achtergrond

Geenstijl

Ogen op Oekraïne tijdens Onafhankelijkheidsdag: 'Brutal strikes are possible'

31 jaar los van de Sovjet-Unie, oorlog precies halfjaar bezig

Het is Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne: het land viert dat het 31 jaar geleden op eigen benen kwam te staan na een periode in de Sovjet-Unie. De dag die normaal gesproken gepaard gaat met festiviteiten en veel vlagvertoon - een doorn in het oog van Moskou - is ook nog eens de dag dat de voorspelde driedaagse Russische invasie precies een halfjaar aan de gang is. De verwachting echter is dat de partypoopers uit Rusland vandaag, morgen of vrijdag het feestje ruw gaan verstoren. President Volodymyr Zelensky waarschuwt voor een rakettenregen ('brutal strikes') en de Amerikaanse ambassade heeft haar burgers (opnieuw) opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. Festiviteiten in Oekraïne zijn er daarom niet of nauwelijks: er is een verbod op publieke bijeenkomsten in Kiev (en burgers naaiden er alvast uit), in Kharkiv is zelfs een avondklok afgekondigd.

En dan nog iets, die dochter van ultranationalist Alexander Doegin die uit het leven is geblazen in Moskou. Het Russische onderzoeksteam kwam al met het rapport toen de brand nog niet was geblust (schuld van Oekraïne), bij de analisten zingt de hypothese rond van een false flag-operatie van de FSB. De dood van Darya Doegina is een extra 'motief' voor Poetin om de intensiteit aan raketten en artillerie op te voeren, burgerdoelen onder vuur te nemen en hoofdstad Kiev weer in het vizier te nemen. Vanochtend loeide in het hele land het luchtalarm, maar werd er in ieder geval geen massale aanval geplaatst. Een beetje hoop: op 9 mei - de Dag van de Onafhankelijkheid in Rusland - werd ook gevreesd voor een Russisch offensief, maar destijds bleef het (ook?) stil. Later meer..

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

GeldBlog - Amerika op de pijnbank

Het nieuws sinds 2020 laat zien dat het aantal conflicten alsmaar toeneemt. En sinds 7 oktober, lijkt een nieuwe versnelling te hebben plaatsgevonden. Wie zit hier achter en waarom?

@Alexander Sassen van Elsloo | 04-02-24 | 19:29 | 283 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.