achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

#StikstofBriefGate. Kabinetscrisis steeds koddiger

Ook het CDA schakelt Brusselse bondgenoten in en eurocommissaris trekt z'n keutel in

Bijzonder lomp gedoe gisteren van D66/vvd-kongsi Sieg Kaag/Christianne van der Wal, die een boze brief uit Brussel door de gleuf van RTL Nieuws fluisterden en vervolgens heel schijnheilig uit die brief opmaakten dat Nederland door moet rammen met het stikstofbeleid. Allemaal bedoeld om Lientje en haar kiezers het gevoel te geven dat ze niks in de melk te brokkelen hebben bij deze doelstellingen, maar ook om corpsbal in het nauw Wopke Hoekstra niet op gekke ideeën te brengen. Uiteindelijk zorgde de brief alleen maar voor meer spanningen en gedoe, getekend door een tamelijk nerveus nietszeggende Mark Rutte die rond middernacht het crisisberaad uit struikelde en wezenloos naar huis wandelde, zoals hierboven nog eens in de herhaling.

En toen werd het vrijdag. Terwijl heel Nederland de adem inhoudt voor lacherig wacht op de volgende Belangwekkende Brief van Mark Rutte met Loze Beloftes over Nieuwe Bestuursculturen en Radicale Ideeën op Moeilijke Dossiers, heeft het CDA naar Brussel gefaxt en aan hun eurogroepleider Manfred Weber gevraagd om even met De T. te bellen en boze dingen te zeggen als "[Die stikstofbrief] bewijst een zorgelijke ongevoeligheid voor wat er leeft in Nederland” en "De brief wordt gestuurd op een moment dat de Europese Commissie zich beter koest kan houden.” En zo werd de aankomende kabinetsval ineens een Brusselse kwestie, wat weer heel tekenend is voor de electorale ontwrichting van de vaderlandse democratie.

Om het nóg leuker te maken, is stikstofbriefschrijver eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (het lijkt gvd wel de naam van een Harry Potter-boef) nu aan het roepen dat hij zich helemáál niet bemoeit met het Nederlandse stikstofbeleid. Zie VK, of dit draadje hieronder. YOUR MOVE, MARK RUTTE.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Ja makker maar wel eerst in de Haagse spin getuind

Schrödingers Stikstofdekentje

Dinsdag debat. Dit wordt het haakje

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Kabinetsoverleg: morgen verder

Hele avond voor de deur gestaan en alles wat u kreeg was dit Stamcafé

@Ronaldo | 07-07-23 | 01:47 | 290 reacties

Stijlloze Analyse: Rutte IV valt echt niet

Eerst de filosofische vraag even uit de weg ruimen: kan een kabinet dat nooit had mogen bestaan en vanaf dag 1 in crisis was, eigenlijk wel vallen? Mag u zelf over nadenken terwijl wij wat kleinigheidjes op een rijtje zetten

@Van Rossem | 06-07-23 | 15:00 | 273 reacties

LIVE. Dolle Dinsdag in Den Haag, maar dan op woensdag

Dolle Dinsdag als in: WE ZIJN BBBIJNA BBBEVRIJD, maar het risico op te vroeg juichen is Tjeerd de Groot

@Van Rossem | 05-04-23 | 11:00 | 451 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.