 3,000 x 10^18 J/j. De gemiddelde jaaropbrengst van een hectare zonnepanelen is 900 000 kWh. Dat is 3,2 10^12 J. Dus dan heb je 3,0x10^18 / 3,2x10^12 = 9,4x10^5 ha zonnepanelen nodig. Dat is 9,4x10^5 x 10 000 = 9,4x10^9 m^2. Dat is een oppervlakte van 97000 m bij 97000 m. Dus ongeveer 100 km bij 100 km.

lekgoot | 18-06-23 | 23:02

@Louter Leuter | 18-06-23 | 22:18: Ja, de problemen zijn bekend maar wat moet men dan? Groene energie haalt het gewoon niet.

Deflatiemonster | 18-06-23 | 23:05

@Deflatiemonster | 18-06-23 | 23:05:
Eerst maar alle ballen, miljarden, op isolatie, isolatie en isolatie (en minder TikTok, IG en FB). En gewoon meer fietsen met trappers. De pil gratis voor de Derde Wereld maken (en vooral India! kunnen zij overigens wel zelf betalen).

Louter Leuter | 18-06-23 | 23:33
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat de meeste mensen niet beseffen is dat het gaat om het handhaven van de frequentie van het netwerk. Zodra je een waterkoker aanzet, dan moet ergens in het netwerk (de centrale) de Oompa Loompas de elektronen iets harder heen en weer duwen. Er is maar één centrale die dat bij ons snel kan doen, en dat is er een met dure gasturbine(s). Die zullen overal verschijnen, en een deel van de tijd niet gebruikt worden. Oftewel een dure investering die nog duurder wordt omdat het niet optimaal gebruikt wordt.

Een paar jaar geleden, 9 augustus 2019, viel een windpark voor de Engelse kust uit. Puur toevallig viel er een paar seconden later een centrale uit. Het netwerk kon het niet meer aan en viel helemaal uit. Duurde een uur voordat het netwerk weer opgestart was en één miljoen Britten weer stroom hadden.

Ik moet er niet aan denken dat er een batterijopslag in de buurt komt dat meerdere megawatt kan produceren gedurende een beperkte tijd.

In Wales ligt de pumped storage facility Dinorwig (een kunstmatig meer met een val van 500 meter naar de turbines). Het kan in totaal bijna 9 GWh aan energie opslaan, en levert 1.7 GW gedurende 5 uur, of 2.8 GW in 3 uur (met een rendement van 75%). Daarna is het leeg. De Markerwaard een beetje oppompen gaat het niet worden (wenn schon, denn schon, dan echt flink zoals bij het Plan Lievense).

Veel, heel veel, elektriciteit opslaan is een dingetje.

Louter Leuter | 18-06-23 | 18:52 | 7

@W_F | 18-06-23 | 20:07: De gasgestookte centrale is noodzakelijk om de verschillen in de opwekking van wind en zonne-energie op te vangen en is daarom het hele jaar noodzakelijk. Bijvoorbeeld als het 's zomers niet waait.

EenGoedBegin | 18-06-23 | 21:15

@EenGoedBegin | 18-06-23 | 21:15: Dat is afhankelijk van hoeveel windmolems en zonnepanelen er geïnstalleerd zijn, en hoeveel dagen accu de tekorten kunnen aanvullen. Ik denk dat een week of 2 wel het maximum is. Als we dus 1 week geen wind hebben en ook nauwelijks zon (en de landen om ons heen ook niet) dan moeten de gascentrales bijspringen, maar dat zal dan niet vaak voorkomen.

W_F | 18-06-23 | 21:38

@W_F | 18-06-23 | 21:38:
Zoals afgelopen december twee a drie weken (winter... geen zon en vaak windstil). Dat ga je met accu's niet redden. Ik vermoed zelfs één dag niet.

Britse actuele data: grid.iamkate.com. Nu, 23:20, hoog zomer... 52% gas.

Louter Leuter | 18-06-23 | 23:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Huur huisjes waar sociale minima in wonen moeten verduurzamen voor 200k, ook al zo’n financieel zelfmoordplan. Wie gaat dit allemaal betalen?

HD50 | 18-06-23 | 18:48 | 3

You!

Ruimedenker | 18-06-23 | 18:49

De vraag stellen, is 'm beantwoorden.

Louter Leuter | 18-06-23 | 18:53

De immigranten natuurlijk, dat hoort bij de WensDenk.

funda | 18-06-23 | 19:33

En die zonnenpanelen vertouw ik ook niet. Hoeveel gebouwen gaan ineens in de fik, allemaal bij de daken, nu Arnhem weer.

gato | 18-06-23 | 18:47 | 8

Naast de extreme risicos bij een brand, zijn het qua kristalstructuur de nieuwe asbestplaten, aan toekomstige claims gaat veel geld verdiend worden.

smdyasc | 18-06-23 | 19:34

Volgens omwonende begon de brand op de begane grond (kan natuurlijk ook in een meterkast geweest zijn) Er zit weinig brandbaars in een zonnepaneel, alleen een dun laag je plastic folie aan de achterkant (als het geen glas-glas paneel is), wat ze zie branden is denk ik de inboedel, houten zolder en dak constructie en de recent toegevoegd isolatiemateriaal, niet de panelen.

W_F | 18-06-23 | 20:13

Snap niet dat ze geen gaatje in het dak boren/slaan desnoods door een zonnepaneel heen en dan binnen blussen. Geen groot gat waardoor zuurstof zou worden toegevoerd.

"De nieuwe crashtenders zijn voorzien van een blusarm,hierdoor kan er veel sneller geblust worden. Bovendien hebben de nieuwe wagens een mechanische boor die moeiteloos door de romp van een vliegtuig kan prikken en het toestel van binnen kan blussen."

En de electriciteitsbranden ontstaan door slechte elektrische verbindingen, die worden heet, roodgloeiend, en dat initieert de brand.

Kan op het dak onder de zonnepanelen of beneden in de groepenkast.

KlaagGraag | 18-06-23 | 20:37
▼ 5 antwoorden verborgen

Straks allemaal een fiets met houten banden (rubber is milieuvervuilend).

Duwbak_Linda | 18-06-23 | 18:46 | 1

Ik vrees dat een fiets te optimistisch is gedacht; denk eerder aan een ezel. Eventueel een kameel, omdat dit land sowieso al is overlopen door lieden uit landen waar zo'n beest het populairste vervoermiddel is. Naast gejatte auto's (en OV-fietsen) uit West-Europese landen.

image.gscdn.nl/image/3b8cc8de90_d4cd0...

Peter Emile | 18-06-23 | 19:42

Als ik het me goed herinner was "groene" energie in de VS al goed voor meer werkgelegenheid dan de "fossiele" energie projecten. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen voor wie vooruitgang dermate slecht uitkomt voor hun beleggingsportefeuille dat ze vinden dat mensen vals informeren goedkoper is.

GrandMechantLoup | 18-06-23 | 18:36 | 4

Het kost vele malen meer en het veroorzaakt extra milieuproblemen en sociale problemen.

willem n | 18-06-23 | 18:48

Natuurlijk is het goed voor de werkgelegenheid want waar heb je meer mensen voor nodig? 10000-den zonnepanelen en 100-den windmolens plaatsen en onderhouden. Of 1 of 2 gas/kolen/kerncentrale plaatsen met het zelfde vermogen?

Klinkt een beetje alsof je de hele industriele revolutie afschaft omdat het beter is voor de werkgelegenheid.

klaas24 | 18-06-23 | 21:40

@klaas24 | 18-06-23 | 21:40: Spijker kop!

Dat werkgelegenheidsargument is onzinnig want werk zat en te weinig mensen die wat kunnen. Dat argument heeft het ruim 30 jaar te lang uitgehouden. Mensen die niks begrijpen komen er anno 2023 nog mee aanzetten. Onzinnig.

Zomaarwat | 19-06-23 | 00:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ongelooflijk naïeve dromers zijn het. Bijna allemaal met een alfa studie. Politicologie, geschiedenis, psychologie of wat dan ook. Totaal geen technische kennis hoe de wereld functioneert of aan zijn energie moet komen. Maar ondertussen wel iedereen de les lezen en vertellen hoe het moet. Alsof een slager aan ASML gaat uitleggen hoe zij hun chipmachines beter moeten maken. Schoenmaker bl8jft bij uw leest en ga lekker bomen knuffelen of iets dergelijks

Harry99 | 18-06-23 | 18:36 | 6

Nou ja, Dr Green (Diederik S) is opgeleid als kernfysicus geloof ik. Dat die alfa's niet de meest geschikte mensen zijn om zich hier tegenaan te bemoeien geloof ik wel, maar een beta opleiding betekent niet dat je tegen vergroening bent.

Otto Normal | 18-06-23 | 22:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Toevallig zit ik in de logistiek. Ik zie een ongekend probleem dat opdoemt met de groene transitie binnen de sector.
Trucks zijn niet twee maar drie keer zo duur in een elektrische variant, echter kunnen ze substantieel minder ver rijden op een normale werkdag.
Het evangelie dat ASVE hier predikt wordt door mij ook al jaren gepredikt binnen de vakorganisatie, men lijkt zich echter onbewust van de grote problemen die opdoemen vanaf 2025 (anderhalf jaar vanaf heden!), en helemaal in 2030.
De deugstedelingen zullen weer op fietsen met houten banden de suikerbieten moeten komen halen in het oosten van het land.
De co2 ellende is eenvoudig te vermijden/op te lossen (geen bevolkingsgroei maar een krimp propageren), de huidige koers is er een van lemmingen die met oogkleppen op richting de afgrond rennen. Ik ben zeer benieuwd waar we over 7 jaar staan in de grote steden! Hopelijk blijft gezond verstand de dienst uitmaken in de middelgrote steden!!

Tarrelhapper | 18-06-23 | 18:36

Groen wensdenken…

Grijze realiteit.

Wijze uit het Oosten | 18-06-23 | 18:36

Er zal toch iemand de ondankbare taak op zich moeten nemen om de aanjager te zijn van verduurzamen en transitie. In dit geval is het Timmermans. Als iedereen maar spoken op de weg ziet, en zelf niet met alternatieven komt, komen we zeker nergens. Dat negativisme tegen nieuwe ontwikkelingen is soms erg vermoeiend.

johnyl | 18-06-23 | 18:35 | 7

Wanneer dikke Frans niet in staat is om een simpele rekensom te maken dan is hij niet de juiste persoon voor die taak.
Hij is de beer op de weg.

donkieshot | 18-06-23 | 19:19

@Jafco | 18-06-23 | 18:43: Maar Timmerfrans genereert wel een hoop biogas. Genoeg om een kleine stad in Limburg te verwarmen (...... als je het af zou vangen).

EenGoedBegin | 18-06-23 | 19:53

@EenGoedBegin | 18-06-23 | 19:53: de terraskachels in Valkenburg (L), die op biofrans laten branden. Benieuwd of die terraskachels nog branden 's winters.

KlaagGraag | 18-06-23 | 20:44
▼ 4 antwoorden verborgen

De politici vergeten een ding: er bestaat zoiets als democratie. STEM ZE WEG!!!

Janlul | 18-06-23 | 18:35 | 3

In de EU bestaat geen democratie. Of heb jij gestemd op Timmerfrans....

Jafco | 18-06-23 | 18:44

Goed idee.... kunt u me vertellen waar ik de Europese stembureau's kan vinden ?

johnyl | 18-06-23 | 18:48

@Jafco | 18-06-23 | 18:44: Volgens mij heeft niemand gestemd op Timmerfrans. Ook niet op von der Leyen c.s.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 19:07

Volgens het '15 Minute City'-concept is het helemaal niet de bedoeling dat iemand nog een auto bezit, of al te mobiel is. Die duurdere prijzen zijn de bedoeling want iets bezitten veranderd in iets huren, of het nu je huis of je wasmachine betreft.
En hoe die 15-Minute City nachtmerrie er uit gaat zien begint zich al af te tekenen in pretpark Amsterdam, alwaar de ze na het invoeren van de Knip ook ze ook het mes in het OV zetten. twitter.com/AT5/status/16701293796979...

Ze weten precies waar ze mee bezig zijn.
Kaag zei het al 'We moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'.

Abject | 18-06-23 | 18:32 | 2

Bij het 15 minute City concept moet ik altijd aan Wall-E denken. Mensen die overal naartoe worden gebracht, dik zijn, zwakke botten en niet meer kunnen lopen.

Basil Fawlty | 18-06-23 | 18:55

'We moeten beseffen dat we samen stukje armer zullen worden'.
Dat is waar, maar er zijn groepen die hun eigen salaris en pensioen kunnen 'aanpassen'.

funda | 18-06-23 | 19:36

Goed stuk. Er zijn tegenwoordig veel te teveel ideologisch gedreven plannen die doorgedrukt worden door enkel alfavaardige machtswellustelingen. Waar is toch de tijd gebleven waarin Nederland de beste ingenieurs ter wereld voortbracht. Een innovatieve kracht die heeft geleid tot de Afsluitdijk, inpolderingen, Deltawerken, Philips NatLab Shell KSLA, aanleg gasnet, wegwerken woningnood, wederopbouw infrastructuur, etc. etc. En nu is het land helemaal vastgelopen in regels en wetten. Ambitieuze projecten worden in de ideefase al geaborteerd. Of ze zijn simpelweg ongewenst vanuit de ideologie/identiteit en worden gecanceld op vage gronden als "ik ben tegen kernenergie, want daar was links altijd al tegen en nu moet ik daar dus ook tegen zijn.". Er rest ons slechts een klein sprankje rechtvaardigheid voor de toekomst: "history is going to judge very hard about ideologically based idea killers which could have saved society and the planet".

SarahPalindroom | 18-06-23 | 18:32 | 5

@Louter Leuter | 18-06-23 | 19:10: Mijn dochter heeft zowel een NL als een US paspoort en is geheel tweetalig opgevoed. Toen ze hoger onderwijs ging volgen moest er eerst een test Engelse taalvaardigheid worden afgenomen. De Nederlandse docent had het over "pull the carrot of nine" (de wortel van negen trekken), en "flattermouse" (vleermuis). Dat soort dingen. (Daar moeten we nog steeds om lachen). Dus het stone coal English begint al bij de leraren.

Asteroid-B612 | 18-06-23 | 20:50

@Asteroid-B612 | 18-06-23 | 20:50:
Ik weet nog van de brugklas, net na onze tijd in Nigeria... mijn Another Brick in the Wall momentje. De leraar vroeg wat een vrachtwagen in het Engels was. Ik antwoordde "a lorry". Bzzzz Fout! Het is "truck"! Welnu, Nigeria was een Engelse kolonie, en er waren nog steeds veel Britten daar, en die hadden het toch echt over lorries. Daar wilde hij niets van weten.

Louter Leuter | 18-06-23 | 21:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Verarming. Disfunctioneren. Stilstand. Afhankelijkheid van de Staat.

Maar waar staat dat dat niet de bedoeling is?

Zomaarwat | 18-06-23 | 18:30 | 3

@ zomaar, Thierry Baudet heeft het allemaal voorspeld. En nog veel meer dat op ons af gaat komen. B.v. digitale Europese munt, niet onder toezicht van de banken, maar onder toezicht van Europese commissie. CO 2 budget wordt aan gewerkt, Chinees Social credit systeem volgt later.
En iedereen maar volhouden dat TB kneitergek is.
Ober 25 jaar (of eerder) denken we daar allemaal anders over.
Janmaat werd ook voo gek verklaard over zijn probleem met immigranten. Kijk eens naar buiten en zie hoeveel ongelijk hij had?

Dwaalgast | 18-06-23 | 19:03

@Dwaalgast | 18-06-23 | 19:03: Baudet begint steeds meer gelijk te krijgen. Bovendien lijkt het alsof hij weer een vaste bodem onder zijn voeten krijgt.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 19:09

@Dwaalgast | 18-06-23 | 19:03: Over de FVD en TB zeg ik altijd dat zijn visie en argumentatie niet eenvoudig te weerleggen zijn. Alleen, hij, TB, heeft geen gevoel voor pick your battles. Ook 9/11 en vele andere zaken gaat hij dingen over roepen en nu luistert er dus niemand meer. Triest. En natuurlijk zijn veruit de meeste politici, bestuurders en journalisten ratten, want die weten dondersgoed dat Baudet / FVD vaak/altijd een dijk van een verhaal heeft.

Nogmaals, triest.

Zomaarwat | 18-06-23 | 19:10

Anderen landen gaan ons voor, bijvoorbeeld Duitsland heeft de stinkende vervuilende kernreactors afgeschakeld. In ruil daarvoor halen ze nu stroom uit de groene schonen bruinkolen centrales en kopen zuiveren atoomstroom voor veel geld in Frankrijk. Je ziet, waar een wil is, is een weg.

jan huppeldepup | 18-06-23 | 18:30 | 2

En LNG uit de VS en andere verre landen.
Bovendien gaan al grote bedrijven Duitsland verlaten.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:37

@ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:37:
De reductie van CO2 in het VK komt ook volledig op rekening van het outsourcen van de productie (naar China) en het importeren van de producten (uit China).

Louter Leuter | 18-06-23 | 19:07

Gisteren fietste ik in Sittensen, een dorp onder de rook van Hamburg en daar stond een vrijwel nieuw gebouw/showroom van Mercedes “junge sterns”/lichte bedrijfswagens, leeg. Onkruid meter hoog.
Na drie jaar gestopt in januari dit jaar. Hoe kan zoiets? Knappe koppen/commerciële toppers in overvloed, gemeente die meedenkt, maar toch al weer gesloten.
Duurzaamheid nul. Vervuiling 100%. Kapitaalvernietiging 90%.
Mercedes.

Normpje | 18-06-23 | 18:29 | 1

Ze wilden de showroom vergroten, maar dat bleek niet mogelijk. Nadat er in januari een fusie was aangegaan bleek het gebouw in Sittense te klein voor de nieuwe partner en werd gesloten. Iemand had zijn huiswerk in het begin niet gemaakt dus.

jan huppeldepup | 18-06-23 | 18:42

Spanje krijgt zijn gas en olie uit Tunesie. Wie gingen laatst ineens naar Tunesie, die Italiaanse en Rutte, Toen dacht ik die gaan voor olie en asiel bekt wel lekker, dus we zeggen dat maar.

gato | 18-06-23 | 18:28 | 1

Realisme en sofisme niet langer door elkaar halen. En wat dat scheelt.

Hetkanverkeren | 18-06-23 | 18:28

Verduurzaming kost welvaart. Daarom ben ik er een tegenstander van.

de IJsman | 18-06-23 | 18:27 | 3

Leg uit, verduurzaming of welvaart waar ben je nu eigenlijk tegenstander van, heb mijn Limburgse carre hoeve extreem verduurzaamd maar beslist niet minder welvarend gaan leven . Het een sluit het ander namelijk niet uit.

Smoelensmid | 18-06-23 | 19:09

@Smoelensmid | 18-06-23 | 19:09: Dat is omdat jij de mogelijheid hebt om bepaalde investeringen te doen. Het gros van de mensen verdient minder dan een tandarts.

de IJsman | 18-06-23 | 23:41

Vanaf het begin was al duidelijk dat het nodige realisme ontbrak, wensdenken en maakbaarheid tot idealen verheven werden, en iedereen die dat geen verstandinge koers vond werd verketterd.
En nu gaan 'we' oogsten wat er gezaaid is, laten we hopen dat de financiele - en milieuschades meevallen.
De armsten zullen weer wat armer worden en de rijken weer wat rijker - met elkaar.

funda | 18-06-23 | 18:25 | 1

Zo is het.
Dit is wat er de komende jaren gaat gebeuren.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:45

Mooi verhaal

nee_toch? | 18-06-23 | 18:25

Transitie of niet, dankzij Rutte, en zijn doortrapte Doctrine maakt Shell hier de dienst uit op Energie gebied, en mag van de NPO, in het 8 uur Journaal vertellen, hoe de Nederlandse Energie toekomst eruit gaat zien.
Deze Shell> www.youtube.com/watch?v=6uuW4AP8M4M

Torquemada | 18-06-23 | 18:23 | 1

Ik weet er één en ander van uit 1e hand.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:47

Met de beste bedoeling te vergroenen & verduurzamen zal over een jaar of 35 duidelijk worden hoe belastend groene verduurzaming is geweest voor onze planeet.
Klimaat is misschien wel een stukje terugveranderd, maar natuur, landschap en zeeën totaal verminkt.
Frankrijk zal het mooiste land van Europa zijn.
Want zij hadden ze wel…..56 stuks ofzeau.

Kerncentrales.

Ruimedenker | 18-06-23 | 18:19 | 2

Misschien denken zij daar wat realistischer, en ze hebben geen door Greenpeace betaalde demonstranten zoals in Borsele.

kapt.Jerkoff | 18-06-23 | 18:33

Het moet allemaal volgens hun plan en dat nog snel, snel en nog sneller.

Viper52 | 18-06-23 | 18:19 | 1

Jazeker, voordat iedereen doorheeft dat het gewoon niet kan.
De komende 20 a 30 jaar zal er nog veel natuurlijke energie nodig zijn.
(fossiel)

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:26

Ik zie ook met lede ogen aan hoe het hele energie transitie verhaal is gekaapt door 'Het Klimaat' en niet met een gewoon woord als hernieuwbare energie.
Een heel aardige site waar ik een jaar of tien geleden al tegen aanliep is deze;
www.lowtechmagazine.be/
Een andere is deze ; het ziet eruit alsof het met Windows 95 in elkaar is gesleuteld maar staat vol met nuttige info.
www.energiefeiten.nl/

Cunucu | 18-06-23 | 18:17 | 1

Dank, interessante verhalen!

GnottoBlotto | 19-06-23 | 01:46

Bij dat soort prijzen en vermogens wordt het veel interessanter om waterstof op te wekken als er veel stroom is, en daarmee het net te stabiliseren dan wel aan te vullen als het nodig is.

Muxje | 18-06-23 | 18:17 | 3

Waterstof is een energiedrager.

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:48

Groen beleid laat zich samenvatten als “dure oplossingen die niet werken, voor problemen die niet bestaan.”

Zeddegeizot | 18-06-23 | 18:11 | 3

Het is de pot met goud voor alle groene consultants.
Daarom zijn ze ook zo fel tegen kernenergie. Dan los je een probleem op en hebben al die groene consultants pas echt een probleem.

Haberdoebas | 18-06-23 | 18:19

..... Ten koste van uw vrijheid.

Niet_Van_Hier | 18-06-23 | 18:20

Exactly.
Wel een goed verdienmodel (voorlopig).

ChalinaRosa | 18-06-23 | 18:29

Volgens mij kan het de beleidsmakers geen reet schelen of het werkt. Het trekt stemmen en er wordt grof geld verdiend aan “groene” projecten. Wat wil een beroepspoliticus nog meer?

Trekhaas | 18-06-23 | 18:06

Helemaal mee eens. We moeten gewoon olie uit de grond blijven pompen totdat het helemaal op is. En dan zien we wel weer verder. Gewoon niet te ver vooruitdenken. We willen immers politici zonder visie.

BobDobalina | 18-06-23 | 18:05 | 20

Bob is de enige realist. 130 reacties kop in het zand: we gaan vooral niets aan groen doen. Uiteindelijk zijn wij rechts en groen is een linkse hobby. Over kernenergie:
"Toch zijn er grote problemen. Belangrijkste: de kosten. Kernenergie is duurder dan duurzame stroom, ook als zon en wind geen subsidie krijgen. En waar je zon en wind in kleine installaties met beperkte investeringskosten kunt bouwen, vraagt een kerncentrale aan het begin meteen tientallen miljarden euro's."
Maar dat maakt niet uit: je kunt er links mee pesten: die waren toch altijd tegen kernenergie.

cugel | 18-06-23 | 20:46

Cugel: beter lezen.

donkieshot | 18-06-23 | 22:02
▼ 17 antwoorden verborgen

Ja, degrowth dus.

Neuth | 18-06-23 | 18:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland