Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Oorlogspad Oekraïne (3) - Excursie naar het front

Na Safari Eurabia op Oorlogspad Oekraïne - sluitstuk van het drieluik over een reis naar het front

Conflictkenner en camerasoldaat Dr. Teun Voeten is voor een speciale operatie voor GeenStijl naar Oekraïne gereden, in één ruk in zijn ouwe Peugeot diesel, met wat voedselbonnen, een knapzak en een camera. Hij bezocht steden en stranden op het strijdtoneel en reisde door naar het front van de oorlog tegen de Russen. Daar deel één, hier deel twee en vandaag het slot van de verslaggeving. Alle foto's opklibaar voor groot. Daarbij geldt een kleine kijkerswaarschuwing: het is oorlog, en dat is soms goed te zien.

Na ontzettend veel WhatsApps van mij en van wel twee verschillende fixers mag ik eindelijk mee naar het front. Ik ben razend benieuwd, want tijdens mijn eerste reis heb ik in feite niks van militaire waarde kunnen fotograferen. Ik fotografeerde toen in Mykolaiv een barricade van autobanden met flesjes benzine die in het geval van een Russische inval in brand zouden worden gestoken om zware rookwolken te scheppen. Binnen tien seconden stopte toen een auto met piepende banden en twee militairen wilden de beelden zien. Met wat digitaal jongleren kon ik me uit de brand helpen en liet wat andere, onschuldige beelden zien, gelukkig voor mij omdat ik net een colonne zware houwitsers had gefotografeerd. 

De droom van elke oorlogsfotograaf is met de soldaten mee op pad en heftige platen schieten. In Vietnam was dat geen probleem en dat was in feite het hoogtepunt in de hedendaagse oorlogsfotografie; helaas voor mijn tijd. Maar ook in voormalig Joegoslavië was toegang geen probleem: je ging gewoon even je voorstellen aan de plaatselijke commandant en mocht dan gezellig naar de troepen toe waar je bleef eten, drinken en slapen. In Sierra Leone en Liberia waren reisjes naar het front en foto’s van rebellen of de soms nog gevaarlijker uitziende regeringssoldaten geen probleem. Tijdens de oorlog in Afghanistan (of moet ik ‘Speciale Tactische Interventie’ zeggen?) kon je je aanmelden bij het Amerikaanse leger. Na een korte screening kon je dan in een Black Hawk meeliften en werd je in the middle of nowhere gedumpt bij een peloton soldaten waar je tien dagen lang verbleef. 

Je at hetzelfde voedsel, je schijtte in dezelfde lege olievaten, je liep samen de patrouilles en liep in dezelfde hinderlagen van de Taliban. Na tien dagen werd je dan weer opgepikt. en niemand die je beelden vooraf moest zien. Dit in tegenstelling tot het transparante vrije Nederland, waar journalisten in Afghanistan op Kamp Holland moesten verblijven en alleen met geselecteerde, veilige patrouilles mee mochten. Na je verblijf werd je materiaal ook nog eens gescreend en werd besloten wat je wel en wat je niet naar buiten mocht brengen.

In Oekraïne is het ook vrijwel onmogelijk om onafhankelijk en vrij te werken.

Herhaalde waarschuwing: ongecensureerde oorlogsfoto's na de breekDe bezoekende reporter moet een verklaring ondertekenen waarin onder ander de volgende restricties staan: “Publiceer nooit namen van militaire units, noch iets over welke wapens, hoeveel en in welke staat die zijn en waar ze zijn opgeslagen. Noem geen namen van eenheden, noch plaatsnamen, maak geen foto’s van locatie van militaire eenheden, noch van opslagplaatsen van wapens, noch van checkpoints. Publiceer niets over tactieken en actie, niets camouflagetechnieken. Publiceer binnen de twaalf uur geen foto’s of filmbeelden van inslagen van raketten. Na deze twaalf uur, vermeld niet waar ze exact terecht zijn gekomen. Maak geen foto’s van ziekenhuizen waarmee hun locatie te identificeren valt. Maak geen beelden van openbare infrastructuur en wegen en straten, maak geen foto’s van burgers zonder uitdrukkelijke toestemming, laat geen gezichten van soldaten zien. Zonder uitdrukkelijke toestemming van de militaire autoriteiten is het verboden reddingsacties visueel te registeren.”

Sommige restricties zijn niet overbodig. Toen, onlangs een Russische fotograaf embedded was geweest met huurlingen van de Wagnergroep, zette hij als bedankje een foto van het bataljon op sociale media. Een bordje met een straatnaam was duidelijk in beeld. Niet veel later werd de groep getroffen door een raket.


In feite mag je niks. Natuurlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar collega Robert Dulmers kreeg de volle laag van de Oekraïense autoriteiten toen op 3 april vier raketten vielen op Odessa en hij filmbeelden deelde op Twitter. Hij werd opgepakt bij zijn appartement door drie agenten in burger die hem in een wurggreep pakten, hij kreeg een doorgeladen pistool op zijn hoofd en werd vervolgens als persona non grata het land uitgeflikkerd. Hij werd vals beschuldigd geprobeerd te hebben het land weer illegaal binnen te komen en kreeg een draconisch toegangsverbod van tien jaar. Op sociale media werd hij beschuldigd een Russische spion te zijn. Dat hij ooit een relatie zou hebben gehad met Thierry Baudet hielp zijn geval niet en honderden verwensingen en doodsbedreigingen, zowel uit Oekraïense als uit Nederlandse hoek vielen hem ten deel.

Een rammelende Peugeot en ouwe meuk van Marktplaats
Iets voor tien uur in de ochtend ben ik op de afgesproken plek in een dorpje dat ik niet bij naam mag noemen maar dat in het district Mykolaiv ligt. Ik maak een foto van een uitgebrand winkelcentrum en krijg gelijk een burger op mijn dak die me naar soldaten voert waar ik moet uitleggen wat ik aan het doen ben. Een telefoontje naar de legerwoordvoerder die elk moment kan opdagen, lost het probleem op. Oleg en Nikita zijn de woordvoerders. De ene dik en wat kalig, de ander ziet er uit als een hipster met baard, maar dan geen Amsterdam havermelktype maar een ruige met een groot machinegeweer. Even later duikt een vierkoppig team van de Washington Post ook op. Ja we kunnen naar het front, naar de eerste linies nog wel! 

Ik krijg weer dat vreemde maar bekende gevoel in mijn maag, een mengeling van opwinding en angst. Oleg en Nikita nemen de route met ons door: het is dertig kilometer verderop en we zullen hooguit een paar kilometer van de Russen zijn. Oleg rijdt mee in mijn Peugeot diesel die voor de tweede keer in Oekraïne is en me nog niet in de steek heeft gelaten, op wat gekke lampjes na die af en toe branden maar gelukkig altijd weer uitgaan, en verontrustende rammelende geluiden bij de vooras die je echter niet hoort als je de radio maar hard genoeg aanzet. Halverwege stoppen we en trekken we onze helmen en kogelvrije vesten aan. Verschil moet er zijn: de WaPo’s hebben kekke donkerblauwe vestjes met stalen platen die wel duizend euro moeten hebben gekost. Ook hebben ze mooie nieuwe helmen met PRESS insignes; ik heb oude meuk die ik op Marktplaats voor onder de honderd euro heb gekocht. We rijden een halfuur over een grindweg met diepe kuilen veroorzaakt door zwaar verkeer en granaatinslagen.


Een onvergetelijke maar waardeloze ervaring
"Verderop zitten de Russen", zegt Oleg onheilspellend. Ik zie rookpluimpjes aan de horizon. Ontploffende granaten. Uiteindelijk komen we bij een bosje aan waar we de auto’s parkeren, met de neus richting de terugweg, zodat we in geval van nood snel weg kunnen rijden. Ons bezoekje aan het front is lichtelijk gesteld een tegenvaller. We spreken wat soldaten die heel weinig mogen zeggen. Ze hebben zich verschanst in kronkelige loopgraven. Bewapend met Kalasjnikovs, Ergens ligt een antieke mitrailleur, met een rond magazijn. Nog afkomstig uit het interbellum. Of het Degtyaryov machinegeweer daar als rekwisiet voor de pers ligt of dat het ook echt gebruikt wordt, kom ik niet te weten. 

Er zijn ook wat heel moderne wapens die handig zijn om vijandelijke tanks uit te schakelen, maar de militaire censuur gebiedt me de aard ervan niet te onthullen. We worden verteld dat de Russen soms jonge kids het veld insturen. Die worden in feite opgeofferd om vuur te trekken zodat de Russen weten waar de Oekraïense posities zij. Een verschrikkelijk verhaal dat ook werd verteld over de Iran/Irak-oorlog, waar tieners voor de infanterie vooruit werden gestuurd met een one way ticket to heaven in het vooruitzicht als ze op een landmijn stapten. Ik weet niet of het waar is, of propaganda. Der Nebel von Krieg, the Fog of War, hangt ook zwaar boven dít conflict. Na twintig minuten het frontliniegevoel beleefd te hebben, vertrekken we weer. Een onvergetelijke maar waardeloze ervaring. 

Zes maanden langer dan drie dagen
Ondertussen zit de zaak muurvast. Terreinwinst wordt er aan beide zijden nauwelijks meer geboekt. Oekraïne heeft, doordat ze de Russische invasie krachtig hebben weerstaan en door het behouden van Kyyiv, een hernieuwd zelfvertrouwen. De leveranties van zware wapens, met name het HIMARS langeafstand artillerie systeem, heeft dit zelfvertrouwen ook een militaire basis gegeven. In Rusland komt er steeds meer oppositie door de rampzalig verlopende Speciale Militaire Operatie die al bijna zes maanden langer duurt dan de beloofde drie dagen. Daar is de moraal onder het nulpunt gedaald. In Oekraïne is het patriottische gevoel zelden zo hoog opgelaaid. "Voor het eerst voel ik me een Oekraïner", zei mijn fixer Alexander. "En dat geldt voor al mijn leeftijdsgenoten."

De doelpalen zijn verlegd. Was in het begin sprake van een eventueel opgeven van de Donbas en de Krim, was men in maart nog terughoudend tot aansluiting bij de NAVO; nu ambieert Oekraïne voluit het NAVO-lidmaatschap. En het overheersende sentiment is dat elke millimeter verloren terrein moet worden teruggewonnen. Met geweld. En dat zal gepaard gaan met een enorme vernietiging en tienduizenden mensenlevens, bovenop de tienduizenden aan beide kanten die al gevallen zijn. Of zoals Monseigneur Stanislav, de katholieke bisschop uit het eerste deel, het verwoordde: "Poetin is de Duivel. Daar ga je niet mee onderhandelen. Die moet je verslaan."Bedankt voor uw sponsoring!

Dit soort reportages kosten veel tijd, voorbereiding en geld en niet alleen omdat de diesel zo duur is. Dank voor uw monetaire voedselbonnen die van deze driedaagse veldtocht een goed gevoede sponsorloop maakten, door hier een erekruis te halen in de vorm van een roze kroontje, daar de oorlogskas spekken of gewoon hieronder het algehele mobilisatieformulier in te vullen:

Reaguursels

Inloggen

Weer een goed verslag. Jammer dat het bij 3 afleveringen blijft zeg ik vanuit mijn veilige stoel. Ik zie het mijzelf niet doen. Begrijpelijk dus dat Teun het hierbij laat mocht hij dat doen omdat hij niet levensmoe is. En natuurlijk om alle andere redenen.

forecastle | 24-08-22 | 17:12

Tekst en foto's geven een uitstekend beeld van het geheel glamourloze, 'gewone' leven in oorlogstijd.
Erg goed gedaan, en dank.

funda | 24-08-22 | 16:31

Goed verhaal en verslag Teun. Die patstelling zal voorlopig nog wel even duren vrees ik. Met alleen maar verliezers en niet alleen daar. Uiteraard de zure reacties hier ook weer. Maar weet dat het de wannabe’s zijn. Je weet wel die koene ridders boven op zolder. Ga er verdomme maar aanstaan.
Blij met mensen als jij. Nu weet ik tenminste zeker dat ik zojuist geen propaganda las maar een uitgebreid verslag van de keiharde waarheid.

Mary-Ann | 24-08-22 | 16:15

Allemachtig : de toetsenbordridders zijn vandaag wel weer op dreef.
Wat een azijnzure en egoïstisch commentaar wordt er weer gespuwd.
Schoolreisachtig, belichting niet goed, oude foto's, en de gasprijs is te hoog.
Dan is er ook nog niet genoeg blood and gore. Ach ja... Ik vond het wel wat dhr Voeten met ons deelde.

Dzjengis-Somebody | 24-08-22 | 15:27

Het is tegenwoordig zeer makkelijk om de locatie vast te stellen van foto's en video's. Dus ik snap wel de terughoudendheid om militair beeldmateriaal toe te staan. De Oekraïners hebben al enkele successen geboekt met fotomateriaal van de Russische pers(propaganda)fotograaf waar ze een hoofdkwartier mee konden identificeren en aanvallen.

flame_me | 24-08-22 | 15:00

Ondanks de context van het onderwerp en het verhaal, wil ik toch een lans breken voor correct gebruik van vreemde talen.
Het moet zijn "Nebel des Krieges".
Een zeik-opmerking maar ja, het zij zo.

Aleon | 24-08-22 | 14:55 | 1

Nogal, en die komma hoort daar echt niet.

funda | 24-08-22 | 16:32

Over altijd wel weer ergens oorlog, en propaganda van politici die dit veroorzaken en over dat hijzelf (Leonard Cohen dus) er niet meer in trapt, en over het mooie dat mensen toch altijd wel weer een uitweg weten te vinden, dat niet alles zwart-wit is en imperfectie heeft Leonard Cohen een pracht song/gedicht geschreven:
ANTHEM
The birds they sang
At the break of day
Start again
I heard them say
Don't dwell on what has passed away
Or what is yet to be
Ah, the wars they will be fought again
The holy dove, she will be caught again
Bought and sold, and bought again
The dove is never free
Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in
We asked for signs
The signs were sent
The birth betrayed
The marriage spent
Yeah, and the widowhood
Of every government
Signs for all to see
I can't run no more
With that lawless crowd
While the killers in high places
Say their prayers out loud
But they've summoned, they've summoned up
A thundercloud
They're going to hear from me
Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That's how the light gets in
You can add up the parts
But you won't have the sum
You can strike up the march
There is no drum
Every heart, every heart
To love will come
But like a refugee

King of the Oneliner | 24-08-22 | 14:48

Over Afghanistan gesproken. Heb laatst weer nadat de Taliban daar de touwtjes in handen kregen "War" van Jebastian Junger gelezen en "Restrepo" de CD bekeken. Hij was daar zoals de CD zegt, One platoon, one valley, one year. Over 15 maanden heeft hij daar in het meest gevaarlijke deel van Afganistan verslag gedaan over het wel en wee van de soldaten aldaar. Wederom indrukwekkend en daarbij met de nederlaag in gedachte het besef dat alles, al het leed, al de doden voor niets zijn geweest.

forecastle | 24-08-22 | 14:46

Toch nog even die lijken foto. Die is van 16 maart. Op 16 februari, vier weken eerder, leefden deze pechvogels nog gewoon. De aanstichters van dit verdienmodel lopen niet hetzelfde welzijnsrisico als de produktiemedewerkers. De investeerders in het vreemd vermogen niet, net zo min als de donateurs van de produktiemiddelen (Hoi Mark Inlegkruisje Rutten en Kaisa Elders Olongren). Hoe zou de wereld eruit zien als oorlogsgeweld zou doden by proxy en volgens winstbelang? Dat zou dan zo werken: De eerste soldaat wordt dodelijk getroffen. Maar niet hij geeft de geest, maar degene die het meeste belang had bij het dodelijk geweld overlijdt in zijn plaats, en op de manier waarop de soldaat defect raakte. Bij de tweede soldaat gebeurt hetzelfde, maar dan met ook de tweede meest belanghebbende. Als zij van Iburu nou eens zo'n proxymetabolisme zouden regelen met The Mothership achter de maan....

F. von Zeikhoven | 24-08-22 | 14:14 | 2

Hoe weet je dat die soldaat niet het grootste belang had bij de oorlog? Het is immers zijn baan die op het spel staat als er geen oorlog meer is.

Barre_de_k | 24-08-22 | 14:31

Toch nog eventjes. Een molotovcocktail komt niet uit Rusland. Komt uit Finland. (ook wel Suomi genoemd). Wodka komt uit Polen. Borsht is heerlijk maar komt uit Oekraïne. Veel van de dichterij en poëzie komt ook uit Oekraïne. En zo niet dan uit Frankrijk, ja geen grapje. De Russische elite was verslaafd aan Frankrijk. Eigenlijk is er bitter weinig dat werkelijk uit Rusland komt. Gas? Olie? Dat is het wel. En Dostovjeski. Die ons waarschuwde. www.bol.com/nl/nl/p/misdaad-en-straf/...

Schout-bij-Nacht-J | 24-08-22 | 13:59 | 1

Vergeet de muziek niet.

Willibald von Klúúúk | 24-08-22 | 16:06

Prachtig verhaal, helpt heel erg om de beleving van de journalist te begrijpen die niet los staat van het onderwerp waar hij verslag van legt.

Rest mij nog de vraag, wat is hier in vredesnaam gebeurd:
www.geenstijl.nl/popup?src=5c8e363be9...
Zijn dat de Wagner huurlinge uit het verhaaltje die zijn omgekomen?

Barre_de_k | 24-08-22 | 13:51 | 1

Ik denk niet dat een huurling vrjiwillig gekneveld rondloopt.

RideFreeOrDie | 24-08-22 | 14:03

Vriendelijk volk. Ze hebben de biertjes/cocktail al klaar staan.

Schout-bij-Nacht-J | 24-08-22 | 13:44 | 2

Lapje erin tegen de wespen. Attent.

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:49

zie hier, zie hier:
archive.ph/2022.08.23-075631/https://...
(m.a.w. ze weten eigenlijk best wel dat het niet 100% in orde is.. maar vriendelijk (met drank) zijn ze zeker).

nobodiesunmighty | 24-08-22 | 13:50

Ach Oekraïne... Ik zit te wachten op een verslag van de 700 Apel-buitenslapers. Die schijtten afgelopen nacht natuurlijk ook in hetzelfde lege olievat.

gestoptmetroken | 24-08-22 | 13:39 | 3

Volgens mij kan je maar 1 keer in een leeg olievat schijtten.

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:49

Had ik ook verwacht , ach morgen zijn het er 900. Nieuwe dag nieuwe kansen.

Longhorn | 24-08-22 | 14:10

Detsarmie op de kemping.

squadra | 24-08-22 | 13:38

Die Budweiser flesjes zijn wel even mooi opgepoetst voor de foto. Ze lijken zo uit de fabriek te komen!

DeDatumEnTijd-> | 24-08-22 | 13:37

Na 20 minuten.... Waardeloze ervaring... erg jammer voor hem.

Stel Teun beland toevallig midden in de gevechten. Echt een mega offensief. Dan mag hij de 'leuke dingen' niet publiceren.

Ga ook even naar de Russische zijde wat plaatjes schieten. Dan kunnen we ons een beter beeld vormen, Teun.

Die van eerder deze week was beter dan deze.

sjef-van-iekel | 24-08-22 | 13:27 | 6

@zwenkwieltje | 24-08-22 | 14:04: nee, ze zouden echt aan hun voeten opgehangen worden terwijl er oost-Russische plattelandsjongens gruwelijkheden verrichten die de bloedbanken van Spanje doen verbleken.

Barre_de_k | 24-08-22 | 14:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Goed en eerlijk verslag van Teun. Ik hoop dat hij ook nog embedded gaat van de andere kant.

drs. Levi Samsonov | 24-08-22 | 13:27

Waarom besteden we aandacht aan deze militaire operatie? Twee corrupte staten voeren oorlog. 1 wordt gesteund door Europese oligarchen de andere door Chinese oligarchen. Ik heb trouwens ook niet dit hele mediacircus gezien geen tijde van Syrië of Afghanistan. Toen mochten de mensen niet gelijk aan het werk, waarom deze Oostblokkers wel? Heel vreemd... Ook Oekraïne heeft niet onze cultuur.

Linke Soep | 24-08-22 | 13:19 | 8

@Schout-bij-Nacht-J | 24-08-22 | 14:14: meneer roeptoeter, ik wil dat er geen onderscheid gemaakt wordt bij inburgering. Iedereen dient de asielprocedure te volgen die op de vlucht is. Ik vind het sowieso schandalig dat mensen door meerdere landen reizen voor een verblijf. Dat dit toegestaan wordt in een overbevolkt land als Nederland is schaamteloos. Maar ik neem aan dat u een Oekraïense brood heeft gescoord. Of anders werkgever bent met goedkope Oekraïense werknemers...

Linke Soep | 24-08-22 | 14:47

Dit is naast je voordeur dumbo.

ruuf | 24-08-22 | 15:22

@ruuf | 24-08-22 | 15:22: 1900 kilometer verderop, of als we naar het front kijken 2400 kilometer noem ik niet naar mijn deur. Maar goed afstand is relatief...

Linke Soep | 24-08-22 | 15:31
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
F. von Zeikhoven | 24-08-22 | 13:09 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Heeft Rusland ooit beloofd dat de speciale operatie maar drie dagen zou duren?

Ongekend2022 | 24-08-22 | 13:06 | 1

Dat was die dikke van Belarus. Maar iedereen zegt dat Putin dat gezegd heeft.

Zo is de uitspraak 'I dont need a ride, i need more weapons'* ook nooit verifieerbaar van Zelenski geweest.

sjef-van-iekel | 24-08-22 | 13:34

Ik vond het wel de moeite waard. Je kunt niet verwachten dat eenmaal
aan het front, dat ie nog een paar kilometer doorloopt om een kijkje te
nemen bij de Russen. Teun hoeft niet de held uit te hangen. De held
uithangen....? Dat doen wij toch ook niet. Capituleren voor van alles
en nog wat...daar zijn we goed in.

Johansijm | 24-08-22 | 13:04 | 2

En mensen hun grammatica controleren. Zijn we ook goed in, van die keyboardridders die frontverslaggevers op hun nummer zetten. Tsssddd

Acidstain | 24-08-22 | 13:19

Het is: schijten, scheet, gescheten. Of loop ik taalkundig achter?

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:03 | 2

Vind ik gescheten...

F. von Zeikhoven | 24-08-22 | 13:10

Kakken,kakt, gekakt dan maar.

jan huppeldepup | 24-08-22 | 13:47

"je schijtte in dezelfde lege olievaten", really, Dr. Voeten?

Spring Bruissteen | 24-08-22 | 13:00 | 3

U was mij voor.

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:04

Bedoel je dat er andere wc's waren of dat iedereen zijn eigen olievat had?

Barre_de_k | 24-08-22 | 13:59

wat een intens zielig zeikerig rancuneus toontje ln uw vraag. voor details over mijn embeds met de US army, contacteer gerust Sebastian Junger met wie ik twee keer in Afghanistan (ook Korengal vallei) was voor Vanity Fair. idd zelfde lege olievaten. Nu moet ik weer aan het werk. dank voor t lezen van mijn artikels en have a nice life!

teunvoeten | 24-08-22 | 14:49

Ach gut. Wat verschrikkelijk voor hem dat het spektakel aan het front nou juist niet kwam toen hij er was. Thoughts and prayers.

Ja_hoor | 24-08-22 | 12:58

Weinig geleerd van dit artikel, alleen dat stuk uit ND over Dulmers was interessant. Oekraïne vertrouwt, waarschijnlijk terecht, de bevolking van Odessa niet. Dat schept perspectief voor de Russen.

wilmeister00 | 24-08-22 | 12:53 | 2

De gouverneur van Odessa werd daarom vroeg in de oorlog door Zelenskiy ontslagen en vervangen door de ex-commandant van het ultranationalistische Airdar 'vrijwilligersbataljon', dat volgens Human Rights Watch allerlei oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Oekraine, het blijft ingewikkeld. Overigens heeft de SBU ook in Kharkov nogal wat mensen doen verdwijnen tussen 2014 en 2022, aldus Amnesty - omdat ook hier best wat pro-Russisch sentiment leefde.
www.amnesty.org/en/documents/eur50/04...

drs. Levi Samsonov | 24-08-22 | 13:25

@drs. Levi Samsonov | 24-08-22 | 13:25: ps. Maksym Marchenko.

drs. Levi Samsonov | 24-08-22 | 13:28

"Poetin is de Duivel. Daar ga je niet mee onderhandelen. Die moet je verslaan."

Ja, dat denk ik ook wel. Maar hoe? Je gaat mij niet vertellen dat Zelinski dit alleen kan. De Oekraïne kan dit niet alleen. Hoe dapper en strijdbaar ze ook zijn. Het zou zoveel beter zijn als Rusland ons te vriend was. Wat hebben we eigenlijk misdaan? We storten miljarden in hun economie. We nemen hun 'lastige' burgers op.

DeKussendeWielrenner | 24-08-22 | 12:48 | 4

Tja lastig he het heeft geen zin met normale logica naar iets te kijken wat niet logisch is.

movingsquare | 24-08-22 | 12:58

@Maximus Cesar | 24-08-22 | 12:54: Zeker niet heilig... maar de Paus zal die oorlog gestart door de Russen zeker niet goedkeuren :)

movingsquare | 24-08-22 | 12:59

DeKussendeWielrenner | 24-08-22 | 12:48
Rusland heeft minder inwoners dan Frankrijk en Duitsland samen en is vooral een heel groot leeg verouderd vat.

Wekkertje | 24-08-22 | 14:14
▼ 1 antwoord verborgen

In Vietnam mochten de journalisten wel alles fotograferen.
Dus werkte de overheidspropaganda niet meer en keerde iedereen zich tegen de oorlog.
Vandaar dat er sindsdien alleen goedgekeurde foto's naar buiten mogen.

Osdorpertje | 24-08-22 | 12:44 | 1

In de Golfoorlog van 1991 en die 10 jaar later werden journalisten zo beperkt en tegelijk ondergedompeld in het Amerikaanse leger dat ze effectief een soort PR-managers werden.

drs. Levi Samsonov | 24-08-22 | 13:26

Grappig, die commentaren van de toetsenbord deskundigen. Vooralsnog is Teun er wel zelf geweest, toch wat anders dan commentaar leveren "want Telegram geeft een veel duidelijker beeld" of iets in die trend.

zwellevertje | 24-08-22 | 12:39 | 8

@Pios | 24-08-22 | 12:53:

Boerenjongens van het Russische platteland, daar zijn er toch veel te veel van. Kunnen er makkelijk een zootje van worden gemist.
Bedoelt u dat?

En wat belichting van foto's betreft: lez0n!

Kapitein Sjaak Mus | 24-08-22 | 13:02

@zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:01: Ja natuurlijk,. Rus kan in Rusland blijven, in het buitenland het risico op de kogel. Dat is emotie gejank is niet van toepassing in een oorlogsgebied.

Pios | 24-08-22 | 13:04

@Pios | 24-08-22 | 13:04:
Zeker, je loopt een gedegen risico. Maar om dat nou toe te juichen blijft pervers.

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Verschrikkelijk die oorlog. Goed verslag weer Teun. Om na al die narigheid nog iets grappigs te noemen: Kaag gisteren bij de dokter: ‘Ik zie steeds mensen van wie ik mij afvraag wie ze zijn.’ Dokter: ‘Maar dat is heel normaal mevrouw Kaag, tenzij u dat thuis ook heeft.‘ Kaag: ‘Nee, dat weet ik gelukkig nog wel Wopke!’

Tiscali-2 | 24-08-22 | 12:38

Ronald Goedemondt aan t front.

Rattus | 24-08-22 | 12:35

Schokkend, ik ben ontdaan,... waar kan ik een claim indienen?

miko | 24-08-22 | 12:33

Lijkt mij een heel ongezellig land. Dappere man, die Teun.

RickTheDick | 24-08-22 | 12:31 | 1

Meer dapperheid dan foto- en schrijftalent inderdaad.

zwenkwieltje | 24-08-22 | 13:59

Laat mij dan maar het sneeuwvlokje zijn die deze repo wel kan waarderen.

Duwbak_Linda | 24-08-22 | 12:30 | 2

Ik vind jou geen sneeuwvlokje. Als dit onderwerp jou enorm aanspreekt, lijkt mij dit wel een mooie repo.

Leptob | 24-08-22 | 12:42

@Leptob | 24-08-22 | 12:42: Ben altijd benieuwd naar verhalen van burgers in zo'n oorlogssituatie. Die oorlog zelf geloof ik wel. Of niet. Want wat te geloven?

Duwbak_Linda | 24-08-22 | 12:45

Kunnen we niet gewoon stoppen met de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne? Zo fris is die Zylenski zelf ook niet. We hebben problemen genoeg in eigen land dankzij dictatortje Rutte en heks Kaag!

Swaffelkaffert | 24-08-22 | 12:25 | 10

Hee, er zit een knop op de teevee. En op phones, pads en andere rommel ook.

funda | 24-08-22 | 16:40

@Wekkertje | 24-08-22 | 14:10: nee hoor, maar de kans dat Oekraïne wint = 0 ook met wapens uit t westen. Dan blijft t maar dooretteren daar, beter dan binnen nu enneen week een winnaar en binnen een maand is iedereen weer vergeten wat Rusland gedaan heeft en vloeit o.a. het Russische gas weer als vanouds door de leidingen tegen een betere prijs dan nu. Win win

Swaffelkaffert | 24-08-22 | 17:12

@Swaffelkaffert | 24-08-22 | 17:12:
En zijn wij nog afhankelijker van Rusland en geef je ze nog meer instrumenten om ons te destabiliseren middels vluchtelingenstromen en energieprijzen. Echt, geopolitiek is een verdiepinkje te hoog voor sommige mensen.
Rusland is geen vriend van ons (ja, ons ja, tenzij u zo'n pesthekel aan "het westen heeft dat u liever vandaag nog "dan morgen wil emigreren naar een of andere autocratie ), Poetin is een onbetrouwbaar secreet die je zo min mogelijk speelruimte moet geven, anders wordt het alleen maar erger. Die rat is onbetrouwbaar, keer op keer, die moet je niet zijn gang laten gaan, willekeurig wat je van Oekraine vindt.

Graaisnaaiert | 24-08-22 | 17:43
▼ 7 antwoorden verborgen

Na drie episodes heb ik mijn mening wel gevormd. Dit is niveautje 112 fotograaf die als wannabe hulpverlener zo trots als een aap met zeven staarten het gevaar binnen de afzet linten trotseert.

- EDIT: Zo, dapper geconstateerd vanuit je doorzonhut in Dirkskutteveen? -

Niet_Van_Hier | 24-08-22 | 12:23 | 2

@EDIT: zenuw geraakt?

Niet_Van_Hier | 24-08-22 | 12:49

* popcorn en cola erbij pakt *

wilmeister00 | 24-08-22 | 12:55

''Een barricade van autobanden met flesjes benzine die in het geval van een Russische inval in brand zouden worden gestoken om zware rookwolken te scheppen.''
Wat vindt Emma Matrassen en Rutger Groot Wassink hier van? Mag dit?

bitterpete | 24-08-22 | 12:23

Het is toch ook wat he, dan is de grote Teun Likmekudt in het land, helemaal klaar voor die inside trip met vette platen, pulitzermateriaal, en dan mag Hij toch zomaar niet alles fotograferen en wereldkundig maken. Stomme rot-Oekies, ze verpesten zó je hele reportage.

elfenstein | 24-08-22 | 12:19

"This Bud's for you..."

UnderTheDevil | 24-08-22 | 12:15

Schokkende foto's? Denk voor bijna niemand meer. Mensen hebben sinds internet al zoveel gezien. Ik zeg daarmee niet dat het allemaal niet erg is. Maar schokkend is het niet voor mij. Wellicht wel schokkend voor de fotograaf zelf die erbij was.

Leptob | 24-08-22 | 12:11

Waardeloze foto's met een onsamenhangend, links gebrabbel over regeltjes en beperkingen en opgelegde kaders.

Koenz0r | 24-08-22 | 12:10 | 2

Na 1 paragraaf gestopt met lezen, niet te doen inderdaad

small_town_dude | 24-08-22 | 12:13

Ja zeg, die belichting! Daar had wel een diffuser bij gemogen! Gewoon een assistent voor meenemen, doen ze bij Magnum ook. En waarom niet een verlopend grijsfilter en circulair polafilter gebruikt? Kaderen gaat trouwens beter vanaf een stabiel statief! En die takken die uit die helm groeien, hadden die niet even in de nabewerking weggepoetst kunnen worden?

Tss!
Dat had Koen veel beter gedaan!

Kapitein Sjaak Mus | 24-08-22 | 12:34

Het leest als een verslag van een schoolreisje.... prima voor GS, De foto's? Waardeloos!

litebyte | 24-08-22 | 12:06

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl